search

Ons nieuws van dinsdag 13 augustus 2024

'Bad Monkey': Vince Vaughn in de rol van zijn leven
Recensie

'Bad Monkey': Vince Vaughn in de rol van zijn leven

Lachen geblazen met een gezellige neo-noir vol geestige dialogen en gekke personages.

Regie: Marcos Siega, Erica Dunton, Liz Friedlander, e.a. | Cast: Vince Vaughn (Andrew Yancy), Natalie Martinez (Rosa Campesino), Michelle Monaghan (Bonnie Witt), John Ortiz (Rogelio Burton), Jodie Turner-Smith (Dragon Queen Gracie), Meredith Hagner (Eve Stripling), Ronald Peet (Neville Stafford), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 40-58 minuten | Jaar: 2024

Bad Monkey is als een film noir gebaseerd op het werk van Jim Thompson (The Killer inside Me), maar dan met een antiheld die niets wegheeft van een gedeprimeerde Philip Marlowe of Sam Spade. Er zijn moorden en schietpartijen, maar over de hele lijn heerst er een 'laten we het op zijn minst gezellig houden'-sfeertje. Schepper van deze zeer grappige neo-noir is Carl Hiaasen, de auteur van onder meer het boek dat aan de basis lag van Striptease met Demi Moore. De verfilming van Bad Monkey had door de specifieke toon flink fout kunnen lopen, maar showrunner Bill Lawrence (Ted Lasso) heeft alles juist gedaan.

Andrew Yancy is een man met simpele behoeften. Een stoel op het strand van Key West, een biertje in zijn hand en een het regelmatige bezoek van een hertje: meer heeft hij niet nodig. Maar zoals ieder mens sukkelt hij met enkele problemen. Zo kijkt hij uit op een wansmakelijk huis dat zijn buur liet bouwen en raakte hij zijn baan als rechercheur in Miami kwijt nadat hij de gewelddadige echtgenoot van zijn minnares in zee katapulteerde. Wanneer zijn beste vriend en collega Rogelio hem een kleine opdracht aanbiedt, ziet hij een kans om zijn badge terug te verdienen.

Een in de Florida Keys opgeviste arm – met opgestoken middenvinger nota bene – kan duiden op een misdaad. De politiechef wil liever geen (eventuele) moordzaak en stuurt Yancy met de arm naar Miami, maar die keert van een vruchteloze reis terug. Rogelio adviseert hem de arm weg te gooien, maar zoals kan worden verwacht van een man die in zijn leven nog nooit een misdaad onopgelost heeft gelaten, bijt Yancy zich vast in de zaak. Maar lukt het hem deze op te lossen wanneer hij gedegradeerd wordt tot inspecteur van de plaatselijke snackbars vol ratten en ander ongedierte?

Andrew Yancy is een heerlijk personage dat door Vince Vaughn voortreffelijk wordt neergezet. Yancy kan nooit zijn mond houden; hij wil altijd het laatste woord en spuwt de oneliners eruit alsof hij in de leer is geweest bij Billy Crystal. Zelfs in de meest penibele situaties, met een shotgun op zijn borst gericht, komt hij op de proppen met hilarisch commentaar: "Mijn bloed geeft meer vlekken dan dat van de meeste mensen. Dat weet ik uit ervaring." Yancy kan vergevingsgezind zijn, maar hij wil en zal gerechtigheid krijgen. Die karaktertrek vormt uiteindelijk de spanningsboog voor zijn personage.

In tegenstelling tot veel noirs handelt Bad Monkey niet alleen over de speurder. Parallel aan Yancy's verhaal loopt dat van Neville, een visser op de Bahama's wiens eigendom en huis is ingepalmd door uiterst verdachte projectontwikkelaars. Bij elke aflevering duiken nieuwe personages op die elk een verhaallijn krijgen: minnares Bonnie die door haar verleden wordt achtervolgd, lijkschouwer Rosa die te veel doden heeft gezien, een voodooheks die moeite heeft om het juiste pad te vinden, een psychopathische actrice die iedereen manipuleert, een arrogante presentatrice, een piloot die snakt naar vriendschap, een ondeugend aapje en nog vele anderen.

Er duiken minstens twintig nevenpersonages op, waardoor Bad Monkey een mozaïekschilderij wordt van het leven in Miami, de Florida Keys en de Bahama's. Maar steeds wordt er door een ironische en speelse bril gekeken. Enorm dramatische dingen kunnen in een oogwenk veranderen in een gezellige boel. Gewetenloze schurken blijken bij momenten een klein hartje te hebben, waardoor ze toch menselijk en zelfs een beetje schattig overkomen. Een van de boosdoeners is zo'n naïeve idioot dat je goed begrijpt waarom hij gruwelijke dingen doet.

Dit perfect gebalanceerd kluwen van de centrale verhaallijn en nevenplots wordt, passend in de noirtraditie, aan elkaar gepraat door een ironische commentaarstem. Anders dan in meeste noirs heeft de verteller amper iets met het verhaal te maken. En hoewel je ergens zou verwachten dat men de oplossing van het mysterie zo lang mogelijk uitstelt, worden al na slechts een paar afleveringen alle kaarten op tafel gelegd. Dit alles functioneert prima binnen Hiaasens opzet om het genre via humor en kleine ingrepen te ondermijnen en te vernieuwen.

Wanneer de laatste aftiteling het beeld vult, ben je onder de indruk van de prestatie van showrunner Bill Lawrence. Hij is er helemaal in geslaagd die grappige toon nooit te laten ontsporen en de vrolijkheid tien afleveringen lang consistent aan te houden. Vraag het aan de grootste filmmakers en ze zullen allemaal zeggen dat de juiste toon het moeilijkst is om te verwezenlijken. Na deze schitterende Bad Monkey mag je er zeker van zijn dat straks ook Razor Girl, het tweede Yancy-avontuur van Hiaasen, zal worden verfilmd. Trakteer jezelf op de leukste bingewatch van de zomer.



Bad Monkey is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze onderbelichte series op Netflix verdienen jouw aandacht: 4 absolute aanraders
Series / Nieuws

Deze onderbelichte series op Netflix verdienen jouw aandacht: 4 absolute aanraders

Blijf lekker binnen, zet de airco aan, en laat je inspireren door deze vier toptitels.

Netflix betrad op 11 september 2013 de Nederlandse markt en sindsdien is hun catalogus gegroeid tot grote hoogte. Te midden van deze lading aan topseries zijn verborgen juweeltjes die vaak over het hoofd worden gezien. We hebben vier van deze series voor je uitgelicht. Zijn deze iets voor jou?

Disjointed



Het komt weinig voor dat het verschil in waardering tussen publiek en critici op Rotten Tomatoes zo enorm groot is, maar in dit geval is de discrepantie gigantisch. Het publiek loopt in ieder geval met de serie weg, te zien aan de uitstekende score van 89%. Stream alle afleveringen op Netflix.

Activiste Ruth Whitefeather Feldman runt in Disjointed een wietapotheek en moedigt haar trouwe patiënten aan om vooral te relaxen en te genieten van het high worden.



Alice in Borderland



Van deze serie verschijnt binnenkort een derde seizoen op Netflix. De mysterieuze Japanse thriller kan op Rotten Tomatoes rekenen op prima cijfers. Het scoort een dikke 91%.

Wanneer een doelloze gamer uit Tokio plotseling in een overlevingsspel terechtkomt dat zich afspeelt in een lege, parallelle wereld, moet hij alles op alles zetten om te overleven. Ontdek het in Alice in Borderland.



Blue Eye Samurai



Hier is dan weer sprake van complete overeenstemming tussen pers en publiek. Het krijgt op de Tomatometer van beiden een uitstekende score van 96%. Bekijk alle acht afleveringen op Netflix.

In de intense, actievolle animatieserie Blue Eye Samurai gaat een jonge vrouw op pad om wraak te nemen in het Japan van de 17e eeuw.



Katla



Deze mysterieuze IJslandse dramaserie kwam in 2021 met acht afleveringen naar Netflix. We sluiten dit overzicht af met een perfecte score. De serie krijgt op Rotten Tomatoes een waarderingscijfer van 100%.

De catastrofale uitbarsting van de met ijs bedekte vulkaan Katla zorgt voor opschudding in een nabijgelegen gemeenschap wanneer er mysteries opduiken uit het ijs.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze serie met een perfecte score op Rotten Tomatoes kijk je met de hele familie
Series / Specials

Deze serie met een perfecte score op Rotten Tomatoes kijk je met de hele familie

'The Baby-Sitters Club' is gebaseerd op de kinderboekenserie met dezelfde naam van Ann M. Martin.

Wil je met de hele familie een serie kijken? Dan is The Baby-Sitters Club op Netflix zeker de moeite waard. Deze comedy-dramaserie werd gemaakt door Rachel Shukert en is gebaseerd op de kinderboekenserie met dezelfde naam van Ann M. Martin.

The Baby-Sitters Club kwam uit in 2020 en werd al snel vernieuwd voor een tweede seizoen. Ondanks de positieve recensies, werd de serie in 2022 na twee seizoenen geannuleerd. Het volgt de vriendschap en avonturen van vijf middelbare scholieren die een babysitbedrijf beginnen in Stoneybrook, Connecticut.

Verhaal


De vijf scholieren in de serie zijn Sophie Grace als Kristy Thomas, de voorzitter van de club; Momona Tamada als Claudia Kishi, de populaire vicevoorzitter van de club; Shay Rudolph als Stacey McGill, de penningmeester van de club en Malia Baker als Mary Anne Spier, de verlegen secretaris van de club en Kristy's beste vriendin.

Het vijfde lid van de club is Sawn Schafer, gespeeld door Xochitl Gomez in seizoen 1 en Kyndra Sanchez in seizoen 2. Ze is Mary Anne's nieuwe vriendin die recent naar Stoneybrook is verhuisd vanuit Los Angeles en de vervangende functionaris van de club is. Ook te zien in de serie zijn onder andere Alicia Silverstone en Mark Feuerstein.

Perfecte score


The Baby-Sitters Club was een groot succes en werd geprezen om haar trouw aan het bronmateriaal en haar aantrekkingskracht voor moderne kijkers. De serie werd genomineerd voor tal van prijzen met Grace die ook een Daytime Emmy Award won voor haar rol in de serie.



De serie heeft dan ook een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus op de website luidt: "Zoet, oprecht en vol hoop, de nuchtere benadering van The Baby-Sitters Club eert het bronmateriaal terwijl het het verhaal bijwerkt voor een nieuwe generatie."

Kijken?


Wil je The Baby-Sitters Club zien? Je kan de serie bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze Scandinavische serie gaat Netflix in 2025 helemaal veroveren
Series / Specials

Deze Scandinavische serie gaat Netflix in 2025 helemaal veroveren

'The Glass Dome' is een nieuwe Zweedse misdaadserie die volgend jaar uitkomt op Netflix.

De voorbije jaren zijn er heel wat goede Scandinavische series uitgekomen op Netflix. Vooral hun misdaadseries zijn bijzonder goed. Denk maar aan The Chestnut Man, The Killing en Snabba Cash. En het zal niet snel stoppen, want volgend jaar komt er een volgende Scandinavische misdaadserie aan op Netflix.

Die serie is The Glass Dome, een Zweedse misdaadserie, getiteld Glaskupan in het Zweeds. Hoewel er nog niet veel bekend is over de serie, belooft The Glass Dome spannende verhalen en complexe personages, met als doel het publiek te boeien met een intrigerend uitgangspunt. Hier is wat we wel al weten over The Glass Dome.

Verhaal


De serie zou gedragstherapeut en criminoloog Lejla volgen, die terugkeert naar een klein dorpje in Zweden, een plek waar ze ooit door een onbekende dader gevangen werd gehouden.

Het is ook haar pensioenbestemming, samen met haar partner, de voormalige politiechef Valter. Al snel begint het stel te onderzoeken wat er is gebeurd met een meisje dat op mysterieuze wijze is verdwenen.

Mysterie


Vijf namen zijn voorlopig bekend van acteurs die te zien zullen zijn in The Glass Dome. Dat zijn Léonie Vincent, Johan Hedenberg, Johan Rheborg, Farzad Farzaneh en Ia Langhammer. Welke rol ze zullen spelen, is nog niet bekend, wie dus Lejla en Valter zal spelen ook niet.



The Glass Dome zal naar verwachting elementen van mysterie en drama combineren, wat resulteert in een verhaal dat kijkers op het puntje van hun stoel houdt. Met een focus op ingewikkelde plotwendingen en diepgaande karakterontwikkeling, streeft The Glass Dome ernaar zich te onderscheiden binnen het misdaaddrama-genre.

Spanning


De titel van de serie suggereert een setting of scenario dat mogelijk hoge inzetten en intense controle met zich meebrengt, wat de anticipatie en mysterie rondom de serie vergroot.



Fans van series zoals Broadchurch en Line of Duty zullen waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in The Glass Dome, aangezien het belooft de spanning en complexiteit te bieden die misdaaddrama's zo boeiend maken. The Glass Dome komt volgend jaar uit op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de beste en meest bekeken scifi-series vind je binnenkort in zijn geheel op Netflix
Series / Specials

Een van de beste en meest bekeken scifi-series vind je binnenkort in zijn geheel op Netflix

De geprezen scifi-serie 'Lost' is vanaf deze week te bekijken op Netflix.

Goed nieuws voor fans van scifi: vanaf deze week is een van de meest bekende scifi-series van deze eeuw te bekijken op Netflix. Hier lees je het antwoord op vijf vragen over Lost.

Waar gaat Lost over?


In Lost volgen we de overlevenden van een vliegtuigcrash op een mysterieus tropisch eiland. Terwijl zij proberen te overleven en pogingen doen om een uitweg te vinden, ontdekken ze dat het eiland vol geheimen zit.

Er vinden onverklaarbare gebeurtenissen plaats en gevaarlijke wezens vormen een bedreiging voor de overlevenden. Elk personage heeft een complexe achtergrond, die langzaam onthuld wordt. Hun verleden blijkt vaak verweven met de mysteries van het eiland.

Wie zijn de makers van de serie?


De makers van Lost zijn Jeffrey Lieber, J. J. Abrams en Damon Lindelof. Abrams is ook bekend van Cloverfield, Star Trek en Star Wars: The Force Awakens. Lindelof kun je kennen van Prometheus en World War Z.

Hoe wordt de serie beoordeeld?


Op de IMDb krijgt Lost een 8,3/10. Door veel critics wordt de serie genoemd als een van de beste series ooit gemaakt. Wel kreeg de finale van de serie te maken met veel kritiek.

Hoeveel seizoenen heeft de serie?


Lost bestaat uit 6 seizoenen, met in totaal 121 afleveringen. Ze verschijnen in één keer op Netflix, dus je kunt er even tegenaan als je met deze serie begint.

Voor wie is dit een aanrader?


Lost is een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een scifi-serie vol drama en cliffhangers. Bij deze serie duik je echt in een nieuw universum, dus als je daar naar op zoek bent moet je deze zeker kijken.

Lost is vanaf donderdag 15 augustus te zien op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Last of Us' dropt een belangrijke  hint over seizoen 2
Series / Specials

'The Last of Us' dropt een belangrijke hint over seizoen 2

Het verhaal over overleven wordt voortgezet in het brute tweede seizoen.

De survivalgame 'The Last of Us' werd door de makers van de game, Craig Mazin en Neil Druckmann, verfilmd, wat betekent dat ze het materiaal ongelooflijk goed kennen. Hierdoor heeft het tweetal meer mogelijkheden qua bewerken van de game en het behouden van de kern van het verhaal. Recente foto's van de opnames lijken deze richting uit te wijzen.

Deze zijn door X'er @diamondlynxx online gezet en we zien dat hoofdrolspeelster Bella Ramsay inmiddels de sleeve-tatoeage van Ellie op haar onderarm heeft. Gamers weten dat het tweede deel van het spel op een niet-lineaire manier wordt verteld. Uitgerekend Ellie's tatoeage, en de betekenis die deze heeft, kan als verbindende factor fungeren wat de overgangen binnen het verhaal betreft.

Zichtbare indicatie


In het eerste seizoen werd duidelijk dat Ellie immuun is voor het cordyceps-virus: hoewel de tiener werd gebeten door een van de zombies, leidde dit niet tot een transformatie. De bijtafdruk in haar onderarm betekent echter dat ze als een soort wandelend doelwit rondloopt. Iedereen die dit ziet weet automatisch dat Ellie het onmogelijke heeft meegemaakt, namelijk het overleven van een cordyceps-infectie. Het is dus logisch dat Ellie de bijtafdruk wil verbergen, aangezien dit een kwestie van overleven is.

Mazin en Druckmann kunnen de tatoage in de serie echter ook gebruiken als referentiepunt binnen het verhaal. Het tweede deel van de game springt immers heen en weer wat de tijdlijn betreft. De tatoeage kan in dit opzicht op een makkelijke manier helderheid bieden. De verschillende fases van tatoeëren kunnen een zichtbare indicatie zijn voor het tijdstip binnen het verhaal. Ellie's tatoeage is in de game door haar ex Cat ontwikkeld.

Visuele elementen


Daarnaast geven de visuele elementen ook inzicht in Ellie's verhaallijn. De sleeve bestaat uit varens en motten, die beide een symboliek hebben die nauw verbonden is met het verhaal van de tiener. De varen staat voor vernieuwing en bescherming, wat van toepassing is voor het bestaan in de post-apocalyptische gemeenschap in Jackson. De motten staan voor camouflage en jezelf verborgen houden, omdat de omstandigheden dit vragen. Door in flashbacks het zetten van de tatoeage te laten zien kun je de niet-lineaire vertelstijl van de game op het scherm brengen, terwijl je tegelijkertijd iets zegt over de hoofdpersoon.



The Last of Us seizoen 2 wordt in 2025 verwacht. Kijk ondertussen The Last of Us op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies seizoen 3 van dramaserie 'Industry': opvolger van 'Succession' of grote flop?
Series / Featured

Eerste recensies seizoen 3 van dramaserie 'Industry': opvolger van 'Succession' of grote flop?

Zijn critici groot fan van seizoen 3 van Industry of juist niet?

Dramaseries zijn vaak een 'hit or miss'. Sommige series zijn nét iets over the top, terwijl andere in onnodig drama blijven hangen. Hoe zit dat eigenlijk met de Brits-Amerikaanse dramaserie Industry? Critici op Rotten Tomatoes geven hun mening over het derde seizoen.

Industry is een Brits-Amerikaanse serie uit 2020 en is gemaakt door Mickey Down en Konrad Kay. Dit is niet de eerste keer dat zij samenwerken. Beiden zijn namelijk bekend vanwege hun werk aan The Avengers en Gregor.

Rotten Tomatoes


De serie gaat over een groep afgestudeerden die strijden om een baan bij de investeringsbank Pierpoint in Londen. De kandidaten zijn echter niet te vergelijken met elkaar en proberen ieder een deel van hun verleden te verbergen.

Zowel seizoen één als seizoen twee is goed ontvangen door critici. Is het de serie gelukt om deze positieve lijn door te zetten? Zeker! Seizoen drie van Industry krijgt namelijk een fantastische score van 95% op Rotten Tomatoes. Ook het kijkerspubliek beloont de serie met een hoge 92% (op het moment van schrijven).

Goede opvolger van Succession


Criticus Barry Hertz van Globe and mail waarschuwt in zijn recensie dat Industry zeker niet voor iedereen is. "Maar voor degenen die hunkeren naar een smerige serie die de ondeugden van de rijken beschrijft, is de serie goed." Hij vervolgt dat Industry gezien kan worden als de jongere opvolger van Succession.



Ook criticus Valentina Morillo van El Español is zeer enthousiast: "Het eerste seizoen was goed, het tweede uitstekend en het derde is buitengewoon. Als de beste delen van Succession en Mad Men samenkwamen om de perfecte serie van dit decennium te creëren, hun Gen Z-dochter, dan zou het Industry zijn."

HBO Max


Ben je nieuwsgierig geworden naar Industry? Stream de serie dan op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe gaat het nu met de duistere 'Stefan Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met de duistere 'Stefan Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?

We leerden Paul Wesley kennen in 'The Vampire Diaries', maar hoe gaat het nu met de acteur?

Stefan Salvatore was één van de personages in de beruchte liefdesdriehoek in The Vampire Diaries. Deze rol werd gespeeld door Paul Wesley. Hoe gaat het met hem sinds het einde van de serie?

Wesley werd geboren in New Jersey, als Paul Thomas Wasilewski. Zijn beide ouders zijn van Poolse afkomst. Zijn eerste rol was in de bovennatuurlijke dramaserie Wolf Lake in 2001. Daarna had hij nog een paar kleine rollen in onder andere Smallville en The O.C.

Doorbraak


Zijn echte doorbraak was echter zijn rol als Stefan Salvatore in The Vampire Diaries. Deze rol speelde hij van 2009 tot 2017 en hiervoor werd hij genomineerd voor twee People's Choice Awards.

Gedurende The Vampire Diaries acteerde Wesley ook in een aantal films, waaronder Before I Disappear in 2014 en Mother's Day in 2016. De eerstgenoemde produceerde hij ook.

Regisseren en produceren


Vanaf het vijfde seizoen begon Wesley The Vampire Diaries ook te regisseren en in het achtste seizoen werkte hij mee als producent. Na het einde van de serie in 2017 scoorde de acteur niet meteen weer zo'n grote rol.



Maar dat betekent niet dat Wesley de televisiewereld verliet. Door de jaren heen regisseerde hij afleveringen van verschillende series, waaronder Shadowhunters. Ook produceerde hij met zijn productiebedrijf Citizen Media onder andere de series Pecos en Finding Natalie.

Star Trek


Bovendien begon hij een carrière in het theater met de off-Broadway productie Cal in Cameo. Recent keerde Wesley echter weer terug op ons televisiescherm in de serie Star Trek: Strange New Worlds als James T. Kirk.

Wesley is inmiddels twee keer gescheiden, van actrice Torrey DeVito in 2013 en van Ines de Ramon in 2022. Samen met zijn TVD-collega Ian Somerhalder richtte hij in 2020 een whiskybedrijf op. Bekijk The Vampire Diaries op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.