Recensie Netflix-serie 'How to Get Rich'
Selfmade man Ramit Sethi helpt mensen hun rijke leven te leven.
Hoe zou jouw rijke leven eruitzien? Dat is de vraag die Ramit Sethi zijn kandidaten stelt in How to Get Rich. Voor iedereen ziet dat er anders uit. Voor de een betekent het dat hij al zijn rekeningen kan betalen, zonder zichzelf elke maand vast te zetten, terwijl een ander de droom heeft om zijn moeder op zijn kosten met pensioen te kunnen laten gaan.
Ramit Sethi is de maker en presentator van How to Get Rich. Hij heeft zijn zelf zijn schaapjes op het droge en stelt zich ten doel andere mensen te helpen inzicht te krijgen in hun financiën en deze dusdanig op orde te krijgen dat ze hun droomleven kunnen gaan leiden. Hij begeleidt hen hierbij en geeft ze de handvatten die ze nodig hebben om hun doelen te bereiken.
Het leuke aan How to Get Rich is dat er verschillende soorten mensen aan meedoen, uit verschillende plaatsen in de Verenigde Staten. Alleenstaanden, stellen, in loondienst of zelfstandig en van Californië tot Philadelphia: er is voldoende spreiding onder de deelnemers. Op deze manier kunnen meer mensen zich met de deelnemers identificeren.
Alles wordt gebracht vanuit een soort over-de-top-mentaliteit, zoals je van een dergelijke Amerikaanse serie kunt verwachten. Zo nu en dan doet dit afbreuk aan de geloofwaardigheid, want het doet je afvragen of alles helemaal echt is of dat er ook het een en ander is aangedikt om het geheel wat smeuïger te maken.
Ramit Sethi wil duidelijk zijn kennis overbrengen. Hij is erg zelfverzekerd en wil niet alleen de kandidaten helpen hun financiën op orde te krijgen, maar ook de kijker. How to Get Rich draait dan ook volledig om het inspireren van mensen. Hij wil de deelnemers laten nadenken over hun inkomsten en uitgaven en ze aan het denken zetten over hoe hun ideale leven eruit zou zien. Vervolgens is het de vraag of hun huidige inkomsten en uitgavenpatroon dit ideaalbeeld ondersteunen.
Het onderwerp is actueel en interessant. Veel mensen, zeker de jongere generatie, willen zoveel mogelijk uit hun leven halen en een zo rijk mogelijk leven leiden. Niet alles is toepasbaar in Nederland en zeker niet alles is herkenbaar. Denk aan de verschillen in inkomsten en huurprijzen en het gemak waarmee Amerikanen hun creditcard trekken.
Het volgen van de kandidaten kan zeker inspiratie geven om zelf je financiën op orde te brengen en een concreet beeld te krijgen over hoe jouw rijke leven eruit zou kunnen zien. De kandidaten delen hun inzichten hardop, waarmee ze onbewust de kijker aan het denken zetten. Op deze manier kan iedereen wel iets van de gedane inzichten en lessen van hen vertalen naar zijn of haar eigen leven.
Zoals te verwachten sluit How to Get Rich af met een schets van waar de kandidaten na een aantal maanden staan. Hebben ze meer orde weten te scheppen en aanpassingen gedaan waardoor hun rijke leven dichterbij is gekomen? Of blijven ze terugvallen in hun oude patronen en hebben ze gefaald? De laatste aflevering geeft antwoord op deze vragen en sluit hiermee de serie duidelijk af. Er volgt zelfs een kleine concrete aansporing richting de kijker om zelf actie te gaan ondernemen.
Al met al een aardige serie, over een actueel onderwerp en met een inspirerende aanpak. Zolang je je niet ergert aan het net iets te hoge dramagehalte is How to Get Rich interessant voor iedereen die rijker wil leven en aan de slag wil met zijn financiële toekomst.
How to Get Rich is te zien bij Netflix.