Recensie Netflix-serie 'Cunk on Earth'
Cunk is terug! Nu nog grappiger, nog grootser en nog dommer.
Was Jezus Christus het allereerste slachtoffer van cancelcultuur, omdat hij dingen zei die men niet wilde horen? Voor meer van dit soort onzinnige vragen ben je aan het juiste adres bij Philomena Cunk. Na het grappige Cunk on Britain keert zij terug in het hilarische Cunk on Earth. Vorig jaar eerst op de BBC en nu in Nederland op Netflix.
Philomena Cunk begon als een typetje van komiek en actrice Diane Morgan in het programma Charlie Brooker's Weekly Wipe. Daarin stelde ze elke week bewust domme vragen aan slimme mensen. Dat werd zo populair dat ze haar eigen segment van een paar minuten kreeg en daarna zelfs haar eigen serie. En nu dus een vervolg daarop.
De formule is simpel: Philomena Cunk reist rond en interviewt experts, vaak door domme of bizarre vragen te stellen waar de wetenschappers geen raad mee weten. Cunk is gespeeld, de experts zijn echt. In vijf afleveringen loopt ze globaal een paar duizend jaar geschiedenis door. In Cunk on Britain was dat de geschiedenis van Groot-Brittannië, nu die van de hele aarde.
Maar kijk Cunk on Earth vooral niet om er wat van op te steken. Hoewel er gedegen historisch onderzoek door de schrijvers wordt gedaan (inclusief Charlie Brooker), zegt Cunk maar sporadisch dingen die echt kloppen. Ze herhaalt vooral populaire misconcepties en voegt daar een hoop maffe nonsens en verkeerde uitspraken van namen aan toe. Deze zijn op zich al grappig, maar worden vooral leuk door de kurkdroge manier waarop Diane Morgan de grootste onzin vol overtuiging uitspreekt.
Regelmatig is het ook hilarisch hoe ze daarmee de vaak wat pretentieuze experts en wetenschappers van hun stuk brengt. Ze weten dat ze aan een komedie meewerken, maar zijn toch niet voorbereid op Cunks onzinnige vragen en stellingen. De leukste is een militair historicus die aan Cunk vertelt dat er nog steeds nucleaire wapens bestaan.
Als Cunk dat zogenaamd niet wist en daarvan moet huilen, vraagt ze of ze het over iets leukers kunnen hebben, zoals ABBA. "I love ABBA," zegt hij met dezelfde pompeuze agressie als waarmee hij over militaire geschiedenis vertelt. Hij schijnt de enige te zijn die tijdens de opnames niet brak en in lachen uitbarstte, in tegenstelling tot alle andere experts.
Soms is wat Cunk zegt compleet absurd. Maar door ook bekende misverstanden en broodjeaapverhalen in haar mond te leggen persifleren de schrijvers en Morgan ook mooi populaire misconcepties over geschiedenis en wetenschap. En hoe belangrijke figuren en gebeurtenissen vaak gereduceerd worden tot oppervlakkige beelden en ideeën. Zo zit er onder de dommigheid van Cunk heel wat intelligentie en zelfs intellectualiteit verborgen. Maar intellectueel of niet, de notie dat er in de ruimte van Star Wars dode honden zweven, dat is natuurlijk onacceptabel.
Cunk on Earth is te zien bij Netflix.