Tijdens hun studie aan een elitaire universiteit aan de Franse Riviera waren Thomas, Fanny, Max en Vinca de beste vrienden. Totdat de enigmatische Vinca op een dag verdween en de vriendengroep uit elkaar viel. Vijfentwintig jaar later ontvangt Thomas, inmiddels een succesvolle schrijver in Londen, een uitnodiging voor een reünie die lijkt te impliceren dat hij meer weet over Vinca's vermissing. En dus holt hij naar Zuid-Frankrijk om uit te vogelen wie de geschiedenis van zijn vriendengroep wil blootleggen.
De internationale coproductie The Reunion is gebaseerd op de Franse bestseller La Jeune Fille et la Nuit van Guillaume Musso. Dat boek lijkt al niet bepaald hoogstaande literatuur, maar het is moeilijk voor te stellen dat het net zo slecht is als deze verfilming. De tandenknarsende dialogen hadden mogelijk kunnen werken met makers die de materie niet te serieus nemen, maar in The Reunion wordt elke gebeurtenis met dezelfde grafsfeer overgebracht en worden clichés braaf uitgewerkt alsof ze nooit eerder zijn toegepast.
De opzet zal sommigen herinneren aan de jarennegentigslasher I Know What You Did Last Summer, waarin een moordenaar wraak neemt op enkele tieners die een jaar eerder een misdrijf verdoezelden. Maar The Reunion is meer een ouderwets melodramatisch mysterie, met elke aflevering een kleine plottwist of cliffhanger. Net zoals het eerste seizoen van Twin Peaks, ook een serie over het noodlot van een populair meisje.
Het plaatsje Twin Peaks werd door die moord uiteengescheurd, waarna de serie toonde hoe gemeenschappelijk leed wordt verwerkt. Dat gevoel is in The Reunion niet te vinden. Iedereen wekt de indruk dat de verdwijning van Vinca vooral heel irritant was. Niet dat Vinca bijzonder goed uit de verf komt in de eindeloze flashbacks. Geheel in lijn met het madonna/hoer-complex is zij zowel een hulpeloos depressief engeltje als een verleidelijke trut. De relatief getalenteerde Ivanna Sakhno worstelt zichtbaar met deze oppervlakkige rol.
Thomas wordt daarentegen uitzonderlijk slecht gespeeld door Ioan Gruffudd, maar hij is dan ook een uitzonderlijk irritante hoofdpersoon. Gedurende zes afleveringen verhaalt hij de gebeurtenissen en zijn perspectief met alle diepgang van de tekst in een gelukskoekje. Zijn monologen zijn zo nietszeggend dat je je afvraagt of de serie zich afspeelt in een andere werkelijkheid, waarin deze sul het kan schoppen tot succesvol auteur. De rest van de cast rommelt maar een beetje aan. De Britse Dervla Kirwan en Rupert Graves zijn veel te goed voor een scenario van dit niveau.
In de laatste aflevering overstijgen de schrijvers hun middelmatigheid voor oprecht walgelijke homofobie. Er is geen beter bewijs voor hun gebrek aan fantasie dan de 'erotische' en 'gevaarlijke' plottwist die voor een slot moet doorgaan. In de jaren negentig had je dit nog afgezaagd mogen noemen, tegenwoordig valt het niet meer te verdedigen. Dit soort gedateerde en beledigende stereotypen voelen als een extra middelvinger voor de paar kijkers die misschien oprecht benieuwd waren naar de climax. Maar wie deze onzin na twee afleveringen nog niet heeft afgezet, heeft het aanschouwen van dit onthutsende einde aan zichzelf te wijten.
Behalve grotesk schrijfwerk is ook technische onkunde altijd nabij. Tijdens een van de belangrijkste onthullingen wordt ingezoomd middels videobewerkingssoftware, in plaats van tijdens de opnamen. Deze methode is makkelijk te herkennen en, tenzij gebruikt voor komisch effect, getuigt bijna altijd van een gehaast en ondoordachte productie. Film maar wat, we poetsen het achteraf wel op. De mantra van een stel prutsers.
The Reunion heeft mogelijk de aspiraties van de Millennium-boeken en -films, met als doel het misbruik en geweld dat veel vrouwen treft bloot te leggen. Maar met Thomas als hoofdpersoon is de serie eerder de droom van elke corpsbal: niet meer gebukt gaan onder de schaamte van de domme en amorele dingen die je tijdens je studietijd hebt uitgevreten, zonder daar ooit daadwerkelijk consequenties voor te ondergaan. Een klaagzang voor de Vindicat-alumni. Hou toch op.
De Netflix Top 10 wereldwijd geeft het duidelijkst weer welke series het populairst zijn op de streamingdienst en mogelijk ook het meest vermakelijk zijn om te kijken. Daarom hieronder de drie hoogst geplaatste gescripte series in de lijst als tips voor aankomend weekend.
Op dit moment staat het eerste deel van het vierde seizoen van Emily in Paris bovenaan de lijst. Ook de eerdere seizoenen worden weer goed bekeken, aangezien seizoen 1 en 3 in de Top 10 staan. Het mag duidelijk zijn dat heel wat mensen smullen van de avonturen van Emily Cooper, gespeeld door Lily Collins.
Andere aanraders
Op de derde plaats in de mondiale top 10 staat het vierde en laatste seizoen van The Umbrella Academy. Dit betekent dat nu de complete serie gebingewatched kan worden. Geen verkeerd idee om er aankomend weekend mee te starten.
A Good Girl's Guide to Murder staat al drie weken in de Top 10 wereldwijd. Deze korte, zesdelige serie staat op een prima 82 procent op de Tomatometer, dus zeker interessant als je de misdaadthriller nog niet hebt gezien.
Complete Top 10
Hieronder de complete top 10 wereldwijd, ook met de andere series zoals docu's en shows.
1. Emily in Paris: Seizoen 4
2. American Murder: Laci Peterson: Seizoen 1
3. The Umbrella Academy: Seizoen 4
4. Matt Rife: Lucid - A Crowd Work Special
5. Love Is Blind: UK: Seizoen 1
6. A Good Girl's Guide to Murder: Seizoen 1
7. Gabby's Dollhouse: Seizoen 10
8. Simone Biles Rising: Seizoen 1
9. Emily in Paris: Seizoen 1
10. Emily in Paris: Seizoen 3
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
In 2022 kwam er een einde aan de succesvolle misdaadserie Peaky Blinders. Het brein achter de rauwe serie, Steven Knight, heeft in de tussentijd bepaald niet stilgezeten.
Volgend jaar verschijnt namelijk al de volgende serie van zijn hand. Die serie zal de naam A Thousand Blows dragen. Net als Peaky Blinders belooft ook de nieuwe serie ruw en gewelddadig te zijn.
Illegale bokscircuit
A Thousand Blows volgt namelijk een aantal personages in de wereld van het illegale boksen in Londen in het tijdperk 1880-1890. De boksserie wordt geproduceerd door Hulu, dat nu de eerste beelden van de hoofdpersonages heeft vrijgegeven.
Die worden gespeeld door Stephen Graham (Peaky Blinders, Boiling Point, Boardwalk Empire) als Sugar Goodson, Erin Doherty (The Crown) als Mary Carr, en de BAFTA award-winnende acteur Malachi Kirby (Small Axe) als Hezekiah Moscow.
2025
De foto's vind je hieronder. In Nederland zal A Thousand Blows verschijnen op Disney+. De streamer heeft de serie op het menu staan voor 2025. Een exacte datum volgt later nog.
FIRST LOOK 🥊 Stephen Graham is a Victorian London boxer in new Disney+ series A Thousand Blows – created by Peaky Blinders’ Steven Knight, and also starring Erin Doherty and Malachi Kirby.
Wil je zowel actie zien als lachen? Dan moet je de komedie-misdaadserie Mr. Inbetween zien. Deze Australische serie kwam uit in 2018 en is een bewerking van de film The Magician uit 2005, die werd gemaakt en geschreven door Scott Ryan.
Ryan hernam zijn hoofdrol van de film en heeft de serie ook geschreven. Nash Edgerton fungeerde als regisseur. Mr. Inbetween liep van 2018 tot 2021 en bestaat uit drie seizoenen en 26 afleveringen. Naast Ryan spelen onder andere ook Justin Rosniak, Brooke Satchwell en Damon Herriman mee in de serie.
Verhaal
Mr. Inbetween speelt zich af en werd gefilmd in Sydney. Het volgt Raymond "Ray" Shoesmith (Ryan), een huurmoordenaar die zijn criminele activiteiten met zijn sociale en familieleven probeert te verzoenen. Hij is gescheiden maar probeert een goede vader te zijn voor zijn dochter Brittany (Chika Yasumura), die hij kreeg met zijn ex-vrouw Jacinta (Natalie Tran).
Hij probeert ook een liefdevolle vriend te zijn voor Ally (Satchwell) en een goede verzorger voor zijn zieke broer Bruce (Nicholas Cassim). Ray dekt ook zijn vriend Gary (Rosniak) in wanneer nodig en volgt de bevelen van zijn baas Freddy (Herriman) zonder vragen. Ray gaat op zijn eigen gewelddadige manier om met criminelen en monsters. Dit gedrag begint echter zijn tol te eisen en beïnvloedt zijn relaties.
Lovende kritieken
Mr. Inbetween kreeg lovende kritieken en prijzen voor het schrijven, de regie, de uitvoeringen en de toon. Zowel The Hollywood Reporter als Entertainment Weekly noemden het een van de beste series in 2018. Mr. Inbetween heeft dan ook een hoge score van 95% op Rotten Tomatoes.
De kritische consensus van de site luidt: "De vertrouwde opzet van Mr Inbetween wordt snel vergeven dankzij de vakkundig opgebouwde spanning en een betoverende performance van Scott Ryan." Het eerste seizoen werd al goed gevonden met een score van 90%, maar het tweede seizoen was zelfs nog beter en heeft een perfecte score van 100%. Zoals Debi Enker van The Age het zo mooi beschrijft: "Een donkere, fonkelende parel."
Kijken?
Wil je Mr. Inbetween zien? Je kan de serie bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ben je klaar voor intriges, spanning en obsessie? Killing Eve is een serie die je absoluut niet wilt missen. Voordat je begint met kijken, zijn er vijf belangrijke dingen die je moet weten om goed voorbereid te zijn op deze duistere en verslavende thriller.
Waar gaat de serie over?
De serie draait om de meeslepende jacht tussen Eve Polastri, een Britse inlichtingenofficier, en Villanelle, een briljante maar gevaarlijke huurmoordenaar. Terwijl Eve vastberaden is om Villanelle te vangen, ontstaat er een complexe en obsessieve relatie tussen hen die leidt tot onverwachte wendingen en psychologische spanning.
Wie heeft de serie gemaakt?
De serie werd gecreëerd door Phoebe Waller-Bridge, bekend van Fleabag, en is gebaseerd op de boekenreeks Codename Villanelle van Luke Jennings. Met haar unieke stijl en scherpe dialogen heeft Waller-Bridge een serie neergezet die zowel spannend als intelligent is. De show is geproduceerd door Sid Gentle Films in samenwerking met BBC America.
Wie spelen er in de serie?
De hoofdrollen worden vertolkt door Sandra Oh als Eve Polastri en Jodie Comer als Villanelle. Sandra Oh is vooral bekend van haar rol als Cristina Yang in Grey’s Anatomy, terwijl Jodie Comer doorbrak met haar rol in Doctor Foster. Fiona Shaw, die Carolyn Martens speelt, is een andere ster in de cast, bekend van haar werk in Harry Potter als Petunia Dursley.
Voor wie is deze serie?
De serie is perfect voor fans van psychologische thrillers en drama's vol spanning en complexe personages. Als je genoten hebt van series zoals The Fall of Mindhunter, dan is Killing Eve zeker iets voor jou. De serie biedt een mix van donkere humor, spanning en onverwachte plotwendingen.
Is de serie te bingen?
Absoluut! Met vier seizoenen en elk seizoen bestaande uit acht afleveringen van ongeveer 40 minuten, is Killing Eve ideaal voor een binge-watch marathon. Bereid je voor op een intense kijkervaring die je niet snel loslaat.
Killing Eve is te streamen op Netflix vanaf 29 augustus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Apple TV+ blijft zo te zien toegewijd aan het brengen van topkwaliteit scifi. Een recente hit is Dark Matter, een spannende scifi-thriller die gebaseerd is op het boek van Blake Crouch. De schrijver bewerkte zijn boek voor de serie, die uitstekend scoorde bij zowel de critici als het publiek. Crouch heeft nu een geweldig mededeling.
Dark Matter krijgt namelijk een tweede seizoen! Weliswaar is het hele boek verfilmd, maar Crouch heeft duidelijk genoeg ideeën voor een vervolg. Sterker nog, in een interview met Variety lieten Crouch en zijn co-schrijver Jacquelyn Ben-Zekry al een belangrijke hint vallen over het vervolg.
Fascinerende speculaties
Het verhaal biedt fascinerende speculaties over parallelle universa, wat betekent dat iedereen meerdere dubbelgangers heeft rondlopen in andere werelden. Jason Dessen (Joel Edgerton) is een natuurkundige die te maken krijgt met The Box. Door hier in te stappen kun je naar andere realiteiten reizen, waar je andere versies van jezelf tegenkomt. Jason heeft echter pech, omdat Jason2, een van zijn dubbelgangers, er op uit is om hem een loer te draaien. Hij wil maar wat graag Jasons leven overnemen en dat is inclusief zijn vrouw Daniela (Jennifer Connelly). Aan het einde van het debuutseizoen zagen we Jason en zijn gezin The Box instappen en de deur openen naar een andere wereld.
De vraag waar de Dessens terechtkomen is echter lang niet de enige. Ryan (Jimmi Simpson) en Amanda2 (Alice Braga) zijn twee andere personages die ook in een onbekende wereld terechtgekomen zijn. In een gesprek met Variety hintten Crouch en Ben-Zekry op de wereld waarin de verhaallijn van deze twee mensen zich voortzet. Ben-Zekry: "Iedere wereld heeft een bijnaam, en Wereld 26 wordt ook wel Utopia Wereld genoemd. Maar een ideale wereld bestaat natuurlijk niet". Amanda2 blijft vrijwillig in Wereld 26, terwijl Ryan daar gestrand is zonder te weten hoe hij terug moet keren. "Die wereld is ontzettend belangrijk, aangezien Ryan en Amanda2 zich daar bevinden," aldus Ben-Zekry. In het nieuwe seizoen is de kans dus groot dat we terugkeren naar Wereld 26.
Aanzienlijk groter
Ten slotte is het natuurlijk zo dat je met een grote groep dubbelgangers een grote kans hebt om meerdere nieuwe verhaallijnen op te zetten. Aan het einde van het debuutseizoen werd er sterk gehint op een grotere rol voor Dawn (Aina Brei-Yon), Leighton (Dayo Okeniyi) en Blaire (Amanda Brugel). Hoewel het vehaal van de Dessens dus voortgezet wordt, krijgen we daarnaast waarschijnlijk ook met nieuwe ontwikkelingen te maken. De ondersteunende rollen zouden wat dat betreft wel eens aanzienlijk groter kunnen worden.
Sciencefiction is een van de meest geliefde en populairste genres die er bestaan. Scifi-series hebben onze popcultuur echt verrijkt en ons meegenomen naar werelden die niet bestaan. De voorbije 25 jaar zijn er tal van goede scifi-series uitgebracht, van Firefly tot Lost.
Er zijn zoveel goede sci-fiseries uitgebracht de voorbije 25 jaar dat ze niet allemaal deze top tien hebben gehaald. Een paar die wel de moeite zijn om te vermelden zijn The 100, Wynonna Earp, The Umbrella Academy, Westworld en Rick and Morty. Hier zijn de tien sci-fiseries die het wel gehaald hebben.
Foundation
We beginnen met Foundation, een eeuwen omspannende serie, gebaseerd op de klassieke romans van Isaac Asimov. Het speelt zich af in het Galactische Rijk, dat wordt geleid door drie gekloonde keizerlijke broers. Hoewel het rijk stabiel lijkt, voorspelt Hari Seldon (Jared Harris) dat de ondergang van het rijk snel nadert. Om de wederopbouw van de toekomst te versnellen, richt Seldon een "Foundation" op aan de rand van het melkwegstelsel en rekruteert hij allerlei geleerden en overlevenden om zijn meesterplan uit te voeren.
Ondanks het feit dat de serie wordt uitgezonden op de minder populaire streamingdienst Apple TV+, is Foundation een van de grootste series ooit op televisie. Het ziet er ongelooflijk duur uit, waarbij Asimov's al uitgebreide verbeelding tot adembenemende realiteit wordt gebracht. Velen dachten dat Asimov's reeks van novelles, die later tot romans werden omgevormd, onverfilmbaar zou blijken. Maar deze serie toont dat het wel mogelijk is. Foundation bestaat uit twee seizoenen met een derde die er nog aankomt.
Fringe
Fringe, die bedacht werd door J.J. Abrams, Alex Kurtzman en Roberto Orci, werd een natuurlijke opvolger van The X-Files toen het in 2008 uitkwam. De serie, die de bizarre zaken van de Fringe Division (een gezamenlijke federale taskforce ondersteund door de FBI) volgt, plaatst de keurige agent Olivia Dunham in een werkrelatie met de gekke wetenschapper Dr. Walter Bishop en zijn brutale zoon Peter, en kijkt vervolgens toe hoe ze omgaan met het ene belachelijke scenario na het andere. Het kerntrio van Anna Torv, Joshua Jackson en John Noble had precies de chemie die nodig was om de serie naar een hoger niveau te tillen.
Fringe had nog wat tijd nodig om echt op gang te komen. Net als bij The X-Files daarvoor, kwam die doorbraak toen de mythologie van de serie vanaf seizoen 2 verdiept werd. Als je op dat moment nog aan het kijken was, werd Fringe al snel verplichte kost met zijn wilde verkenning van parallelle universums en alternatieve tijdlijnen, en is het nog steeds een uiterst binge-waardige cultklassieker.
Firefly
Ondanks dat deze serie geannuleerd werd na één seizoen, was Firefly een groot succes, vooral na de release van de serie. Firefly kwam uit in 2003 en werd bedacht door Joss Whedon. Het volgt de avonturen van de rebelse bemanning van de Serenity, geleid door Nathan Fillion’s Mal. Whedon zelf beschreef de serie als "negen mensen die in de duisternis van de ruimte kijken en negen verschillende dingen zien."
Firefly blijft geweldige televisie met Han Solo-achtige kwinkslagen, een Buffy-achtige superkrachtige vechtster, een overheidscomplot, meerdere romantische verhaallijnen en angstaanjagende ruimte-kannibalen die je levend opeten… allemaal in een handvol afleveringen die zoveel meer hadden kunnen zijn. Gelukkig kregen we meer met de vervolgfilm Serenity uit 2005 waarin de cast hun rol uit Firefly hernamen.
Russian Doll
Als je de film Groundhog Day graag ziet, dan zal je ook houden van deze serie. Russian Doll werd bedacht door Natasha Lyonne, Leslye Headland en Amy Poehler met Lyonne die ook de hoofdrol speelt als Nadia. Ze is een game-ontwikkelaar die op haar 36e verjaardag herhaaldelijk sterft en dezelfde nacht opnieuw beleeft in een voortdurende tijdlus. Terwijl ze probeert deze te doorbreken, ontdekt ze dat Alan Zaveri (Charlie Barnett) zich in dezelfde situatie bevindt.
Russian Doll wist iedereen te verrassen met zijn kenmerkend vreemde, grofgebekte en soms zeer verontrustende tijdlusplot. Zowel het publiek als de critici waren fan. Het eerste seizoen, dat uitkwam in 2019, ontving veertien nominaties voor de Emmy Awards en de serie werd vernieuwd voor een tweede seizoen, dat in 2022 uitkwam.
Orphan Black
Soms kan zware sci-fi overkomen als een beetje zielloos of afstandelijk van de menselijkheid. Hoewel Orphan Black, dat ontwikkeld werd door Graeme Manson, het risico liep om kijkers af te schrikken door zijn complexe thema's, kon het wel de mensen bekoren en is het een van de meest toegankelijke series op deze lijst en dat dankzij één zeer belangrijke factor: Tatiana Maslany.
Maslany levert ongelooflijk werk in Orphan Black. De Canadese actrice speelt talloze gekloonde versies van hetzelfde personage, waarbij vijf van hen – Sarah Manning, Alison Hendrix, Cosima Niehaus, Helena en Rachel Duncan – als hoofdpersonages fungeren. Maslany’s briljante, subtiele onderscheidingen tussen de talloze identieke personages geven de verkenningen van identiteit in de serie een veel echter en persoonlijker gevoel. Eerder dit jaar kregen we een spin-offserie met Orphan Black: Echoes, die zich 37 jaar na het einde van Orphan Black afspeelt.
Lost
Wanneer we het over sciencefiction hebben, dan mag deze serie niet ontbreken. Hoewel de showrunners van Lost, Damon Lindelof en Carlton Cuse, niet precies wisten waar de serie naartoe ging, is Lost een van de beste en invloedrijkste sci-fiseries aller tijden. Het had een ongelooflijk ambitieuze en dure pilot, geregisseerd door J.J. Abrams, en heeft een controversiële conclusie, waar fans van de serie het nog steeds over hebben.
Lost boeide de aandacht van kijkers als weinig andere series in zijn tijd. Dit verhaal over overlevenden van een vliegtuigcrash op een vreemd eiland was gewoonweg fantastische televisie. Het omarmde ook volledig de meer fantasy-elementen in latere seizoenen. Het is intussen 14 jaar geleden dat de laatste aflevering uitkwam en nu is Lost nog steeds beschouwd als een van de beste scifi-series ooit gemaakt. Het ontving honderden nominaties voor industrieprijzen gedurende zijn looptijd en won er heel wat.
Stranger Things
Als Lost een van de beste scifi-series is uit de vroege jaren 2000, is een van de beste scifi-series van dit moment Stranger Things. De serie, die een mix is van scifi en horror, gebruikt sciencefiction als uitgangspunt om spannende verhalen te vertellen. De Duffer Brothers bedachten de serie, die veel meer is dan alleen een geconcentreerde dosis ’80s-nostalgie. Het is pop-entertainment op zijn best.
Stranger Things speelt zich af in Hawkins, Indiana, waar we ook kennismaken met de Upside Down. Elk seizoen van Stranger Things ontvouwt een boeiend scifi/horror-verhaal dankzij slimme vertelkwaliteiten en de enorme kracht van de jonge cast. Mike, Eleven, Lucas, Dustin, Will, Max, Nancy, Jonathan en Steve zijn op fascinerende, maar logische manieren gegroeid tijdens de serie. Op die manier is Stranger Things niet veel anders dan een goed gespeelde partij Dungeons & Dragons. Iedereen groeit dichter bij elkaar en iedereen wordt beter. Dat is de magie van goede scifi.
Doctor Who
Doctor Who gaat al heel lang mee en heeft al verschillende versies gekend. Als je alleen kijkt naar de 21e eeuw, zijn er drie showrunners, 14 seizoenen en zeven hoofdrolspelers geweest. De bekendste is natuurlijk David Tennant, die de rol van de Doctor heeft gespeeld van 2005 tot 2010. Daarna volgden Matt Smith, Peter Capaldi en Jodie Whittaker. Tennant speelde daarna nog een jaar de Doctor van 2022 tot 2023 om daarna vervangen te worden door de huidige Doctor, gespeeld door Ncuti Gatwa.
Doctor Who volgt het verhaal van een alien met de kracht om te regenereren in verschillende lichamen, die door het universum reist en avonturen beleeft in tijd en ruimte met zijn vrienden. Het bestaat al sinds 1963 en staat hierdoor vermeld in de Guinness World Records als de langstlopende sciencefictiontelevisieserie ter wereld. De serie is een belangrijk onderdeel van de popcultuur in Groot-Brittannië en daarbuiten en heeft een cultstatus verworven. Doctor Who heeft generaties Britse televisieprofessionals beïnvloed, van wie velen zijn opgegroeid met de serie.
Black Mirror
Als Charlie Brooker en Annabel Jones Black Mirror niet hadden gemaakt, zouden we niet alleen een gedraaide anthologieserie van het hoogste niveau missen, maar ook een korte manier om elk scenario te beschrijven dat een beetje Black Mirror is. Deze serie is geïnspireerd door The Twilight Zone en gebruikt de thema's technologie en media om commentaar te leveren op hedendaagse sociale kwesties.
In zijn latere leven kwamen er andere elementen in de vertelwijze. De Twilight Zone-achtige verhalen breidden uit met romance en hoop. Er was comedy die niet volledig donker van aard was, er waren af en toe overwinningen en er was San Junipero, een van de beste afleveringen van Black Mirror. Brooker’s vermogen om de meest treurige scenario’s uit elke technologische premisse te creëren, breidde zich uit, en de serie werd er alleen maar sterker door. Er bestaan op dit moment zes seizoenen, een special en een interactieve film met een zevende seizoen die volgend jaar uitkomt.
Battlestar Galactica
We eindigen de lijst met niet alleen de beste scifi-serie van de 21e eeuw, maar een serie die scifi-televisie voor de 21e eeuw praktisch opnieuw uitgevonden heeft. Battlestar Galactica, die liep van 2004 tot 2008, breidde zowel de sciencefiction als de nerdcultuur uit naar een geheel nieuw publiek. De serie werd gemaakt door Ronald D. Moore en was een remake van de gelijknamige serie uit 1978 die door zeer weinigen als een klassieker werd beschouwd.
Deze donkere remake van Battlestar Galactica werd onmiddellijk een kritische favoriet en geliefd bij fans. Net als het origineel volgde het de overblijfselen van de mensheid terwijl ze ontsnapten aan de vernietiging door hun robotcreaties, de Cylons, en door de ruimte dreven op zoek naar een nieuw thuis, beschermd alleen door de gelijknamige Battlestar Galactica. Hoewel dingen tegen het einde toe een beetje gek werden, vertegenwoordigen de vier seizoenen, één miniserie, één spin-off en twee tv-films van Battlestar Galactica enkele van de meest opwindende sciencefiction die het medium televisie te bieden heeft.
Kijken?
Wil je deze scifi-series zien? Foundation kan je bekijken op Apple TV+, Fringe vind je terug op HBO Max, Firefly kan je bekijken op Disney+, Russian Doll vind je terug op Netflix en Orphan Black is op dit moment niet beschikbaar via streamingdiensten in Nederland, maar de nieuwere serie Orphan Black: Echoes kan je wel bekijken op NPO Plus.
Lost vind je terug op Netflix en Disney+, Stranger Things kan je bekijken op Netflix, Doctor Who van 2005 vind je terug op Prime Video en de nieuwere afleveringen op Disney+, Black Mirror bekijk je op Netflix en Battlestar Galactica vind je terug op Prime Video en SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Jammer genoeg worden deze week weer een aantal leuke films en series van Netflix verwijderd. Gelukkig hebben we hieronder twee kijktips die de moeite waard zijn om nog snel te bekijken voordat ze verdwijnen.
A Beautiful Mind
A Beautiful Mind is geregisseerd door Ron Howard. Hij heeft aan meerdere films op Netflix gewerkt, waaronder The Missing, Hillbilly Elegy en How the Grinch Stole Christmas.
Deze biopic gaat over John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe), een wiskundige. Hij is één van de besten in zijn vak en heeft de kans om internationaal bekend te worden. Tegelijk kampt hij echter met schizofrenie.
Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Oaklee Pendergast en Samuel Joslin spelen de perfecte familie in The Impossible. Ze genieten van een rustige vakantie in Zuidoost-Azië wanneer ze worden getroffen door een heftige tsunami.
The Impossible is gebaseerd op de waargebeurde tsunami in 2004 in de Indische Oceaan. Het verhaal is gebaseerd op de verschrikkingen die de familie Belón-Álvarez heeft moeten doorstaan om elkaar weer terug te vinden.
Ben jij klaar voor een nieuwe en verrassende serie uit Noorwegen? Dan moet je zeker Milf of Norway zien! Sinds enige tijd staat deze serie op HBO Max. Voordat je begint, hebben wij vijf vragen voor je die je helpen om volledig voorbereid te zijn.
Waar gaat de serie over?
Milf of Norway volgt het leven van Lene, een vrouw midden in een midlifecrisis die onverwacht een internetpornoster wordt. Na het verliezen van haar baan en een nacht vol drank, post ze een uitdagende foto van zichzelf in een traditioneel kostuum op InsideFans, een fictieve Onlyfans, wat haar leven compleet verandert.
Wie heeft de serie gemaakt?
Milf of Norway is bedacht door Birgitte Bruusgaard en Jørn Berge Larsen. De serie is geschreven door Cathinka Nicolaysen en Christian A. Owe. Rune Denstad Langlo, bekend van zijn werk aan North en Welcome to Norway!, heeft de regie op zich genomen.
Wie spelen er in de serie?
De hoofdrollen worden vertolkt door Mariann Hole als Lene, die je misschien kent van haar rol in Kielergata. En Trond Fausa Aurvåg, bekend van Lilyhammer en recentelijk Oppenheimer.
Voor wie is deze serie?
Deze serie is perfect voor kijkers die houden van komedie met een vleugje drama. Mensen die genoten van Desperate Housewives zullen deze show zeker waarderen, dankzij de mix van humor, onverwachte wendingen en volwassen humor.
Is de serie te bingen?
Het eerste seizoen bestaat uit 8 afleveringen van elk ongeveer 45 minuten. Als je de hele serie in één keer zou willen kijken, ben je ongeveer 6 uur zoet.
Milf of Norway startte op 5 juli op HBO Max. Lees ook de recensie van SerieTotaal.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Regie: Matt Lipsey | Cast: Danny Dyer (Lee), Ryan Sampson (Glen), Harriet Webb (Kirsty), Adrian Scarborough (Ian), Fatiha El-Ghorri (Aysha), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 22-26 minuten | Jaar: 2024
Vervreemde broers Lee en Glen leiden enorm verschillende levens. Terwijl Glen een verloofde heeft en hoopt op een promotie tot assistent-manager, is Lee het boevenpad opgegaan. In zes afleveringen proberen de twee hun band te herstellen. Met horten en stoten, evenals de nodige humoristische zijwegen, loodst Mr. Bigstuff de kijker door hun verbroken relatie en creëert een hoopvol en bij tijden realistische ervaring voor de twee tegenpolen.
Dat het verhaal niet revolutionair is, zal duidelijk zijn. Mr. Bigstuff lijkt ook niet van plan het sitcomwiel opnieuw uit te vinden, maar wil gewoon de ijzersterke formule van Britse sitcoms terugbrengen en slaagt daar goed in. Zo duurt het verhaal met zes afleveringen van een halfuur precies lang genoeg en blijft het niet hangen bij kleine details. De korte duur zorgt voor goedgevulde afleveringen met een erg fijn tempo.
Hoewel Mr. Bigstuff een korte serie is, laat deze zich niet makkelijk bingen. Door de enorme dichtheid aan verhaallijnen en personageontwikkelingen is de kijker na een paar afleveringen wel verzadigd. Pauzes tussen de afleveringen zijn dan ook aan te raden. Anders stapelen de gebeurtenissen, die wel echt hun schermtijd en volle aandacht van de kijker verdienen, zich op en verdwijnen zij in de serie.
Het voornaamste verkoopargument is de aanwezigheid van Danny Dyer, die geen onbekende zal zijn bij liefhebbers van EastEnders en ook in menig ander Brits drama te zien was. Zijn gebruikelijke type, een norse Cockney-pratende boef met goed hart, wordt enigszins doorgezet in Mr. Bigstuff. Alleen ligt de focus ditmaal op zijn komische timing in plaats van op zijn dramatische acteerkunsten. Dyer heeft zijn hilarische persoonlijkheid al mogen laten zienin verschillende Britse spelshows, maar nooit eerder in zijn acteerwerk. Nu hij die kans krijgt, pakt hij gelijk alle ruimte die hem wordt geboden.
Maar Dyer is zeker niet de enige die lof verdient. Ook schrijver en tegenspeler Ryan Sampson zet een prachtig gelaagd personage neer. Een personage dat meegroeit met de ontwikkelingen, om uiteindelijk anders uit het verhaal te stappen dan hoe hij erin kwam. Uit de uitwerking valt duidelijk op te maken dat er veel liefde en passie in Mr. Bigstuff is gestoken.
Ook de naadloze integratie van inclusie, in al haar vormen, is een verademing in het sitcomgenre. Zo vormen onder andere moslima zonder enig filter Aysha, plus-size verloofde die niet onzeker is over zichzelf Kirsty en de in de kast zittende Ian samen een fijne, allround cast. En hoewel er nooit expliciet een punt wordt gemaakt over deze inclusie, is het fijn die zo prominent op het scherm te zien is.
Het uiteindelijke plot moet vooral zelf worden ervaren, zeker vanwege de onverwachte wendingen. Eén ding wat wel zeker is, is dat Mr. Bigstuff zich goed ingraaft voor een tweede seizoen. Hoewel het nog niet zeker is dat dit er zal komen, biedt het verhaal daarvoor gelukkig genoeg aanknopingspunten. Nu is het enkel afwachten of het publiek meer van Dyers komedie wil zien of dat hij voor eeuwig verbonden blijft aan de Britse televisiedrama's.
Het razend populaire NCIS heeft de nodige bijzondere personages opgeleverd. Het echtpaar Tony (Michael Weathery) en Ziva (Cote de Pablo) begon als collega's en eindigden als koppel.
De serie is inmiddels begonnen met filmen. De X'er mina (@prettywildmtv) was op vakantie in het Hongaarse Boedapest en plaatste direct maar een setfoto online.
Heftige gebeurtenissen
Hierop zijn Weatherly en de Pablo te zien, terwijl ze met elkaar in gesprek zijn. Ziva werd in het derde seizoen van NCIS geïntroduceerd en na de nodige heftige gebeurtenissen wonen Tony en zij in Parijs, met hun dochter Tali.
Tali is inmiddels twaalf jaar oud en zal gespeeld worden door Isla Gie. Verder is Amita Suman te zien in de rol van Claudette, een van de afdelingshoofden van Tony's beveiligingsbedrijf.
Overig
Andere rollen worden gespeeld door Maximilian Osinski, Nassima Benchicou, Julian Ovenden, Terence Maynard, Lara Rossi enJames D'Arcy. Weatherly en de Pablo treden op als uitvoerend producent.
De combinatie van drama, thriller en misdaad, aangevuld met de acteerprestaties van Peter Capaldi en Cush Jumbo, maakt Criminal Record zeer de moeite waard. Goed nieuws voor de fans: seizoen twee is onderweg!
De thriller is bedacht en geschreven door Paul Rutman en zal opnieuw Detective Chief Inspector Daniel Hegarty (Capaldi) en Detective Sergeant June Lenker (Jumbo) volgen terwijl ze verwikkeld raken in een ingewikkeld moordonderzoek.
Politiek-maatschappelijk thema
In seizoen twee neemt June Lenker de leiding tijdens een incident waarbij extreemrechtse tegenbetogers een politieke bijeenkomst aanvallen. Tijdens deze confrontatie komt een jonge man om het leven, wat June met schuldgevoelens achterlaat en haar vastberaden maakt om de onbekende dader te vinden.
Junes beste hoop om de dader te vinden, ligt bij Daniel Hegarty, die inmiddels een belangrijke rol speelt in de schimmige wereld van politie-inlichtingen. Hij zou de antwoorden kunnen hebben die ze nodig heeft, maar om zijn hulp te krijgen, moet ze akkoord gaan met een gevaarlijke deal.
Goede cijfers
Apple TV+ bracht het eerste seizoen van Criminal Record afgelopen januari uit en heeft sindsdien prima gescoord. De serie met Doctor Who-ster Capaldi krijgt op IMDb een degelijke score van 7,1 en op Rotten Tomatoes zelfs een score van 90%.
Totdat het nieuwe seizoen uitkomt kun je nog eens alle afleveringen van het eerste seizoen Criminal Record streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoewel Game of Thrones een fantastische serie was, moeten fans wel toegeven dat de kwaliteit jammer genoeg achteruit ging met de laatste seizoenen. In vergelijking is House of the Dragon dan ook beter dan de originele serie. Toch doet de prequel iets wat in Game of Thrones vele malen beter was.
Er zijn veel dingen te zeggen over de speciale effecten en bepaalde (controversiële) creatieve keuzes. Er is echter één ding dat Game of Thrones een geweldige serie maakt en dat zijn de personages.
De personages van Game of Thrones
De serie introduceerde heel veel verschillende personages, maar zorgde ervoor dat ieder van hen duidelijke doelen en logische redenen voor hun acties had. Sommige personages waren vreselijk en zeer egoïstisch, maar toch kregen zij genoeg aandacht en ontwikkeling.
Dit is echter het punt waarop House of the Dragon tekortschiet. De personages in de prequel hebben simpelweg geen goede doelen die hen ertoe zetten bepaalde dingen te doen.
Een slechte serie?
Dit betekent zeker niet dat House of the Dragon een slechte serie is. De interessante personages en het spannende verhaal zorgen ervoor dat je aan je scherm gekluisterd blijft, maar toch had het beter kunnen zijn.
House of the Dragon is in zijn kern namelijk niet veel meer dan twee groepen die op macht uit zijn en de Iron Throne willen veroveren. De personages hebben weinig tot geen echte persoonlijke doelen en dat maakt het verhaal jammer genoeg minder interessant.
HBO Max
Ondanks dit kritiekpunt is House of the Dragon een geweldige serie. Stream seizoen 1 en 2 op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Van 2001 tot 2011 kon je in Smallville het leven volgen van een jonge Superman en zijn toekomstige aartsrivaal Lex Luthor. De rol van Lex werd in de serie gespeeld door Michael Rosenbaum, die nu nog steeds vooral bekend is door deze rol. Maar hoe gaat het nu met hem?
Rosenbaum groeide op in Indiana, waar hij ook naar school ging. Nadat hij afgestudeerd was aan de Western Kentucky University, verhuisde hij direct naar New York om een acteercarrière na te streven, wat hem ook zou lukken.
Lex Luthor
Voordat Rosenbaum bekend zou worden als Lex Luthor, speelde hij een van de hoofdrollen in de sitcom Zoe, Duncan, Jack and Jane (1999-2000) en zorgde hij voor de stemmen van verschillende personages in de animatieserie Batman Beyond (1999–2001) en was hij ook te horen als Ghoul in de animatiefilm Batman Beyond: Return of the Joker (2000).
Maar zijn grote doorbraak kwam er in 2001 toen hij de rol van Lex Luthor speelde in Smallville. Hij zou deze rol spelen in zeven seizoenen tot 2008 en hij maakte ook een speciale gastoptreden in de laatste aflevering van het tiende en laatste seizoen in 2011. Rosenbaum ontving in 2001 een Saturn Award voor zijn vertolking van Lex Luthor in Smallville.
Andere superheldenseries
Tijdens de periode dat hij te zien was in Smallville, zorgde Rosenbaum ook voor de stem van verschillende superhelden in een aantal animatieseries. Zo speelde hij Wally West (ook bekend als The Flash) in de DC Comics-animatieseries Justice League, Static Shock en Justice League Unlimited.
Daarnaast vertolkte hij een jongere versie van Wally West als Kid Flash in Teen Titans. In het derde seizoen van Justice League Unlimited, in de aflevering The Great Brain Robbery, hernam Rosenbaum zijn rol als Lex Luthor, toen Wally en Lex Luthor tijdelijk van lichaam wisselden.
Regiedebuut en podcasts
In 2014 maakte Rosenbaum zijn debuut als filmregisseur en -schrijver met de komedie Back in the Day, waarin hij ook de hoofdrol speelde als een acteur die terugkeert naar zijn geboorteplaats in Indiana voor een reünie. Dat jaar speelde hij ook de hoofdrol in de sitcom Impastor.
In 2018 lanceerde Rosenbaum zijn interviewpodcast met beroemdheden, genaamd Inside of You. Zijn eerste gast was zijn Smallville-collega Tom Welling. Vervolgens startten de twee in juli 2022 de podcast Talkville, waarin ze elke aflevering van Smallville opnieuw bekijken en bespreken.
MCU en Muziek
Rosenbaum heeft niet enkel personages uit DC gespeeld, maar hij was ook te zien in het MCU. Zo speelde hij de rol van Martinex in Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017), een rol die hij hernam in Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023). Dit is voorlopig het laatste project waarin Rosenbaum te zien was.
Naast acteren, regisseren en podcasts maken is Rosenbaum ook bezig met muziek. Hij is de leadzanger van de band Sun Spin, samen met zijn vriend Rob Danson. Het eerste album van de band, Best Days, werd uitgebracht op 9 februari 2021. Op 6 januari 2023 bracht de band hun tweede album uit, getiteld Never Is What it Is.
Toekomst
Voorlopig is Rosenbaum nog niet in een film of serie verschenen dit jaar, maar hij blijft druk bezig met andere projecten. Zo heeft hij een kinderboek geschreven, getiteld The Talented Farter: A Cheeky Sound Book with Funny Farts!, dat later dit jaar uitkomt. Daarnaast werkt hij samen met zijn Smallville-collega Welling aan een Smallville-animatieserie.
Het is nog afwachten wat er zal komen van die Smallville-animatieserie, maar in afwachting kan je steeds Rosenbaum zien als Lex Luthor in Smallville, die te vinden is op Prime Video en HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
(Bijna) iedereen die in de filmindustrie werkt, heeft waarschijnlijk ooit gedroomd van een baan bij de langlopende franchise van Doctor Who. Zo wilde ook Stephen Fry zeer graag meewerken, maar helaas voor hem is zijn script nooit gebruikt.
Fry is een Engelse acteur, regisseur, komiek en schrijver. Hij is vooral bekend van zijn rol in Wilde, waarvoor hij een Golden Globe Award for Best Actor heeft gekregen. Daarnaast heeft hij ook meer dan tien keer de British Academy Film Awards gepresenteerd. Met andere woorden: hij is zeer bekend in de filmindustrie.
Doctor Who en Fry
Fry heeft al een keer in Doctor Who gespeeld. Hij schitterde als het hoofd van MI6 in seizoen 12. In 2005 zou hij zijn betrokkenheid bij de serie voortzetten en een tweedelig verhaal schrijven voor Doctor Who. Helaas pakte dat allemaal net wat anders uit.
In 2005 werd de nieuwe Doctor Who opgezet met Chris Eccleston als de 9e Doctor. Dit verhaal zou zich afspelen in de jaren 20. Het script dat Fry hiervoor had geschreven is echter nooit gebruikt.
Wat was de reden?
In een interview met de Sunday Times legde Fry uit wat er was gebeurd: "Het moest worden herschreven en ingekort voor het strakke budget, en op dat moment had ik gewoon geen tijd om het te herschrijven."
Fry had grote ideeën voor Doctor Who, maar de serie heeft een lange geschiedenis met strakke budgetten. Het idee was dat Fry zou terugkeren om een script te schrijven voor een later seizoen, maar dat is nooit meer gebeurd. Ondanks deze teleurstelling is Fry in contact gebleven met Doctor Who.
Disney+
Nu Doctor Who een veel groter budget heeft dankzij Disney+, is het misschien wel mogelijk voor Fry om een nieuw script te schrijven.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.