search
Netflix-serie 'The Madness': gelaagd en ijzingwekkend
Recensie

Netflix-serie 'The Madness': gelaagd en ijzingwekkend

Niemand blijkt te vertrouwen in deze spannende thriller met realistische thema's.

Regie: Clement Virgo, Jessica Lowrey, Quyen Tran | Cast: Coleman Domingo (Muncie Daniels), Marsha Stephanie Blake (Elena Powell), John Ortiz (Franco Quiñones), Gabrielle Graham (Kallie), Deon Cole (Kwesi Dupree), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 43-58 minuten | Jaar: 2024

Al vanaf de eerste aflevering is The Madness zodanig spannend dat het bekijken ervan fysiek vermoeiend is. De constante spanning en het sterke verhaal maken het echter onmogelijk de serie niet in één ruk uit te kijken. Na acht afleveringen blijft de kijker uitgeput achter, wat de vraag oproept of deze serie het waard is om je lichamelijke gezondheid voor te slopen. Het antwoord is een volmondig ja.

Muncie is getuige van een moord. Aangezien hij een zwarte man in Amerika is, is geen verdere uitleg nodig om te begrijpen dat hij onmiddellijk ernstig in de penarie zit. Het intelligente verhaal laat in elk detail doorspijpelen hoe dreigend de langzaam escalerende situatie is. Al gauw overheerst zowel bij Muncie als de kijker het gevoel dat niemand te vertrouwen is. Deze beklemmende toon zorgt voor een ijzingwekkend sterke spanning.

Coleman Domingo vertolkt Muncie uitstekend; de wanhoop is continu van zijn gezicht te lezen. Ook Gabrielle Graham maakt indruk en komediant Deon Cole weet in zijn serieuze rol toch op de een of andere manier humor in zijn blik te behouden. The Madness bevat veel personages en plotpunten, maar het verhaal wordt nooit te ingewikkeld. Vaak lijken de ontwikkelingen over de grens van de waanzin te gaan, maar nergens raak je de draad kwijt. Het meeslepende verhaal blijft altijd goed te volgen.

Het persoonlijke drama rond Muncies familie sluit goed aan bij wat hem overkomt en geeft extra diepte aan het verhaal. De waanzin uit de titel kan slaan op zowel de omstandigheden als innerlijke problemen. Met gelaagde, volwassen thema's, die zowel heftig als realistisch zijn, geeft The Madness flinke kritiek op de gestoorde hedendaagse maatschappij, wat het verhaal nog boeiender maakt.

De meeste personages, zelfs degenen die maar in één scène langskomen, worden niet zwart-wit neergezet. De grenzen tussen goed en slecht vervagen wanneer slechteriken in slachtoffers veranderen en mensen met goede bedoelingen in daders. Deze nuance draagt bij aan het onzekere gevoel over wie te vertrouwen is en wie niet. Ook creëert dit onduidelijkheid over wat nu de juiste actie zou zijn voor Muncie om zijn problemen op te lossen. Tot het einde heeft de kijker geen idee wat hij gaat doen, zodat de serie tot op de laatste minuut spannend blijft.



The Madness is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen