'Franklin': Michael Douglas als Founding Father die achter zijn charme een flinke dosis intrige verbergt
De vindingrijke en charmante Benjamin Franklin krijgt een serie die bij hem past.
"The revolution will not be televised," zong Gil Scott-Heron ooit. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Revolutie in Franklin. Deze televisieserie speelt zich namelijk bijna geheel af in en rondom Versailles, waar Benjamin Franklin diplomatie bedreef met het Franse hof. Hij is de ideale hoofdpersoon voor een serie die qua toon het midden zoekt tussen de serieuze historische dramatiek van bijvoorbeeld John Adams en de haast compleet fictieve satire van The Great.
Op 4 juli 1776 was Benjamin Franklin een van de zogenaamde Founding Fathers die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden. Na dit startsignaal voor een onafhankelijkheidsstrijd tegen Groot-Brittannië reist Franklin af naar Frankrijk, de grootste vijand van de Britten, in de hoop geld en wapens of zelfs een volledige deelname aan de oorlog te bewerkstelligen.
[i]Franklin is een bewerking van Stacy Schiffs boek A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America. Die langere titel geeft meteen de inhoud goed weer, want ook de serie gaat niet over het hele leven van Benjamin Franklin, maar alleen over de acht jaar die hij in Frankrijk doorbracht. Met name over de eerste stappen die hij als officieuze diplomaat zet, evenals de uiteindelijke conclusie van het hele proces.
Een goede reminder dat Frankrijk en de Verenigde Staten niet alleen ooit belangrijke bondgenoten waren, maar dat de geschiedenis van beide landen intrinsiek met elkaar verbonden is. De ideeën van de Verlichting waren van grote invloed op de Amerikanen die de strijd aangingen met Groot-Brittannië, terwijl de enorme uitgaven van de Franse staat aan diezelfde strijd bijdroegen aan de ondergang van het koninkrijk die tot de Franse Revolutie leidde.
Benjamin Franklin was naast diplomaat en staatsman ook schrijver, publicist, uitvinder en nog veel meer. Dat hij ook bekendstond om zijn onderkoelde gevoel voor humor zet de toon voor hoe Michael Douglas hem speelt en voor de serie als geheel. Douglas lijkt met lang grijs haar best op Franklin in zijn latere jaren, al gaat hij niet zo ver om ook de ver opgeschoven haarlijn van Franklin voor de rol aan te nemen.
In de huidige fase van zijn carrière is Douglas geknipt voor de serieuze staatsman die een flinke dosis intrige probeert te verbergen achter zijn charme, glimlach en vele kwinkslagen. Met hem als hoofdpersoon ontstaat tonaal ook ruimte voor de vele belachelijke, pompeuze maar toch ook stijlvolle Franse figuren aan het hof van Versailles, met hun uitgebreide pruiken en bleek gekalkte gezichten. Zij zouden hebben misstaan in de miniserie John Adams, die trouwens dezelfde schrijver had.
John Adams maakt overigens zijn opwachting in Franklin, want ook hij nam deel aan de onderhandelingen met Frankrijk. Was hij in de miniserie over zijn leven nog een miskend genie gespeeld door Paul Giamatti, hier wordt hij door Eddie Marsan neergezet als te serieus, te zelfingenomen, te preuts, te grof en veel te snel klaar met een oordeel over anderen. Het helpt niet dat het Amerikaanse accent van de Britse Marsan erg overdreven overkomt, maar Adams werkt zo wel goed als tegenpool van Franklin, die hierdoor nog meer overkomt als de charmante stem van rede en logica.
Franklins kleinzoon, Temple Franklin, fungeert op zijn beurt als tegenpool voor de nog jonge Marquis de Lafayette. Waar de Franse aristocraat vergeven is van het vuur van de revolutie en zelfs vrijwillig meevecht aan Amerikaanse zijde, voelt Temple zich steeds meer aangetrokken tot het bourgondische leven aan het hof van Versailles en Franse vrouwen. Wat is dan nog de waarde van abstracte ideeën als vrijheid en democratie? Zijn verhaallijn is het minst historisch te verifiëren, maar valt niet uit de toon. Vooral omdat zijn opa ook nogal een charmeur is.
Het contrast tussen Franklins idealen en het rijke hofleven, vol drank, vlees en seks, en genieten zonder financiële of morele consequenties, komt terug in bijna alle verhaallijnen en in veel gesprekken. Het is niet moeilijk te ontwaren hoe de basis voor de Franse Revolutie wordt gelegd door de ontspoorde aristocraten. Vooral de koninklijke familie moet het ontgelden. Nog erger zelfs dan John Adams.
Lafayette speelde tevens een rol in de Franse Revolutie, sprak zich uiteindelijk uit tegen Napoleon en had een aandeel in de Driedaagse Revolutie in 1830. Een fascinerende figuur dus die zijn eigen serie waardig is. In afwachting daarvan volstaat Franklin als boeiende historische vertelling vol bonte figuren en bijzondere gebeurtenissen, met een fijn vleugje ironie. En net als bij zijn hoofdpersoon schuilen onder een charmant en prettig oppervlak diepere filosofische gedachten over onder meer vrijheid, mensenrechten en man-vrouwverhoudingen.
Franklin is te zien bij Apple TV+.