De serie Beef werd enorm goed ontvangen toen deze vorig jaar uitkwam. Nu hoor je er nog maar weinig mensen over praten, en dat terwijl het een van de beste comedyseries is die op Netflix staan.
Beef verscheen op 6 april 2023 op Netflix. De serie werd gecreëerd door de Amerikaans-Koreaanse regisseur Lee Sung Jin. Het eerste seizoen werd enorm goed ontvangen, waardoor er vrijwel meteen geruchten gingen over een tweede seizoen.
Verkeersruzie
De serie vertelt het verhaal van twee vreemden, die na een verkeersincident op een parkeerplaats verwikkeld raken in een bittere vete. De strijd tussen de twee en hoever ze bereid zijn hiervoor te gaan loopt volledig uit de hand.
De twee antagonisten zetten alles in hun leven op het spel om wraak op elkaar te nemen. De twee hoofdrollen van Danny Cho en Amy Lau worden respectievelijk gespeeld door Steven Yeun en Ali Wong.
Seizoen 2
In februari van dit jaar werd bekendgemaakt dat een tweede seizoen actief onderzocht wordt. Charles Melton, Jake Gyllenhaal, Cailee Spaeny en Anne Hathaway worden allemaal overwogen voor rollen in het seizoen.
Als het aan Lee Sung Jin ligt, krijgt de serie ten minste drie seizoenen: "Er zijn veel ideeën aan mijn kant om dit verhaal gaande te houden … Ik heb een heel groot algemeen idee dat ik nog niet echt kan verklappen, maar ik heb momenteel drie seizoenen in mijn hoofd".
Hoge score en prijzen
Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een indrukwekkende score van 98%. Bovendien won het eerste seizoen van de serie een heel aantal prijzen, waaronder acht Emmy Awards en drie Golden Globe Awards.
Deze mag je dus absoluut niet missen. Bekijk Beef op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Regie: Oliver Hirschbiegel | Cast: Marco Bocci (Arrigo), Jessica Schwarz (Edith), Dada Fungula Bozela (Tareq), Hassan Najib (Ibrahim), Jonathan Berlin (Jürgen), Sylvester Groth (Klaus), Samuel Kalambayi (Elvis), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 52-58 minuten | Jaar: 2023-2024
Een boot met Afrikaanse vluchtelingen zinkt in de Middellandse Zee, waarna een dertigtal drenkelingen wordt opgepikt door het luxe cruiseschip Orizzonte. De vluchtelingen worden streng gescheiden gehouden van de welgestelde gasten aan boord, maar toch beginnen de levens van beide groepen zich steeds meer met elkaar te vermengen. Het leidt tot moeilijke keuzes voor de bemanning van het schip, met name voor kapitein Arrigo en eerste stuurman Edith. Dit verschaft Unwanted een sterk startpunt, maar helaas laat men in de uitwerking veel steken vallen.
Edith en Arrigo staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft het lot van de vluchtelingen. Zet het cruiseschip koers naar Europa of vaart het terug naar Afrika? Behalve de beslissingen die de staf moet nemen is er aandacht voor een aantal migranten en gasten van de Orizzonte. Zo zien we gruwelen van de mensensmokkel in Libië, maar ook de persoonlijke problematiek die de gefortuneerde opvarenden mee aan boord nemen. Dit vormt een van de interessante vraagstukken: in hoeverre kunnen we de luxeproblemen van de Europeanen nog serieus nemen gezien de doodsangst en onzekerheid van de vluchtelingen?
De decadentie versus de basale overlevingsdrift wordt vaak treffend in beeld gebracht, maar soms gaat Unwanted daar net iets te ver in. Er is bijvoorbeeld een soort meet-and-greet met de vluchtelingen, waarbij migranten hun verhaal opschrijven waarna cruisegasten dit voor een microfoon voorlezen. Voor een sommige gasten is dit een eyeopener, maar anderen zien het gewoon als het entertainmentblokje van de avond. De boodschap is duidelijk, maar de scène voelt onrealistisch en geforceerd. Unwanted heeft daar vaker last van.
Overigens zijn de moreel verwerpelijke acties en goede intenties gelijkmatig verdeeld over de verschillende groepen aan boord. Zowel vluchtelingen, cruisegasten als bemanningsleden doen elkaar vreselijke dingen aan, maar er is ook genoeg compassie en bereidheid om te leren. Het leidt tot interessante gebeurtenissen, waarbij de ene verhaallijn beter uit de verf komt dan de andere. De ontluikende vriendschap tussen een jonge vluchteling en een Engelse tiener komt bijvoorbeeld nogal potsierlijk over, maar de relatie tussen twee vluchtelingen met een verleden die gedwongen samen een hut moeten delen is erg spannend.
Unwanted toont een paar keer per aflevering een flashforward van ondervragingen van de bemanning en de opvarenden die het ergste doen vermoeden voor de climax. Deze beelden en gesprekken laten net genoeg los om de kijker nieuwsgierig te maken naar de afloop zonder al te veel te verklappen. De verschillende scenario's worden gaandeweg steeds duidelijker, maar het blijft tot het eind spannend wat de precieze afloop zal zijn. Niet iedereen wacht een happy end.
Het uitgangspunt van Unwanted is sterk en de verhaallijnen zijn grotendeels interessant en spannend, maar deze pluspunten worden geheel tenietgedaan door vreselijk houterige dialogen en slechte acteerprestaties. Vooral bij de zich steeds herhalende verbale confrontaties tussen kapitein Arrigo en stuurman Edith wil je soms een schoen naar je televisie gooien. De acteurs staan in de meeste gevallen roerloos tegenover elkaar en de gesprekken verlopen volledig staccato. Nu worden zij ook niet geholpen door het script, met name door de behandeling van al die verschillende talen die aan boord van de Orizzonte worden gesproken.
Als de acteurs in hun eigen taal (Italiaans, Duits, Eritrees, Kameroens) met elkaar praten voelen de gesprekken best natuurlijk aan, maar de voertaal is Engels en dat leidt tot heel rare woordenwisselingen. Qua woordenschat en grammatica spreken de personages te goed Engels; iedereen formuleert volzinnen die niemand die niet met deze taal is opgegroeid ooit zou gebruiken. Natuurlijk mag je van de bemanning van een internationaal cruiseschip wel iets verwachten, maar de acteurs brengen hun teksten vaak op zo'n onbeholpen of overdreven manier dat het volledig ongeloofwaardig overkomt.
De slechte dialogen en acteerprestaties ondermijnen de zeggingskracht en het interessante plot dat Unwanted wel degelijk heeft. In de microkosmos van de Orizzonte worden actuele vraagstukken aangekaart over migratie en het conflict tussen plicht en geweten, maar de uitvoering maakt het vaak een lastige zit. Een gemiste kans.
Moordmysteries zijn weer helemaal in. Waar men honderd jaar geleden ging zitten met de nieuwste Poirot-detective van Agatha Christie, gaan we nu massaal zitten voor de moderne whodunits die op bijna elke streamingdienst te vinden zijn. Een nieuwe toevoeging aan dit arsenaal is de tiendelige serie Death and Other Details, over de rijken der aarde die zich op een cruiseschip laven aan lekker eten, alcohol en af en toe iets sterkers. Totdat de groep wordt opgeschrikt door een moord, uiteraard.
We worden meteen geconfronteerd met twee moorden die ongeveer twintig jaar na elkaar plaatsvinden en op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. In het verleden zien de brute wijze op Imogens moeder, waarna zij wordt opgenomen in de rijke familie waarmee ze nu op het schip ronddrijft. In het heden wordt een passagier van het schip vermoord met wie Imogen kortgeleden een aanvaring had. Beide moordzaken komen terecht bij de aan de grond geraakte detective Rufus Cotesworth.
Hoewel Imogen het Cotesworth nooit heeft vergeven dat hij de moord op haar moeder niet kon oplossen, moet ze nu met hem samenwerken om te voorkomen dat ze zelf de hoofdverdachte wordt in het lopende onderzoek. Echt dynamisch kunnen we het duo echter niet noemen. Af en toe verdwijnt Cotesworth zonder verklaring, waardoor we het even met alleen Imogen moeten doen. Helaas voor ons is Imogen geen sympathiek personage, al zijn die in deze serie sowieso schaars.
Death and Other Details doet stilistisch denken aan de populaire Knives Out-films: modern, kleurrijk en stijlvol. Ook de superrijke personages met complexe onderlinge relaties en achtergrondverhalen komen bekend voor als je de films met Daniel Craig als detective Benoit Blanc hebt gezien. De klassieke sfeer en het intergenerationele duo in de hoofdrol zijn dan weer vergelijkbaar met de serie Only Murders in the Building, waarin Selena Gomez' personage met twee gepensioneerde mannen moorden oplost. Het einde heeft ergens wel iets weg van de film The Menu, waarin de rijken moeten boeten voor hun zonden.
In vergelijking met deze succesvolle inspiratiebronnen valt Death and Other Details helaas wat tegen. De overvloed aan personages en het onnodig ingewikkelde plot zorgen voor verwarring en maken het moeilijk de aandacht erbij te houden. Tegen de tijd dat het hele mysterie is opgelost, middels flashbacks, flashforwards en alle mogelijke perspectieven, heeft de kijker zelf een cruisevakantie nodig om bij te komen.
Wat zeker niet helpt is dat de serie uit tien afleveringen van ongeveer driekwartier bestaat. Die lengte geeft de makers te veel ruimte om nieuwe details en plotpunten te verzinnen, die uiteindelijk alleen maar afdoen aan de kwaliteit van het mysterie. Een puzzel is immers alleen leuk als hij op te lossen is.
Sommige verhalen zijn klassiekers en zullen voor lange tijd bewaard en verteld worden. Het verhaal van Ronja de Roversdochter is één van deze verhalen. Onlangs heeft Netflix de gloednieuwe trailer voor hun nieuwe serie vrijgegeven.
Meer dan 40 jaar geleden schreef Zweedse Astrid Lindgren het iconische verhaal van Ronja en haar boeken werden al snel wereldberoemd. De nieuwe Netflix-serie Ronja The Robber’s Daughter is dan ook niet de eerste verfilming van de iconische boeken.
Netflix’ Ronja
Toch onderscheidt de nieuwe Netflix-serie zich van alle andere verfilmingen, aangezien het verhaal aangepast is voor een hedendaags publiek. De kern van het verhaal blijft echter wel hetzelfde:
Ronja wordt geboren in een bende rovers in een middeleeuws Scandinavisch fort. Ze ontdekt dat het bos dat het fort omringt een magische plek is, vol vreemde wezens. Toch brengt deze plek ook gevaar met zich mee. Vooral wanneer Ronja bevriend wordt met de zoon van de rivaal van haar vader.
De cast en crew
De jonge Kerstin Linden speelt de iconische hoofdrol van Ronja. Ze is vooral bekend van Zweedse projecten zoals Kronprinsen och tyrannes återkomst, Utvandrarna en Sommaren med släkten.
De serie is geschreven door Hans Rosenfeldt, geregisseerd door Lisa James Larsson en wordt geproduceerd door Bonnie Skoog Feeney en Matthias Arehn. Het eerste gedeelte zal op 28 maart uitkomen op Netflix en de laatste 6 afleveringen zullen later dit jaar te zien zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Veel mensen zullen hem herkennen als de heldhaftige Britse avonturier die overal weet te overleven en in het middelpunt staat van vele internet-memes. De onverschrokken Bear Grylls slaat voor een nieuwe serie de handen ineen met 'onze eigen' John de Mol.
In Nederland is No Way Back, het nieuwe format van de Mol, al te zien op SBS6, maar nu is bekend geworden dat het programma de samenwerking met Grylls aangaat en zich op de Amerikaanse markt heeft aangeboden.
De zon gaat onder, we weten wat we moeten doen
Jarenlang presenteerde Grylls het overlevingsprogramma Ultimate Survival, waarin hij in de meest uitgestrekte gebieden laat zien hoe je moet overleven, mocht je ooit gestrand raken op deze afgelegen plaatsen.
En nu duikt hij weer op in het nieuwe No Way Back. Deze serie volgt een groep avonturiers op een uitdagend pad door de ruige natuur van Noorwegen. Onderweg passeren ze vier kampen, elk met een bepaalde waarde, maar het bereiken van de finish levert meer op. De avonturiers worden tot het uiterste gedreven door ervaren commando's.
Bekwaam leiderschap
In de Amerikaanse versie zal Grylls, zelf een voormalig SAS-commando, de groep van 16 deelnemers leiden terwijl ze de uitdagingen aangaan. Grylls zelf kijkt er al naar uit om het avontuur aan te gaan in de nieuwe serie No Way Back, van Nederlandse makelij.
Kijk alle afleveringen van de Nederlandse versie No Way Back op KIJK.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De wereldberoemde regisseur Guillermo del Toro kun je onder andere kennen van de films Pan's Labyrinth, The Shape of Water en Pinoccio. Maar wist je dat hij in 2022 ook de serie Cabinet of Curiosities maakte?
Cabinet of Curiosities verscheen in oktober van 2022 op Netflix. In totaal bestaat de serie uit acht afleveringen, waarin steeds een nieuw modern horrorverhaal wordt verteld.
Verschillende filmmakers
Del Toro schreef mee aan twee van de afleveringen, voor de rest zijn deze geschreven en geregisseerd door andere filmmakers. Onder andere Ana Lily Amirpour (A Girl Walks Home Alone at Night), Keith Thomas (The Vigil), Catherine Hardwicke (Twilight) en Jennifer Kent (The Babadook) maakten een aflevering.
De opzet is als volgt: "een verzameling van de persoonlijk samengestelde verhalen van de Oscar-winnende filmmaker, beschreven als zowel verfijnd als gruwelijk". Del Toro introduceert het verhaal aan het begin van iedere aflevering.
Bekende acteurs
Volgens Del Toro was de serie Night Gallery van Rod Serling uit de jaren 70 de inspiratie voor Cabinet of Curiosities. Daarin opent en beëindigt de presentator ook iedere aflevering.
Naast dat de afleveringen geregisseerd zijn door bekende filmmakers, spelen er ook veel bekende acteurs mee in de serie. Zo is Ben Barnes (The Chronicles of Narnia: Prince Caspian) te zien in aflevering 5, Rupert Grint (Harry Potter) in aflevering 6, Dan Stevens (Downton Abbey) in aflevering 4 en Andrew Lincoln (The Walking Dead) in aflevering 8.
Goede score
Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een score van 93%. LA Weekly-recensent Lina Lecaro zegt het volgende: "De griezelig betoverende nieuwe serie van Guillermo del Toro is misschien wel een van de beste anthologieën ooit in zijn soort".
Waan je even in het winterse New England van de jaren 70 in deze tragikomedie. De Amerikaanse film The Holdovers is een film waar drama en komedie samenkomen. Hij draait momenteel nog in de bioscoop, maar is vanaf deze week ook thuis te bekijken.
De film is geregisseerd door niemand minder dan Alexander Payne, een Amerikaanse regisseur, scenarioschrijver en producent die bekend staat om het afleveren van aangrijpende en satirische films. Het script van de film is toevertrouwd aan David Hemingson, wat hem een Academy Award-nominatie opleverde voor Beste originele scenario.
Kostschool
Wat doe je als een strenge hoogleraar klassieke talen aan een kostschool plotseling belast wordt met de zorg voor een aantal studenten die niet naar huis kunnen tijdens de kerstvakantie? Dat is precies de situatie waarin Paul Hunham zich bevindt in The Holdovers.
De film ging in Amerika al in première op 31 augustus van 2023 en officieel op 11 januari van dit jaar in Nederland. De film was vrijwel meteen een razend succes en heeft zelfs een score van 97% op Rotten Tomatoes.
In de prijzen
Zowel het publiek als critici zijn duidelijk lovend over deze film. De tragikomedie sleepte maar liefst vijf Oscarnominaties binnen, waaronder een voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Deze prijs werd afgelopen weekend gewonnen door Da'Vine Joy Randolph, die de rol van Mary Lamb vertolkt in de film.
Naast Randolph, die ontroert als de toegewijde cafetariamanager Lamb, schittert Paul Giamatti als de docent en maakt Dominic Sessa zijn debuut in de filmwereld als de tiener Angus Tully.
Thuisbioscoop
De film is dus al een aantal maanden te bekijken in de bioscoop, maar binnenkort dus ook thuis op de buis te zien. Op 13 maart komt hij namelijk op Pathé Thuis te staan zodat jij hem ook comfortabel vanaf de bank kan zien.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix komt deze maand met het eerste seizoen van een volgende grote serie. Op 21 maart zet de streamingsdienst alle afleveringen online van 3 Body Problem. Hieronder vijf vragen en antwoorden over deze al veelbesproken prijzige serie.
1. Waar is 3 Body Problem op gebaseerd?
De serie is gebaseerd op het boek The Three-Body Problem uit 2008 van de Chinese schrijver Liu Cixin. Dit boek is het eerste deel in de Remembrance of Earth's Past-trilogie. De reeks schetst een fictief verleden, heden en toekomst van de aarde die te maken krijgt met een buitenaardse beschaving van een nabijgelegen systeem van drie zonachtige sterren die om elkaar heen draaien.
De vervolgboeken heten respectievelijk The Dark Forest en Death's End. Het is ongetwijfeld de bedoeling dat ook deze vervolgen verfilmd worden door Netflix. Uiteraard hangt alles af van het succes van het eerste seizoen.
2. Welke acteur heeft de hoofdrol en wie zijn er nog meer te zien?
In de serie, geschreven door David Benioff, D. B. Weiss en Alexander Woo en geregisseerd door onder andere Derek Tsang, zijn belangrijke rollen weggelegd voor Benedict Wong (Doctor Strange), Eiza González (Baby Driver), Jovan Adepo (Watchmen), John Bradley (Game of Thrones), Jonathan Pryce (The Two Popes) en Rosalind Chao (Sweet Tooth).
Vooraf weten we dat Ye Wenjie (Chao), een astrofysicus die haar vader op brute wijze vermoord heeft zien worden tijdens de Chinese Culturele Revolutie, door het leger wordt ingelijfd en naar een geheime radarbasis in een afgelegen gebied wordt gestuurd. Een beslissing van haar hand galmt door ruimte en tijd richting hedendaagse wetenschappers, die nu voor de grootste dreiging van de mensheid staan.
3. Is er al een trailer beschikbaar?
Netflix onthulde in juni 2023 al de teaser trailer en de volledige trailer verscheen een paar dagen geleden online. Bekijk deze volledige trailer hieronder.
4. Hoe wordt de serie ontvangen?
Op Rotten Tomatoes verschenen enkele dagen geleden al de eerste volledige recensies. De ontvangst onder de recensenten is voorlopig meer dan netjes, gezien de 75 procent op de Tomatometer. Tot op heden zijn er 24 recensies verzameld, dus de kans is groot dat het percentage nog gaat veranderen.
De recent op Rotten Tomatoes toegevoegde bevinding van Judy Berman van TIME Magazine: "Benioff, Weiss en Woo zijn er opmerkelijk goed in geslaagd Liu’s werk om te zetten in een aangrijpende sciencefictionthriller, zonder het te verslappen of de kijkers te vervelen met urenlange whiteboard-lezingen."
5. Is de serie iets voor mij?
Als je het bronmateriaal verder niet kent, dan moet je van een episch sciencefictionverhaal met buitenaards leven houden, zover is wel duidelijk. Duidelijk is ook dat de serie een stevig budget van $20 miljoen per aflevering heeft, waardoor de serie een ambitieuze aanpak heeft. Dit zou een liefhebber van series ongetwijfeld al nieuwsgierig moeten maken.
Vanaf 21 maart kun je 3 Body Problem zelf gaan kijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een Rotten Tomatoes score kan een vloek of een zegen zijn. Dit is dé plek waar veel enthousiaste kijkers zoeken naar nieuwe series en een goede score op deze site kan dus veel betekenen voor een serie.
Onlangs is de gloednieuwe The Gentlemen uitgekomen op Netflix. De actie-komedie is gemaakt door Guy Ritchie (Sherlock Holmes) en is een spin-off van de gelijknamige film uit 2019.
The Gentlemen
The Gentlemen vertelt het verhaal van Edward Horniman (Theo James, vooral bekend als Four in Divergent). Hij heeft onverwachts een groot landgoed en de titel geërfd van de hertog van Halstead.
Dan ontdekt hij dat het landgoed onderdeel is geworden van een imperium van wietteelt, gerund door Bobby Glass (Ray Winstone). Terwijl Edward meegezogen wordt in een gevaarlijke nieuwe wereld, moet hij zijn huis en toekomst proberen te beschermen.
Rotten Tomatoes
Hoewel kijkers grote fans zijn van de serie (de kijkersscore is namelijk 83%), zijn de critici niet heel blij met de serie. Zij geven The Gentlemen een magere score van 68%.
Zo klaagt topcriticus Hugo Rifkind van Times (UK) dat het voelt alsof The Gentlemen"gemaakt is door een bot" in plaats van door een maker zoals Guy Ricthie die een totaal nieuw genre heeft uitgevonden.
Te streamen op Netflix
De critici zijn misschien geen grote fan, maar het grote publiek wel. The Gentlemen is te streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Het is vaak heel lastig om een leuke serie uit te kiezen. Je weet wat je leuk vindt, maar je weet niet zo goed welke series er allemaal zijn. Geen zorgen! Deze serie is de perfecte tip voor iedereen die van brute series met bloederig geweld houdt.
Deze serie heeft de perfecte combinatie van geschiedenis, geweld en politiek verraad. De serie Rome verscheen in 2005 en werd gemaakt door John Milius, William J. MacDonald en Bruno Heller. De drie mannen hebben een ijzersterke serie weten te creëren.
Rome
Rome vertelt het verhaal van twee gewone mannen in het Romeinse Rijk: Lucius Vorenus (Kevin McKidd) en Titus Pullo (Ray Stevenson). Zij maken de belangrijkste historische gebeurtenissen mee: van de burgeroorlog en de dictatuur van Julius Caesar tot de Gallische oorlogen en de opkomst van de jonge Octavianus.
Lucius en Titus zijn gebaseerd op soldaten uit het Romeinse leger, maar er is veel creatieve vrijheid genomen. Hoewel de gebeurtenissen allemaal in de geschiedenisboeken staan, is deze serie niet de beste manier om je te verdiepen in de echte Romeinse geschiedenis.
Score
Dat gezegd hebbende, Rome is een steengoede serie en dat is te bewijzen met de Rotten Tomatoes score. Op het moment van schrijven is deze namelijk 83% met een kijkersscore van maar liefst 96%.
Rome is mede zo geweldig door de sterrencast. Zo heeft McKidd in tientallen projecten gespeeld die ontzettend goed ontvangen zijn. Ook Stevenson, die ook te zien is in enkele Thor-films weet hoe hij de camera moet pakken.