search

Ons nieuws van dinsdag 4 juni 2024

'La Vita che Volevi': het leven dat niemand wilde
Recensie

'La Vita che Volevi': het leven dat niemand wilde

De diepgang ontbreekt volledig in dit Italiaanse liefdesdrama vol slap acteerwerk.

Regie: Ivan Cotroneo | Cast: Vittoria Schisano (Gloria), Pina Turco (Marina), Giuseppe Zeno (Sergio), Nicola Bello (Andrea), Alessio Lapice (Pietro), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 47-50 minuten | Jaar: 2024

In Italië houden ze er wel van om de boel te romantiseren, aan te dikken en vooral flink te overdrijven. Geen volk beheerst de kunst om ergens heel veel te maken zo goed als de Italianen. Ook La Vita che Volevi ('het leven dat je wilde') laat dit zien: veel ophef om weinig. Hoewel er best spannende dingen gebeuren in het leven van Gloria, is de uitvoering maar zozo.

Na haar transitie heeft Gloria haar leven helemaal op de rit; ze is succesvol met haar eigen bedrijf en heeft een leuk sociaal leven. Maar dan duikt ineens na jaren haar oude jeugdvriendin Marina op met schokkend nieuws: ze is ernstig ziek en wil haar kinderen op het ergste voorbereiden."

Geen verkeerde basis voor een serie, maar de uitvoering is niet best. De focus ligt namelijk niet op de inhoud, maar op de dramatisering. Zo komt de kijker vrijwel niets te weten over de aard van Marina's ziekte of het leven dat haar kinderen tot dit moment hadden. Hoe en waarom Marina er twee mannen op nahoudt wordt niet uitgelegd, maar dat het dramatisch is leidt geen twijfel.

Het acteerwerk maakt het er niet beter op. Pietro is een psychopaat, maar lijkt meer op een laffe crimineel. Elke beweging en elke gezichtsuitdrukking wordt sterk overdreven. Hetzelfde geldt voor alle gedramatiseerde scènes. Zelfs als er weinig aan de hand is, wordt er geacteerd alsof het een lieve lust is. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt alles voorzien van luide, melodramatische muziek.

Vittoria Schisano is als Gloria de enige die het allemaal nog een beetje geloofwaardig weet te brengen. Mogelijk komt dat doordat zij met haar deelname aan deze productie een boodschap hoopt over te brengen. Schisano maakte namelijk zelf ook een transitie door en wil laten zien hoe lastig het is om geboren te worden in het verkeerde lichaam.

De makers lijken echter weinig interesse te hebben in voorbeeldfuncties. Roken, zwangere vrouwen die drinken en kinderen die aan hun lot worden overgelaten zijn in La Vita che Volevi doodnormaal. Dit laatste is mede te wijten aan een slechte uitwerking, want waar de pasgeboren Lorenzo uithangt als Gloria en Sergio samen door de wijngaarden wandelen, daar lijkt niemand over na te hebben gedacht.

Er gebeurt stiekem best een hoop in La Vita che Volevi, maar met over de top acteerwerk en volop gemiste kansen is de uitwerking matig. Mogelijk had dit drama veel beter kunnen uitpakken als er wat meer aandacht was besteed aan de uitdieping van de personages en de manier waarop de makers bepaalde boodschappen overgebracht wilden hebben.



La Vita che Volevi is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Eric': wanhopige poppenspeler zoekt naar zijn zoon en zichzelf
Recensie

'Eric': wanhopige poppenspeler zoekt naar zijn zoon en zichzelf

Het New York van de jaren tachtig vormt de achtergrond van deze gelaagde miniserie.

Regie: Lucy Forbes | Cast: Benedict Cumberbatch (Vincent Anderson), Gaby Hoffmann (Cassie Anderson), McKinley Belcher III (Michael Ledroit), Ivan Howe (Edgar Anderson), Dan Fogler (Lennie), Wade Allain-Marcus (Alexander Gator), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 52-55 minuten | Jaar: 2024

In de jaren tachtig werd New York geteisterd door grote werkloosheid, hoge misdaadcijfers, veel dakloosheid en haast onoverbrugbare sociale verschillen, terwijl de gentrificatie in de startblokken stond en de stad ook nog eens het centrum van de aidsepidemie was. Tegen deze achtergrond moet in Eric een getroebleerde vader die zijn zoon is kwijtgeraakt op zoek naar antwoorden. Niet alleen over zijn kroost, maar ook over zichzelf.

Als geestelijk vader van een populair kinderprogramma à la Sesamstraat lijkt poppenspeler Vincent het allemaal prima voor elkaar te hebben, maar schijn bedriegt. Niet alleen gelooft hij wel erg veel in zichzelf, hij is ook uitermate verslavingsgevoelig en ligt voortdurend in de clinch met zijn vrouw. Als Vincent op een ochtend eens niet met zijn negenjarige zoon Edgar naar zijn school loopt – die is immers maar een paar straten verderop – komt de jongen niet aan op zijn bestemming.

Voor zijn verdwijning liet Edgar zich zien als een creatieve tekenaar vol ideeën. Wanneer Vincent zijn schetsen vindt voor een monster met de naam Eric, besluit hij alles op alles te zetten om Eric werkelijkheid te laten worden, in de hoop dat een optreden van Eric in zijn televisieprogramma Edgar naar huis lokt.

Benedict Cumberbatch is een opmerkelijke keuze als ietwat sullige vader, maar de acteur draagt de last van zijn personage op bewonderenswaardige wijze. Dit pakt vooral positief uit wanneer de schrijvers een magisch-realistisch tintje aan het plot toevoegen. Voordat Eric is uitgewerkt tot een gigantische pop ziet Vincent het monsterachtige wezen al naast zich. De conversaties die de wanhopige vader met hem voert verbeelden zijn innerlijke strijd. Gelukkig worden deze momenten spaarzaam ingezet, want een dergelijke constructie wil nog weleens potsierlijk uitpakken.

Dat de media vol inzet op de zoektocht naar Edgar, roept de vraag op waarom er een jaar eerder veel minder aandacht was voor een soortgelijke vermissing van een iets oudere zwarte jongen. Eric kent verschillende lagen, waardoor er altijd meer op de achtergrond speelt dan aanvankelijk het geval lijkt. Synchroon aan deze zoektocht zien we de pogingen van rechercheur Michael om zowel zijn privéleven geheim te houden voor zijn collega's, als verbanden te leggen tussen heden en verleden. Michael was jaren geleden betrokken bij het oprollen van een prostitutienetwerk en ziet in het heden nog steeds verbanden daarmee.

Deze alternatieve invalshoek zorgt voor een enigszins verwarrende uiteenzetting, maar het kan haast niet anders dan dat de toon van deze verwikkelingen bewust zo rommelig is. Over elk aspect van Eric is tot in den treure nagedacht, wat soms tot linke toestanden leidt. De makers vergalopperen zich nog net niet aan de overdaad aan thema's en intermenselijke sores. De slotscènes zijn op het mierzoete af, maar tegen die tijd heeft de serie zich al zodanig bewezen dat dit nog maar weinig uitmaakt.



Eric is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de gaafste LEGO-sets ooit werd gebaseerd op het iconische 'The Flintstones'
Series / Specials

Een van de gaafste LEGO-sets ooit werd gebaseerd op het iconische 'The Flintstones'

Gelukkig voor de fans is deze set nog altijd te koop bij bepaalde LEGO-winkels.

Alweer in 2019 verscheen er een niet zo'n enorm omvangrijke, maar wel heel gave LEGO-set gebaseerd op de animatieserie The Flinstones. Uiteraard is de set officieel al uit het schap, maar wie deze graag wil hebben heeft geluk.

De set heet LEGO 21316 The Flintstones en kreeg als alternatieve omschrijving: "Het wordt weer "Yabba dabba doo" in het huis van Fred Flintstone!" De set verscheen in februari 2019 in de schappen.

Huis van Fred Flintstone


Met een degelijke 748 bouwsteentjes is de LEGO-set voor 10 jaar en ouder niet enorm omvangrijk. Toch is het een vermakelijke set met veel details. Je krijgt namelijk het huis van Fred Flintstone, de herkenbare auto en vier minifiguren.

Naast Fred Flintstone krijg je ook LEGO-poppetjes van Wilma Flintstone, Barney Rubble en Betty Rubble. Het huis, 12 centimeter hoog, 16 centimeter breed en 12 centimeter diep, staat vol met herkenbare zaken uit de animatieserie, zoals een krat met een bowlingbal en drie kegels.

Nog steeds verkrijgbaar


De set is nog altijd te koop via verschillende online LEGO-winkels en dat is natuurlijk fijn voor de fans die de set voor het eerst zien.



Naast de animatieserie van Hanna-Barbera Productions verschenen er twee Hollywoodfilms met The Flintstones (1994) en The Flintstones in Viva Rock Vegas (2000).

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord door LEGO of een andere leverancier en geschreven omdat het onderwerp aansluit bij series en/of films.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vergeten en ijzersterke mysterieserie scoort 100%: "Deze speelt zijn kaarten erg goed"
Series / Nieuws

Vergeten en ijzersterke mysterieserie scoort 100%: "Deze speelt zijn kaarten erg goed"

'The Order' is een serie vol magie, monsters en andere horror.

Hou je wel van een serie waarbij je de helft van de tijd niet durft te kijken? Dan is de horror-dramaserie The Order de perfecte aanrader voor jou. De griezelige serie krijgt trouwens ook de perfecte score op Rotten Tomatoes.

Seizoen 1 van horrorserie The Order ging in 2019 in première op Netflix, bestaande uit 10 afleveringen. Het jaar daarop volgden opnieuw 10 afleveringen in een tweede seizoen.

Weerwolven en donkere magie


De serie gaat over de student Jack Morton (Jake Manley), die lid wordt van de Hermetic Order of the Blue Rose. Dat is een geheim en mysterieus genootschap dat magie onderwijst en uitvoert, geleid door Jacks vervreemde vader.

Het doel van zijn lidmaatschap is het wreken van de dood van zijn moeder. Jacks komt terecht in een wereld vol monsters en intrige. Als hij echter dieper in de geschiedenis van de organisatie duikt, komt hij achter andere familiegeheimen.

100%


Door deze ontdekking komt hij terecht in een ondergrondse strijd tussen weerwolven en de magische donkere kunsten.
In dit gevecht krijgt hij assistentie van Alyssa (Sarah Grey). Zij is een tourgids op de universiteit van Belgrave en ook lid van de Order.



Op Rotten Tomatoes krijgen beide seizoenen de perfecte score van 100%. Volgens recensent Michael Ahr van Den of Geek speelt de serie zijn kaarten goed, met innemende personages en meeslepende paden die gecreëerd worden voor het hoofdpersonage.

Seizoen 3?


Ondanks deze goede score, besloot Netflix de serie in november van 2020 helaas te cancellen. De reden daarvoor is niet bekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de kijkcijfers. Op Twitter deelde maker Dennis Heaton hoe seizoen 3 verder zou zijn gegaan.

Bekijk The Order op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
In de 177 afleveringen van 'The Walking Dead' was dit personage het vaakst te zien
Series / Specials

In de 177 afleveringen van 'The Walking Dead' was dit personage het vaakst te zien

Daryl Dixon en Carol Peletier verschenen in de meeste afleveringen van 'The Walking Dead'.

De The Walking Dead-franchise bestaat intussen uit heel wat series, maar het begon allemaal met de originele serie The Walking Dead die begon in 2010. De serie liep na 11 seizoenen op zijn einde in 2022 en bestaat in totaal uit 177 afleveringen.

In al die afleveringen van The Walking Dead werden veel personages geïntroduceerd die vervolgens stierven; het is tenslotte een apocalypsserie. Er waren vier personages die de hele serie overleefden: Daryl, Carol, Rick en Morgan, maar er is maar één van hen die in de meeste afleveringen heeft gespeeld.

Walkers


The Walking Dead is gemaakt door Frank Darabont en is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenreeks van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard. Samen vormen de serie en de stripboekenreeks de kern van The Walking Dead-franchise.

De serie heeft een grote ensemblecast als overlevenden van een zombie-apocalyps die proberen in leven te blijven onder een bijna constante dreiging van aanvallen door zombies, bekend als "walkers". Met de ineenstorting van de moderne beschaving, moeten deze overlevenden ook andere menselijke overlevenden confronteren die groepen en gemeenschappen hebben gevormd met hun eigen sets van wetten en moraal, wat soms leidt tot open conflicten tussen hen.

Daryl Dixon


Het zou geen verrassing mogen zijn dat Daryl Dixon (Norman Reedus) en Carol Peletier (Melissa McBride) in de meeste afleveringen van The Walking Dead verschenen. Als twee van de hoofdpersonages die de serie nooit verlieten, is het logisch dat zij het vaakst te zien waren. Maar de een verscheen vaker dan de ander.



Daryl Dixon verscheen in 148 van de 177 afleveringen van de serie en Carol in 125. Dat wil zeggen dat Daryl Dixon het personage uit The Walking Dead is die speelde in de meeste afleveringen, gevolgd door Carol.

Spin-off


We zijn nog niet van hem af, want Daryl Dixon heeft nu zijn eigen spin-offserie, The Walking Dead: Daryl Dixon, die zich afspeelt na de originele serie. The Walking Dead: Daryl Dixon ging in première in 2023 en werd al snel verlengd voor een tweede seizoen.



In het tweede seizoen, getiteld The Walking Dead: Daryl Dixon - The Book of Carol, zal Daryl vergezeld worden door Carol met McBride die haar rol herneemt. Carol verscheen al aan het einde van het eerste seizoen en keert terug als een vast castlid in het tweede seizoen, dat gepland staat om later dit jaar uit te komen. Een derde seizoen is ook al in ontwikkeling.

Kijken?


Wil je Daryl Dixon zien in The Walking Dead? Je kan de serie bekijken op Netflix en Disney+. De spin-offserie The Walking Dead: Daryl Dixon kan je op dit moment niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten, maar werd wel op Star Channel getoond, waar je waarschijnlijk ook het nieuwe seizoen zal kunnen bekijken wanneer het uitkomt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit moet wel de beste Marvel-serie tot op heden zijn: "buitengewone krachten"
Series / Specials

Dit moet wel de beste Marvel-serie tot op heden zijn: "buitengewone krachten"

De superheldenserie Legion volgt David Haller's ontdekking van zijn buitengewone krachten.

Als je groot fan bent van alles dat met Marvel te maken heeft, hebben wij een aanrader. De toffe Amerikaanse superheldenserie Legion is namelijk te streamen via Disney+.

De serie volgt David Haller (Legion), een jonge man die sinds zijn jeugd worstelt met zijn geestelijke gezondheid. Hij is gediagnosticeerd met schizofrenie en heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in psychiatrische inrichtingen.

Het ontstaan van Legion


Haller ontmoet Syd Barrett in de psychiatrische inrichting waar ze beiden patiënten zijn. Ook zij beschikt over een bijzondere kracht. Ze kan namelijk van lichaam wisselen bij aanraking.



Het personage ontdekt uiteindelijk dat de stemmen en visioenen die hij ervaart niet het gevolg zijn van zijn ziekte, maar dat ook hij beschikt over een dosis buitengewone krachten. Haller moet met deze nieuwe ontdekking leren omgaan.

Drie seizoenen bieden veel kijkplezier


Legion bestaat uit drie seizoenen, elk met een eigen verhaallijn, maar allemaal gefocust op Haller's reis om zijn nieuwe identiteit te leren kennen en de ware aard van zijn krachten te ontdekken. Tegelijkertijd zijn er ook nog andere uitdagingen waar het personage mee kampt.

De drie seizoenen zijn tussen 2017 en 2019 uitgekomen. Elk seizoen heeft minimaal acht afleveringen van ongeveer 45 minuten.

Hoofdrollen en monsterscore


Hoofdrollen zijn onder andere voor Dan Stevens (Legion), Rachel Keller (Sydney Barrett) en Aubrey Plaza (Lenny Busker). De serie is voor FX bedacht door Noah Hawley.

De serie scoort een superscore van maar liefst 91% op de Tomatometer van Rotten Tomatoes en is te streamen via Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Rings of Power' opnieuw controversieel: gaat de serie nu de fout in met Tom Bombadil?
Series / Specials

'The Rings of Power' opnieuw controversieel: gaat de serie nu de fout in met Tom Bombadil?

De makers zetten een gewaagde stap door Oude Tom in hun verhaal te verwerken.

Het online gerucht waar wij destijds over schreven blijkt te kloppen. Het fan-favoriete personage Tom Bombadil zal te zien zijn in het tweede seizoen van The Rings of Power. De foto's, waarop Rory Kinnear te zien is als Tom, kun je hier bekijken.

Met het bekendmaken dat Oude Tom zijn opwachting zal maken in het nieuwe seizoen schieten online discussies als paddestoelen uit de grond. Tolkien zelf gaf al aan dat deze mystereuze bewoner van het Oude Woud geen rol speelt in de plot. Peter Jackson liet de episode in het Oude Woud uit de boeken helemaal achterwege. De makers J.D. Payne hebben aan Variety echter toegelicht dat Tom goed binnen de belangrijke thema's van The Rings of Power past.

Ongrijpbare bewoner


In 'De Reisgenoten' brengen Frodo, Sam en Pepijn tijd door bij Tom en zijn vrouw Goudbezie ('Goldberry'). Eigenaardig genoeg blijkt de Ene Ring totaal geen invloed uit te oefenen op Tom. In een verhaal waarin de corrumperende macht van Saurons Ring een kernelement vormt valt dit ongelooflijk op. Toms aanwezigheid zou dus afbreuk doen aan de dreiging die van de Ene Ring uitgaat. Mede om deze reden liet Jackson Toms verhaallijn helemaal achterwege in The Fellowship of the Ring.

Afgezien van dit trekje geeft het boek spaarzame informatie. Elrond en Gandalf omschrijven Tom als iemand die geïsoleerd leeft en een voorkeur heeft om buiten de grote gebeurtenissen te blijven. Tom blijkt al sinds het begin der tijden te bestaan en stond bij de Elfen bekend als Iarwain Ben-adar ('Oud/jong Zonder Vader'). Tolkien zelf heeft menige fantheorie ontkend maar heeft nooit echt uitgelegd wie dit wezen dan wél is. Hij vond dat je niet alles moest uitleggen in je verhalen: "Sommige dingen moeten mysterieus blijven, helemaal als er een verklaring voor bestaat".

Leefwereld


Payne en McKay hebben aangegeven dat thema's zoals verwoesting van de natuur en het leven op Midden-aarde een goede context is voor Toms verschijning. Saurons ambities zijn verbonden met techniek en een mechanische perfectie, die vervolgens wordt opgelegd aan de wereld. Spontane groei en bloei past daar niet in, wat betekent dat Toms wereld zou eindigen.



In de boeken krijgen Frodo, Sam en Pepijn hulp van Tom maar dit is een kwestie van subtiel aansturen en geen actief ingrijpen in de geschiedenis van Midden-aarde. In het tweede seizoen groeit Saurons invloed en dit is inclusief de leefwereld van Tom Bombadil. Hoe zijn rol precies wordt ingevuld moet nog blijken, maar een subtiele aansturing past binnen de geest van dit personage zoals Tolkien dit destijds neerzette.

Waar te zien?


Het tweede seizoen van The Rings of Power gaat op 29 augustus van start op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe serie op NPO Plus ontvangt zeldzame 100%-score: "geweldige uitvoering"
Series / Nieuws

Nieuwe serie op NPO Plus ontvangt zeldzame 100%-score: "geweldige uitvoering"

Deze serie over een punkband behaalt de perfecte score op Rotten Tomatoes.

In 2021 was het eerste seizoen van de Britse sitcom We Are Lady Parts te zien. Ondertussen is de serie vernieuwd voor een tweede seizoen en deze is nu te streamen. Zijn critici tevreden met de nieuwe afleveringen?

We Are Lady Parts gaat over een punkband die bestaat uit vrouwelijke Moslims. Het eerste seizoen is genomineerd voor enkele prijzen, waaronder meerdere Gotham Awards en een Rose d'Or prijs.

Rotten Tomatoes


Het eerste seizoen heeft een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Het tweede seizoen is net zo populair! Op het moment van schrijven heeft seizoen 2 namelijk ook een waardering van 100%.

Saloni Gajjar noemt We Are Lady Parts een verfrissende serie: "Dit coming-of-age-verhaal is rijk aan romantiek, muziek, cultuur en zelfexpressie, en weet tegelijkertijd verschillende stereotypen te omarmen en te doorbreken."

Een onderscheidende stem


"We Are Lady Parts werkt als goede punkmuziek. Je kunt nog steeds iets nieuws maken met dezelfde drie akkoorden. Je hebt gewoon een onderscheidende stem nodig", aldus James Poniewozik van New York Times. En de serie heeft die stem!



Daarnaast zijn critici erg tevreden met de het script en het acteerwerk. Zoals Peter Martin van ScreenAnarchy schrijft, komen de personages "tot leven door de vaardigheid van het schrijven en de geweldige uitvoering van de hele cast".

NPO Plus


We Are Lady Parts is te streamen op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Ni Una Más': wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
Recensie

'Ni Una Más': wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?

Aangrijpende serie over seksuele moraal in het tijdperk van sociale media doet zichzelf tekort in de afronding.

Regie: Eduard Cortés, Marta Font Pascual, David Ulloa | Cast: Nicole Wallace (Alma), Clara Galle (Greta), Aicha Villaverde (Nata), Teresa de Mera (Berta), Gabriel Guevara (Alberto), Ivan Massagué (docent), José Pastor (David), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 41-48 minuten | Jaar: 2024

Marc Overmars stuurde als leidinggevende bij Ajax ongevraagd dickpics naar vrouwelijke werknemers en werd ontslagen. Erik ten Hag, de huidige trainer van Manchester United die succesvol met Overmars samenwerkte bij Ajax, vond het recent een goed idee het daar nog even over te hebben. Niet over het grensoverschrijdende gedrag van zijn voormalig collega, maar over wat de Amsterdamse club Overmars wel niet had aangedaan. Ajax had zichzelf lelijk in de vingers gesneden door zo'n goede technisch directeur de laan uit te sturen. Wat klopt hier niet?

Ten Hags sentiment wordt geëchood door de moeder van een van de hoofdpersonages in Ni Una Más ('niet nog een'). Zij zadelt haar dochter, die gevangen zit in een toxische relatie, op met de onwijze les: "Mannen zijn allemaal hetzelfde. Soms moet je wat onzin negeren om het totaalplaatje te houden." Ja, bagatelliseren is een terugkerend thema in deze Spaanse serie. Bagatelliseren van ongewenste seksuele avances, van de verantwoordelijkheid van het onderwijs en van de schokkende dingen die op sociale media gebeuren.

De eigenzinnige, zeventienjarige Alma pikt het echter niet langer. In de allereerste scène zien we haar bij de poort van het schoolplein een spandoek ophangen met de tekst 'Pas op, hier houdt zich een aanrander schuil!' De rest van het verhaal speelt zich af in de maanden voor Alma's protestactie. We komen erachter op wie haar spandoek betrekking heeft, maar belangrijker nog: de kijker wordt geconfronteerd met zijn eigen grijze zones. Want wanneer vinden we gedrag nou eigenlijk grensoverschrijdend?

Vrouwelijke empowerment is Alma met de paplepel ingegoten; ze heeft zelfs een tatoeage van het woord 'feminist' op haar rechterzij. Toch vindt ook zij het moeilijk navigeren in een tienerwereld waarin gezonde seksualiteit en ongewenste intimiteit soms amper van elkaar te onderscheiden zijn, zeker wanneer het leven niet zo lekker loopt. Alma en haar vrienden ervaren constant druk van leeftijdsgenoten, sociale media en in het ergste geval ouderen om verder te gaan dan ze eigenlijk willen.

Dit is de voedingsbodem voor enkele plotlijnen die een genuanceerd beeld geven van de verwarrende belevingswereld van adolescenten, die kan bogen op vlotte dialogen en geloofwaardige acteerprestaties. Nicole Wallace is een aansprekende hoofdrolspeler en ook de rollen van Alma's vriendinnen zijn uitstekend gecast: Clara Galle als de springerige Greta en Aicha Villaverde als het derde wiel aan de wagen Nata, die haar vriend veel te ver laat gaan.

Over de moeilijkheid van het leven in de gecompliceerde, moderne wereld verzucht Alma tegen Greta: "Vroeger hingen we de hele dag rond zonder te praten, maar dat deed er niet toe omdat we samen waren. Nu weet iedereen alles over iedereen en ze delen alles. Het is als emotionele porno." In een tijd waarin de grenzen van privacy en intimiteit vervagen, zijn de bewakers van die grenzen juist zo belangrijk. Ni Una Más toont ons een moedige jonge vrouw die deze taak gewetensvol op zich neemt.

Helaas houdt de nuance niet aan tot het einde. Plotlijnen die zich eerder nog grotendeels op natuurlijke wijze ontwikkelen, worden uiteindelijk geforceerd naar elkaar toe geschreven voor een nogal potsierlijke ontknoping. Twee sleutelpersonages komen bijvoorbeeld geheel toevallig naast elkaar in het ziekenhuis terecht. De aandacht verschuift van de grijsgebieden naar een zone van zwart en wit. Aanranding aankaarten en het onderwijssysteem daarop aanspreken is natuurlijk een belangrijke zaak, maar de serie is geloofwaardiger in de kleinere gebeurtenissen, met interacties die niet eenvoudig te duiden zijn.

Desondanks zet Ni Una Más zeker aan het denken. De kijker mag bij zichzelf te rade gaan welke vooroordelen onderhuids leven en welke grenzen hij of zij zelf stelt aan moreel verwerpelijk gedrag. Het antwoord zal niet altijd plezierig zijn. Waarschijnlijk zijn we geen Overmars, maar misschien huist er wel ergens een Ten Hag in ons. Er bestaat niet voor niets het gezegde dat je het kind niet met het badwater weg moet gooien. Alma's verhaal brengt dat treffend aan het licht.



Ni Una Más is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De nieuwe #1-serie van Netflix scoort 80% op de Tomatometer: "het concept is echt ongelofelijk raar"
Series / Nieuws

De nieuwe #1-serie van Netflix scoort 80% op de Tomatometer: "het concept is echt ongelofelijk raar"

De Britse thriller met Benedict Cumberbatch ontvangt een score van 80% op Rotten Tomatoes.

Onlangs is de Britse psychologische thriller Eric uitgekomen. Is deze miniserie met Benedict Cumberbatch de moeite waard? Critici op Rotten Tomatoes delen hun recensies.

Eric speelt zich af in de jaren 80 in New York en volgt Vincent (Benedict Cumberbatch), een poppenspeler. Zijn zoontje, Edgar (Ivan Morris Howe), is vermist en dit beïnvloedt alle aspecten van Vincents leven. Na een heftige periode is Vincent ervan overtuigd dat hij, samen met zijn twee meter lange pop genaamd Eric, in staat is om Edgar te vinden.

Rotten Tomatoes


De serie heeft heel wat gekke aspecten. De grote vraag is dan ook of critici dit waarderen of liever iets anders zien. Deze vraag is snel beantwoord: critici op Rotten Tomatoes zijn erg enthousiast over Eric. Zij geven de serie namelijk een score van 80% (op het moment van schrijven).

Volgens Alan Sepinwall van Rolling Stone is het "concept echt ongelofelijk raar". Toch lukt het Cumberbatch en Hoffman om een "geloofwaardig rauwe" versie van "beschadigde, ruziënde, doodsbange ouders" neer te zetten.

Authentiek jaren 80


Ook Rachel Cooke van New Statesman is "helemaal gek op Eric". Ze schrijft dat het lijkt alsof de serie in de jaren 80 zelf is gemaakt, dankzij de waarheidsgetrouwe weergave van "het schrijven, acteren en de inrichting van appartementen en metro's."



David Opie van Empire Magazine schrijft dat Eric de perfecte balans heeft gevonden tussen waargebeurde misdaad en kinderlijke bewondering: "In deze ambitieuze serie worden echte en ingebeelde monsters geconfronteerd."

Netflix


Eric is te streamen op Netflix. De serie staat ondertussen op de eerste plaats in de Netflix Top 10 van series.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 4 verborgen series op Netflix zijn niet meer dan aangrijpend
Series / Nieuws

Deze 4 verborgen series op Netflix zijn niet meer dan aangrijpend

Deze keer hebben we vooral mysterieuze, spannende en aangrijpende series uitgelicht.

Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot enorme hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zitten er verborgen juweeltjes tussen die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze pareltjes voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?

Archive 81



Deze serie met acht afleveringen kwam in 2022 naar Netflix. De ijzingwekkende horrorserie wordt uitstekend gewaardeerd op Rotten Tomatoes, met een indrukwekkende score van 87%.

In Archive 81 krijgt een archivaris de opdracht beschadigde videobanden te restaureren en raakt betrokken in een mysterie rond de vermiste regisseur en een demonische sekte.



Midnight Mass



Van de vele hits van Mike Flanagan is dit toch een beetje het vergeten kindje. Desalniettemin scoort de mysterieuze serie een hele goede 87% op de Tomatometer. Kijk alle afleveringen op Netflix.

Riley Flynn komt thuis in een disfunctioneel gezin, treft bekende gezichten en maakt kennis met de nieuwe priester in de kerk in Midnight Mass. Elders op het eiland is storm op komst.



The Missing



Deze mysterieuze dramaserie is met drie seizoenen naar Netflix gekomen. De serie krijgt van het publiek en critici op Rotten Tomatoes een uitstekende score van 93%.

The Missing toont de briljante Franse rechercheur Julien Baptiste, die terugkeert uit pensioen om dossiers van vermiste personen te heropenen waarin de politie geen enkele aanwijzing heeft.



Unbelievable



Een ijzersterke Kaitlyn Dever schittert in een rol die haar meerdere prestigieuze nominaties heeft opgeleverd. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie dan ook de bijna perfecte score van 98%. Kijk alle afleveringen op Netflix.

In Unbelievable wordt een jonge vrouw beschuldigd van liegen over verkrachting. Twee vrouwelijke detectives onderzoeken een reeks identieke aanvallen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze mysterieuze update van 'Black Mirror' zal de fans vast blij maken
Series / Nieuws

Deze mysterieuze update van 'Black Mirror' zal de fans vast blij maken

Showrunner Charlie Brooker licht een tipje van de sluier op van het nieuwe seizoen.

Netflix boekte vorig jaar een groot succes met het zesde seizoen van scifi-serie Black Mirror. De scores bij kijkers en critici waren lager dan in eerdere seizoenen – op Rotten Tomatoes krijgt het seizoen een publieksscore van 44% – maar de kijkcijfers des te hoger.

Showrunner Charlie Brooker en Netflix zijn daarom momenteel hard bezig met een nieuw seizoen. In een interview met The Hollywood Reporter vertelt hij meer over seizoen 7.

Primeur


We wisten al dat seizoen 7 kijkers iets unieks ging bieden. Eerder werd namelijk onthuld dat er voor het eerst een sequel gaat komen op een eerdere episode, namelijk USS Callister uit 2017. Brooker deelt in het interview dat die aflevering inmiddels af is.

Maar het zal in seizoen 7 niet bij één primeur blijven, blijkt nu. ''We zijn momenteel bezig met iets heel cools dat we nog nooit eerder hebben gedaan'', zei Brooker. ''Ik zou heel graag zeggen wat het is, maar ik ben er vrij zeker van dat ik dat niet kan of mag doen.''

2025


Wat het nieuwe element is gaan we zien in 2025. Dan verschijnt Black Mirror seizoen 7 op Netflix, waar je momenteel ook alle eerdere episodes kunt bekijken.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe is het nu met de held 'Major Winters' uit de oorlogsserie 'Band of Brothers'?
Series / Specials

Hoe is het nu met de held 'Major Winters' uit de oorlogsserie 'Band of Brothers'?

Damian Lewis maakte zijn grote doorbraak door zijn rol als Major Winters in 'Band of Brothers'.

Damian Lewis is het bekendst door zijn rol als majoor Richard 'Dick' Winters in de miniserie Band of Brothers. Met deze rol kwam zijn definitieve doorbraak. De serie won een Golden Globe en werd genomineerd voor negentien Emmy Awards, waarvan er zes verzilverd werden. Maar hoe gaat het nu met Lewis?

Zijn eerste televisieoptreden was als geneeskundestudent in Hickory Dickory Dock, een speelfilmaflevering van Agatha Christie’s Poirot, uitgezonden in 1995. Hij verscheen ook als een losbandige student in een vroege aflevering van de dramaserie A Touch of Frost (1996) en in de film Robinson Crusoe (1997) als Patrick Conner.

Band of Brothers


In deze tijd werkte Lewis ook als acteur bij de Royal Shakespeare Company, waar hij verschillende rollen speelde. Een van die rollen was in het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare. Niemand minder dan Steven Spielberg zat toen in het publiek en zag Lewis aan het werk.

Zo werd Lewis gecast voor de hoofdrol van majoor Richard 'Dick' Winters in de miniserie Band of Brothers uit 2001. Dit was zijn grote doorbraak en was de eerste van meerdere rollen waarvoor hij een geloofwaardig Amerikaans accent moest hebben. Lewis is namelijk Brits. Band of Brothers was toen een groot succes en won een Golden Globe en zes Emmy Awards.

Verdere carrière


Na zijn rol in Band of Brothers speelde Lewis in tal van films en series. Zo schitterde hij in Dreamcatcher (2003), een film van Lawrence Kasdan over een man die bezeten raakt door een kwaadaardige alien. Het personage is Amerikaans, maar wanneer hij bezeten is, neemt hij een Brits accent aan. Na deze rol speelde hij de hoofdrol in Keane (2004) als een Manhattanite met een fragiele mentale toestand die op zoek is naar zijn vermiste dochter. Ondanks de slechte opbrengsten aan de kassa, werd Lewis' acteerprestatie in deze rol zeer goed beoordeeld.



Lewis speelde de rol van Yassen Gregorovich in de film Stormbreaker (2006) en in 2008 speelde hij de hoofdrol van Charlie Crews in de televisieserie Life. Het volgende jaar speelde hij de hoofdrol in The Baker, een film geregisseerd door zijn broer Gareth.

Homeland en Billions


Daarna speelde Lewis in twee grote populaire series. Van 2011 tot 2014 had hij een hoofdrol als Nicholas Brody in de serie Homeland, waarvoor hij een Emmy Award en Golden Globe won. Hij speelde in drie seizoenen van de serie tot zijn personage gedood werd. Hij verschijnt ook wel even in het vierde seizoen.



In 2016 begon hij als miljardair hedgefondsmanager Bobby Axelrod in de serie Billions. Hij verliet de serie in 2021 na vijf seizoenen, maar keerde terug voor de helft van seizoen 7. In 2016 verscheen Lewis ook in de Britse spionagefilm Our Kind of Traitor en in 2019 was hij te zien als Steve McQueen in Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino. Het voorlopig laatste project waarin Lewis te zien was, is de Britse spionageserie A Spy Among Friends (2022), die hij ook produceerde.

Muziek


In een interview met The Guardian in oktober 2022 vertelde Lewis dat hij al lange tijd de ambitie had om muzikant te worden en dat hij had samengewerkt met jazzartiest Giacomo Smith, eerst aan covers en daarna aan het schrijven van nieuw materiaal voor een album dat in 2023 zou uitkomen:

Bekijk op instagram


"Ik begon te schrijven en ontdekte dat er veel was dat ik eigenlijk wilde schrijven, en voor we het wisten hadden we genoeg nummers voor een album. We zijn geëindigd met een rootsy, jazzy, rock-'n-roll-achtig, singer-songwriter-achtig album." Lewis bracht zijn debuutsingle Down On the Bowery uit op 13 april 2023. Zijn debuutalbum, Mission Creep, werd in juni dat jaar uitgebracht.

Toekomst


Naast muziek maken is Lewis ook nog steeds bezig met acteren. Zo zijn er twee projecten die aankomen waarin hij speelt. Er is de film The Radleys, waarin hij de hoofdrol zal spelen en die gepland staat om later dit jaar uit te komen. En er is ook de serie Wolf Hall: The Mirror and the Light waarin hij de rol van koning Henry VIII zal spelen.



Lewis is tegenwoordig dus zowel met acteren als muziek bezig. Wil je Lewis zien in Band of Brothers? De serie kan je bekijken op HBO Max. Ook de andere twee grote series, Homeland en Billions, waarin hij speelde kan je zien op respectievelijk Disney+ en Ziggo.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.