search

Ons nieuws van zaterdag 2 april 2022

Recensie NPO Start-serie 'Het Jaar van Fortuyn'
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'Het Jaar van Fortuyn'

Vijfdelige vertelling over de opkomst en dood van Pim Fortuyn en diens strijd met Ad Melkert.

Regie: Michiel Jaarsveld | Cast: Jeroen Spitzenberger (Pim Fortuyn), Ramsey Nasr (Ad Melkert), Fedja van Huêt (Mat Herben), Jaap Spijkers (Wim Kok), Teun Luijkx (Jacques Monasch), Alex Hendrickx (Hans Anker), Carly Wijs (Gerdi Verbeet), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 48-53 minuten | Jaar: 2022

Het politieke jaar 2001-2002 zorgde voor een aardverschuiving waarvan we tot vandaag de dag de naschokken ondervinden. Den Haag zag er in het kielzog van de aanslagen op het New Yorkse World Trade Center dan ook compleet anders uit. Tijdens het tweede kabinet Kok had de Partij van de Arbeid bijna een derde van de Kamerzetels en maakte de VVD zich vooral druk om de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Geert Wilders was een volgzaam kamerlid met zeer voorzichtige islamkritiek en Thierry Baudet had net de middelbare school verruild voor de universiteit.

Als je een kind bent van de jaren negentig of daarna, dan kan je je haast geen andere politieke werkelijkheid voorstellen dan degene die ontstond met de opkomst van en de kille moord op Pim Fortuyn. De charismatische leider van eerst Leefbaar Nederland en daarna de Lijst Pim Fortuyn appelleerde aan een gevoel van onbehagen in de samenleving.

Consensus onder zijn volgelingen was dat de menselijke maat ontbrak; een term die je nu nog steeds hoort. De PvdA was vooral bezig om het pluche warm en vast te houden. De rechtste standpunten van Fortuyn werden al snel in de extreemrechtse hoek geduwd, maar hebben er uiteindelijk wel voor gezorgd dat een onderwerp als immigratie in heel Den Haag een ruk naar rechts beleefde.

De contrasten konden haast niet groter zijn. In de vijfdelige NPO-serie Het Jaar van Fortuyn vragen zelfs zijn kinderen aan PvdA-fractieleider Ad Melkert of hun vader nou echt zo saai is als iedereen zegt. Fortuyn daarentegen is een dandy en bohemien die zegt wat hij denkt en wars is van conventies. De nieuwbakken politicus is een ongeleid projectiel en een ontregelaar, waarmee de gevestigde partijen niet goed raad weten. Dit maakt de pogingen van de PvdA om hem weerwoord te bieden infantiel en pathetisch. Hoewel de linkse partijen winnen op inhoud, weten ze dit niet te vertalen in verkiezingswinst.

Keerpunt van de verkiezingsstrijd tussen de socialisten en de 'Fortuynisten' was het debat na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Melkert had er flink de pest in en liet dit dan ook in woord en gebaar blijken tegenover een triomferende Fortuyn. Juist dit politieke keerpunt wordt opvallend subtiel aangestipt, waar veel andere gebeurtenissen al dan niet flink aangedikt in hun dramatische gehalte tot de laatste druppel worden uitgewrongen.

Dat is natuurlijk ook hoe het hoort bij een smeuïge politieke soap die eindigt in een ongekend drama waarbij de kogel van links kwam. De toon is weliswaar eleganter dan de sensatiezoekende koningshuisseries van Tomas Ross, maar weldegelijk gericht op effectbejag en niet op subtiliteit. De serie van Michiel Jaarsveld lijkt binnen elke aflevering te experimenten in toon en vaart. De drukke flitsaanpak van het eerste deel ebt gelukkig al snel weg en de stilistische elementen ervan worden in de andere vier afleveringen niet doorgevoerd. Alsof Jaarsveld tussendoor zijn strategie heeft willen herzien.

Het gezichtspunt van deze miniserie is wat het meest stoort. Zaken worden geduid door de monotone vertelstem van Mat Herben, vertolkt door een haast onherkenbare Fedja van Huêt. Herben raakt langzaam maar zeker betrokken bij de LPF, maar is nou niet bepaald een flitsende persoon. Hij moet archiefbeelden en situaties uitleggen terwijl we Melkert en Fortuyn hun messen zien slijpen.

Het was een slimme zet om te focussen op de strijd tussen Melkert en Fortuyn, al is het maar omdat ze werelden van verschil vertegenwoordigden. Dat is nu eenmaal een dankbaar dramatisch thema. Bovendien vertegenwoordigde en initieerde Fortuyn het populisme dat nu nog steeds in de samenleving weerklinkt. Toch ontkom je er niet aan om naast de vergelijkingen tussen wat we te zien krijgen en je eigen geheugen stil te staan bij de verkleedpartijen en imitaties. Zitten we hier te kijken naar een aflevering van Koefnoen of weet je de acteurs achter de rollen snel te vergeten?

Dit laatste is zeker het geval voor de inspanningen van Ramsey Nasr, wiens vertolking van Melkert niet leidt tot een persiflage maar een personage dat de acteur naar zijn eigen hand heeft gezet. Het rechtse firmament is er slechter aan toe. Jeroen Spitzenberger maakt van Fortuyn te veel een parodie, compleet met maniertjes en een aanstellerig stemmetje.

Het Jaar van Fortuyn toont een essentiële periode in de vaderlandse politieke geschiedenis. De hoofdrolspelers hiervan zal niet iedereen (meer) herkennen, maar de in gang gezette bewegingen zijn nog steeds merkbaar in de samenleving. De serie biedt daarmee een interessante historische les voor bijvoorbeeld schoolklassen, maar voor hen die zich de periode nog als de dag van gisteren weten te herinneren zal het getoonde dikwijls voor tenenkrommende momenten zorgen.

De begingeneriek is overigens prachtig, maar wel een beetje gekopieerd van Mad Men. Dit staat wellicht symbool voor het gebrek aan eigen smoel. De scènes waarin de dood van Fortuyn zijn nasleep krijgt, zijn omlijst door een compleet uitgespeeld nummer van Radiohead een diepe emotionele lading. Het is een zeldzame krent in verder vrijwel gladde pap, waarvan je er graag meer had willen zien, Wat een Shakespeareaans koningsdrama had kunnen zijn, is een invuloefening geworden van het aangename maar weinig spannende soort.



Het Jaar van Fortuyn is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Eternally Confused and Eager for Love'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Eternally Confused and Eager for Love'

Wanneer verwarring de leidraad is, is de ongemakkelijke chaos geboren.

Regie: Rahul Nair | Cast: Vihaan Samat (Ray), Jim Sarbh (Wiz), Dalai (Riya), Devika Vatsa (Komal), Tanya Katyal (Naina), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 20-24 minuten | Jaar: 2022

Het is niet makkelijk om een onderscheidende serie te maken over een twintiger die op zoek is naar de liefde. Tussen de woestenij van chickflicks, drama's en andere gelijksoortige, heeft Eternally Confused and Eager for Love moeite om een nieuw geluid te laten horen. Oppervlakkigheid loert om de hoek terwijl de serie je voorstelt aan de sociaal onhandige Ray, wiens pad bezaaid is met momenten die je tenen krommen en je het schaamrood op je kaken bezorgen.

Ray heeft zijn leven ogenschijnlijk voor elkaar. Hij heeft een goede baan, leuke vrienden, ziet er niet onappetijtelijk uit en heeft lieve ouders waar hij nog bij inwoont. Toch is hij in een voortdurend gevecht met zichzelf. Zijn onzekerheid is zo groot dat hij een denkbeeldige vriend heeft ontwikkeld genaamd Wiz, die hem te pas en te onpas van adviezen en commentaar voorziet. Ray accepteert deze lawine van commentaar niet alleen, hij lijkt deze zelfs op te zoeken door overal een beeltenis van Wiz mee te slepen. Aan zijn sleutelhanger, in zijn slaapkamer en zelfs op zijn werk hangen afbeeldingen van Wiz.

Hoewel Wiz' ongezouten opmerkingen zorgen voor de highlights van de serie, zijn de situaties waar Ray door diens toedoen in belandt op zijn zachtst gezegd frustrerend. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Ray zich probeert te ontworstelen van het juk dat Wiz heet, maar Ray lijkt te leunen op een misplaatste vanzelfsprekendheid op het gebied van de liefde en daagt zichzelf te weinig uit om te veranderen. Door dit gebrek aan inzet om aan zijn situatie te ontsnappen ontbeert de serie diepgang.

De makers van de serie hebben duidelijk geprobeerd om een personage te creëren dat door zijn stuntelen de sympathie van kijker opwekt. Maar wie heeft er medelijden met een enigszins arrogante, verwarde jongeman die in tegenstelling tot wat de titel suggereert, vooral op zoek is naar zijn eerste seksuele ervaring? Hierbij houdt hij bovendien weinig tot geen rekening met de gevoelens van anderen en is hij vooral gefocust op zijn eigen belangen.

Misschien moet iemand het liedje 'Ik Hou van Mij' van Harry Jekkers even aan Ray en zijn geestelijk vaders laten horen. Want als er iets is wat wij kunnen leren van deze serie, hoe clichématig het ook mag zijn, is het dat je toch eerst met jezelf aan het werk moet gaan voordat je een leuke partij voor een ander bent. Deze vlieger gaat ook zeker op voor Ray, die gedurende acht afleveringen weinig progressie laat zien op het gebied van zelfontwikkeling. Eternally Confused and Eager for Love houdt zich in ieder geval wel aan het eerste deel van de titel en laat je na de achtste aflevering achter op dezelfde manier als hij begonnen is: verward en ongemakkelijk.

Al met al is Eternally Confused and Eager for Love een serie die zich prima leent voor een regenachtige zondagmiddag waarop je nog aan het bijkomen bent van een heftige zaterdagavond. De serie is makkelijk te volgen, ook als je tussendoor even een aspirine moet pakken, en Wiz' humoristische inval zorgt voor leuke accenten die de serie net genoeg flair geven om hem toch nog het predicaat 'vermakelijk' toe te schrijven.

Eternally Confused and Eager for Love is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max voegde veel nieuwe series toe: dit zijn ze
Series / Featured

HBO Max voegde veel nieuwe series toe: dit zijn ze

Het aanbod van streamingdienst HBO Max groeide enorm de afgelopen week.

Elke zaterdag zetten we voortaan op een rij welke series je allemaal nieuw kan zien op HBO Max. We zetten eerst de series op een rij met een nieuw seizoen en daarna de lijst met series met nieuwe afleveringen.

Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses: Ter ere van de 20e verjaardag van de eerste Harry Potter-film zal dit speciale vierdelige evenement fans tonen die bereid zijn om hun kennis over Harry Potter op de proef te stellen voor de ultieme eer om uitgeroepen te worden tot kampioen.

One True Singer (seizoen 1): One True Singer is de musicalshow die belooft de volgende zangcarrière in Roemenië te lanceren. Je wordt meegenomen achter de schermen van de muziekindustrie en ziet wat er nodig is om de top te bereiken.

Malory Towers (seizoen 1): Darrell gaat voor het eerste jaar naar Malory Towers. Haar dromen vol avontuur komen uit. Middernacht feestmalen, lacrosse wedstrijden, leuke picknicks en een mysterieus spookverhaal. Op Malory Towers vindt je om elke hoek wel spanning en avontuur.

The Thaw (seizoen 1): In het ijskoude water wordt een dode jonge vrouw gevonden. Het onderzoek wordt geleid door Zawieja, een politievrouw die nooit opgeeft. Al snel blijkt dat de vermoorde vrouw kort voor haar dood een kind heeft gebaard. Maar waar is de baby?

The Informant (seizoen 1): 1985, Hongarije. De 20-jarige Geri gaat economie studeren. Hij sluit zich aan bij een groep reformisten onder leiding van een student, Száva. Maar Geri is een spion van de communistische staatsveiligheidsdienst.

Brené Brown: Atlas of the Heart (seizoen 1): In ATLAS OF THE HEART neemt onderzoeker en vijfvoudig nummer 1-auteur op de bestsellerlijst van de New York Times dr. Brene Brown kijkers mee op een interactieve reis door de verschillende emoties en ervaringen die een mens een mens maken.

Julia (seizoen 1): In 1962 kwam de onverschrokken kok en kookboekenschrijfster Julia Child met haar kenmerkende panache de Amerikaanse huiskamers binnen met The French Chef - haar vernieuwende programma dat de weg baande voor het moderne kookprogramma.

Mr. Magoo (seizoen 1): Iedereen is dol op Magoo! Dit opgewekte kereltje is altijd bereid een handje te helpen. Maar doordat hij niet doorheeft dat hij dringend een bril nodig heeft, is hij een wandelende ramp!

Mighty Magiswords (seizoen 1): Een broer en zus, de zogeheten Krijgers te huur, storten zich in de wildste avonturen en nemen de gekste opdrachten aan met het doel zo veel mogelijk magische zwaarden te verzamelen.

The Happos Family (seizoen 1 en 2): The HAPPOS Family woont in een safaripark. 's Ochtends rijden menselijke bezoekers langs en maken ze foto's van door de modder rollende nijlpaarden. Maar als de laatste bus het park uit rijdt, rennen de Happos het water uit.

NIEUWE AFLEVERINGEN
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (S01E04)
Our Flag Means Death (S01E09 en S01E10)
Game Theory with Bomani Jones (S01E03)
All American: Homecoming (S01E06)
All American (S04E13)
Superman and Lois (S02E09)
Naomi (S01E09)
Minx (S01E05 en S01E06)
Kung Fu (S02E04)
Young Sheldon (S05E17)
Legacies (S04E13)
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Topdrukte op Disney+ met veel nieuwe series: Dit zijn ze
Series / Featured

Topdrukte op Disney+ met veel nieuwe series: Dit zijn ze

Disney+ maakte er weer een mooie week van boordevol nieuwe titels.

Elke zaterdag zetten we alle nieuwe series op Disney+ op een rij. Deze week zijn er weer veel series met nieuwe afleveringen, dus laten we er maar meteen in duiken.

The Walking Dead (S11E14): Daryl en Rosita worden gedwongen om een overval te plegen.

This Is Us (S06E05): Kevin bezoekt de bouwplaats. Malik en Deja bespreken omstreden nieuws tijdens het diner.

The Wonder Years (S01E13): Kim meldt zich aan voor het Big Sister-programma.

The Proud Family: Louder and Prouder (S01E07): Al Roker vervult Penny's wens om student te worden.

Snowdrop (S01E15 en S01E16): Soo-ho kan niet anders dan het voorstel van het Nationale Veiligheidsbureau te accepteren.

Queens (S01E12): De carrière van Valerie komt van de grond.

Our Kind of People (S01E07): De familie verzamelt zich rond Teddy, terwijl Angela en Leah een gemeenschappelijke vijand hebben.

Moon Knight (S01E01): Steven Grant is misschien een superheld, maar deelt ook het lichaam met een keiharde huurling.

Mixed-ish (S02E12): Paul gebruikt zijn privileges om Denise te helpen.

Atlas of Cursed Places (seizoen 1): Auteur en avonturier Sam Sheridan verkent de meest vervloekte plaatsen op aarde, op zoek naar het ontmoetingspunt tussen moderne wetenschap en mythe.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Game of Thrones' en 'The Lord of the Rings' gaan vechten in september
Series / Nieuws

'Game of Thrones' en 'The Lord of the Rings' gaan vechten in september

De twee series gaan tegen elkaar strijden in september op HBO Max en Prime Video.

Het wordt nog spannend op televisie komend najaar. De releasedata van de twee grootste fantasyseries zijn onthuld: House of the Dragon en The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Game of Thrones en The Lord of the Rings zijn altijd enigszins aan elkaar gekoppeld geweest. Schrijver George R.R. Martin liet zich inspireren door de werken van J.R.R. Tolkien en dat zie je alleen al in hun initialen. Martin schreef zijn franchise ook bewust om de conventies van het genre die ooit door Tolkien gevestigd waren te ondermijnen en op hun kop te zetten.

The Lord of the Rings versus Game of Thrones
Hoewel er dus een link is tussen de twee auteurs, hebben de franchises elkaar nooit overlapt. Het eerste boek van Martin in zijn franchise werd meer dan veertig jaar na The Lord of the Rings gepubliceerd. Bovendien werd Game of Thrones een decennium na The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring uitgebracht.

Maar recent maakte HBO nog bekend dat House of the Dragon op 21 augustus 2022 gelanceerd zou worden. Dat terwijl The Lord of the Rings: The Rings of Power op 2 september 2022 van start gaat op Prime Video.

De series delen dus niet precies dezelfde releasedatum, maar vanaf aflevering 3 van House of the Dragon delen ze dezelfde ruimte in de weekenden. En ze zullen elke week weer gaan strijden om dominantie wat kijkcijfers, kritische reacties, online buzz en culturele ruimte betreft.

Ook nemen de series het tegen elkaar op bij de uitreiking van de Emmy's. Dat wordt dus wat!



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Moon Knight' scoort slechtst van alle MCU-series op RottenTomatoes
Series / Nieuws

'Moon Knight' scoort slechtst van alle MCU-series op RottenTomatoes

Moon Knight wordt tegelijk heel goed ontvangen bij het publiek, blijkt vandaag.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Marvel-serie Moon Knight is dan eindelijk te zien. De eerste aflevering werd niet eens zo slecht ontvangen, maar doet het bij het publiek significant beter dan bij de critici.

Moon Knight is de eerste live-action Disney+ serie in het Marvel Cinematic Universe die een gloednieuwe held introduceert. De serie werd op 30 maart gelanceerd en er komen nog vijf afleveringen aan.

Moon Knight-ontvangst
Moon Knight heeft een hoofdrol voor Oscar Isaac als Steven Grant, een wat verlegen Britse man die in de cadeauwinkel van een museum werkt. Hij denkt een slaapwandelaar te zijn, maar in werkelijkheid is dat een andere identiteit: die van de Amerikaanse huurling Marc SPector.

Na de première zagen we dat Moon Knight op Rotten Tomatoes een score van 85 procent kreeg. Dat is de laagste voor een Disney+ serie die zich afspeelt in het Marvel CInematic Universe tot nu toe. Eerder was The Falcon and the Winter Soldier (86%) die titelhouder. Series als WandaVision (91%), Loki (92%) en Hawkeye (92%) werden beter ontvangen.

Kijken we naar de publieksreactie, heeft Moon Knight juist de hoogste score, van 93%. De serie Falcon scoorde hier het slechtst (85%), gevolgd door WandaVision met een score van 88%. Daarna volgen Loki en Hawkeye, allebei met 91%.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zeer goed nieuws voor 'NCIS'-fans
Series / Nieuws

Zeer goed nieuws voor 'NCIS'-fans

Drie NCIS-series krijgen groen licht voor een nieuw seizoen van CBS.

Drie series in de NCIS-franchise van CBS zijn vernieuwd voor nog een nieuw seizoen. Goed nieuws dus voor kijkers en fans van de series!

Het gaat om de series NCIS, NCIS: Hawai'i en NCIS: Los Angeles, die allemaal een nieuwe reeks afleveringen mogen lanceren in het 2022-2023 seizoen op televisie.

NCIS blijft populair
De serie NCIS blijft enorm populair, met 11,11 miljoen kijkers gemiddeld per aflevering. Het is zelfs de meest bekeken broadcast-serie in de Verenigde Staten van dit seizoen. En dat terwijl de serie al in september 2003 debuteerde. Mensen blijven er dus van houden.

De spin-off NCIS: Hawai'i trekt gemiddeld 8,29 miljoen kijkers per aflevering en weet ook enorm goed te scoren. NCIS: Los Angeles trekt er gemiddeld 7,27 miljoen per aflevering en gaat richting zijn veertiende seizoen.

Het zijn indrukwekkende cijfers voor de NCIS-franchise en dat wordt bevestigd door Kelly Kahl, de baas van CBS Entertainment.

"NCIS is een van de meest populaire series van de wereld. De fanfavoriete serie NCIS: Los Angeles is gigantisch succesvol geweest op CBS de afgelopen jaren en de sterke toevoeging van NCIS: Hawai'i maakt dat we de franchise een blijvende kracht hebben kunnen maken."



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie NPO Start-serie 'De Verschrikkelijke Jaren Tachtig'
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'De Verschrikkelijke Jaren Tachtig'

Deze door Kim van Kooten geschreven serie brengt een bizarre ode aan de jaren tachtig.

Regie: Tim Kamps | Cast: Jacob Derwig (Bert), Malou Gorter (Joyce), Rosa van Leeuwen (Piet), Maria Kraakman (Marja 1), Hannah van Lunteren (Marja 2), Bianca Krijgsman (Karin), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 23-30 minuten | Jaar: 2022

In de woongroep van Bert en zijn vier vrouwen wordt alles gedeeld, maar wat gebeurt er als er een verdriet heerst dat zo diep zit dat het niet gedeeld kan worden? In deze verfilming van het gelijknamige boek van Tim Kamps zien we door de ogen van de negenjarige Piet hoe een ooit hechte commune, opgericht als idealistisch alternatief voor de traditionele familiestructuur, langzaam ontrafelt en verandert in een wanhopig dysfunctionele rotzooi.

Bert, zelfbenoemd leider van de woongroep, begint als een bijna onverdraaglijk personage, de personificatie van 'toxic masculinity', en zijn karakter draagt sterk bij aan de wat viezige sfeer van de eerste afleveringen. Als je het echter tot na deze eerste paar afleveringen vol weet te houden, wordt duidelijk dat achter de façade van haantjesgedrag een duister verdriet schuilgaat dat niet alleen Bert, maar de hele woongroep mee de diepte intrekt.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Piet, de negenjarige dochter van de manisch depressieve Marja, een van de vrouwen van Bert. Alsof een ernstig labiele moeder nog niet genoeg ellende biedt voor een kind, moet Piet ook nog zien om te gaan met ontspoorde broertjes en zusjes, drie extra moeders en de veroordelende blikken van haar klasgenootjes en hun ouders. Niet geheel verrassend dus dat we kennis met haar maken wanneer ze de Kindertelefoon belt.

Via Piets conversaties met gesprekspartner Ivo leren we meer over de woongroep. Door de ogen van een kind krijgen alle buitensporige gebeurtenissen in de serie bijna iets onschuldigs, alsof dit nu eenmaal is hoe het gaat, niets geks aan. Dat de situatie van Piet niet normaal is, is voor de kijker echter meteen pijnlijk duidelijk.

Aan de kinderen is te zien hoe de volwassenen in de woongroep door de jaren heen de weg kwijt zijn geraakt, en terwijl je zit te kijken kan je niet anders dan hopen dat iemand deze kinderen redt van hun eigen ouders. Hierin ligt ook nog een kleine rol voor de jeugdzorg in Nederland, die blijkbaar in jaren tachtig ook al niet al te best meer functioneerde.

Als kijker zal het waarschijnlijk even duren voor je door hebt waar je nu eigenlijk naar zit te kijken, maar als het kwartje eenmaal valt is het moeilijk iets negatiefs te zeggen over deze bizarre ode aan de jaren tachtig. Als de serie eenmaal op gang komt, vertelt deze een ijzersterk verhaal met een aantal boeiende personages, die toch herkenbaarder zijn dan ze aanvankelijk lijken. Een eenzaam puntje van kritiek is dan ook dat je dit verhaal überhaupt niet meekrijgt als je na de eerste drie afleveringen vol herrie, grof taalgebruik en onsmakelijke situaties al bent afgehaakt.



De Verschrikkelijke Jaren Tachtig is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix domineert de lijst met best bekeken series met deze 3 titels
Series / Featured

Netflix domineert de lijst met best bekeken series met deze 3 titels

Drie titels van Netflix doen het uitzonderlijk goed op streaming deze week.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Dat Netflix Original series de statistieken van streamingdiensten domineren kan geen verrassing meer zijn. Qua series is de streamingdienst namelijk vrijwel altijd dominant.

Afgelopen donderdag gaf Nielsen zijn streamingstatistieken vrij. Daaruit blijkt dat Netflix met drie series de meest bekeken shows had en dat die bovendien allemaal meer dan 1 miljard minuten gestreamd werden. Een knappe prestatie!

Drie series van 1 miljard
Inventing Anna, de miniserie met Julia Garner in de hoofdrol, stond helemaal bovenaan de lijst van Nielsen. De serie trok 1,168 miljard minuten aan streams in de Verenigde Staten.

Op de tweede plek kwam Vikings: Valhalla terecht, met 1,079 miljard minuten aan streams. Tot slot rondt Worst Roommate Ever de top drie af, met 1,032 miljard minuten.

Overigens had Netflix vijf series in de top tien staan. Love is Blind trok 998 miljoen minuten (als nummer 4) en de nummer vijf was Pieces of Her met 752 miljoen minuten.

Van de meest bekeken series lijkt Vikings: Valhalla de meeste impact te gaan maken. Er zijn 24 afleveringen van besteld en komen nog minstens twee seizoenen aan.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is de meest populaire Disney+ serie in het MCU
Series / Nieuws

Dit is de meest populaire Disney+ serie in het MCU

Loki is verreweg de meest populaire Marvel-serie die tot nu toe verscheen op Disney+.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Nielsen heeft zijn kijkcijferstatistieken vrijgegeven en laat zien dat de serie Loki het goud heeft gewonnen als het aankomt op de kijkcijfers van Marvel Studios-series.

The Hollywood Reporter meldt dat het eerste seizoen van Loki zo'n 5,23 miljard uur bekeken werd in zijn eerste zes weken. Een mooi aantal, maar lang niet zoveel als bijvoorbeeld The Mandalorian. Dat trok in zijn eerste seizoen 5,42 miljard minuten en bij het tweede seizoen 8,38 miljard minuten.

Veel bekkeen
Kijk je naar het aantal minuten per aflevering, won Loki van zijn concurrentie. De serie trok 872 miljoen minuten per aflevering (het waren er immers 'maar' zes), wat meer is dan zijn voorganger The Falcon and the Winter Soldier (692 miljoen minuten per aflevering). Daarna volgt The Mandalorian dat 677,5 miljoen minuten per aflevering trok.

De zes huidige Marvel Studios en Star Wars-series trokken gezamenlijk zo'n 36 miljard minuten aan streams.

Loki volgt op de gebeurtenissen in Avengers: Endgame en volgt de God of Mischief die door de Time Variance Authority gevangen wordt omdat hij uit zijn tijdlijn gebroken was. Loki moest samen met Agent Mobius proberen een vrouwelijke versie van hem zelf, Sylvie, vangen en werd verliefd op haar.

Momenteel kunnen we kijken naar Moon Knight van Marvel Studios op Disney+.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gillian Anderson vertelt hoe 'The X-Files' terug zou kunnen keren
Series / Nieuws

Gillian Anderson vertelt hoe 'The X-Files' terug zou kunnen keren

De serie had even geleden nog een wat minder succesvolle revival.

De serie The X-Files mag gezien worden als een van de succesvolste series ooit gemaakt. De eerste reeks verscheen van 1993 tot en met 2001 en er waren ook succesvolle bioscoopfilms in 1998 en 2008.

Na de wat minder succesvolle spin-off The Lone Gunmen (2001) was er de revival met twee seizoenen in 2016 tot en met 2018. Heel sterk was die reeks niet. Nu heeft Dana Scully-actrice Gillian Anderson aangegeven wat er moet gebeuren om haar weer terug te krijgen voor met X-Files.

Compleet nieuwe start
"Het voelt gewoon als zo'n oud idee. Ik heb het gedaan, ik heb het zoveel jaren gedaan, en het eindigde met zo'n ongelukkige noot," vertelde Anderson aan Variety.

"Om er zelfs maar over te beginnen [over een ander seizoen]. Er zou er een hele nieuwe reeks schrijvers moeten komen." aldus Anderson. "Het stokje zou overgedragen moeten worden om het nieuw en vooruitstrevend te laten aanvoelen."

De grote vraag is of de franchise sowieso kans maakt om terug te keren. Naast Anderson zou minimaal Fox Mulder-acteur David Duchovny aangehaakt moeten worden.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
3 loeispannende series om op Netflix te kijken
Series / Featured

3 loeispannende series om op Netflix te kijken

Zin in een spannende serie? Misschien zijn dit drie series die je kunt gaan kijken.

Er staan heel wat series op Netflix, van komedies tot horrorseries. Hieronder zie je drie thrillerseries die toch zeer vermakelijk zijn. Nog niet gezien? Zet ze op je watchlist.

Mindhunter | Kijk nu | twee seizoenen
In deze thriller zie je rollen voor onder meer Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Cotter Smith, Hannah Gross. Eind jaren 70 zorgen twee FBI-agenten voor een doorbraak in de criminologie. Ze verdiepen zich in de psychologie achter moorden door moordenaars te interviewen.



Bron | Kijk nu | vier seizoenen
Met rollen voor onder meer Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Rafael Pettersson, Puk Scharbau, Sarah Boberg en Lars Simonsen is dit een zeer sterke Scandinavische misdaadserie. Als er een lijk gevonden wordt op de brug tussen Denemarken en Zweden, gaan Deense en Zweedse detectives op zoek naar de dader.



The Fall | Kijk nu | drie seizoenen
Een hoofdinspecteur vecht tegen haar eigen persoonlijke demonen terwijl ze een seriemoordenaar probeert te ontmaskeren die zich voordoet als familieman. Met onder meer Gillian Anderson, Jamie Dornan, Valene Kane, Séainí­n Brennan, Colin Morgan en Bronagh Taggart.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bedenkelijke onderwaterseks Aquaman geschrapt uit 'Peacemaker'
Series / Nieuws

Bedenkelijke onderwaterseks Aquaman geschrapt uit 'Peacemaker'

De serie Peacemaker is behoorlijk vreemd, maar het had nog veel vreemder gekund.

Voor wie de serie The Boys van Prime Video kijkt weet dat het allemaal nog veel gekker kan in het subgenre. Met The Suicide Squad en de spin-off serie Peacemaker neemt het DC Extended Universe ook een dergelijke afslag.

Zo gek als in The Boys wordt het tot op heden niet. Nu blijkt wel dat er scènes zijn opgenomen die toch behoorlijk ver zijn gegaan. Zelfs zo ver dat Warner Bros. er een stokje voor stak. Regisseur en schrijver James Gunn onthulde recent dat Aquaman seks heeft met een vis in een ongebruikte scène.

Aquaman doet het met een vis
"Ik heb heel veel scènes die ik niet heb gebruikt. Ezra ging door - en ik maak geen grapje - gedurende 16 minuten over Aquaman die seks heeft met vissen. Het was echt grappig," " vertelt Gunn aan Total Film.

Gunn vervolgt: "Op dat moment hadden we één snelle opname van Momoa die een steur onder handen neemt."

Peacemaker volg je op HBO Max. De serie staat compleet online.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waar 'Moon Knight' past in het Marvel Cinematic Universe
Series / Nieuws

Waar 'Moon Knight' past in het Marvel Cinematic Universe

De nieuwste Marvel-serie heeft voorlopig geen connecties met het grotere geheel.

Voor wie de eerste aflevering van Moon Knight al heeft gezien, zag nog geen bekende gezichten uit het Marvel Cinematic Universe. Dit lijkt ook niet te gaan gebeuren. De serie zou namelijk (bijna) geheel op zichzelf staan.

Nu heeft Disney+ toch een beetje een hint gegeven naar waar de serie past in het grotere verhaal. In de menustructuur 'MCU Timeline' is Moon Knight namelijk helemaal achteraan gezet, na de serie Hawkeye dat tot op heden het meest actuele verhaal in de franchise is.

Uiteraard kan er nog veel gebeuren. Het is niet ondenkbaar dat in de aankomende vijf afleveringen van Moon Knight meer wordt prijsgegeven over de tijdlijn, dus wie weet komt er nog verandering.



Moon Knight: andere aanpak?
De serie Moon Knight lijkt toch een heel andere aanpak te hebben dan de gemiddelde productie van Marvel Studios. De serie is grauw, mysterieus en komt met een heel ander component uit de Marvel-strips.

Recent werd duidelijk dat de vierde aflevering van Moon Knight een enorm hoogtepunt moet vormen. Mogelijk zien we dan meer van personages als Blade en Werewolf by Knight, personages die aankomende jaren een rol krijgen in het meer duistere deel van de reeks.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is momenteel de grootste nieuwe serie in Amerika
Series / Nieuws

Dit is momenteel de grootste nieuwe serie in Amerika

In een vol 2022 laat een nieuwe serie van HBO alle concurrentie achter zich.

HBO's inclusieve, excentrieke, komische piraten-serie Our Flag Means Death is uit het niks de populairste nieuwe streaming-serie in de Verenigde Staten gebleken in de laatste 100 dagen. Dit aldus Parrot Analytics.

Business Insider onthulde de statistieken en geeft aan dat de serie ook de elfde populairste serie wereldwijd is. En dat is zeer indrukwekkend als je bedenkt dat het een originele nieuwe serie betreft die niet eens wereldwijd beschikbaar is. Tussen de pilot-aflevering en de seizoensfinale is het publiek daarnaast verdrievoudigd.

Een piratenleven
In Our Flag Means Death volgen we een aristocraat die zijn comfortabele leventje zat is en zichzelf wil bewijzen als een piraat in de Gouden Eeuw van de Piraterij. En dat ondanks het feit dat hij he-le-maal niks weg heeft van een piraat. Hij en zijn klunzige bondgenoten moeten er alles aan doen om te overleven te midden van dodelijke bedreigingen op zee zoals marineschepen en bloeddorstige piraten.

Het succes is de laatste weken toegenomen wegens een steeds groter wordende 'buzz' rondom de serie. Ook krijgt de serie veel lof wegens de verhaallijnen waarin homoseksuele personages centraal staan.

De twee hoofdrollen in Our flag Meand Death worden gespeeld door de Nieuw-Zeelandse komieken Rhys Darby en Taika Waititi. Die laatste kennen we natuurlijk ook als regisseur van films als Thor: Ragnarok en Jojo Rabbit.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.