search

Ons nieuws van dinsdag 6 augustus 2024

Kenneth Branagh speelt een detective in deze serie met 88% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Kenneth Branagh speelt een detective in deze serie met 88% op Rotten Tomatoes

'Wallander' is gebaseerd op de Wallander-romans van de Zweedse schrijver Henning Mankell.

De Zweedse schrijver Henning Mankell heeft in zijn carrière heel wat boeken geschreven over de detective Kurt Wallander. Tussen 1994 en 2007 werden die verfilmd in Zweden en daarna kwam er ook een Zweedse serie. Van 2008 tot 2016 kwam uiteindelijk ook een Britse serie uit.

In de Britse serie, getiteld Wallander, speelt Kenneth Branagh de hoofdrol van de gelijknamige politie-inspecteur. Dit was de eerste keer dat de Wallander-romans van Mankell werden aangepast in een Engelstalige productie.

Gebaseerd op romans


Yellow Bird, een productiebedrijf opgericht door Mankell, begon in 2006 met Britse bedrijven te onderhandelen om de aanpassingen te produceren. In 2007 ontmoette Branagh Mankell om de rol te bespreken. Branagh keek geen van de Zweedse Wallander-films voordat hij de rol speelde, omdat hij zijn eigen interpretatie van het personage op het scherm wilde brengen.

Uiteindelijk kwam in 2008 het eerste seizoen uit. Wallander liep tot 2016 en bestaat uit vier delen die elk uit drie lange afleveringen bestaan. De afleveringen, die eigenlijk afzonderlijke films zijn, zijn gebaseerd op de romans Sidetracked, Firewall en One Step Behind.

Verhaal


Wallander gaat over de existentialistische Kurt Wallander, een Zweedse politie-inspecteur, die werkt in de stad Ystad, in het prachtige Zuid-Zweden. Hier werkt hij samen met zijn team, bestaande uit Anne-Britt Hoglund (Sarah Smart), Kalle Svedberg (Tom Beard) en Magnus Martinsson (Tom Hiddleston), om samen de misdaden op te lossen die zij tegenkomen.



Branagh beschrijft Kurt Wallander als "een existentialist die zich afvraagt waar het leven over gaat en waarom hij dagelijks doet wat hij doet, en voor wie gewelddadige daden nooit normaal worden. Hij heeft een niveau van empathie voor de slachtoffers van misdaad dat bijna onmogelijk te beheersen is, en een van de prijzen die hij betaalt voor die empathie is een persoonlijk leven dat een soort woestenij is."

Goed ontvangen


Wallander werd in Engeland goed ontvangen en beloond met diverse prijzen. Zo won de serie zes British Academy Television Awards, waaronder Beste Dramaserie. Ook op Rotten Tomatoes waren de critici positief met de serie die een score heeft van 88% op de website.



Het derde seizoen van Wallander kreeg zelfs een score van 100%. De critici waren vooral positief over het optreden van Branagh. Zo schreef Anna Peele van Esquire Magazine: "Kenneth Branagh's overweldigende authenticiteit als mens te midden van alle onbenullige verhaallijnen en afleidende productiekeuzes creëert een van de allerbeste televisierollen aller tijden."

Kijken?


Wil je Branagh zien in Wallander? Je kan de serie terugvinden op MyLum of je kan het ook op dvd kopen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek 4 onbekende en verbazingwekkende must-watch series op Netflix die je nog niet kent
Series / Nieuws

Ontdek 4 onbekende en verbazingwekkende must-watch series op Netflix die je nog niet kent

Of je nu van een goede docuserie houdt of een lekkere tienerdrama, je ontdekt het in deze vier aanraders.

Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot grote hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zijn verborgen juweeltjes die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze series voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?

MH370: The Plane That Disappeared



Bij ons is het tragische lot van vlucht MH17 natuurlijk bekend, maar een paar maanden eerder dat jaar vond een andere zaak plaats waarbij een vlucht van Malaysia Airlines betrokken was. Hierover verscheen in 2023 een aangrijpende documentaire op Netflix. Op Rotten Tomatoes kan de docuserie op goede cijfers rekenen. Het krijgt van de critici een prima score van 70%.

Een Malaysia Airlines-vliegtuig met 239 mensen aan boord verdwijnt tijdens de vlucht, tot grote schrik wereldwijd. Iedereen zoekt naar antwoorden, van luchtvaartdeskundigen tot internetonderzoekers. Ontdek het in de serie MH370: The Plane That Disappeared.



Get Gotti



Wie houdt er nu niet van een goed maffia-verhaal? Op Rotten Tomatoes laat het publiek in ieder geval zien van wel. De docuserie krijgt een uitstekende score van 83%.

Get Gotti - Wanneer maffiabaas Paul Castellano op klaarlichte dag wordt vermoord, wordt zijn moordenaar het hoofd van de Gambino-misdaadfamilie - en de meest gezochte gangster van New York.



Everything Now



Van deze Britse tienerserie stream je acht afleveringen op Netflix. De Tomatometer laat zien dat publiek en critici de serie zeer kunnen waarderen, te zien aan het waarderingscijfer van 90%.

Na maanden herstellen van een eetstoornis bedenkt de zestienjarige Mia in Everything Now een bucketlist vol typische tienerervaringen om haar verloren tijd in te halen.



Escaping Twin Flames



Niet veel docuseries kunnen rekenen op een perfecte score, maar Escaping Twin Flames wel, te zien aan de foutloze 100%. Stream deze driedelige docuserie op Netflix.

Een stel startte een bedrijf om mensen via spiritualiteit de ware liefde te laten vinden. In deze docuserie vertellen oud-volgers nu wat voor heftigs daar allemaal plaatsvond.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Unstable' seizoen 2: achterlijk rijk volk met onbelangrijke eerstewereldproblemen
Recensie

'Unstable' seizoen 2: achterlijk rijk volk met onbelangrijke eerstewereldproblemen

Twee miljonairs schrijven een komedie voor zichzelf waarin ze briljante miljardairs zijn. Lachen, joh.

Regie: Claire Scanlon, Rebecca Asher, Andrew Gurland | Cast: Rob Lowe (Ellis Dragon), John Owen Lowe (Jackson Dragon), Sian Clifford (Anna), Rachel Marsh (Luna), Aaron Branch (Malcolm), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 21-30 minuten | Jaar: 2024

De zogenaamde 'workplace comedy' gebruikt vrijwel altijd duidelijk herkenbare werkplekken: een politiebureau, een luchthaven, de redactie van een modetijdschrift, het administratiekantoor van een papierleverancier. Unstable bewijst dat onduidelijkheid over wat een bedrijf precies doet de komedie in de weg zit. Maar deze serie heeft meer gebreken.

Wanneer Dragon fuseert met een ander bedrijf moet Ellis leren samenwerken met de eigenaar daarvan, wat voor de steenrijke einzelgänger een lastige klus blijkt. En dan moet hij ook nog eens werken aan de relatie met zijn zoon Jackson. Die zit het liefst in het laboratorium, maar zijn vader wil hem klaarstomen voor leiderschap. Het leven van Anna, Ellis' assistent, wordt zuur gemaakt wanneer haar klierende stiefdochter een stageplek krijgt aangeboden.

Ook in het tweede seizoen van Unstable blijft Dragon een vaag bedrijf. Als een soort broedplek voor innovatieve ideeën is het nog wel helder waar het lab zich mee bezighoudt, maar dat geldt niet voor de talloze mensen die bureaus bemannen. Het enige wat die werknemers ooit doen is verbaasd opkijken wanneer iets raars gebeurt. Ze ogen in ieder geval allesbehalve blij. Er kunnen dus niet echt grappen worden gemaakt die gebruikmaken van de omgeving.

Een ander probleem komt in de vorm van de twee hoofdpersonages. Op hun slechtste momenten reageren vader en zoon Dragon hoogstens mild boos op elkaar en dat is enkele minuten later alweer over. Knap dat Jackson zo koel blijft, want Ellis is dit seizoen bijzonder onzeker, kinderachtig, egocentrisch en Oost-Indisch doof. In principe hoe Sheldon Cooper zou zijn als hij nooit emotioneel was gegroeid maar zijn bankrekening wel.

Maar Sheldon was geen multimiljardair en had vrienden die hem in de zeik namen. Unstable zadelt de kijker op met een vermoeide Elon Musk met het uiterlijk van Rob Lowe en zijn penopauzekapsel. Met Jackson is het iets makkelijker meeleven, aangezien hij vaak wordt tegengehouden door zijn vader, maar nog steeds geldt dat dit oppervlakkige botsingen zijn tussen twee onnodig rijke mensen.

In de laatste aflevering blijkt ook Jackson gewoon een lul te zijn. Wanneer hij opmerkt dat iemand op hem zit te wachten omdat hij hem hard nodig heeft, haalt zijn schouders op en gaat door waar hij mee bezig was. Geen belletje, geen berichtje. Leuk volk. Anna's stiefdochter voegt ook niets toe. Ze verstoort de boel en is best gemeen, maar dat wordt nooit gebalanceerd met een sympathieke karaktertrek.

Alleen Peter (Lamorne Morris uit New Girl) is een geslaagde nieuwkomer, al komt bij hem de meeste humor van zijn droge reacties op wat Ellis hem voor de voeten werpt. De twee laboranten die in het eerste seizoen een lekker sarcastisch team vormden dat alle andere werknemers afzeek, worden nu opgebroken en op niet-humoristische wijze tegen elkaar opgezet. Gelukkig staat Fred Armisen als Ellis' bizarre huisgast nog steeds garant voor een scène waar om kan worden gelachen.

De werkplek is onduidelijk, de hoofdpersonages zijn achterlijk rijk volk met onbelangrijke eerstewereldproblemen en de conflicten binnen het bedrijf knetteren niet echt. Deze serie is ontwikkeld en geschreven door hoofdrolspelers Rob Lowe en zijn zoon John Owen Lowe, maar die kunnen het beter bij acteren houden. Niet dat ze daarin buitengewoon talent tonen, maar het zijn voornamelijk de zwakke scripts en wankele personages die ervoor zorgen dat de serie niet grappig wordt.

Unstable voelt als een gemiddelde Nederlandse sitcom: je kan er niet hardop om lachen, maar het houdt de verveling af. In Nederland zijn we dat niveau gewend, maar Amerikanen zijn hier meestal toch wel wat beter in. Dat het seizoen eindigt met iets wat zowel een definitief einde als het begin van iets nieuws kan zijn, wekt de indruk dat de Lowes de bui al zien hangen en vrezen dat Netflix de stekker eruit gaat trekken. Wees innovatief, Netflix, en kom met iets nieuws.



Unstable is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze bejubelde scifi-serie uit 2023 is veel beter dan het boek
Series / Specials

Deze bejubelde scifi-serie uit 2023 is veel beter dan het boek

'Silo' is gebaseerd op de 'Silo'-trilogie van romans van auteur Hugh Howey.

Een van de recente hitseries van Apple TV is de scifi-serie Silo, gemaakt door Graham Yost. De serie is gebaseerd op de Silo-trilogie van romans (Wool, Shift en Dust) van auteur Hugh Howey. Heel wat fans van de serie hebben ook de boeken gelezen, maar vonden de serie toch beter.

Silo speelt zich af in een dystopische toekomst waarin een gemeenschap leeft in een gigantische ondergrondse silo met 144 niveaus. Rebecca Ferguson speelt de hoofdrol in de serie met Rashida Jones, David Oyelowo, Common, Tim Robbins, Harriet Walter, Avi Nash, Rick Gomez en Chinaza Uche die ook meespelen.

Verhaal


Ferguson speelt in Silo de rol van Juliette Nichols, een ingenieur die werkt aan de generatoren op de laagste niveaus van de silo. Ze raakt verstrikt in de mysteries van het verleden en heden van de gigantische silo die zich honderden verdiepingen onder de grond uitstrekt.

In deze silo wonen 10.000 mensen in een samenleving die wordt geregeerd door regels die hen naar eigen zeggen moeten beschermen. De ontwikkeling van een verfilming van het eerste boek uit de trilogie, Wool, begon in 2012. Tegen het einde van het decennium werd het project stopgezet en in mei 2021 opgepikt als een serie door Apple TV+. Het eerste seizoen van Silo kwam uiteindelijk uit in 2023.

Beter dan boek


Silo ontving positieve recensies van critici, vooral vanwege de wereldopbouw, het productiedesign en de prestaties van Ferguson. De serie werd al snel verlengd voor een tweede seizoen, dat in première gaat op 15 november 2024.



Veel fans van Silo vonden dan ook dat de serie beter is dan de boeken. Het boek heeft eenvoudig schrijfwerk, geen details, geen vonk, geen mysterie en geeft te veel belangrijke informatie prijs. De serie heeft Ferguson, een beter uitgewerkte tijdlijn en betere personages.

Kijken?


Wil je Silo zien? Je kan in afwachting van het tweede seizoen, dat later dit jaar uitkomt, kijken naar het eerste seizoen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'John Wick' krijgt een vervolgserie en Keanu Reeves is erbij betrokken
Series / Nieuws

'John Wick' krijgt een vervolgserie en Keanu Reeves is erbij betrokken

Deze spinoff-serie wordt anders dan The Continental door de betrokkenheid van Reeves en regisseur Chad Stahelski.

Na het grote succes van John Wick: Chapter 4 kon je erop wachten: er is een nieuwe spinoff-serie in de maak bij Lionsgate. De titel? John Wick: Under the High Table.

De serie geldt als een vervolg op de eerdere films en gaat over de organisatie die de huurmoordenaars die centraal staan in de franchise in actie brengt.

Hogere kwaliteit?


In tegenstelling tot de matig ontvangen serie The Continental Wick-ster zijn Keanu Reeves en regisseur Chad Stahelski nauw bij het project betrokken als producenten.

Volgens Deadline gaat de serie direct verder na de gebeurtenissen uit Chapter 4, waarin Wick meer dan waarschijnlijk het loodje heeft gelegd.

Vertrouwde namen


Stahelski, die als co-regisseur werkte aan John Wick en delen 2, 3 en 4 voor zijn eigen rekening nam, zal de pilot-aflevering regisseren.



Robert Levine, een van de bedenkers van de door Jeff Bridges aangevoerde thriller-serie The Old Man, schrijft het script voor Under the High Table.

Hoe zit het nu?


Of dit betekent dat we eindelijk 100% duidelijkheid krijgen over de dood van Wick, die door sommige fans wordt betwist, is nog even afwachten.

Volgend jaar kunnen we overigens ook nog de spinoff-film Ballerina met Ana de Armas in de bioscopen verwachten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensies 'A Good Girl's Guide to Murder': Is deze misdaadserie een nieuwe hit of toch een flop?
Series / Nieuws

Recensies 'A Good Girl's Guide to Murder': Is deze misdaadserie een nieuwe hit of toch een flop?

Netflix-serie "A Good Girl's Guide to Murder" ontvangt lof voor Emma Myers' acteerprestaties en intrigerend mysterie.

Als je favoriete boek verfilmd wordt is dat een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant is het fantastisch om jouw favoriete personages op het scherm te zien, maar aan de andere kant is een verfilming vaak minder goed dan het boek. Heeft A Good Girl's Guide to Murder de meest kritische fans weten te overtuigen?

Holly Jackson schreef in 2019 het boek A Good Girl's Guide to Murder. Deze werd zo populair dat de schrijfster een hele serie uit kon brengen van in totaal drie boeken en één novella. Nu is de franchise verder uitgebreid met een serie op Netflix.

Rotten Tomatoes


Het boek en de serie gaan over Pip Fitz-Amobi, gespeeld door Emma Myers (Wednesday). Voor een schoolproject besluit ze een oude moord op te lossen. Pip denkt namelijk dat de moord niet goed opgelost is en dat de dader nog steeds vrij rondloopt.

Zowel de critici als de kijkers op Rotten Tomatoes zijn grote fans van de serie. Zo geven critici de serie een score van 81% en de kijkers een score van 71% (op het moment van schrijven).

Het talent van Myers


Hoewel sommige critici enkele problemen hebben met het tempo van de serie, prijst iedereen Myers' werk. Zo ook Joel keller van Decider: "A Good Girl’s Guide To Murder profiteert van het talent van Emma Myers, maar is ook een stevig mysterie dat ontrafeld moet worden, wat niet altij vanzelfsprekend is in dit genre."



Daarnaast beschrijft Aramide Tinubu van Variety hoe A Good Girl's Guide to Murder op "boeiende wijze de angst van een tienermeisje, de complexiteit van vriendschap en de bedrieglijkheid van schijn weergeeft."

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar A Good Girl's Guide to Murder? Stream de serie dan op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Dexter: Original Sin' mist een cruciaal personage, maar waarom eigenlijk?
Series / Specials

'Dexter: Original Sin' mist een cruciaal personage, maar waarom eigenlijk?

Er lijkt bewust besloten om dit personage vooralsnog niet te laten verschijnen.

Dexter (Michael C. Hall) heeft in de oorspronkelijke serie niet alleen boeiend werk bij de politie van Miami, hij vormt een hecht team met zijn collega's. In Dexter: Original Sin zien we vrijwel alle bekende gezichten terug.

Een collega ontbreekt echter, dat is namelijk rechercheur James Doakes (Erik King). Doakes voelt instinctief aan dat er iets niet klopt aan Dexter en doet in het geheim onderzoek naar de populaire bloedspatalist. In Dexter: Original Sin is Doakes niet te zien, maar de makers hebben hier een gegronde reden voor.

Koude rillingen


Doakes zat oorspronkelijk in het leger, waar hij de rang had van sergeant. Hij nam deel aan meerdere geheime operaties voordat hij bij de politie aan de slag ging. Hij is een capabele rechercheur, maar vertrouwt Dexter totaal niet en laat dit duidelijk blijken.

In andere series zou de ex-militair als held worden neergezet, maar in de eerste twee seizoenen van Dexter fungeert hij juist als antagonist. De uitgesproken Doakes krijgt "de koude rillingen" van Dexter. Met zijn achtergrond in militaire operaties doet hij in het geheim onderzoek naar zijn collega. Wel is Doakes openlijk in zijn wantrouwen naar Dexter toe en laat hem zelfs rechtstreeks weten dat hij hem in de gaten houdt.

Verstandige keuze


De casting voor Doakes is niet aangekondigd, wat betekent dat hij in elk geval niet in het debuutseizoen van de prequelserie te zien zal zijn. Dit is echter geen vergissing van de makers, maar eerder een verstandige keuze. Er is namelijk geen aanvullende reden, en ook geen achtergrondgeschiedenis nodig voor Doakes' wantrouwen en antipathie naar Dexter toe.




Zijn instinct waarschuwt hem dat Dexter gevaarlijk is, wat hem motiveert om uit te zoeken wat er precies speelt. Hij komt uiteindelijk achter de waarheid, maar moet een hoge prijs hiervoor betalen. Doakes was een belangrijk personage in de oorspronkelijke serie. Een gastoptreden in Dexter: Original Sin hoeft zeker helemaal van tafel geveegd te worden, maar de makers moeten dit goed uitwerken om de sterke verhaallijn te behouden.

Waar te zien?


In de tussentijd kun je Dexter streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Aartsvijand gecast voor 'Sherlock Holmes'-prequel van Guy Ritchie
Series / Nieuws

Aartsvijand gecast voor 'Sherlock Holmes'-prequel van Guy Ritchie

Een oude bekende van Sherlock zal ook verschijnen in de prequel.

Onlangs schreven we al over de casting van belangrijke rollen voor de nieuwe Sherlock Holmes-serie van Guy Ritchie. De serie strikte onder andere acteurs voor de ouders van de beroemde detective en voor een nieuw mysterieus personage.

Aan die casting voegt Prime Video nu een heel belangrijke rol toe. De streamer heeft namelijk de acteur gevonden die James Moriarty gaat spelen, de befaamde aartsvijand van Sherlock, beiden gecreëerd door de Britse schrijver Arthur Conan Doyle.

James Moriarty


De toprol gaat naar de Ierse acteur Dónal Finn. Finn is vooral bekend van een aantal rollen in fantasy-producties. Hij speelde in seizoen 2 van The Wheel of Time en in Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Ook verscheen hij in het eerste seizoen van The Witcher.

De Ier treedt in de beroemde voetsporen van andere vertolkers van de legendarische schurk. In de eerdere films van Ritchie speelde Jared Harris de rol. In de BBC-serie ging de eer naar acteur Andrew Scott.

Prime Video


Wil je ter opwarming van de serie de Sherlock-films van Guy Ritchie nog eens zien? Dat doe je op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wanneer verschijnt seizoen 3 van 'House of the Dragon'?
Series / Nieuws

Wanneer verschijnt seizoen 3 van 'House of the Dragon'?

Het tweede seizoen eindigde deze week, dus nu kan het lange wachten op seizoen 3 beginnen.

Het tweede seizoen van Game of Thrones-spinoff House of the Dragon eindigde gisteren op een verrassende wijze. De achtste en laatste aflevering rondde het lopende verhaal namelijk af op een manier die weinig fans hadden verwacht.

Zonder spoilers weg te geven eindigde seizoen 2 met een behoorlijk grote cliffhanger, waarbij elk personage zich op een belangrijk moment in het complete verhaal bevindt.

Groen licht


En na een finale als deze kunnen de fans natuurlijk niet wachten op het derde seizoen, maar wanneer kunnen we dit verwachten?

Het goede nieuws is dat HBO eerder al het groene licht heeft gegeven voor seizoen 3, maar er is nog maar weinig inhoudelijke informatie over naar buiten gebracht. Ook zijn de opnames nog niet begonnen.

Meer spinoffs


Het eerste seizoen van House of the Dragon was in 2022 te streamen. Daarna duurde het bijna twee jaar voordat we seizoen 2 voorgeschoteld kregen.



De productie had natuurlijk wel te maken met meerdere stakingen in Hollywood. Hierdoor werd het aantal afleveringen teruggebracht naar acht afleveringen. Toch zat er meer dan een jaar tussen de opnames en de première.

Geduld is een schone zaak


Een andere factor om rekening mee te houden is dat de tweede spin-off van Game of Thrones, A Knight of the Seven Kingdoms, in 2025 wordt verwacht.

Door al deze aspecten kun je er dan ook op rekenen dat House of the Dragon pas ergens in 2026 te streamen zal zijn. HBO zal hier ongetwijfeld binnenkort meer duidelijkheid over verschaffen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe gaat het nu met 'Damon Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Damon Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?

Ian Somerhalder speelde de rol van vampier Damon Salvatore in 'The Vampire Diaries'.

Met de Twilight-films waren vampieren heel populair tijdens de jaren 2000-2010. In die periode kwam ook de serie The Vampires Diaries uit, met de gebroeders Salvatore die vampieren zijn. Een van die broers werd gespeeld door Ian Somerhalder. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Somerhalder werd op zijn tiende model. Hij is model geweest voor heel wat grote merken zoals Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Gucci en Versace. Op 17-jarige leeftijd besloot hij zich op acteren te richten en kreeg hij acteerlessen van de acteercoach William Esper.

Debuut


Zijn lot werd bezegeld toen hij als figurant werkte in een clubsfeer in de film Black and White (1999). Een talentmanager die een cliënt op de set bezocht, zag Somerhalder in een menigte van 400 en tekende hem onmiddellijk.

In de zomer van 2000 speelde Somerhalder een rol in de kortstondige serie Young Americans, een spin-off van Dawson's Creek. Hij speelde Hamilton Fleming, de zoon van de decaan van een prestigieuze kostschool.

Doorbraak


In 2002 vertolkte Somerhalder de biseksuele rol van Paul Denton in The Rules of Attraction, samen met James Van Der Beek, Shannyn Sossamon en Jessica Biel, en speelde hij ook in de dramafilm Changing Hearts (2002), geregisseerd door Martin Guigui. Na gastrollen te spelen in CSI: Crime Scene Investigation, Law & Order: Special Victims Unit en CSI: Miami, maakte Somerhalder zijn grote doorbraak als Boone Carlyle in Lost.



Ondanks de dood van zijn personage in de twintigste aflevering van het eerste seizoen, keerde hij terug als Boone voor nog zeven afleveringen tussen 2005 en 2010, inclusief de seriefinale. Hij was het eerste belangrijke personage dat stierf. In 2005 verklaarde hij dat het deelnemen aan Lost de grootste ervaring was van het grootste jaar van zijn leven.

The Vampire Diaries


In 2009 verscheen Somerhalder in de film The Tournament, waarin hij de rol speelde van een huurmoordenaar die deelneemt aan een dodelijke competitie met andere huurmoordenaars. Dat jaar begon Somerhalder ook de rol van vampier Damon Salvatore te spelen in de CW-serie The Vampire Diaries.



De première van de serie trok de hoogste kijkcijfers voor een seizoenspremière op de CW sinds de oprichting van het netwerk in 2006. The Vampire Diaries is blijven scoren als de best bekeken serie op het netwerk totdat het werd overtroffen door Arrow. De serie heeft talloze nominaties voor prijzen ontvangen en heeft vier People's Choice Awards en vele Teen Choice Awards gewonnen.

Verdere carrière


The Vampire Diaries liep van 2009 tot 2017. Somerhalder speelde niet enkel in The Vampire Diaries, maar begon ook met het regisseren voor de serie in het derde seizoen en produceerde de serie vanaf het begin van seizoen 8.



Somerhalder speelde na The Vampire Diaries nog als Dr. Luther Swann in de sciencefiction-horrorserie V Wars op Netflix, die liep van 2019 tot 2020. In 2020 filmde Somerhalder ook beelden voor en was hij uitvoerend producent van de documentaire Kiss the Ground, die gericht is op regeneratieve landbouw. Hij keerde terug als uitvoerend producent voor de opvolgdocumentaire Common Ground in 2023.

Gestopt


De serie V Wars was de laatste keer zijn dat we Somerhalder zagen acteren, want in een interview in 2024 onthulde hij dat hij een tijd geleden met acteren was gestopt na zijn verhuizing buiten Los Angeles, hoewel hij nog steeds actief zou blijven in het produceren en in milieuprojecten.

Bekijk op instagram



Bekijk op instagram



Sinds 2015 is hij een koppel met actrice Nikki Reed, die in Twilight speelde, en met wie hij twee kinderen heeft. Ze wonen met hun gezin op een boerderij in Californië. Samen met zijn The Vampire Diaries-co-ster Paul Wesley, die de andere Salvatore-broer speelde in de serie, maakte hij zijn eigen bourbon en hij richtte ook samen met Reed, Zeke Bronfman en Nate Medow The Absorption Company op.

Kijken?


Wil je Somerhalder zien als Damon Salvatore in The Vampire Diaries? Je kan de serie bekijken op Prime Video en HBO Max. De laatste serie waarin hij speelde, V Wars, vind je op Netflix en de documentaire Kiss the Ground, die hij uitvoerend produceerde, kan je ook bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.