'Agent': de ultieme kluns regelt het (niet) voor de Deense sterren
Een impresario die overal een rotzooi van maakt zorgt voor komische taferelen, maar de verveling slaat snel toe.
Als impresario heeft Johan maar één taak: zorgen dat de sterren die hij vertegenwoordigt de beste deals krijgen, zodat ze hun reputatie hoog kunnen houden. Een aanzienlijke opgave, want zelf maken zij er geregeld een zooitje van. Wat niet helpt, is dat Johan een ontzettende kluns is en dus regelmatig door hem ontstane schade moet beperken. Tot overmaat van ramp is zijn privéleven een puinhoop.
De Deense sterrenwereld vertoont best veel gelijkenissen met die van ons polderlandje, al was het maar omdat je ook in Deense films en series steeds dezelfde koppen voorbij ziet komen. Acteur Nikolaj Lie Kaas kon voor de door hem bedachte, geschreven en geregisseerde serie Agent dan ook putten uit zijn eigen ervaringen én een aantal van zijn bekende collega's optrommelen voor gastrollen, waaronder Ulrich Thomsen, Sidse Babette Knudsen en Nikolaj Coster-Waldau.
De stuntelige Johan, beter bekend als Joe, heeft net een scheiding achter de rug en de omgangsregeling met dochter Tallulah is geen makkie. Keer op keer verzaakt hij zijn vaderlijke plichten omdat er weer eens een cliënt uit de brand moet worden geholpen. Zijn ex Hannah is het zat en schakelt de autoriteiten in. En dan weet Joe zijn problemen nog groter te maken door geld te lenen van Thomas Blachman, een muzikant die in Denemarken vooral bekend is als jurylid van een talentenshow.
Het is komisch hoe Kaas deze Blachman neerzet als een halve maffioso die Joe altijd en overal achtervolgt om maar zijn geld terug te krijgen. Joe heeft het geld overduidelijk niet en moet steeds extremere capriolen uithalen om uitstel van betaling te krijgen. Ondertussen staat Dar Salim, Joe's grootste acteur, op het punt een rol te bemachtigen in de Verenigde Staten, maar dan moet hij wel uit de problemen zien te blijven. En dan is er nog een ster die gedoe krijgt om een compromitterend privéfilmpje dat Joe per ongeluk een naar een journalist heeft doorgestuurd.
Het Deense sterrenwereldje is uitermate amusant, maar het wordt vermoeiend dat Joe het ene probleem nog niet het hoofd heeft geboden of zich alweer drie nieuwe aandienen. Het geeft Kaas' serie een ongemakkelijk en opgefokt karakter. Uit de tragiek van een dochter die altijd maar op de tweede plaats komt en het drama van een moeder die het meer dan zat is om haar zoon voortdurend uit de brand te helpen wordt dan weer teleurstellend weinig gehaald.
Joe handelt steeds extremer en dat geldt ook voor de verhaallijnen van Kaas. Nu is het hem overduidelijk niet te doen om een realistisch beeld van de Deense artiestenkliek te schetsen, maar plotmatig vliegt hij gedurende de acht afleveringen steeds vaker uit de bocht. De satirische ondertoon zal voor iedereen duidelijk zijn, maar Kaas' hoofdpersoon kan werkelijk niets tot een fatsoenlijk einde brengen.
Het leidt tot Hangover-achtige taferelen, variërend van een bijtgrage dwerg in een wasmachine tot een naakte man achter een deur terwijl de kinderbescherming het huis komt inspecteren en van een hitsige Knudsen tot een gewelddadige Salim. De serie roept door de al dan niet fictieve ego's van de sterren bovendien associaties op met het Britse Extras.
Agent mag dan lekker veel vaart hebben en zichzelf absoluut niet serieus nemen, de serie is tevens onmiskenbaar vluchtig en episodisch van aard. De rode draad van een man die gewoon eens voor zichzelf moet bepalen wat er in zijn leven nou werkelijk toedoet, schiet er regelmatig bij in om in de slotaflevering er nog even met de haren bij te worden gesleept.
Agent is te zien bij NPO Start.