search
Deze zes dingen wist je nog niet over 'Adolescence': de hitserie op Netflix
Series / Specials

Deze zes dingen wist je nog niet over 'Adolescence': de hitserie op Netflix

Achter de schermen van 'Adolescence' is er heel wat gebeurd dat je nog niet wist.

Adolescence is nog steeds een van de populairste series van dit moment. Het is ook een van de meest bekeken series op Netflix en wordt nu al een van de beste series van dit jaar genoemd.

Naast de inhoud is er ook veel fascinatie voor de technische beheersing ervan. Elk van de vier afleveringen werd in één enkele opname vastgelegd, wat een nauwkeurige planning en eindeloze innovaties van de crew vereiste. Achter de schermen van Adolescence is er dan ook heel wat gebeurd dat je nog niet wist.

Gunst voor een vriend


Voor Adolescence was er Boiling Point, een film in één take met Stephen Graham in de hoofdrol en geregisseerd door Philip Barantini. "Daar begon het allemaal mee", herinnerde Graham zich. "Phil zei dat hij regisseur wilde worden. En ik zei: 'OK.' Toen vroeg hij: 'Wil je in mijn eerste film spelen?' En ik zei: 'Nee. Laat maar eerst zien wat je kunt. Als het goed is, praten we over een volgende.'"

Barantini deed precies dat, en zijn tweede idee werd de korte film die uitgroeide tot Boiling Point. "Ik maakte die korte film als een gunst voor een vriend", zei Graham. "Je weet maar nooit wat eruit kan komen." De twee werkten dus al samen voordat ze dat deden voor Adolescence.

Dol op swingball


Gezien het onderwerp werd er tijdens de productie veel aandacht besteed aan het beschermen van de jonge hoofdrolspeler Owen Cooper. "We hadden allemaal troostmiddelen om hem heen", zei Barantini. "Er was elke dag een kinderpsycholoog op de set. Hij werd heel goed verzorgd. Maar ik denk dat wij ons meer zorgen maakten om hem dan hijzelf."



Hij vervolgde: "Aan het eind van elke take was het emotioneel, iedereen had een rollercoaster achter de rug, en dan vroeg ik: 'Owen, gaat het?' En dan zei hij: 'Ja hoor, ik ga swingball spelen. Is dat goed?'" De schrijver van de serie Jack Thorne zei daar ook over: "Het enige wat hij wilde doen, was swingball spelen."

Cameraman te zien


In de laatste momenten van aflevering twee is er een ongelooflijke scène waarin de camera ineens de lucht in lijkt te vliegen en naast Graham landt. Barantini beschreef het zo: "Wanneer Ashley (Walters, als DI Bascombe) vertrekt in zijn auto, komt er een team achter Matt (de cameraman, Matthew Lewis) aan dat de camera met een haak aan een drone bevestigt. Dan vliegt de drone over de stad."



"Ondertussen rent Matt naar een busje, rijdt naar de eindlocatie, vangt de drone samen met twee anderen, koppelt hem los en loopt richting Stephen's gezicht." De timing moest op de seconde nauwkeurig zijn. En zoals Barantini onthulde: "Als je goed kijkt, zie je zijn busje het parkeerterrein op rijden terwijl de drone landt."

Droneshot


Die droneshot had er bijna heel anders uitgezien en er was ook een kans dat het bijna niet gebeurde. "Het oorspronkelijke idee was dat de drone gewoon zou opstijgen, over de plaats delict zou vliegen en dan verder zou vliegen", zei Barantini. "Dat zou het einde van de aflevering zijn. Maar op woensdag van de draaidagweek vroeg Toby Bentley, de Netflix-executive: 'Zou het niet geweldig zijn als we Stephen aan het einde konden hebben?'"



Elke aflevering werd over een week gefilmd. "We deden elke dag een opname in de ochtend en een in de middag", zei Graham. "Woensdag kwam Toby met zijn idee. We dachten: 'Dan hebben we alleen donderdag en vrijdag nog om het goed te krijgen.' Donderdag was er te veel wind. Vrijdagmorgen was de wind ok, maar de drone wiebelde en viel." Een plan B werd bedacht: het shot zou eindigen met Graham, die bij de school stond waar de aflevering zich grotendeels afspeelde. "Vrijdagmiddag was onze laatste kans", vervolgde Graham. "Laatste opname. Laten we kijken wat er gebeurt. Iedereen was gefocust. En de laatste take van allemaal is degene die je ziet."

Locaties tot in de puntjes onderzocht


Boiling Point speelde zich af op één locatie, een restaurant, zodat Barantini de camerabewegingen al schrijvend kon uitdenken. Maar Adolescence had veel meer bewegende onderdelen en werd op meerdere locaties per aflevering opgenomen. "Matt en ik hadden een kaart van het gebied en planden het van daaruit", zei Barantini. "Voordat er ook maar één acteur op de set kwam, hadden we de hele aflevering al uitgestippeld met de camera's."



Het grootste deel van aflevering één speelt zich af op een politiebureau. Dit was echter een set. "We vonden een locatie voor het bureau in Pontefract", zei Barantini. Maar het huis dat voor de arrestatie werd binnengevallen, was echt. "Dus moesten we een huis vinden op drie minuten rijden van de studio. Dat vergde nogal wat planning."

Coopers stem was bijna weg


De derde aflevering - het tweegesprek tussen Cooper en Erin Doherty als zijn kinderpsycholoog - was de eerste die werd opgenomen. Dit was een grote uitdaging, zeker omdat het Coopers eerste acteerrol ooit was.



Er werden meerdere takes gefilmd. "De take die ze gebruikten was degene waarin Owen een zware hoest had", zei Doherty. "Maar Phil vond hem geweldig." Cooper zei: "Ik was aan het schreeuwen en roepen in elke take, twee keer per dag. Dus ja, mijn keel werd helemaal gek. Tegen de laatste take klonk ik alsof ik al 30 jaar rookte."

Kijken?


Wil je Adolescence zien? Je kunt de serie bekijken op Netflix.

Aanbevolen artikelen