search

Ons nieuws van dinsdag 23 juli 2024

'Time Bandits': zit verhaaltechnisch beter in elkaar dan de film
Recensie

'Time Bandits': zit verhaaltechnisch beter in elkaar dan de film

Terry Gilliams materiaal laten uitvoeren door Taika Waititi en Jermaine Clement pakt goed uit.

Regie: Jeff Tomsic, Taika Waititi, Armagan Ballantyne, e.a. | Cast: Kal-El Tuck (Kevin), Lisa Kudrow (Penelope), Jermaine Clement (Pure Evil), Tadhg Murphy (Alto), Kiera Thompson (Saffron), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 32-47 minuten | Jaar: 2024

Terry Gilliam was er naar verluidt niet over te spreken dat Time Bandits, de seriebewerking van zijn gelijknamige film uit 1981, voor de tijdreizende bandieten geen kleine mensen castte. Desondanks valt niet te ontkennen dat deze serie enkele grote verbeteringen toont ten opzichte van Gilliams film. En afhankelijk van je gevoel voor humor is deze serie ook grappiger.

Met name de hoofdpersoon is vele malen sterker uitgevoerd dan drieënveertig jaar geleden. In de film was Kevin een sympathiek maar vrijwel nietszeggend knulletje met minder dialoog dan de bandieten waarmee hij opgescheept raakte. De nieuwe Kevin, gespeeld door de onwijs getalenteerde Kal-El Tuck, is een personage van vlees en bloed. Hij probeert aansluiting te vinden, maar heeft moeite zijn passie voor geschiedenis te bedwingen. Hij is blij dat zijn ouders hem voor zijn verjaardag meenemen naar een historische plek en voelt zich schuldig dat zij daar niets aan vinden.

Een ander pluspunt is dat het verhaal meteen duidelijk is. Gilliams film raasde direct het plot in, waardoor het even duurde voordat duidelijk werd dat de film enkel bestond uit een bont gezelschap dat in verschillende tijden alles wilde jatten wat er duur uitzag. Pas halverwege werd een personage opgevoerd dat deze bandieten op de hielen zat om hun tijdreiskaart af te pakken. Ditmaal duikt die schurk al in de eerste aflevering op. Met deze meer menselijke en heldere opzet gaat het avontuur sterker van start.

En dan is er nog de humor. De serie is ontwikkeld en deels geschreven door Taika Waititi en Jermaine Clement. Waititi staat tegenwoordig vooral bekend als de regisseur van de laatste twee Thor-films, maar was eerder samen met Clement verantwoordelijk voor sterke komedies als What We Do in the Shadows. Wie daar om kon lachen, zal niet teleurgesteld worden.

De serie er goed uit, met dank aan het Nieuw-Zeelandse landschap en de visuele effecten van WETA, al zijn er niet echt visuele uitblinkers. Ondanks een lijvig budget is er gekozen voor vrij conventioneel televisiecamerawerk; de acteurs staan op één plek en zeggen hun tekst. Enkel de afleveringen die Waititi heeft geregisseerd hebben net dat beetje extra.

Apple TV+ classificeert Time Bandits als kinderserie, maar familieserie zou passender zijn, want dit is zonder twijfel kijkvoer voor jong en oud. Voor kinderen is er het magische van een droom die uitkomt, terwijl het voor volwassenen mooi is om te zien dat Kevin zijn liefde voor geschiedenis niet wegstopt om anderen een plezier te doen, maar dat zijn kennis tijdens het tijdreizen goed van pas komt en dat de bandieten op den duur op hem vertrouwen.

Die bandieten zijn een heerlijk gezelschap van memorabele figuren. Lisa Kudrow is perfect gecast als leider van een team dat erop hamert dat niemand echt de leiding heeft: "Everyone has their own voice", "No, we don't", "Yes, you do." Wel is het jammer dat de bandieten niet vaak in situaties worden geplaatst waarin hun persoonlijkheden en talenten worden benut. Ook blijft de serie soms te lang stilstaan bij een grap. Met de lange heen-en-weers wordt eigenlijk steeds hetzelfde gezegd, maar dan op een andere manier. Dit voelt als een iets te makkelijke manier om tijd mee te vullen.

De behoefte daaraan is enigszins begrijpelijk, want Time Bandits was natuurlijk een film en nu is het een serie. Maar het voelt goed. En Gilliam kan wel klagen, maar er zitten wel kleine mensen in deze serie en die zijn nu beter volk dan de klungelige dieven van destijds. Het zou alleen wel fijn zijn geweest als het bij een miniserie was gebleven.



Time Bandits is te zien bij Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze nieuwe duistere en heftige Netflix Original moet je binnenkort zeker gaan kijken
Films / Netflix Kijktip

Deze nieuwe duistere en heftige Netflix Original moet je binnenkort zeker gaan kijken

In oktober verschijnt het vervolg op het ijzersterke El Hoyo: eentje om naar uit te kijken.

In 2019 verscheen de geprezen en onder kijkers geliefde film El Hoyo alias The Platform. De Spaanse Netflix Original werd bejubeld en staat er goed voor op de verschillende beoordelingswebsites.

Op IMDb staat El Hoyo op een 7,0 na maar liefst 278 duizend stemmen. Op Rotten Tomatoes staat de Tomatometer zelfs op een mooie 80 procent na 97 recensies.

Binnenkort: El Hoyo 2


In mei 2023 werd duidelijk dat de opnames voor El Hoyo 2 waren gestart door regisseur Galder Gaztelu-Urrutia, die ook de eerste film regisseerde. De hoofdrollen zijn dit keer voor Hovik Keuchkerian en Milena Smit.

El Hoyo 2 keert terug naar de wereld van "The Platform", een grote, torenachtige "Vertical Self-Management Center"-gevangenis die verschillende criminelen huisvest. Op de tientallen verdiepingen verblijven twee bewoners per verdieping en een vrij zwevend platform bezorgt hen dagelijks voedsel.

Oktober


Even geleden verscheen al de eerste trailer, zoals hieronder te zien en vanaf 4 oktober moet El Hoyo 2 te zien zijn op Netflix. Heb je de eerste film nog niet gezien? Deze vind je hier.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix verwijst een hardnekkig gerucht naar het rijk der fabelen
Series / Nieuws

Netflix verwijst een hardnekkig gerucht naar het rijk der fabelen

De grote streamingdienst gaat niet direct in zee met zijn grootste concurrenten.

Netflix lijkt de streamingoorlog te hebben gewonnen die sinds 2019 wordt gevoerd. Nieuwere streamingdiensten als Prime Video, Disney+, Apple TV+ en HBO Max probeerden Netflix naar de kroon te steken, maar veel concurrenten bevinden zich inmiddels in financiële problemen.

Met Netflix gaat het juist goed door de introductie van allerlei alternatieve abonnementsvormen en het sluiten van nieuwe content-deals met de grote studio's. Steeds vaker verschijnen er ook grote bioscoopfilms op Netflix. Denk maar aan de grote films van Warner Bros. en Universal Pictures.

Vindbaar en bruikbaar


De afgelopen periode waren er geruchten dat Netflix bundels zou gaan aanbieden met toegang tot de platformen van concurrenten als Disney+ en HBO Max. Netflix meldt nu dat dit zeker niet gaat gebeuren.

Hoewel Disney+ en HBO Max (in de States) wel gezamenlijk hun diensten aanbieden, is Netflix dit niet van plan. Wel is en blijft het voor Netflix van belang dat de Netflix-app op alle apparaten "goed vindbaar en bruikbaar is".

Geen bundels


Netflix zegt geen behoefte te hebben om bundels aan te bieden met diensten als Disney+ en HBO Max, omdat de productervaring via verschillende apparaten al erg goed is. Hieronder heeft "Netflix minder voordeel bij directe bundeling met andere streamers."

In Nederland worden bundels nog niet aangeboden, maar het is niet ondenkbaar dat een goedkoper pakket met zowel Disney+ als HBO Max binnenkort beschikbaar komt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Duistere en onthutsende Netflix Original is een voltreffer en staat gelijk in de top 10
Series / Nieuws

Duistere en onthutsende Netflix Original is een voltreffer en staat gelijk in de top 10

De Netflix-docu Il Caso Yara staat sinds enkele dagen online en wordt goed bekeken.

True crime-docu's van Netflix worden blijkbaar erg goed bekeken. De ene na de andere docu over waargebeurde misdaad verschijnt op de streamingdienst online. Nu trekt de nieuwe Netflix-docu Il Caso Yara: Oltre Ogni Ragionevole Dubbio veel bekijks.

Sinds afgelopen woensdag staat Il Caso Yara op Netflix en de streamingdienst omschrijft de docuserie met de woorden Meespelend, Speurwerk en Waargebeurde misdaden.

Onthutsend onderzoek


De docuserie, geregisseerd door Gianluca Neri, die uit vijf afleveringen bestaat en gaat over de verdwijning van de 13-jarige Yara en het onthutsende onderzoek dat de rust in een klein Italiaans stadje verstoorde.

De Engelstalige titel van de docu is The Yara Gambirasio Case: Beyond Reasonable Doubt, en de serie reconstrueert het onderzoek naar de verdwijning van het meisje.

Nu te zien


Als je Il Caso Yara graag wilt zien, dan vind je de miniserie nu [url1=]op Netflix[/url1].

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe 'Lost' de verhaallijn van fan-favoriet personage compleet verpestte
Series / Specials

Hoe 'Lost' de verhaallijn van fan-favoriet personage compleet verpestte

Het einde van de mysteryserie zorgde voor verdeeldheid, maar de fans zijn het over een ding eens.

Lost bouwde een indrukwekkende ensemblecast op in de tijd dat de serie te zien was. Er waren meerdere fan-favorieten en de kijkers vonden dat lang niet ieder personage evengoed werd behandeld.

Dokter Juliet Burke (Elizabeth Mitchell) is een fan-favoriet personage wiens einde een nasmaak heeft achtergelaten. Zij was te zien in seizoen 3 tot en met 5 en kwam aan haar einde aan het begin van het zesde seizoen. Juliets verhaal kende een teleurstellend einde en ze is misschien wel het enige personage wier leven verslechterde nadat ze op het eiland terechtkwam. Haar hereniging met Sawyer (Josh Holloway) in de slotaflevering voelt voor menigeen als mosterd na de maaltijd.

Bedroevend


Juliet werd in het derde seizoen geïntroduceerd en was medeverantwoordelijk voor de gevangenschap van Jack (Matthew Fox), Kate (Evangeline Lilly) en Sawyer. Ze hoorde in eerste instantie bij de Others en was een een mysterieuze vrouw. Gaandeweg wordt haar persoonlijkheid en haar achtergrondgeschiedenis onthuld aan de kijker. In de loop van de tijd is Juliet in staat om te ontkomen aan de manipulaties van Ben (Michael Emerson). Ze bouwt een vriendschap op met Jack en sluit zich uiteindelijk aan bij de overlevenden.

Voor ze op het eiland terechtkwam werkte Juliet als wetenschapper. Ze deed vruchtbaarheidsonderzoek om haar zus Rachel (Robin Weigert) te helpen met zwanger raken. De procedure verliep succesvol maar door de manipulaties van Ben belandde ze op het eiland en werd daar vervolgens vastgehouden. Aangezien het risico bestond dat de Others haar zus iets aan zouden doen, kon Juliet niet van het eiland af. Hoewel ze vriendschap vond bij de overlevenden en ook een relatie kreeg met Sawyer, werd haar verhaallijn op een onbevredigende manier afgerond.

Schrale troost


In het vijfde seizoen moesten de overlevenden een waterstofbom af laten gaan om op die manier terug te reizen naar hun eigen tijd. Het plan liep echter vreselijk mis uiteindelijk offerde Juliet zichzelf op door de bom af te laten gaan. Dit was een leeg einde voor een boeiend personage met een goed uitgewerkte ontwikkeling. Juliet had veel moeten doorstaan en net toen alles de goede kant op leek te gaan eindigde haar verhaal. Ook zag ze haar zus Rachel nooit meer terug. Uiteindelijk werden Juliet en Sawyer herenigd in de slotaflevering van Lost, maar voor velen was dit een schrale troost. Juliets heldhaftige daad betekende tegelijkertijd een abrupt einde, waardoor voor velen haar verhaallijn compleet verpest was.



Je kunt Lost bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix verpeste zijn Marvel-series als 'Daredevil' door deze acteur te casten
Series / Specials

Netflix verpeste zijn Marvel-series als 'Daredevil' door deze acteur te casten

Een fout in 'Iron Fist' beïnvloedde de toekomst van Marvel op Netflix.

Eén verkeerde keuze kan een hele serie verpesten. Het casten van een acteur die helemaal niet bij een rol past, kan bijvoorbeeld catastrofale gevolgen hebben. Volgens veel kijkers is dat gebeurd in de Marvel-series op Netflix.

Door de jaren heen zijn er verschillende Marvel-series verschenen op Netflix, waarvan de meeste een groot succes waren. Daredevil verscheen in 2015, waarna er nog 3 seizoenen volgden. Ook kwamen er van 2015 tot 2019 seizoenen uit van Jessica Jones.

Fouten


Aangezien al deze series zich afspelen in het MCU, staan ze allemaal met elkaar in verband. Dat zorgt voor interessante verhaallijnen, maar betekent ook dat fouten in de ene serie de andere kunnen beïnvloeden.

Helaas is dat volgens veel kijkers wat er gebeurd is bij de Marvel-series op Netflix. Er zijn al een tijdje geen Marvel-projecten verschenen op Netflix. De uitwerking van de Marvel-series is dus niet helemaal soepel verlopen.

Verkeerde acteur


Waar het is misgegaan? Daar hebben veel kijkers wel een antwoord op: de serie Iron Fist uit 2017. Na het succes van Daredevil en Jessica Jones waren de verwachtingen hoog bij fans van Marvel.



Het volgende project wat na deze twee topseries zou verschijnen, was Iron Fist. Helaas viel de keuze om Finn Jones, een witte man, te casten als het titelpersonage niet bij iedereen in de smaak. Volgens veel kijkers had de acteur die Iron Fist speelt namelijk van Aziatische afkomst moeten zijn.

Begin van het einde


Iron Fist is sterk geïnspireerd door Aziatische vechtsporten en de setting is gebaseerd op Aziatische locaties en culturen. Volgens veel kijkers had de acteur die Iron Fist speelt Aziatisch moeten zijn, om een White Saviour-trope te voorkomen.

De serie werd niet goed beoordeeld en kan het begin van het einde genoemd worden voor Marevel-series op Netflix. Hoewel Daredevil gecanceld werd, wordt er momenteel gewerkt aan een reboot op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is wanneer seizoen 2 van 'The Boys'-spinoff 'Gen V' verschijnt
Series / Nieuws

Dit is wanneer seizoen 2 van 'The Boys'-spinoff 'Gen V' verschijnt

Het wachten op het laatste seizoen van The Boys wordt iets verzacht door het tweede seizoen van Gen V.

De opnames van het tweede seizoen van Gen V zijn al twee maanden volop in gang. Dit is bevestigd door Amazon Studios-baas Vernon Sanders.

En dat is goed nieuws voor fans van de The Boys-franchise, die nog zeker tot 2026 moeten wachten op het vijfde en laatste seizoen van de populaire serie.

Gen V S2 2025


Sanders liet het volgende kwijt over de status van Gen V en wanneer we seizoen 2 kunnen verwachten:

"We houden van Gen V en het tweede seizoen lijkt heel sterk te worden. Natuurlijk heeft de productie een flinke klap gehad door het verlies van Chance Perdomo, maar uiteindelijk zullen fans van The Boys genieten van het tweede seizoen. We zijn al een paar weken aan het filmen en hopen dat we de afleveringen in 2025 zullen streamen."

Visie eren


De studiobaas heeft tevens laten weten dat ze graag meer spinoffs van The Boys willen maken, zeker nu bekend is dat The Boys eindigt met seizoen. De uiteindelijke beslissing is echter aan bedenker Eric Kripke.



Aldus Sanders; "Dit draait allemaal om Eric Kripke. We hebben het grote succes te danken aan zijn visie en uitvoering. Natuurlijk hebben we hem gevraagd of hij niet meer dan vijf seizoen wil maken. Maar we zullen zijn oorspronkelijke visie eren."

The Boys: Mexico


We weten overigens wel dat een andere spinoff, The Boys: Mexico, in de vroegste fase van ontwikkeling is. Diego Luna en Gael Garcia Bernal zullen deze serie produceren.

Het eerste seizoen van Gen V is volledig te streamen via Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Goed nieuws voor de grote 'Tomb Raider'-serie
Series / Nieuws

Goed nieuws voor de grote 'Tomb Raider'-serie

In mei werd aangekondigd dat de live-action verfilming van Phoebe Waller-Bridge er officieel komt.

In de nasleep van de Emmy-nominaties die eerder deze week werden aangekondigd, heeft Amazon Studios-chef Vernon Sanders een en ander onthuld over toekomstige Prime Video-projecten.

Een van de grootste van deze projecten is de live-action serieverfilming van Tomb Raider die uit de koker komt van de gerenommeerde Phoebe Waller-Bridge (Fleabag).

Meer duidelijkheid


In mei werd al aangekondigd dat de serie er zal komen, maar sindsdien is het nogal stil rondom de serie, die de Tomb Raider-franchise op nieuwe wijze zal verfilmen.

Sanders heeft The Wrap laten weten dat de opnames aan het begin van 2025 zullen beginnen. Waller-Bridge is bedenker, maar zal ook produceren en mogelijk alle afleveringen schrijven.

Wie wordt Lara?


Hoeveel afleveringen we kunnen verwachten is nog onbekend, maar Sanders gaf wel weg dat er wordt gezocht naar cast- en crewleden:



"We werken er hard aan. We hebben geweldig bronmateriaal en Phoebe is geweldig. We hebben er zin in. Ik denk dat we de rest van het jaar bezig zullen zijn met de pre-productie, zodat de opnames begin 2025 kunnen starten. En we beginnen onze wereldwijde zoektocht naar onze Lara Croft al zeer binnenkort."

Enorm project


De serie maakt onderdeel uit van een megaproject dat ook bestaat uit een Tomb Raider-film en een game die uiteindelijk al deze projecten bij elkaar zal brengen.

Tomb Raider zal waarschijnlijk pas in 2026 te streamen zijn op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
4 onbekende Netflix-series die je moet streamen: Indrukwekkende aanraders
Series / Nieuws

4 onbekende Netflix-series die je moet streamen: Indrukwekkende aanraders

We hebben weer een scala aan verschillende topseries voor je om te ontdekken.

Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot grote hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zijn verborgen juweeltjes die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze series voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?

The Good Cop



De combinatie van humor, spanning en de New Yorkse politiedienst is altijd een formule voor succes. In 2018 kwam deze serie naar Netflix, en heeft met het enige seizoen een prima score op Rotten Tomatoes behaald van 83%.

Een radicaal-eerlijke rechercheur probeert als The Good Cop niet alleen moordzaken op te lossen, maar ook op zijn criminele, maar zachtaardige vader te letten.



Arrested Development



Toen deze serie in 2003 uitkwam, sloeg het in als een bom. Het kreeg in de loop der jaren een flinke cultstatus, maar bij het grote publiek is het wat weggezakt. Op Rotten Tomatoes zie je die cultstatus terug, gezien de waardering van 85%. Stream alle afleveringen op Netflix.

Arrested Development volgt de nuchtere Michael Bluth die de leiding neemt over het familiebedrijf nadat zijn vader in de gevangenis belandt. Maar de rest van zijn verwende en disfunctionele familie maakt zijn taak ondraaglijk.



GLOW



Van deze serie, met Community-ster Alison Brie, kijk je alle drie de seizoen op Netflix. Op de Tomatometer doet de serie het met een score van 93% uitstekend.

GLOW geeft een kijkje in de persoonlijke en professionele levens van een groep vrouwen die in de jaren '80 optreden voor een worstelorganisatie in Los Angeles.



From



Een duistere, mysterieuze en vooral angstaanjagende serie die bekend werd in Amerika, maar in Nederland het grote publiek nog niet bereikt heeft. Op Rotten Tomatoes zijn publiek en critici lovend, en geven de serie een uitstekende score van 94%. Stream het eerste seizoen op Netflix.

Verdwaalde reizigers komen in From vast te zitten in een mysterieus stadje waar ze niet uit geraken, en waar kwade machten hun geest beïnvloeden en ze 's nachts worden opgejaagd.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies seizoen 6 van actieserie 'Cobra Kai': dikke hit of grote teleurstelling?
Series / Nieuws

Eerste recensies seizoen 6 van actieserie 'Cobra Kai': dikke hit of grote teleurstelling?

Seizoen 6 van Cobra Kai scoort lager maar blijft geliefd om zijn humor en sterke personages.

Cobra Kai is een serie die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Iedereen die van actie, komedie en vechtkunst houdt, kent deze serie. Onlangs is seizoen 6 verschenen. Is de serie beter dan ooit of wordt de kwaliteit juist slechter? Critici op Rotten Tomatoes geven hun eerlijke mening.

Cobra Kai is in 2018 begonnen als een serie op YouTube Red/Premium en is een vervolg op Karate Kid uit de jaren tachtig. Enkele acteurs uit de originele film, waaronder Ralph Macchio en William Zabka, spelen ook in de serie.

Rotten Tomatoes


Cobra Kai speelt zich ongeveer dertig jaar na de gebeurtenissen van The Karate Kid af en volgt Johnny Lawrence na zijn verlies van Daniel LaRusso. Hij besluit zijn dojo Cobra Kai te heropenen en zijn rivaal weer uit te dagen.

Het eerste seizoen van Cobra Kai kreeg een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Ook de daaropvolgende seizoenen bewezen ijzersterk te zijn met hoge scores zoals 95% en 98%. Seizoen 6 scoort lager dan alle andere seizoenen, maar nog steeds zeer hoog. Critici geven dit seizoen namelijk een score van 82% (op het moment van schrijven).

Het beste personage


Volgens topcriticus Nina Metz van Chicago Tribune is het hoofdpersonage Johnny zoals altijd het meest interessante personage. Dit komt doordat hij "altijd worstelt met zijn innerlijke aard".



Cobra Kai staat bekend om zijn humor en grappige momenten en dit is volgens criticus Amy Amatangelo van Paste Magazine in seizoen 6 beter dan ooit:

"Het consistente geheime wapen van de serie is altijd het gevoel voor humor geweest, en seizoen 6 heeft genoeg grappige momenten... De serie laat een constant en brutaal zelfbewustzijn zien en de bereidheid om mee te doen aan de grap."

Netflix


Alle seizoenen van Cobra Kai zijn te streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.