search

Ons nieuws van zondag 31 december 2023

Recensie NPO Start-serie 'Kin' seizoen 2
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'Kin' seizoen 2

Dublin mag zijn borst nat maken, want de Kinsella's zijn terug. Ze zijn nog altijd even enerverend en diepgaand.

Regie: Felix Thompson, Kate Dolan, Joe Lawlor, e.a. | Cast: Charlie Cox (Michael Kinsella), Clare Dunne (Amanda Kinsella), Aiden Gillen (Frank Kinsella), Maria Doyle Kennedy (Bridget Goggins), Francis Magee (Bren Kinsella), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 48-50 minuten | Jaar: 2023

De straten van Dublin blijven het territorium van de Kinsella's, al kan deze familie door de gebeurtenissen uit het vorige seizoen rekenen op repercussies. De familie Kinsella heeft een nieuwe vijand gemaakt die een nóg grotere speler is in het Ierse drugscircuit, dus alle zeilen moeten worden bijgezet om het hoofd boven water te houden. Het grootste probleem komt echter uit de eigen kring met de thuiskomst van een familielid dat men kan missen als kiespijn.

Het bijzonder sterke eerste seizoen van Kin lijkt niet makkelijk op te volgen, maar het tweede seizoen is wederom enorm spannend en bevat een emotionele gelaagdheid die series zelden laten zien. De sfeer is ditmaal nog grauwer, met sombere kleuren die het gehele seizoen thematisch bij elkaar trekken. Dat de vergelijking met Peaky Blinders zich opdringt is niet zonder reden: ook Kin is geen gezellige bedoening. De serie kaart zware thema's aan die aan het denken zetten.

De gevolgen van Michaels handelen in de slotaflevering van het vorige seizoen gaan de Kinsella's niet in de koude kleren zitten. Alsof de furie van een grotere speler hen nog niet genoeg zorgen oplevert, komt Bren Kinsella vrij uit de gevangenis en neemt direct de leiding over de familie. Dat hij een afwijkende stijl heeft waarin vooral de harde hand wordt toegepast is een understatement.

Francis Magee zet Bren neer als een koudbloedige bullebak die qua kwaadaardigheid niet onderdoet voor Joffrey uit Game of Thrones. In de beklemmende scènes met Bren is de spanning vaak om te snijden. De stress waar zijn aanwezigheid voor zorgt is bij ieder familielid duidelijk merkbaar en het verhaal werkt goed uit hoe dit invloed heeft op de verschillende relaties binnen de familie.

Sowieso zijn het de personages waarmee Kin zich van haar beste kant laat zien. Elk personage is gelaagd met eigen drijfveren en moeilijkheden. In tegenstelling tot veel andere series over drugshandelaren bevat Kin bijzonder goed geschreven vrouwelijke personages, die hun eigen uitgesproken plek in de serie hebben. Amanda is nog steeds de slimste van het stel en dit keer krijgt ook Birdy een stuk meer te doen.

Doordat het conflict deze keer vooral voortkomt uit tumult binnen de familie, ontstaat nog meer inzicht in de onderlinge relaties. Ook krijgen de familierelaties hierdoor, terugkijkend naar het vorige seizoen, meer gelaagdheid. Dit zorgt er echter wel voor dat de verhaallijn over de nieuwe vijand wat meer op de achtergrond raakt en soms een zelfs vergeten lijkt te zijn. Zonde, want hier had meer spanning uit kunnen worden gehaald.

Ook met het tweede seizoen blijft Kin een parel van een serie die een groter publiek verdient. Door de geweldige combinatie van spanning en drama eindigt elke aflevering met de behoefte direct verder te kijken. Dit tweede seizoen eindigt met een flinke verrassing, maar gelukkig is er al getekend voor een derde seizoen. We zijn dus nog niet van de Kinsella's af en dat is maar goed ook. Dit tripje naar Dublin is het helemaal waard.



Kin is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie HBO Max-serie 'Bookie'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Bookie'

De nieuwe komedieserie van Chuck Lorre is grappig, maar ondoordacht.

Regie: Andy Tennant, Chuck Lorre, Kyle Newacheck, e.a. | Cast: Sebastian Maniscalco (Danny), Omar J. Dorsey (Ray), Charlie Sheen (Charlie Sheen), Jorge Garcia (Hector), Vanessa Ferlito (Lorraine), Andrea Anders (Sandra), Rob Corddry (Walt), C.S. Lee (Jack), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 20-27 minuten | Jaar: 2023

Chuck Lorre, maker van Two and a Half Man, Mom en The Big Bang Theory, voegt weer een nieuwe serie toe aan zijn alsmaar uitdijende oeuvre. In Bookie moeten bookmaker Danny en zijn rechterhand Ray achter grote sommen geld aan, wat ondanks hun stoere uiterlijk nogal klungelig verloopt. Dat is niet gek, want Bookie is een komedie en dus mag alles met een korreltje zout worden genomen.

Hoewel Bookie geen sitcom is, heeft de serie nog steeds veel weg van het eerdere repertoire van Lorre. Er lijkt dan ook maar één doel: grappig zijn. Zo nu en dan ligt dit er iets te dik bovenop, wanneer grap na grap wordt afgevuurd en het verhaal eigenlijk niet meer serieus kan worden genomen. Het thema is dan ook magertjes uitgewerkt, waardoor de rode draad niet veel waard is.

De afleveringen staan bol van de slecht onderbouwde aangelegenheden. Met name Ray heeft er een handje van om conclusies te trekken die merkwaardig genoeg altijd kloppen, maar werkelijk nergens op gebaseerd zijn. De realiteit is dan ook ver te zoeken. De makers hebben zich er op dit vlak nogal makkelijk vanaf gemaakt, waarschijnlijk om te kunnen focussen op de humor.

Op de cast is weinig aan te merken. Sebastian Maniscalco is zowel qua uiterlijk als humor geknipt voor de rol van de ietwat klunzige Danny. Omar J. Dorsey doet het perfect als zijn metgezel, die met zijn stoere uiterlijk en grove houding mensen onder druk moet kunnen zetten, terwijl hij stiekem een lieve, gevoelige, en jawel, grappige man is.

Ook voor Charlie Sheen is weer een rolletje weggelegd. Dat hij wederom zichzelf speelt getuigt van enige zelfingenomenheid, al kan moeilijk worden ontkend dat het leven van deze man kleurrijk genoeg is voor een interessant personage. Het verbaast waarschijnlijk niemand dat hij grote gokschulden heeft en de creatieve manier waarop hij die probeert op te lossen is kenmerkend voor de acteur en zijn eerdere rollen.

Het verhaal kent enkele subplots, die in elkaar en het hoofdplot overlopen. Zo kampt Ray met name in de tweede helft met relatieproblemen. Zijn vriendin is zijn 'werk' meer dan beu en wil liever op eigen benen staan. Dergelijke plotlijntjes maken het verhaal wat breder, maar voegen weinig substantieels toe. Er volgt niets wat je niet zou verwachten, hooguit een wat serieuzere en realistischere noot.

Bookie is mogelijk leuk voor wie na een lange werkdag op zoek is naar ontspanning in de vorm van een hoop flauwe humor zonder boodschap of inhoud. Wie houdt van een verhaal met diepgang en complexe plotlijnen kijkt dus beter naar iets anders.



Bookie is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de beste 'Black Mirror'-afleveringen kan nog altijd een bioscoopfilm worden
Series / Nieuws

Een van de beste 'Black Mirror'-afleveringen kan nog altijd een bioscoopfilm worden

Deze 'Black Mirror'-aflevering trok de aandacht van meerdere Hollywood-iconen, die de aflevering tot een film wilden maken.

Black Mirror weet met iedere aflevering opnieuw een diepe indruk te maken op de kijker. Soms zijn de afleveringen zelfs zo goed dat je ze makkelijk tot film zou kunnen maken. En er is een plan om dit te laten gebeuren…

The Entire History of You is een aflevering uit het eerste seizoen van de serie. In de aflevering zien we een wereld waarin implantaten ervoor zorgen dat alles wat de gebruiker ziet of hoort opgeslagen wordt. Ieder moment kan hierdoor herleeft en opnieuw bekeken worden.

Gevecht


De aflevering is de enige in het eerste seizoen die niet door Charlie Brooker werd geschreven, maar door Succession-maker Jesse Armstrong. The Entire History of You werd enorm goed ontvangen. En daarom was het voor Armstrong goed nieuws dat hij de rechten voor de aflevering had behouden, voor een potentiële film.

In 2013 werd bevestigd dat dit ook echt zou gebeuren, met niemand minder dan Robert Downey Jr. als producer. Het script van Armstrong trok de aandacht van twee iconen: Downey Jr. en George Clooney. Er ontstond een heus gevecht waarbij de acteurs elkaar steeds overboden, dat uiteindelijk gewonnen werd door Downey Jr.

Niet meer origineel


Hij mag dan wel gewonnen hebben, maar helaas is er al meer dan vijf jaar geen nieuws meer geweest over dit plan. In 2018 kreeg de acteur een vraag over de film, waarop hij antwoorde dat hij deze nog steeds graag wou maken, en dat als er iemand was die dit ook echt graag wou, deze persoon contact met hem moest opnemen.



Het lijkt er helaas op dat de film er niet meer gaat komen. Nu het originele plan al meer dan een decennium geleden gemaakt werd, is de urgentie er een beetje af. En na alle nieuwe Black Mirror-afleveringen die er inmiddels zijn geweest, is het concept ook niet meer zo origineel en vernieuwend als voorheen. Bekijk Black Mirror op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Volgens fans van het genre is dit de allerbeste detectiveserie ooit
Series / Nieuws

Volgens fans van het genre is dit de allerbeste detectiveserie ooit

Deze moderne bewerking van een klassieke boekenserie wordt de beste detectiveserie ooit genoemd.

De detective is een van de oudste en meest bekende genres binnen de geschiedenis van series. De mysterieuze sfeer, interessante onderzoeken en verbazingwekkende twists weten kijkers altijd weer te boeien. Er zijn er in de loop van de tijd enorm veel gemaakt, maar volgens fans van het genre is dit de allerbeste.

Op de site Ranker kunnen mensen stemmen op hun favoriete detectiveserie, waar de site vervolgens een lijst van maakt. In de lijst staan meer 120 series, maar er kan er natuurlijk maar een de beste zijn volgens de fans.

Moderne bewerking


Hoewel het detective genre al zo oud is, komt de nummer 1 toch echt uit deze eeuw. Op de eerste plek staat namelijk de serie Sherlock. Deze serie liep van 2010 tot 2017 en telt in totaal 15 afleveringen. Dat is niet veel, maar de afleveringen zijn met gemiddeld zo'n 1,5 uur eigenlijk gewoon films te noemen.

In de serie speelt Benedict Cumberbatch de iconische rol van Sherlock Holmes, met Martin Freeman als Dr. John Watson. De moderne bewerking van de klassieke boeken van Sir Arthur Conan Doyle is volgens fans een echt meesterwerk.

Top 5


In de BBC-serie navigeren Holmes en Watson de verborgen criminele wereld van hun aartsvijand Moriarty, waarbij ze het ene mysterie na het andere oplossen. In de top 5 van de Ranker staan op nummer 5 The Mentalist, op nummer 4 Agatha Christie's Poirot en op nummer 3 Monk. De tweede plek gaat naar Columbo.



Bekijk Sherlock op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Captains of the World'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Captains of the World'

Echte voetbalfans kunnen met deze documentaire het WK nog eens dunnetjes overdoen.

Regie: Ben Turner, Gabe Turner | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-55 minuten | Jaar: 2023

Captains of the World is van alles wat, zolang het maar met voetbal en de wereldbeker te maken heeft. Interviews met de sterren en de experts, beelden van het afgelopen WK en voorgaande WK's, een klein beetje achter de schermen, de nodige politiek en vooral veel herhalingen. Niet erg opzienbarend. Het is een terugblik op het WK van 2022 met niet veel nieuws onder de zon, maar dat hoeft ook niet. Voor de echte voetbalfans is het al voldoende om het toernooi dat de hele wereld enkele weken bezighield een klein beetje te herleven.

De documentaire begint vrij onsamenhangend met lukrake onderwerpen. Klassiekers komen voorbij, zoals de kopstoot van Zizou, maar ook clichés, zoals Messi versus Ronaldo, Messi versus Maradona, en Messi versus zichzelf. Het lijkt over van alles te gaan, totdat de focus naar enkele teams verschuift en per land wordt besproken wat het persoonlijke belang van deelname aan het WK is geweest.

Er wordt dieper ingegaan op achtergronden en geschiedenis. Soms met de bijbehorende beelden, maar vaak met erg droge feiten die bij echte voetbalfans al lang bekend zijn. Voor sommige kijkers zal het resulteren in een 'dat wisten we al'-gevoel, terwijl anderen de samenvattingen van de wedstrijden met nieuwe ogen kunnen bekijken.

De muziek zwelt aan bij elke samenvatting van de gespeelde wedstrijden om spanning te creëren, ook al weten we de afloop al. Het opzwepende voetbalgevoel is nu eenmaal makkelijk op te roepen. De documentaire leunt hier erg op. Het is geen opzienbarende kijk achter de schermen, noch komt er nieuwe informatie aan bod. Het is eigenlijk niets meer dan het WK van 2022, dunnetjes overgedaan.

Toegegeven, Captains of the World heeft zijn momenten. De sporadische kijkjes in de kleedkamer bij de motiverende peptalks of onderonsjes tussen spelers van concurrerende teams zijn interessant. En wie voetbal kijkt om heel andere redenen dan het spel: Gareth Bale laat zijn bil zien. Grappige commentaren ontbreken jammer genoeg, want die hadden de documentaire persoonlijker kunnen maken in plaats van een verzameling beelden.

Ondanks de focus op de verschillende teams wordt nog steeds van de hak op de tak gesprongen. Wedstrijden worden door elkaar versneden getoond, waardoor het geheel wat chaotisch aandoet. Dat Nederland ook aan het WK meedeed is nauwelijks te merken, tot de voorlaatste aflevering, waarin de meest interessante wedstrijd tegen Argentinië uitvoerig wordt besproken. Maar ook over het collectief traumatiserende bobomoment valt weinig nieuws te vertellen.

Hoe de documentaire afloopt weten we allemaal. Er wordt zoveel nadruk gelegd op hoe geweldig de WK-finale is dat het bijna irritant wordt. Maar het WK blijft natuurlijk het WK. Of je je nu in de doodse stilte van de Franse cafés of middenin de fiesta in de Argentijnse straten begaf – iedere voetbalfan herinnert zich hoe deze het WK heeft beleefd en het zijn de persoonlijke gedachten die overheersen bij het bekijken van deze samenvattende documentaire. Op naar het volgende WK, met bijbehorende terugblikken.



Captains of the World is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waarom 'The Big Bang Theory' na 12 seizoenen werd gecanceld
Series / Nieuws

Waarom 'The Big Bang Theory' na 12 seizoenen werd gecanceld

Het einde van 'The Big Bang Theory' had één voornaamste reden.

Het einde van The Big Bang Theory kwam zowel voor kijkers als de meeste acteurs als een grote schok. Hoewel 12 seizoenen een uitzonderlijk aantal is voor een serie, hadden de meeste fans toch nog op een volgend seizoen gehoopt. Het einde van de serie blijkt vooral aan één persoon te wijten.

In augustus van 2018 maakte CBS, Warner Bros. en Chuck Lorre Productions in een gezamenlijke verklaring bekend dat The Big Bang Theory met seizoen 12 tot een "episch, creatief slot" zou komen. Het blijkt echter dat de serie niet gecanceld werd door het netwerk, maar dat acteur Jim Parsons (Sheldon Cooper) deze keuze vooral beïnvloedde.

Mortaliteit


Parsons besloot namelijk zijn contract niet meer te vernieuwen. Zelfs het feit dat hij 50 miljoen dollar zou krijgen als hij zou blijven, kon hem niet overhalen om toch verder te gaan met The Big Bang Theory. Hoewel hij gehecht was aan zijn personage, werd de serie in combinatie met zijn andere acteerwerk te vermoeiend.

Tegen het einde van de serie was Parson immers 46 jaar oud en wilde hij graag het beste uit de rest van zijn acteercarrière en leven halen. Volgens de acteur had de dood van zijn hond hem dat jaar geconfronteerd met het concept van mortaliteit, waardoor hij extra ging nadenken over wat hij verder wilde met zijn leven.

Meerdere factoren


Niet alle acteurs waren blij met het nieuws. Kaley Cuoco was geschokt toen ze het nieuws hoorde en was graag nog doorgegaan. Johnny Galecki en Mayim Bialik waren het beide wel eens met de beslissing. Bialik gaf ook aan dat er meer factoren meespeelden naast het vertrek van Parsons, maar ging verder niet in op welke factoren dat waren.



Gelukkig kunnen fans de 12 seizoenen zo vaak opnieuw kijken als ze willen. Bekijk The Big Bang Theory op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Misdaaddrama torpedeert top 10 met magistrale kijkcijfers en is onmiddellijk de best bekeken serie op Netflix
Series / Nieuws

Misdaaddrama torpedeert top 10 met magistrale kijkcijfers en is onmiddellijk de best bekeken serie op Netflix

De prequel van 'La Casa de Papel' is 'Berlín' en die serie scoort direct uitstekend op Netflix.

De prequel van La Casa de Papel, genaamd Berlin is inmiddels verschenen op Netflix. De serie is nog maar net twee dagen te bekijken en is gelijk het best bekeken programma op de populaire streamingdienst. De serie is namelijk direct op de eerste plek in de Netflix top 10 terecht gekomen.

De serie volgt het leven van Berlín in zijn jaren voorafgaande aan zijn avontuur in La Casa de Papel. Berlín heeft een bijzonder gezelschap van jonge criminelen verzameld waarmee hij een ambitieuze roof wil uitvoeren. Waar hij in La Casa de Papel werd ingefluisterd door de Professor, is hij nu zelf het meesterbrein achter de operatie.

Cast


In de serie zijn rollen voor Pedro Alonso, Michelle Jenner en Tristan Ulloa. De serie is gemaakt door Esther Martinez Lobato en Álex Pina.

Of de serie net zo populair gaat volgen als zijn voorganger zal moeten blijken. Berlín heeft genoeg potentie om in ieder geval zeer succesvol te blijven en uit de eerste succesvolle dagen kan worden afgeleid dat het publiek zeker op deze prequel zit te wachten.

Kijken


Kijk deze prachtige en goed scorende serie op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Concurrentie voor Amy Rose op de Riederalp in 'Winter Vol Liefde'?
Realityseries / Nieuws

Concurrentie voor Amy Rose op de Riederalp in 'Winter Vol Liefde'?

Saul heeft inmiddels zijn derde dame over de vloer in 'Winter Vol Liefde'.

Winter vol Liefde-deelnemer Saul heeft de nodige kandidaten uitgenodigd om hem op te komen zoeken in het winterse Zwitserland. SerieTotaal volgt Winter vol Liefde op de voet en houd je op de hoogte van het liefdesleven van de kandidaten.

Na het vertrek van Jessie maakt Kelsey haar entree op de Riederalp. Weer een nieuwe kandidate dus en weer iemand die de recente historie tussen Amy Rose en Saul niet kent. Amy Rose vindt dat erg onprettig, Saul vindt het allemaal wel prima en houdt zijn kaarten zorgvuldig op de borst. Amy Rose geeft aan dat ze het liefst de hele tijd bij Saul is en hem wil knuffelen. Ondertussen lijkt Kelsey hier weinig oog voor te hebben en omschrijft ze de situatie als 'HDP', wat heerlie de peerlie schijnt te betekenen.....

Lunch


Als het drietal uit eten gaat, vindt Amy-Rose het heel lastig om geïnteresseerd te blijven. De gesprekken tussen Saul en de volgens haar wat boerse Kelsey laat ze allemaal aan haar voorbij gaan. Als Kelsey benoemt dat zij en Amy Rose erg verschillend zijn, smeert Saul hem snel naar het toilet.

Vlak voor de één-op-één-date tussen Kelsey en Saul wil Amy Rose nog even wat aan Saul kwijt. Ze wil graag weten hoe Saul erin staat. Hoewel Saul aangeeft dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken, hebben wij toch meer en meer onze twijfels bij de wat gladde Saul. Amy Rose lijkt tevreden met zijn wat vage praatjes.

Vuilniszak


Saul en Kelsey hebben een leuk diner en kletsen gezellig met elkaar onder het genot van een drankje. Kelsey ziet Saul wel zitten en meent dat zelfs een vuilniszak Saul goed zou staan.

Hoe dit allemaal verder gaat? Kijk Winter vol Liefde op Videoland of gewoon op RTL 4.

Foto: RTL
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ster uit 'Star Trek: Enterprise' hint naar verrassende rol in 'Strange New Worlds'
Series / Nieuws

Ster uit 'Star Trek: Enterprise' hint naar verrassende rol in 'Strange New Worlds'

Deze acteur ziet een terugkeer in 'Star Trek: Strange New Worlds' wel zitten.

Dat de serie waarin ze origineel verschenen voorbij is, betekent in de wereld van Star Trek gelukkig niet dat we bepaalde personages nooit meer terugzien. Als het aan deze acteur zou liggen, herpakt hij zo snel mogelijk zijn rol in het Star Trek-universum.

John Billingsley speelde de rol van de Denobulon dokter Phlox aan boord van de Enterprise NX-01 in alle vier de seizoenen van Star Trek: Enterprise. De acteur deed eerder dit jaar mee aan de acteursstakingen en ontmoette hierbij een aantal sterren uit Star Trek: Strange New Worlds.

Hoe lang leven Denobulans


Met hen had hij gesprekken over hoe het leven van zijn personage (als hij nog leeft) eruit zou zien als hij aanwezig was in het tijdperk van de nieuwe serie. Hierover vertelt hij meer in de podcast All Access van Trek Movie:

"Ik stond op de stakingslijn en een paar van de Strange New Worlds-jongens kwamen naar voren en zeiden: 'Hoe lang denk je dat Denobulans leven?' Ik zei: 'Lang. Lang, lang, lang. Absoluut lang genoeg om in jullie serie aanwezig te zijn, als dat is waar je op doelt'".

Hedonistisch


"Dus wie weet? Ik bedoel, ik zou graag terugkomen. En ik denk dat zelfs als ik dood ben, mijn zoon Phlox Jr. er nog steeds is, en hij is het evenbeeld van zijn oude vader". Billingsley heeft zelfs ook wat concrete ideeën over wat zijn personage kan doen in dit tijdperk:



"Ik denk dat hij een reeks zeer succesvolle sekshandleidingen aan het schrijven is … Misschien ook veel kookboeken. Phlox, hij was hedonistisch. Hij was briljant, maar hij was hedonistisch … Ik zou graag willen denken dat hij op een punt kwam waarop hij zei: 'Weet je wat? Ik heb veel gedaan. Het is tijd voor mij om veel plezier te hebben, en ik ga leuke dingen doen'".

Genieten


"Ik zou graag willen dat hij van een aantal van zijn laatste jaren kon genieten, met zijn verschillende echtgenotes en echtgenoten, terwijl hij door de melkweg reisde, naar Risa ging en het naar zijn zin had", vervolgt de acteur.



Of hij terugkeert in Strange New Worlds moeten we dus nog maar zien. Bekijk de serie op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Verlies van een Hollywood-icoon: 'The Full Monty'-acteur overleden op 75-jarige leeftijd
Series / Nieuws

Verlies van een Hollywood-icoon: 'The Full Monty'-acteur overleden op 75-jarige leeftijd

De acteur heeft een indrukwekkend en omvangrijk oeuvre door de jaren heen opgebouwd.

Het trieste nieuws is naar buiten gekomen dat de Britse acteur Tom Wilkinson op 75-jarige leeftijd is overleden. Wilkinson zal herinnerd worden om zijn omvangrijke acteercarrière, dat door velen geprezen wordt.

Wilkinson is onder andere bekend van zijn Bafta-winnende rol in de film The Full Monty, en hij werd voor de films In the Bedroom en Michael Clayton genomineerd voor een Oscar. Hij overleed zaterdag plotseling in zijn huis. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, zoals aangekondigd door zijn agent in een verklaring waarin de familie om privacy vraagt.

Veelzijdig acteur


De acteur werd geboren in Leeds en begon zijn carrière op 18-jarige leeftijd toen hij werd gevraagd een toneelstuk te regisseren. Hij ging later naar de Royal Academy of Dramatic Art (Rada). Zijn doorbraak kwam in 1986 met de miniserie First Among Equals, gevolgd door een Emmy-winst voor zijn rol als Benjamin Franklin in de serie John Adams.

Hij speelde vaak de rol van de elegante heer, maar wist het soms ook over een hele andere boeg te gooien. Dit is vooral te zien toen regisseur Christopher Nolan hem castte als de maffiabaas Carmine Falcone in de kaskraker Batman Begins.

Klassieker nieuw leven ingeblazen


Recentelijk verscheen Wilkinson nog in het vervolg op de film The Full Monty, in de gelijknamige hitserie van Disney+. Hij kroop hierbij opnieuw in de rol van fabrieksarbeider Gerald Cooper.



Kijk nog eens naar het laatste werk van Wilkinson in The Full Monty op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
10 jaar geleden was David Tennant's recente terugkeer naar 'Doctor Who' al bekend
Series / Nieuws

10 jaar geleden was David Tennant's recente terugkeer naar 'Doctor Who' al bekend

Iedereen was compleet verrast door de terugkeer van David Tennant, maar eigenlijk was dit al 10 jaar bekend.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het was voor iedereen een verrassing toen bekend werd gemaakt dat David Tennant terug zou keren naar Doctor Who. Eigenlijk was het helemaal geen verrassing, want de 50-jarige jubileumspecial had zijn terugkeer 10 jaar geleden al voorspeld.

David Tennant speelde de tiende Doctor en was ongelofelijk geliefd bij fans. Zijn Doctor heeft er dan ook voor gezorgd dat Doctor Who een niet eerder geëvenaarde populariteit kreeg. Fans waren zo gehecht aan Tennant en zijn Doctor, dat zijn vertrek zwaar was voor velen.

Tennant keert terug


10 jaar geleden keerde Tennant terug voor de speciale jubileumaflevering, The Day of the Doctor. Daar speelde hij samen met Matt Smith’s elfde Doctor. De hele aflevering was geweldig, maar één scène voorspelde Tennant’s recente terugkeer.

In de aflevering gingen de Doctors naar het National Gallery-museum in Londen om zo te voorkomen dat Zygons naar de moderne tijd zou komen. De museumconservator werd gespeeld door Tom Baker, de vierde Doctor.

Voorspelling


In één scène praat de conservator met de Elfde Doctor en doet hij een brutale voorspelling. Volgens hem zal de Doctor regenereren in eerdere incarnaties en "oude favorieten". Eerst werd gedacht dat deze uitspraak gewoon een leuke manier was om Baker een rol te geven in de jubileumspecial.



Nu is duidelijk dat er een diepere boodschap achter deze opmerking zat. Het ging namelijk over niemand minder dan David Tennant, de ultieme favoriet.

Te streamen op Prime Video


Stream Doctor Who op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Disney+-serie 'Raffa'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Raffa'

Deze driedelige documentaire verkondigt over de doden niets dan goeds.

Regie: Daniele Luchetti | Afleveringen: 3 | Speelduur: 57-62 minuten | Jaar: 2023

Raffaella Carrà was een grote naam in de Italiaanse showbusiness. Haar carrière begon in de jaren zestig, toen ze haar filmdebuut maakte, waarna ze overal te zien was als danseres, zangeres, actrice en presentatrice. Een echte showgirl die de Italiaanse televisiewereld naar een heel nieuw niveau zou tillen.

In Nederland is Carrà vooral bekend geworden met het nummer A Far l'Amore Comincia Tu, ook wel bekend als Scoppia, Scoppia Mi Sco. Haar naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar dit liedje kent vrijwel iedereen en is de basis geweest voor vele covers. In 1977 stond het nummer hoog in de hitlijsten van de Lage Landen, waarna het nooit in de vergetelheid is geraakt.

De documentaire Raffa gaat over het leven van deze bijzondere beroemdheid. Dit gebeurt in chronologische volgorde, met een korte introductie over hoe Carrà als klein meisje was. Oude foto's en video's worden getoond. Uit haar kindertijd is het materiaal beperkt, maar gezien haar langdurige loopbaan bij RAI, de eerste en grootste televisiezender van Italië, is er meer dan voldoende bruikbaar beeldmateriaal van de oudere Carrà beschikbaar.

Deze beelden worden afgewisseld met die van vele mensen die vertellen over haar jeugd, werk en privéleven. Familieleden, collega's en andere naasten vertellen over hun ervaringen met Carrà door de jaren heen en wat een bijzondere vrouw ze was. Uit deze verhalen blijkt dat ze een sprankelende persoonlijkheid was, waarvan vrijwel iedereen, van jong tot oud, man en vrouw, onder de indruk was.

Op het eerste oog lijkt deze documentaire een objectief beeld te geven over het leven van deze Italiaanse bekendheid, maar het blijkt vooral dat over de doden niets dan goeds wordt verteld. Iedereen spreekt vol lof over Raffaella Carrà, de vrouw op wie iedereen wel een beetje verliefd leek te zijn. Ze zal ongetwijfeld ook haar mindere kanten hebben gehad, maar die worden niet belicht. Daarnaast is het allemaal wat langdradig. Haar leven wordt beschreven in drie afleveringen van maar liefst een uur, terwijl de helft daarvan prima had volstaan.

Deze documentaire is dan ook vooral interessant voor echte fans van deze bijzondere persoonlijkheid of eenieder met interesse in de Italiaanse televisiewereld en hoe deze sinds de jaren zestig is gegroeid. Dat laatste komt namelijk aan bod als een soort van zijlijn, wanneer wordt uitgelegd hoe Carrà's carrière zich ontwikkeld heeft en welke impact zij had op de opkomst van de entertainende functie van de televisie.



Raffa is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De Avengers in aflevering '1602' van 'What If...?' worden de hemel in geprezen
Series / Nieuws

De Avengers in aflevering '1602' van 'What If...?' worden de hemel in geprezen

Fans kunnen geen genoeg krijgen van What If...? en prijzen aflevering 8 de hemel in.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Marvel’s What If…? zorgde voor een hele opschudding in de MCU. De serie krijgt alleen maar positieve reacties en heeft zelfs een score van 94% op Rotten Tomatoes. Ook de op één na laatste aflevering van seizoen 2 maakte een goede indruk op kijkers.

Alle afleveringen van seizoen 2 zorgden voor een interessante wending. Zo onderzochten de afleveringen wat er zou gebeuren als Nebula bij de Nova Corps zou komen of wat de gevolgen zouden zijn als Captain Carter in een gevecht zou komen met de Hydra Stomper.

Aflevering 8


Onlangs is aflevering 8, What if… The Avengers Assembled in 1602? uitgekomen en Marvel-fans waren ongelofelijk enthousiast. De aflevering neemt inspiratie uit Marvel 1602 van Neil Gaiman.

In de aflevering komen de Avengers in 1602 bij elkaar en dit zorgt voor een heel ander beeld van de superhelden en een hele andere wereld.

Enthousiaste reacties


Fans zijn zo enthousiast over de aflevering, dat ze al hun lof uitgesproken hebben op sociale media. Bekijk hieronder enkele posts.











Stream What If...? op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is hoe 'The Simpsons' telkens met correcte toekomstvoorspellingen komt
Series / Featured

Dit is hoe 'The Simpsons' telkens met correcte toekomstvoorspellingen komt

De animatie-hitserie voorspelt al jaren de toekomst, en zo doen de makers dit.

Een populaire theorie over The Simpsons is dat de animatieserie al tientallen jaren de toekomst weet te voorspellen. Menigeen vraagt zich af waar de schrijvers hun kristallen bol verstopt hebben.

Niettegenstaande de online memes bestaat er geen kristallen bol. De makers hebben eenvoudigweg een neus voor actuele gebeurtenissen die ze vervolgens flink uitvergroten en aandikken.

Bestaande irritaties


Een voorbeeld is de aflevering Lisa On Ice, waarin de irritante autocorrect van Apple op de hak wordt genomen. Enthousiaste fans vergeten echter dat Apple's producten al ruim voor de iPhone dergelijke gebreken vertoonden. De schrijvers maakten dus grappen over bestaande irritaties bij Apple-klanten.

Ook de aflevering in 1998 waarin Disney de Amerikaanse zender Fox opkoopt wekte de indruk profetisch te zijn, maar ook hier was sprake van dingen die toendertijd al speelden. Grote bedrijven breiden nu eenmaal uit door andere bedrijven op te kopen, en aangezien The Simpsons door Fox werd uitgezonden maakte de serie indirect een grap over hun eigen zender.

Steeds dommer


Tot slot wordt een aflevering uit 1996 aangehaald als bewijs dat The Simpsons bijna dertig jaar geleden al aan zag komen dat mensen steeds dommer worden. Burgermeester Quimby (Dan Castellaneta) vraagt zijn assistent op een bepaald moment: "Worden mensen vandaag de dag luidruchtiger of dommer?" De assistent geeft vervolgens aan dat mensen steeds dommer worden.



De burgermeester had het over een massa boze mensen die wantrouwig waren over de migrant Apu. Dit soort thema's zijn echter een constante in de politiek, dus in die zin viel er weinig te voorspellen. Er is dus sprake van terugkerende patronen in menselijk gedrag dan wel bestaande gebeurtenissen die achteraf als voorspelling worden aangemerkt.

Waar te zien?


The Simpsons kun je streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Walking Dead': betekent de onthulling van dit grote raadsel het einde van de franchise?
Series / Specials

'The Walking Dead': betekent de onthulling van dit grote raadsel het einde van de franchise?

De stripmaker Robert Kirkman had zo zijn eigen idee, maar de serie doet iets anders.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De The Walking Dead-franchise heeft Kirkmans stripserie volledig verfilmd en is sinds die tijd verder gegaan met nieuwe verhalen. Een onderdeel hiervan is het onthullen van de uitbraak die de planeet heeft verwoest.

Let op: SPOILERS!!

Kirkman zelf onthulde destijds op Twitter dat buitenaardse sporen de zombies hebben gecreëerd. In de spin-offs van de oorspronkelijke serie blijkt de uitbraak echter mensenwerk.

Eerste hint


De eerste hint die de kijkers kregen was in The Walking Dead: World Beyond. Hierin is een post credit-scène te zien waarin een onbekend personage naar een vervallen laboratorium in Frankrijk gaat.

Hier confronteert hij een wetenschapper en beschuldigt haar van de zombie-apocalypse. Hoewel ze dit niet ontkent blijkt er uiteindelijk meer aan de hand te zijn.

In de buitenwereld


In het Franse laboratorium waren meerdere teams werkzaam, waaronder het Primrose-team en het Violet-team. De eerstgenoemden vertrokken kort voor de uitbraak naar de VS. Er bleven waarschijnlijk wetenschappers uit andere landen in Frankrijk achter met het Violet-team.



Er wordt geïmpliceerd dat er een aanval plaatsvond op het laboratorium waardoor het virus uiteindelijk in de buitenwereld terechtkwam met alle gevolgen van dien. Hiermee is het grootste raadsel uit de serie opgelost, hoewel Kirkman zelf hier geen voorstander van was.

Morele dilemma's


De wereld van The Walking Dead heeft echter nog genoeg te bieden. De serie heeft altijd de nadruk gelegd op menselijke verhoudingen en morele dilemma's. In dat opzicht valt er dus nog genoeg te verkennen.



Daarnaast doet het onthullen van de oorzaak van de apocalypse op zijn beurt weer nieuwe mysteries ontstaan. Je kunt The Walking Dead streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max komt deze week met 2 nieuwe afleveringen waaronder 'The Curious Case of Natalia Grace'
Series / Nieuws

HBO Max komt deze week met 2 nieuwe afleveringen waaronder 'The Curious Case of Natalia Grace'

Zet de popcorn maar klaar want HBO Max komt deze week met een zeer interessante docu.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de twee meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


My Adventures with Superman


Verschijnt op: Maandag 1 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 7-8 | Genre: Animatie / Actie / Avontuur | Kijk op: HBO Max

Verslaggevers Clark, Lois en Jimmy gaan op zoek naar wie Superman echt is. Onderweg krijgen ze te maken met gevaar, aliens, romantiek en de waarheid!




The Curious Case of Natalia Grace


Verschijnt op: Vrijdag 5 januari | Release: Seizoen 2 | Genre: Documentaire | Kijk op: HBO Max

Deze docuserie biedt een exclusieve blik in een van de meest buitengewone mysteries ter wereld. Aanvankelijk werd gedacht dat dit zesjarig Oekraïense weesmeisje een zeldzame botafwijking en dwerggroei had, maar in werkelijkheid was het een volgroeid volwassen persoon.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.