search

Ons nieuws van vrijdag 28 juni 2024

'Oxen: Hangdogs': spannende Deense misdaadserie vol moeilijk te doorgronden personages en overbodige verhaallijnen
Recensie

'Oxen: Hangdogs': spannende Deense misdaadserie vol moeilijk te doorgronden personages en overbodige verhaallijnen

Een oorlogsheld wordt het middelpunt van een moordcomplot, maar roept weinig empathie op.

Regie: Jannik Johansen | Cast: Jacob Lohmann (Niels Oxen), Josephine Park (Margrethe Franck), Ellen Hillingsø (Frigg Mossmann), Reinout Scholten van Aschat (Nico), Luise Befort (Kathrin), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-43 minuten | Jaar: 2023

Na de dood van zijn vriend en medesoldaat tijdens een missie in Afghanistan wil militair Niels Oxen een onderzoek instellen naar het laffe optreden van zijn leidinggevende. Deze majoor en zijn invloedrijke vrienden steken daar een stokje voor, waarna Oxen oneervol wordt ontslagen uit het leger. Het is het begin van een reeks gebeurtenissen rondom deze hooggeplaatste vrienden die een politiek complot beramen. Met hulp van agente Margrethe probeert Oxen deze samenzwering bloot te leggen.

Misdaadseries uit Scandinavië tonen vaak de prachtige landschappen van dat gebied, maar Oxen: Hangdogs doet dat niet. Behalve de taal is er eigenlijk maar weinig waaruit blijkt dat de serie zich afspeelt in Denemarken. Er zijn geen herkenningspunten, herkenbare steden of typisch Deens landschap. Het verhaal zou zich ook in Duitsland of zelfs Groot-Brittannië kunnen afspelen, afgaand op de typisch Britse klassieke kleding van sommige personages en de voorkeur voor de jacht.

Oxen leeft na zijn ontslag een teruggetrokken bestaan in het bos. De oud-soldaat ondergaat zijn lot rustig en emotieloos. Er zijn natuurlijk wel hints naar een oorlogstrauma, maar het is gissen wat er echt in hem omgaat. Hetzelfde geldt voor agente Margrethe, die tijdens het onderzoek een deel van haar been kwijtraakt. Voor zoiets ingrijpends toont ze maar weinig emotie en zelfs geen vurige motivatie om de daders te pakken. Die koelbloedigheid roept voor beide personages maar weinig empathie op.

Door zijn verblijf in die bossen kan Oxen uiterst dicht in de buurt van betrokkenen komen. Toch lijkt het eerder toeval dat hij steeds op het juiste (of verkeerde) moment ergens aanwezig is. Wanneer hij een landhuis binnensluipt, wordt daar net een belangrijke verdachte vermoord. En voor het plot is het misschien handig dat hij een verborgen laptop ontdekt waarop een filmpje staat dat het onderzoek weer op gang helpt, maar dat gebeurt zo met dusdanig veel toeval dat het overdreven aanvoelt. De serie loopt er in ieder geval niet beter door.

Oxen: Hangdogs bevat volop verhaallijnen, die allemaal ergens met elkaar verbonden zijn, al is het met een flinterdun draadje. Sommige verhaallijnen worden niet eens afgerond en sneuvelen al na een aflevering. Het zorgt voor verwarring, want waar gaat de serie nou precies over? Waarschijnlijk probeerden de schrijvers zo veel mogelijk elementen van het bronmateriaal, de misdaadroman De Hondenmoorden van Jens Henrik Jensen, in de serie te proppen, maar ze hadden beter hier en daar wat kunnen schrappen.

De meeste indruk maakt eigenlijk, geheel onbevooroordeeld, de Nederlandse acteur Reinout Scholten van Aschat. Zijn rol als Nico, een meedogenloze man vol woede en wraakgevoelens met duidelijke beweegredenen, valt op tussen de andere moeilijk te doorgronden personages. Verder valt Oxen: Hangdogs van tijd tot tijd spannend te noemen, maar dat is niet genoeg voor een voldoende.

★★☆☆☆

Oxen: Hangdogs is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze briljante miniserie met alleen maar toptalent scoort maar liefst 91% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Deze briljante miniserie met alleen maar toptalent scoort maar liefst 91% op Rotten Tomatoes

'Normal People' gaat over de complexe relatie tussen Marianne en Connell.

De geweldige miniserie Normal People is er eentje die je absoluut niet gemist mag hebben. Voor een perfecte mix aan romantiek, tragedie en drama ben je bij deze serie aan het goede adres.

Normal People ging in 2020 in première op de BBC. In Nederland was de serie te zien op de NPO. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Ierse schrijfster Sally Rooney, die ook meeschreef aan de serie.

Marianne en Connell


De serie vertelt het verhaal van de complexe relatie tussen Marianne (Daisy-Edgar Jones) en Connell (Paul Mescal). Eerst volgen we de twee op de middelbare school en daarna op de universiteit.

Op school is Marianne een buitenbeentje. Ondanks haar academische prestaties zorgt haar familie ervoor dat ze thuis een lastig leven heeft. Connell is daarentegen een populaire atleet. Zijn alleenstaande moeder werkt als schoonmaakster bij de familie van Marianne.

Doorbraak


Marianne en Connell krijgen een relatie, die ze geheim houden voor anderen. Wanneer Marianne op school gepest wordt, gebruikt Connell zijn populariteit echter niet om voor haar op te komen. Ook hebben beide personages er moeite mee om elkaars intenties te begrijpen.



Dit alles zorgt ervoor dat ze vaak uit elkaars leven verdwijnen. We zien echter hoe Marianne en Connell steeds weer samen komen en hoe de twee door de jaren heen veranderen. De serie was voor zowel Edgar-Jones (Where the Crawdads Sing) als Mescal (Aftersun) hun grote doorbraak.

Goede score


Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een geweldige score van 91%. De critics consensus: "Normal People is tegelijkertijd intiem en verlichtend, waarbij de nuances van het bronmateriaal prachtig worden vertaald".

Bekijk Normal People op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onheilspellende Netflix-serie maakt direct indruk op de top 10: "precies de kern"
Series / Nieuws

Onheilspellende Netflix-serie maakt direct indruk op de top 10: "precies de kern"

Het nieuwe seizoen van Worst Roommate Ever staat direct op de vijfde plaats.

De Netflix Top 10 heeft het tweede seizoen van Worst Roommate Ever verwelkomd. De docuserie van de streamingdienst staat gelijk op de vijfde plaats en lijkt komende dagen een gooi te doen naar de koppositie.

In 2022 verscheen het eerste seizoen van Worst Roommate Ever waarin verhalen worden verteld over kamergenoten met kwaadaardige en soms gewelddadige bedoelingen die het leven van hun nietsvermoedende slachtoffers veranderen in ware nachtmerries.

Ontvangst


Helaas zijn er weinig recensies te vinden over het tweede seizoen. De IMDb laat voorlopig een 7,0 zien na tienduizend stemmen, en dat is dan ook naar aanleiding van het eerste seizoen.

SerieTotaal-recensent Dirk Sung van Aalsburg was erg positief over seizoen twee en schreef in zijn recensie onder meer: "In plaats van knullig nagespeelde scènes, zoals in veel andere misdaaddocumentaires, illustreert Worst Roommate Ever de beschreven gebeurtenissen met duidelijk getekende tussenfilmpjes, die altijd precies de kern van het verhaal raken."

Nu te zien


Wil je Worst Roommate Ever graag meepakken, dan vind je zowel seizoen 1 als 2 nu op Netflix. In totaal bestaat de docuserie nu uit negen afleveringen van ongeveer zo'n 40 tot ruim 60 minuten.



Een van de beste series op Netflix is terug met een gloednieuw seizoen


Een van de beste en sowieso meest geliefde series op Netflix is Outlander. Even geleden verscheen het eerste deel van seizoen 7 al op Ziggo en nu staan de acht afleveringen ook op Netflix. Het was even wachten. Lees verder...
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'My Lady Jane': trekt zich lekker niets aan van de echte geschiedenis
Recensie

'My Lady Jane': trekt zich lekker niets aan van de echte geschiedenis

Satire met fantasy-elementen over het Britse hof in de zestiende eeuw poogt soms iets te hard grappig te zijn.

Regie: Jamie Babbit, Stefan Schwartz | Cast: Emily Bader (Lady Jane Grey), Edward Bluemel (Lord Guildford Dudley), Anna Chancellor (Lady Frances Grey), Rob Brydon (Lord Dudley), Kate O'Flynn (Mary), Dominic Cooper (Lord Seymour), Robyn Betteridge (Margaret Grey), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-54 minuten | Jaar: 2024

Vergeet alles wat je weet over de Engelse troonopvolging in de zestiende eeuw, want de satirische serie My Lady Jane presenteert een alternatieve en veel leukere versie van het leven van de adellijke Jane Grey. Deze pientere, eigenwijze twintiger – die in werkelijkheid al op zestienjarige leeftijd met haar hoofd op een hakblok belandde – wordt tegen wil en dank meegesleurd in de vieze politieke spelletjes aan het hof, maar heeft nog belangrijker kopzorgen: ze is verliefd op een man die overdag geen man is en ze wil een tovermiddeltje brouwen om hem daarvan te genezen.

De politieke intriges hebben net als in de echte wereld natuurlijk te maken met geld, troonopvolging en landjepik, maar er speelt ook een kwestie die alleen in fantasy kan bestaan. In dit alternatieve universum lopen namelijk vormveranderaars rond: mensen die in dieren kunnen transformeren. Het conflict tussen deze zogenaamde Ethianen en de 'gewone' mensen, de Veritijnen, vormt een belangrijke motor achter de gebeurtenissen in My Lady Jane. De Ethianen zijn de zondebokken van de politiek en moeten hun identiteit verborgen houden. Daarnaast zijn er scheidingswetten die contact en zeker relaties tussen beide rassen verbieden, op straffe van dood.

De parallel met actuele ontwikkelingen is snel gemaakt, maar alle onverholen maatschappijkritiek ten spijt is My Lady Jane toch vooral een vermakelijke op-en-top Britse avonturenkomedie. Qua humor dankt de serie veel aan Blackadder en Monty Python's Flying Circus, maar ook het metacommentaar van bijvoorbeeld Arrested Development of Deadpool wordt niet geschuwd. De verteller (Oliver Chris met de ironieschakelaar op maximale stand) is eigenlijk de meest prominent aanwezige in deze serie. De acties van de personages worden door hem voortdurend van commentaar en kwinkslagen voorzien. Soms is dat wat te veel van het goede, maar de droge humor treft vaak genoeg doel.

De smaak van de grappen en komische situaties wordt daarnaast bepaald door een simpel ingrediënt: seks. Het taalgebruik van de personages en dat van de verteller is uitermate grof. Zinnen als "Pocks on your fuckface" en "Marrying such a twat is inconfuckingceivable" hebben de schifting voor het script overleefd. Ook zijn er ongewone seksuele uitspattingen en wordt Jane geacht haar huwelijk in het bijzijn van alle genodigden te consumeren. Overigens is er niet al te veel bloot te zien; dit blijft een Britse aangelegenheid.

De shockerende insinuaties en platvloerse teksten verliezen na verloop van tijd wel aan kracht, want je raakt eraan gewend. My Lady Jane was dan ook gebaat bij een betere dosering. De makers proberen namelijk te hard om voortdurend grappig uit de hoek te komen en overdaad schaadt. Ook hadden er best wat minder vaak moderne pop- en rocksongs uit de speakers mogen knallen.

De Amerikaanse Emily Bader is fris en strijdbaar als de Engelse titelfiguur. De andere personages worden door een keur aan Brits komisch talent gespeeld: Anna Chancellor als de ambitieuze moeder van Jane wier sterkste punt fellatio is, de altijd heerlijk schurkachtige Dominic Cooper als de konkelende Lord Seymour en Kate O'Flynn als de belangrijkste rivaal voor de troon. Maar de show wordt echt gestolen door de dertienjarige Robyn Betteridge, die als het jongste zusje van Jane net zo grofgebekt is als de rest. Met haar heerlijke mimiek gaat deze jongedame waarschijnlijk een grote toekomst tegemoet.

★★★☆☆

My Lady Jane is te zien bij Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe posters kondigen 'de laatste tijdlijn' aan voor 'The Umbrella Academy'
Series / Posters

Nieuwe posters kondigen 'de laatste tijdlijn' aan voor 'The Umbrella Academy'

Het slotseizoen van de populaire stripverfilming gaat in augustus van start.

The Umbrella Academy begint op korte termijn aan het laatste seizoen. Op het X-account wordt dit nogmaals onder de aandacht gebracht.

Hier zijn namelijk nieuwe posters van de hoofdpersonen te bewonderen. Ze zitten afzonderlijk op een bankje in een metrostation, onder een mozaïek van een paraplu.

Woordspeling


De woordspeling die erbij staat vermeldt dat "de finale tijdlijn" eraan komt. Verder valt voor ieder hoofdpersonage een apart bijschrift te lezen.

Zo is bij Reginalds (Colm Feore) poster vermeld dat er "een laatste familiereünie" komt, terwijl Viktor voor de laatste keer "de wereld [kan] redden".

Disfunctioneel gezin


De fans vinden het duidelijk prima. Zo tweette @giselleb1234 eerder: "Ik heb mijn dysfunctionele gezin gemist".



Seizoen 4 van The Umbrella Academy kun je streamen vanaf 8 augustus op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Dexter'-prequelserie krijgt er een beroemde vampierjager bij
Series / Nieuws

'Dexter'-prequelserie krijgt er een beroemde vampierjager bij

De cast van de prequel Original Sin begint steeds imposanter te worden.

Niemand minder dan Emmy-winnaar Sarah Michelle Gellar Buffy the Vampire Slayer zal een belangrijke rol spelen in de Dexter-prequelserie Dexter: Original Sin.

In de oorspronkelijke serie, die zo'n acht seizoenen in beslag nam, zagen we Michael C. Hall als een bloedspatanalist die in zijn vrije tijd criminelen om het leven brengt.

Jonge Dexter


De rol van Hall wordt in Original Sin overgenomen door Shadow and Bone-acteur Patrick Gibson. We zien Dexter in zijn jonge jaren, waar hij ook al een en ander op zijn kerfstok heeft.

Christian Slater neemt de rol van Dexters vader over van James Remar en Molly Brown speelt een jongere versie van Jennifer Carpenters zus Debra.

Complex personage


Clyde Phillips, die verantwoordelijk was voor de eerste vier seizoenen van de oorspronkelijke serie, keert terug als showrunner en uitvoerend producent van de tiendelige prequel-serie die zich afspeelt in 1991, ruim 15 jaar vooraf aan de gebeurtenissen van Dexter seizoen 1.



We zien ditmaal Dexter als student die de smaak voor moorden te pakken krijgt. Als zijn moordneigingen niet langer kunnen worden tegengehouden, leert zijn vader Dexter hem een Code waardoor hij uit handen van de politie kan blijven, maar waardoor hij ook enkel mensen ombrengt die het verdienen om te sterven.

Buffy the... police woman?


Gellar zal de speciale gastrol spelen van Tanya Martin, de CSI Chief van de politie in Miami en tevens Dexters baas.

Eerder aangekondigde castleden zijn Patrick Dempsey (als Aaron Spencer), James Martinez (als Angel Batista), Christina Milian (als Maria LaGuerta), Alex Shimizu (als Vince Masuka) en Reno Wilson (als Bobby Watt).

Dexter: Original Sin moet later dit jaar al te streamen zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prime Video in juli: Met een van de opvallendste series van het jaar
Series / Nieuws

Prime Video in juli: Met een van de opvallendste series van het jaar

Deze maand brengt Prime Video niet veel nieuwe series uit, maar de series die verschijnen zijn groots.

Prime Video zet in juli weer een aantal nieuwe series of nieuwe seizoenen van lopende series online. Hieronder lichten we de drie grootste/meest opvallende series toe die je waarschijnlijk wel wil gaan kijken.

The Boys


Verschijnt op: Donderdag 4, 11 & 18 juli | Release: Seizoen 4 - aflevering 6-8 | Genre: Actie / Komedie / Misdaad | Kijk op: Prime Video

De wereld staat op de rand van de afgrond. Victoria Neuman nadert het Oval Office en zit onder de duim van Homelander die zijn macht versterkt. Butcher, die slechts maanden heeft, is Becca’s zoon verloren en zijn baan als leider van The Boys. Het team is zijn leugens zat. Nu de inzet hoger is dan ooit, moeten ze een manier vinden om samen te werken en de wereld te redden voor het te laat is.



Sausage Party: Foodtopia


Verschijnt op: Donderdag 11 juli | Release: Seizoen 1 | Genre: Animatie / Avontuur / Komedie | Kijk op: Prime Video

Na de hele mensheid te hebben uitgemoord, probeert het voedsel een eigen utopie te creëren.



Those About to Die


Verschijnt op: Vrijdag 19 juli | Release: Seizoen 1 | Genre: Actie / Komedie / Drama

Deze serie onthult een onbekende kant van Rome: de schimmige wereld van het vermaak voor de massa, waar het volk krijgt waar het het meest naar verlangt - bloed en spektakel.



Overige series nieuw op Prime Video


Hieronder de overige series die komende maand op Prime Video verschijnen.

19 juli: Betty la Fea: The Story Continues (seizoen 1) - Komedie - Twee decennia later probeert Betty de band met haar opstandige tienerdochter Mila te herstellen, terwijl haar huwelijk met Armando op de klippen loopt. Dit zet haar aan het denken over de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt.

Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Acolyte' onthult voor het eerst: Zo treedt iemand toe tot de Sith
Series / Specials

'The Acolyte' onthult voor het eerst: Zo treedt iemand toe tot de Sith

De meedogenloze orde legt de lat voor toetreding behoorlijk hoog.

Gaandeweg wordt duidelijker hoe de Sith hun filosofie vormgeven. De orde is gebaseerd op het gebruik van de Force als instrument om macht te vergaren, waarbij het doel de middelen heiligt. Afgezien van de Rule of Two was er weinig bekend over de manier waarop iemand daadwerkelijk toetreedt tot de Sith. Na hun val, honderden jaren eerder, kozen de Sith ervoor om zich te verbergen en om hun plannen achter de schermen te smeden.

De Sith kennen een master en een apprentice en het gebruik is dat de apprentice de master vermoordt, om zo diens machtspositie over te nemen. De derde rang is die van acolyte, wat tussen de eerste twee rangen zit. Zowel de master als de apprentice kunnen een acolyte nemen in aanloop naar het eindduel. In Star Wars: The acolyte wordt een belangrijke stap in het proces getoond: naast het vermoorden van een Jedi moet het lichtzwaard gecorrumpeerd worden, waardoor het in een Sith-zwaard verandert.

Cyclus


In principe wordt een acolyte na voltooiing van de cyclus binnen de Rule of Two geselecteerd. Als de master vermoord wordt, dan wordt de acolyte de nieuwe apprentice. Anderzijds kan een master zijn apprentice de baas blijken te zijn, waarbij er dus alvast een nieuwe apprentice klaarstaat. De Sith zijn echter altijd op zichzelf gericht, waardoor het risico op onderlinge strijd sowieso aanwezig is. Ook de Rule of Two, bedoeld om te voorkomen dat de Sith elkaar onderling uitmoorden, kan dit niet volledig de kop indrukken. Het is dus niet gek dat zowel de master als de apprentice bij wijze van troefkaart ruim van tevoren een acolyte selecteren.

In Star Wars: The Acolyte wordt getoond dat een acolyte, om in aanmerking te komen voor toetreding, een Jedi moet vermoorden. Hier bestaan al diverse verhalen over, dus dit is niets nieuws. Wat daarop volgt is dit echter wel. In de serie wordt verduidelijkt dat het het beste is om dit zonder wapen te doen, waarna de acolyte zich het zwaard van de Jedi in kwestie toeëigent. Het kyberkristal wordt vervolgens 'geladen' met de emoties en de kracht van de acolyte, waarna het rood verkleurt. Dit is 'bleeding' ('bloeden') van het Jedi-zwaard.

Wil opleggen


Dit element vormt een aanvulling op eerdere 'Star Wars'-verhalen over de zwaarden van de Sith. Kyber is een kristal dat een sterke connectie heeft met de Force en bijna een eigen bewustzijn heeft. Van nature biedt kyber sterke weerstand aan gebruik door de Sith, aangezien deze groep draait om het opleggen van je wil. Dit gaat lijnrecht in tegen meebewegen met de Force. De orde gebruikt weliswaar kyber, maar moet de nodige psychologische kracht gebruiken om de kyber te 'onderwerpen'. Om deze reden verkleurt het kristal en kleurt rood, aangezien dit de kleur is voor pijn, lijden en haatgevoelens. Een acolyte die er in slaagt om op die manier een Jedi-zwaard tot het zijne/hare te maken, is duidelijk klaar om toe te treden tot de Sith.



Je kunt Star Wars: The Acolyte streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De scifi-film met Bruce Willis is ronduit geweldig en de tv-serie die daarna verscheen is zeker de moeite waard
Series / Specials

De scifi-film met Bruce Willis is ronduit geweldig en de tv-serie die daarna verscheen is zeker de moeite waard

Zowel de film als de serie '12 Monkeys' was een groot succes.

In 1995 kwam de scifi-film 12 Monkeys uit met Bruce Willis, Madeleine Stowe en Brad Pitt in de hoofdrollen. Het ontving positieve recensies van critici en bracht wereldwijd meer dan 168,8 miljoen dollar op. 20 jaar later werd de gelijknamige serie 12 Monkeys gemaakt, die losjes gebaseerd is op de film.

De serie 12 Monkeys werd gemaakt door Terry Matalas en Travis Fickett en is losjes gebaseerd op de gelijknamige film, die zelf geïnspireerd was door Chris Marker's korte film La Jetée uit 1962. Het liep van 2015 tot 2018 gedurende 4 seizoenen met een totaal van 47 afleveringen.

Army of the 12 Monkeys


In 12 Monkeys spelen Aaron Stanford en Amanda Schull de hoofdrollen als James Cole en Dr. Cassandra "Cassie" Railly, twee vreemden die door het lot bij elkaar worden gebracht met de missie om tijdreizen te gebruiken om de destructieve plannen van de mysterieuze organisatie Army of the 12 Monkeys te stoppen. Kirk Acevedo en Noah Bean spelen ook in het eerste seizoen.

In het tweede seizoen maakt Bean een gastoptreden, en Todd Stashwick, Emily Hampshire en Barbara Sukowa worden gepromoveerd van terugkerende gasten naar vaste castleden. Stanford, Schull en Hampshire spelen heruitgevonden versies van de personages die respectievelijk door Willis, Stowe en Pitt werden vertolkt in de film. Stowe maakte een gastoptreden in het tweede seizoen in een kleine maar cruciale rol.

Verhaal


In het jaar 2043 is James Cole (Stanford) gerekruteerd door een team van wetenschappers, onder leiding van natuurkundige Katarina Jones (Sukowa), om terug in de tijd te reizen naar het jaar 2015 en de vrijlating van een dodelijk virus door de mysterieuze organisatie bekend als de Army of the 12 Monkeys te stoppen.



In de oorspronkelijke tijdlijn van Cole veroorzaakte het virus een plaag die in 2017 leidde tot de dood van zeven miljard mensen en de mutaties van het virus zouden uiteindelijk het einde van het menselijk ras betekenen. In de tijdlijn van 2015 zal Cole de briljante viroloog Dr. Cassandra "Cassie" Railly (Schull) ontmoeten en haar hulp inroepen. Verder in de serie komt Cole heel wat andere mensen tegen onder wie de aan psychische problemen lijdende Jennifer Goines (Hampshire).

Van Splinter naar 12 Monkeys


Matalas en Fickett, die eerder samen hadden geschreven voor de series Nikita en Terra Nova, schreven een origineel scenario voor een televisiepilot met een verhaal rond tijdreizen, genaamd Splinter. Uiteindelijk belandde dit scenario op de kantoren van Atlas Entertainment, die de film 12 Monkeys had geproduceerd en al een tijdje een televisieserie gebaseerd op die film wilde maken.



Na enige overweging kwamen Matalas en Fickett tot een overeenkomst met Atlas Entertainment om Splinter om te vormen tot een 12 Monkeys-aanpassing. Volgens Matalas werd het grootste deel van de Splinter-pilot veranderd, behalve de algemene structuur van het verhaal, namelijk een poging om een man in het verleden te stoppen, het concept van dezelfde klok vanuit verschillende tijdstippen, de terminologie die werd gebruikt voor tijdreizen (splintering) en een vrouwelijke hoofdpersonage genaamd Cassie.

Positief ontvangen


De serie 12 Monkeys werd net als de film goed ontvangen, hoewel het niet onmiddellijk het geval was. Zo kreeg het eerste seizoen van 12 Monkeys gemengde recensies met een score van 60% op Rotten Tomatoes. Vanaf het tweede seizoen kreeg de serie wel positieve reacties met een score van 92% voor seizoen twee.



Het derde en vierde seizoen van 12 Monkeys waren ook een groot succes en kregen zelfs een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Deze twee laatste seizoenen van de serie waren heel geliefd en sloten het verhaal perfect af. De serie was uiteindelijk een even groot succes als de film en is zeker de moeite waard om te zien.

Kijken?


De serie 12 Monkeys is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de serie wel kopen op dvd of blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Clanes': doelloze infiltratie in een drugskartel
Recensie

'Clanes': doelloze infiltratie in een drugskartel

Deze Spaanse misdaadserie weet de aandacht maar matig vast te houden.

Regie: Roger Gual, Javier Rodríguez | Cast: Clara Lago (Ana), Tamar Novas (Daniel), Xosé A. Tourinán (Nilo), Melania Cruz (Laura), Miguel de Lira (Padín), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 41-56 minuten | Jaar: 2024

Clanes valt meteen met de deur in huis. Wanneer Ana's vader wordt vermoord, blijkt al snel dat hij een dubbelleven leidde. Ana besluit zich te verdiepen in dit geheime leven door te infiltreren in een drugskartel. Doordat de serie meteen alle benodigde informatie presenteert, zit het tempo er gelijk lekker in en kan het primaire verhaal, de zoektocht van Ana, snel beginnen. Maar helaas neemt direct na de eerste aflevering het tempo alweer af.

Ook blijkt het verhaal van deze Spaanse misdaadserie nogal troebel. Dat Ana meer te weten wil komen over haar vader is duidelijk, maar haar precieze bedoelingen binnen het drugskartel zijn niet helder. Als er een tweede seizoen komt kan het daarin met dit verhaal nog alle kanten op. Het is best mogelijk dat Ana volledig zal integreren, maar ze kan net zo goed iedereen die ze ontmoet heeft verlinken bij de politie.

Doordat er geen duidelijk doel is, ontbreekt de spanning. Bovendien bevat Clanes alle ingrediënten die je van een Spaanse misdaadserie zou verwachten: een drugskartel als familiebedrijf, omkoping, een mol, een groot transport dat onderschept wordt; alle gebruikelijke onderdelen komen aan bod. Het geheel is daarmee allemaal net iets te voorspelbaar. Wel leuk is de romance die zich ontwikkelt tussen Ana en kartelbaas Daniel. Een standaard wending voor de gemiddelde dramaserie, maar best verfrissend voor een misdaadserie.

Hoewel het scenario wat dunnetjes is, valt op de cast niets aan te merken. Het acteerwerk is van hoog niveau en Clara Lago en Tamar Novas hebben als Ana en Daniel goede chemie. De acteurs maken daarmee een hoop goed van wat het ietwat slappe verhaal aan spanning mist. Daardoor is Clanes uiteindelijk best oké, maar geen serie die je op het puntje van je stoel brengt. Clanes is gewoon weer een Spaanse misdaadserie. Eentje zoals zovele. Daar is niets mis mee, maar erg vernieuwend of spannend is het allemaal niet.

★★★☆☆

Clanes is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijk dit weekend nog snel twee echte moderne filmklassiekers op Netflix
Series / Specials

Kijk dit weekend nog snel twee echte moderne filmklassiekers op Netflix

Tot en met 30 juni: laatste kans om Gone Girl met Ben Affleck te kijken op Netflix

Het is een verdrietige week voor iedereen met een abonnement op Netflix. Deze week worden namelijk enkele parels verwijderd van de streamingdienst. Hieronder hebben we twee ijzersterke aanraders om snel te kijken voordat het te laat is.

Gone Girl



Gone Girl is een thriller uit 2014 en is geregisseerd door David Fincher. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn, die ook meegeschreven heeft aan het scenario.

In Gone Girl is Amy (Rosamund Pike) vermist. Ze is best bekend, aangezien ze de inspiratie was voor de populaire boeken van haar man, Nick Dunne (Ben Affleck). Haar vermissing komt dan ook op het nieuws en al snel wordt Nick de hoofdverdachte in dit onderzoek.

Laatste kans: tot en met 30 juni op Netflix.



The Revenant



Deze indrukwekkende film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol heeft vele prijzen gewonnen, waaronder Best Director, Best Cinematography en Best Picture. Ook heeft de film drie prijzen gewonnen tijdens de 73e Golden Globe Awards. The Revenant is dus niets minder dan een ijzersterke aanrader.

The Revenant speelt zich af in 1823 en gaat over Hugh Glass. Hij jaagt op pels, maar worstelt om de ijskoude winter te overleven, zeker nadat hij aangevallen wordt door een beer. Hij besluit wraak te nemen op degenen die hem hadden kunnen helpen, maar dat niet deden.

Laatste kans: tot en met 30 juni op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix komt met 3 LEGO-sets van hun hitserie uit 2022
Series / Nieuws

Netflix komt met 3 LEGO-sets van hun hitserie uit 2022

Later dit jaar krijgt Wednesday drie LEGO-set die de fans vast graag willen hebben.

Van alle eigen films en series van Netflix is er tot op heden maar één LEGO-set verschenen. Van de serie Stranger Things verscheen in mei 2019 de set LEGO 75810 The Upside Down. Nu weten we dat later dit jaar een andere Netflix-serie in een keer drie sets krijgt.

Eerder meldde Bricktastic al dat LEGO onder de codenaam 'Buffalo' aan de sets gebaseerd zijn op de hitserie Wednesday werkte. Het eerste seizoen van de serie met Jenna Ortega als Wednesday Addams verscheen eind 2022 en eind dit jaar volgt waarschijnlijk het tweede seizoen.

Drie LEGO-sets


Van Wednesday verschijnen een BrickHeadz-set en twee reguliere sets. De volgende sets zijn aangekondigd:

  • LEGO BrickHeadz 40750 Wednesday - 239 stenen - €9,99
  • LEGO 76780 Buildable Wednesday, Enid & Thing - 702 stenen - €49,99
  • LEGO 76781 Wednesday Addams Bedroom - 750 stenen - €89,99


Details


De sets zullen naar verwachting op 1 oktober op de LEGO-website beschikbaar komen. Verdere details, zoals foto's, zijn nog niet onthuld. Wil je het eerste seizoen van Wednesday - met 1,7 miljard kijkuren de best bekeken Netflix-serie - nog een keer zien? Je vindt deze hier op Netflix.

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord door LEGO of een andere leverancier en is geschreven omdat het onderwerp aansluit bij series en films.

Deze iconische 18+ LEGO-robot met ruim 1.500 stukjes wil iedereen wel hebben


Welke Autobot of Decepticon uit de animatieserie The Transformers uit de jaren 80 is jouw favoriet? Mogelijk is dat Optimus Prime en wie weet heb jij de originele speelgoed versie wel ergens in een kast staan. Zo ja, dan wil je ook deze LEGO-set van Optimus zeker hebben. Lees verder...
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ben je helemaal klaar met 'The Acolyte'? Schakel dan over op deze 'Star Wars'-serie
Series / Featured

Ben je helemaal klaar met 'The Acolyte'? Schakel dan over op deze 'Star Wars'-serie

Voor fans van Star Wars: The Acolyte is deze Star Wars serie een echte aanrader.

Star Wars is al jarenlang heel populair. Trouwe fans hebben alle nieuwe films en series gezien. Heb je Star Wars: The Acolyte al helemaal gebingewatcht en ben je op zoek naar een nieuwe serie? Dan is deze aanrader perfect voor jou.

Star Wars:The Acolyte is gemaakt door Leslye Headland en speelt zich af tijdens het einde van de High Republic-era. Heb je genoten van alle vijf de afleveringen en ben je nu op zoek naar een nieuwe kijktip? Zoek dan niet verder.

Star Wars


In 2022 kwam de serie Andor uit. Deze serie speelt zich ook af in het universum van Star Wars en is dus perfect voor fans van The Acolyte. Deze serie is echter niet gemaakt door Headland, maar door Tony Gilroy. Hij is vooral bekend van zijn werk aan The Devil's Advocate en Rogue One: A Star Wars Story.

Op het moment van schrijven is alleen het eerste seizoen uit. Deze bestaat uit 12 afleveringen van ongeveer 35 tot 60 minuten. Ook is seizoen 2 in de maak, maar er is nog geen officiële verschijningsdatum.

Het plot


In Andor staat het personage Cassian Andor centraal. Hij was eerst een dief, maar is nu een rebellenspion. De serie speelt zich vijf jaar voor de gebeurtenissen van Rogue One af en laat zien hoe de Rebel Alliance is gevormd en hoe Cassian zich heeft aangesloten bij de strijd tegen het Galactische Keizerrijk.



De serie is ook zeer populair bij critici op Rotten Tomatoes. Zij geven Andor namelijk een score van 96%. Het publiek beloont de serie met 87% (op het moment van schrijven).

Disney+


Ben je benieuwd geworden naar de avonturen van Cassian? Stream dan Andor op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze  bekende fantasyfilm met Hugh Jackman wordt een serie!
Series / Nieuws

Deze bekende fantasyfilm met Hugh Jackman wordt een serie!

We zien dit weergaloze personage terug in het hedendaagse New York.

Dokter Abraham van Helsing is algemeen bekend uit Bram Stokers klassieke boek Dracula. De film uit 2004 met Hugh Jackman en Kate Beckinsale in de hoofdrollen was een knaller. De maker van Elementary, Rob Doherty, gaat nu een nieuwe serie ontwikkelen, waarin de vampierjager van weleer op een ander soort gespuis gaat jagen.

Van Helsing heeft er al een aantal incarnaties opzitten, maar hij was nog niet als speurneus in New York te zien. Zijn collega Mina Harker is speciaal agent bij de FBI en tevens zijn ex-partner, die hem bijstaat bij het oplossen van de meest angstaanjagende zaken.

Iconisch


Doherty is samen met Carl Beverly en Sarah Timberman uitvoerend producent van de serie. De afleveringen zullen geschreven worden door Jonathan Lee, die voor Netflix Lockerbie heeft geschreven.

Paramount heeft naar verluidt de rechten gekocht nadat verschillende zenders interesse hadden getoond. Gezien de populariteit van de iconische dokter van Helsing mag dit geen verbazing wekken.

Eigentijds jasje


Behalve de film met Jackman en Beckinsale is er ook een fantasyserie gemaakt met dezelfde titel. Deze ging over Vanessa van Helsing (Kelly Overton), de dochter van de dokter, die in een post-apocalyptische wereld zijn werk voortzet. Doherty's serie laat het bovennatuurlijke element vallen en steekt de avonturen in een eigentijds jasje.



Kijk in de tussentijd Van Helsing uit 2004 op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe castleden voor de 'IT'-prequelserie 'Welcome to Derry' aangekondigd
Series / Nieuws

Nieuwe castleden voor de 'IT'-prequelserie 'Welcome to Derry' aangekondigd

Nadat eerder de terugkeer van Bill Skarsgård als Pennywise werd aangekondigd, zijn nu de overige castleden bekendgemaakt.

De twee films over HET, een gruwelijk monster dat Derry terroriseert, waren een overweldigend succes. De prequelserie die HBO heeft aangekondigd is minstens zo veelbelovend.

Skarsgård zal naast de hoofdrol ook optreden als uitvoerend producent en samenwerken met de makers van de oorspronkelijke films. Deadline komt nu met namen van de overige castleden.

Ensemblecast


Niet minder dan tien acteurs treden toe tot de cast. Dit zijn Alixandra Fuchs, Kimberly Guerrero, Dorian Grey (Star Trek: Discovery), Thomas Mitchell, BJ Harrison, Peter Outerbridge, Shane Marriott (Fargo), Chad Rook, Joshua Odjick en Morningstar Angeline (Echo).

Er zijn geen details gegeven over de rollen die zij zullen spelen. Het is mogelijk dat een aantal van hen hoofdrollen speelt en de rest de bewoners van Derry speelt. Een andere optie is natuurlijk dat er ook nu weer een ensemblecast gevormd wordt.

Overig


Eerder werd bekend dat Taylour Paige, Jovan Adepo, Chris Chalk, James Remar en Stephen Rider rollen zullen hebben de verfilming. We houden jullie uiteraard op de hoogte. Het staat in elk geval vast dat Pennywise ook in het verleden van Derry de nodige dood en verderf heeft gezaaid.

Hieronder kun je een fantrailer bekijken:



Welcome to Derry wordt in de loop van 2025 verwacht bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe is het nu met hét oogappeltje 'Lisa' uit de hitserie 'True Detective' uit 2014?
Series / Specials

Hoe is het nu met hét oogappeltje 'Lisa' uit de hitserie 'True Detective' uit 2014?

Alexandra Daddario speelde in het eerste seizoen van 'True Detective' de rol van Lisa Tragnetti.

In 2014 speelde Alexandra Daddario een van haar eerste grote rollen in een serie. Ze was toen te zien in het eerste seizoen van True Detective als Lisa Tragnetti. Sindsdien heeft de actrice een mooie acteercarrière opgebouwd en speelde ze in tal van films en series.

Daddario maakte haar televisiedebuut op 15-jarige leeftijd toen ze het slachtoffer Laurie Lewis speelde in de serie All My Children. Haar eerste grote rol was die van Annabeth Chase in de fantasy-avonturenfilm Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010). Ze had ook een terugkerende rol als Neal Caffrey's geliefde Kate Moreau in White Collar. In 2011 verscheen ze in de komediefilm Hall Pass en had ze een terugkerende rol als Rachel in de komediedramaserie Parenthood.

Lisa Tragnetti


Haar eerste hoofdrol na Percy Jackson was als hoofdpersonage Heather Miller in de slasherfilm Texas Chainsaw 3D uit 2013. Dat jaar hernam Daddario haar rol als Annabeth Chase in het filmvervolg Percy Jackson: Sea of Monsters.

In januari 2013 werd Daddario gecast in het eerste seizoen van True Detective. Ze verscheen in vier afleveringen als Lisa Tragnetti, een rechtbankverslaggever die een buitenechtelijke affaire heeft met een van de hoofdpersonages. Haar naaktscène met Woody Harrelson trok toen veel aandacht.

Gastrollen en hoofdrollen


Het jaar daarop had Daddario een hoofdrol als Blake Gaines in de rampenfilm San Andreas en maakte een cameo-optreden in de pilot van de komedieserie The Last Man on Earth. Datzelfde jaar had ze een gastrol in American Horror Story: Hotel, waarin ze een gefictionaliseerde versie van de ontwerpster Natacha Rambova speelde.



Daddario speelde vervolgens een van de hoofdrollen in de verfilming van Baywatch (2017). Ze speelde Summer Quinn, die in de originele televisieserie werd vertolkt door Nicole Eggert. Datzelfde jaar vertolkte ze de rol van Kate Jeffries in de roadtripkomedie The Layover (2017), geregisseerd door William H. Macy.

The White Lotus


Een van haar recentste grote rollen was in het eerste seizoen van de satirische dramaserie The White Lotus (2021), waarin ze de rol speelde van Rachel Patton, een pasgetrouwde journaliste die clickbait-klussen doet.



Voor haar optreden in de serie kreeg ze samen met de rest van de cast lovende kritieken, waarbij The Hollywood Reporter verklaarde dat haar optreden "zou moeten herdefiniëren hoe het publiek en casting directors haar zien." Ze werd genomineerd voor een Emmy Award voor haar vertolking in The White Lotus.

Toekomst


Daddario speelde daarna in films als Die in a Gunfight (2021) en Wildflower (2022). Dit jaar is ze te horen als Lois Lane in de animatiefilm Justice League: Crisis on Infinite Earths, een rol die ze herneemt van Superman: Man of Tomorrow (2020). De film werd in drie delen gesplitst met de twee eerste delen die eerder dit jaar uitkwamen en het derde en laatste deel dat deze zomer uitkomt.



Sinds 2023 speelt Daddario de hoofdrol van Rowan Fielding in de serie Mayfair Witches, gebaseerd op de romancyclus Lives of the Mayfair Witches van Anne Rice. Rowan is een neurochirurg die ontdekt dat ze erfgename is van de Mayfair-dynastie. De serie werd vernieuwd voor een tweede seizoen.

Kijken?


Daddario heeft sinds True Detective een mooie carrière opgebouwd die nog lang niet ten einde is. Zo staan er nog heel wat projecten op de planning waarin ze zal spelen. Er is de film I Wish You All the Best, die in maart 2024 in première ging op het South by Southwest Film Festival in de VS, er is de film A Tree Fell in the Woods, die in postproductie is en er zijn ook de films Double Booked en Happy Life die in ontwikkeling zijn.

Bekijk op instagram


Wil je Daddario zien in True Detective? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Je kan Daddario ook zien in het eerste seizoen van The White Lotus, die ook te vinden is op HBO Max. Haar nieuwste serie Mayfair Witches kan je op dit moment niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies potentiële topserie 'Land of Women': kijken of skippen?
Series / Specials

Eerste recensies potentiële topserie 'Land of Women': kijken of skippen?

Rotten Tomatoes geeft fantastische score aan deze serie met zon, wijn,familie geheimen en enkele huurmoordenaars.

Met deze zomerse serie reis je af naar het zonnige Spanje. Wat wil je nog meer? Behalve natuurlijk zelf door de straten van één van de oude steden slenteren. Onlangs is de Spaanse Land of Women uitgekomen, maar wat vinden critici eigenlijk van dit nieuwe verhaal?

Land of Women is gemaakt door Ramón Campos en gebaseerd op het boek La Tierra de las Mujeres (Het land van de vrouwen) van de Spaanse schrijfster Sandra Barneda.

Land of Women


De serie vertelt het verhaal van een moeder en dochter die uit New York moeten vluchten nadat de financiële zaken van hun man en vader verkeerd liepen. In het kleine zonnige wijnstadje worden ze geconfronteerd met hun familiegeheimen en huurmoordenaars.

Deze thriller en komedie valt goed in de smaak bij critici op Rotten Tomatoes. Op het moment van schrijven scoren zij Land of Women namelijk een fantastische 80%.

Recensies


De enige kritiekpunt dat Land of Women krijgt zijn de "egoïstische personages", aldus Peter Martin van ScreenAnarchy. Volgens hem zeuren de personages te veel in plaats van dat ze dingen ondernemen.



Ondanks dit zijn veel andere critici laaiend enthousiast. Zo schrijft Anne Brodie van What She Said dat de personages juist "optimistisch" zijn ondanks de "dodelijke tegenslagen". Ze vervolgt dat ze erg houdt van de "LGTBQ2-positiviteit, de familie, de 'can-do'-positiviteit en de mogelijkheid van liefde en verlossing".

Apple TV+


Ben je nieuwsgierig geworden naar deze thriller in het mooie Spanje? Stream Land of Women op Apple Tv+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.