search
'Mocro Maffia' seizoen 6: bloedstollend einde van een duister onderwereldverhaal
Recensie

'Mocro Maffia' seizoen 6: bloedstollend einde van een duister onderwereldverhaal

Het waardige einde van deze soms niet-Nederlands voelende serie brengt een kleine aardverschuiving teweeg.

Regie: Hesdy Lonwijk en David Eilander | Cast: Zineb Fallouk (Samira), Saïd Boumazoughe (Ashraf), Robert de Hoog (Tatta), Walid Benmbarek (Adil), Khalid Alterch (Tonnano), e.a.| Afleveringen: 8 (seizoen 6) | Speelduur: 45-60 minuten | Jaar: 2024

Bedreigingen, Arabisch gescheld, intimidatie en een flinke hoeveelheid geweld. Mocro Maffia gaf de afgelopen jaren een inkijkje in een onderwereld die weliswaar fictief is, maar wel degelijk een waarheid als fundering kent. Een griezelige waarheid, die door Achmed Akkabi en de cast ontzettend sterk is verteld. Deze week is het na zes seizoenen over en uit. Wordt het einde van Mocro Maffia een soort Hamlet? En is de les dat de misdaad niet loont, of stiekem toch wel?

Voorafgaand aan seizoen 6 lijkt het verhaal vooral te draaien om Samira, die inmiddels het stokje van haar broer Paus heeft overgenomen als de grote drugsbaron. De nodige mensen zijn al uit de weg geruimd en ze heeft haar pijlen gericht op de Colombianen, die ook een soort 'Godmother' aan het hoofd hebben. Het is aan het begin van het seizoen vooral de vraag of Samira het volhoudt. Ze gaat over lijken, maar heeft als moeder ook een grote zwakke plek. Op haar man Taxi kan ze al een tijdje niet meer rekenen, maar wel op Ashraf, een Belgische jongen die zich flink omhoog heeft gewerkt.

Seizoen 6 gaat al vrij snel vol gas en verrast door niets uit te melken. Zaken die een lange opbouw kenden, worden vaak veel sneller afgehandeld. De focus ligt ook meer op anderen dan alleen Samira, met allerlei bekende gezichten uit de serie die aanzienlijk meer aandacht krijgen. Iedereen heeft wel iets op zijn kerfstok en iedereen heeft een eigen doel, met name Adil en Komtgoed. Voorheen wilde zij nog samenwerken maar nu is het ieder voor zich. Zelfs als het om liefde, familie of kinderen gaat.

Een van de beste dingen aan Mocro Maffia is dat je aan het begin van een scène geen idee hebt waar het heengaat. Met deze heethoofden kan het alle kanten op. Aan alles in dit seizoen is te merken dat mensen nog wat af te handelen hebben, al voelt het bij geen enkel personage enorm gehaast.

Iets wat af en toe afdoet aan de kwaliteit van de serie is het acteerwerk. Niet van de acteurs in de hoofdrollen, maar er zijn meerdere minder belangrijke personages van wie de acteurs simpelweg niet weten te overtuigen. Hun dialogen klinken opgelezen, wat zeker bij de straattaal die in Mocro Maffia wordt gebezigd extra snel opvalt. Dit ondermijnt soms de duistere, gespannen sfeer.

De actie en de intrige zorgen er al snel voor dat men weer in het achtbaankarretje zit, want deze serie is een wilde rit. Bende-oorlog in Antwerpen, gesjoemel in Marokko, ruzie met de Colombianen en verdriet op het kamp. De grappige Tonnano, de ambitieuze Ashraf, de bajesklant Adil, de wannabe-familieman Tatta, de veel te onervaren Komtgoed, de baas-van-het-alles Samira, haar labiele man Taxi: showrunner Achmed Akkabi brengt alle verhaallijnen en personages op fantastische wijze samen in dit spannende slot van de succesvolle serie.

Een hoogspanning die opmerkelijk genoeg in de laatste aflevering wordt voorzien van emotie en educatie die ongebruikelijk zijn voor Mocro Maffia. Politie en justitie, die in deze serie altijd wat op de achtergrond bleven, krijgen een belangrijke functie. Al wordt de grootste levensles niet verteld door de overheid, maar door een personage dat lef heeft, en nu eens niet door met een vuurwapen rond te zwaaien. Nu worden de pijnlijke levenslessen zeer direct gegeven. Na een aantal heftige cliffhangers in eerdere seizoenen is dit misschien niet de verwachte klapper, maar uiteindelijk vouwen deze lessen een onverwachte maar precies passende strik om de serie.



Mocro Maffia is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen