search

Ons nieuws van woensdag 24 juli 2024

'The Decameron': Boccaccio-loze Netflix-content
Recensie

'The Decameron': Boccaccio-loze Netflix-content

Deze onbeholpen klucht met een overdaad aan soapdrama misbruikt de naam van een klassiek literair werk.

Regie: Michael Uppendahl, Andrew DeYoung, Anya Adams | Cast: Leila Farzad (Stratilia), Lou Gala (Neifile), Karan Gill (Panfilo), Tony Hale (Sirisco), Saoirse-Monica Jackson (Misia), Zosia Mamet (Pampinea), Douggie McMeekin (Tindaro), Jessica Plummer (Filomena), Tanya Reynolds (Licisca), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 48-60 minuten | Jaar: 2024

Zowel de begintitels als de aftiteling van The Decameron vermelden Giovanni Boccaccio niet als inspirator. Dat voelt lelijk, al heeft deze serie weinig van doen met diens beroemde middeleeuwse collectie van korte verhalen met dezelfde titel. Met uitzondering van het prille begin waarin een groep edelen met hun bedienden het door de pest getroffen Florence verruilt voor een verblijf in Villa Santa, uitgenodigd door een niet-aanwezige edelman. In plaats van elkaar verhalen te vertellen, houden ze zich bezig met komisch bedoeld geruzie rondom valse identiteiten en klassenverschillen. Maar waar blijft de gastheer?

Terwijl de makers niet eens alle namen van de oorspronkelijke tien personages gebruiken, doet het behouden van de titel de wenkbrauwen fronsen. Die titel verwijst namelijk naar tien dagen, terwijl deze gebeurtenissen zich gedurende een veel langere tijd afspelen. En ze hebben sowieso niets van doen met Boccaccio's verhalen. Een filmmaker als Pier Paolo Pasolini faalde al in de verfilming door te lomp te werk te gaan, maar deze Netflix-content voelt al helemaal onbeholpen. De sfeer voelt in geen enkel opzicht aan als die van de zogenaamde inspiratiebron.

Boccaccio's verhalen etaleren een grote weelde, levenslust en speelsheid. Ze zetten de mensheid neer als klunzige dieren en ja, zijn helaas te vaak ook misogyn geladen. Maar de serie gaat in plaats van humane komedie (een bekende bijnaam van het werk) meer voor ruwe grappenmakerij, voorzien van soapdrama wanneer willekeurige personages met elkaar in bed duiken. In plaats van de vrouwonvriendelijkheid van het bronmateriaal te confronteren, komt de platte schavuit Ruggiero als didactische karikatuur het landhuis onveilig maken. Zijn verkrachtingscultuur gedrag komt echter vooral geforceerd over.

Zijn gekunstelde Italiaanse accent vormt een van de weinige herinneringen dat het geheel zich zou moeten afspelen in het Middeleeuwse Toscane. Villa Santa komt namelijk meer over als het Britse Saltburn, maar dan met een overdaad aan kaarsen en vuurschalen in plaats van elektrisch licht. Welke van de vier bedienden de hele dag bezig is door het gebouw te lopen om alles aan te steken, blijft echter onbelicht, noch waar al dat verse voedsel steeds vandaan komt. Of hoe mensen kunnen ademhalen als ze met een fakkel door een dichte ruimte lopen.

De serie toont misschien de opzet van een klucht, gezien de vele abrupte wendingen die personages tegen hun karakter in afdwingen, wat de onrealistische aspecten zou kunnen vergeven. Zosia Mamet (Girls) als de verwende edelvrouw Pampinea en Tony Hale (Arrested Development) als de manische hofmeester Sirisco vallen in ieder geval op in hun krampachtige pogingen tot schertsvertoningen. Maar opeens kennen de typetjes ook beslommeringen en volgt na een enkele grap weer ellenlang drama, die vals aanvoelt door alle inconsistentie. Zo moet de seksuele bevrijding van de vrome Neifile leiden tot zowel humor als sentimenteel drama met haar man Panfilo.

Daarbij vertoont de regie weinig gevoel voor verteltijd of het positioneren van de acteurs. De groep staat vaak letterlijk als samengeraapt zooitje rond elkaar. De villa en omgeving komen daarbij zo scherp in beeld als een influencer dat zou opnemen voor sociale media. Verder doen ook de eclectische muziekkeuzes met Type O Negative of de Pet Shop Boys afbreuk aan het Middeleeuwse uitgangspunt. In een opzichtige knipoog naar de coronapandemie krijgt de pest af en toe wat aandacht, met een domme verwijzing naar mondneusmaskers wanneer dokters met bloemetjes in de neus rondlopen.

Uiteindelijk komt er maar een willekeurige vijand de villa bedreigen, want de groep edelen en bedienden zelf kent te weinig aanknopingspunten voor zowel duistere komedie als drama. Hoe Boccaccio dit alles heeft geïnspireerd blijft een raadsel. Laten we hopen dat Netflix in de jacht op content de superieure eeuwenoude literatuur van Chaucer, Cervantes of Rabelais met rust laat.



The Decameron is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Stevige oorlogsfilm met Henry Cavill staat morgen eindelijk op streaming
Films / Specials

Stevige oorlogsfilm met Henry Cavill staat morgen eindelijk op streaming

Vanaf donderdag bekijk je de actiefilm 'The Ministry of Ungentlemanly Warfare' op Prime Video.

Zin in een oorlogsfilm vol geweld, maar ook vol humor? Dan hoef je niet lang meer te wachten, want vanaf donderdag kun je The Ministry of Ungentlemanly Warfare met Henry Cavill streamen.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare is een oorlogsfilm uit 2024, geregisseerd door Guy Ritchie. De film is gebaseerd op het boek Churchill's Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII van Damien Lewis.

Verhaal


De film speelt zich af in het jaar 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee om de pogingen van de Nazi's om Europa te veroveren tegen te houden. Londen wordt veel gebombardeerd en de voorraden van het leger krimpen.

Winston Churchill geeft opdracht om een missie naar West-Afrika te sturen. Daar moeten de lijnen die Duitse U-boten aanvoeren gesaboteerd worden, die de gehele Atlantische Oceaan in hun greep hebben.

Cast


Henry Cavill (The Witcher, Man of Steel) is te zien als special forces operator Gus March-Philips. Daarnaast zien we Alan Ritchson (Smallville, Titans) als de Deense militair Anders Lassen, Alex Pettyfer (Stormbreaker) als officier Geoffrey Appleyard en Eiza González (Baby Driver) als Marjorie Stewart.



De zogeheten Operatie Postmaster heeft echt plaatsgevonden. De film geeft echter een hevig gefictionaliseerde versie van de operatie weer, zoals Lewis die heeft geïnterpreteerd in zijn boek.

Prime Video


In Amerika draaide de film vanaf 19 april 2024 in de bioscoop. In Nederland zal de film niet in de bioscopen verschijnen. Maar er is gelukkig goed nieuws: zeer binnenkort kun je de film gewoon vanaf je bank bekijken.

Vanaf donderdag 25 juli staat The Ministry of Ungentlemanly Warfare namelijk op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prijzen Videoland fors omhoog: iedere klant krijgt hogere rekening
Series / Nieuws

Prijzen Videoland fors omhoog: iedere klant krijgt hogere rekening

Het streamingplatform kondigt een nieuwe prijsverhoging aan, die voor alle abonnementen geldt.

Tweakers bericht dat Videoland voor het derde achtereenvolgende jaar de prijzen omhoog gooit. Bestaande klanten gaan meer betalen voor hun abonnement.

Videoland biedt momenteel drie abonnementen: Basis, Plus en Premium. Deze prijsverhoging gaat vanaf 26 augustus aanstaande in en geldt voor alle drie de abonnementen.

Derde prijsverhoging


Ieder abonnement wordt een euro duurder: dit houdt in dat Basis € 5,99 per maand gaat kosten, en Plus en Premium kosten dan € 10,99 respectievelijk € 12,99 per maand.

Dit is de derde prijsverhoging sinds 2022. In januari van dat jaar stegen de prijzen van Plus en Premium met een euro per maand en in juni 2023 kwam er opnieuw een euro bij voor deze twee pakketten.

Meer en nog betere content


Videoland geeft als verklaring dat deze prijsverhoging bedoeld is om meer exclusieve films en series aan hun klanten aan te kunnen bieden. De klanten worden hierover op de hoogte gesteld per mail. Klanten die na 18 juli 2024 een abonnement op Videoland hebben genomen, werden al eerder geïnformeerd.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Presumed Innocent': sterrencast haalt het maximale uit meeslepend rechtbankdrama
Recensie

'Presumed Innocent': sterrencast haalt het maximale uit meeslepend rechtbankdrama

Hij is wellicht onschuldig, maar het is sowieso een hufter.

Regie: Greg Yaitanes, Anne Sewitsky | Cast: Jake Gyllenhaal (Rusty Sabich), Peter Sarsgaard (Tommy Molto), Bill Camp (Raymond Horgan), O-T Fagbenle (Nico Della Guardia), Ruth Negga (Barbara Sabich), Chase Infiniti (Jaden Sabich), Kingston Rumi Southwick (Kyle Sabich), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 40-50 minuten | Jaar: 2024

Scott Turows boek Presumed Innocent werd in 1990 verfilmd door Alan J. Pakula met Harrison Ford als openbaar aanklager die zelf van moord wordt beschuldigd. De film harkte het tienvoudige van zijn budget binnen, dus is het best vreemd dat er nu pas een televisieversie van verschijnt. De verwikkelingen in de rechtbank en de persoonlijke levens die erachter schuilgaan lenen zich namelijk prima voor een wat uitgebreidere behandeling op het kleine scherm. Dat betekent echter niet dat Presumed Innocent bescheiden aanvoelt.

Nee, dit is een meeslepend juridisch gevecht van een man die alles kan verliezen, met aandacht voor de impact die dat op zijn omgeving heeft. Als voornaamste tegenstrevers maken Jake Gyllenhaal en Peter Sarsgaard (in het echte leven zwagers) er een zenuwslopende strijd van. Zij spelen ernstig gemankeerde personen die je haast allebei de nederlaag gunt, maar toch zal een van de twee het langste strootje trekken.

Gyllenhaal speelt Rusty Sabich, een scherpe, narcistische officier van justitie in Chicago. In de machtsstrijd om het juridische departement (in de Verenigde Staten wordt de leidinggevende door de stadsbewoners gekozen) wedt Rusty op het verkeerde paard en maakt daarmee meer vijanden dan vrienden. Vooral zijn directe collega Tommy is er snel bij wanneer Rusty zich verdacht maakt bij een lugubere moord. Als een bloedhond gaat Tommy achter hem aan, ook al drukt zijn leidinggevende (een intrigerende O-T Fagbenle) hem op het hart: "Our job is not to get Rusty Sabich, our job is to get it right."

Doordat de vier voornaamste acteurs het maximale uit het script halen is de spanning tussen de kemphanen in de gerechtelijke arena zo dik als walvisblubber. Rusty's gezin, waar veel aandacht voor is, wordt echter neergezet door acteurs die een stuk minder overtuigen. Vooral Ruth Negga als echtgenote Barbara acteert erg wisselvallig, al ligt dat ook aan hoe de rol is geschreven. Ze moet schakelen tussen veel tegenstrijdige emoties die niet altijd even natuurlijk worden ingeleid.

Barbara schakelt van liefhebbende echtgenote die de lunchpakketjes van haar kinderen inpakt naar een gewiekste verleidster die zich in een buitenechtelijke affaire stort. Het laat de innerlijke strijd van het personage zien, maar er zijn te vaak schommelingen en elke keer dat het verhaal op Barbara focust zit je als kijker eigenlijk alleen maar te wachten tot de strijd tussen Rusty en Tommy weer losbarst. De schets van Rusty's privéleven is nodig, maar moet niet de voorgrond van de tekening worden.

Het juridische gevecht bestaat uit alle rondes die bij een goed rechtbankdrama horen. We zien de politieke belangen, de misleiding, de onverwachte getuigenis en de emoties die door de rechter in bedwang moeten worden gehouden. Rusty gaat letterlijk en figuurlijk met de billen bloot. Als hij eenmaal in het beklaagdenbankje zit, stapelt hij fout op fout, zowel in de privé- als professionele sfeer. Soms lijkt het alsof hij alle lessen is vergeten die hij heeft opgedaan toen hij aan de andere kant van de zaal zat. Dat is niet altijd geloofwaardig, maar zorgt wel voor sappige plotwendingen.

Presumed Innocent ontrafelt het leven en de daden van een man die dacht dat hij nóg meer moest grijpen dan het geluk dat hij al in handen had. De jury moet beslissen of zijn schuld aan de moord 'beyond reasonable doubt' wordt aangetoond, maar hoe deze rechtszaak ook afloopt, Rusty is verre van ónschuldig.



Presumed Innocent is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze grensverleggende fantasyserie biedt nog steeds het nodige binge-vermaak
Series / Specials

Deze grensverleggende fantasyserie biedt nog steeds het nodige binge-vermaak

Spanning, humor en verleiding in deze fantasyserie die zich afspeelt in een zuidelijk Amerikaans stadje.

Alan Ball is een tv-maker die met Six Feet Under een gigantische hit te pakken had. Dit herhaalde hij een aantal jaar later met True Blood, een heerlijke vampierserie gebaseerd op de boekenserie van Charlene Harris. True Blood telde zeven seizoenen (2008 -2014) en was grensverleggend, levendig en bevatte de nodige humor.

Hoofdpersoon Sookie Stackhouse (Anna Paquin) woont in het stadje Bon Temps in Louisiana. Ze werkt als serveerster in het café van Sam Merlotte (Sam Tramell) en woont bij haar oma. Sookie is telepathisch en heeft hier behoorlijk last van. Dit verandert wanneer ze de 174-jarige vampier Bill Compton (Stephen Moyer) tegenkomt. Bill is technisch gesproken dood en heeft dus geen hersengolven, waardoor Sookie letterlijk rust en stilte ervaart.

Onderzoek


In de wereld van True Blood zijn de vampiers twee jaar eerder 'uit de doodskist' gekomen. De vampiers besloten na de uitvinding van synthetisch bloed, van het merk 'Tru Blood', hun bestaan aan de mensheid bekend te maken. Uiteraard heeft dit de nodige maatschappelijke gevolgen, die in de serie voornamelijk op een humoristische manier worden uitgebeeld.

Zo is vampierbloed behoorlijk interessant voor mensen, aangezien het in kleine doses het effect heeft van een geestverruimend middel. Daarnaast heeft vampierbloed een geneeskrachtige werking, iemand die gewond is geneest ter plekke door het drinken van vampierbloed. Er wordt links en rechts dus in vampierbloed, oftewel 'V', gehandeld, wat zowel door de mensen als door de vampiers niet gewaardeerd wordt. Wanneer in dit verband een collega van Sookie wordt vermoord die regelmatig met vampiers in contact kwam, is het hek van de dam.

Verleidelijk en levensgevaarlijk


Sookie en Bill gaan op onderzoek uit, wat hen naar de nachtclub 'Fangtasia' leidt, die het eigendom is van de 1000 jaar oude vampier Eric Northman (Alexander Skarsgård) en zijn compagnon, de heerlijk valse Pam (Kristin Bauer van Straten). Net zoals vele andere vampiers in True Blood worden Eric en Pam op een klassieke manier neergezet: mysterieus, verleidelijk en levensgevaarlijk. Het tweetal heeft lak aan de wereld en leeft voor hun eigen plezier, waarbij de nodige avontuurtjes komen kijken.



De relaties tussen mensen en vampiers worden gekenmerkt door een wederzijds aftasten waarbij vooral de spanning in de verhoudingen centraal staat. Dat dit gepaard gaat met de nodige ongebruikelijke romances staat buiten kijf. De plotlijnen zoals stemrecht voor vampiers en het recht van vampiers en mensen om met elkaar te trouwen is eerder een humoristisch element in de serie dan een serieus maatschappelijk commentaar.

Zuiden


True Blood kenmerkte zich door de talloze bijzondere personages die voorbijkwamen, aangezien de kijker ook kennismaakt met weerwolven, feeën en gedaanteverwisselaars. Deze laatsten zijn mensen die zich in een willekeurig dier kunnen veranderen, en in sommige gevallen zelfs de gedaante van een ander mens kunnen aannemen. Al deze groepen kunnen behoorlijk met elkaar in de clinch liggen, binnen de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten. In de latere seizoenen werden de vele plotlijnen nogal lastig om bij te houden, waardoor de fans vonden dat die wat minder van kwaliteit waren. Dit neemt niet weg dat True Blood nog steeds de moeite van het bingen waard is.



Je kunt True Blood streamen op HBO Max en op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Poster voor volgende 'Star Wars'-serie lekt met mysterieuze droid en andere personages
Series / Nieuws

Poster voor volgende 'Star Wars'-serie lekt met mysterieuze droid en andere personages

Na The Acolyte krijgen we later dit jaar nog een andere Star Wars-serie voorgeschoteld.

Nu The Acolyte is afgelopen, kunnen we ons beginnen te verheugen op Skeleton Crew, de volgende serie in het Star Wars-universum.

Er zijn nog maar weinig grote onthullingen gedaan over Skeleton Crew, maar nu is er wel, via een nogal vreemde omweg, een poster van de serie naar buiten geglipt.

Gelekte poster


De poster is door een oplettend persoon op een onbekende locatie gehangen aan een muur gesignaleerd. Je kunt de opvallende afbeelding hieronder bekijken.

We wisten al dat de serie zich in de tijd van het Mandoverse afspeelt en dat het project qua toon vergelijkbaar is met de geliefde film The Goonies. Dat laatste gegeven komt zeker naar voren, gezien de kinderen die centraal staan en de doodshoofden aan de zijkant.

Meer posters verwacht


De cast van de serie bevat namen als Jude Law, Kerry Condon, Ryan Kiera Armstrong, Robert Timothy Smith, Ravi Cavot-Conyers en Kyrianna Kratter. De eerste twee namen, tevens de bekendste in de cast, zijn niet te zien op de poster.



De Oscar-genomineerde Condon gaf onlangs een en ander prijs over haar ervaringen op de set van de serie.

Lof over opnames


Condon vertelde Variety er het volgende over: "Het is een te gek project. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik vond het geweldig om mee te doen. Het was allemaal heel onschuldig en speels.

Mensen zeggen wel eens dat je niet met kinderen of dieren moet werken, maar daar ben ik het niet mee eens. Als kinderen goede acteurs zijn, zijn ze meestal buitengewoon goed. Daarnaast speelt Jude Law mee, met wie ik eerder heb samengewerkt. En we hebben een geweldige groep regisseurs: de Daniels, Bryce Dallas Howard, Lee Isaac Chung en David Lowery. En natuurlijk Jon Watts, die het hele ding heeft bedacht."

Skeleton Crew moet voor het einde van het jaar te streamen zijn op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies voor 'Simone Biles': kijken of skippen?
Series / Nieuws

Eerste recensies voor 'Simone Biles': kijken of skippen?

Documentaireserie over Simone Biles krijgt lovende recensies van critici en een perfecte score op Rotten Tomatoes.

Simone Biles is misschien wel de bekendste turnster op dit moment. Ze heeft maar liefst zeven Olympische medailles en 30 van verschillende wereldkampioenschappen. Nu is er een documentaireserie gemaakt over haar carrière en leven, maar is deze serie net zo goed als Biles zelf? Critici op Rotten Tomatoes delen hun mening.

Biles leek niet te stoppen; ze won kampioenschap na kampioenschap en claimde zo haar plek als één van de beste turnsters ooit. Ze zou meedoen met de Olympische Spelen in Tokio en iedereen verwachtte een geweldige set van haar, maar het liep allemaal net wat anders.

Rotten Tomatoes


Simone Biles: Rising behandelt de gebeurtenissen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens de opwarming werd ze heel duizelig, wat haar dwong zich terug te trekken uit de competitie. Hierdoor miste ze de finales van bijna alle onderdelen. Vervolgens nam ze een pauze van haar carrière om aan haar mentale en fysieke gezondheid te werken.

Als Biles bezig is met haar wedstrijden is het onmogelijk om je ogen van haar af te houden en dat is precies hetzelfde met haar documentaireserie. Critici op Rotten Tomatoes geven de serie namelijk een perfecte score van 100% (op het moment van schrijven).

Een intieme kijk


Er staat een hele lijst van documentaires over de Olympische Spelen op Netflix, maar volgens topcriticus Craig Mathieson van The Age (Australia) is Simone Biles: Rising de beste. Hij schrijft: "[Deze serie] geeft een intieme blik op de terugkeer van turnster Simone Biles."



Ook topcriticus Aramide Tinubu van Variety is laaiend enthousiast over de serie: "Het is een elegante en kwetsbare serie die laat zien dat de geschiedenis van de gymnastiek doordrenkt is met de persoonlijke nalatenschap van Biles – die heftig maar fascinerend is om naar te kijken."

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar Simone Biles: Rising? Stream de serie dan op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze truecrimeserie op HBO Max is even onverwacht als oogverblindend mooi
Series / Nieuws

Deze truecrimeserie op HBO Max is even onverwacht als oogverblindend mooi

'Lethally Blonde' onderzoekt de donkere kant van glamour en beroemdheid.

Zin in true crime met een glamour-tintje? Voordat je Lethally Blonde gaat kijken, zijn er vijf vragen die je absoluut beantwoord moet hebben, zodat je weet waar je aan begint.

Waar gaat de serie over?


Lethally Blonde biedt een inkijk in tragische verhalen, waarbij de donkere kant van mensen die schoonheid en roem najagen wordt blootgelegd. De serie volgt slachtoffers zoals Marjorie Lee Thoreson, die in een bizarre en tragische situatie terechtkwam, en femme fatales zoals Lauren Wambles, wiens leven een duistere wending nam. De serie begint met het verhaal van Courtney Clenney, een fitness influencer die beschuldigd wordt van moord op haar vriend.

Waar is de serie op gebaseerd?


De serie is niet gebaseerd op een boek, maar bouwt voort op het succes van The Playboy Murders, eveneens een truecrimeserie gepresenteerd door Holly Madison. Het put uit waargebeurde verhalen en geeft een gedetailleerde weergave van gevallen van exploitatie en moord.

Wie spelen er in de serie?


Hoewel Lethally Blonde zich richt op waargebeurde verhalen en minder op geacteerde scènes, zijn de hoofdpersonen in de verhalen onder andere Marjorie Lee Thoreson, Lauren Wambles en Crystal Mangum. Holly Madison, bekend van The Girls Next Door, is de presentatrice die haar unieke kennis en ervaring inbrengt.

Voor wie is deze serie?


Deze serie is een mustwatch voor truecrimeliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de donkere kant van glamour en beroemdheid. Fans van series zoals The Playboy Murders en Mindhunter zullen zeker genieten van de diepgaande en soms huiveringwekkende verhalen die worden verteld.



Is de serie te bingen?


De serie bestaat uit zes afleveringen, die elk ongeveer een uur duren. In totaal ben je dus zes uur zoet als je besluit de hele serie in één keer te kijken. Perfect voor een meeslepende binge-watch sessie in het weekend.

Mis het niet! De serie gaat in première op 27 juli op HBOMax
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek deze nagelbijtende Finse thriller: nu beschikbaar op NPO Plus
Series / Specials

Ontdek deze nagelbijtende Finse thriller: nu beschikbaar op NPO Plus

Ontdek vier aanraders op NPO Start/Plus, waarvan er drie gratis te streamen zijn zonder abonnement.

Veel mensen willen graag een abonnement bij grote streamingdiensten zoals Disney+, Netflix of Prime Video. Echter, de Nederlandse NPO Start/ Plus heeft ook heel veel leuke series. Hieronder lees je vier goede aanraders die je kunt kijken zonder duur abonnement.

Enemy of the People



Deze spannende Finse thrillerserie is gewoon te streamen op de Nederlandse NPO Plus. Cryptodeals en valse waarheden staan centraal in deze serie, wat een belangrijk thema is in de tijd waarin mainstreammedia worstelt met fake news.

In Enemy of the People komt journalist Katja Sanonen achter een duistere waarheid van een geheimzinnige cryptodeal. Ze besluit dit verder te onderzoeken, maar wordt tegengewerkt door de machtige mannen die de media in handen hebben. De waarheid wordt vervormd en voordat Katja het weet wordt ze gezien als de grootste vijand van de staat.



De Villamoord



Deze serie staat op NPO Start en is dus gratis te bekijken. De Villamoord gaat in op de waargebeurde en gruwelijke moord die in de volksmond vooral bekend staat als De Arnhemse Villamoord.

In 1998 werd de 63-jarige Geke van 't Leven-de Goede om het leven gebracht door een schotwond. Negen mannen zijn veroordeeld, maar de media heeft deze veroordeling in twijfel getrokken. De makers van De Villamoord gaan in de serie langs bij de veroordeelde mannen, advocaten en familieleden. Wat is er werkelijk gebeurd op de avond van 2 september 1998?



Klem



Deze Nederlandse misdaadserie van bedenker en ontwikkelaar Frank Ketelaar (Bij ons in de Jordaan) ging in 2017 in première en is nu te streamen op NPO Start.

In Klem zijn de dochters van belastingambtenaar Hugo en topcrimineel Marius beste vriendinnen. De levens van de twee mannen raken steeds meer met elkaar verstrengeld, wat voor beiden een nachtmerrie blijkt te zijn.



Oogappels



Oogappels is een Nederlandse serie van bedenker Will Koopman. De serie heeft op het moment van schrijven twee prijzen gewonnen: de Gouden Televizier-Ring en de Binge Streaming Video Award in de categorie Beste Nederlandse Productie van 2022. Ook is de serie genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf en voor een Zapp Award.

In Oogappels staat het gezinsleven centraal. De serie volgt verschillende gezinnen die allemaal op een unieke manier worstelen met de opvoeding van hun kinderen. De serie is gratis te streamen op NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix kondigt nieuw seizoen aan voor zijn grootste hit uit 2024
Series / Nieuws

Netflix kondigt nieuw seizoen aan voor zijn grootste hit uit 2024

Na het succesvolle derde seizoen komt er voor een vierde seizoen van Bridgerton.

In de wereldwijde Netflix Top 10 met best bekeken series ooit op de streamingdienst staat het nieuwste seizoen van Bridgerton al op de zesde plaats. Er keken nu al meer mensen naar seizoen drie dan naar seizoen twee.

Het is geen wonder dat Netflix er razendsnel bij is om seizoen vier aan te kondigen. Dit deed de streamingdienst op YouTube met een teaser en een eerste hint over wat we van de volgende reeks afleveringen kunnen verwachten.

Groot succes


Het eerste seizoen van Bridgerton is volgens Netflix maar liefst 113,3 miljoen keer bekeken. Het tweede seizoen staat op 93,8 miljoen kijksessies en op het moment van schrijven is het derde seizoen op 100,3 miljoen keer bekeken.

Het nieuwste seizoen staat nog altijd in de wekelijkse wereldwijde Netflix Top 10. Op dit moment staat de serie na tien weken op de negende plaats, met 1,9 miljoen kijksessies.

Aankondiging


Met de tekst "Welkom op de huwelijksmarkt, Mr. Bridgerton. Het verhaal van Benedict is volgend seizoen te zien" wordt het vierde seizoen aangekondigd in de promovideo op YouTube. In de beelden zien we acteur Luke Thompson ook kort in beeld. Hij ontvangt zijn kostuum voor het gemaskerde bal.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Groot en spannend nieuws voor 'Suits'
Series / Nieuws

Groot en spannend nieuws voor 'Suits'

Fans kunnen zich opmaken voor een hele hoop nieuwe avonturen in het advocatenkantoor.

De hitserie Suits debuteerde in 2011 en lanceerde de carrières van onder anderen Patrick J. Adams en Meghan Markle. Het kreeg vorig jaar een enorme opleving toen het naar Netflix verhuisde, en dat succes smaakte de producenten naar meer.

Eerder werd bekend dat NBC een pilot had besteld van een Suits-spin-off genaamd Suits: L.A., maar bleef het nog in het ongewisse of dit zou uitgroeien tot een volledige serie. Inmiddels komt het netwerk met goed nieuws voor de fans: er komt een volledig seizoen uit.

Suits-universum breidt uit


Suits: LA wordt geen reboot of revival van het origineel, maar eerder een nieuw hoofdstuk, vergelijkbaar met de CSI- en NCIS-franchises en bevat nieuwe personages op een nieuwe locatie.

De serie volgt een advocatenkantoor voor auteursrecht in Hollywood, met rollen voor onder andere Josh McDermitt (The Walking Dead), Stephen Amell (Arrow), Victoria Justice (Victorious) en John Amos (Die Hard 2).

Nieuwe plaatsen, nieuwe mensen


Suits L.A. draait om Ted Black (Amell), een voormalige federale aanklager uit New York, die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden door de machtigste cliënten in Los Angeles te vertegenwoordigen. Zijn kantoor bevindt zich op een kritiek punt en om te overleven moet hij een rol aannemen die hij zijn hele carrière verafschuwde.



Ted wordt omringd door een groep personages die hun loyaliteit zowel aan Ted als aan elkaar testen, terwijl ze hun persoonlijke en professionele levens vermengen. Ondertussen ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die Ted ertoe brachten alles en iedereen die hij liefhad achter te laten.

Netflix en het grote podium


Dankzij het wereldwijde succes van Suits op Netflix leek het eigenlijk een zekerheid dat Suits: L.A. er zou komen. Ook de spin-off komt uit de koker van Aaron Korsh, de bedenker van het origineel. Hij belooft dat het dezelfde kenmerkende humor en intrige van de originele serie behoudt.



Bekijk alle afleveringen van Suits op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
In 2003 kreeg deze voor Nederlanders onbekende acteur enorm veel betaald voor de serie 'Everybody Loves Raymond'
Series / Specials

In 2003 kreeg deze voor Nederlanders onbekende acteur enorm veel betaald voor de serie 'Everybody Loves Raymond'

Ray Romano werd schatrijk met de laatste 2 seizoenen van de sitcom 'Everybody Loves Raymond'.

In Nederland is deze acteur nooit heel bekend geworden, maar hij kreeg een extreem hoog bedrag voor de serie waar hij in speelde: Ray Romano voor de sitcom Everybody Loves Raymond.

De succesvolle Amerikaanse comedyserie Everybody Loves Raymond werd uitgezonden van 1996 tot 2005. De serie kreeg in totaal 9 seizoenen, bestaande uit 210 afleveringen. In Nederland werd de serie uitgezonden op RTL Lounge.

Ray


De sitcom gaat over Ray Barone (Romano), een man die alles lijkt te hebben wat hij zich maar kan wensen: een geweldige vrouw (Patricia Heaton), een goede baan, een mooi huis in Long Island en een prachtig gezin.

Er is alleen een probleem. Zijn ouders wonen namelijk tegenover hem en vinden het geen enkele moeite om zich met alle aspecten van zijn leven te bemoeien. En dan is er ook nog zijn jaloerse broer Frank (Peter Boyle).

Door het dak


Je kunt deze opzet nog ergens anders van kennen, want zo'n 15 jaar geleden kocht Talpa de rechten om 26 afleveringen te mogen bewerken voor een Nederlandse versie. Iedereen is gek op Jack was van 2011 tot 2012 te zien, met Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol in de hoofdrol.



Everybody Loves Raymond was een groot succes. Hoofdrolspeler Romano kreeg hier uiteraard vanaf het begin een hoog salaris voor, aangezien de serie om hem heen was gebouwd. Maar de laatste twee seizoenen ging dit bedrag door het dak.

Miljoen per aflevering


Per aflevering kreeg hij voor seizoen 8 en 9 (van 2003 tot 2005) $1.725.000. Als we de inflatie hierbij optellen wordt dat bedrag nog hoger, namelijk $2.652.000. Hiermee staat hij op de vierde plek van best betaalde acteurs per aflevering ooit.

Everybody Loves Raymond is te zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.