search
Het Netflix-kijkcijferkanon 'Adolescence' brengt een andere boodschap dan velen denken
Series / Specials

Het Netflix-kijkcijferkanon 'Adolescence' brengt een andere boodschap dan velen denken

Het schrijnende verhaal wordt totaal verkeerd begrepen door sommige kijkers.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De vierdelige Britse dramaserie Adolescence brengt een even zwaar als geheimzinnig verhaal. Het acteerwerk, de visuele vormgeving en de thema's vormen een onweerstaanbare combinatie. De productie blijft alle mogelijke records verbreken en kijkers krijgen er geen genoeg van.

Toch zijn er elementen in de serie die niet of niet volledig worden begrepen. Het verhaal over de 13-jarige Jamie (Owen Cooper), die gearresteerd wordt op verdenking van moord op een klasgenootje, gaat over iets anders dan toxische masculiniteit. Screen Rant trok de stoute schoenen aan en vroeg het aan dr. Marcus Maloney, die onderzoek heeft gedaan naar omstreden figuren als Andrew Tate, en de invloed van dit soort internetberoemdheden op jongeren. De wetenschapper geeft zijn kijk op de serie, die volgens hem een boodschap heeft die over het hoofd wordt gezien.

Onderzoek


Maloney is als docent en onderzoeker werkzaam aan de Universiteit van Coventry: hij kijkt naar de verhouding tussen de maatschappij, het internet en de grote veranderingen in de laatste decennia op dit gebied. Net zoals vele anderen is hij onder de indruk van Adolescence en noemt Coopers acteerprestatie "krachtig en ontzettend genuanceerd". Daarnaast deed Maloney echter ook de volgende uitspraak: "Ik vond het erg frustrerend dat de serie werd neergezet als een verhaal over een jongen die online radicaliseert. Dat is een totaal verkeerde interpretatie van de boodschap van de serie".

Volgens Maloney heeft de serie juist een veel bredere context neergezet, waarin meerdere factoren samenkomen. Hierdoor ontstaan volgens de socioloog zaken als toxische masculiniteit, maar dit is een symptoom en geen oorzaak. Maloney: "Online culturen waarin vrouwenhaat en extreme ideeën vooropstaan, zijn verbonden met de zorgen en de spanning die jongeren vandaag de dag voelen bij het volwassen worden. Dit is wat de serie wil laten zien en dit sluit ook aan bij de resultaten van mijn eigen onderzoek".

Niet zo simpel


Het verhaal is dus lang niet zo simpel als een puber die zich laat opstoken door een groepje incels, integendeel. "In de derde aflevering vraagt de psycholoog aan de jongen [Jamie] of hij de online incel-wereld was ingedoken. Hij antwoordt duidelijk 'ik heb wat van hun content gelezen, maar het was niet mijn ding'". De docent vervolgt: "Jongeren staan onder druk om zich traditionele mannelijke waardes eigen te maken. Maar in deze tijd is dat een stuk moeilijker, helemaal wanneer je bedenkt dat een stabiele, langdurige carrière niet zo makkelijke haalbaar is als vroeger".

Bekijk op instagram



Hier kun je de individualisering van de maatschappij bij optellen: familiebanden zijn losser geworden, er is niet echt een sociaal systeem aanwezig zoals vroeger. Ook zijn de economische mogelijkheden minder sterk dan vroeger, zonder dat er alternatieven worden geboden. Al met al levert dit een behoorlijk ongezonde cocktail op, waarbij jonge jongens hun gevoelens oppotten en geen uitweg meer zien. Maloney wijst er ten slotte op dat bepaalde ouderwetse en extreme ideeën geen uitvinding zijn van incels. Maloney: "Dit soort denkbeelden zijn, denk, ik nooit verdwenen, maar eerder 'verhuisd' naar het internet. We schermen ons er voor af, maar die ideeën bestaan nog steeds, het is meer zo dat ze online worden voortgezet".

Dieper


De wetenschapper geeft aan dat Adolescence wel degelijk mannelijke waarden verkent, maar dit is in het bredere maatschappelijke verband van vervreemding, machteloosheid en social media. "Het wordt niet gebracht als 'oh, het is de schuld van het internet' of 'het is de schuld van de vader'. Dit soort vreselijke gebeurtenissen steken vaak behoorlijk ingewikkeld in elkaar," aldus Maloney. Je kunt het indrukwekkende Adolescence streamen op Netflix.

Aanbevolen artikelen