Er staan een hoop geweldige series op Netflix waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Hou je van een goede scifi-serie? Dan is Resident Alien een aanrader.
Het eerste seizoen van de Amerikaanse serie Resident Alien kwam uit in 2021. Daarna verschenen er nog twee seizoenen, waarvan het meest recente afgelopen februari in première ging. Bovendien is de serie vernieuwd voor een vierde seizoen.
Alien in Colorado
Resident Alien gaat over een alien die een crash landing heeft gemaakt op aarde, in een klein stadje in de Amerikaanse staat Colorado. De alien is naar de aarde gestuurd om de mensheid uit te roeien. Hij doet zich voor als een dokter die op vakantie is.
Nadat de alien wordt gevraagd om een autopsie uit te voeren op de lokale huisarts, die door onbekende oorzaak om het leven is gekomen, neemt hij diens praktijk over. Tijdens zijn aanwezigheid in het stadje worstelt hij met het morele dilemma waarin hij zich bevindt.
Bedreigingen
Nu hij zich onder hen bevindt, ontwikkelt hij namelijk medeleven voor de mensheid. Hij begint ze zelfs te beschermen tegen buitenaardse bedreigingen. Er ligt voor hem echter ook gevaar op de loer, want er is iemand die weet welke identiteit er achter zijn vermomming verscholen zit…
Alan Tudyk (Tucker & Dale vs Evil, A Knight's Tale) speelt de hoofdrol van de Alien, of wel Harry Vanderspeigle. De serie is gecreëerd door Chris Sheridan, vooral bekend als één van de schrijvers van Family Guy.
Geweldige score
Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een geweldige score. Op de tomatometer scoort de serie 97%. Ook het publiek is enthousiast en geeft 85%.
Benieuwd geworden? Bekijk Resident Alien op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Supercell heeft een intrigerende insteek: vijf Londenaren met een donkere huidskleur ontdekken dat ze genetisch overdraagbare superkrachten hebben, net als de ziekte sikkelcel die in hun familie voorkomt. Deze mix van fantasie en serieuze thematiek belooft een serie met een origineel verhaal waarbij de diversiteit van het scherm afspat, zoals we van Netflix gewend zijn. Helaas wordt een goede uitwerking verhinderd door eindeloze herhalingen, plotgaten en slecht acteerwerk.
Enkele opmerkingen hinten ernaar dat racisme een belangrijk thema wordt, maar helaas blijft het bij een overgesimplificeerde weergave en wat sporadische momenten die grotendeels beperkt zijn tot het begin van de serie. Al snel verdwijnt dit thema naar de achtergrond om plaats te maken voor een aaneenschakeling van vrijwel dezelfde elementen, zoals hoofdpersonen die bijna of ongemerkt tegen elkaar aanlopen zonder dat daar iets uit voortkomt.
De humor is niet alleen oppervlakkig en geforceerd, maar wordt ook nog eens gerecycled. Tweemaal worden personages geïntroduceerd terwijl ze doen alsof ze elkaar niet kennen. Dit is de eerste keer al niet grappig, de tweede keer nog minder. Ook andere verhaalonderdelen zijn irritant repetitief. Aflevering na aflevering draaien de superhelden ruziënd om elkaar heen, als hoofdpersonen in een romkom, in wat de meest langdradige ontstaansgeschiedenis ooit moet zijn.
Tegen het einde rijst de vraag of deze mensen überhaupt op tijd een groep zullen vormen voor de beloofde confrontatie met de gemeenschappelijke vijand. Het slechte acteerwerk helpt ook zeker niet. De toch al vrij stereotiepe personages worden vertolkt door acteurs met weinig energie, waarvan slechts enkelen hun personage voldoende tot leven weten te wekken. De ontknoping wordt verpest door voorspelbare plotwendingen en het slechte acteerwerk.
Een groot plotgat dat in aflevering twee voor verwarring zorgt wordt niet gecorrigeerd, wat uitpakt als een behoorlijk anticlimax voor eenieder die zich stoort aan tijdreisverhalen die geen rekening houden met de grootvaderparadox. Ook het realistische aspect komt niet goed uit de verf. Supacell weet daarmee zowel sciencefictionliefhebbers als kijkers met een interesse in serieuze maatschappelijke onderwerpen van zich te vervreemden.
Bedenker en regisseur Rapman hint echter al naar een tweede seizoen. Wellicht heeft zijn populariteit daar iets mee te maken, want aan de kwaliteit van de serie dit niet te danken. Het is te hopen dat een eventueel vervolg het concept beter uitwerkt zodat de thema's alsnog goed tot hun recht kunnen komen. Hoofdpersoon Michael kan gelukkig tijdreizen en zou zo alle plotgaten, gekunstelde dialogen en herhalingen kunnen voorkomen. Alleen niet het slechte acteerwerk.
Star Trek is een van de grootste franchises ooit gemaakt. Als je nieuw bent in de wereld van Star Trek, heb je zoveel prachtige content om in te halen, hoewel sommigen zouden zeggen dat er te veel content is.
Omdat er meer dan 850 afleveringen zijn, kan het kijken van alle Star Trek-series moeilijker zijn dan vechten tegen een Gorn in de woestijn. Om het je makkelijker te maken om te beginnen, hebben we elke serie van deze langlopende franchise gerangschikt van slecht naar goed.
11. Star Trek: Picard (2020-2023)
Star Trek: Picard was bedoeld als comfortfood voor fans van Star Trek: The Next Generation. En of fans nu afhaakten door de veranderingen in de richting van de franchise met series zoals Star Trek: Discovery, of gewoon Patrick Stewart weer in actie wilden zien, Paramount dacht duidelijk dat deze serie bijna universeel geliefd zou zijn.
Dat gebeurde niet. Het warme en vertrouwde gevoel van het zien van een paar bekende gezichten in het eerste seizoen verdween door een vaak verwarrend plot over androïden. Het tweede seizoen zette deze verwarring voort met een tijdreisverhaal dat vaak op het randje van incoherentie balanceerde. Hoewel veel Star Trek-series een paar seizoenen nodig hebben om hun draai te vinden, was het schokkend dat zoveel van deze relatief korte serie blijkbaar met "maak het middelmatig" in gedachten was gemaakt.
10. Star Trek: The Animated Series (1973-1974)
Als je in de juiste stemming bent, heeft Star Trek: The Animated Series een zekere gekke amusementswaarde. Deze animatieserie zat echter vaak gevangen tussen twee heel verschillende werelden. Het was niet volledig een terugkeer naar de (relatief) nuchtere verkenning van ruimte, wetenschap en moraliteit van The Original Series. En het leunde niet volledig in de chaotische mogelijkheden van een tekenfilmwereld (iets wat Lower Decks later veel beter zou aanpakken).
Hoewel steeds meer elementen van The Animated Series canoniek zijn geworden dankzij series zoals Discovery, en het leuk is om de stemacteurs van de Original Series-cast te horen, is deze cartoon er een die alle fans, behalve de meest hardcore, kunnen overslaan.
9. Star Trek: Enterprise (2001-2005)
Ondanks wat je misschien hebt gehoord, is Star Trek: Enterprise geen slechte serie. Het begon gewoon niet als een erg goede serie. Enterprise werd na het vierde seizoen geannuleerd, wat jammer was, aangezien het toen juist zijn draai begon te vinden mede dankzij langere verhaallijnen en een echt leuk kijkje in het populaire Mirror Universe van Star Trek.
Als prequelserie legde Enterprise de basis voor alles, van Starfleet-beleid tot interacties met buitenaardse wezens, die in andere series in meer detail worden verkend. Zelfs als je geen kans maakt om Star Trek-triviawedstrijden in je lokale bar te winnen, is het nog steeds de moeite waard om te zien hoe boeiend Scott Bakula kan zijn in de kapiteinsstoel.
8. Star Trek: Prodigy (2021-nu)
Star Trek: Prodigy was erg moeilijk te rangschikken. In tegenstelling tot de andere twee Star Trek-tekenfilms, is deze animatieserie expliciet ontworpen voor jongere doelgroepen. Deze serie dient als een toegangspoort voor jongere fans om de bredere wereld van Star Trek te verkennen, maar er zijn genoeg elementen (vooral de terugkeer van Kate Mulgrew, die haar rol als Captain Janeway opnieuw vertolkt via een holografische vorm) om veteranen van de franchise betrokken te houden.
Uiteindelijk zal je plezier in deze serie grotendeels afhangen van hoeveel je van animatie en jeugdliteratuur houdt. Je zou zeker de eerste twee afleveringen van Prodigy moeten bekijken om te zien hoe mooi de CGI-animatie kan zijn.
7. Star Trek: Discovery (2017-nu)
Als Enterprise de Star Trek-serie is die te vroeg werd afgebroken, dan zou Discovery weleens de eerste Star Trek-serie kunnen zijn die te lang duurde, hoewel het dit jaar na het vijfde seizoen eindigde. Er zijn veel dingen die de serie goed doet, van slimme effecten en eigenaardige personages tot geweldige casting.
Discovery beweegt van een onsamenhangend maar interessant eerste seizoen naar een betoverend tweede seizoen, dat echt een boost krijgt door de introductie van Captain Pike (Anson Mount) en Spock (Ethan Peck). Latere seizoenen tonen echter aan dat de serie niet kan ontsnappen aan bedreigingen van galactisch niveau en de dramatiek van de personages begint de plotontwikkeling zo veel te overschaduwen dat we willen slingeren rond de zon en deze serie terug willen brengen naar zijn eerdere wortels.
6. Star Trek: Voyager (1995-2001)
Zoals veel Star Trek-series had Star Trek: Voyager een moeilijke start en werd het vaak overschaduwd door het uitstekende Star Trek: Deep Space Nine. Ironisch genoeg verbeterde Voyager dramatisch met wat leek op een cynische castingstunt: het toevoegen van de aantrekkelijke Jeri Ryan.
Hoewel het echt als een wanhopige kijkcijferstunt leek, maakte Ryan de gereformeerde Borg Seven of Nine tot het meest interessante personage van de serie. Ondanks hun vermeende conflicten achter de schermen, hielp de actrice elke scène die ze deelde met Mulgrew te versterken. Tussen het nieuwe castlid, verbeterd schrijven en Mulgrew werd Voyager al snel televisie waar je naar uitkeek, en het is absoluut de moeite waard om te bingewatchen.
5. Star Trek: Lower Decks (2020-nu)
Lower Decks richt zich op het leven van de lagere stafleden aan boord van het sterrenschip. Omdat showrunner Mike McMahan eerder schreef voor Rick and Morty en de animatie zijn aanwijzingen haalt uit de tekenfilmavonturen van Rick Sanchez, zou Lower Decks je kunnen doen denken aan Rick and Morty. Maar dat is gelukkig niet het geval. Behalve de animatieovereenkomsten, is het belangrijkste element dat deze twee cartoons gemeen hebben een razendsnel, bijna chaotisch tempo.
Hoewel het vermakelijk kan zijn, is Rick and Morty een vaak nihilistische serie met grappen die draaien om het idee dat niets echt uitmaakt. Lower Decks daarentegen is een luchtige serie die dient als het tegengif voor het moderne Star Trek. Als je andere hedendaagse series zoals Discovery en Picard hebt afgewezen omdat ze somber, gewelddadig en serieus zijn, is Lower Decks een heerlijk luchtig alternatief dat nooit bang is om een beetje lol te maken met zijn eigen franchise.
4. Star Trek: Strange New Worlds (2022-nu)
Star Trek: Strange New Worlds was een aangename verrassing voor fans van de franchise. Gevestigd jaren voordat Captain Kirk in die beroemde stoel zat, zien we Capt. Christopher Pike (Mount) de U.S.S. Enterprise leiden op bizarre avonturen naast enkele bekende personages, zoals Peck die terugkeert als Spock, en een paar nieuwe personages.
Een deel van wat deze serie laat stralen is dat het een terugkeer betekent naar een Star Trek, waarbij elke aflevering een op zichzelf staand avontuur is, in tegenstelling tot nieuwere series zoals Discovery en Picard, die hele seizoenen bouwen rond één enkele verhaallijn. De personages stralen allemaal hetzelfde roekeloze charme uit als de personages uit The Original Series.
3. Star Trek: The Next Generation (1987-1994)
Star Trek: The Next Generation was de eerste Star Trek-serie die volgde op de originele serie en de franchise uitbreidde met een nieuwe cast en setting. Het probeerde The Original Series opnieuw te creëren, zelfs tot het punt dat enkele van dezelfde schrijvers werden gebruikt en scripts van de afgebroken Star Trek: Phase II-serie werden hergebruikt.
De serie werd beter naarmate Commandant Riker's baard langer werd. Seizoen 2 was een grote verbetering, die vervolgens werd overtroffen door seizoen 3, dat nieuwe uniformen, nieuwe sets en Michael Piller als hoofd van het schrijfteam introduceerde. Zo gebeurde het dat The Next Generation zijn verschillen met zijn beroemde voorganger omarmde en diende als een springplank voor ideeën in andere Star Trek-series.
2. Star Trek: The Original Series (1966-1969)
The Next Generation mocht uiteindelijk een groot succes zijn, niets tipt op de originele Star Trek-serie (behalve die dat op de eerste plaats staat). Showrunner Gene Roddenberry slaagde erin om sciencefiction te combineren met de Amerikaanse pioniersgeest en zo zijn visie te creëren. De afleveringen waren vermakelijk en zetten je tot nadenken. William Shatner als Kirk en Leonard Nimoy als Spock leverden uitvoeringen die zich in ons collectieve popcultuurbewustzijn hebben gebrand.
The Original Series bood sociale commentaren over racisme, imperialisme en (vaak tot Spock's ergernis) de menselijke conditie. De combinatie van grote acteerprestaties, ambitieuze sets en aangrijpende verhaallijnen hielp deze serie echt transcendent te worden. De originele Star Trek-serie heeft niet alleen de toekomst van de franchise gevormd, maar ook de televisie zelf, en het is niet moeilijk te zien waarom het elk jaar nieuwe generaties fans blijft winnen.
1. Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)
Star Trek: Deep Space Nine op de eerste plaats zetten is misschien een controversiële beslissing. Deze serie heeft echter meer gedaan dan alleen de kwaliteit van The Next Generation evenaren. Deze Star Trek-serie maakte ook een aantal vertel- en productiekeuzes die hebben bijgedragen aan de relevantie van Deep Space Nine in de laatste jaren, zoals het regelmatig aanpakken van kwesties over ras, religieus fundamentalisme en oorlog.
Misschien wel de belangrijkste reden waarom Deep Space Nine zo pertinent aanvoelt, is dat de serie de langdurige Star Trek-regel brak van alleen maar op zichzelf staande afleveringen. Terwijl de machtige figuren zich meer richtten op het creëren van hun volgende serie, Voyager, kon showrunner Ira Steven Behr lange verhaallijnen en frequente afleveringsreferenties creëren. Het resultaat hiervan is dat Deep Space Nine de eerste serie uit het pre-streaming tijdperk van Star Trek is die perfect is om te bingewatchen.
Kijken?
Wil je al deze Star Trek-series zien? Een aantal series kan je bekijken op SkyShowtime, zoals Discovery, Strange New Worlds, Prodigy en The Next Generation. Star Trek: Picard en Star Trek: Lower Decks kan je op Prime Video bekijken.
Star Trek: Voyager, Star Trek: Enterprise en Star Trek: The Animated Series vind je terug op Netflix. De originele Star Trek-serie kan je bekijken op zowel SkyShowtime als Netflix en Deep Space Nine vind je ook terug op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Stephen King heeft tientallen boeken en korte verhalen op zijn naam staan. Gezien zijn indrukwekkende staat van dienst deelt hij regelmatig zijn gedachten over series in het genre van horror, mystery en suspense. Hieronder volgen een aantal van Kings aanbevelingen op X.
De series Servant, Dracula, in een bewerking van 'Sherlock'-makers Mark Gatiss en Steven Moffat en NOS4A2 kun je in zijn geheel bekijken. Een psychologisch horrordrama van M. Night Shyamalan, een klassieker en een verfilming van Joe Hills boek (Kings zoon!): kijk of je het met King eens bent.
Andere dimensies
Servant is een psychologische horrorserie die vier seizoenen telt, met M. Night Shyamalan als showrunner en uitvoerend producent. Het echtpaar Dorothy (Lauren Ambrose) en Sean (Toby Kebbell) is kapot van verdriet na het overlijden van hun baby Jericho. Na Dorothy's psychose krijgen ze een levensechte babypop als onderdeel van therapie. Kort daarop wordt Leanne (Nell Tiger Free) als nanny aangenomen, waarna er griezelige gebeurtenissen in huis plaats beginnen te vinden. King noemde het verhaal "creepy" en was "na twee afleveringen het verhaal ingetrokken".
Dracula is een hervertelling van Bram Stokers boek, maar een deel van het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Dracula wordt gespeeld door de Deense acteur Claes Bang, die eerder te zien was in The Northman. De vampier is charmant, verleidelijk en heeft een onderkoeld gevoel voor humor. King had het volgende te zeggen: "De BBC verfilming van 'Dracula' is intelligent, engagerend en geweldig bloederig. Daarmee bedoel ik geweldig en vooral bloederig".
NOS4A2, oftewel 'Nosferatu', gaat over een jonge vrouw die de strijd aanbindt met een boosaardige wezen. Victoria "Vic" McQueen (Ashleigh Cummings) komt er achter dat ze door verschillende dimensies kan reizen. Dit talent moet ze inzetten wanneer ze opnieuw tegenover Charles Manx (Zachary Quinto) komt te staan. Dit kwaadaardige wezen ontvoert kinderen en brengt ze naar een andere dimensie. Vic wist als kind aan hem te ontkomen, wat Manx nooit heeft kunnen verkroppen. King noemde de serie vooral sterk in het feit dat "[de serie] gewone mensen laat zien, die proberen te doen wat goed is. Horror is in het alledaagse geworteld".
Op dit moment is Netflix nog altijd de grootste streamingdienst ter wereld. Met de komst van diensten als Disney+, HBO Max en Prime Video leek daar snel verandering in te komen, maar de afgelopen periode bleek dat die diensten moeite hadden om hun abonnees te behouden en voldoende nieuwe content te bieden.
Het leidde er onder meer toe dat Netflix weer films en series uit de catalogi van de concurrentie mag aanbieden. Netflix is zelfs weer gegroeid ten opzichte van de nieuwere diensten.
Samensmelting
In de filmwereld zijn al meerdere samensmeltingen geweest. Denk maar aan Disney en 20th Century Fox. Nu komt CNBC met het bericht dat Paramount Global met meerdere partijen in gesprek is om zijn verliesgevende streamingdienst Paramount+ samen te laten smelten met een concurrerende dienst.
Naar verluidt zou Warner Bros. Discovery de beoogde kandidaat zijn. Als het tot een deal zou komen, dan worden de diensten (HBO) Max en Paramount+ ongetwijfeld samengevoegd. Warner Bros. Discovery zou met Paramount+ verder de concurrentiestrijd aan kunnen gaan met Netflix en Disney+.
Abonnees
Paramount+ heeft op dit moment 71 miljoen betalende abonnees wereldwijd en (HBO) Max heeft er 100 miljoen wereldwijd, waarvan bijna 53 miljoen in Noord-Amerika. Bekende series van Paramount+ zijn Star Trek, Yellowstone, Tulsa King, Halo en Yellowjacket.
In Nederland is Paramount+ niet beschikbaar. Een groot deel van het aanbod van Paramount+ is terug te vinden op SkyShowtime, en ook op diensten als Prime Video en Netflix.
Ook interessant Review SkyShowtime - aanbod, prijzen, series en meer
SkyShowtime is pas sinds oktober 2022 op de Nederlandse VOD-markt te vinden en moet schijnbaar nog zijn plekje zien te vinden tussen verschillende concurrenten. Toch hebben ze nog een verrassend groot aanbod van Amerikaanse televisieseries, die voor vele kijkers kan smaken naar meer. Lees verder...
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot grote hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zijn verborgen juweeltjes die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze series voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?
Ripley
Het is nog niet zo lang uit, maar toch vliegt het een beetje onder de radar. Deze miniserie met een sterrencast is sinds kort te streamen op Netflix. Op Rotten Tomatoes doet de serie het hartstikke goed, daar het een score van maar liefst 85% krijgt.
Een oplichter genaamd Ripley, die in de jaren 60 in New York woont, wordt ingehuurd door een rijke man om zijn zwervende zoon uit Italië terug te halen.
Trainwreck: Woodstok '99
Het festival werd weliswaar als vreselijk ervaren, maar de docuserie erover wordt enorm gewaardeerd. Op Rotten Tomatoes zijn critici en publiek eensgezind in hun positiviteit, en dat resulteert in een uitstekende score van 88%. Kijk alle afleveringen op Netflix.
In het schokkende Trainwreck: Woodstock '99 kijken Fatboy Slim, Gavin Rossdale van Bush, Jonathan Davis van Korn en Jewel terug op het rampzalige festival.
Grace and Frankie
Van deze komedieserie, met veel Hollywood-iconen, kun je maar liefst zeven seizoenen streamen op Netflix. Op de Tomatometer heeft de serie een geweldige score van 90%.
De deftige Grace en de excentrieke Frankie zijn in de komedieserie Grace and Frankie verre van vrienden. Maar als hun echtgenoten op elkaar verliefd worden, begint tussen hen ook een vriendschap.
Dark
Deze duistere Duitse serie sloeg bij het uitkomen in 2017 op Netflix in als een bom. Inmiddels is de serie in het collectieve geheugen wat weggezakt, maar op Rotten Tomatoes blijft de serie onverminderd populair. Publiek en critici geven het de nagenoeg perfecte score van 95%.
Dark is een familiesaga met een bovennatuurlijk tintje, gesitueerd in een Duits stadje waar de verdwijning van twee jonge kinderen de relaties tussen vier families blootlegt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Game of Thrones is nu nog steeds een van de beste series ooit gemaakt. Een van de personages in de serie was Cersei Lannister, gespeeld door de Britse actrice Lena Headey. Deze rol blijft een van haar grootste en speelde ze tot de laatste aflevering die uitkwam in 2019. Maar hoe gaat het nu met Headey?
Headey is Brits, maar ze werd geboren in Bermuda, waar haar vader voor zijn werk als politieofficier naar uitgezonden werd. Ze werd op 17-jarige leeftijd ontdekt toen ze een schooloptreden verzorgde in het Royal National Theatre en gevraagd werd voor een rol in de film Waterland, die in 1992 werd uitgebracht.
Films
Headey bleef gestaag werken in Britse en Amerikaanse films en op televisie, vooral in bijrollen. In Imagine Me & You, die in 2005 werd uitgebracht, speelde ze haar eerste memorabele hoofdrol. Dat jaar speelde ze ook de hoofdrol in The Brothers Grimm (2005) en een jaar later was Headey te zien als Queen Gorgo in 300, een rol die ze hernam in 2014 in 300: Rise of an Empire.
Andere films waarin Headey verscheen zijn onder andere The Remains of the Day (1993), The Jungle Book (1994), Mrs Dalloway (1997), Ripley's Game (2002), Dredd (2012), The Purge (2013), Pride and Prejudice and Zombies (2016) en Fighting with My Family (2019). Ze speelde in haar carrière al in meer dan 50 films.
Sarah Connor
Naast films, speelde Headey ook in tal van series. Zo speelde ze een bijrol in de Britse serie Band of Gold van 1996 tot 1997. Daarna speelde Headey kleine rollen in een aantal series, maar ze was toen vooral te zien in films.
Een van haar eerste grote rollen in een serie was als Sarah Connor in de sciencefictionserie Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008–2009), een spin-off van de Terminator-films. Het was redelijk populair, maar werd na twee seizoenen geannuleerd.
Cersei Lannister
Maar het is in 2011, toen ze de rol kreeg van Cersei Lannister in Game of Thrones, dat Headey internationaal bekend werd. Ze werd in de rol gecast nadat haar vriend en uiteindelijke co-ster Peter Dinklage haar casting aan de producenten had voorgesteld.
Haar vertolking van de meedogenloze koningin heeft lovende kritieken gekregen en ze werd genomineerd voor tal van prijzen, waaronder vijf Emmy Awards en een Golden Globe. Ze speelde Cersei in alle acht seizoenen van Game of Thrones tot de laatste aflevering in 2019.
Stemrollen
Na Game of Thrones heeft Headey vooral stemrollen gespeeld in animatieseries. Zo had ze terugkerende rollen als Big Mama in de animatieserie Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles (2018–2020) en als Amelia Hughes in de geanimeerde webserie Infinity Train (2019–2021).
Ze verleende haar stem aan het rollenspel-videospel Risen (2009) en de videogame-verfilmde film Kingsglaive: Final Fantasy XV (2016), evenals aan de animatieserie Danger Mouse (2015–2017) en Tales of Arcadia (2017–2018; 2020), en de poppenserie The Dark Crystal: Age of Resistance (2019).
Toekomst
In 2023 was Headey opnieuw op het kleine scherm te zien als Dorothy Hunt in White House Plumbers en als Aster Calyx in Beacon 23, waarvan het tweede seizoen eerder dit jaar uitkwam. Ze heeft ook haar regiedebuut gemaakt met de film The Trap, waarin haar Game of Thrones co-ster Michelle Fairley de hoofdrol speelt. De film ging in première op het Austin Film Festival in de VS in 2023 en staat gepland om later uit te komen.
Daarnaast staan er andere projecten gepland waarin Headey zal spelen. Zo zal ze te zien zijn in de thrillerfilm Ballistic naast Amybeth McNulty en in de serie The Abandons naast Gillian Anderson. Ze zal ook te horen zijn in de nieuwe animatieserie New-Gen.
Kijken?
Wil je Headey als Cersei Lannister zien in Game of Thrones? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Ook de recentere serie White House Plumbers waarin ze speelde kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Voor velen is acteren in grote films of series in Hollywood een grote droom. Soms lijkt het alsof bekende acteurs en actrices alles hebben wat ze maar zouden willen, maar helaas is dat niet altijd het geval. De carrière van deze Outlander-ster stelde namelijk de band met haar ouders op de proef.
Tegenwoordig is Sophia Skelton beroemd door haar rol als Brianna Fraser in Outlander. Fans zullen dan ook verbaasd zijn om te horen dat acteren niet haar eerste carrièriekeuze was en dat het zelfs haar relatie met haar ouders verslechterde.
Acteren of studeren
Voordat Skelton een actrice werd, was ze aan het studeren om chirurg te worden. Dit is dan ook de reden dat de actrice "biologie, natuurkunde, wiskunde, Engels" en andere vergelijkbare vakken volgde. Hoewel ze achter haar keuze stond om chirurg te worden, belandde ze toch in de filmwereld.
Al vanaf haar zevende heeft Skelton theatershows gegeven. Ze had dus al ervaring in acteren voordat ze de rol van Brianna kreeg. Toch kwam haar carrièreswitch als een grote shock aan bij haar ouders.
Steun van je familie
In een interview met Harper's Bazaar liet de Outlander ster weten dat haar ouders het lastig vonden toen ze besloot om te gaan acteren in plaats van door te studeren. De filmwereld is hard en vooral aan het begin van je carrière is ouderlijke steun heel fijn.
"Ik denk dat mijn ouders eigenlijk behoorlijk teleurgesteld waren toen ik wilde acteren. Ze zijn er nu dol op. Ze vinden Outlander eigenlijk heel leuk, dus ze waren heel blij toen ik de baan kreeg”, liet de actrice weten in het interview.
Outlander op Netflix
Gelukkig zijn haar ouders heel trots op Skelton en zijn ze groot fan van Outlander op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.