search
'Arcane' seizoen 2: ongeëvenaarde diepgang, lef en visuele presentatie
Recensie

'Arcane' seizoen 2: ongeëvenaarde diepgang, lef en visuele presentatie

De strijd tussen Piltover en Zaun bereikt een climax van goddelijke proporties.

Regie: Bart Maunoury, Arnaud Delord, Marietta Ren, e.a. | Cast (stemmen): Ella Purnell (Jinx), Hailee Steinfeld (Vi), Katie Leung (Caitlyn), Harry Lloyd (Viktor), Ellen Thomas (Ambessa), Amirah Vann (Sevika), Kevin Alejandro (Jayce), e.a. | Afleveringen: 9 | Speelduur: 39-50 minuten | Jaar: 2024

Het eerste seizoen van Arcane doorbrak drie jaar geleden de vloek die stelt dat videogameverfilmingen hooguit middelmatig uitpakken. De animatieserie bracht de wereld van League of Legends zo mooi tot leven en had zulke sterke verhaallijnen en goed ontwikkelde personages dat fans van de game zich in de handen knepen. Sterker nog, Arcane werd een nieuwe standaard voor alle animatieseries en -films. En nóg sterker, deze serie was gewoon een van de beste producties van 2021, ongeacht medium of genre. Weet het tweede seizoen dit kunststukje te herhalen?

Seizoen twee begint midden in het geweld. Het droevige slot van het eerste seizoen dreunt na in de openingsscènes, waarin onder meer Jinx, Vi, Caitlyn, Jayce en Viktor zich moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Het is wat Arcane typeert: de personages zijn voortdurend in beweging. Nieuwe vijandschappen en verbonden ontstaan, gestuurd door nieuwe motivaties en ontdekkingen. De 'arcane' (het mystieke) roert zich steeds nadrukkelijker in de levens van de Pilties en de Zaunites. De invloed van Noxus neemt toe, mensen verdwijnen en een woest beest komt tot leven.

De zusterstrijd tussen Vi en Jinx staat nog steeds centraal, maar hun rollen zijn wel stevig gereduceerd. Er zijn dusdanig veel thema's en personages die om aandacht schreeuwen dat er zelfs afleveringen zijn waarin een van de zussen niet voorkomt. Bijrollen worden hoofdrollen en een keur aan nieuwe mensen en aanverwante wezens doet haar intrede. De voornaamste kritiek is dan ook dat er eigenlijk te veel gebeurt voor vijfenhalf uur televisie.

Voor die vele gebeurtenissen hadden eigenlijk een of twee extra seizoenen mogen worden uitgetrokken, maar animatiestudio Fortiche maakte al een tijdje geleden bekend dat Arcane eindigt met seizoen twee. Het valt te prijzen dat het gekozen pad wordt gevolgd, in plaats van er steeds zwakkere seizoenen aan te plakken (zoals Stranger Things en The Boys), maar de serie barst daardoor wel een beetje uit haar voegen. Bepaalde ontwikkelingen voltrekken zich wat gehaast en er is soms te weinig aanloop en achtergrondinformatie om zaken volledig te bevatten.

Echter, dit betekent ook dat Arcane geen moment saai is. Seizoen twee is groots, hectisch en dynamisch. Halverwege is er wel een tempovertraging, maar in de slotaflevering gaat alles weer naar stand honderdtien. De burgeroorlog tussen de bovenstad en de onderstad neemt in intensiteit toe, chembarons vechten om de nalatenschap van de overledenen en er staat zelfs een messias op. Qua omvang, spektakel en diepgang zijn er weinig series die zich met Arcane kunnen meten. Dit universum en zijn personages zitten vol leven en spatten van het scherm.

Visueel is er ook niets beters beschikbaar. De serie kostte een vermogen, maar alle tweehonderdvijftig miljoen dollar (voor de twee seizoenen samen) zijn op je televisiescherm terug te zien. De combinatie van gevarieerde 2D- en 3D-technieken zorgt voor een wereld van kleur, geur, actie en emoties. Het oog voor detail is verbluffend en een heerlijke traktatie voor League of Legends-spelers die de 'easter eggs' zullen spotten. Wie had ooit gedacht dat het losdraaien van een schroef of het omvallen van een glas wijn zo'n lust voor het oog zou zijn?

In de actiescènes gaan alle remmen los. Een aantal memorabele confrontaties overtreft misschien zelfs wel het iconische gevecht op rapmuziek tussen Ekko en Jinx uit het eerste seizoen. Niet alleen door de spetterende actie en opzwepende muziek, maar vooral door het verhaal achter elke rivaliteit. Arcane geeft haar personages zo veel geschiedenis en persoonlijkheid dat elke slagen- of schotenwisseling een diep emotionele aangelegenheid is. Het is een meeslepende ervaring om de relaties tussen de strijders gedurende de gevechten voortdurend te zien evolueren. Haat wordt liefde en andersom.

Ook qua audio benadert dit seizoen weer de perfectie. De casting van de stemacteurs blijkt nog steeds een schot in de roos. Iedereen levert een puike prestatie, maar Harry Lloyd als de diepgevoelige Viktor en Ellen Thomas als de autoritaire, dreigende Ambessa steken boven de rest uit. Wordt het niet eens tijd dat er voor dit vak gouden beeldjes worden uitgereikt bij de grote awardshows?

Als klap op de vuurpijl is er een soundtrack om u tegen te zeggen. De achtergrondmuziek is soms lieflijk (het thema van Violet en Powder zorgt iedere keer voor een brok in je keel) en soms bombastisch, maar altijd magisch. Nummers van onder meer Linkin Park, Marcus King en Ashnikko ondersteunen de videoclipachtige segmenten. Dat er ook wat Franse liedjes worden ingezet komt iets te specifiek en aards over, hoe mooi deze nummers ook zijn. De onderdompeling in een andere wereld is niet gebaat bij deze taalverandering.

Voor het maken van Arcane stond de Franse animatiestudio Fortiche onder supervisie van de Californische spelontwikkelaar Riot Games (de uitgever van League of Legends), dat op zijn beurt weer onderdeel is van de Chinese techgigant Tencent. In China worden seksuele uitingen in populaire media, met name waar het lhbtqia+-relaties betreft, meestal gecensureerd. Aldus krijgen de vaak schaars geklede personages in League of Legends op de Chinese server een extra laagje kleding en wordt het jaarlijkse Pride-festival daar het kleurenfestival genoemd.

Het is daarom een positieve verrassing dat in Arcane wél sprake is van ondubbelzinnige lhbtqia+-relaties. In het eerste seizoen werd daar slechts naar gehint en waren de verwijzingen voor meerdere vertalingen vatbaar, maar dit seizoen is er een liefdesscène tussen twee personages van hetzelfde geslacht die niet anders kan worden geïnterpreteerd. Ook op dit vlak laat Fortiche de durf zien die eigenlijk alle aspecten van Arcane kenmerkt. Laten we hopen dat de studio deze pioniersrol nog lang zal vervullen. League of Legends heeft honderdnegenenzestig speelbare personages, dus het werk zit er nog niet op.



Arcane is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen