search

Ons nieuws van donderdag 21 maart 2024

'A Spy among Friends': altijd fascinerend maar nooit echt spannend
Recensie

'A Spy among Friends': altijd fascinerend maar nooit echt spannend

Een Britse spion werkte ruim dertig jaar voor de Sovjet-Unie en niemand had het door, tot het te laat was.

Regie: Nick Murphy | Cast: Damian Lewis (Nicholas Elliott), Guy Pearce (Kim Philby), Anna Maxwell Martin (Lily Thomas), Sir Roger Hollis (Adrian Edmondson) e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 53-59 minuten | Jaar: 2022

Wat als je beste vriend al dertig jaar voor de vijand werkt? Dit overkwam de Britse spion Nicholas Elliott in de jaren zestig toen zijn vriend en collega Kim Philby actief bleek voor de Sovjet-Unie. Dit waargebeurde verhaal leest als een spionagethriller en werd zodoende eerder verkend in Ben MacIntyres boek A Spy among Friends. Dat is nu verfilmd als gelijknamige miniserie die laat zien hoe dit schandaal de Britse spionnenwereld op haar kop zette.

Kim Philby werkt voor de Britse geheime dienst SIS, maar spioneert al sinds de jaren dertig voor de Russen. In 1963 loopt hij plots over naar de rooien en vlucht richting Moskou. Zijn beste vriend Nicholas Elliott denkt eerst dat dit een grap is, totdat hij naar Beiroet wordt gestuurd voor een laatste poging om zijn vriend terug te halen. Als Kim een bekentenis afgeeft en zijn informanten onthult, kan SIS de schade misschien nog beperken.

Hier start een complex verhaal dat constant heen en weer springt in de tijd. We zien hoe de twee agenten bevriend raken, wat ze in de Tweede Wereldoorlog deden om de Duitsers te verslaan en hoe het Kim vergaat nadat hij in de Russische hoofdstad als kameraad is onthaald. De manier waarop men in de spionnenwereld met elkaar communiceert – via krantenknipsels, Bijbelteksten en zelfs bewuste versprekingen door namen te verhaspelen – is fascinerend om te zien.

Damian Lewis speelt Nicholas als een koele kikker, doordrenkt van zo veel charme dat hij haast een parodie van een Engelse gentleman lijkt. Maar dat is ook een wapen, want Lewis' subtiele spel laat af en toe de onderhuidse woede zien die met name gericht is op Kim. Guy Pearce speelt dit personage met evenveel charme, maar zijn maniertjes voelen een stuk holler aan. Dat is bewust, omdat deze uitgekookte dubbelspion weet hoe hij zich in het mannenwereldje van de SIS moet gedragen.

De derde hoofdpersoon, Lily Thomas, is misschien wel de belangrijkste speler. Anna Maxwell Martin speelt haar fantastisch als een no-nonsense figuur die als jonge vrouw een frisse wind laat waaien door het oldboysnetwork van de Britse geheime dienst. Ze krijgt de opdracht om Nicholas te ondervragen over zijn laatste gesprek met de overloper. Wat is er precies gebeurd in Beiroet en wist hij werkelijk niets over Kims geheime banden? Haar perspectief vormt een rode draad door het complexe verhaal.

Het waargebeurde verhaal is vrijwel panklaar om er een spannende spionageserie van te maken. Dat lukt slechts deels, ondanks dat Homeland-showrunner Alexander Cary het project leidde. Ja, dit is geen serie die je half slapend in de trein kan bekijken; je hebt je volledige aandacht nodig voor het volgen van alle subtiele hints naar de waarheid van Kim Philby's verraad. Het wordt alleen nooit écht spannend.

Prachtig geacteerd? Zeker. Onderkoeld sfeervol? Absoluut. Een fascinerend kijkje in de spionagewereld tijdens de Koude Oorlog? Wees gerust. Maar A Spy among Friends is geen serie waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. Daarvoor zijn de echt bestaande Britse spionnen toch net wat te traag en stoffig.



A Spy among Friends is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Nos Vemos en Otra Vida': respectvolle dramatisering van een tragisch levensverhaal
Recensie

'Nos Vemos en Otra Vida': respectvolle dramatisering van een tragisch levensverhaal

Hoe een jonge crimineel betrokken raakte bij een terroristische aanslag.

Regie: Massimiliano Bruno | Cast: Pol López (Emilio Trashorras), Roberto Gutiérrez (tiener Baby), Quim Àvila (volwassen Baby), Tamara Casellas (Madre Baby), Mourad Ouani (El Chino), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 33-45 minuten| Jaar: 2024

Op 11 maart 2004 werd Madrid opgeschrikt door terroristische aanslagen waarbij 193 mensen om het leven kwamen. Met de Spaanse autoriteiten op hun hielen pleegden veel van de verantwoordelijken zelfmoord voordat ze konden worden opgepakt, maar enkelen bleven in leven. Onder hen was de destijds zestienjarige Gabriel Montoya Vidal, alias Baby, die verantwoordelijk was voor het vervoer van de explosieven die bij de aanslagen werden gebruikt. Nos Vemos en Otra Vida vertelt het levensverhaal van deze jongen en baseert zich daarvoor op het gelijknamige boek van Manuel Jabois, die de kans kreeg om hem te interviewen.

De serie gaat in op de verschillende factoren die ten grondslag liggen aan Gabriels turbulente levenspad, het gemis aan een respectabele ouderfiguur voorop. Zijn eigen vader zit in de gevangenis en met zijn moeder heeft hij geen goede band, wat voor een enorme bewijsdrang zorgt. Wanneer hij Emilio ontmoet lijkt Gabriel eindelijk een vaderfiguur te hebben gevonden, maar Emilio is niets anders dan de laatste stap richting zijn ondergang.

Het is tragisch om te zien hoe Gabriels leven steeds duisterdere wendingen neemt. Gabriel is hopeloos op zoek is naar verbinding, maar vindt die niet bij zijn familie. Door zijn omgeving wordt hij steevast gezien als tuig, wat een effect heeft op hoe hij naar de buitenwereld kijkt. De enige mensen bij wie hij zich gehoord voelt gebruiken hem voor hun eigen doelen.

Deze ontwikkeling van het hoofdpersonage heeft echter een keerzijde. Gabriels levensloop lijkt namelijk wel erg geromantiseerd, aangezien iedere foute keuze wordt toegeschreven aan redenen die buiten zijn controle liggen. Omdat we zo weinig weten over Gabriels leven is het lastig hier een oordeel over te vellen, maar de serie lijkt erg nadrukkelijk te proberen om Gabriels rol in de aanslagen goed te praten, wat twijfels oproept over de geloofwaardigheid van het gepresenteerde narratief.

Desonanks is Nos Vemos en Otra Vida zorgvuldig gestructureerd. Het plot omvat veel maar wordt knap gevat in zes afleveringen. Hoewel van een heldere chronologie geen sprake is (we gaan voortdurend vooruit en achteruit in de tijd) verlies je als kijker geen enkel moment de aandacht, dankzij de zorgvuldigheid waarmee de serie je steeds stukjes informatie geeft. Doordat de aanslagen pas laat aan bod komen, bouwt de serie toe naar een tragische, onvermijdelijke climax, wat zorgt voor een interessante, onheilspellende ondertoon. Zeker voor Spaanse kijkers, bij wie deze vreselijke dag twintig jaar later nog vers in het geheugen zit.

Ook de nasleep komt aan bod, met een kijkje in het leven van Gabriel nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Hij wordt dan voortdurend geteisterd door journalisten die een beeld willen krijgen van de destijds minderjarige aanslagpleger wiens identiteit tijdens het juridische proces geheim werd gehouden. Hoewel deze plotlijn intrigeert valt hij ietwat uit de toon bij de rest van het verhaal en draagt deze alleen bij aan de empathie die we zo nadrukkelijk moeten voelen voor het hoofdpersonage.



Nos Vemos en Otra Vida is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max wordt vanaf juni compleet anders in Nederland: met vooral veel meer content
Series / Nieuws

HBO Max wordt vanaf juni compleet anders in Nederland: met vooral veel meer content

Warner Bros. Discovery heeft nieuwe plannen met de streamingdienst, onder dezelfde naam.

Vandaag onthulde HBO Max de startdatum voor House of the Dragon, maar de streamingdienst heeft nog veel meer nieuws. In juni komt er namelijk een aantal veranderingen.

Warner Bros. Discovery heeft onthuld dat in juni zijn vernieuwde streamingdienst HBO Max in Nederland wordt gelanceerd. Opvallend is dat de dienst in Nederland en België gewoon HBO Max blijft heten, terwijl de dienst buiten Nederland de naam Max heeft. Zou de Nederlandse omroep Max er iets mee te maken hebben?

Veranderingen


Het lijkt er vooral op dat er méér content op HBO Max komt te staan, met de huidige programmering van HBO Max, het real-life entertainment van discovery+ en alle internationale sportuitzendingen van Eurosports premium-abonnement.

"HBO Max bouwt voort op onze lange geschiedenis in Europa en brengt een geweldige verbreding en verdieping van het cultuurbepalend entertainment van onze diensten en netwerken samen op één plek," aldus JB Perrette, President & CEO, Global Streaming & Games bij Warner Bros. Discovery.

Content


"De ongeëvenaarde content die we hebben op HBO Max, van True Detective: Night Country, 90 Day Fiancé, en Gold Rush tot de Olympische Spelen van Parijs 2024 en verder betekent dat, wat je stemming of gelegenheid ook is, HBO Max altijd iets heeft voor iedereen," aldus Perrette.



Gaaf voor de fans van de Olympische Spelen is dat HBO Max ook de enige plek waar je alles van de Olympische Spelen van Parijs 2024 kunt bekijken. En zo zul je via HBO Max toegang krijgen tot meer sportevenementen, al is dat vaak via zogenaamde Sport Add-on.

Abonnementsvormen


Er zijn meerdere abonnementsvormen, zoals de goedkope 'Basic met reclame'-vorm, de 'Standaard'-vorm en de 'Premium'-vorm met 4K-resolutie, Dolby Atmos en voor meer apparaten.

De Sport add-on is er voor live sportevenementen waaronder UFC, Grand Slam-tennis, de grote wielerrondes, de 24 uur van Le Mans, de live lineaire kanalen Eurosport 1 en Eurosport 2.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vanaf 17 juni is 'House of the Dragon' terug op HBO Max met seizoen 2
Series / Nieuws

Vanaf 17 juni is 'House of the Dragon' terug op HBO Max met seizoen 2

Met drie trailers onthult HBO Max de startdatum van het nieuwe seizoen van de Game of Thrones spin-off.

Even geleden werd duidelijk dat House of the Dragon in juni te zien zal zijn op HBO Max. Nu heeft de streamingdienst - samen met drie (!) trailers - de startdatum onthuld voor het nieuwe seizoen.

Je kunt 17 juni noteren als de dag waarop de eerste aflevering van seizoen twee van House of the Dragon te zien is op de streamingdienst van Warner Bros. Discovery.

Zwart, groen & duel


Gelijk met de startdatum heeft HBO Max drie trailers online gezet die de volgende titels hebben: Official Green Trailer, Official Black Trailer en Official Dueling Trailers. Onderaan vind je de nieuwste beelden uit de Game of Thrones spin-off.

Gebaseerd op George R.R. Martins Fire & Blood zie je opnieuw hoofdrollen voor namen als Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D'Arcy en Eve Best. Andere terugkerende gezichten komen van onder meer Steve Toussaint, Fabien Frankel, Ewan Mitchell, Tom Glynn-Carney, Sonoya Mizuno en Rhys Ifans.

Nieuwe gezichten


HBO Max heeft ook een mooie reeks met nieuwe acteurs en personages onthuld. Dit zijn onder andere Abubakar Salim als Alyn of Hull, Gayle Rankin als Alys Rivers, Freddie Fox als Ser Gwayne Hightower, Simon Russell Beale als Ser Simon Strong, Clinton Liberty als Addam of Hull,



Daarnaast zie je ook Jamie Kenna als Ser Alfred Broome, Kieran Bew als Hugh, Tom Bennett als Ulf, Tom Taylor als Lord Cregan Stark en Vincent Regan als Ser Rickard Thorne.

200 jaar geleden


Zoals bekend mag zijn, vertelt de serie het verhaal van House Targaryen en speelt deze zo’n 200 jaar voor de gebeurtenissen uit Game of Thrones af. Vanaf 17 juni zie je House of the Dragon met nieuwe afleveringen op HBO Max. Overigens onthulde HBO Max vandaag nog veel meer groot nieuws.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Woman in the Wall': twee moordmysteries en een weerzinwekkende geschiedenisles
Recensie

'The Woman in the Wall': twee moordmysteries en een weerzinwekkende geschiedenisles

Ruth Wilson zet een aangrijpende rol neer in deze duistere miniserie.

Regie: Harry Wootliff, Rachna Suri | Cast: Ruth Wilson (Lorna Brady), Daryl MacCormack (Detective Colman Akande), Simon Delaney (Sergeant Aidan Massey), Phillipa Dunne (Niamh), Mark Huberman (Micheal Kearney), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 53-59 minuten | Jaar: 2024

Lorna, een Ierse vrouw met een neiging tot slaapwandelen, treft 's ochtends in haar woonkamer het levenloze lichaam van de vrouw die ze de voorgaande avond ontmoette. Was Lorna degene die haar van het leven beroofde? Terwijl de mysteries zich opstapelen verbergt Lorna de dode vrouw in de muur van haar woning.

Om het volledige verhaal van The Woman in the Wall te begrijpen, is enige historische kennis vereist. Lorna zat als vijftienjarige namelijk in een Magdalene-wasserij, een katholiek opvanghuis waar vrouwelijke probleemtieners gebruikt werden voor zware, onbetaalde arbeid. Helaas ging het vaak niet echt om probleemtieners en lag de lat om in een dergelijke instelling te worden opgenomen ontzettend laag.

Zo vertelt Lorna hoe een vriendin er belandde vanwege haar uiterlijk; ze was zo knap dat men het als vanzelfsprekend beschouwde dat ze interesse zou gaan tonen in getrouwde mannen. Lorna's geval was iets gebruikelijker: een buitenechtelijke zwangerschap. In het moeder-en-kind-huis waar Lorna terechtkwam werden de pasgeboren kinderen zonder toestemming bij de jonge moeders weggehaald.

Waar de serie aanvankelijk lijkt te gaan over twee mogelijk verbonden moorden, de vrouw in Lorna’s muur en een lokale priester, is het daadwerkelijke verhaal nog weerzinwekkender. Het plot is ingewikkeld, maar niet moeilijk te volgen en ontvouwt zich met precies genoeg wendingen om interessant te blijven. Als kijker weet je vaak meer dan sommige personages, maar met Lorna als onbetrouwbare verteller blijf je hier en daar gissen naar de waarheid.

De afleveringen worden deels gevuld met beelden die niet echt bijdragen aan het verhaal, maar de serie een horrorachtige sfeer geven. Deze scènes zijn lang niet allemaal nodig en best hadden achterwege kunnen worden gelaten om het tempo te verhogen, zonder de druilerige en huiveringwekkende sfeer te verliezen. Het regenachtige Ierse platteland zorgt daar al voldoende voor.

Ruth Wilson blinkt uit in de rol van Lorna. Haar ingetogen vertolking brengt de door rouw en trauma verslonden vrouw écht tot leven en roept medeleven op. Meermaals vraag je je af of Lorna alles nog wel op een rijtje heeft en je kan het haar niet kwalijk nemen als dat niet meer het geval is. Wanneer alle vragen zijn beantwoord en we weten wie het titelpersonage is, weten we ook dat Lorna al die tijd slechts een bezorgde moeder was die ondanks alles het beste voor haar kind wil.



The Woman in the Wall is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
4 uitstekende boekverfilmingen op Netflix: "een absolute overwinning"
Series / Specials

4 uitstekende boekverfilmingen op Netflix: "een absolute overwinning"

Met het recente Boy Swallows Universe en de eerdere topper The Queen's Gambit.

Verfilmingen van boeken doen het vaak erg goed bij het publiek. De verhalen zijn regelmatig al breed bekend en doordat er een goed verhaal aanwezig is, hoeven de schrijvers van de series niet al te veel beroep te doen op hun eigen fantasie.

Op Netflix vind je vele uiteenlopende series die gebaseerd zijn op een boek of boekenreeks. Hieronder vier series die goed zijn ontvangen en mogelijk nog aan jouw aandacht zijn ontsnapt.

Boy Swallows Universe (2024)



Gebaseerd op: Deze miniserie is gebaseerd op de semi-autobiografische gelijknamige roman van de Australische schrijver Trent Dalton. Het boek verscheen in 2018 en kreeg heel wat heruitgaven in uiteenlopende landen. De serie bestaat uit zeven afleveringen en vind je hier op Netflix.

Rotten Tomatoes: 87% - "Een gevaarlijke wereld wordt bekeken door Eli's dromerige, soms nieuwsgierige en angstige perspectief, zonder de voortdurende bedreigingen waarmee zijn familie wordt geconfronteerd te schuwen, noch zijn bestaan ​​te reduceren tot een neerbuigend snikkend verhaal," aldus Judy Berman van TIME Magazine.



Synopsis: Een jongetje dat in de jaren 80 opgroeit in de buitenwijken van Brisbane, wordt geconfronteerd met de harde realiteit van het leven en het naderende onheil dat zijn gezin bedreigt.

The Night Agent (2023 - heden)



Gebaseerd op: Deze serie debuteerde met veel succes in 2023 en een tweede seizoen is al aangekondigd. The Night Agent is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse journalist/schrijver Matthew Quirk. Het boek verscheen in 2019. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen en vind je hier op Netflix.

Rotten Tomatoes: 74% - "The Night Agent is bingewatchbare serie als een boek in de trein, maar net zo vergeetbaar. De serie is een routinematige spionagethriller, verteld met een lovenswaardige bravoure," aldus de Critics Consensus.



Synopsis: Een waakzame FBI-agent heeft nachtdienst bij een noodnummer en krijgt een telefoontje waarmee hij in een gevaarlijke samenzwering rond een mol in het Witte Huis belandt.

Outlander (2014 - heden)



Gebaseerd op: Deze romantische en historische serie debuteerde in 2014 op de Amerikaanse zender Starz en later dit jaar wordt deze afgerond met het tweede deel van seizoen 7. Outlander is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van de Amerikaanse schrijver Diana Gabaldon. Het eerste boek verscheen in 1991. Een negende boek verscheen in 2019, Go Tell the Bees That I Am Gone. De reeds verschenen afleveringen vind je hier op Netflix.

Rotten Tomatoes: 90% - "Outlander is een unieke, bevredigende bewerking van het bronmateriaal, tot leven gebracht door weelderige landschappen en krachtige chemie tussen de hoofdrolspelers," aldus de Critics Consensus over seizoen 1.



Synopsis: Claire is verpleegster geweest in het Britse leger gedurende de Tweede Wereldoorlog en haar man Frank is historicus. Op deze reis wil hij meer onderzoek doen naar zijn voorvader, de beruchte Jonathan "Black Jack" Randall, die als kapitein in het Britse leger diende.

The Queen's Gambit (2020)



Gebaseerd op: Deze dramaserie debuteerde in 2020 op Netflix en ondanks de schreeuw om een tweede seizoen blijft The Queen's Gambit een miniserie. Outlander is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Walter Tevis. Het boek verscheen in 1983. De zeven afleveringen van deze miniserie vind je hier op Netflix.

Rotten Tomatoes: 96% - "De voortgang is niet altijd perfect, maar door de energierijke acteerprestatie van Anya Taylor-Joy, de ongelooflijk gerealiseerde historische details en een emotioneel intelligent scenario is The Queen's Gambit een absolute overwinning." aldus de Critics Consensus.



Synopsis: In een weeshuis in de jaren 1950 ontdekt een jong meisje dat ze een groot schaaktalent is. Ze wordt onverwacht een ster terwijl ze worstelt met haar verslaving.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Shōgun': een van de beste series van het jaar
Recensie

'Shōgun': een van de beste series van het jaar

Zelden waren films of series over de samoeraitijd zo goed gemaakt als dit historische epos.

Regie: Frederick E.O. Toye, Jonathan van Tulleken, Charlotte Brändström, e.a. | Cast: Hiroyuki Sanada (Yoshii Toranaga), Cosmo Jarvis (John Blackthorne), Anna Sawai (Toda Mariko), Tadanobu Asano (Kashigi Yabushige), Yûki Kedôin (Takamaru), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 53-70 minuten | Jaar: 2024

De unieke geschiedenis van Japan is al vaak gebruikt als setting voor films en series. In dat overvolle landschap steekt Shōgun met kop en schouders boven de concurrentie uit, als een ongelofelijk spannend politiek drama met authentieke Japanse personages. En dat voor een Amerikaanse serie.

Shōgun, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell, vertelt over de opkomst van het Tokugawa-shogunaat rond 1600. Een extreem bloederige periode die resulteerde in een eeuwenlange militaire dictatuur in Japan. Het was ook de tijd waarin de eerste Britse zeereiziger het mysterieuze eiland bereikte. In Shōgun heet hij John Blackthorne en is hij de enige van zijn schip die de aankomst in Japan overleeft. De rest van de bemanning krijgt letterlijk een warm onthaal: ze worden levend gekookt.

Naast Blackthorne is er een hoofdrol voor Lord Toranaga, fantastisch gespeeld door Hiroyuki Sanada. Wanneer de Taiko, de heerser van het land, plotseling overlijdt en zijn minderjarige zoon de troon bestijgt, is het aan Toranaga en de andere hoofdadviseurs om het land te besturen. Toranaga is de machtigste van hen en wordt daarom door zijn rivalen buitenspel gezet. Onder huisarrest met zijn gezin beseft Toranaga zijn enige weg naar vrijheid: het land veroveren als shogun, de militaire opperbevelhebber. En daarvoor heeft hij de Engelsman nodig.

Blackthorne vergaapt zich aan de Japanse cultuur en er zijn de nodige pijnlijke culturele uitwisselingen, bijvoorbeeld wanneer hij hoort dat Japanners zich dagelijks wassen en heel open over seks praten. Andersom zijn zij onder de indruk van de zeeman omdat hij enorm lef toont tegenover Toranaga en veel kennis van de wereld heeft. Ook Blackthornes protestantse geloof is nieuw voor Japan, iets dat Toranaga graag gebruikt tegen zijn katholieke rivalen.

Shōgun is een Amerikaanse productie, wat het extra bijzonder maakt dat negentig procent van de dialogen in het Japans is. De uitstekende dialogen zijn een van de redenen dat je constant op het puntje van je stoel zit. Blackthorne spreekt daarnaast Portugees, wat voor het gemak gewoon Engels is. Dit voegt een tactische laag toe aan de gesprekken, wanneer valse vertalers Blackthornes woorden verdraaien.

Waar Hollywoodproducties Japan meestal neerzetten als een mystieke plaats vol nobele mensen, durft Shōgun ook de lelijke kanten te laten zien. De Japanners letten zo op hun woorden omdat het land al eeuwen een kruitvat is vol lichtgeraakte krijgsheren. De Japanse fascinatie met de dood voelt verstikkend, maar is ook begrijpelijk als er weer een allesverwoestende aardbeving plaatsvindt. Je eigen dood kiezen wordt door velen als een eer gezien. Shōgun houdt zich nooit in als het om extreem geweld gaat. Grote veldslagen blijven uit, maar als de samoerai hun zwaarden ontbloten volgt altijd een briljant gefilmde confrontatie.

Als serie is Shōgun nog het meest te vergelijken met Game of Thrones. Want al zijn ze in Japan nog zo beleefd, net als in Westeros kronkelen de politici er als slangen. En net als bij de befaamde fantasyserie gaat er geen aflevering voorbij zonder dat er iets schokkends gebeurt waar zelfs de beste politieke speler geen rekening mee had gehouden. De spanningsopbouw en authenticiteit maken van Shōgun een van de beste series van het jaar.



Shōgun is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'All You Need Is Crime': van vermoedens over adoptie tot een landelijke staatsgreep
Recensie

'All You Need Is Crime': van vermoedens over adoptie tot een landelijke staatsgreep

Bij een zoektocht naar zijn verleden belandt Giuseppe in de politieke chaos van zijn geboortejaar.

Regie: Massimiliano Bruno| Cast: Gianmarco Tognazzi (Giuseppe), Marco Giallini (Moreno), Maurizio Lastrico (Duccio Casati), Giampaolo Morelli (Claudio Raneiri), Massimiliano Bruno (Gianfranco), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 45-52 minuten| Jaar: 2023

Tijdens de verhuizing van zijn ouders vindt Giuseppe een babyfoto van zichzelf die doet vermoeden dat hij mogelijk geadopteerd is. Om dit uit te zoeken reist hij per tijdmachine terug naar 1970, zijn geboortejaar, waar hij al snel verstrikt raakt in politieke onrusten. Gedurende zijn zoektocht vergaart Giuseppe kennis over zijn verleden, maar ook over corrupte zaken die het land bedreigen.

Als tijdreisavontuur met een familiegeschiedenis als verbindende factor doet All You Need Is Crime onvermijdelijk denken aan Back to the Future. De vele vergelijkingen met die filmklassieker dringen zich dan ook constant op. Nu hoeft een film of serie niet volledig origineel te zijn, zolang de makers het uitgangspunt zich maar eigen weten te maken. Helaas slaat men op dat vlak de plank stevig mis. Ergens inspiratie uit halen is prima, maar inspiratieloos plotpunten kopiëren is vooral gênant. Het zorgt voor een weinig authentieke serie.

Na de eerste twee afleveringen vindt een ommezwaai plaats en speelt het familiedrama een steeds minder grote rol. Giuseppe raakt namelijk zodanig betrokken bij de politieke onrust dat hij moet oppassen dat zijn invloed de toekomst niet op een negatieve manier beïnvloedt. Het is vreemd dat deze plotlijn pas zo laat wordt ingezet. De eerste twee afleveringen raak je als kijker betrokken bij het vraagstuk over Giuseppe's mogelijke adoptie, om er vervolgens achter te komen dat dit slechts een subplot is en zijn politiek-activistische betrokkenheid de rode draad vormt.

Ook de dialogen maken van All You Need Is Crime een moeilijke kijkervaring. In plaats van de personages hun eigen idiolect te geven, gebruiken de schrijvers ze als hun persoonlijke klankbord. Iedereen praat op dezelfde manier en uit enkel wat ze hun lever hebben. Waar een goed script de innerlijke conflicten van deze mensen subtiel zou onthullen, worden ze hier constant op tafel gegooid. Dat de leegte tijdens de tergend lange dialogen steeds wordt opgevuld met muziek benadrukt enkel de knulligheid van deze scènes.

De macht om terug te gaan in de tijd om een politiek conflict te beïnvloeden is een interessant uitgangspunt dat morele vragen kan oproepen en kijker bewust kan maken van de invloed van technologische ontwikkelingen. Echter, na zes afleveringen is van deze potentierijke premisse nog maar weinig over. Het ambitieuze idee krijgt een zwakke uitvoering, wat zorgt voor een rommelige kijkervaring.



All You Need Is Crime is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Young Royals' seizoen 3: en ze leefden nog lang en gelukkig
Recensie

'Young Royals' seizoen 3: en ze leefden nog lang en gelukkig

In het slotseizoen van het Zweedse sprookje wordt alles op het spel gezet.

Regie: Jerry Carlsson, Julia Lindström, Linnéa Roxeheim | Cast: Edvin Ryding (Wilhelm), Omar Rudberg (Simon), Felicia Maxime (Stella), Malte Gardinger (August), Nikita Uggla (Felice), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 44-49 minuten | Jaar: 2024

Een koninklijk liefdesverhaal met twee jongens in de hoofdrol vind je niet zomaar in elk sprookjesboek, maar al twee seizoenen lang kunnen we in Young Royals genieten van de fictieve Zweedse kroonprins Wilhelm en zijn muzikale geliefde van bescheiden komaf, Simon. In seizoen drie keren we terug op Hillerska, de kostschool waar de tortelduifjes al tal van hun verschillen wisten te overwinnen. Maar nu dreigen zowel de school als de relatie tussen Wilhelm en Simon onder druk te bezwijken.

Young Royals is vanaf het eerste seizoen een verfrissing geweest als het op representatie aankomt. Niet alleen vanwege het LHBTI+-element, maar ook op het gebied van mentale gezondheid en sociale klasse. En op de overweldigend witte school brengen Simon, Sara en Felice met hun gemengde afkomst een ander perspectief. Die sociale verschillen spelen ook dit seizoen weer een grote rol in de verhaallijnen en in de relatie van Wilhelm en Simon.

Hoewel de premisse van een relatie tussen twee mensen uit dergelijke verschillende sociale posities natuurlijk de perfecte kans biedt om sociaal-maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen, voelt het inmiddels wel een beetje bekend. De meningsverschillen en confrontaties tussen de twee jonge mannen lijken zich sinds het vorige seizoen in cirkeltjes te blijven bewegen. Waar Wilhelm karakterontwikkeling toont en zich meer bewust wordt van zijn eigen rol en die van zijn familie, lijkt Simon zich in tegenovergestelde richting te bewegen en zich in iedere situatie als slachtoffer op te stellen.

Het is jammer dat zijn personage zo verwaarloosd wordt, want ieder ander lijkt zich wel te hebben ontwikkeld sinds het begin van de serie. Zijn gedrag maakt het ook moeilijk om het einde van zijn verhaal met voldoening te kunnen aanvaarden. Veel interessanter zijn de thema’s die worden behandeld buiten de relatie van de hoofdpersonages. Vriendschap of eenzaamheid bijvoorbeeld, of het hebben van een burn-out. Wie het welles-nietesgejammer tussen Wilhelm en Simon zat is, kan gelukkig nog genoeg uit de andere personages halen.

Het is jammer te moeten concluderen dat Young Royals beter af was geweest als de serie was afgesloten met het tweede seizoen. Seizoen drie bevat onnodige knipperlichtpraktijken en had met een beetje knip-en-plakwerk het verhaal een bondiger en bevredigender einde kunnen geven. Wie twijfelt of dit laatste seizoen het bekijken waard is: vertrouw op je instinct, dan kan je waarschijnlijk zelf wel bedenken hoe het afloopt.



Young Royals is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SerieTotaal tipt: 4 ijzersterke internationale series in april op NPO
Series / Specials

SerieTotaal tipt: 4 ijzersterke internationale series in april op NPO

Das Boot (seizoen 4), The Tourist (seizoen 2) en twee compleet nieuwe series te zien op NPO.

De maand april staat alweer voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe series starten op NPO en de streamingdiensten NPO Start & Plus. Hieronder de vier nieuwe series die aankomende maand op de publieke diensten verschijnen.

Fifteen-Love



De wereld van een tenniscoach stort in wanneer zijn oude protegé hem beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag. Je ziet rollen van onder andere Aidan Turner en Ella Lily Hyland.

Vanaf 4 april is Fifteen-Love wekelijks te zien op NPO Start en later worden de afleveringen ook uitgezonden op NPO2 door KRO-NCRV.



Pandore



Een groepsverkrachting in een parkeergarage zet een kettingreactie in werking die effect heeft op onder meer een politicus en een onderzoeksrechter.

Vanaf 11 januari is Pandore wekelijks met twee afleveringen te zien via BNNVARA op NPO3. Op NPO Start vind je de afleveringen ook.



Das Boot - Seizoen 4



Najaar 1942. De U-612, een nieuwe duikboot van de nazi's, zal vanuit La Rochelle vertrekken voor zijn eerste missie. De claustrofobische omstandigheden en de oorlog vergen het uiterste van de 40-koppige bemanning.

Vanaf 26 januari is Das Boot seizoen 4 wekelijks te zien bij NCRV op NPO2 en je vindt de afleveringen en eerdere seizoenen ook op NPO Plus.



The Tourist - Seizoen 2



Na een aanslag op zijn leven ontwaakt een man met geheugenverlies in een Australisch ziekenhuis, zonder te weten wie hij is en wat er is gebeurd. Hij moet zo snel mogelijk zijn identiteit zien te achterhalen, voor hij wordt ingehaald door zijn verleden.

Vanaf 27 januari is The Tourist seizoen 2 wekelijks te zien bij VPRO op NPO3 en je vindt de afleveringen en eerdere seizoenen ook op NPO Plus.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zwoel en schokkend: nieuwe 'American Horror Story'-afleveringen bevatten smeuïge beelden
Series / Nieuws

Zwoel en schokkend: nieuwe 'American Horror Story'-afleveringen bevatten smeuïge beelden

Emma Roberts en Kim Kardahsian laten de temperatuur rijzen in de nieuwe trailer van American Horror Story: Delicate.

Het duurt nog maar heel even en dan komt de nieuwe American Horror Story terug met het langverwachte tweede deel van Delicate. Om alle kijkers alvast in de stemming te brengen, heeft FX de officiële trailer uitgebracht.

Het eerste deel van American Horror Story: Delicate kwam vorig jaar uit. De serie is gebaseerd op het boek ‘Delicate Condition’ van Danielle Valentine. De synopsis is als volgt:

Synopsis


Na meerdere mislukte IVF-pogingen wil actrice Anna Victoria Alcott niets liever dan een gezin stichten. Naarmate de ophef rond haar recente film groeit, vreest ze dat iets haar en haar moederschap als doelwit heeft.

In het eerste deel schittert Emma Roberts als Anna en Kim Kardashian laat haar talent zien als actrice in de rol van Emma’s beste vriendin, Siobhan. Het eerste deel eindigde met de grote vraag wat Anna liever wil: haar baby of die felbegeerde Oscar voor haar film.

Trailer deel 2


Onlangs is de trailer voor deel 2 uitgekomen en de spanningen stijgen. In de serie zijn beelden van Anna te zien die botten eet en het opneemt tegen de spinnenbaby’s.



Het is een shockerende trailer die veel spannende momenten belooft. Messen, vuur, moord… Niets is te gek voor American Horror Story: Delicate.

American Horror Story


Bekijk American Horror Story op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'3 Body Problem': overweldigend qua omvang en visuele pracht, maar soms problematisch in het kleine en menselijke
Recensie

'3 Body Problem': overweldigend qua omvang en visuele pracht, maar soms problematisch in het kleine en menselijke

In de nieuwe serie van de makers van Game of Thrones druipt de ambitie ervan af.

Regie: Minkie Spiro, Jeremy Podeswa, Derek Tsang, e.a. | Cast: Jess Hong (Jin Cheng), Benedict Wong (Da Shi), Jovan Adepo (Saul Durand), Liam Cunningham (Thomas Wade), Eiza González (Auggie Salazar), Zine Tseng (Ye Wenjie), Alex Sharp (Will Downing), Saamer Usmani (Raj Varma), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 44-63 minuten | Jaar: 2024

Met een budget van twintig miljoen dollar per aflevering is 3 Body Problem een van de duurste Netflix-series tot nu toe. De streamingdienst heeft weinig in de kast gelaten om hier een epische serie van meerdere seizoenen in de trant van Game of Thrones van te maken. Inclusief het inhuren van David Benioff en D.B. Weiss, de showrunners van die serie. De release is zelfs een jaar uitgesteld omdat een enkele scène nog moest worden opgenomen. 3 Body Problem is een uithangbord voor perfectionisme.

Het eindresultaat mag er dan ook zijn. 3 Body Problem is niet perfect, maar de ambities druipen er wel vanaf. De thema's zijn nog groter dan het budget. De serie gaat over de toekomst van de mensheid, de kosmos en over de plek van het individu daarin. God komt natuurlijk ook ter sprake, want wat was er anders voor de oerknal? Wetenschap wordt aangedragen als probleem en oplossing tegelijk en ethische beslissingen zijn allesbepalend. 3 Body Problem verbindt de ontwikkelingen in de wetenschap en de ontdekking van het heelal tussen twee tijdvakken.

Tijdens China's Culturele Revolutie in 1966 worden wetenschappers aan de schandpaal genageld, of erger: gerekruteerd voor een hoger doel. De jonge fysicus Ye Wenjie gaat aan een geheim regeringsproject werken dat te maken heeft met het afstellen van satellietschotels. De consequenties daarvan worden ongeveer zestig jaar later (nu dus) merkbaar wanneer alle deeltjesversnellers op hol slaan en wetenschappers wereldwijd op verdachte wijze de dood vinden. "It's a shit time to be a scientist."

Het plot ontwikkelt zich tijdens dit eerste seizoen in een aantal fasen, waarvan de aanvaankelijke verkenning van het mysterie duidelijk de sterkste is. De kijker belandt samen met de personages in een wirwar van ongewone gebeurtenissen, mogelijke complotten en wetenschappelijke doorbraken. Je voelt aan alles de enorme betekenis en urgentie, maar het is moeilijk je vinger er precies op te leggen. Ook de persoonlijke verhoudingen en omstandigheden van de protagonisten worden in de eerste afleveringen treffend neergezet; er is genoeg aandacht voor kleine contactmomenten en de meer alledaagse gesprekken.

We maken kennis met een groep wetenschappers die samen aan Oxford hebben gestudeerd, een nieuwsgierige agent van Scotland Yard en zowel de jonge als oude versie van de Chinese Ye. Dat de cast van 3 Body Problem het torenhoge budget waardig is blijkt met name in de afleveringen waarin er nog veel informele momenten zijn. De acteurs zijn echt met elkaar in interactie en dreunen niet alleen om de beurt hun regeltje op. Later in de serie worden de vertolkingen wat stijver, maar enkel omdat het scenario daar om vraagt.

Op een gegeven moment zijn de gewone gesprekjes blijkbaar op en praat vrijwel iedereen alleen nog op bedachtzame toon; een euvel dat veel series van kosmische proporties plaagt. De protagonisten veranderen van mensen van vlees en bloed in spreekbuizen die constant de ernst van de situatie benadrukken door moeilijk te kijken en langzaam op elkaar te reageren. Gelukkig zijn Benedict Wong als rechercheur van de geheime dienst en Liam Cunningham als zijn meerdere nooit te beroerd om wat schwung en menselijkheid te injecteren wanneer andere interessante personages wegvallen of eentonig beginnen te worden.

Het is altijd lastig om een episch verhaal te vertellen via specifieke individuen. Hoewel de personages in 3 Body Problem in eerste instantie nauwkeurig zijn uitgewerkt, gaan ze vanaf een bepaald punt wel erg onlogische beslissingen nemen om het plot niet te veel te verraden of te versnellen. Na de ontdekkingsfase, waarbij de kijker op het puntje van zijn stoel zit, volgt een reeks redelijk onverwachte en interessante onthullingen. Die zetten al het voorafgaande echter wel in een bedenkelijk daglicht. Veel zaken die we hebben zien gebeuren, blijken dan onlogisch of overbodig te zijn geweest.

Logica is sowieso niet het sterkste aspect van 3 Body Problem, ook al doet de serie met al dat wetenschappelijke en filosofische gekrakeel juist voorkomen van wel. Voor iedereen die minimaal een zesje voor natuurkunde haalde of over enig gezond verstand beschikt, is duidelijk dat de 'science' in deze 'fiction' vaak wel erg rammelt. Dat is op zich geen probleem bij zo'n fantasierijk verhaal, maar de realiteit had net wat vaker mogen worden gecheckt. Dit komt overigens vooral op het bordje van Cixin Liu, de schrijver van de boekenreeks waar deze serie op is gebaseerd.

De maatschappelijke en politieke implicaties van het kosmische drielichamenprobleem krijgen ook niet helemaal een geloofwaardige weergave. Wanneer de wetenschappelijke bevindingen de media bereiken, zien we via nieuwsflitsen wel wat het nieuws met de mondiale gemeenschap doet en wordt er naar een hoger niveau van beslissingsnemers geschakeld, maar de impact lijkt te klein. Het voelt alsof al snel het leven van alledag weer wordt opgepakt, behalve door degenen die direct betrokken zijn. Natuurlijk moet het verhaal gekanaliseerd worden door de protagonisten, maar een te kleine groep mensen (die elkaar ook nog eens allemaal kennen) draagt een te grote last.

Onlogica en stijve dialogen ten spijt, is 3 Body Problem een overweldigend sciencefictiondrama dat het lijvige budget zeker rechtvaardigt. De ambities zijn enorm, zowel qua omvang van het verhaal als qua visuele weergave. Scènes in de echte wereld en die in een fantasieachtige werkelijkheid worden prachtig in beeld gebracht. Naakt en aan horror grenzend geweld worden niet geschuwd en dragen bij aan het volwassen, kosmische karakter van de serie. Wie zich afvraagt hoe een menselijke computer bestaand uit honderdduizenden soldaten met vlaggen voor enen en nullen eruitziet, hoeft niet verder te kijken dan 3 Body Problem.



3 Body Problem is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuw kijkcijferkanon op Netflix in aantocht? Binnenkort verschijnt 'Files of the Unexplained'
Series / Nieuws

Nieuw kijkcijferkanon op Netflix in aantocht? Binnenkort verschijnt 'Files of the Unexplained'

Op Netflix verschijnen regelmatig docuseries die veel kijkers trekken: is Files of the Unexplained de volgende?

Netflix zet regelmatig succesvolle docuseries online. Een volgende Netflix Original in die categorie is mogelijk Files of the Unexplained, een docuserie over vermeende ontmoetingen met buitenaardse wezens en andere onverklaarbare gebeurtenissen.

Files of the Unexplained is een Noord-Amerikaanse documentaire en Netflix zet de reeks op hun portaal neer in de categorieën mysterie-series, misdaadseries en docuseries en geeft "speurwerk" mee als keyword.

Files of the Unexplained


Een korte omschrijving heeft de docuserie al wel: In deze huiveringwekkende onderzoeksdocu worden griezelige ontmoetingen, bizarre verdwijningen, angstaanjagende gebeurtenissen en andere opzienbarende fenomenen onderzocht.

Het is nog onduidelijk hoeveel afleveringen de docureeks heeft, dus dat wordt nog even afwachten. Overigens kun je meer van dit soort series op Netflix vinden, denk dan aan Unsolved Mysteries met drie afleveringen, die in 2022 op de streamingdienst verscheen. Vorig jaar zag je nog Encounters, met vier afleveringen.

Binnenkort


Files of the Unexplained vind je vanaf 3 april op Netflix en hieronder de eerste trailer.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies nieuwe Marvel-serie 'X-Men '97': kijken of skippen?
Series / Nieuws

Eerste recensies nieuwe Marvel-serie 'X-Men '97': kijken of skippen?

Na bijna 30 jaar is er een vervolg op de geliefde animatiereeks The Animated Series: X-Men '97 scoort hoog op recensies en publieksbeoordelingen.

Met vijf seizoenen en 75 afleveringen was X-Men: The Animated Series misschien wel de populairste animatieserie in de jaren 90 over superhelden. In 1997 stopte de serie en nu is er eindelijk een vervolg, op Disney+.

De nieuwe reeks heet X-Men '97 en na veel geruchten en gepraat werd in 2021 de revival aangekondigd. De nieuwe serie start daar waar X-Men: The Animated Series de fans achterlieten: het verlies van Professor Charles Xavier.

X-cellent


De eerste twee afleveringen staan ondertussen op Disney+ en al heel wat recensenten zagen deze of meer afleveringen. Op het moment van schrijven levert dit de volle 100 procent op Rotten Tomatoes op na 33 recensies.

"X-Men '97 levert de x-traordinaire prestatie om trouw te blijven aan zijn geliefde voorganger en tegelijkertijd een pad voorwaarts voor de franchise uit te stippelen, en is gewoonweg x-cellent," aldus de creatieve Critics Consensus op Rotten Tomatoes.

Publiek


Ook de fans lijken dolgelukkig, gezien de publieksscore van 93 procent op Rotten Tomatoes. De IMDb staat na zo'n 1.500 stemmen op een uitstekende 9,1. Ter vergelijking: het eerdere X-Men: The Animated Series staat op de IMDb op een 8,4 na 47 duizend stemmen.



De toekomst ziet er voor X-Men '97 alvast goed uit. Er verschijnen nog acht afleveringen op Disney+ en een tweede seizoen is al in ontwikkeling en het derde seizoen staat gepland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fan van 'The Wire'? Start dan direct met deze rauwe misdaadserie
Series / Specials

Fan van 'The Wire'? Start dan direct met deze rauwe misdaadserie

In 'Snowfall' volg je de opkomst en ondergang van drugsdealer Franklin Saint.

Was je grote fan van de rauwe misdaadserie The Wire? Dan is deze nieuwere serie zeker iets voor jou. Snowfall biedt een meeslepend verhaal van het overwinnen van obstakels zoals The Wire, waarbij moreel dubbelzinnige personages worden gepresenteerd in een complexe wereld. De serie bestaat uit 6 seizoenen en liep van 2017 tot en met 2023.

Snowfall is gemaakt door John Singleton, Eric Amadio en Dave Andron. Het is losjes gebaseerd op het leven van de LA-drugskoning "Freeway" Rick Ross en volgt de opkomst en ondergang van drugsdealer Franklin Saint, gespeeld door Damson Idris. Ook te zien in de serie zijn onder andere Sergio Peris-Mencheta, Carter Hudson, Emily Rios, Michael Hyatt en Amin Joseph.

Verhaal


Snowfall vindt plaats in Los Angeles tussen 1983 en 1986 en volgt het leven van drugsdealer Franklin Saint (Idris) en zijn familie, die manieren vinden om geld te verdienen met de verkoop van crack cocaïne tijdens de crackepidemie van de jaren 1980 in Zuid-Centraal Los Angeles. Ze jagen op het grote geld, botsen met rivaliserende facties en politieagenten, en raken verstrikt met de CIA.

De serie richt zich ook op het leven van de Mexicaanse worstelaar Gustavo "El Oso" Zapata (Peris-Mencheta), CIA-agent Teddy McDonald (Hudson) en de nicht van een Mexicaanse misdaadbaas, Lucia Villanueva (Rios). Hun levens en de wereld om hen heen zal voor altijd veranderen door de crackepidemie.

Antiheld


Snowfall presenteert een perfecte antiheld in Franklin, wiens opkomst in de drugshandel een soort middelvinger is naar een systeem dat hem heeft weerhouden van het succes dat hij zo graag wil. Het is een verhaal dat een menselijk gezicht geeft aan een vreselijke epidemie die een gemeenschap heeft verwoest.



Franklin is een samengesteld personage, net zo meedogenloos als Avon Barksdale en even zakelijk als Stringer Bell uit The Wire. Met Franklin krijgt het publiek het beste van beide personages in één pakket, maar met een extra laag van politieke intriges, aangezien Franklin en zijn CIA-tegenhanger de drijvende kracht worden achter de crackepidemie in Los Angeles rond 1980.

Spin-off


Na 6 seizoenen moesten we afscheid nemen van Franklin en Snowfall, maar er wordt gewerkt aan een spin-offserie in dezelfde wereld als Snowfall. In deze serie zou Gali Bean haar rol hernemen als Wanda Simmons, de vriendin, en later vrouw, van Leon, de beste vriend van Franklin.



De spin-off zal een voortzetting zijn van het originele verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1990, terwijl South Central LA overgaat van het crack-tijdperk naar de gangster rap-business, met gebieden die zwaar geteisterd worden door bendes. Wanda zou dienen als het verbindende element tussen de oorspronkelijke serie en de spin-off, waarvan wordt verwacht dat het andere hoofdpersonages introduceert. Het is nog niet bekend of andere personages uit de originele serie ook in deze nieuwe spin-off kunnen verschijnen.

Kijken?


Alle seizoenen van Snowfall kan je bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
100% op Rotten Tomatoes, maar na 3 seizoenen werd deze Netflix-serie gecanceld
Series / Specials

100% op Rotten Tomatoes, maar na 3 seizoenen werd deze Netflix-serie gecanceld

'Travelers' van Netflix is een sciencefictionserie gemaakt door Brad Wright.

Een perfect score halen op Rotten Tomatoes betekent niet onmiddellijk dat de serie zomaar mag blijven verdergaan. Zo kreeg elk seizoen van de sciencefictionserie Travelers een score van 100% op de website, maar toch werd het na drie seizoenen geannuleerd.

Travelers is gemaakt door Brad Wright en heeft een geweldige cast die bestaat uit onder andere Eric McCormack, Mackenzie Porter, Jared Abrahamson, Nesta Cooper, Reilly Dolman en Patrick Gilmore. Het liep van 2016 tot en met 2018 en bestaat uit 34 afleveringen, verdeeld in drie seizoenen.

Verhaal


Travelers speelt zich af in een post-apocalyptische toekomst waarin enkele overgebleven mensen een manier gevonden hebben om terug in de tijd te reizen via hun bewustzijn. Deze mensen zijn speciale agenten die bekend zijn als "reizigers" alias "travelers". Ze moeten de ineenstorting van de samenleving voorkomen en doen dit door hun bewustzijn terug te sturen in de tijd en over te brengen naar het lichaam van individuen uit de 21e eeuw die op het punt staan te sterven om onverwachte impact op de toekomst te minimaliseren.

In teams van vijf voeren ze missies uit om de planeet te redden van een reeks catastrofale gebeurtenissen. Slechts gewapend met hun kennis van de geschiedenis en een archief van sociale mediaprofielen, ontdekken de reizigers - waaronder een FBI-agent, een alleenstaande moeder en een student aan de universiteit - dat relaties in de 21e eeuw net zo'n uitdaging zijn als hun missies met hoge inzet.

Protocollen


Omdat de reizigers terug in de tijd gaan, is het belangrijk dat ze een aantal protocollen volgen om de tijdslijn te beschermen. Gedurende de serie leren we de zes protocollen kennen. Zo komt de missie voorop, moeten ze de toekomst in het verleden laten en ze mogen geen leven nemen of redden, tenzij anders bevolen. Ze mogen dus niet ingrijpen. Voortplanting is verboden, bij gebrek aan richtlijnen, moeten ze het leven van hun gastheer behouden en ze mogen niet communiceren met andere bekende reizigers buiten hun team.



Travelers was een van de meest bekeken series op Netflix in 2017 en kreeg voor elk seizoen een perfecte score op Rotten Tomatoes. Zo zei recensent John Doyle dit over het eerste seizoen: "Prachtig gemaakt en dreigend van toon vanaf het begin. Het is eigenlijk meer speculatief dan sciencefiction, een portret van onze tijd, gezien door de ogen van mensen in de toekomst."

Geannuleerd


Ook het tweede en derde seizoen kregen heel veel lovende woorden. Zo zei Merrill Barr van Forbes dit over het tweede seizoen: "Er is veel om van te houden aan wat Travelers dit seizoen te bieden heeft. De serie heeft echt zijn eigen identiteit gevonden." Het derde seizoen vond Barr het beste voorbeeld van wat een televisieserie zou moeten zijn.



Maar jammer genoeg werd de serie na drie seizoenen geannuleerd door Netflix. Een echte reden voor deze beslissing hebben ze nooit gegeven. De fans waren natuurlijk teleurgesteld, maar hopen nog steeds dat de serie ooit terugkomt.

Kijken?


Je kan alle drie seizoenen van Travelers bekijken op Netflix. Wees gewaarschuwd, het einde zal je vernietigen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Spannende scifi-serie van Netflix die je waarschijnlijk niet hebt gezien: 'The Rain'
Series / Specials

Spannende scifi-serie van Netflix die je waarschijnlijk niet hebt gezien: 'The Rain'

De Deense post-apocalyptische dramaserie The Rain bestaat uit drie seizoenen.

Op Netflix zijn er heel wat Europese series te zien en dus ook Deense series. Een van die series is The Rain, gemaakt door Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen en Christian Potalivo. Het bestaat uit 20 afleveringen, verdeeld in 3 seizoenen, die uitkwamen op Netflix van 2018 tot en met 2020.

Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Følsgaard, Lukas Løkken, Jessica Dinnage, Sonny Lindberg en Angela Bundalovic spelen de hoofdrollen in de serie met Lars Simonsen, Bertil De Lorenhmad, Evin Ahmad en Johannes Bah Kuhnke in terugkerende rollen. De laatste twee worden belangrijke personages in het tweede seizoen.

Verhaal


The Rain speelt zich af in Scandinavië, waar een virus dat door regenval wordt verspreid, bijna alle mensen in Scandinavië heeft uitgeroeid. We volgen de Deense broer en zus Rasmus (Tønnesen) en Simone (August), die toen waren gevlucht in een bunker. Zes jaar later komen ze uit hun veilige bunker en ontdekken ze dat de hele beschaving, zoals ze die kenden, verdwenen is.

Ze gaan samen op zoek naar hun vader, een wetenschapper die hen in de bunker achterliet maar nooit terugkeerde. Onderweg sluiten ze zich aan bij een groep jonge overlevenden en samen reizen ze door Denemarken en Zweden op zoek naar een veilige plek en naar hun vader, die mogelijk antwoorden en een geneesmiddel kan bieden.

Eerste Deense Netflix-serie


The Rain was de eerste Deense Netflix-originalserie die gemaakt werd door de streamingdienst. En het was een groot succes want in 2019, voordat het derde en laatste seizoen van de serie uitkwam, hadden al meer dan 30 miljoen fans over de hele wereld The Rain bekeken, waardoor het toen de grootste niet-Engelstalige Netflix-originalserie was.



The Rain eindigde na drie seizoenen, wat ook de bedoeling was van de makers. De serie was het begin van een reeks Deense series die door Netflix gemaakt werden. Zo volgden er nog Deense series zoals The Chestnut Man en The Nurse.

Kijken?


Je kan alle drie seizoenen van The Rain bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijk de eerste beelden van 'A Man in Full': Netflix nieuwste en intrigerende dramaserie
Series / Nieuws

Kijk de eerste beelden van 'A Man in Full': Netflix nieuwste en intrigerende dramaserie

Het belooft een rauw beeld te schetsen van de hebzucht in het Amerikaanse vastgoedlandschap.

Netflix komt binnenkort weer met een vrachtlading aan nieuwe series en gaat vol op de promotietour. Eén van die nieuwe series is de intrigerende miniserie A Man In Full, met in de hoofdrol Jeff Daniels, en Netflix toont alvast de eerste beelden.

Daniels is bij het grote publiek waarschijnlijk het meest bekend van zijn rol als Harry Dunne in de komische film Dumb & Dumber, maar behaalde vooral successen met dramatische rollen, als die van Will McAvoy in The Newsroom.

Goed staaltje Amerikaans kapitalisme


De zesdelige miniserie A Man in Full van Netflix is gemaakt door David E. Kelley en Regina King, en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tom Wolfe uit 1998. Kelley schrijft, produceert en zal als showrunner fungeren.

De serie draait om vastgoedmagnaat Charlie Croker (Daniels) uit Atlanta, die plotseling failliet gaat en er dan achter komt dat politieke en zakelijke belangen met elkaar botsen als hij zijn imperium probeert te verdedigen van degenen die willen profiteren van zijn val.

Omvangrijke cast


Naast Daniels, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt, zijn er ook rollen voor acteurs als Sarah Jones, Diane Lane, Tom Pelphrey, William Jackson Harper en Lucy Liu. De serie wordt geproduceerd door David E. Kelley Productions en Royal Ties productions.



Kijk vanaf donderdag 2 mei alle afleveringen van A Man in Full op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Helemaal geobsedeerd met de nieuwe 'Masters of the Air' met Austin Butler? Kijk dan deze serie op Netflix
Series / Specials

Helemaal geobsedeerd met de nieuwe 'Masters of the Air' met Austin Butler? Kijk dan deze serie op Netflix

Ontdek de iconische serie waar de nieuwe Masters of the Air met Austin Butler op geïnspireerd is.

Austin Butler staat opnieuw in de spotlight met zijn nieuwste project. Terwijl hij nog steeds aan het proberen is om van het accent van Elvis Presley af te komen, schittert hij alweer in Masters of the Air.

Butler laat samen met Callum Turner (Major John Egan), Barry Keoghan (Lieutenant Curtis Biddick), Nate Mann (Major Robert Rosenthal) en Anthony Boyle (Major Crosby) het belang van een broederschap zien in de nieuwe Masters of the Air. Om zich voor te bereiden hebben sommige acteurs enkele series gekeken en hun huiswerk was niets minder dan de iconische Band of Brothers.

Band of Brothers


Band of Brothers is net zoals Masters of the Air een serie over de Tweede Wereldoorlog. Steven Spielberg heeft samen met Tom Hanks de 10 afleveringen geproduceerd.

Als de combinatie van Spielberg en Hanks je nog niet overtuigd heeft, zal de samenvatting dat zeker wel doen: Band of Brothers volgt een groep mannen uit de 506th Parachute Infantry Regiment vanaf hun training in Amerika tot aan het einde van de oorlog.

Cast, crew en prijzen


De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose en heeft een sterrencast. Zo worden de hoofdrollen vertolkt door Damian Lewis (Once Upon a time in Hollywood), Donnie Wahlberg (The Sixth Sense), Ron Livingston (Office Space[/i)], Matthew Settle ([i]Gossip Girl) en David Schwimmer (Friends).



De serie is voor maar liefst 19 Emmy Awards genomineerd en heeft er 6 werkelijk gewonnen. Deze werden onder andere gewonnen voor de casting en de regie. Daarnaast heeft Band of Brothers ook een Golden Globe gewonnen voor Beste Miniserie of Televisiefilm. Echter, hiermee is het lijstje niet af, want de serie heeft ook nog eens een Writers Guild Award en een American Film Institute award binnengesleept.

Netflix


Band of Brothers is te streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Iedereen kan zich rot lachen om 'The Office': dit personage verpestte de hitserie bijna volledig
Series / Specials

Iedereen kan zich rot lachen om 'The Office': dit personage verpestte de hitserie bijna volledig

'The Office' hoort grappig te zijn, maar volgens fans is dit personage dat zeker niet.

The Office is een van de meest populaire sitcoms die ooit is gemaakt. Er zijn maar weinig mensen die niet van deze serie houden. Maar toch is er één personage dat de serie voor veel kijkers bijna verpest…

Het eerste seizoen van The Office US verscheen in 2005. Het is de Amerikaanse variant van de originele Britse serie, die van 2001 tot 2003 liep op de BBC. In 2013 eindigde The Office US na negen seizoenen.

Andy


De serie is een mockumentary die zich afspeelt op het kantoor van een fictief bedrijf. We zien verschillende personages die op dit kantoor werken.

De personages in The Office hebben allemaal hun gebreken, dat is juist de bedoeling van de serie. Daardoor zijn ze allemaal ook wel eens irritant. Maar dat kan ook te ver gaan. Volgens fans is dat het geval bij Andy Bernard (Ed Helms).

Slechte kwaliteiten


Andy is in de serie te zien vanaf seizoen 3. Hij wordt daar geïntroduceerd als regionale verkoopdirecteur bij de tak van het bedrijf in Stamford. In het achtste seizoen wordt hij regionaal manager bij de Scranton tak, na het vertrek van Michael Scott.



Veel kijkers waren niet blij met de toevoeging van Andy aan de serie, vanwege zijn slechte kwaliteiten. Nadat hij in seizoen 3 een gat in de muur slaat, moet hij bijvoorbeeld in training om zijn woede beter te leren beheersen.

Gewoon niet grappig


Buzzfeed-gebruiker Cassandra zegt het volgende over Andy: "In het begin was hij oké, maar toen merkte ik dat ik gewoon probeerde de afleveringen waarin hij voorkwam te doorstaan. Hij irriteerde me eindeloos, en hij was naar mijn mening gewoon niet grappig".

The Office is te bekijken op Netflix, Prime Video en SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.