Het leven van Henry VIII met Jonathan Rhys Meyers en Natalie Dormer in de hoofdrollen.
BBC Two heeft afgelopen week de eerste trailer onthuld van Wolf Hall, de nieuwe zesdelige miniserie over de opkomst van Thomas Cromwell als adviseur van Henry VIII. Wie nu al iets wil zien over deze periode in de Britse geschiedenis, kan op Netflix kijken naar The Tudors. Deze serie over het leven van Henry VIII heeft alles wat je kan wensen van een historische serie: goed gecaste acteurs, prachtige decors en kostuums en een geweldig (historisch erg accuraat) scenario.
The Tudors bestaat uit vier seizoenen, waarin we Henry volgen vanaf zijn eerste huwelijk tot aan zijn dood. Als we kennis met hem maken, is hij een erg aantrekkelijke jongeman die begint te beseffen welke macht en plicht samengaat met het koningschap en langzaam maar zeker zijn eigen weg vindt als regerend vorst. Hij is getrouwd met Catherine van Aragon, maar dit huwelijk heeft hem geen zoon geschonken enkel; een dochter Mary. Aangezien een vrouw geen troonsopvolger kan worden, is dit een punt van grote frustratie voor Henry. Hij zet de bloemetjes buiten met andere vrouwen en verwekt daar ook enige kinderen, maar het is van levensbelang dat Catherine hem snel een zoon zal schenken.
Een van de maîtresses van Henry is Mary Boleyn. Haar familie wil niets liever dan invloed uitoefenen op de koning, maar Henry verliest al snel interesse in Mary. Gelukkig hebben ze nog een dochter achter de hand, namelijk Anne. Zij moet nu proberen in de smaak te vallen bij Henry, iets dat maar al te goed lukt. Om te zorgen, dat hij zijn interesse niet verliest, weigert ze met hem naar bed te gaan. Daarvoor wil ze getrouwd zijn, waardoor Henry gaat nadenken over manieren om dit voor elkaar te krijgen. De Paus weigert zijn huwelijk met Catherine teniet te verklaren, dus besluit hij zich af te scheiden van de Katholieke Kerk en zelf hoofd te worden van de Engelse Kerk. Uiteraard doet dit nogal wat stof opwaaien in een tijd waarin er al veel spanningen zijn tussen Katholieken en Protestanten.
In het tweede seizoen zie je hoe het huwelijk tussen Henry en Anne toch uitloopt op een teleurstelling wanneer zij hem eveneens geen zoon schenkt. Ook zij krijgt ' slechts' een dochter, die ze Elizabeth noemen. Veel mensen aan het hof proberen invloed op de koning uit te oefenen en willen van de familie Boleyn af als adviseurs. Zij fluisteren de koning in, dat Anne een incestueuze verhouding met haar broer zou hebben in de hoop zo zwanger te raken van een zoon. Vreemdgaan staat gelijk aan hoogverraad en kan Anne de kop kosten. Jammer genoeg voor Anne is Henry alweer op haar uitgekeken. Hij laat Anne arresteren, die inderdaad schuldig wordt bevonden aan hoogverraad ondanks het ontbrekende bewijs. In een van de meest dramatische afleveringen wordt zij onthoofd bij de Tower of London. Henry heeft inmiddels al een nieuwe vrouw gevonden in de zachtaardige Jane Seymour. Wanneer zij overlijdt in het kraambed, volgen er nog drie echtgenotes. Alleen de laatste, eveneens genaamd Catherine, weet de oude Henry een aantal jaren gelukkig te maken.
Wat de serie met name erg goed maakt voor de liefhebbers van geschiedenis, is de hoge mate van historische accuratie die de schrijvers hebben aangehouden. Lees bijvoorbeeld het boek The Six Wives of Henry VIII van Alison Weir (en haar boek over Elizabeth de Eerste) en je zal zien, dat bijna alles gebaseerd is op bronmateriaal uit die periode zoals liefdesbrieven die Henry en Anne elkaar schreven.
De eerste twee seizoenen van The Tudors zijn werkelijk top. Dat komt met name door het ontvouwende liefdesverhaal tussen Henry en Anne en de chemie die de acteurs die Jonathan Rhys Meyers en Natalie Dormer met elkaar hebben in deze rollen. Ook de rumoerige zaken op de achtergrond van deze liefde zijn boeiend en goed uitgewerkt. Seizoen drie en vier zijn nog steeds erg goed, maar wel iets minder boeiend. Henry verliest zijn charme (zoals in het echt ook het geval was) en daarmee verliest de serie ook een beetje glans. De eerste twee vrouwen van Henry zijn beide prachtig vertolkt door de actrices Maria Doyle Kennedy en Natalie Dormer, de vier echtgenoten die volgen krijgen daar de tijd niet voor. Zij volgen elkaar in een rap tempo op en ook de perikelen op de achtergrond worden sneller verteld om het allemaal maar in vier seizoenen te proppen. Niet voor niets slonk het kijkersaantal over de loop van de seizoenen toen het in Amerika werd uitgezonden. Maar wat de serie na seizoen twee juist wel weer de moeite waard maakt, is de fenomenale prestatie van Jonathan Rhys Meyers, die de karakterontwikkeling van Henry treffend weet over te brengen. Ook de bijrol van Henry Cavill als Henry' s beste maat Charles Brandon blijft goed. Met allemaal personages die komen en gaan, zijn zij de twee constante figuren gedurende de vier seizoenen.
The Tudors liet zien, dat historische kostuumdrama' s helemaal niet oubollig zijn maar zich juist lenen voor intriges, seks en spanning. The Borgias volgden in deze voetsporen en hopelijk kan Wolf Hall zich straks ook in dat rijtje historische topseries scharen. De trailer ziet er in ieder geval veelbelovend uit.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op
zoek naar freelance redacteuren.