search
Netflix-serie 'Genombrottet': een doorbraak in een van de meest geruchtmakende moordzaken van Zweden
Recensie

Netflix-serie 'Genombrottet': een doorbraak in een van de meest geruchtmakende moordzaken van Zweden

Sobere misdaadserie over een rechercheur op een missie die zijn leven gaat beheersen.

Regie: Lisa Siwe | Cast: Peter Eggers (John), Mattias Nordkvist (Per), Jessica Liedberg (Francy), Bahador Foladi (Saad), Helen Al-Janabi (Elena), Julius Fleischanderl (Ante), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 35-42 minuten | Jaar: 2025

In Linköping wordt in 2004 op klaarlichte dag een dubbele moord gepleegd. De politie vindt bloed van de dader, maar de man (er is een ooggetuige) lijkt vervolgens van de aardbodem te zijn verdwenen. Een rechercheur bijt zich in de zaak vast en zorgt uiteindelijk met hulp uit onverwachte hoek voor een doorbraak ('genombrottet') in het onderzoek.

Genombrottet is een gefictionaliseerd verslag van deze moordzaak, waarvan het onderzoek een de meest uitgebreide van Zweden zou worden. Het is een lange geschiedenis. Zoals gewoonlijk is de politie-inzet en publieke aandacht in het begin groot, maar wordt deze met de tijd minder. Hoewel het archief over de dubbele moord gestaag groeit, verliezen veel betrokkenen gaandeweg de hoop dat er een oplossing wordt gevonden. Rechercheur John Sundin heeft echter de nabestaanden beloofd de dader te zullen vangen, dus doet hij er alles aan om te voorkomen dat dit een cold case wordt.

In deze sobere, integere miniserie gebeurt eigenlijk weinig spectaculairs, maar dat doet niets af aan de zeggingskracht van het getoonde. Ook de doorbraak uit de titel gaat niet gepaard met vuurwerk en adrenalineverhogende actie, maar is het logische resultaat van volharding en openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Genombrottet schildert een realistisch portret van mensen die zo verbeten aan een gemeenschappelijk doel werken dat het ten koste gaat van hun privéleven en sociale relaties. John is een voormalig Olympisch sporter en weet aldus alles van afzien en volhouden.

De serie richt zich voornamelijk op het werk van de onderzoekers. Het rouwproces van de nabestaanden wordt wel aangestipt, maar voornamelijk via de gesprekken met de recherche. Wanneer het contact met de politie (en rechercheur Sundin persoonlijk) minder wordt, verdwijnen de geliefden van de slachtoffers naar de achtergrond. Zij willen afsluiting van het vreselijke verlies, maar zolang de schuldige niet wordt gepakt is dat een schier onmogelijke opgave. Ook over de dader komen we niet bar veel te weten, behalve wat tijdens de zoektocht door de profilers wordt gegist.

Een completer beeld van de betrokken partijen – zoals in truecrimeseries als Under the Bridge of Four Lives – zou Genombrottet wat meer diepgang hebben gegeven, maar het is niet zo dat de verbreding enorm wordt gemist. De ontwikkelingen binnen het onderzoek zijn interessant genoeg en de personages die zich met de zaak bezighouden worden goed uitgewerkt. De menselijke kant van deze geschiedenis is altijd voelbaar, mede dankzij de ingetogen vertelwijze en de realistische vertolkingen van de cast.

Dat Genombrottet weinig toeters en bellen heeft wil overigens niet zeggen dat de serie saai of voorspelbaar is. Enkele gefictionaliseerde verhaallijnen zijn mooi tussen de ware feiten verweven en zorgen voor de nodige verrassingen, zonder afbreuk te doen aan de gegronde toon. Overigens is het geen goed idee om je van tevoren in de zaak in te lezen of zelfs maar naar de synopsis van Netflixt te lezen. Daarvoor zijn de spoilers simpelweg te groot. Gewoon aanzetten en genieten!



Genombrottet is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen