search

Ons nieuws van vrijdag 7 juni 2024

Scandinavische hitserie met 100% op Netflix om direct te streamen: "Veel twists en verleidelijk"
Series / Specials

Scandinavische hitserie met 100% op Netflix om direct te streamen: "Veel twists en verleidelijk"

In 'Borgen' volgen we de Deense premier terwijl zij iedere dag keuzes moet maken die impact hebben op het hele land.

Als je houdt van politieke dramaseries vol intriges, dan mag je de Deense serie Borgen niet gemist hebben. De serie gaat over de eerste vrouwelijke premier van Denemarken en scoort maar liefst 100% op Rotten Tomatoes.

Het eerste seizoen verscheen in Denemarken in 2010. In 2011 en 2013 kwamen er een tweede en derde seizoen. Het volgende seizoen verscheen pas in 2022, in samenwerking met Netflix. Dat vierde seizoen werd uitgebracht als aparte serie, met de naam Borgen - Power & Glory.

Keuzes


De politieke dramaserie volgt de gecompliceerde levens van de politici in het parlement in Denemarken, waarvan de hoogte- en dieptepunten op de voet gevolgd worden door de media. Het hoofdpersonage is Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), die als premier iedere dag moet kiezen tussen haar eigen idealen en de realiteit van de politiek waar ze zich in bevindt.

Fictief


Haar baan als publieke figuur heeft ook een grote impact op haar persoonlijke leven. Birgitte is bijna niet thuis, maar haar kinderen hebben het moeilijk en haar echtgenoot wil carrière maken voor zichzelf. Naast Birgitte volgen we ook journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk).



De personages en hun belevenissen zijn fictief, maar wel gebaseerd op echte politieke gebeurtenissen en locaties. De titel van de serie verwijst naar de bijnaam voor het Deense parlementsgebouw en betekent letterlijk vertaald "de burcht".

100%


Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een score van 100%. De critics consensus luidt als volgt: "Veel twists en verleidelijk: seizoen 3 van Borgen onderzoekt met ongeremde eerlijkheid de persoonlijke tol van het zijn van een publieke figuur".

Bekijk Borgen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'We Were the Lucky Ones': indrukwekkend verhaal krijgt een iets te langdradige vertelling
Recensie

'We Were the Lucky Ones': indrukwekkend verhaal krijgt een iets te langdradige vertelling

Een Joodse familie weet apart van elkaar de Holocaust te overleven.

Regie: Amit Gupta, Neasa Hardiman, Thomas Kail | Cast: Joey King (Halina), Logan Lerman (Addy), Hadas Yaron (Mila), Robin Weigert (Nechuma), Amit Rahav (Jakob), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 48-53 minuten | Jaar: 2024

We Were the Lucky Ones verfilmt het gelijknamige boek van Georgia Hunter, die het verhaal baseerde op hoe haar eigen familieleden de Holocaust overleefden. Een gezin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen uit elkaar te gaan, waarna ieder gezinslid zijn eigen weg ging en verspreid door Europa op een eigen manier de oorlog meemaakte. Naderhand wisten ze elkaar wonder boven wonder terug te vinden.

Op zijn zachtst gezegd dus een wonderbaarlijk verhaal. Hoewel de makers niet met die eer kunnen strijken maakt dat hun vertelling niet minder ontroerend. De familie wordt eer aangedaan door hun geschiedenis op een respectvolle manier na te vertellen en daarmee te laten zien hoe zij op indrukwekkende wijze de Holocaust wisten te overleven.

Het is altijd afwachten hoe een Amerikaanse productie uitpakt die zich op Europees terrein begeeft. De Amerikaanse blik op Europese gewoonten en normen en waarden wil namelijk nogal eens voor een vertroebeld beeld zorgen. Maar de makers van We Were the Lucky Ones slagen erin een waarheidsgetrouw beeld te geven van hoe het er in deze periode in Europa aan toeging.

Dat is mede te danken aan de goede aankleding. Je gaat als kijker echt even terug in de tijd dankzij gedetailleerd uitgewerkte kleding, interieurs en straatbeelden. De lichtinval en het kleurgebruik zijn donker en sober. Dit past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, maar werkt ook ter ondersteuning van de vele treurige gebeurtenissen.

De makers nemen de tijd om het verhaal zo volledig mogelijk te vertellen. Iets te veel tijd, wat de serie wat langdradig en daardoor soms aan de saaie kant maakt. In de meeste afleveringen gebeurt namelijk niet zo heel veel. Er wordt vooral heel veel context gegeven tijdens een flinke aanloop naar de climax van de aflevering. Dit is zonde, want er valt genoeg te vertellen over deze familie.

De onderliggende gedachte is dat dit verschrikkelijke deel van de geschiedenis niet mag worden vergeten en dat we onze huidige vrijheden moeten koesteren. Anderzijds lijkt er een hoopvolle boodschap te zijn. Zonder hoop is er geen leven en deze familie bewijst dat zelfs wanneer de wereld op zijn kop staat het onmogelijke toch nog mogelijk kan zijn. Het einde is dan ook zowel ontroerend als feestelijk. Ieder lid van deze familie heeft geliefden verloren, maar dat ze elkaar uiteindelijk hebben teruggevonden is het enige dat telt.

★★★☆☆

We Were the Lucky Ones is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Star Trek: Discovery' is definitief: Of keren deze personages toch terug?
Series / Specials

'Star Trek: Discovery' is definitief: Of keren deze personages toch terug?

Deze kleurrijke personages bieden mogelijkheden voor toekomstige verhalen in de wereld van 'Star Trek'.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Star Trek: Discovery zit er definitief op en de canon is wederom uitgebreid. Naast de hoofdpersonen hebben we kennis mogen maken met intrigerende figuren,die we bij deze nog eens de revue laten passeren.

Over de ontwikkeling van kapitein Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) is al genoeg geschreven. Hieronder kun je lezen over drie ondersteunende personages over wie er zeker meer te vertellen valt.

Onmisbaar


Gabriel Lorca, gespeeld door Jason Isaacs, bleek afkomstig uit het Mirror Universe en had de plaats ingenomen van de 'echte' Lorca. De verraderlijke kapitein vormt een memorabele toevoeging aan de wereld van 'Star Trek'. De verraderlijke kapitein vormt een memorabele toevoeging aan de wereld van 'Star Trek'. De serie heeft nooit het lot onthuld van de Gabriel uit het Prime Universe. Veel kijker zouden ongetwijfeld willen weten hoe het kapitein Lorca vergaan is nadat zijn dubbelganger zijn plaats innam.

Tig Notaro zette met haar vertolking van ingenieur Jett Reno een fan-favoriet personage neer. Hoewel Jett niet vaak te zien was, werd haar sarcatische humor zeer gewaardeerd. Ze bleek ook onmisbaar in tijden van crisis en hielp Paul Stamets (Anthony Rapp) meerdere keren bij het succesvol uitvoeren van missies. Notaro gaf aan IndieWire aan zeker open te staan om haar rol nog eens over te doen in de franchise. Op deze manier kan Jett verder uitgediept worden wat haar karakter betreft; haar nuchtere en doortastende aard komt goed van pas in tijden van crisis.

Tot slot is daar keizerin Philippa Georgiou, gespeeld door Oscarwinnares Michelle Yeoh. De diabolische Philippa veroverde in het Mirror Universe een groot deel van het melkwegstelsel en was een afgrijselijk figuur. Uiteindelijk hielp ze de Federation in de oorlog tegen de Klingons.



Van de drie personages die we hier bespreken is Philippa de enige die in haar eigen prequelfilm te zien zal zijn. Star Trek: Section 31 gaat over haar tijd bij Section 31, de beruchte geheime dienst van de Federation.

Waar te zien?


Star Trek: Discovery kun je bekijken op SkyShowtime.

LET OP!! Het onderstaande bronartikel bevat mogelijk AANVULLENDE SPOILERS!!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Naast 'Vikings' en 'Vikings: Vahalla' bestaat er nog een derde 'Vikings'-serie die niemand kent
Series / Specials

Naast 'Vikings' en 'Vikings: Vahalla' bestaat er nog een derde 'Vikings'-serie die niemand kent

Zelfs veel fans hebben nog nooit van deze 'Vikings'-serie gehoord.

Fans van Vikings hebben de originele serie en Vikings: Valhalla natuurlijk al lang op Netflix bekeken. Maar wist je dat er nog een Vikings-serie is, waar bijna niemand ooit iets van heeft gehoord?

De historische (of misschien toch niet zo historische?) serie Vikings verscheen in 2013. De serie vertelt het verhaal Ragnar Lothbrok en de Vikingen om hem heen. We zien hoe hij aan de macht komt als koning van de Vikingstammen.

Webserie


Vikings kreeg in totaal 6 seizoenen, tot het einde in 2020. Gelukkig voor fans kwam er daarna een vervolg genaamd Vikings: Valhalla, dat zich meer dan 100 jaar later afspeelt. Het laatste seizoen van het vervolg verschijnt dit jaar.

Maar dat is dus niet alles. In 2015 kwam namelijk ook een webserie genaamd Vikings: Athelstan's Journal online. Zoals de titel al suggereert, zien we in deze webserie het perspectief van het personage Athelstan.

Athelstan


Athelstan was te zien in de eerste 3 seizoenen van Vikings. Hij is een jonge Anglo-Saxische christelijke monnik die door Ragnar Lothbrok als slaaf werd meegenomen uit het klooster van Lindisfarne.



In de webserie zien we de Vikingcultuur vanuit het perspectief van Athelstan. We horen zijn gedachten over alle gebruiken, normen en waarden van de Noormannen. Hij balanceert zijn geloof in zowel de christelijke God als Odin, wat emotionele en psychologische onrust oplevert.

Korte afleveringen


Ook zien we hoe Athelstan lol heeft in het vergieten van bloed tijdens een strijd, maar hoe hij daarna wordt achtervolgd door herinneringen aan het gevecht. Hij komt erachter dat zijn nieuwe heidense familie net zo goed mensen zijn.

De webserie bestaat uit een seizoen van 13 korte afleveringen, die allemaal ongeveer 4 minuten duren. Vikings: Athelstan's Journal is gratis te bekijken op YouTube.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix verwijderalarm: Deze Iconische tranentrekker kun je nog kort op Netflix kijken
Series / Specials

Netflix verwijderalarm: Deze Iconische tranentrekker kun je nog kort op Netflix kijken

Laatste kans om Good Will Hunting en deze hartverscheurende film op Netflix te bekijken.

Komende week worden er weer een heleboel films verwijderd van Netflix. Hieronder hebben we twee ijzersterke kijktips. Het zou namelijk heel erg zonde zijn als je deze mist.

Good Will Hunting (1997)



Good Will Hunting is geregisseerd door Gus Van Sant. Matt Damon, Robin Williams en Ben Affleck schitteren in de hoofdrollen.

In Good Will Hunting werkt Will Hunting als een conciërge in het Massachusetts Institute of Technology. Echter, hij is beter in wiskunde dan alle studenten en de meeste docenten. Will moet zijn duistere verleden achter zich laten om aan zijn toekomst te werken.

Laatste kans: tot en met 14 juni op Netflix



The Boy in the Striped Pyjamas (2008)



The Boy in the Striped Pyjamas is geïnspireerd op het gelijknamige boek van John Boyne uit 2006. De film speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Polen.

Bruno is de zoon van een nazi-concentratiekampcommandant en raakt bevriend met één van de joodse gevangenen. Ze spreken vaak samen af bij het prikkeldraad, maar Bruno is totaal onwetend van de horrors van de werkelijkheid.

Laatste kans: tot en met 14 juni op Netflix

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Krijgt deze veelzijdige acteur uit 'Star Wars' eindelijk de prijs die hij verdient?
Series / Nieuws

Krijgt deze veelzijdige acteur uit 'Star Wars' eindelijk de prijs die hij verdient?

Acteur Dee Bradley Baker maakt al sinds jaar en dag deel uit van de franchise door maar liefst 22 personages in te spreken.

De nominaties voor de prestigieuze Emmy Awards moeten officieel nog bekendgemaakt worden, maar The Hollywood Reporter geeft alvast een schot voor de boeg.

De stemacteur Dee Bradley Baker kreeg eerder een Emmy-nominatie voor de rol van Klaus in de animatieserie American Dad. In de animatieserie Star Wars: The Bad Batch verzorgt hij de stemmen van maar liefst 22 personages.

Beste kandidaat


Star Wars: The Bad Batch gaat over een groep klonen die erin slaagt om Order 66 te weerstaan. Dit was een geheime programmering die het commando bevatte om alle Jedi's uit te moorden.

Deze groep heette Clone Force 99 werd ook wel de Bad Batch genoemd. De serie toont hun belevenissen in de vroege dagen van het Keizerrijk. Baker verzorgde maar liefst 22 stemmen. Mocht hij inderdaad genomineerd worden, dan is de rol van Crosshair de beste kandidaat.

Welverdiend


Deze kloon heeft een verhaallijn die door de gehele serie speelt, waarbij het personage worstelt met zijn eigen geschiedenis en zijn daden. Dit wordt waardig afgesloten in de finale-aflevering. Naast het goed geschreven verhaal heeft Baker deze rol uitstekend vormgegeven, waardoor een eventuele Emmy-nominatie welverdiend zou zijn.



Star Wars: The Bad Batch kun je streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nicole Kidman doet belofte over 'Big Little Lies': nu hopen dat ze die houdt
Series / Nieuws

Nicole Kidman doet belofte over 'Big Little Lies': nu hopen dat ze die houdt

De serie die eigenlijk maar één seizoen zou krijgen maakt zich op voor een heel nieuw hoofdstuk.

Hollywoodster Nicole Kidman heeft onlangs een update gegeven waarover alle Big Little Lies-fans ongetwijfeld verheugd zullen zijn. De actrice komt namelijk met de officiële bevestiging van het derde seizoen.

Tijdens een reünie-interview met haar co-ster Reese Witherspoon, vijf jaar na het einde van het tweede seizoen, liet Kidman weten dat er hard wordt gewerkt aan het derde seizoen. Ze gaf aan dat schrijfster Liane Moriarty bezig is met het verhaal.

Fans wilden al snel meer


Toen Big Little Lies in 2017 op HBO in première ging, werd het al snel een publiekstrekker. De serie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Liane Moriarty, trok niet alleen fans van het boek aan, maar ook nieuwe kijkers die geboeid waren door het sterrenensemble en het boeiende verhaal.

Oorspronkelijk was de serie als miniserie gepland, omdat er slechts één boek was. Maar door het grote succes werd er een tweede seizoen gemaakt, waarbij Moriarty weer betrokken werd. Hoewel het tweede seizoen niet zo populair was als het eerste, bleek het nog steeds succesvol genoeg om HBO te doen nadenken over een derde seizoen.

Sterrencast en prijzenkast


Big Little Lies volgt vijf vrouwen in Monterey, Californië, die betrokken raken bij een moordonderzoek tijdens een schoolfeest. Het eerste seizoen had een indrukwekkende cast, waaronder Kidman, Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern en Zoë Kravitz, en werd lovend ontvangen door critici.



Sinds de release wist de serie maar liefst acht Emmy Awards in de wacht te slepen. Bekijk alle afleveringen van Big Little Lies op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoop voor 'The Last of Us': Na seizoen 2 komt er meer, maar niet per se veel
Series / Nieuws

Hoop voor 'The Last of Us': Na seizoen 2 komt er meer, maar niet per se veel

In een recent interview met Deadline onthulden de showrunners meer over hun plannen.

Het tweede seizoen van de hitserie telt minder afleveringen dan het debuutseizoen. Craig Mazin legde uit waarom dit zo is en onthulde daarnaast hoeveel seizoenen The Last of Us uiteindelijk zal tellen.

Om een natuurlijk verloop van het verhaal te garanderen zal seizoen 2 zeven afleveringen hebben. Het tweede deel van de game biedt meer bronmateriaal, waardoor Mazin en zijn co-maker Neil Druckmann mikken op drie seizoenen.

Geen beperkingen


Er is dus geen sprake van beperkingen die van hogerhand worden opgelegd. Mazin: "In de tweede game zit meer materiaal vergeleken met de eerste game. Wanneer je onderzoekt hoe je dit het beste kunt weergeven, dan kom je natuurlijke afbakeningspunten tegen in het verhaal. Voor het tweede seizoen was dit na zeven afleveringen".

"Aangezien we de tijd nemen om het verhaal goed te verfilmen is het zeer waarschijnlijk dat we drie seizoenen nodig zullen hebben. We zijn er vrij zeker van dat seizoen 3 een stuk groter wordt dan seizoen 2. Misschien voegen we nog een vierde seizoen toe, vooropgesteld dat het publiek interesse heeft en we televisie kunnen blijven maken," besluit Mazin.

Gerucht


Mazins uitspraak over een eventueel vierde seizoen sluit aan bij het gerucht over een derde deel van de beroemde game. Mocht Druckmann hier inderdaad mee bezig zijn, dan zou een toekomstige verfilming daarvan helemaal niet gek zijn.

Bekijk op instagram


The Last of Us seizoen 2 wordt in 2025 verwacht. Kijk ondertussen The Last of Us op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe verging het 'Ramsay Bolton' na zijn psychopathische en gehate rol in 'Game of Thrones'?
Series / Specials

Hoe verging het 'Ramsay Bolton' na zijn psychopathische en gehate rol in 'Game of Thrones'?

Wat heeft acteur Iwan Rheon allemaal gedaan sinds zijn beruchte rol in 'Game of Thrones'?

Het spelen van een bepaalde rol kan een grote impact hebben op de carrière van een acteur, zowel in positieve als negatieve zin. Acteur Iwan Rheon zul je vooral kennen als de gehate schurk Ramsay Bolton in Game of Thrones, maar wat heeft hij sindsdien gedaan?

De acteercarrière van de Welshe acteur begon in het theater. Als kind speelde hij in verschillende producties. Zijn eerste acteerwerk op het scherm was in de serie Misfits in 2009.

Psychopatische schurk


In 2013 begon hij aan zijn rol van Ramsay Bolton in Game of Thrones. Rheon kreeg zelf lovende kritieken, maar over zijn personage kan niet hetzelfde gezegd worden. Ramsay wordt vaak gezien als een van de meest verschrikkelijke en psychopatische schurken uit de serie.

In eerste instantie had Rheon auditie gedaan voor Jon Snow, maar hij verloor van Kit Harington. Uiteindelijk kreeg hij dus de rol van Ramsay. Rheon was in de beruchte rol te zien tot en met het zesde seizoen in 2016.

Nieuwe serie


Na Game of Thrones is hij blijven acteren, maar hij wist tot nu toe nog niet zo'n grote rol als Ramsay te bemachtigen. In 2017 speelde hij in de Marvel-serie Inhumans. Twee jaar later speelde hij Mötley Crüe-gitarist Mick Mars in The Dirt.



Zijn meest recent uitgekomen acteerproject was Men Up, een televisiefilm van de BBC over de eerste klinische testen voor het medicijn Viagra in 1994. Binnenkort is Rheon bovendien te zien in de serie Those About to Die.

Andere activiteiten


Naast zijn acteerwerk maakt Rheon al sinds zijn 16e muziek. In 2015 bracht hij zijn eerste album uit, genaamd Dinard. In 2018 kreeg de acteur een zoon met actrice Zoe Grisedale.

Those About to Die verschijnt in juli op Prime Video. Game of Thrones bekijk je op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Iconische acteurs maken van 'Clipped' op Disney+ een succes: "Geeft de kijkers vertrouwen"
Series / Nieuws

Iconische acteurs maken van 'Clipped' op Disney+ een succes: "Geeft de kijkers vertrouwen"

De nieuwe miniserie Clipped wordt beloond met een torenhoge score op Rotten Tomatoes.

De nieuwe miniserie Clipped is niet te verwarren met de gelijknamige sitcom met Ashley Tisdale uit 2015. Deze gloednieuwe miniserie is perfect voor alle sportfanaten onder ons. Critici hebben alle afleveringen gekeken en een eerlijke score gegeven op Rotten Tomatoes.

Clipped is gemaakt door Gina Welch en is gebaseerd op de podcast The Sterling Affairs van Ramona Shelburne. Shelburne is een oud-softbalspeelster en schrijft al jaren over verschillende sporten voor ESPN.

Sport en drama


Welch heeft het voor elkaar gekregen om een ijzersterke serie te maken. Clipped wordt namelijk beloond met een score van 88% op Rotten Tomatoes (op het moment van schrijven).

Sport en drama gaan hand in hand, zo ook in Clipped. "De serie brengt net genoeg drama om de kijker erbij te houden. [Clipped] zorgt ervoor dat de menselijkheid van deze personages (het goede en het slechte) overgebracht wordt", aldus Liz Shannon Miller van Consequence.

Onverwachte hoek


Welch krijgt veel complimenten op haar nieuwe serie. Zo schrijft John Anderson van Wall Street Journal: "Welch is in staat haar publiek mee te nemen naar plaatsen waar het nooit verwacht te gaan." Ook geeft de criticus zijn complimenten aan de acteurs.

Brian Tallerico van RogertEbert.com breidt dat laatste compliment uit: "Clipped heeft zeer goed acteerwerk en scherpe dialogen die de kijkers vertrouwen geven in dit waargebeurde verhaal."

Disney+


Clipped is te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Moedermaffia!' seizoen 2: de herkenbare ups en downs van het moederschap
Recensie

'Moedermaffia!' seizoen 2: de herkenbare ups en downs van het moederschap

Het leven van een jonge moeder valt niet mee, maar van maffiapraktijken is niet echt sprake.

Regie: Anna van Keimpema | Cast: Loes Haverkort (Daan), Eva Laurenssen (Monique), Beppie Melissen (Cecilia), Benja Bruijning (Jorrit), Stephanie van Eer (Dewi), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 20-24 minuten | Jaar: 2024

Met grotendeels dezelfde cast verandert er weinig in het tweede seizoen van Moedermaffia!, maar met de chaotische levens van jonge moeders is er genoeg materiaal om het verhaal nog even voort te kunnen zetten. Seizoen twee draait wederom om Daan, een gescheiden moeder van twee kinderen van verschillende vaders. Het getouwtrek tussen haar en de nieuwe vrouw van haar ex, Mo(nique), is nog altijd in volle gang. Afgezien van wat kleine veranderingen sluit het tweede seizoen naadloos aan op het eerste.

Het succes van dat eerste seizoen is mede te danken aan de herkenbaarheid van het hoge roddelgehalte en de smeuïge vetes tussen de dames. Menig vrouw in haar dertiger jaren met kinderen op de basisschool zal zich herkennen in Daan of een van de andere personages. En herkenbaarheid bindt. Veel mensen vinden het nou eenmaal fijn om de bevestiging te krijgen dat ze niet alleen zijn. Eventjes het bewijs zien dat veel anderen dezelfde sores hebben en hun leven dus eigenlijk doodnormaal is.

Aan de andere kant kijken we allemaal graag naar de ellende van een ander. En wat is er lekkerder dan zien hoe een andere moeder het allemaal nog stukken slechter heeft dan jij? Want kijk je naar Daan, die écht alle mogelijke ellende tegelijkertijd op haar bordje krijgt, dan valt het leven van de gemiddelde jonge moeder nog best mee.

Wat in dit seizoen wel ontbreekt, is het echte moedermaffiagevoel. Bij de titel denk je aan hordes moeders die zich constant met elkaars opvoedkunsten bemoeien, maar daar is eigenlijk nauwelijks sprake van. Zo nu en dan zijn ze kritisch op elkaar en vriendinnengroepjes steunen elkaar door dik en dun, maar een echte moedermaffia is er niet.

Dit kan de makers echter prima worden vergeven, want Moedermaffia! kijkt gewoon lekker weg. Er is een vlot tempo en er gebeurt constant wel iets. Met zes korte afleveringen is het seizoen niet heel uitgebreid, maar al het nodige komt aan bod, zodat de makers de aandacht goed genoeg weten vast te houden.

Met een cast de bol staat van de bekende namen is ook het acteerwerk van uitstekend niveau. Loes Haverkort is perfect als de rommelige moeder die haar leven niet onder controle heeft. Ook Benja Bruijning draagt bij aan het succes van deze oer-Nederlandse productie. Zijn personage laat zich compleet ondersneeuwen door zijn nieuwe vrouw en schoonmoeder en toch weet hij veel sympathie te wekken. De perfecte combinatie om zowel lief als zielig te worden gevonden.

★★★☆☆

Moedermaffia! is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Becoming Karl Lagerfeld': Franse serie over Duitse modeontwerper blijft wat steken in saai liefdesverhaal
Recensie

'Becoming Karl Lagerfeld': Franse serie over Duitse modeontwerper blijft wat steken in saai liefdesverhaal

Deze biografische serie over Karl Lagerfeld behoort toe aan Daniel Brühl.

Regie: Audrey Estrougo, Jérôme Salle | Cast: Daniel Brühl (Karl Lagerfeld), Théodore Pellerin (Jacques de Bascher), Arnaud Valois (Yves Saint Laurent), Alex Lutz (Pierre Bergé), Agnès Jaoui (Gaby Aghion), Sunnyi Melles (Marlene Dietrich), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 38-49 minuten | Jaar: 2024

Omdat biopics een goudmijn zijn geworden voor serieproducenten, grasduinen ze nu ook in de levens van modeontwerpers. Onlangs stonden Christian Dior en Coco Chanel centraal in de Engelstalige serie The New Look en nu is Karl Lagerfeld aan de beurt. Men had ook kunnen kiezen voor een serie over Yves Saint Laurent, maar omdat er al twee recente bioscoopfilms over diens turbulente leven bestaan, werd buitenbeentje Lagerfeld de antiheld en Saint Laurent een nevenpersonage. Lagerfelds leven voelt wat saaier aan dan dat van Dior of Chanel, maar hij blijkt kleurrijk en excentriek genoeg om zes afleveringen te vullen.

Of je in Becoming Karl Lagerfeld de echte Lagerfeld leert kennen, valt te betwijfelen. De man verborg zich in de latere jaren van zijn leven achter een karikaturale look: die zonnebril, dat paardenstaartje, die zilveren haren, die handschoenen zonder toppen, die hoge kraag... Lagerfeld hield van een ondoordringbare façade. Acteur Daniel Brühl probeert die met een geloofwaardige vertolking wat te doorprikken, maar aan het begin van elke aflevering wordt de kijker gewaarschuwd dat de serie slechts is geïnspireerd door het leven van de modeontwerper. Een kwestie van indekken dus.

Waar kwam die angst vandaan om zijn ware aard te tonen? Volgens het boek Kaiser Karl van Raphaelle Bacque dat aan de basis van de serie lag leefde Lagerfeld tijdens zijn jeugd zeer geïsoleerd, in een eigen wereld van boeken en illustraties, maar zonder intimiteit. Mogelijk speelde later ook de haat die hij als Duitse modeontwerper in Parijs voelde een rol. Maar Becoming Karl Lagerfeld is uiteindelijk niet zo geïnteresseerd om een tip van de sluier op te lichten. Behalve in beperkte mate via een liefdesverhaal.

De meestal Frans gesproken serie beslaat zo'n tien jaar uit het leven van Lagerfeld, te beginnen in 1972. Hij werkt dan nog als ontwerper voor modehuis Chloé van Gaby Aghion. Zijn carrière en leven komen in een stroomversnelling wanneer hij Jacques de Bascher ontmoet. Deze dandy/gigolo inspireert hem, maar Karl heeft het moeilijk met intieme relaties. De spanning tussen de twee loopt op wanneer De Bascher een relatie begint met Yves Saint Laurent, een vriend en concurrent van Lagerfeld. Het wordt nog erger wanneer Saint Laurent ontspoort en zijn partner Lagerfeld daarvoor verantwoordelijk houdt.

Waar The New Look focuste op het traumatische oorlogsverleden van Dior en de collaboratie van Chanel, zoekt Becoming Karl Lagerfeld het in de woelige romance tussen Lagerfeld en De Bascher. Dat maakt de serie geschikt voor liefhebbers van melodrama's, maar voor een boeiend verhaal bevatte het leven van Lagerfeld interessantere thema's. Die worden weliswaar aangehaald, maar verder gebeurt daar niets mee. Een van de spectaculairste gebeurtenissen in het leven van Lagerfeld was zijn immens succesvolle overname van Chanel. Niets daarover in de serie, behalve dan één shot van een fax.

Hoewel Jacques de Bascher een flamboyante en intelligente persoon moet geweest zijn die kunstenaars kon motiveren, komt hij hier vooral over als een irritante parasiet, een losgeslagen nicht met een Freddy Mercury-levensstijl die nogal saai rebelleert tegen zijn katholieke opvoeding. Heel boeiend is hij niet, vooral omdat hij constant zeurt dat hij zich ongelukkig voelt. Veel leuker dan de repetitieve De Bascher zijn diva Marlene Dietrich, die Lagerfeld voor zijn karretje hoopt te spannen, of de gif spuwende en complotterende Pierre Bergé als de schurk van dienst.

Dat de serie toch nog te pruimen valt, is te danken aan Daniel Brühl, die de moeilijke taak had om de enigmatische titelfiguur leven in te blazen. Hij maakt de titel waar door het Lagerfeld-masker op te zetten, maar niet zonder barsten in zijn harnas te tonen. Een ander pluspunt is dat de Franse regisseur Jérôme Salle, die vooral roem verwierf met de Largo Winch-films, er geen videoclipshow van maakt, maar een vlotjes geregisseerd drama waarin acteurs, kostuums en decors op de voorgrond treden. Als dit niet genoeg zijn om te bekoren, probeer dan The New Look uit.

★★★☆☆

Becoming Karl Lagerfeld is te zien bij Disney Plus.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.