search

Ons nieuws van donderdag 18 juli 2024

'Those about to Die': het oude Rome is bloederig en rommelig
Recensie

'Those about to Die': het oude Rome is bloederig en rommelig

Gladiatorengevechten, paardenraces en intriges: ze komen allemaal voorbij in de krochten van Rome.

Regie: Roland Emmerich, Marco Kreuzpaintner | Cast: Iwan Rheon (Tenax), Sara Martins (Cala), Jojo Macari (Domitian), Tom Hughes (Titus), Moe Hashim (Kwame), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 51-59 minuten | Jaar: 2024

Met Gladiator II in het vooruitzicht en Those about to Die op het kleine scherm lijkt het oude Rome terug van weggeweest. De Prime Video-serie, gemaakt op een budget van meer dan honderdvijftig miljoen dollar, voert Anthony Hopkins op als de keizer van een onrustig Romeins Rijk, waarin vooral de paardenraces voor het volksvermaak zorgen. Those about to Die is af en toe prachtig en bij tijden zeer vermakelijk, maar ook rommelig en slecht geacteerd. Dit uitje naar Rome is leuk, maar niet onvergetelijk.

Rome verkeert in onrust. Terwijl keizer Vespasianus zijn handen vol heeft aan dreigende oorlogen en een hongersnood die de bevolking teistert, strijden zijn zoons om zijn opvolging. Een aantal klassen lager bevindt zich Tenax, een extreem ambitieuze man die een gokhuis runt waar gewed wordt op de dagelijkse paardenraces. Nog wat lager zijn de slaven. Cala komt naar het bruisende Rome vanwege haar kinderen, waarvan haar dochters slaven zijn geworden en haar zoon gladiator. Al deze levens zullen elkaar kruisen.

Those about to Die neemt direct te veel hooi op haar vork; na de eerste vijftig minuten lopen er al zes verschillende verhaallijnen. Met dit chaotische rommeltje als startpunt duurt het te lang voordat de verhalen vaart krijgen en er een band met de personages kan worden opgebouwd. Gaandeweg worden deze problemen minder, maar er blijven te veel onderdelen die simpelweg niet genoeg ademruimte krijgen.

Dit resulteert in willekeurige gebeurtenissen en toevalligheden die er puur lijken te zijn om het verhaal voort te stuwen. Ook gebeurt er te veel buiten beeld, waardoor de serie verhaaltechnisch soms rare sprongen maakt. Doordat personages zonder goede reden relaties krijgen en verbonden smeden, volgen de scènes elkaar niet altijd even logisch op.

Dit betekent echter niet dat er geen vermakelijke momenten of plotwendingen zijn. Kwame, de gevangengenomen zoon van Cala die gladiator wordt, heeft een steeds interessanter wordende verhaallijn en zijn opbloeiende vriendschap met een andere gladiator komt oprecht over. De chemie tussen de twee acteurs is direct duidelijk aanwezig. Ook de verhaallijn over de opvolger van Vaspasianus bouwt geleidelijk en spannend toe naar een bevredigend slotstuk.

Toch rammelt het verhaal aan te veel kanten. Zo wordt te vaak tussen tussen personages onnodige romantiek geforceerd en is er zelfs een willekeurige vulkaanuitbarsting die voor spanning moet zorgen. De ernst van die situatie wordt echter nooit uitgesproken en naderhand ook nooit meer benoemd. Ook komen de cliffhangers op dusdanig vreemde momenten dat ze niet uitnodigen om direct de volgende aflevering te bekijken.

De variërende kwaliteit is ook merkbaar in het uiterlijk van de serie. Het ene moment komt het oude Rome echt prachtig tot leven, het andere moment wordt alles weer verpest met onnodige en ondermaatse computeranimatie. Those about to Die is er ook niet vies van om makkelijk te scoren; er zijn volop schokkende momenten en tal van overmatige en functieloos ingezette seksscènes.

Hoewel de aanwezigheid van Anthony Hopkins volop wordt benut in de marketing, speelt de acteerveteraan helaas in nog niet eens de helft van de afleveringen en laat hij zijn talent daarin nauwelijks zien. De rest van de cast is wel prima. Vooral Iwan Rheon weet met een fijne charme zijn personage Tenax, die eigenlijk een klootzak is, van de juiste gunfactor te voorzien. Helaas wordt er door figuranten en acteurs in kleine rollen ronduit verschrikkelijk geacteerd, wat flink afleidt.

Ondanks de rommeligheid en het wisselende uiterlijk heeft Those about to Die twee dingen gemeen met hoofdpersonage Tenax: te ambitieus voor zijn eigen bestwil, maar tóch beschikkend over iets dat een gunfactor creëert. Desondanks komen de intriges bij lange la niet in de buurt van wat Game of Thrones of Shōgun op dit gebied bereikten. Het is te hopen dat Gladiator II een meer glorieuze terugkeer is naar het oude Rome.



Those about to Die is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Jackson & Malone': er valt maar weinig te lachen om Hans Teeuwens politieserie
Recensie

'Jackson & Malone': er valt maar weinig te lachen om Hans Teeuwens politieserie

Weet niet precies wat voor serie het wil zijn en is daardoor lastig uit te zitten.

Regie: Max Porcelijn | Cast: Hans Teeuwen (Jackson), Kevin Janssens (Malone), Jennifer Heylen (Lara Vis), Jan Bijvoet (Kapelaan), Sanne-Samina Hanssen (Rianne van Hulst), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 27-37 minuten | Jaar: 2024

Als cabaretier heeft Hans Teeuwen een uitstekende staat van dienst, maar met Jackson & Malone levert hij een misser af. Teeuwen was medeverantwoordelijk voor het script van deze misdaadserie en speelt een van de twee rechercheurs uit de titel, maar om het eindresultaat valt helaas maar weinig te lachen.

De vraag is overigens in hoeverre dat de bedoeling is. Verwacht van Jackson & Malone geen wilde parodie op het politiegenre zoals de Naked Gun-films of een slimme deconstructie à la Hot Fuzz. De serie zwalkt zodanig tussen verschillende genres dat Videoland ook niet precies lijkt te weten hoe de serie in de markt moet worden gezet. Zo belooft het persbericht volop humor, terwijl er feitelijk maar een of twee grappen per aflevering zijn. Door die karigheid is het eerder afleidend wanneer personages lollig proberen te doen.

Jackson & Malone is eigenlijk op haar best als klassieke thriller, dankzij enkele bijzonder akelige moorden. Die brengen het dorpje Spulne in rep en roer, waarmee hulp van buitenaf nodig is. Daar komt de dienst Extreme Misdaadbestrijding om de hoek kijken. De serie speelt zich namelijk af in een Nederland waarin de rechtsstaat zó ver is aangetast dat een particuliere veiligheidsorganisatie koste wat het kost een zaak mag oplossen en elke gewelddadige fout kan verhelpen met een grote stapel bankbiljetten.

De EMB stuurt de ervaren dienders Jackson en Malone naar Spulne en bewapent die laatste met een komisch grote revolver. Die haalt Malone ook gelijk tevoorschijn als iemand hem of zijn collega tegenspreekt. De eerste journalist die vragen stelt, mag gelijk wegrennen voor een paar kogels. Dat klinkt lollig, maar deze scènes krijgen een doodserieuze benadering. Het roept de vraag op: wat voor serie wil Jackson & Malone nou eigenlijk zijn?

Qua toon en stijl put Jackson & Malone gretig uit voorgangers in het misdaadgenre. In het bijzonder Twin Peaks, een van Teeuwens favoriete series, dat grimmige thriller- en horrorbeelden perfect afwisselde met komische taferelen en hartverwarmende personages. Maar Teeuwen en zijn schrijfcompagnon Max Porcelijn, die de zes afleveringen ook regisseerde, missen de kunde om er iets bijzonders van te maken.

Waar Twin Peaks eigenzinnige, charmante dorpsbewoners opvoerde, bestaat Spulne uit een groepje wandelende clichés of zelfs kopieën van David Lynch' klassieker, zoals een dommige politieagent die fan is van de ervaren inspecteurs of een rijke zakenman die iets in de doofpot probeert te houden. Zelfs een vrouw die middenin café begint te dansen ontbreekt niet, net zoals Audrey in haar iconische dinerscène in Twin Peaks. Je verwacht bijna dat een vrouw met een blok hout in haar armen langskomt.

Maar de belangrijkste misser is toch wel dat de titelfiguren allebei amper persoonlijkheid hebben. Iets meer karakter had de zes lange afleveringen een stuk prettiger gemaakt. Jackson en Malone doen vreselijke dingen en bedreigen meerdere dorpsbewoners om vrijwel niets. Dat moet gebalanceerd worden door de zware psychologische problemen waarmee beide mannen worstelen, maar dat is niet genoeg om de serie in balans te houden.

Extra jammer is dat onder al die vreemde keuzes een degelijk moordmysterie verborgen ligt. Andere schrijvers hadden daarmee misschien een inwisselbare politieserie gemaakt, maar waarschijnlijk zou die beter zijn geweest dan deze omslachtige poging om verschillende genres te combineren. De makers verdienen respect omdat ze iets anders pogen te doen met een Nederlandse misdaadserie, maar dat neemt niet weg dat hun poging helaas mislukt is.



Jackson & Malone is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Lady in the Lake': sterke vrouwen knokken voor onafhankelijkheid in roerige tijden
Recensie

'Lady in the Lake': sterke vrouwen knokken voor onafhankelijkheid in roerige tijden

Krachtige vertolkingen van Moses Ingram en Natalie Portman worden ondergraven door rommelige en op momenten overdreven symboliek.

Regie: Alma Har'el | Cast: Natalie Portman (Maddie Morgenstern), Moses Ingram (Cleo Sherwood), Y'lan Noel (Ferdie Platt), Brett Gelman (Milton Schwartz), Byron Bowers (Slappy Johnson), Josiah Cross (Reggie Robinson), Wood Harris (Shell Gordon), Jennifer Mogbock (Dora Carter), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 45-57 minuten | Jaar: 2024

Vanuit een meer onder de rook van Baltimore spreekt de stem van de overleden Cleo tot de Joodse journalist Maddie. Deze twee vrouwen hadden eerder een vluchtige ontmoeting toen Maddie per se de jurk wilde kopen die Cleo in een warenhuis etaleerde. Hun paden kruisen elkaar daarna vaker, vooral in overdrachtelijke zin, waarbij blijkt dat de vrouwen meer gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten.

Baltimore, of eigenlijk de gehele Verenigde Staten, van halverwege de jaren zestig wordt gedomineerd door racisme en seksisme. De zwarte Cleo probeert het hoofd boven water te houden met diverse baantjes, waarvan het werk voor een slinkse zakenman met illegale loterijen het meest in het oog springt. Niet gelukkig in haar relatie met een mislukte stand-upcomedian besluit ze haar man en hun kinderen te verlaten, niet wetend dat ze zich hiermee alleen nog maar meer in de ellende stort. Haar beste vriendin, zangeres Dora, speelt daarin een cruciale rol.

Verderop in de stad treft wanhopige huisvrouw Maddie een soortgelijk lot. Ze maakt deel uit van de Joodse highsociety, maar is verre van happy in haar huwelijk met een oudere man. Ook zij besluit haar betuttelende echtgenoot en zoon de rug toe te keren, in de hoop op een loopbaan als onderzoeksjournalist. Terwijl ze zich vastbijt in een geruchtmakende zaak rondom de moord op een jong Joods meisje, ontwikkelt Maddie een affaire met een zwarte politieagent die zich afkomstig is uit dezelfde sociale kringen als Cleo. In een tijd waarin een gemengde relatie bij wet verboden is.

Maddie wordt op genadeloze wijze gespeeld door Natalie Portman. Ook al deelt zij nauwelijks het scherm met de al even adembenemende Moses Ingram als Cleo, zijn de vele overeenkomsten en verschillen tussen de twee vrouwen voortdurend in de gedachte van de kijker. Bij Maddie doemt dan de vraag op in hoeverre er sprake is van een onbedoeld symbiotische relatie. Want het verhaal van Cleo is ook een kans op een doorbraak als journalist.

Lady in the Lake weet een treffend tijdsbeeld neer te zetten, maar vergaloppert zich regelmatig aan de complexe sociale verhoudingen. Vooral wat betreft Cleo is het verwarring troef. Dit sluit ongetwijfeld aan bij de geestestoestand van dit personage, maar de overdaad aan omringende bijfiguren zorgt voor een hoop ruis. Zo probeert ze de banden aan te halen met iemand uit haar verleden die als politica een verschil probeert te maken maar zelf ook voortdurend tegen de opgetrokken grenzen van ongelijkheid en discriminatie aanloopt.

Waar de makers zich tevens op verkijken, is de overdaad aan symboliek en metaforen. De voorlaatste aflevering, die zich ergens in een limbo afspeelt, gaat op dit vlak alle perken te buiten. Het is te prijzen dat de makers verschillende invalshoeken ambiëren, maar net als bij het gegoochel met de chronologie van gebeurtenissen zorgen deze kunstgrepen juist voor verwijdering van de personages en hun sores.

Lady in the Lake had prima kunnen varen op de krachtige vrouwelijke personages en hun streven zich los te weken van de dominante mannen in hun omgeving. De experimenteerdrang zwakt deze thematiek onnodig af. Maar afgezien van deze overbodige franje biedt de zevendelige miniserie een indringend portret van twee eigenzinnige vrouwen die zich uit het keurslijf en de vooroordelen van hun afzonderlijke gemeenschappen proberen los te wrikken.



Lady in the Lake is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe medogenloze mysterieserie start op Netflix: alles wat je moet weten
Series / Nieuws

Nieuwe medogenloze mysterieserie start op Netflix: alles wat je moet weten

Spannende serie over machtsstrijd en intriges na de mysterieuze dood van een diamantmagnaat.

Ben je klaar voor de nieuwe serie Master of the House? Hier zijn vijf essentiële dingen die je moet weten voordat je begint te kijken:

Waar gaat de serie over?


Master of the House volgt het verhaal van een diamantmagnaat die mysterieus overlijdt, waarna een meedogenloze strijd om zijn nalatenschap losbarst tussen zijn nietsontziende erfgenamen en de huishoudster met wie hij recent getrouwd is. Intriges, verraad en machtsstrijd staan centraal in deze spannende reeks.

Wie heeft de serie gemaakt?


De serie is geregisseerd door Thanavate Siriwattanagul, bekend van Hormones, en geproduceerd door Claudia Chakrabandhu Na Ayudya, die eerder succes had met Bangkok Breaking.

Wie spelen er in de serie?


De hoofdrollen worden vertolkt door Narilya Gulmongkolpech, bekend van The Maid. Teerapong Leowrakwong, bekend van Bad Genius. Charttayodom Hiranyasthiti, bekend van One Day

Voor wie is deze serie?


Master of the House is perfect voor liefhebbers van intriges en familie drama's. Als je genoten hebt van series zoals Succession of Dynasty, dan is deze serie zeker iets voor jou. De mix van spanning, drama en onverwachte plotwendingen maakt het een must-see voor iedereen die houdt van goed vertelde verhalen met een duister randje.



Is de serie te bingen?


De serie bestaat uit één seizoen met zeven afleveringen, elk ongeveer 50 minuten lang. Als je in één keer door wilt kijken, ben je ongeveer zes uur en vijftig minuten zoet. Perfect voor een weekend vol spanning en drama!

Een duister familiedrama dat je niet mag missen, kijk vanaf 18 juli op Netflix!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nog geen 'Dune: Part Three', maar wel 'Dune: Prophecy':  bekijk de trailer
Series / Nieuws

Nog geen 'Dune: Part Three', maar wel 'Dune: Prophecy': bekijk de trailer

Zo spectaculair als de films waren, zo spectaculair belooft ook de serie te worden.

De omvangrijke wereld van Dune wordt binnenkort verder uitgebreid op het kleine scherm. Na twee uiterst succesvolle films volgt in november de serie Dune: Prophecy, en HBO Max komt zojuist met de nieuwste beelden.

De serie, voorheen getiteld Dune: The Sisterhood, is gebaseerd op het boek Sisterhood of Dune van Kevin J. Anderson en Brian Herbert. Dune: Prophecy volgt de zusters Harkonnen in hun strijd tegen de krachten die de toekomst van de mensheid bedreigen.

Strijdvaardige bende


In de serie richten de Harkonnen-zusters de beroemde sekte Bene Gesserit op, en de trailer toont de vroege dagen van de Bene Gesserit, met veel intriges en een flinke machtsstrijd die zich in de ruimte afspeelt.

Denis Villeneuve, regisseur van de twee kaskrakers Dune: Part One en Dune: Part Two, staat samen met de oorspronkelijke schrijvers Herbert en Anderson als uitvoerend producent voor HBO's nieuwe serie aan het roer.

Financieel en kritisch succes


De eerste film van Villeneuve kwam uit in 2021 en bracht 400 miljoen dollar op. Het tweede deel, dat afgelopen maart uitkwam, ging daar met meer dan 700 miljoen dollar dik overheen. Daarnaast staat het tweede deel op plaats 36 in de lijst beste films ooit op IMDb.



In november komt de nieuwe serie Dune: Prophecy uit. Tot die tijd kun je nog eens genieten van Dune: Part One of Dune: Part Two op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe duistere Netflix-serie wekt een veel ongeloof en staat direct in de top 10
Series / Nieuws

Nieuwe duistere Netflix-serie wekt een veel ongeloof en staat direct in de top 10

De docuserie Homicide Los Angeles is terug op Netflix met een tweede seizoen.

Netflix heeft de docureeks Homicide een tweede seizoen gegeven en deze staat direct hoog in de Netflix Top 10. De vijfdelige reeks wekt ongetwijfeld een veel ongeloof over hoe mensen hun vrienden, geliefden of andere personen om het leven brengen.

Homicide Los Angeles is een vervolg op Homicide New York die eerder dit jaar online verscheen. Allebei de reeksen bestaan uit vijf afleveringen die elk zo'n 50 minuten tot een uur duren.

Homicide Los Angeles


In de reeks kijken we opnieuw naar vijf uitdagende moordzaken die de afgelopen jaren zijn onderzocht door rechercheurs en aanklagers. De serie werd ontwikkeld door Dick Wolf, bekend van de fictieve misdaadserie Law & Order.

De eerste aflevering van Homicide Los Angeles gaat over een zaak uit 2003. Muziekproducent Phil Spector wordt verdacht van de moord op actrice Lana Clarkson. De zaak werd bijna afgedaan als zelfmoord, maar de forensisch lijkschouwer oordeelde dat ze was vermoord.

Nu op Netflix


Heb je Homicide New York al gezien en wil je nu Homicide Los Angeles graag bekijken? Je vindt sowieso beide seizoenen op Netflix.



De synopsis van Netflix: Rechercheurs en aanklagers kijken terug op hun moeilijkste moordzaken in deze huiveringwekkende docuserie over waargebeurde misdaad van de maker van Law & Order.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze groots aangekondigde serie met Bob Saget was "bijna aanstootgevend" en uiteindelijk een grote flop
Series / Specials

Deze groots aangekondigde serie met Bob Saget was "bijna aanstootgevend" en uiteindelijk een grote flop

'Surviving Suburbia' heeft een lage score van 5% op Rotten Tomatoes.

Bob Saget kan je kennen als Danny Tanner in de sitcom Full House en het vervolg Fuller House. Hij was ook de oorspronkelijke presentator van America's Funniest Home Videos (1989–1997). In 2009 speelde hij de hoofdrol in de sitcom Surviving Suburbia, die een grote flop was.

De sitcom Surviving Suburbia werd gemaakt door Kevin Abbott en wordt omschreven als een mannelijke versie van Roseanne. Naast Saget spelen ook onder andere Cynthia Stevenson, Jared Kusnitz, G. Hannelius, Jere Burns en Dan Cortese mee.

Verhaal


Surviving Suburbia is een komedieserie van een half uur en volgt een vader genaamd Steve Patterson (Saget), zijn vrouw Anne (Stevenson) en hun twee kinderen, Henry (Kusnitz) en Courtney (Hannelius).

De familie Patterson leidt een gewoon, saai leven totdat hun nieuwe buren naast de deur verschillende problemen beginnen te veroorzaken, waardoor hun leven in de buitenwijken volledig op zijn kop wordt gezet.

Lage kijkcijfers


Surviving Suburbia werd na één seizoen geannuleerd vanwege lage kijkcijfers. Ook de critici waren niet positief over de serie. Zo heeft Surviving Suburbia een lage score van 5% op Rotten Tomatoes.



De kritische consensus op de website luidt: "Surviving Suburbia is een saaie en generieke familiesitcom met Bob Saget in de hoofdrol die geen echte bestaansreden heeft." Ook Tim Goodman van de San Francisco Chronicle was niet mals voor de serie: "Een doorsnee sitcom met lachband en met Bob Saget in de hoofdrol, die zo slecht is dat het bijna aanstootgevend is."

Kijken?


Surviving Suburbia is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Sausage Party: Foodtopia': animatie voor volwassenen die oogt als een goedkope kleuterserie
Recensie

'Sausage Party: Foodtopia': animatie voor volwassenen die oogt als een goedkope kleuterserie

Het levende voedsel verlaat de supermarkt en trekt een wereld vol gebrekkige logica in.

Regie: Conrad Vernon | Cast (stemmen): Seth Rogen (Frank), Kristen Wiig (Brenda), Michael Cera (Barry), Edward Norton (Sammy), Sam Richardson (Julius), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 21-28 minuten | Jaar: 2024

In een aflevering van Family Guy chanteert Peter twee ratten in zijn kelder: óf een groot deel van hun oogst óf gebruikmaken van mevrouw rat. Sommige kijkers liggen in een deuk, anderen zien komedie die gebaseerd is op bestaande narigheid. Sausage Party: Foodtopia heeft ook een paar van dit soort momenten, tussen de platte seksgrappen door, en wil daarmee een maatschappelijke boodschap overbrengen. Je moet er maar zin in hebben.

De serie begint waar de animatiefilm uit 2016 eindigde: voedsel onthult aan de wereld dat het leeft. Dat leidt tot een strijd waarin, kennelijk, de hele wereldbevolking wordt verslagen. Het bekende groepje etenswaren gaat nu proberen zijn eigen veilige beschaving op te bouwen, maar voedsel blijkt net als de mens te zijn.

Het eerste dat opvalt aan de serie is dat de animatie niet om aan te zien is. In ieder geval niet door een volwassen publiek, waar de serie absoluut op mikt aangezien al in de eerste aflevering een orgie te zien is. Dit is net een stapje boven de animatie van programma's voor de allerkleinsten. Het budget is duidelijk niet opgegaan aan de animators.

Wellicht ging het geld vooral naar de cast, want net als de film bevat die heel wat bekende namen. Bedenker Seth Rogen, die wederom de stem inspreekt van hoofdpersoon Frank, heeft genoeg vrienden in Hollywood die met plezier komen opdragen, maar natuurlijk niet gratis. Een deel van de reden om de serie te maken was opnieuw met iedereen lol te beleven in de opnamestudio, het andere deel is dat Rogen een kick krijgt van de ideeën die opborrelen terwijl hij een dikke joint rookt.

Daar staat Rogen niet alleen om bekend, hij is er zelfs apetrots op. Er is een kans dat dat die trots wat afneemt als hij zelf ooit nuchter naar zijn eigen serie kijkt. De enige Pixar-film waarvan mensen moeite hebben met het accepteren van de logica is Cars, maar een wereld vol levende auto's is niets vergeleken met hoe ondoordacht de wereld van Sausage Party is. Een film die zich afspeelt in een supermarkt komt daar nog mee weg, maar een serie die de (niet zo) wijde wereld intrekt niet.

Daar wordt de draak mee gestoken door een overlevend mens te laten opmerken dat de regels onbegrijpelijk zijn, maar dat neemt niet weg dat het allemaal te vergezocht is om niet af te leiden. Deze persoon vraagt bijvoorbeeld hoe het zit met water: komt dat pas tot leven wanneer het in een flesje wordt gestopt? En er zijn lappen vlees die leven, dus Frank was ooit een levend varken dat stierf en weer tot leven kwam als gehakt, en weer stierf en tot leven kwam toen van dat gehakt een hotdog werd gemaakt?

Het voedsel weet niet wat regen is, of een vogel, maar is wel vertrouwd met abstractere begrippen als een woning en een gevangenis. Tegen het einde maakt een personage een woordgrapje waar een ander personage negatief op reageert. Zijn dit de schrijvers die zichzelf afzeiken? Want de serie zit tjokvol woordgrappen. Het zijn er te veel en ze zijn eigenlijk te flauw voor een serie voor volwassenen.

Na een paar afleveringen begint zich een plot te ontwikkelen en wordt het even interessant. Er ontstaat een economie, rijkdom, armoede en zelfs corruptie. Laat Foodtopia de infantiliteit achter zich om ons op sterke wijze een spiegel voor te houden? De slechterik is een sinaasappel, in het Engels een 'orange', en we kennen natuurlijk allemaal de oranje meneer uit de VS die niet vies is van corruptie en machtswellust. Niet onaardig verzonnen.

Maar nee, de serie weigert toch echt om volwassenen te worden. Eén aflevering heeft zelfs een waarschuwing vooraf, inclusief de melding dat de makers het geweldig vinden dat wat ze hebben bedacht zo'n disclaimer nodig heeft. Het stelt allemaal niks voor – tenminste, niet in Nederland – gewoon banaal seksgedoe. De oplossing die Frank en zijn vriendin Brenda bieden, klinkt als communisme. Logisch dat iemand die regelmatig stoned is de ware geschiedenis daarvan over het hoofd ziet. Maar Rogen en zijn vrienden mogen natuurlijk best het goede voorbeeld geven door hun rijkdom met het volk te delen.

In de laatste aflevering komt alles best aardig bij elkaar, wat resulteert in een spannende climax, alleen geven de makers zichzelf nog even uitstel door het seizoen te eindigen met een cliffhanger. Deze serie was overbodig en meerdere seizoenen al helemaal. Er zullen vast kijkers zijn wier gevoel voor humor hierop aansluit, maar over het algemeen is het puberaal gedoe met een gefaalde poging om gelaagd te zijn.



Sausage Party: Foodtopia is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze absolute mustsee over de ruimte met 9,2 op IMDb moet je gezien hebben
Series / Specials

Deze absolute mustsee over de ruimte met 9,2 op IMDb moet je gezien hebben

'Cosmos: A Spacetime Odyssey' is een documentaire over wetenschap en de ruimte.

Wil je bijleren over de ruimte? Dan moet je Cosmos: A Spacetime Odyssey zien. Deze wetenschappelijke documentaireserie uit 2014 is een vervolg op de televisieserie Cosmos: A Personal Voyage uit 1980, die werd gepresenteerd door Carl Sagan en wordt beschouwd als een mijlpaal voor wetenschappelijke documentaires.

Cosmos: A Spacetime Odyssey werd ontwikkeld om de basis van de wetenschap terug te brengen naar de netwerktelevisie op het hoogtepunt van andere op wetenschap gebaseerde televisieseries en films. De serie wordt gepresenteerd door astrofysicus Neil deGrasse Tyson, die als jonge middelbare scholier werd geïnspireerd door Sagan.

Cosmos


Onder de uitvoerende producenten zijn Seth MacFarlane, wiens financiële investering cruciaal was voor het brengen van de serie naar de televisiezenders, en Ann Druyan, een co-auteur en mede-bedenker van de oorspronkelijke televisieserie en de vrouw van Sagan. De serie wordt geproduceerd door Brannon Braga en Alan Silvestri componeerde de muziek.

Cosmos: A Spacetime Odyssey volgt losjes hetzelfde formaat - bestaande uit dertien afleveringen - en verhalende aanpak die de oorspronkelijke Cosmos gebruikte, maar bevat bijgewerkte informatie sinds de serie uit 1980, samen met uitgebreide computergegenereerde grafische beelden en animatiefilmpjes die de vertelling versterken.

Groot succes


Heel wat bekende acteurs spraken een stem in van een personage voor de serie. Zo heb je onder andere Kirsten Dunst, Marlee Matlin, Alfred Molina, Amanda Seyfried en Patrick Stewart. Cosmos: A Spacetime Odyssey is kritisch geprezen en heeft verschillende televisieprijzen gewonnen, evenals een Peabody Award voor educatieve inhoud. Het heeft ook een hoge score van 9,2 op 10 op IMDb.



In 2020 kwam er een vervolg op de serie, getiteld Cosmos: Possible Worlds. Het werd net als Cosmos: A Spacetime Odyssey gepresenteerd door Tyson en uitvoerend geproduceerd door Druyan, MacFarlane, Braga en Jason Clark.

Kijken?


Wil je Cosmos: A Spacetime Odyssey zien? Je kan de serie bekijken op Viaplay.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Salarissen van 'Young Sheldon' en 'The Big Bang Theory': Onderbetaald of goed beloond?
Series / Nieuws

Salarissen van 'Young Sheldon' en 'The Big Bang Theory': Onderbetaald of goed beloond?

Salarissen bij de series "Young Sheldon" en "The Big Bang Theory" verschillen enorm tussen de acteurs.

Het lijkt altijd alsof grote sterren het allemaal voor elkaar hebben: een luxe leven, glitter en glamour en een goedbetaalde baan. Dat betekent echter niet dat de salarissen van iedere acteur en actrice helemaal eerlijk zijn. Zo ook niet bij de hitserie Young Sheldon.

Young Sheldon is een spin-off van de hitserie The Big Bang Theory uit 2007. Ian Armitage en Jim Parsons schitteren allebei in de rol van Sheldon Cooper en hebben hierdoor ook allebei heel veel verdiend. De exacte salarissen van beide series zijn nooit officieel bevestigd, maar er zijn wel goede schattingen gemaakt en het resultaat is schokkend.

De geschatte salarissen


Armitage en Parsons spelen beiden de hoofdrol en het is dan ook goed te begrijpen dat zij meer verdienen dan de acteurs van minder belangrijke personages. Echter, naar verluidt is het verschil wel héél erg groot.

Het gerucht gaat namelijk dat Parsons een salaris van $ 1 miljoen kreeg per aflevering. Armitage zou iets minder verdienen. In de eerste seizoenen zou hij $300.000 per aflevering krijgen en in de latere seizoenen ongeveer $500.000.

Het verschil in salaris


Dit zijn hele grote bedragen, maar het verschil met de rest van de cast is zeer groot. Zo zou de rest van The Big Bang Theory de helft krijgen van wat Parsons kreeg, ondanks dat ze allemaal een zeer belangrijke rol hadden.



Ook het verschil tussen Armitage en de rest van de cast is zeer groot. Zo zouden Zoe Perry (Mary Cooper) en Lance Barber (George Cooper) slechts $ 30.000 verdienen per aflevering.

Echter, dat is nog steeds veel meer dan Annie Pots (Meemaw). Haar salaris zou namelijk overeenkomen met maar $20.000 per aflevering. Montana Jordan (Missy) en Reagan Revord (Georgie) krijgen naar verluidt slechts $10.000 per aflevering.

Videoland


Young Sheldon is te streamen op Videoland en The Big Bang Theory op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met deze stevige serie van Netflix wil de Nederlandse actrice Famke Janssen weer gaan vlammen
Series / Specials

Met deze stevige serie van Netflix wil de Nederlandse actrice Famke Janssen weer gaan vlammen

Famke Janssen zal de hoofdrol spelen in de nieuwe misdaaddramaserie 'Amsterdam Empire'.

Netflix maakt series van over de hele wereld en Nederland mag natuurlijk niet ontbreken. Een van de Nederlandse series waaraan gewerkt wordt voor Netflix is de misdaaddramaserie Amsterdam Empire.

De zevendelige serie is geschreven en gecreëerd door Nico Moolenaar, Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen, het team achter Undercover en Ferry, en geregisseerd door Jonas Govaerts. De hoofdrol is voor Famke Janssen, die samen met Moolenaar ook uitvoerend producent is van de serie. De rest van de cast bestaat uit Jacob Derwig in de rol van Jack, Elise Schaap, Jade Olieberg, Jesse Mensah en Yannick van de Velde.

Verhaal


Amsterdam Empire is een extravagant misdaaddrama, dat zich afspeelt in het hart van de Amsterdamse cannabisscene. Jack van Doorn, de rijke en beruchte oprichter van het coffeeshopimperium Jackal, heeft zijn hele carrière moeten vechten tegen criminelen, concurrenten en absurde Nederlandse wetten om de grootste van allemaal te worden.

Wanneer zijn affaire met een bekende journalist aan het licht komt, blijkt dat zijn gevaarlijkste vijand al die tijd onder zijn dak heeft gewoond: zijn verraden echtgenote Betty (Janssen), een ex-popdiva die al zijn zwakke plekken en geheimen kent en niet zal rusten totdat ze alles van hem heeft afgenomen.

Verheugd en blij


Antoinette Beumer, Director Series Benelux bij Netflix, is alvast verheugd om deze serie te zien: "Het is een genoegen om met Nico, Piet en Bart samen te werken. Na het zien van hun ongelooflijke werk aan Ferry en Undercover, kunnen we niet wachten om te zien hoe ze dit boeiende misdaaddrama tot leven zullen brengen. Het is een absolute eer om Famke Janssen aan boord te hebben als Betty en we kijken ernaar uit om te zien welke ongelooflijke impact ze op deze rol en de serie zal hebben."



Janssen is ook heel blij om deze rol te spelen: "Ik ben enorm opgewonden om terug te keren naar Nederland voor mijn allereerste Nederlandse rol. Het is een eer om de kans te krijgen om samen te werken met Nico Moolenaar en de rest van dit getalenteerde team. Ik ben dankbaar dat ik opnieuw met Netflix mag samenwerken en deel mag uitmaken van dit werkelijk boeiende verhaal, dat zich afspeelt in de prachtige stad Amsterdam. De stad die mijn hart heeft."

Nationale schat


"Het is al lange tijd een ambitie om onze nationale schat, Famke Janssen, terug naar Nederland te halen om haar voor het eerst in haar illustere carrière in een Nederlandse productie te zien acteren. Betty is met Famke in gedachten geschreven en ik ben verheugd dat ze bereid is dit avontuur met ons aan te gaan," zei bedenker en uitvoerend producent Moolenaar.

Bekijk op instagram


"Na jaren in de wereld van Ferry Bouman te hebben doorgebracht, is het spannend om een nieuw universum te creëren. Zoals altijd doe ik dit met mijn vaste partners in crime, Piet Matthys en Bart Uytdenhouwen, aan mijn zijde. Ik ben vereerd om de geweldig getalenteerde Jonas Govaerts aan het team toe te voegen."

Op Netflix


Amsterdam Empire komt uit op Netflix in 2025.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Dexter: Original Sin' krijgt met een cruciale uitdaging te maken in de prequelserie
Series / Specials

'Dexter: Original Sin' krijgt met een cruciale uitdaging te maken in de prequelserie

Eén scène in de prequelserie biedt een gezonde uitdaging voor de makers.

De serie Dexter, over een seriemoordenaar die selectief mensen vermoordt, krijgt een prequel. Hierin zullen Dexters jonge jaren te zien zijn en zijn ontwikkeling tot de persoon die in de oorspronkelijke serie te zien was.

Zijn allereerste moord is in dit opzicht een cruciaal onderdeel van zijn verhaal. Het enige probleem hier is natuurlijk dat de kijkers deze moord al gezien hebben in Dexter. Het meest logische is om deze gebeurtenis opnieuw te filmen, met Patrick Gibson als de 'nieuwe' Dexter.

Plakboek


Dexter is de geadopteerde zoon van politie-agent Harry Morgan, nadat Dexters moeder door criminelen is vermoord. Harry komt erachter dat zijn zoon psychopathische neigingen heeft. Hij brengt Dexter een code bij: hij mag alleen mensen vermoorden die schuldig zijn aan zware misdrijven en daarnaast door de mazen van de wet zijn geglipt. In het eerste seizoen is te zien hoe Dexter Harry's Code inzet om het leven van zijn vader te redden.

Harry ligt in het ziekenhuis, waar de verpleegster Mary (Denis Crosby) hem langzaam maar zeker aan het vergiftigen is door morfine in zijn infuus te spuiten. Mary blijkt een seriemoordenaar, die een plakboek bijhoudt met overlijdensadvertenties van haar slachtoffers. Harry geeft de 20-jarige Dexter toestemming om Mary te vermoorden. In de oorspronkelijke serie is dit in flashbacks te zien, waarin Michael C. Hall te zien is als een jongere versie van zichzelf.

Weerslag


De makers van Dexter: Original Sin kunnen natuurlijk niet om deze gebeurtenis heen. De meest voor de hand liggende manier is om deze gebeurtenissen opnieuw te filmen. Per slot van rekening is Patrick Gibson de hoofdrolspeler in de nieuwe serie, waardoor je een betere continuïteit hebt. Verder kun je dieper ingaan op de context van de gebeurtenis en hoe Dexter hierdoor gevormd wordt.



De makers kunnen bijvoorbeeld laten zien hoe Harry eigenlijk achter de lugubere kanten van zijn geadopteerde zoon komt. Daarnaast kan de prequelserie dieper verkennen waarom Harry met de Code kwam en hoe hij Dexter deze bijbracht. Het kan in dit geval zijn dat bepaalde dingen veranderd worden ten opzichte van de oorspronkelijke serie. Het belangrijkste is om Dexters ontwikkeling zodanig weer te geven dat uiteindelijk leidt tot het personage en het karakter zoals dat in de populaire misdaadserie te zien was.

Waar te zien?


Dexter kun je streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoeveel seizoenen van de grote hitserie 'House of the Dragon' kunnen fans verwachten?
Series / Nieuws

Hoeveel seizoenen van de grote hitserie 'House of the Dragon' kunnen fans verwachten?

Krijgt House of the Dragon evenveel seizoenen als Game of Thrones?

De prequel van Game of Thrones genaamd House of the Dragon is in korte tijd zeer populair geworden. Fans kijken dan ook uit naar nieuwe avonturen en nieuwe seizoenen, maar hoeveel seizoenen kunnen zij eigenlijk verwachten?

House of the Dragon heeft op het moment van schrijven twee seizoenen en de serie bouwt op naar de grootste momenten. Het heftigste moment in het bronmateriaal is de Dance of the Dragons, een burgeroorlog tussen de twee delen van House Targaryen.

Hoeveel seizoenen?


We weten dus waar de serie naartoe aan het werken is, maar hoe lang gaat dit duren? Of specifieker: hoeveel seizoenen krijgt House of the Dragon? Op het moment van schrijven zijn er slechts drie seizoenen bevestigd, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het volgende seizoen het laatste is.

Zeker niet als je kijkt naar het aantal seizoenen van Game of Thrones. De hitserie Game of Thrones ging namelijk in 2011 in première en eindigde in 2019. Het waren drukke jaren voor de cast en crew, want zij hebben in deze periode maar liefst acht seizoenen gemaakt.

De ideeën van George Martin


In een oude blog van schrijver Martin schreef hij dat hij "twee dagen opgesloten had gezeten in een kamer met Ryan Condal en zijn schrijver… pratend over het derde en vierde seizoen." Hieruit blijkt dat House of the Dragon in ieder geval vier seizoenen zal krijgen.



House of the Dragon is gebaseerd op het boek Fire and Blood van Martin. Dit boek heeft namelijk ruim 700 pagina's en de gebeurtenissen uit seizoen 1 staan beschreven in de eerste 100 pagina's.

Als elk seizoen ongeveer 100 pagina's adapteert, zou House of the Dragon maar liefst zeven seizoenen kunnen hebben! Dat is dus bijna net zo veel als Game of Thrones.

HBO Max


Stream de eerste twee seizoenen van House of the Dragon op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Trailer ‘Star Wars: Young Jedi Adventures’: De jonge Jedi zijn terug
Series / Trailer

Trailer ‘Star Wars: Young Jedi Adventures’: De jonge Jedi zijn terug

Onze helden zijn terug voor meer Jedi-training en nog veel meer belevenissen.

De heerlijke 'Star Wars'-animatieserie The Young Jedi Adventures is een levendige serie, die in vrolijke kleuren en met de nodige ronde vormen tot leven gebracht is.

Het debuutseizoen wordt op Rotten Tomatoes met een nette 78% gewaardeerd. Het is dus tijd voor een terugkeer naar de planeet Tenoo.

Vier vrienden


Kai (Jamaal Avery Jr en Jecobi Swain), Lys (Juliet Donenfeld), Nubs (Dee Bradley Baker) en Nash (Emma Burnam) zijn opnieuw te zien. Yoda is ook nu de master die hen traint.

De drie jonge Jedi zetten hun training bij Yoda voort en de piloot Nash sluit zich maar wat graag aan.

Avontuur en ontdekking


Yoda maakt duidelijk dat de aspirant-Jedi, younglings genoemd, opnieuw de nodige uitdagingen voor de boeg hebben. De vermakelijke trailer laat avontuur en ontdekkingen zien voor het vrolijke viertal.



Seizoen 2 van Star Wars: Young Jedi Adventures is vanaf 14 augustus te zien op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix onthult eerste foto 'You' seizoen 5: is dit het laatste slachtoffer van Joe?
Series / Foto's

Netflix onthult eerste foto 'You' seizoen 5: is dit het laatste slachtoffer van Joe?

Seriemoordenaar Joe keert terug naar New York en gebruikt zijn eigen naam weer.

Na de avonturen in Londen gedurende het vierde seizoen van ou keerde Joe (Penn Badgley) met zijn nieuwe partner Kate Galvin-Lockwood (Charlotte Ritchie) terug naar zijn vertrouwde New York. TV Insider plaatst de eerste opnamefoto's van het vijfde seizoen online.

Het betreft foto's van opnames in Central Park en je kunt ze hier bekijken. Hierop is Joe te zien met Bronte, gespeeld door Madeline Brewer (The Handmaid's Tale).

Terugkeer


Dankzij de inspanningen van de invloedrijke Kate wordt Joe in staat gesteld om opnieuw als Joe Goldberg te leven. Daarnaast is hij eigenaar van de boekwinkel uit het eerste seizoen, waar hij destijds Guinevere Beck (Elizabeth Lail) ontmoette.

Het slotseizoen markeert duidelijk een terugkeer in naar de plaats waar alles begon. Het personage van Bronte past goed in deze context, aangezien ze, net zoals Guinevere destijds, de ambitie heeft schrijver te worden.

Nieuwste obsessie?


De foto's suggereren dat Joe en Bronte elkaar wat beter kennen en het zou dus best kunnen dat de jonge vrouw zijn nieuwste obsessie wordt. Hoe dit gaat uitpakken zal ongetwijfeld in de loop van de tijd duidelijk worden.

Bekijk op instagram


Bekijk You op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek de geheime schatten van Netflix: 4 hilarische komedies die je nog niet hebt gezien
Series / Nieuws

Ontdek de geheime schatten van Netflix: 4 hilarische komedies die je nog niet hebt gezien

Zit alles even tegen? Vrolijk jezelf dan lekker op met deze vier komedieseries.

Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot grote hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zijn verborgen juweeltjes die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze series voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?

Tires



Deze serie is nog maar net uit op Netflix, maar is een beetje onder de radar gebleven. Misschien komt het doordat critici er niet zo mee weg lopen. Het publiek vindt het echter helemaal fantastisch. Het krijgt op Rotten Tomatoes een uitstekende score van 86%.

In de gewaagde komedieserie Tires worstelt een manager van een autogarage met de streken van zijn disfunctionele team.



Happy!



Deze hilarische serie met een psychotische huurmoordenaar kan op veel lof rekenen. Op Rotten Tomatoes wordt de serie unaniem geprezen, te zien aan de fantastische score van 89%. Je streamt alle twee de seizoenen op Netflix.

In Happy denkt een ex-agent, die nu huurmoordenaar is, dat hij gek wordt: een eenhoorn die alleen hij kan zien, vraagt hem een meisje te redden dat is ontvoerd door de Kerstman.



Brooklyn Nine-Nine



De serie van Saturday Night Live-alumnus Andy Samberg werd een regelrechte hit. De serie is al een tijdje geleden geëindigd en is een beetje op de achtergrond geraakt. Het blijft echter onverminderd goed gewaardeerd. Het krijgt op de Tomatometer een score van maar liefst 95%. Ontdek alle acht seizoenen op Netflix.

Jake Peralta, een relaxte politierechercheur uit Brooklyn, moet leren samenwerken en zich aan de regels houden wanneer zijn team een veeleisende nieuwe baas krijgt. Zie het allemaal in Brooklyn Nine-Nine.



I Think You Should Leave With Tim Robinson



Doldwaze sketches en absurdistische situaties is waar deze serie om draait. Inmiddels zijn er drie seizoenen te streamen op Netflix. Op Rotten Tomatoes haalt de serie bijna een perfecte score van 97%.

In de onconventionele komedieserie I Think You Should Leave With Tim Robinson met veel gastrollen verloopt geen enkele interactie normaal.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.