search

Ons nieuws van maandag 10 juni 2024

'Tour de France: Au Cœur du Peloton' seizoen 2: meer van hetzelfde spektakel
Recensie

'Tour de France: Au Cœur du Peloton' seizoen 2: meer van hetzelfde spektakel

Ook dit seizoen kijkt rap weg, maar wielrennen is meer dan een opeenstapeling van valpartijen en dopinggeruchten.

Regie: Jamie Batten | Afleveringen: 8 | Speelduur: 38-47 minuten | Jaar: 2024

Van de etappeoverwinning van Wout Poels tot de inzinking van Tadej Pogacar, en van de 'bovenmenselijke' tijdrit van Jonas Vingegaard tot de gemiste winstkans voor Wout van Aert: de Tour de France van 2023 was er weer een om te herinneren. Net als in het eerste seizoen brengt Tour de France: Au Cœur du Peloton op geanimeerde, maar daarmee ook opgeklopte wijze de editie van een jaar geleden in beeld. De mengeling van hoogtepunten uit de koers en bepalende momenten achter de schermen zijn een adrenalinerijk opwarmertje voor de komende Tour, die op 29 juni van start gaat.

Lang niet alle kijkers van de serie (en de Tour) zullen het volledige wielerjaar door aan de buis gekluisterd zitten. Bij het eerste seizoen was dan ook de vraag hoe de sport in een Netflix-serie over zou komen. Een kritiekpunt was toen dat de afleveringen te sterk gedramatiseerd waren. In dat kader biedt seizoen twee meer van hetzelfde. Wederom kijken de afleveringen rap weg, maar ogen ze ook als een geraffineerde upgrade van de trailer: een spectaculaire cocktail van valpartijen en dopinggeruchten.

Als de makers aan een renner uit een andere ploeg vragen of hij denkt dat Vingegaard doping gebruikt, gaan ze een domme grens over. Het internet loopt hoe dan ook wel over van de speculaties, daar hoeft deze serie niet aan bij te dragen. Op te veel momenten bevestigt Tour de France: Au Cœur du Peloton de vooroordelen die de sport nog altijd boven het hoofd hangen: dat de grootste wedstrijden van het koersseizoen een opeenvolging zijn van valpartijen en dopingrellen.

Dat laatste vooroordeel is kwalijker dan het eerste, want de actualiteit leert helaas dat er regelmatig massale valpartijen plaatsvinden (begin juni nog, in een vaste voorbereidingswedstrijd op de Tour). De vraag is dan vooral hoe je als seriemaker met dat gegeven om wilt gaan. Er schuilt een treurige ironie in de balans tussen de inhoud en de montage van het tweede seizoen: de makers blikken met ernst en respect terug op een valpartij die de Tour de France van 2023 mede tekende, maar maken vervolgens niet de logische vertaalslag naar een minder spektakelgerichte beeldregie.

Het kan niet waar zijn dat een interview rond de dood van Gino Mäder – in een voorbereidingskoers op de Tour gevallen tijdens een lastige afdaling – wordt opgevolgd door een flitsend fragment van een andere renner die over de vangrail klettert. Niet dat valpartijen in een serie als deze überhaupt niet getoond zouden moeten worden, maar de tactloze uitwerking is problematisch. Net als in seizoen één passen de pompeuze achtergrondmuziek en de nodeloze herhalingen niet bij de gevaren die, zo bleek dit voorjaar meermaals, constant op de loer liggen.

De afleveringen van het tweede seizoen zijn op hun interessantst als we de renners volgen die het niet konden waarmaken. De Australiër Ben O'Connor zakte in de eerste week al door het ijs en moest daarna de moeilijke omschakeling van kopman naar knecht maken. Min of meer hetzelfde gold voor Tom Pidcock (in 2022 nog etappewinnaar op de Alpe d'Huez), die het aanmerkelijk lastiger vond om zijn beschermde status op te geven. Wanneer een ploegleider hem het nieuws komt brengen wendt de Brit zijn hoofd af en vraagt hij of de camera uit mag.

Met terugwerkende kracht bieden dit soort opnames boeiende context bij de (uitblijvende) prestaties van een zomer eerder. Door de toevoeging van geselecteerde teamradiofragmenten tijdens de Tour (vóór 2023 nooit publiek te horen) begint de prestigieuze wedstrijd steeds meer het karakter van een gelikte mediaproductie aan te nemen. De etappe-uitzendingen en het achter-de-schermenperspectief van Netflix beginnen elkaar dus al dichter te naderen, maar de inkijkjes in de ploegbussen en de hotels hebben nog altijd meerwaarde.

Wel wordt in de afleveringen vaak te snel geschakeld en missen de interviews lengte, alsof de makers vrezen voor afhakers als een renner of ploegleider langer dan twintig seconden aan het woord is. Opnieuw krijgt een stukje ironie de overhand: een serie voor de absolute wielerfanaten zal Tour de France: Au Cœur du Peloton waarschijnlijk nooit worden. Tegelijkertijd is Netflix nu eenmaal geen uithangbord voor nichemateriaal. De makers willen bovenal een gróter publiek bij de grootste wielerwedstrijd betrekken en wat dat betreft zullen ze vermoedelijk wederom in hun opzet slagen.

★★☆☆☆

Tour de France: Au Cœur du Peloton is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze iconische 'Star Wars'-personages hoef je NIET te verwachten in 'The Acolyte'
Series / Nieuws

Deze iconische 'Star Wars'-personages hoef je NIET te verwachten in 'The Acolyte'

De showrunner van de nieuwste 'Star Wars'-serie tempert de verwachtingen.

Na lang wachten is sinds deze week eindelijk de nieuwe Star Wars-serie The Acolyte te zien op Disney+. Fans kunnen momenteel de eerste twee afleveringen van de serie bekijken.

The Acolyte speelt zich af in een interessante periode in het Star Wars-universum. Het verhaal begint aan het eind van het tijdperk van de High Republic, ongeveer een eeuw voor The Phantom Menace.

High Republic


In dat tijdperk waren sommige klassieke Star Wars-personages nog niet geboren, zoals Obi-Wan Kenobi. Jedi-meester Yoda was echter in zijn jonge jaren. De logische vervolgvraag is: zien we Yoda wellicht terug in The Acolyte?

In een interview met Comicbook.com geeft showrunner Lesley Headland een duidelijk antwoord. ''Ik zou geen toestemming krijgen van Lucasfilm'', zei ze. ''Dus nee, helaas niet.'' Ook andere bestaande personages verschijnen volgens Headland niet in de serie.

Disney+


Een teleurstellend nieuwtje dus voor Yoda-fans. De eerste twee episodes van The Acolyte zijn nu te zien op Disney+. Tot en met 16 juli zullen de resterende afleveringen daar wekelijks verschijnen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Is deze serie uit 2018 met Hugh Grant de beste serie gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
Series / Specials

Is deze serie uit 2018 met Hugh Grant de beste serie gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Hugh Grant is te zien in 'A Very English Scandal', gebaseerd op een beroemd schandaal in de jaren 70.

Wanneer je weet dat een serie gebaseerd is op een waargebeurde gebeurtenis geeft dat vaak een extra laag aan het verhaal. Deze serie uit 2018 is misschien wel de beste serie die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

A Very English Scandal is een Britse dramaserie, geregisseerd door Russell T Davies (Doctor Who, It's a Sin). De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Preston uit 2016 en bestaat uit slechts drie afleveringen.

Jeremy Thorpe


De serie vertelt een gedramatiseerde versie van het schandaal rondom Jeremy Thorpe, de toenmalige leider van de Liberal Party. A Very English Scandal behandelt het hoogtepunt van het schandaal van 1976 tot 1979 en de 15 jaar die tot dit schandaal toe hebben geleden.

In de miniserie volgen we de rechtszaak tegen Thorpe (Hugh Grant), die ervan wordt verdacht dat hij een man heeft betaald om zijn ex-geliefde Norman Scott (Ben Whishaw) te vermoorden.

Drama en comedy


De poging is mislukt, en nu bevindt Thorpe zich in een rechtszaak die in Groot-Brittannië ook wel bekendstaat als de "de rechtszaak van de eeuw". Hoewel het onderwerp serieus klinkt, noemt Whishaw de serie een mix tussen comedy en drama.



Volgens Maureen Lee van EW is de serie "een ontroerend onderzoek naar seksualiteit, identiteit en repressie, dat zich afspeelt in het midden van de strijd om homoseksualiteit in Groot-Brittannië te decriminaliseren".

Vervolg


In 2021 kwam er een vervolg op de serie genaamd A Very British Scandal, over de scheiding van de Duchess en Duke of Argylle. Ook is er een tweede vervolg op komst, A Very Royal Scandal, over het interview met Prince Andrew door Emily Maitlis.

Bekijk A Very English Scandal op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
93% op Rotten Tomatoes: Superheld ontsnapt uit psychiatrische inrichting
Series / Specials

93% op Rotten Tomatoes: Superheld ontsnapt uit psychiatrische inrichting

Deze serie begon ooit als strip over een superheld die uit een psychiatrische inrichting ontsnapt.

Ben Edlund ontwierp superheld The Tick ('de teek') als mascotte voor een plaatselijke stripwinkel in Boston, waar hij regelmatig als klant kwam. Het figuurtje was echter zo populair dat hier een franchise uit ontstond. Naast de strip zelf kwamen er games en een tv-serie voor Prime Video. Na het cancelen door moederbedrijf Amazon kon Edlund geen nieuw thuis vinden voor de serie en dit betekende een definitief einde voor de verfilming.

The Tick was populair bij de kijkers en dit bleek uit de score op RT: het publiek gaf een ijzersterke waardering van 93%. Visueel heeft de serie iets weg van The Boys, maar de toon is lichter. Het verhaal is een parodie waarbij ingezet wordt op visuele grappen en woordspelingen, wat een vermakelijk en licht absurd geheel oplevert.

Crimineel netwerk


In de wereld van The Tick zijn superhelden en de bijbehorende superschurken een gegeven. De lichtelijk nerveuze Arthur (Griffin Newman) is zwaar getraumatiseerd door de dood van zijn vader, die vermoord is door de schurk The Terror (Jackie Earle Haley). Iedereen gelooft dat deze boef dood is maar dit wil er bij Arthur niet in en hij is vastbesloten om de samenzwering te ontmaskeren. Arthur doet sinds lange tijd onderzoek naar het criminele netwerk waar The Terror aan verbonden is.

Door zijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid trekt de timide Arthur de aandacht van The Tick (Peter Serafinowicz). Deze superheld wil dat Arthur zijn assistent wordt in de strijd voor rechtvaardigheid. The Tick heeft zelfs een superheldenpak voor hem klaarliggen, dat hem zal beschermen tegen verwondingen. Het tegenovergestelde blijkt echter het geval aangezien The Tick dit pak heeft gestolen van een boevenbende, die nu jacht maken op de nietsvermoedende Arthur.

Ontsnapt


Edlunds strip was als parodie bedoeld en dit blijkt duidelijk uit de oorspronkelijke strip. De superheld was daarin namelijk ontsnapt uit een psychiatrische inrichting. De serie doet een beetje denken aan The Boys, maar is een parodie en geen satire. The Tick praat bijvoorbeeld in jaren 50-taal en de grappen zijn visueel, naast het gebruik van woordspelingen. Het verhaal zat tegen het absurde aan en gedurende de korte tijd dat de serie liep heeft deze genoeg fans weten te vergaren.



The Tick kun je streamen op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fans en critici lijnrecht tegenover elkaar over de nieuwe Star Wars-serie
Series / Nieuws

Fans en critici lijnrecht tegenover elkaar over de nieuwe Star Wars-serie

De nieuwe Star Wars-serie scoort hoog bij critici, maar laag bij kijkers.

Onlangs is de gloednieuwe serie Star Wars: The Acolyte uitgekomen. De franchise is één van de populairste in het genre van science-fiction, maar kan deze nieuwe serie deze populariteit evenaren? De recensies van de beste critici op Rotten Tomatoes geven hier een antwoord op.

Star Wars: The Acolyte speelt zich af aan het einde van het High Republic-tijdperk en net voor de gebeurtenissen uit Skywalker. Het verhaal gaat over een Jedi-meester die gevaarlijke misdaden moet onderzoeken en hierdoor duistere krachten ontdekt.

Rotten Tomatoes


Bijna alle series uit de Star Wars-franchise worden goed ontvangen en The Acolyte is daar dan ook geen uitzondering in. De gloednieuwe serie krijgt namelijk een score van 93% op Rotten Tomatoes (op het moment van schrijven).

Criticus Graeme Virtue van Guardian schrijft dat The Acolyte een "nieuwe start is voor zowel de makers als het publiek." Ook prijst hij de serie, omdat kijkers geen voorkennis nodig hebben. Ondanks dat het begin ietwat in herhaling valt, heeft de serie heel veel nieuws "in petto".

Kijkersscore


Opvallend is dat de score van de kijkers erg laag is. Zij geven de serie namelijk een magere 34%. Waar komt dit grote verschil vandaan?



Kijker Devin W neemt geen blad voor de mond en schrijft: "Vreselijke schrijfstijl, nog slechter acteerwerk. De hoeveelheid filmgrain die hierbij wordt gebruikt, is schokkend. Doet echt afbreuk aan sommige van de cool uitziende sets. De vechtscènes, hoewel cool, zijn niet genoeg om deze show te redden."

Disney+


Ben je door dit grote meningsverschil benieuwd geworden naar de serie? Stream dan de eerste afleveringen van Star Wars: Acolyte op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De tijd dringt: 'Pulp Fiction' en andere klassiekers worden binnenkort verwijderd van Netflix
Series / Specials

De tijd dringt: 'Pulp Fiction' en andere klassiekers worden binnenkort verwijderd van Netflix

Echte klassiekers verdwijnen deze week van Netflix, waaronder Pulp Fiction.

Er worden deze week helaas een paar echte klassiekers verwijderd van Netflix. In dit artikel kun je zien of jouw favoriete film verwijderd wordt. Ook geven we je nog een ijzersterke kijktip. Mis deze laatste kans niet!

Pulp Fiction (1994)



Pulp Fiction is een van de bekendste en beste films van de iconische regisseur Quentin Tarantino. De film met John Travolta (Grease) en Samuel J. Jackson (Django Unchained) sleepte meerdere prijzen in de wacht. Zo won de film onder andere een Golden Globe, twee BAFTA Awards en een Gouden Palm.

In Pulp Fiction lopen vijf verhalen op niet-chronologische wijze door elkaar. De levens van twee huurmoordenaars worden op een dag ongelofelijk ingewikkeld wanneer ze de opdracht krijgen om een koffer te bemachtigen.

Laatste kans: tot en met 14 juni op Netflix.

Laatste kans


Bekijk hieronder de volledige lijst van alle films en series die deze week verwijderd gaan worden van Netflix.
  • Metallica: Some Kind of Monster (2014) - 12 juni
  • Marlon (2018) - 13 juni
  • Beck (2020) - 14 juni
  • Gone Baby Gone (2007) - 14 juni
  • Good Will Hunting (1997) - 14 juni
  • Hotel Sinestra (2022) - 14 juni
  • L.A. Confidential (1997) - 14 juni
  • Pulp Fiction (1994) - 14 juni
  • Shaolin Soccer (2001) - 14 juni
  • The Boy in the Striped Pyjamas (2008) - 14 juni
  • What Happens in Vegas (2008) - 14 juni
  • Zone Blanche (2019) - 14 juni
  • Abyzou (2022) - 15 juni
  • So was von da (2018) - 15 juni
  • The Fall (2016) - 15 juni
  • Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
    Nieuwe afleveringen voor maar liefst 5 series nu te zien op NPO Start
    Series / Nieuws

    Nieuwe afleveringen voor maar liefst 5 series nu te zien op NPO Start

    Ondanks het zomerseizoen en het aankomende EK is er nog genoeg te ontdekken op NPO Start.

    Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

    De Rijdende Rechter


    Verschijnt op: Maandag 10 juni | Release: Seizoen 28 - aflevering 1 | Genre: TV-programma | Kijk op: NPO Start

    In Nederland is het wettelijk mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen geeft. Dit kan echter alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Van deze regeling wordt door mr. John Reid in De rijdende rechter gebruikgemaakt.



    Au Pairs


    Verschijnt op: Dinsdag 11 juni | Release: Seizoen 6 - aflevering 4 | Genre: Avontuur / Drama / Familie | Kijk op: NPO Start

    Vier jongeren vertrekken naar het buitenland voor het avontuur van hun leven: ze gaan drie maanden aan het werk als au pair. Naast de dagelijkse zorg voor kinderen streven ze allemaal hun eigen dromen en verlangens na. Hoe houden zij zich ver van hun vertrouwde omgeving staande?



    Planet Earth


    Verschijnt op: Woensdag 12 juni | Release: Seizoen 3 - aflevering 5 | Genre: Documentaire | Kijk op: NPO Start

    Een uitgebreide verkenningstocht naar de eilanden, bergen, jungles, woestijnen, graslanden en steden van de wereld.



    Overige series nieuw op NPO Start


    Hieronder de overige series die deze week op NPO Start verschijnen.

    10 juni: Makkelijk Scoren (seizoen 1 - aflevering 5) - Sport / Komedie - Satirisch sportprogramma waarin Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit in hoog tempo de sportweek doornemen. Met uiteraard volop aandacht voor de rafelranden van de sport: commentatoren, supporters, scheidsrechters die het verkeerd zien, de geschiedenis, de toekomst en steeplechase.

    11 juni: Der Theo (seizoen 1 - aflevering 6) - Documentaire - Theo Maassen groeide op in Duitsland en werd als enige jongetje van de klas in '74 geen Wereldkampioen. Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt geeft Theo een avontuurlijke rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij?
    Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
    Nieuw op Netflix: Dé 8 nieuwe series die deze week op het programma staan
    Series / Nieuws

    Nieuw op Netflix: Dé 8 nieuwe series die deze week op het programma staan

    Komende week worden spectaculaire horrorseries afgewisseld met komedie, drama en een vleugje romantiek.

    Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

    My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman


    Verschijnt op: Woensdag 12 juni | Release: Seizoen 5 | Genre: Talkshow | Kijk op: Netflix

    De tv-legende David Letterman presenteert een intieme talkshow met interessante gesprekken en jolige uitstapjes met beroemdheden.



    Bridgerton


    Verschijnt op: Donderdag 13 juni | Release: Seizoen 3 - Deel 2 | Genre: Drama / Romantiek | Kijk op: Netflix

    Acht hechte broers en zussen van de familie Bridgerton zoeken liefde en geluk binnen de Londense high society. Geïnspireerd op de succesvolle romans van Julia Quinn.



    Joko Anwar's Nightmares and Daydreams


    Verschijnt op: Vrijdag 14 juni | Release: Seizoen 1 | Genre: Drama / Horror / Mysterie | Kijk op: Netflix

    Verhalen over bovennatuurlijke scifi-verschijnselen ontvouwen zich in deze collectie van zeven surrealistische verhalen die zijn bedacht door schrijver-regisseur Joko Anwar.




    Overige series nieuw op Netflix


    Hieronder de overige series die deze week op Netflix verschijnen.

    11 juni: Tour de France: Unchained (seizoen 2) - Documentaire / Sport - Met "sensatie bij elke bocht, sympathieke helden en maximale spanning" weet deze serie "zelfs degenen die niet bekend zijn met de wielerwereld te boeien", aldus Le Parisien.

    12 juni: Dinner Time Live with David Chang (seizoen 1 - aflevering 17) - Reality-TV - Chef-kok David Chang presenteert een ongezouten eetervaring terwijl hij kookt voor beroemde gasten en culinaire geheimen deelt.

    12 juni: King of Collectibles: The Goldin Touch (seizoen 2) - Reality-TV - De verbluffende vondst van een tiener. Het shirt van een MLB-legende. De boa van een rocker. Dure items vinden ondernemende kopers in een veilinghuis dat geleid wordt door een verzamel expert.

    13 juni: Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 24) - Animatie / Avontuur / Komedie - Kerkers, draken ... en heerlijke monsterstoofpot? Avonturiers begeven zich in een vervloekt, bedolven koninkrijk om hun kameraad te redden en koken onderweg bergen voedsel.

    13 juni: Doctor Climax (seizoen 1) - Komedie / Drama - Thailand, begin jaren 1970. Een dermatoloog ontketent onverwacht een massale seksuele bewustwording als Doctor Climax, een krantencolumnist die geen taboe uit de weg gaat.
    Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.