search
Voor 'ER' en 'Grey's Anatomy' was er deze ziekenhuisserie
Series / Specials

Voor 'ER' en 'Grey's Anatomy' was er deze ziekenhuisserie

Ziekenhuisserie 'St. Elsewhere' was één van de eerste in zijn soort.

Medische series als Greys Anatomy, ER, The Good Doctor en House zijn niet meer weg te denken uit de wereld van series. Hoewel het genre ontstond in de jaren 50, droeg St. Elsewhere dat in de jaren 80 bij aan de populariteit van het genre.

St Elsewhere is een Amerikaanse serie, waarvan het eerste seizoen verscheen in 1982. De serie liep voor 6 seizoenen, tot het einde in 1988. In Nederland werd de serie bij de NCRV uitgezonden op Nederland 1.

Verouderd ziekenhuis


De serie speelt zich af in het St. Eligius ziekenhuis, een verouderd ziekenhuis in Boston. We volgen de dagelijkse bezigheden van de artsen, verpleegkundigen en het ondersteunende personeel. Ondanks de beperkte middelen van het ziekenhuis doet het personeel er alles aan om de patiënten te helpen.

De bijnaam van het ziekenhuis is "St. Elsewhere", wat in de medische wereld refereert aan ziekenhuizen die minder goed uitgerust zijn. Er worden daar vaak patiënten behandeld die bij meer prestigieuze ziekenhuizen zijn weggestuurd.

Cast


Door de drukte kan het er soms chaotische en zelfs wrang zijn. St. Elsewhere verkent zowel de medische als persoonlijke levens van de personages, met een combinatie van realisme en donkere humor.



In de serie zien we Ed Flanders als Dr. Donald Westphall, David Birney als Dr. Ben Samuels, Norman Lloyd als Dr. Daniel Auschlander en Ronny Cox als Dr. John Gideon. Daarnaast betekende St. Elsewhere het begin van de carrière van Denzel Washington, bekend van onder andere Malcolm X en Flight.

Niet te streamen


St. Elsewhere viel vaak in de prijzen. De serie won in totaal maar liefst dertien Primetime Emmy Awards. Ook werd de serie vijf keer genomineerd voor een Golden Globe.

Helaas is St. Elsewhere momenteel nergens te streamen. Wel is de dvd online te vinden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen