Netflix kijktip: Gossip Girl
Het leven van rijke jongeren in The Big Apple.
Nooit was het leven van een stel rijke tieners zo vermakelijk en verslavend als in de serie Gossip Girl. Centraal stonden twee jonge verwende meiden genaamd Serena van der Woodsen en Blair Waldorf. Over de loop van zes seizoenen, die allemaal te zien zijn op Netflix, zagen we ze allerlei vriendjes krijgen en kwam hun vriendschap meerdere malen onder vuur te liggen. En dat alles terwijl iemand die zichzelf Gossip Girl noemt, hun volgt en alle geheimen wereldkundig maakt.
Het begint in seizoen 1 allemaal met de onverwachte terugkeer van Serena naar New York na een tijdje op een kostschool te hebben gezeten. Haar vroegere beste vriendin Blair is inmiddels de Queen Bee geworden op hun middelbare school en is niet al te blij dat Serena die titel misschien gaat afpakken. Ze is al helemaal niet gecharmeerd met Serena als ze erachter komt dat haar vriendje Nate het jaar ervoor met haar naar bed is geweest. Serena maakt daarom vrienden met buitenstaander Dan en krijgt een relatie met hem. Hij komt niet uit een rijk nest en behoort hierdoor niet tot de populaire jongens. Blair wil bijvoorbeeld niks met hem te maken hebben. Toch zorgt Dans relatie met Serena ervoor dat hij in de inner circle van Manhattan wordt opgenomen. Hij blijft de arme jongen onder hun, maar hij raakt wel bevriend met ze. Uiteindelijk komt het natuurlijk goed tussen Serena en Blair en gaan ze van frenemies naar besties. En Blair kan een vriendin goed gebruiken, wanneer ze een grote fout begaat door naar bed te gaan met Nate's beste vriend Chuck Bass. Hoewel, fout? Vanaf het moment dat Chuck en Blair (ook wel Chair voor de fans) met elkaar omgaan, is hun chemie duidelijk te zien. Alleen zijn ze beiden zo koppig als maar kan en kunnen ze niet aan elkaar toegeven, dat ze elkaar eigenlijk ontzettend leuk vinden. Als Chuck toenadering zoekt, heeft Blair een nieuw vriendje en andersom. Ook doen ze over de loop van de seizoenen de stomste dingen om elkaar jaloers te maken.
Buiten 'S' en 'B' (zoals ze elkaar noemen) om, zijn er nog veel meer interessante personages met boeiende verhaallijnen. Zo heb je Jenny, het zusje van Dan, die in eerste instantie niets liever wil dan bij de rijke meiden horen om later haar positie als buitenbeentje te accepteren. Zij wordt gespeeld door Taylor Momsen en werd al heel snel een van de bekendste actrices van de show. Geruchten over drugs en moeilijk gedrag op de set deden echter al snel de ronde en het personage Jenny werd dan ook op een gegeven moment de serie uit geschreven.
Ook de relaties van de ouders bevat al evenveel intriges als die van de jonge mensen en zijn interessant om te volgen. Zo zijn de vader van Dan en de moeder van Serena vroeger een stel geweest en slaat de vonk opnieuw tussen hun over. Alleen is zij al getrouwd met de vader van Chuck. Tja, ook onder de volwassenen wordt er dus regelmatig van bedpartner gewisseld.
Hoewel Gossip Girl gericht was op tieners en jong-volwassenen, was het geen serie met een wijze les of een die moeilijke thema's probeerde aan te kaarten. Natuurlijk kwamen zaken als drugs, zwangerschap en SOA testen wel eens aan de orde, maar zonder het educatieve toontje van bijvoorbeeld de originele Beverly Hills 90210. Het was vooral gewoon lekker wegkijken en meeleven met rich people's problems, het wel en wee van 'onmogelijke' liefdes en om te zien welke outfits Serena en Blair in de afleveringen weer aan zouden hebben.
Tot en met seizoen 4 was Gossip Girl op haar top. In seizoen 5 zakt het wat in, maar hebben we wel een mooi sprookjesprinses verhaal rond Blair en wordt de relatie met Chuck uitgebeeld als The End of the Affair van Graham Greene. Persoonlijk was ik daar een beetje verbaasd over, want ik weet niet hoeveel van de doelgroep die literaire referentie (die afleveringen lang aanhield) ook begrepen, maar het was zeker erg mooi gedaan. Seizoen 6 was wederom wat minder en een beetje vreemd. Het leek alsof de makers even geen inspiratie hadden en de verhaallijnen leken een beetje op. Alleen kregen we natuurlijk wel de langverwachte afsluiter met de 121e aflevering, met maar liefst twee huwelijken erin en de onthulling wie al die jaren Gossip Girl was. Wie zin heeft in een lichte serie met een hoog soapgehalte, leuke acteurs en geweldige fashion heeft hiermee een goede te pakken. Bereid je alleen wel voor dat als je eenmaal aan de serie begint, je alle 121 afleveringen achter elkaar zal willen kijken.