search

Ons nieuws van zondag 23 juni 2024

Deze misdaadserie met gerenommeerd acteur viel niet in de smaak: magere 26% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Deze misdaadserie met gerenommeerd acteur viel niet in de smaak: magere 26% op Rotten Tomatoes

Jeff Daniels speelt de hoofdrol in de misdaadserie 'American Rust', die geen groot succes was.

Soms is een gerenommeerd acteur niet genoeg om een goede serie te maken. Dit was het geval bij de misdaadserie American Rust waarin Jeff Daniels de hoofdrol speelde. De serie ging in première in 2021 en werd al na één seizoen geannuleerd. Het werd uiteindelijk opgevist door Amazon, dat een tweede seizoen uitbracht.

American Rust werd gemaakt door Dan Futterman en is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2009 van Philipp Meyer. Naast Daniels spelen ook Maura Tierney, David Alvarez, Bill Camp, Alex Neustaedter, Mark Pellegrino en Rob Yang mee in de serie.

Verhaal


American Rust speelt zich af in een klein stadje in de Rust Belt in Pennsylvania en verkent de gehavende Amerikaanse droom door de ogen van de gecompliceerde en gecompromitteerde politiechef Del Harris (Daniels).

Wanneer de vrouw van wie hij echt houdt haar zoon beschuldigd ziet van moord, wordt Harris gedwongen te beslissen wat hij bereid is te doen om hem te beschermen. Complicaties blijven zich voordoen naarmate het onderzoek vordert.

Nieuw leven ingeblazen


In 2017 waren er al plannen om een televisieadaptatie te maken gebaseerd op het boek van Meyer, maar de serie werd geschrapt, nadat er problemen waren met het vinden van een hoofdrolspeler voor de serie. In 2019 werd de bewerking opnieuw in productie genomen door Showtime met het eerste seizoen dat uitkwam in 2021.



American Rust werd uiteindelijk niet zo'n groot succes en werd na één seizoen geannuleerd door Showtime. In 2022 werd de serie nieuw leven ingeblazen voor een tweede seizoen door Amazon. Het tweede seizoen, getiteld American Rust: Broken Justice, werd uitgebracht in maart 2024.

Negatieve recensies


American Rust kreeg vooral negatieve recensies. Zo heeft de serie een magere score van 26% op Rotten Tomatoes. Het kritische oordeel op de website luidt: "Het verhaal van American Rust over het verloren Amerika is de moeite waard, maar ondanks een A-klasse cast mist het simpelweg de narratieve helderheid en het gewicht dat nodig is om het onderwerp recht te doen."



Het publiek daarentegen was positiever over de serie, die een publieksscore heeft van 77%. De meningen van de critici en het publiek zijn dus heel verschillend over American Rust.

Kijken?


Wil je zelf eens American Rust zien? Jammer genoeg is de serie op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de serie wel kopen op dvd of blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Witcher' seizoen 4: Eerste setfoto's van fan-favoriete personage
Series / Foto's

'The Witcher' seizoen 4: Eerste setfoto's van fan-favoriete personage

De opnames vorderen in Londen en dit geliefde personage is eindelijk te zien.

Voor het vierde seizoen heeft The Witcher grote namen weten te strikken. Niemand minder dan Laurence Fishburne speelt de rol van een van de meest populaire figuren in de boekenreeks. Hij is te zien als de chirurg-barbier Emiel Regis Rohellec Terzieff-Godefroy, oftewel Regis.

Redanian Intelligence plaatste de eerste foto's van Fishburne, die je hier kunt bekijken. Er zijn ook foto's van de overige castleden te zien.

Karakteristiek


Fishburne draagt een pruik heeft uiteraard Regis' karakteristieke bakkebaarden. De acteur draagt rode laarzen en een wit hemd met een gilet.

Het filmen vindt plaats bij de Abdij van Waverley, die uit de 12e eeuw stamt. De ruïnes fungeren als passende achtergrond voor het vierde seizoen, waarin een oorlog gaande is en mensen op de vlucht zijn geslagen.

Onmisbaar personage


Tot slot is een ander onmisbaar personage gecast, we hebben het natuurlijk over Geralts paard Roach. De nieuwste 'acteur' is Pinocchio, die het stokje overneemt van Hector. Pinocchio was al eerder in de serie te zien. In het tweede seizoen speelde hij het paard waarop Yennefer (Anya Chalotra) en Geralt (Henry Cavill) wisten te ontkomen.



Je kunt The Witcher streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijken of skippen? Is 'My Adventures with Superman' de moeite waard om te kijken?
Series / Nieuws

Kijken of skippen? Is 'My Adventures with Superman' de moeite waard om te kijken?

Seizoen 2 van animatieserie My Adventures with Superman krijgt lovende kritieken.

Al decennialang zijn mensen fan van superhelden. Super sterk, super snel, super dapper. De superhelden zijn het allemaal. Is het nieuwe seizoen van My Adventures with Superman ook zo populair? Critici op Rotten Tomatoes geven hun mening.

My Adventures with Superman is een Amerikaanse actieserie die gebaseerd is op het personage Superman uit de DC stripboeken. De serie is gemaakt door Jake Wyatt, Brendan Clougher en Josie Campbell.

My Adventures with Superman


Het verhaal van Clark Kent en Lois Lane is uiterst populair op Rotten Tomatoes. Seizoen 1 kreeg een fantastische score van 96%, maar seizoen twee heeft dit overtroffen met een perfecte 100% (op het moment van schrijven)!

Julian Lytle van RIOTUS schrijft dat dit vervolg net zo goed is als seizoen 1 en dat fans zich klaar kunnen maken voor een "knaller van een nieuw seizoen."

Tijdloos


"Seizoen 2 van My Adventures with Superman wordt tijdloos met de aanhoudende zelfverzekerde toon. De serie weigert zich te houden aan elke moderne neiging van hoe een superheldenserie eruit zou moeten zien en aanvoelen", aldus Allyson Johnson van But Why Tho? A Geek Community.



Ook de animatie en de acteurs worden geprezen door Liz Shannon Miller van Consequence: "Het werkt allemaal zo goed - van het ontwerp in anime-stijl tot de geweldige dialogen en de sterke ondersteunende stemmencast."

HBO Max


Het is dus duidelijk. Het tweede seizoen van My Adventures with Superman is een hele grote aanrader. Ben je benieuwd geworden naar de serie? Stream deze dan op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit 'Scooby Doo'-figuur kreeg kinderen pas echt op de kast
Series / Specials

Dit 'Scooby Doo'-figuur kreeg kinderen pas echt op de kast

Dit personage werd ontwikkeld om 'Scooby-Doo' te redden, maar zorgde juist voor veel irritatie.

Elke serie heeft er wel een: een personage waar iedereen zich aan irriteert. Meningen verschillen, maar soms is het gewoon overduidelijk. Zo ook in de iconische animatieserie Scooby-Doo.

Scooby-Doo is een van de langstlopende animatieseries in Amerika, die inmiddels is uitgegroeid tot een hele franchise. De franchise begon in 1969, met Scooby-Doo, Where Are You!. Er zijn ook meerdere live-action films gemaakt.

Scrappy-Doo


De serie gaat over vier tieners: Daphne, Velma, Fred en Shaggy. Samen met hun pratende Duitse dog Scooby-Doo lossen ze mysteries op, die vaak bovennatuurlijke wezens bevatten. Dit doen ze in hun gekleurde busje genaamd de Mystery Machine.

Hoewel de meeste personages in de serie enorm geliefd zijn, is dat niet bij allemaal het geval. Er is namelijk één personage dat niet zo goed bevalt bij de meeste kijkers van de serie, en dat is Scrappy-Doo.

Dalende kijkcijfers


Scrappy-Doo is het neefje van Scooby-Doo. Hij is een puppy Duitse dog, die voor het eerst voorkwam in de serie in 1979. Hij is enthousiast en wil graag meewerken aan het oplossen van mysteries, maar door zijn kleine formaat zorgt dat voor veel problemen.



Interessant genoeg werd Scrappy-Doo gecreëerd om de kijkcijfers van de serie omhoog te krijgen. In 1978 daalden de kijkcijfers van Scooby-Doo zo erg dat ABC begon te dreigen om de serie te cancellen.

Succes?


Dat was het moment dat Scrappy-Doo ontwikkeld werd. De techniek van het introduceren van een jonger personage om een serie die al langer loopt jeugdiger te maken wordt vaker gebruikt. Bij Scooby-Doo was het een middelmatig succes: de serie werd niet gecanceld, maar of dit aan Scrappy lag is de vraag.

De live-action Scooby-Doo uit 2002 is te bekijken op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na de filmklassieker uit 1987 maakte de serie zichzelf volkomen belachelijk: 'Dirty Dancing'
Series / Specials

Na de filmklassieker uit 1987 maakte de serie zichzelf volkomen belachelijk: 'Dirty Dancing'

'Dirty Dancing' heeft inmiddels een klassieke status, maar hetzelfde kan zeker niet gezegd worden over de gelijknamige sequel.

Na het grote succes van Dirty Dancing, volgde er een jaar later een gelijknamige serie. In plaats van voort te borduren op de kwaliteit van de film, bleek deze serie echter een grote flop te zijn…

In 1987 verscheen de film Dirty Dancing, die inmiddels is uitgegroeid tot een echte klassieker. Een jaar later volgde er een gelijknamige serie, als tweede release binnen de franchise die zou volgen.

Aanpassingen


Hoewel de serie dezelfde naam heeft en hetzelfde verhaal aanhoudt, keerden geen van de acteurs of crewleden uit de film terug. Als Baby en Johnny zien we in de serie dus niet Jennifer Grey en Patrick Swayze, maar Melora Hardin (The Office, Monk) en Patrick Cassidy (Smallville).

De serie volgt dezelfde opzet als de film, met een paar aanpassingen. De setting is nog steeds de zomer van 1963. Baby is alleen niet de dochter van een gast, maar van Kellerman, de eigenaar van het resort. Ze krijgt de leiding over Johnny, als de directeur van het resort op het vlak van talent.

Slechte kijkcijfers


De liefde tussen Baby en Johnny verloopt op dezelfde manier als in de film: eerst zijn ze vijandig naar elkaar, maar uiteindelijk gaan ze elkaar respecteren en worden ze verliefd op elkaar. In de serie gebeurt dit echter een stuk langzamer, omdat de afleveringen wekelijks werden uitgezonden.



Het succes van de film wist de serie allesbehalve te behalen. Er werden in totaal 12 afleveringen gemaakt, waarvan de laatste nooit uitgezonden werd. De reden hiervoor was het lage aantal kijkcijfers.

Franchise


De titulaire franchise bleef na deze flop wel gewoon doorlopen. In 2004 verscheen de film Dirty Dancing: Havana Nights. Daarna volgden verschillende reality competities, in 2006, 2007 en 2019. Het meest recente deel van de franchise is de televisiefilm Dirty Dancing uit 2017.

Bovendien staat er een nieuwe sequel op de planning, dit keer wel met Grey in de hoofdrol als Baby. Deze zal in 2025 te zien zijn. Hou je het liever gewoon bij het origineel? Dat is te zien op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SkyShowtime onthult de line-up aan topseries van komende week
Series / Nieuws

SkyShowtime onthult de line-up aan topseries van komende week

Het wordt deze week muziek en drama afwisselen met keiharde actie en mysterie.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de twee meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

Mayor of Kingstown


Verschijnt op: Donderdag 27 juni | Release: Seizoen 3 - aflevering 4 | Genre: Misdaad / Drama / Thriller | Kijk op: SkyShowtime

Mike McLusky is de onofficiële burgemeester van Kingstown. In de stad waar de enige bloeiende bedrijven de gevangenissen zijn, strijden hij en zijn broer Mitch tegen wanorde en onrecht.



Ramses


Verschijnt op: Vrijdag 28 juni | Release: Seizoen 1 | Genre: Biografie / Drama / Muziek

Een verhaal van de opkomst van de legendarische Nederlandse zanger Ramses Shaffy, vanaf zijn beginjaren als toneelacteur in het Amsterdam van de late jaren vijftig, tot zijn uitgroei tot een nationale muziekicoon in de daaropvolgende twee decennia.



Overige series nieuw op SkyShowtime


Hieronder de overige series die deze week op SkyShowtime verschijnen.

24 juni: Helgoland 513 (seizoen 1) - Drama / Mysterie / Sciencefiction - Een kleine groep overlevenden van een apocalyps die de rest van de wereld in chaos heeft gestort, heeft zich verschanst op het enige eiland voor de kust van Duitsland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 9 nieuwe series gaan deze week verder op Disney+
Series / Nieuws

Deze 9 nieuwe series gaan deze week verder op Disney+

Het huis van de muis heeft een hele berg fantasierijke series voor je klaarstaan.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

Clipped


Verschijnt op: Dinsdag 25 juni | Release: Seizoen 1 - aflevering 5 | Genre: Biografie / Drama / Sport | Kijk op: Disney+

Deze serie gaat over het dramatische einde van het eigenaarschap van Donald Sterling van de Los Angeles Clippers, terwijl het team onder leiding van coach Doc Rivers op jacht gaat naar het kampioenschap.



The Acolyte


Verschijnt op: Woensdag 26 juni | Release: Seizoen 1 - aflevering 5 | Genre: Actie / Avontuur / Drama | Kijk op: Disney+

The Acolyte onderzoekt een stelsel vol geheimen en duistere krachten en niet alles is wat het lijkt.



Welcome to Wrexham


Verschijnt op: Woensdag 26 juni | Release: Seizoen 3 - aflevering 4 | Genre: Documentaire / Sport | Kijk op: Disney+

Rob McElhenney en Ryan Reynolds runnen de Wrexham Association Football Club en proberen van deze underdogs een succes te maken dat iedereen inspireert. De docuserie volgt Rob en Ryan van Hollywood tot Wales terwijl ze een spoedcursus als clubeigenaren krijgen en belicht hoe het lot van de club is verbonden met het lot van de stad.



Overige series nieuw op Disney+


Hieronder de overige series die deze week op Disney+ verschijnen.

23 juni: Go! Go! Loser Ranger (seizoen 1 - aflevering 12) - Animatie / Actie / Avontuur - Nu hun oude schuilplaats en bazen zijn weggevaagd, sluiten de overlevende Dusters een geheime overeenkomst met de Ranger Force om deel te nemen aan de wekelijkse confrontatie op zondag, die ze altijd verliezen. Vechter D is deze poppenkast beu en komt in actie om voor altijd alles te veranderen.

26 juni: Tracker (seizoen 1 - aflevering 11) - Misdaad / Drama - In Tracker speelt Justin Hartley de rol van Colter Shaw, een eenzame survivalist die door het land zwerft en op zoek is naar beloningen. Hij gebruikt zijn speurvaardigheden om burgers en politie te helpen bij het oplossen van allerlei mysteries, en tegelijkertijd worstelt hij met zijn gebroken gezin.

26 juni: Undead Unluck (seizoen 1 - aflevering 24) - Animatie / Actie / Avontuur - Fuko Izumo, een meisje met de gave 'ongeluk', brengt ongeluk aan iedereen die haar aanraakt. Wanneer Fuko zelfmoord wil plegen, verschijnt er plotseling een ondode met een onsterfelijk lichaam. Hij is blij dat hij eindelijk iemand heeft gevonden die hem een echte dood kan bezorgen.

26 juni: Mission: Yozakura Family (seizoen 1 - aflevering 9) - Animatie / Actie / Komedie - Een verre van normale familie. Taiyo Asano, de 'ultieme introvert', verloor zijn familie bij een tragisch ongeluk. De enige met wie hij kan praten, is zijn jeugdvriendin Mutsumi Yozakura, die een geheim bewaart als erfgename van een familie van spionnen. Haar broer Kyoichiro, een zeer ervaren spion, heeft het op Taiyo gemunt. Om zichzelf te redden, trouwt Taiyo met Mutsumi en sluit hij zich aan bij de familie Yozakura. Het begin van een unieke missie.

27 juni: Lucrecia: un crimen de odio (seizoen 1) - Documentaire / Misdaad / Geschiedenis - Een vrouwelijke immigrant wordt doodgeschoten in Madrid. Het misdrijf zorgt voor een grote maatschappelijke reactie. Wie heeft Lucrecia vermoord? En waarom? De eerste aanwijzingen leiden naar extreemrechtse groeperingen. De moord op Lucrecia is de aanleiding voor een zoektocht naar de wortels van de haat. Met nooit eerder vertoonde beelden schijnt deze documentaire licht op Spanje's eerste racistische moord.

29 juni: The Fable (seizoen 1 - aflevering 13) - Animatie / Actie / Komedie - Fable is een onoverwinnelijke huurmoordenaar die zijn tegenstander in minder dan zes seconden kan uitschakelen. Maar op een dag moet hij van zijn baas een jaar lang een gewoon leven leiden en niemand doden. Dus neemt Fable een coole, grappige en enigszins excentrieke pauze van het moorden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Monarch: Legacy of Monsters' wordt "nog groter" en "nog indrukwekkender"
Series / Nieuws

'Monarch: Legacy of Monsters' wordt "nog groter" en "nog indrukwekkender"

Kijkers kunnen rekenen op een stuk meer titanen, en een stuk meer actie.

Godzilla komt terug, indrukwekkender en wreder dan ooit. Het eerste seizoen van Monarch: Legacy of Monsters was een regelrechte hit en nu maken Apple TV+ en de showrunner zich op voor een groots tweede seizoen.

De serie is de eerste productie uit het MonsterVerse dat naar het kleine scherm is gebracht. Wat begon bij de bioscoopfilm Godzilla is nu uitgegroeid tot een omvangrijk universum. Showrunner Chris Black onthult alvast zijn plannen voor seizoen twee.

Terugkeer van titanen


Natuurlijk heeft Monarch: Legacy of Monster de titaan Godzilla in het middelpunt staan, maar zoals fans uit het MonsterVerse weten zijn er nog veel meer titanen te ontdekken. Zo zagen kijkers tijdens de seizoensfinale een duidelijke hint dat de titaan Kong zal verschijnen in seizoen twee. Black vertelt over het volgende hoofdstuk:

“Ik denk dat onze vrienden van Apple hier zijn, dus ik weet niet wat ik mag zeggen. Maar het wordt groot. Het wordt geweldig. We zijn echt enthousiast en zo blij dat we de kans hebben om terug te komen en dit verhaal verder te vertellen. Ik denk dat als je de seizoensfinale hebt gezien, dat je weet wat de teaser is."

Acteurs hopen op meer schermtijd


Actrices Anna Sawai en Kiersey Clemons, die in de serie respectievelijk Cate Randa en May spelen, hopen dat ze meer schermtijd krijgen en dat hun personages zich in de serie verder ontwikkelen, ten opzichte van hun zoekende rol in het eerste seizoen.



De productie moet nog beginnen, dus het gaat nog even duren voor het tweede seizoen verschijnt. Kijk tot die tijd alle afleveringen van Monarch: Legacy of Monsters op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Unieke serie 'Fantasmas' nu op HBO Max: kijken of skippen?
Series / Nieuws

Unieke serie 'Fantasmas' nu op HBO Max: kijken of skippen?

Julio Torres' serie Fantasmas ontvangt lovende kritieken vanwege zijn unieke en authentieke stijl.

Julio Torres is een Salvadoraans-Amerikaanse schrijver en komiek. Hij is vooral bekend van zijn werk aan de talkshow Saturday Night Live, maar nu heeft hij zijn eigen serie. Wat vinden critici hiervan?

Het plot van Torres' nieuwe serie, Fantasmas, is relatief simpel. Torres gaat op zoek naar zijn oester die hij als gouden oorbel draagt. Op zijn zoektocht door New York komt hij veel interessante mensen tegen.

Rotten Tomatoes


Het klinkt misschien niet als de meest geweldige serie, maar volgens critici op Rotten Tomatoes is het dat juist wel. Zij belonen de serie namelijk met een fantastische 96% (op het moment van schrijven).

Alison Herman van Variety beschrijft de serie in haar recensie op een zeer mooie manier: "Torres heeft met succes een platform gesmeed voor zijn ongefilterde mening. Maar tussen de regels door laat Fantasmas zien hoe hard hij heeft moeten vechten om zichzelf te blijven."

Verschillende genres


Ook is Fantasmas niet te omschrijven als één specifiek genre. Zo schrijft Robert Lloyd van Los Angeles Times: "Sommige [verhalen] zijn horrorverhalen, sommige hebben een vleugje film noir. Sommige verhalen zijn net als televisieseries. Andere zijn vreemd."



Andere critici laten weten dat Fantasmas niet te vergelijken is met een andere serie op dit moment. Het is Torres volgens hen dus gelukt om een unieke serie te creëren waarin hij authentiek zichzelf mag zijn.

HBO Max


Ben je nieuwsgierig geworden naar Fantasmas? Stream de serie dan op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'House of the Dragon': Draken, veroveringen en de dodelijke magie van Valyria
Series / Specials

'House of the Dragon': Draken, veroveringen en de dodelijke magie van Valyria

De Vrijplaats Valyria beschikte over een ongeëvenaarde magie die het rijk duizenden jaren voorspoed en macht bezorgde.

Het eerste artikel beschreef de Targaryens als Valyrische drakenrijders, afkomstig uit een rijk dat zich kenmerkte door rijkdom en expansie. In de Vrijplaats Valyria was magie een belangrijk onderdeel van de cultuur. Magie was belangrijk bij het temmen van draken en de Valyrische creaties. Het rijk bestond duizenden jaren, totdat het abrupt eindigde. De hoofdstad Valyria werd in één dag weggevaagd door een natuurramp, wat de complete ineenstorting van de Vrijplaats tot gevolg had.

Het rijk begon met de stad Valyria, op het Valyrische Schiereiland, en breidde zich uit over Essos. De stad was tegen een vulkaanketen aangebouwd, die de bewoners de Veertien Vlammen noemden. Volgens de overlevering werden nestende draken in de vulkaangrotten aangetroffen en de bewoners gebruikten magie om deze dieren te temmen. De Valyriërs leunden voornamelijk op vuurmagie en bloedmagie, wat hun macht en voorspoed enorm maakte. Valyria had de meest capabele magiërs in de wereld. De combinatie van brute kracht in de vorm van draken, ongetemde ambitie en krachtige magie betekende ook dat de regerende families een sterke competitie met elkaar voerden. Dit maakt de Targaryens, door de overgang naar een omgeving zonder magie, naast een machtige ook tot een kwetsbare familie.

Toppunt


De veertig families van drakenrijders hadden de touwtjes stevig in handen. Valyria gebruikte draken als dodelijk wapen in hun oorlogen en verzekerde zichzelf van voldoende slaven in de jaren van expansie. Valyria was een slavenmaatschappij en wie de pech had meegenomen te worden, moest onder onmenselijke omstandigheden in de mijnen werken. Onder de Veertien Vlammen was er veel koper, tin, ijzer, goud en zilver te delven, wat werd gebruikt als betaalmiddel en voor het smeden van gebruiksvoorwerpen en wapens.

Op het toppunt van haar macht had Valyria ongeveer duizend draken: de dieren speelden ook een rol bij de constructie van gebouwen, het wegennetwerk dat door Essos liep en het beroemde Valyrische staal. De enorme hitte van drakenvuur maakte het mogelijk om steen te 'fuseren'. Hierdoor zijn wegen aangelegd die uit één doorlopend blok bestaan en duizenden jaren later nog steeds een goed netwerk vormen. Kasteel Drakensteen, aan de kust van Westeros, is een voorbeeld van een 'gefuseerd' gebouw, dat volledig uit één steen lijkt te bestaan. Valyrisch staal was donker van kleur: het was onbreekbaar, vuurbestendig en was na jarenlang gebruik nog net zo scherp als in het begin. Om deze reden was dit staal ongelooflijk gewild: in Game of Thrones hebben vrijwel alle adellijke families families een famliezwaard van Valyrisch staal.

Afstamming


De drakenrijders beweerden dat ze afstamden van draken en stelden zichzelf voor als goddelijk, maar er was weinig goddelijks aan het temmen van draken. Draken hebben vanuit hun aard een connectie met magie. De aanwezigheid van draken versterkt deze krachten, daarnaast zijn het dieren met een sterke wil. Ze accepteren niet iedereen als rijder en zelfs wanneer dit wel gebeurde was dit geen garantie voor gehoorzaamheid. In Valyria deden drakenrijders veel moeite om hun band met draken te bestendigen. Zo sluiten de maesters niet uit dat de Valyriërs genetische experimenten hebben uitgevoerd. Er zou wederzijds weefsel zijn geïmplementeerd tussen mens en draak, als een soort genetische afstemming. Ook praktiseerden de drakenrijders incest, aangezien men geloofde dat dit de bloedlijn zuiver hielden. Dit laatste is echter nogal eigenaardig wanneer je bedenkt dat de andere edelen eventuele genetische aanleg net zo goed hadden. Een mogelijke verklaring voor de incestueuze huwelijken is de onderling wedijver, waardoor men de macht en de rijkdom letterlijk binnen de familie wilde houden.



Magie was een significant onderdeel van de Valyrische cultuur en er werd voornamelijk bloedmagie en vuurmagie gebruikt. Deze kunde speelde een belangrijke rol in het hechtingsproces tussen de draak en de rijder. Het is waarschijnlijk dat Valyria's succes met draken voor een groot deel samenhing met het toepassen van magie. De bloedmagiërs werkten veel in de anogrion ('bloedtoren'), in het centrum van de hoofdstad. De bloedoffers in magische rituelen gaven extra kracht aan bezweringen, om zo een goede hechting te garanderen. De connectie tussen de drakenrijders en deze magische dieren werd dus in sterke mate ondersteund door deze praktijken. Sommige drakenrijders praktiseerden zelf bloedmagie, waardoor een overlap bestond tussen deze twee groepen.

Vuur en bloed


De vuurmagiërs waren belangrijk bij het stabiliseren van de Veertien Vlammen. Door de expansie van Valyria werd er steeds meer en steeds dieper in de mijnen gegraven. De vuurbezweringen hielden de vulkanen stabiel en zorgden ervoor dat er geen uitbarstingen kwamen. De straten van de hoofdstad hadden speciale geulen waar lava doorheen stroomde, waardoor de vuurmagiërs hun magisch werk konden verrichten. Verder werd bij de constructie van wegen en gebouwen drakenvuur gebruikt, waarbij magie de steen vormgaf en vervolgens fuseerde en uithardde. Ook hier hadden magiërs een dikke vinger in de pap door ervoor te zorgen dat de muren onverwoestbaar werden, net zoals dit bij het smeden van Valyrisch staal het geval was. Vuur en bloed vormden de kern van de Vrijstaat en haar macht over draken. Anderzijds deed de sterke aanwezigheid van draken in de wereld de kracht van magie oplaaien.



Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat het einde van Valyria heeft veroorzaakt. Eén mogelijkheid is dat de competitie aan de top op een bepaald moment het magische evenwicht verstoorde waardoor de vulkanen gelijktijdig uitbarstten. Met het verdwijnen van de Vrijplaats gingen ook de beste magiërs in de wereld verloren. De vijf Targaryen-draken waren alles wat over was van deze machtige dieren en hierdoor werd de magische kracht in de wereld ook een stuk kleiner. De Targaryens komen uit een cirkel waar een magisch netwerk gericht was op het voortbestaan van draken. Door de komst naar Westeros viel dit weg. Op Drakensteen leidden ze ongeveer honderd jaar een stabiel en redelijk onopvallend bestaan. Het kasteel was tegen een vulkaan gebouwd net zoals de stad Valyria destijds. Er was dus genoeg benodigde hitte om twee nieuwe eieren uit te laten komen. De Targaryens waren echter volledig aangewezen op hun vaardigheden, wat hun positie kwetsbaarder maakte.

Het derde deel in deze vierdelige reeks gaat over de voorspellende droom van Aegon de Veroveraar, het enorme belang dat hieraan werd toegekend en de invloed op de Targaryen-lijn.

Waar te zien?


House of the Dragon is te bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.