search

Ons nieuws van dinsdag 3 september 2024

'Slow Horses' seizoen 4: de misfits van Slough House blijven scoren
Recensie

'Slow Horses' seizoen 4: de misfits van Slough House blijven scoren

Gary Oldman en zijn Joe's tonen nog steeds geen tekenen van uitputting.

Regie: Adam Randall | Cast: Gary Oldman (Jackson Lamb), Jack Lowden (River Cartwright), Kristin Scott Thomas (Diana Taverner), Jonathan Pryce (David Cartwright), Saskia Reeves (Catherine Standish), Rosalind Eleazar (Louise Guy), Christopher Chung (Rody Ho), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-52 minuten | Jaar: 2024

Het is misschien wat overdreven te stellen dat Mick Herron de erfgenaam van John le Carré is, maar je zou hem wel zijn literaire pleegkind kunnen noemen. In tegenstelling tot de grootmeester van de spionageromans creëert Herron een wereld die soms de geloofwaardigheid tart, maar toch altijd consistent, heerlijk sarcastisch en zeer geschikt voor het kleine scherm is. Voeg daar het beste Brits acteertalent en een geweldige Mick Jagger-song aan toe en het verrast geenszins dat de serie Slow Horses alweer aan het vierde seizoen toe is. De mot zit er nog niet in.

De titel verwijst naar de MI5-agenten in Slough House. Ze vormen het uitschot van de Britse geheime dienst omdat ze ooit vreselijk hebben geblunderd. Baas Jackson Lamb, een onuitstaanbare alcoholist die van flatulentie een kunst maakt, hoopt dat zijn losers uit ergernis en verveling ontslag nemen. Lamb en zijn Joe's (veldagenten) schrikken echter keer op keer flink wakker wanneer ze betrokken raken bij schemerige operaties van hun volwaardige MI5-collega's. Dat is de formule van Slow Horses, maar wat de serie echt origineel maakt, is het mengen van sarcastische humor met de typische spionageperikelen à la John le Carré.

Seizoen drie, gebaseerd op Herrons roman Real Tigers, was een voltreffer die qua inventiviteit, plot, focus, humor en spanning de eerste twee seizoenen oversteeg. De ongeloofwaardigheden namen we met plezier op de koop toe. Dat je iedere keer naar het volgende seizoen uitkijkt komt doordat Herron in zijn verhalen altijd voortbouwt op het voorafgaande en steeds dieper graaft in de persoonlijke levens van de personages. Vooral die van River Cartwright, wiens identiteit in seizoen vier nog meer centraal staat dan voorheen.

Dit vierde seizoen, gebaseerd op het boek Spook Street, begint zeer explosief: een man rijdt met een autobom een Londens winkelcentrum binnen. Min of meer tegelijkertijd schiet David Cartwright, een seniel ex-kopstuk van MI5 en grootvader van River, een indringer dood om vervolgens te verdwijnen. Voor Diana Taverner, Second Desk van MI5, is dat te veel in korte tijd. Ze moet bovendien de kersverse en onervaren First Desk Claude Whelan pamperen. Jackson Lamb heeft echter al een eerste aanwijzing gevonden voor de verdwijning van David Cartwright, terwijl hij een paardenmiddel zoekt om zijn kater te temperen.

De twee aanslagen ontketenen een kettingreactie die ervoor zorgt dat Slough House geviseerd wordt door een geheime organisatie. Deze staat onder leiding van een meedogenloze kerel (gespeeld door nieuwkomer Hugo Weaving) die geen onbekende is voor David Cartwright en de oudere MI5-agenten. Het aantreden van deze man zorgt ervoor dat de troebele geschiedenis van een Slough House-agent wordt onthuld en dit verhaal een heel persoonlijk karakter krijgt. Dat is overigens iets wat Herron met zijn boeken al geruime tijd gepland had. Seizoen vier geldt dus als een overheerlijke pay-off.

Gary Oldman heeft zich helemaal genesteld in zijn personage en krijgt als Jackson Lamb opnieuw de leukste dialogen. Zegt de vrouwelijke chef van de Dogs, de aanvalseenheid van MI5, tegen petomaan Lamb: "Overweeg je een douche te nemen?" Lamb: "Ja, aantrekkelijk aanbod. Maar nogal ongepast na de dood van een collega." Leuk is ook het gebekvecht tussen twee Slow Horses, de ene een gokverslaafde, de andere een ex-junkie. Slough House heeft er bovendien een geweldige aanwinst bij: een psychopathische spion in hoodie die meestal geen woord zegt, maar als hij dat toch doet voor psychiater speelt.

Gelukkig gaat Oldman na dit vierde seizoen nog niet met pensioen, want seizoen vijf, gebaseerd op London Rules, is in aantocht. Herron heeft nog acht Slow Horses-boeken klaarliggen, drie in de Jackson Lamb-serie en vijf standalones. Hopelijk houdt Oldman het nog een tijdje vol, want Slough House, het achtste Lamb-boek, is naar verluidt een absolute topper en volgens sommigen het allerbeste verhaal in de reeks.



Slow Horses is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Rutte': Teflon Mark ontwijkt behendig alles wat hem zijn NAVO-baan kan kosten
Recensie

'Rutte': Teflon Mark ontwijkt behendig alles wat hem zijn NAVO-baan kan kosten

Politiek theater ten top, waarin niets aan het toeval wordt overgelaten.

Regie: Mattias Schut, Leonard Ornstein | Afleveringen: 2 | Speelduur: 40-43 minuten | Jaar: 2024

In aanloop naar Prinsjesdag, wanneer het nieuwe kabinet zijn geloofwaardigheid mag gaan bewijzen, presenteert bij Videoland een tweedelige documentaire over oud-premier Mark Rutte. 'De minister-president die we nog gaan missen' zou zelf het tweeluik hebben geïnitieerd als afscheidsgroet aan het Nederlandse volk, om hup daarna gelijk door te gaan naar de NAVO. De kijker krijgt een uniek kijkje achter de schermen tijdens Ruttes laatste maanden als premier. Geeft hij tegen het einde meer bloot dan ooit tevoren? Nee. Daarvoor is deze documentaire niet bedoeld.

30 juni 2024, Den Haag. Stamelend werkt de bijna ex-minister-president zich door zijn speech. Gelukkig draaien alleen de camera's van de documentairemakers, niet die van de NOS. Rutte is nog druk in conclaaf met zijn medewerkers over de juiste bewoordingen van zijn afscheidstoespraak. We zien een man die alles tot in de puntjes uitgewerkt wil zien. Altijd de controle, klaar voor elke situatie die hem overkomt. Gedurende negentig dagen zien we steeds dezelfde theatrale grijns en dezelfde energieke frisheid verschijnen, of het nu bij een bezoek is aan de Eerste Kamer of bij de president van Kazachstan.

Documentairemakers Mattias Schut en Leonard Ornstein registreren het leven van de normaalste man van Nederland. Op de fiets gaat hij naar zijn werk, waar koekjes en koffie klaarstaan bij zijn eerste adviseursvergadering. Daarna wordt informeel gebeld met bevriende staatshoofden. Enkele intimi bevestigen dit oersaaie imago, dat hij zelf ook niet ontkracht tijdens een boottochtje met jeugdvriend Jort Kelder. Hij is ook 'gewoon' de man die een badkamer deelde met de tachtigjarige moeder van een vriend. Gelukkig komen er ook enkele politici aan bod die niet vies zijn van het uitlichten van de mindere aspecten van de VVD'er.

Interviews met oud-collega's, jeugdvrienden en politieke tegenstanders moeten zijn faam als ervaren politicus bevestigen, met uiteraard de nodige kritiek. Rita Verdonk en Caroline van der Plas delen nog een paar laatste steken uit, terwijl Alexander Pechtold en Diederik Samson enkele sappige anekdotes vertellen. Opvliegend zou hij zijn, uitgekiend en een controlfreak, maar ook weer waarachtig en opgewekt volgens zijn medestanders. Wanneer het op de man af wordt gevraagd, weet Rutte alle vragen slim af te weren. Inderdaad, we hebben te maken met een ervaren politicus.

Veel van Rutte lijkt achteloos opgenomen. Kijk niet gek op van een geluidsman in beeld of een slordig gefilmd interviewtje met de koning. Toch zegt Rutte geen woord te veel en laat hij, ondanks alle persoonlijke verhalen, nooit echt zichzelf zien. Enerzijds is er een strenge censor in de montagekamer te voelen, die gevoelige informatie uit gesprekken met Volodymyr Zelensky knipt. Anderzijds ligt het wel erg dik erbovenop hoe gááf ons land wel niet is met Rutte aan het roer. De documentaire voelt meer als de zoveelste campagnevideo dan als een onthullend portret.

In de documentaire geeft Rutte nooit de regie uit handen. Niets wordt aan het toeval overgelaten en voor ieder schandaal heeft hij listig een weerwoord paraat. We zien een politicus om te missen, maar wat dan exact? Hoe volstrekt normaal hij was en alles deed lijken. Een politicus zonder ideologie, die 'gewoon' de voorzitter wilde zijn. In de documentaire komt Rutte over als de ideale staatsleider, met zo nu en dan een slippertje. Ondanks alles bakt hij van iedere drol een taartje. Ook met deze brave documentaire is hij daar weer met vlag en wimpel in geslaagd.



Rutte is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Visueel sterke en meedogenloze scifi-serie is nu te kijken op Prime Video
Series / Nieuws

Visueel sterke en meedogenloze scifi-serie is nu te kijken op Prime Video

Een epische reis door een bevroren wereld op Prime Video.

Klaar om mee te rijden op een trein die door een bevroren wereld raast? Snowpiercer biedt een fascinerend en meeslepend verhaal waarin overleving, klassenstrijd en menselijkheid centraal staan. Hier zijn vijf dingen die je moet weten voordat je aan deze ijzige thriller begint.

Waar gaat de serie over?


Snowpiercer speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin de aarde volledig bevroren is. De overlevenden wonen aan boord van een gigantische, altijd rijdende trein die nooit stopt. De trein is een microkosmos van de samenleving, met strikte klassenverdelingen en eindeloze conflicten. Terwijl de lagere klassen in opstand komen tegen de elites in de voorste wagons, ontrafelt zich een complex web van geheimen en intriges.

Wie heeft de serie gemaakt?


Snowpiercer is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel en de film van Bong Joon-ho uit 2013. De serie is ontwikkeld door Graeme Manson, bekend van Orphan Black, en Josh Friedman. Met hun ervaring in het creëren van intense en karaktergedreven verhalen, hebben ze Snowpiercer omgevormd tot een meeslepend televisiedrama dat perfect aansluit bij de donkere en dystopische toon van het originele materiaal.

Wie spelen er in de serie?


Jennifer Connelly speelt Melanie Cavill, een hooggeplaatste medewerker op de trein die een belangrijke rol speelt in het in stand houden van de orde. Daveed Diggs schittert als Andre Layton, een voormalige detective die een cruciale rol speelt in de opstand van de lagere klassen. Daarnaast zien we ook Sean Bean als Mr. Wilford, de mysterieuze schepper van de trein. Connelly is bekend van A Beautiful Mind, Diggs van Hamilton en Bean uit Game of Thrones.

Voor wie is deze serie?


Snowpiercer is perfect voor fans van dystopische verhalen die houden van intense sociale commentaren, zoals The Handmaid’s Tale en Black Mirror. De serie biedt een boeiende mix van actie, mysterie en diepgaande thema's rond overleving en macht. Als je geïnteresseerd bent in complexe karakters en een spannende verhaallijn, dan is dit een must-see.

Is de serie te bingen?


Snowpiercer heeft vier seizoenen, met elk seizoen bestaande uit 10 afleveringen van ongeveer 50 minuten. Dit maakt het ideaal voor een uitgebreide binge-sessie. Met een totaal van 40 afleveringen biedt de serie genoeg materiaal om je urenlang te vermaken terwijl je wordt meegezogen in de ijzige wereld van de trein.



Snowpiercer is vanaf zaterdag 31 augustus 2024 te streamen op Prime Video. Mis deze epische reis door een bevroren wereld niet!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies Disney+-serie 'English Teacher': hit of tegenvaller?
Series / Nieuws

Eerste recensies Disney+-serie 'English Teacher': hit of tegenvaller?

Is deze gloednieuwe komedie een hilarische kraskraker of een grote teleurstelling?

Ben je op zoek naar een gloednieuwe komedie om te binge-watchen, maar weet je niet welke serie de moeite waard is? Deze komedie van Brian Jordan Alvarez komt binnenkort uit en critici op Rotten Tomatoes hebben hun eerlijke mening gegeven. Wordt dit je nieuwe favoriete serie?

English Teacher is een Amerikaanse komedie van Brian Jordan Alvarez. Hij was eerder te zien in Jane the Virgin als Wesley speelde en in Will & Grace als Estéfan.

Rotten Tomatoes


English Teacher volgt Evan Marquez (Brian Jordan Alvarez), een docent op de middelbare school. Al snel blijkt dat zijn baan niet zo makkelijk is als hij had verwacht. Hij moet zijn privéleven en zijn werk gescheiden houden.

Het is geen nieuw plot, maar is het de serie gelukt om een verrassende kijkervaring te creëren? Volgens critici op Rotten Tomatoes wel. Zij geven de serie namelijk een fantastische score van 94% (op het moment van schrijven).

Tijdloos en hilarisch


Volgens Judy Berman van TIME Magazine is English Teacher "tijdloos en hilarisch". Rob Owen van Pittsburgh Tribune-Review legt uit dat de serie grappig, "omdat het de grenzen van wat acceptabel is opzoekt. Het is politiek incorrect zonder beledigend te zijn."



Bovendien is de serie volgens Bill Goodykoontz van Arizona Republic heel herkenbaar: "Opdringerige ouders die zeggenschap eisen over het curriculum, de buitenschoolse activiteiten en alles eromheen - dit zijn de momenten die de serie applauswaardig maken."

Disney+


Ben je nieuwsgierig geworden naar English Teacher? Stream de serie dan op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hailee Steinfeld is het indrukwekkende middelpunt in deze historische serie met 92% op Rotten Tomatoes: "Gedurfd en ambitieus"
Series / Specials

Hailee Steinfeld is het indrukwekkende middelpunt in deze historische serie met 92% op Rotten Tomatoes: "Gedurfd en ambitieus"

Hailee Steinfeld speelt de hoofdrol als de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson in 'Dickinson'.

Emily Dickinson leefde in de 19e eeuw en was een Amerikaanse dichteres. Hoewel ze tijdens haar leven weinig bekendheid kreeg, wordt ze tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de Amerikaanse poëzie. Van 2019 tot 2021 liep de comedy-dramaserie Dickinson gebaseerd op haar leven, die een groot succes was.

Dickinson werd gemaakt door Alena Smith met Hailee Steinfeld, die onder andere bekend is door haar rol als Kate Bishop in het MCU en de Pitch Perfect-filmserie, die de hoofdrol speelt in de serie als Emily Dickinson. Daarnaast zijn onder andere ook Anna Baryshnikov, Ella Hunt, Jane Krakowski en Toby Huss te zien.

Verhaal


Dickinson speelt zich af in de tijd dat Emily Dickinson leefde, namelijk de 19e eeuw, en richt zich op haar relaties met haar familie, vrienden en de samenleving. Beschaamd door haar eigen ouders en buitengesloten door de samenleving, zal Dickinson er alles aan doen om in opstand te komen tegen haar strikte achtergrond en haar stem te laten horen door de kracht van poëzie.

De serie verkent thema's zoals genderrollen, seksuele identiteit en artistieke expressie, terwijl het ook een inkijkje biedt in het culturele en politieke klimaat van die tijd. Dickinson valt vooral op door het gebruik van anachronismen, waarbij moderne taal, muziek en verwijzingen worden geïntegreerd in de weergave van historische gebeurtenissen en figuren.

Groot succes


Dickinson liep drie seizoenen met vooral de twee laatste seizoenen die veel lof kregen. Zo hebben deze twee seizoenen een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Doordat het eerste seizoen een wat mindere score kreeg, heeft Dickinson een totale score van 92% op Rotten Tomatoes.



De kritische consensus op de website voor het eerste seizoen, dat een score heeft van 76%, luidt: "Gedurfd en ambitieus, Dickinson's gedurfde mix van periodedrama en millennial milieu zal zeker niet voor iedereen zijn, maar degenen die op zoek zijn naar iets nieuws in hun kijkervaring, kunnen een vorm van hoop vinden in de unieke visie van de serie."

Peabody Award


Dickinson werd enkel maar beter met de critici die vooral het schrijfwerk sterker vonden in het tweede seizoen. Ook de acteerprestatie van Steinfeld werd als een van haar beste bevonden. Het derde en laatste seizoen van Dickinson werd beschreven als "een goed gestructureerde strofe, die een elegante afsluiting biedt."



De serie werd genomineerd voor een aantal prijzen en won een Peabody Award in de categorie Entertainment, waarmee het de eerste serie van Apple TV+ werd die deze prestigieuze onderscheiding ontving.

Kijken?


Wil je Steinfeld zien in Dickinson? Je kan de serie bekijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vanaf nu stream je deze spectaculaire en koelbloedige scifi-serie op Prime Video
Series / Specials

Vanaf nu stream je deze spectaculaire en koelbloedige scifi-serie op Prime Video

De dystopische serie 'Snowpiercer' bekijk je vanaf nu op Prime Video.

Snowpiercer was lang te zien op Netflix, maar vanaf nu staat de serie op Prime Video. Wij beantwoorden 5 brandende vragen over de serie.

Waar gaat Snowpiercer over?


Snowpiercer speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waar de aarde is bevroren door een mislukt klimaatexperiment. De overlevenden leven aan boord van een enorme, voortdurend rijdende trein genaamd Snowpiercer, die de wereld rondreist.

De trein is opgedeeld in klassen. Deze hiërarchische samenleving leidt tot spanningen, wanhoop en uiteindelijk een opstand. Terwijl de reizigers vechten voor overleving en gerechtigheid, worden ze geconfronteerd met morele dilemma's. Is deze trein echt de laatste hoop voor de mensheid?

Waar is de serie op gebaseerd?


De serie is zowel gebaseerd op de gelijknamige film van Bong Joon-ho uit 2013 als op de grafische roman van Jacques Lob uit 1982.

Wie spelen er in de serie?


De hoofdrollen in Snowpiercer worden gespeeld door Jennifer Connelly (Labyrinth, Requiem for a Dream), Daveed Diggs (Hamilton, The Little Mermaid), Mickey Sumner (Frances Ha, The Mend) en Alison Wright (The Americans, Hollywood).



Hoeveel seizoenen heeft de serie?


Er zijn inmiddels drie seizoenen uitgekomen van de serie. Een vierde en laatste seizoen stond op de planning, maar netwerk TNT besloot dit niet uit te zenden. AMC heeft toen de rechten gekocht voor de gehele serie, waardoor het vierde seizoen daar momenteel uitgezonden wordt.

Is de serie een aanrader?


Voor liefhebbers van dystopische en futuristische series, is dit absoluut een aanrader. Fan van series als The Handmaid's Tale, Travelers en Dark Matter? Dan moet je deze ook gezien hebben.

Bekijk Snowpiercer op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
John Cena krijgt ander uiterlijk in 'Peacemaker' seizoen 2
Series / Nieuws

John Cena krijgt ander uiterlijk in 'Peacemaker' seizoen 2

De antiheld zal er anders uitzien dan je tot nu toe gewend bent.

De opnames van Peacemaker seizoen 2 zijn momenteel volop in gang. En James Gunn, bedenker en maker van de serie, heeft nu een setfoto vrijgegeven waarop een nieuwe helm voor het personage te zien is.

Gunn deelde de foto om een jubileum van de eerste opwachting van Peacemaker in Fightin’ 50 nummer 40 te vieren.

Feestje vieren


Via social media werd de foto door Gunn gedeeld met de volgende tekst eronder:

”Op deze dag in 1966 maakte Peacemaker zijn comic-debuut in Fightin’ 5 #40, bedacht door Joe Gill en Pat Boyette. John Cena is geboren voor deze rol. Ik kan niet wachten om jullie te laten zien wat we in petto hebben voor seizoen 2 van Peacemaker.”

Talent achter de camera's


De opnames van Peacemaker seizoen 2 gingen al van start toen James Gunn nog bezig was met de productie van zijn nieuwe Superman-film.



Gunn bevestigde hierbij dat hij ditmaal niet het gros van de afleveringen zal regisseren. Hij wordt dit seizoen bijgestaan door regisseurs als Greg Mottola (Superbad) en Peter Sollett (Nick & Norah’s Infinite Playlist).

Veel terugkerende acteurs


Over het plot van seizoen 2 is nog niks bekend, maar we weten wel dat John Cena terugkeert als Christopher Smith/Peacemaker, Freddie Stroma als Adrian Chase/Vigilante, Jennifer Holland als Emilia Harcourt, Steve Agee als John Economos en Danielle Brooks als Leota Adebayo.

Peacemaker seizoen 2 zal waarschijnlijk in de loop van 2025 te streamen zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit weet echt niemand over de jaren 80-hit 'The A-Team'
Series / Specials

Dit weet echt niemand over de jaren 80-hit 'The A-Team'

De voornaam van een van de hoofdpersonages werd nooit onthuld in 'The A-Team'.

The A-Team was een grote hit in de jaren 80 en is nu nog steeds heel populair. De acteurs die de vier leden van het A-Team speelden werden grote sterren. Iedereen kent hun echte namen en de namen van hun personages. Maar wist je dat de voornaam van een van de hoofdpersonages eigenlijk niet bekend is?

The A-Team werd bedacht door Stephen J. Cannell en Frank Lupo en liep van 1983 tot 1987, gedurende vijf seizoenen. Het bestaat uit 98 afleveringen met elke aflevering die een eigen verhaal vertelt. Er zijn dan ook weinig overkoepelende verhaallijnen in The A-Team, behalve de voortdurende motivatie van de personages om hun namen te zuiveren.

Vier leden


The A-Team draait om de vier leden van een voormalig commando-eenheid die nu als huurlingen werken. Hun leider is luitenant-kolonel John "Hannibal" Smith (George Peppard), je hebt luitenant Templeton Arthur Peck (Dirk Benedict), die meestal "Face" of "Faceman" wordt genoemd.

De piloot van het team is kapitein H.M. "Howling Mad" Murdock (Dwight Schultz) en de sterke man en monteur van het team is Sergeant First Class Bosco Albert "B.A.", of "Bad Attitude", Baracus (Mr. T).

Geen voornaam


Als je goed let op de namen van de vier personages, kan je zien dat Murdock geen voornaam heeft. Die wordt dan ook in de vijf seizoenen nooit onthuld. Murdock is een ex-piloot van het Amerikaanse leger. Hij was een van de beste helikopterpiloten tijdens de Vietnamoorlog en vloog ook met vliegtuigen met vaste vleugels.



Hij is ofwel mentaal instabiel, of hij is uitzonderlijk goed in doen alsof. Hoewel hij de piloot van het A-Team was tijdens de bankoverval in Hanoi, maakte hij officieel geen deel uit van het team en werd hij daarom niet door het leger berecht. Hoewel hij werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, ontsnapt hij regelmatig gemakkelijk om het A-Team te vergezellen op hun missies en werd hij Hannibal's tweede in bevel.

Kijken?


In tegenstelling tot B.A. werd de betekenis van de initialen "H.M." nooit uitgelegd in termen van Murdock's echte naam, en de bijnaam "Howlin' Mad" wordt simpelweg aan hem toegeschreven. Zijn echte voornaam krijgen we dus nooit te weten. Ook in de filmremake uit 2010 wordt de voornaam van Murdock (Sharlto Copley) niet onthuld.



Wil je The A-Team zien? Je kan de serie bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wat zijn de Ringen van Macht eigenlijk in 'The Rings of Power'?
Series / Specials

Wat zijn de Ringen van Macht eigenlijk in 'The Rings of Power'?

Het smeden van deze Ringen had consequenties voor de macht van de Elfen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Rings of Power toont de uitvoering van Saurons (Charlie Vickers) plan om via magische Ringen de alleenheerser over Midden-aarde te worden. In de boeken creëerde hij in totaal negentien Ringen voor de verschillende rassen. Zo kregen de Dwergen zeven Ringen, de Mensen kregen er negen en de Elfen kregen er drie. De Ene Ring was bedoeld voor hemzelf: deze oefende controle uit over de overige negentien Ringen van Macht.

De vraag rijst wat precies de rol was van de drie Elfenringen en de invloed die deze hadden. Hieronder lees je wat überhaupt het nut was voor de Elfen zelf en waarin de Elfenringen verschillen van de overige zestien Ringen. In The Rings of Power worden Nenya, Vilya en Narya het eerst gesmeed en Galadriel (Morfydd Clark) heeft hier een belangrijke rol bij gespeeld.

Voordeel


De Ringen, en de macht die erin verwerkt is, zorgen ervoor dat de Elfen kunnen blijven voortbestaan. Het onsterfelijke ras merkt gedurende de Tweede Era dat het voortgaan van de tijd invloed op hen begint te krijgen. Ze zijn niet langer onaangetast en moeten eigenlijk terugkeren naar het land Valinor in het westen. In hun land van oorsprong kunnen ze hun krachten regenereren. De Ringen van Macht zorgen ervoor dat ze in Midden-aarde kunnen blijven.

Sauron had al geprobeerd om deze Ringen te smeden, maar kreeg dit niet voor elkaar. Om deze reden moest hij zijn tegenstanders in zekere zin helpen door hen zelf deze Ringen te laten maken, middels zijn instructies. De elfensmid Celebrimbor (Charles Edwards) wordt gemanipuleerd: in plaats van een kroon voor koning Gil-Galad te maken, wordt hij overgehaald om een ring te smeden. Galadriel, die inmiddels weet wie Sauron is, stelt vervolgens voor om drie Ringen te smeden. Een Ring creëert het risico dat er een tiran opstaat, twee Ringen kunnen tot een onderlinge machtsstrijd leiden, maar drie Ringen leiden tot evenwicht. Op deze manier weet ze mogelijke escalatie in te dammen.

Water, lucht en vuur


Hierop worden Nenya, Vilya en Narya gemaakt. Nenya heeft een adamant en is verbonden aan het element water. Galadriel is de drager van deze Ring. Vilya heeft een saffier en is verbonden aan het element lucht. Deze Ring wordt gedragen door Gil-Galad (Benjamin Walker) en zal uiteindelijk bij Elrond (Robert Aramayo) terechtkomen. Als laatste is Narya verbonden aan het element vuur. Deze Ring heeft een robijn en wordt gedragen door Círdan (Ben Daniels), de meester van de Grijze Havens: Narya zal later in het verhaal bij Gandalf terechtkomen.



Vergeleken met de andere Ringen zijn de Elfenringen minder sterk verbonden met Sauron. Dit betekende dat er, relatief gezien, minder invloed uitgaat van de Ene Ring. De Elfenringen bleven echter verbonden met Sauron en vroeg of laat zou hij de Elfen evengoed onder controle krijgen. In een van zijn brieven zei Tolkien hierover het volgende: "De Ringen waren onaangetast, want ze waren niet gemaakt door Sauron en hij had ze ook nooit aangeraakt. Maar ze waren nog steeds gemaakt door zijn instructies en dus onder controle van de Ene Ring". De drie Ringen geven de Elfen weliswaar kracht, maar uiteindelijk blijven het wapens van de vijand.

Waar te zien?


The Rings of Power kun je zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onder de radar: 4 topseries op Netflix die je echt niet wilt missen
Series / Nieuws

Onder de radar: 4 topseries op Netflix die je echt niet wilt missen

Of ze nu altijd al minder bekend zijn geweest of recent in de vergetelheid zijn geraakt, deze titels zijn steengoed.

Netflix biedt sinds 2013 een overvloed aan topseries in Nederland, maar tussen al die bekende titels schuilen verborgen parels die je misschien over het hoofd hebt gezien, en zeker niet mag missen. We hebben vier van deze hooggewaardeerde series voor je uitgezocht. Zijn deze titels iets voor jou?

The 8 Show



Een spannende en duistere serie uit Korea, die bol staat van de creatieve en onconventionele wendingen. Op Rotten Tomatoes kan de serie rekenen op een waarderingscijfer van 75%. Stream alle acht afleveringen op Netflix.

Een man met schulden die niets te verliezen heeft, doet mee aan een mysterieuze show. In The 8 Show wordt hij met zeven onbekenden opgesloten in een gebouw, waar ze voor geld het publiek moeten vermaken.



En place



Deze Franse humoristische productie over lokale en landelijke politiek, staat met twee seizoenen op Netflix. Ook deze serie krijgt op Rotten Tomatoes de score van 75%.

Ga viraal. Start een campagne. Laat je saboteren. De republiek leiden? Voor Stéphane is de weg naar het Franse presidentschap niet makkelijk - maar wel een helse rit. Ontdek het in En place.



Outlander



Romantiek, drama en de politiek in verschillende tijdperken. Wie houdt daar nu niet van? Pers en publiek in elk geval wel. Op de Tomatometer krijgt de serie een uitstekende score van 91%. Stream alle zeven seizoenen op Netflix.

Het spannende verhaal van Outlander, gebaseerd op de fantasieromans van Diana Gabaldon, gaat over het drama van twee geliefden die zijn gescheiden door de tijd.



Master of None



Van deze geestige dramaserie, met Parks and Recreation-ster Aziz Ansari, kun je drie seizoenen streamen op Netflix. Op Rotten Tomatoes krijgt het de nagenoeg perfecte score van 94%.

In de aangrijpende dramaserie Master of None navigeren een man en zijn vrienden door het leven in New York City.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe gaat het nu met de prachtige 'Lois Lane' uit 'Smallville'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met de prachtige 'Lois Lane' uit 'Smallville'?

Erica Durance is vooral bekend door Lois Lane te spelen in de Superman-serie 'Smallville'.

De superheldenserie Smalville was van 2001 tot 2011 een grote hit. De serie volgt Clark Kent voordat hij de superheld Superman wordt. Vanaf het vijfde seizoen verkent het Clark's vroege volwassen jaren, met de focus op zijn carrière samen met Lois Lane, die gespeeld werd door Erica Durance. Hoe gaat het nu eigenlijk met haar?

Durance groeide op op een kalkoenenboerderij samen met haar oudere broer en zus in Alberta, Canada. In 1999, op 21-jarige leeftijd, verhuisde ze naar Vancouver om haar interesse in acteren professioneel na te streven. Durance begon haar carrière met achtergrondwerk. Ze verscheen in reclamespotjes en had gastrollen in televisieseries, waaronder Andromeda, Stargate SG-1, Charlie's Angels en Harry's Law.

Doorbraakrol


In 2004 werd Durance gecast in haar doorbraakrol als Lois Lane in de serie Smallville. Durance was destijds parttime actrice en werkte als agent voor achtergrondacteurs en het boeken van dubbelgangers voor tv-series. Ze had zelfs overwogen te stoppen met acteren. "Ik was op een punt in mijn leven waar ik een beetje gefrustreerd was met het vak," zei Durance. "Mijn manager moest me echt overtuigen om ervoor te gaan."

Producent Kelly Souders zei dat ze wisten dat Durance de juiste Lois voor de serie was na het zien van haar auditietape. "Er waren veel geweldige actrices die auditie deden voor de rol, maar ik herinner me dat het hele schrijversteam haar tape bekeek en gewoon zei: dat is haar. Ze had alles. Ze had de juiste houding, maar was ook geliefd, en bracht dat allemaal in haar auditietape."

Lois Lane


Durance speelde Lois als een pittige tiener in seizoen vier in een terugkerende rol. In seizoen vijf werd ze gepromoveerd tot vast castlid en maakte ze deel uit van de Smallville-hoofdcast. Ze speelde het personage zeven seizoenen lang, tot het laatste seizoen in 2011.



"Iedereen heeft een specifiek idee van wie Lois Lane voor hen is en je hebt je algemene blauwdruk, maar dan moet je proberen er je eigen draai aan te geven. Dat is de enige manier om trouw te blijven aan wat je doet," zei Durance over het spelen van Lois Lane.

Verdere carrière


In 2012 begon Durance de hoofdrol te spelen in de medische dramaserie Saving Hope als hoofdchirurg Dr. Alex Reid. Ze was ook producent van de serie en regisseerde de aflevering Torn and Frayed in seizoen vier. In seizoen 3 werd Durance's echte zwangerschap verwerkt in haar personage Alex Reid en in de verhaallijn van de serie. Saving Hope eindigde in 2017.



Smallville zou niet de enige superheldenserie zijn waarin Durance zou verschijnen. Zo had ze van 2017 tot 2019 een terugkerende rol als Kara's Kryptonische moeder Alura Zor-El in Supergirl. In 2019 hernamen Durance en haar Smallville-tegenspeler Tom Welling hun rollen als Lois en Clark in de Batwoman-aflevering van het Arrowverse-crossover-evenement Crisis on Infinite Earths.

Televisiefilms


De laatste keer dat Durance te zien was in een serie was in 2020 in een aflevering van Private Eyes. Durance heeft de voorbije jaren vooral in verschillende televisiefilms gespeeld, waaronder The Enchanted Christmas Cake (2021), Color My World With Love (2022), Unexpected Grace (2023), Ms. Christmas Comes to Town (2023) en A Scottish Love Scheme (2024).

Bekijk op instagram



Bekijk op instagram



Deze laatste televisiefilm is voorlopig het laatste project waarin Durance speelde en op dit moment staat er ook niets op haar planning. Ze is wel nog steeds druk bezig en is vaak te gast bij conventies door haar rol als Lois Lane. Daarnaast ontwikkelt ze momenteel een onafhankelijke speelfilm en twee televisiepremières onder haar eigen productiebedrijf.

Kijken?


Wil je Durance zien als Lois Lane in Smallville? Je kan de serie bekijken op Prime Video en HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.