search

Ons nieuws van woensdag 11 september 2024

'Een van Ons': hartverscheurend drama gebaseerd op de moord op Marianne Vaatstra
Recensie

'Een van Ons': hartverscheurend drama gebaseerd op de moord op Marianne Vaatstra

Een gedramatiseerde vertelling van iets wat nooit mag worden vergeten.

Regie: Michiel van Erp | Cast: Richelle Plantinga (Anneke), Aus Greidanus (Evert), Eefje Paddenburg (Fenna), Hans Kesting (Rinus), Gijs Blom (Jeroen), Imanuelle Grives (Joanna) e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 44-47 minuten | Jaar: 2024

Het is de ergste nachtmerrie van iedere ouder: een puberdochter komt na het stappen niet thuis, maar wordt verkracht en met doorgesneden keel gevonden in een weiland. Precies vijfentwintig jaar geleden overkwam dit de familie van de destijds zestienjarige Marianne Vaatstra. Een van Ons dramatiseert deze tragedie, met gefictionaliseerde namen van alle betrokkenen. Niet alle gebeurtenissen zullen exact hebben plaatsgevonden zoals de serie ze toont, maar in grote lijnen volgt het plot het waargebeurde drama.

Het verhaal loopt vanaf de dag in 1999 waarop tiener Anneke verdwijnt totdat de dader wordt opgepakt. Deze tijdspanne van dertien jaar wordt overbrugd met grote tijdssprongen, maar op een duidelijke en allesbehalve storende manier. De personages worden namelijk zichtbaar ouder en de kijker ziet bij elke sprong voorwaarts de jaartallen verspringen.

De eerste vijf afleveringen tonen de tragedie rondom Anneke steeds vanuit het perspectief van een ander personage, zoals haar moeder, haar vriendje en de dochter van de dader. De laatste aflevering draait geheel om die dader, eindigend met zijn arrestatie. Die duidelijke structuur zorgt voor voldoende afwisseling en de verschillende invalshoeken houden het verhaal boeiend.

Vanzelfsprekend is dat verhaal hartverscheurend, maar de makers weten het op een respectvolle manier te vertellen. Grotendeels althans, want de scène van Annes verkrachting en moord zal voor nabestaanden onmogelijk te bekijken zijn. Wellicht kon deze beter achterwege worden gelaten, al was het maar uit respect voor de familie. Op deze scène na komt Anneke zelf niet veel in beeld. De serie draait het vooral om de mensen om haar heen. Daarbij wordt niemand in een kwaad daglicht gezet, zelfs de dader niet.

Een discutabel punt is dat de ouders van Marianne Vaatstra geen toestemming hebben gegeven voor het maken van deze serie. Het is niet ongebruikelijk dat dit dan toch gebeurt, zij het zonder gebruik van de echte namen, maar dit betreft natuurlijk een erg persoonlijk en gevoelig verhaal. Alle media-aandacht zal voor de nabestaanden weer een hoop oud zeer oprakelen. Het had de makers dan ook gesierd de wensen van de familie wat meer te respecteren.

Dat neemt niet weg dat het een goede zaak is dat dit soort gebeurtenissen ook jaren later nog onder de aandacht worden gebracht. De media hebben immers naast een entertainende ook een informatieve functie. Dat in de wereld de meest verschrikkelijke dingen gebeuren mag niet worden weggestopt of verzwegen. Als het bestaan van Een van Ons ervoor zorgt dat er ook maar één moord of verkrachting minder plaatsvindt, dan zullen de makers hun doel hebben bereikt.



Een van Ons is te zien bij CANAL+.



Lees ook
Hartverscheurende serie 'The Tattooist of Auschwitz' is "rijk en belangrijk"
Hartverscheurende serie volgt het leven van Holocaust-overlevende in Auschwitz, met een hoge score op Rotten Tomatoes.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
NPO Top 4: De nieuwste series op de ijzersterke Nederlandse streamingdienst
Series / Specials

NPO Top 4: De nieuwste series op de ijzersterke Nederlandse streamingdienst

Ontdek deze gewelidige nieuwe series op NPO Start: van thriller tot misdaad.

Wanneer mensen besluiten om een abonnement af te sluiten op een streamingdienst, denken ze vaak aan grote sites zoals Netflix of Disney+. De prijzen van deze abonnementen kunnen hoog oplopen, maar gelukkig is er een andere optie. De Nederlandse streamingdienst NPO Start heeft namelijk talloze fantastische series!

The Reunion



The Reunion is één van de series die onlangs is toegevoegd aan het aanbod van NPO Start. Het eerste seizoen is te streamen op NPO Plus, wat betekent dat je een abonnement nodig hebt. Enkele afleveringen zijn echter gratis te streamen.

In de serie krijgt Thomas een mysterieuze uitnodiging voor de reünie van zijn oude school. Hij besluit om na 25 jaar terug te keren, maar dan wordt hij geconfronteerd met zijn verleden en een gedeeld geheim.



Face to Face



Een andere serie die onlangs opgenomen is aan de collectie op NPO Plus, is de misdaadserie Face to Face. Let wel op dat alleen seizoen 3 beschikbaar is op de site.

In Face to Face wordt rechercheur Bjørn geconfronteerd met de zelfmoordpoging van een anonieme vrouw. Naarmate zijn onderzoek vordert, komt hij achter schokkende geheimen. Kan hij, ondanks zijn eigen tekortkomingen, dit mysterie oplossen?



Laura H.



Ook de thriller Laura H. is onlangs toegevoegd aan NPO Plus. De eerste aflevering is gratis en zonder abonnement te streamen. Kan je na 45 minuten geen genoeg krijgen van het waargebeurde verhaal van Laura? Dan is de rest van het seizoen te streamen via NPO Plus.

Laura H. vertelt het verhaal van Laura, een tiener uit Zoetermeer. Ze is met haar man en kinderen naar Syrië gegaan. In 2016 duikt ze echter ineens op aan de grens. Ze zegt te zijn ontsnapt uit het kalifaat, maar veel mensen twijfelen aan haar verhaal.



Better



De laatste kijktip van dit artikel is Better, een Britse misdaadserie die pas sinds enkele dagen te streamen is op NPO Plus.

Better volgt Lou Slack, een inspecteur bij de politie. Ze leeft echter een dubbelleven en werkt ook samen met een gevaarlijke drugsbaron. Wanneer haar zoon Owen ernstig ziek wordt, besluit ze haar leven om te gooien. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.



Lees ook
SerieTotaal tipt: 4 keigave series op de streamingdienst van NPO
Stream de beste series op NPO Start/Plus, van misdaad en romantiek tot bekroonde series en historische drama's.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit zijn de rijkste en minst rijke acteurs uit 'The Big Bang Theory': de rijkste is goed voor $160 miljoen
Series / Celebrity

Dit zijn de rijkste en minst rijke acteurs uit 'The Big Bang Theory': de rijkste is goed voor $160 miljoen

Ontdek het salaris van de sterren van 'The Big Bang Theory', wie zal er aan de top staan.

De populaire serie The Big Bang Theory, met een sterrencast bestaande uit Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Mayim Bialik en Melissa Rauch, verscheen voor het eerst op de TV op 24 september 2007 op CBS. De serie, die snel uitgroeide tot een fenomeen, blijft tot op de dag van vandaag een favoriet bij kijkers over de hele wereld.

Het succes van The Big Bang Theory was niet alleen te zien aan de hoge kijkcijfers maar ook aan een indrukwekkend aantal gewonnen prijzen, waaronder zeven Critics’ Choice Awards, 14 People’s Choice Awards en 10 Emmy Awards. Maar aan al het goede komt een einde. Na twaalf seizoenen, die eindigden in 2019, ging de show met veel lof en succes de geschiedenis in.

Hoeveel verdienen de sterren van The Big Bang Theory?


Bij een populaire serie hoort ook een passend salaris. Ondanks dat de serie afgelopen, is blijven de hoofdrollen hun carrières ontwikkelen en daarmee hun waarde. Dit zijn niet zomaar bedragen, ze lopen wel op tot $160 miljoen. Hieronder volgt een overzicht van de geschatte nettowaarden van de cast, van laag naar hoog.

Onder aan de lijst staat Melissa Rauch met een geschat vermogen van $20 miljoen. Vervolgens Mayim Bialik met $25 miljoen en Kunal Nayyar met $45 miljoen. Simon Helberg volgt met $55 miljoen. Johnny Galecki heeft $100 miljoen en de geliefde Kaley Cuoco heeft de tweede plek op de lijst met $110 miljoen. Dit is al een groot bedrag maar dit wordt nog ver overstegen de nummer één van deze ranking.

Jim Parsons: De rijkste acteur van de serie


In deze lijst missen we namelijk nog een onmisbaar persoon. Op de eerste plaats staat Jim Parsons, die Sheldon Cooper speelde, met een geschat vermogen van maar liefst $160 miljoen. Een enorm bedrag dat het succes en de liefde van zijn fans weerspiegelt.

Bekijk op instagram



Ondanks het eind van de serie is er toch opwindend nieuws voor de The Big Bang Theory fans. In april 2023 kondigde HBO Max aan dat ze aan het werken zijn aan een spin off van de bekende serie. Of er bekende gezichten zullen verschijnen in deze spin-off, is nog niet bekend.

Lees ook
Wie is momenteel de meest vermogende 'Game of Thrones'-acteur? Het antwoord zal je compleet verrassen!
Wie verdiende nu het meeste geld via acteurswerk in 'Game of Thrones'?... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze vergeten misdaadserie uit 2009 met 'Reservoir Dogs'-gezicht mag je niet missen
Series / Specials

Deze vergeten misdaadserie uit 2009 met 'Reservoir Dogs'-gezicht mag je niet missen

List en bedrog is een vakgebied dat wetenschappelijk verantwoord wordt toegepast.

Complexe zaken zoals spionage, eenheden die terrorisme bestrijden en complexe schurken spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. De associatie is meestal dat er sprake is van meer dan een "simpele" boef en dat er dus complexe methodes nodig zijn om dit soort slechteriken achter de tralies te krijgen.

De serie Lie to Me (2009 -2011) gaat over een fictieve organisatie die haar diensten aanbiedt om middels specifieke ondervragingstechnieken te achterhalen wat er speelt. Tim Roth, die we kennen als Mister Orange uit Reservoir Dogs is de oprichter van deze organisatie. Hij speelt dokter Cal Lightman, die een scherpe kennis heeft van psychologie en een talent heeft voor het lezen van mensen.

Interesse opgewekt


Cal is een gescheiden vader met een tienerdochter, die The Lightman Group heeft opgericht. Deze organisatie heeft een team van medewerkers die stuk voor stuk hun eigen specialismen hebben. Dit kan een achtergrond zijn bij de FBI, of bij de beveiliging op nationaal niveau van de Amerikaanse overheid. Cals moeder pleegde zelfmoord toen hij nog een kind was en dit wekte bij hem de interesse op om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te leren lezen.

Naast het oppikken van leugens en bedrog gebruiken Cal en zijn team de nodige trucs en tactieken om nuttige informatie van verdachten of betrokkenen los te peuteren. Dit kan variëren van ondervragingstactieken tot het doen van provocerende uitspraken om te zien hoe de ander reageert. Het betreft hier echter op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methodes: Cals personage is gebaseerd op de Amerikaanse psychologie-professor Paul Ekman, die ook als adviseur meewerkte aan de serie.

Ontvangst


Lie to Me telt drie seizoenen met in totaal 48 afleveringen. De ontvangst was goed en het publiek geeft op Rotten Tomatoes een prima score van 86%, maar de kijkcijfers waren niet langer afdoende. Om deze reden besloot de zender Fox, die de serie liet maken, om er na het derde seizoen een punt achter te zetten. De serie heeft echter een aparte draai gegeven aan het verhaal en is daarom nog steeds de moeite van het bekijken waard.



Je kunt Lie to Me streamen op Disney+.

Lees ook
Vergeten fantasyserie van Netflix scoort een ijzersterke 93% op Rotten Tomatoes
... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Epische sagafilm met Kevin Costner maakt flink indruk in de Top 10 van HBO Max
Films / Nieuws

Epische sagafilm met Kevin Costner maakt flink indruk in de Top 10 van HBO Max

Dit monumentale epos is de eerste film in een serie van vier geplande films.

Oscarwinnaar Kevin Costner staat bekend om zijn grootse films, zowel wat het verhaal betreft als de speelduur. Zijn hitfilm Dances With Wolves duurt maar liefst drie uur. Costners nieuwste project evenaart dit, en het is pas de eerste film in een serie van vier films over de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten.

Horizon: An American Saga - Chapter 1 is met een sneltreinvaart de Top 10 van HBO Max binnengekomen en staat op de eerste plaats. De filmserie beslaat een periode van twaalf jaar, en dit betreft de jaren voor, gedurende en na de Amerikaanse Burgeroorlog.

Enorme inspanning


De eerste film begin in het jaar 1859, twee jaar voor de Burgeroorlog. Twee groepen kolonisten zetten hun respectievelijke gebieden af bij het bouwen van het stadje Horizon.

De ensemblecast brengt de verhalen van de nieuwkomers en de enorme inspanning die gepaard gaat met het opbouwen van een bestaan in deze onbekende wereld.

Overig


Costner heeft het verhaal voor de film samen met Jon Baird en Mark Kasdan bedacht. Het scenario schreef de acteur samen met Baird. Naast Costner zelf zijn onder andere Sam Worthington, Sienna Miller, Giovanni Ribisi, Luke Wilson en Jamie Campbell Bower in de film te zien.



Horizon: An American Saga - Chapter 1 kun je streamen op HBO Max.

Lees ook
Vergeten fantasyserie van Netflix scoort een ijzersterke 93% op Rotten Tomatoes
... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit opvallende detail over 'The A-Team' uit de jaren 80 wist je nog niet
Series / Specials

Dit opvallende detail over 'The A-Team' uit de jaren 80 wist je nog niet

Dit wist je niet over het busje waarmee de personages van 'The A-Team' rijden.

In de iconische jaren '80-serie The A-Team rijden onze hoofdpersonages vaak rond in hun bekende busje. Het was een 1983 GMC Vandura-bus die werd gebruikt door de A-Team, met zijn kenmerkende rode streep, zwart-rode turbine mag-velgen en dakspoiler.

The A-team was een groot succes en heel wat merchandise werkt gemaakt rond de serie, waaronder speelgoed, videogames en snacks die wereldwijd werden uitgebracht. Na de oorspronkelijke annulering van de serie verscheen er nog meer merchandise, omdat de serie een cultstatus had bereikt.

Replica van bus


Een van de hebbedingetjes voor de fans was een A-Team-busje van Hot Wheels. Het busje uit The A-Team is dan ook een blijvend icoon in de popcultuur. Iedereen kent het en hoopte ooit in zo'n busje te mogen rijden. Twee Britse broers, Liam en Jerome Brett, dachten dat waarschijnlijk ook en maakten het werkelijkheid.

Ze maakten een replica van het busje, dat er precies hetzelfde uitziet. Ze bouwden deze op vanuit een originele 1982 G Series Cargo Van, die ze vanuit Vermont in de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk importeerden, en speurden de hele wereld af naar authentieke onderdelen.

Website


Mensen konden het busje huren en de broers zijn op verschillende evenementen en op televisie geweest ermee. Om alles nog officiëler te maken, hebben ze zelfs een website gemaakt voor de bus. Die website en hun geweldige werk kan hier worden bewonderd.



Ze zijn er zelfs in geslaagd om de bus te laten signeren door de acteurs die Murdock, Face, B.A. Baracus en Colonel Decker spelen in The A-Team. Dat zijn Dwight Schultz, Dirk Benedict, Mr. T en Lance LeGault. Hun droom om een eigen A-Team-busje te hebben, hebben de broers dus werkelijkheid gemaakt.

Kijken?


De bus kan je nu niet meer huren, het is met pensioen, maar de website is nog steeds operationeel en kan je nog steeds bezoeken. Daarop staan heel wat foto's van de bus en de acteurs die het hebben gesigneerd.



Wil je The A-team zien? Je kan de serie bekijken op Prime Video.

Lees ook
De iconische jaren 80-serie 'Knight Rider' kreeg een hopeloos mislukte reboot: vervanger David Hasselhoff faalde faliekant
De reboot Knight Rider uit 2008/2009 was overduidelijk geen succes: de Rotten Tomatoes-score is bedroevend.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ben je klaar met 'Emily in Paris'? Deze vergelijkbare serie staat voor je klaar op Netflix
Series / Nieuws

Ben je klaar met 'Emily in Paris'? Deze vergelijkbare serie staat voor je klaar op Netflix

Deze serie biedt drama en komedie met agenten en beroemdheden in Frankrijk.

De romantische komedie Emily in Paris kwam in oktober 2020 uit, precies tijdens de moeilijke quarantaineperiode tijdens corona. Het was een manier om even te ontsnappen uit het dagelijks leven en af te reizen naar Parijs, al was het maar door een scherm.

Ondertussen heeft Emily in Paris al vier seizoenen. Heb je alles al (minstens) een keer gezien en ben je op zoek naar een nieuwe serie? Dan is de Franse komedie-dramaserie Call My Agent! perfect voor jou!

Dix pour cent


Emily in Paris en Call My Agent hebben een paar duidelijke overeenkomsten. Zo spelen beide series zich af in Frankrijk en zijn beide series drama's en komedies. Toch is Call My Agent! uniek.

In 2015 kwam de serie Dix pour cent uit, een komedie over agenten bij een fictief agentschap genaamd ASK (Agence Samuel Kerr). De serie was zeer populair en werd dan ook gekocht door Netflix. Ondertussen heeft de serie vijf seizoenen en een film van maar liefst 90 minuten.

Call My Agent!


De serie focust op de relatie van de agenten en hun cliënten. De cliënten waren voornamelijk Franse beroemdheden die zichzelf speelden.



In Call My Agent! is de oprichter en directeur van ASK overleden. Het is aan vier agenten om het talentenbureau over te nemen. Al snel komen ze erachter hoe lastig het is om de controle te houden en om te gaan met de grote ego's van de beroemdheden.

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar Call My Agent!? Stream de serie dan op Netflix.

Lees ook
Fan van 'Lupin'? Verslind dan ook deze 4 grandioze crimeseries op Netflix
Na 'Lupin' kan je direct deze 4 ijzersterke crimeseries opzetten op Netflix.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na 21 jaar wordt belangrijke actrice aan de kant gezet: "ze is helemaal overrompeld"
Series / Celebrity

Na 21 jaar wordt belangrijke actrice aan de kant gezet: "ze is helemaal overrompeld"

Na 21 jaar vertrekt Kelly Monaco onverwacht uit General Hospital, tot grote schok van fans en de actrice zelf.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
In een schokkende wending in de serie General Hospital is onthuld dat Kelly Monaco, de actrice die al 21 jaar de rol van Sam McCall speelt, binnenkort de show zal verlaten. De 48-jarige actrice, die sinds 2003 een onmisbaar onderdeel van de serie is, was net zo verrast door het nieuws als haar fans. Haar vertrek markeert het einde van een lang tijdperk in de serie voor zowel fans als castleden.

General Hospital is een langlopende Amerikaanse serie die voor het eerst werd uitgezonden in 1963. De serie volgt de levens van het personeel en de patiënten van het General Hospital en is iconisch in de Verenigde Staten, bekend om complexe verhaallijnen over romantiek, familieconflicten, misdaad en medische drama’s. De show heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Daytime Emmy Awards.

Monaco's onverwachte vertrek


Volgens Soap Opera Network was het niet Monaco's eigen beslissing om na al die jaren te vertrekken. Ze gaf aan overrompeld te zijn door het nieuws, wat erop wijst dat haar vertrek onverwachts en onvrijwillig was. Fans zijn geschokt en uiten hun reacties op haar Instagram, Monaco's personage namelijk was een centrale verhaallijn in de serie.

Wat betreft haar personage Sam: volgens de laatste rapporten zal ze uit de show worden geschreven en mogelijk worden 'vermoord'. Sam’s laatste verschijning in de serie zal naar verwachting dit najaar zal zijn. Fans speculeren over de impact hiervan op andere verhaallijnen, zoals het mogelijk nieuw leven inblazen van de relatie tussen Dante en Lulu na Sam's verdwijning.

De toekomst zonder Monaco


Hoewel General Hospital doorgaat als de langstlopende soapserie, zal de show verder gaan zonder Monaco. Er is nog geen officiële verklaring van haar kant, en fans wachten op haar reactie.

Bekijk op instagram



Wat betreft haar volgende projecten is nog niets bekend, maar haar trouwe fans zullen haar ongetwijfeld blijven volgen. Monaco heeft haar naam groot gemaakt in de industrie met verschillende prijzen. En één ding is zeker: haar talent zal haar naar nieuwe kansen leiden, en fans hopen dat ze snel terugkeert naar het scherm.

Lees ook
Dit wist je echt niet over 'The A-Team': de ware betekenis achter de titel van de jaren 80-serie
De titel van de serie 'The A-Team' is niet zomaar gekozen.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Sterk ontvangen Netflix-serie uit 2022 krijgt eindelijk het tweede seizoen
Series / Nieuws

Sterk ontvangen Netflix-serie uit 2022 krijgt eindelijk het tweede seizoen

"Midnight at the Pera Palace is een Turkse serie over tijdreizen en historische mysteries in Istanbul."

Klaar voor een intrigerende mix van geschiedenis, mysterie en tijdreizen? Midnight at the Pera Palace neemt je mee naar een betoverend hotel waar de grenzen van tijd en ruimte vervagen. Hier zijn vijf dingen die je moet weten om volledig voorbereid te zijn op dit fascinerende avontuur.

Waar gaat de serie over?


Midnight at the Pera Palace volgt Esra, een jonge journalist die in het iconische Pera Palace Hotel in Istanbul terechtkomt. Wat begint als een simpele opdracht, verandert al snel in een tijdreisavontuur wanneer ze ontdekt dat een van de kamers haar terugvoert naar 1919. Terwijl Esra zich mengt in de turbulente geschiedenis van Turkije, moet ze een complot om de toekomst van het land te veranderen zien te stoppen.

Wie heeft de serie gemaakt?


De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles King, dat de rijke geschiedenis van het Pera Palace Hotel en de stad Istanbul belicht. De show is ontwikkeld door Emre Sahin en Kelly McPherson, die eerder samenwerkten aan andere historische projecten. Hun focus op het combineren van feit en fictie geeft Midnight at the Pera Palace een unieke mix van avontuur en historische drama.

Wie spelen er in de serie?


In de hoofdrollen zien we Hazal Kaya als Esra, een vastberaden en nieuwsgierige journaliste. Selahattin Paşalı speelt Halit, een mysterieuze man die Esra helpt tijdens haar reis door de tijd. Engin Hepileri speelt de rol van Ahmet, de hotelmanager met veel kennis over de geschiedenis van het Pera Palace. Kaya is bekend uit de Turkse hitserie Adını Feriha Koydum, terwijl Paşalı een hoofdrol had in Love 101.

Voor wie is deze serie?


Midnight at the Pera Palace is ideaal voor liefhebbers van historische drama's en tijdreisverhalen. Als je hebt genoten van series zoals Outlander of Dark, dan biedt deze Turkse serie een perfecte mix van mysterie, avontuur en geschiedenis. Het verhaal is gevuld met historische personages, intriges en onverwachte wendingen die je constant geboeid zullen houden.

Is de serie te bingen?


Met acht afleveringen van ongeveer 45 minuten per stuk, is Midnight at the Pera Palace een serie die je gemakkelijk kunt bingen in een weekend. De spannende verhaallijn en de mysterieuze setting zorgen ervoor dat je steeds verder wilt kijken, terwijl de relatief korte duur van de afleveringen het toegankelijk houdt.



Het tweede seizoen van Midnight at the Pera Palace is donderdag 12 september 2024 te zien op Netflix. Dompel jezelf onder in een tijdloos avontuur vol mysterie en intriges!

Lees ook
Sterk ontvangen en aangrijpende Netflix-serie is terug en direct in de top 10
De Turkse en goed ontvangen dramaserie Zeytin Ağacı heeft een tweede seizoen.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'El Portal: La Historia Oculta de Zona Divas': heftig en chaotisch
Recensie

'El Portal: La Historia Oculta de Zona Divas': heftig en chaotisch

Een belangrijk maatschappelijk onderwerp krijgt helaas niet de beste podium.

Regie: Astrid Rondero, Fernanda Valadez | Afleveringen: 4 | Speelduur: 39-44 minuten | Jaar: 2024

"Waar mannen zijn, is prostitutie", zo stelt ex-prostituee Brenda onverbloemd in El Portal: La Historia Oculta de Zona Divas. En waar prostitutie is, is uitbuiting. Het is dan ook geen nieuws dat de meest kwetsbare vrouwen in de meest schrijnende omstandigheden het vaakst slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie, mishandeling en femicide. Maar de gruwelijke wijze waarop de website Zona Divas in Zuid-Amerika te werk ging, is van een geheel ander niveau.

Zona Divas presenteert zich als een soort Marktplaats waar vrouwen seksuele diensten adverteren. Daarmee zegt deze website mensensmokkel tegen te gaan, omdat de aangesloten vrouwen volledig uit vrije wil zouden handelen. Daar blijkt weinig van waar. El Portal legt bloot hoe ver de eigenaars van de website gaan om maar zoveel mogelijk geld te verdienen. De heftige details maken deze documentaire ongeschikt voor kijkers met een zwakke maag.

De vrouwen werden vierentwintig uur per dag bewaakt en gecontroleerd terwijl hen elke vrijheid werd ontnomen. Zelfs hun telefoonabonnement liep via de baas. Die situatie staat in schril contrast met die van de klanten, die vrolijk onder een valse naam zo'n meisje naar een hotelkamer mee konden nemen om daarna te verdwijnen. Een bodem voor levensgevaarlijke situaties, maar zelfs nadat die zich voordeden greep niemand in.

Hotels waar meerdere moorden plaatsvonden, veranderden niets aan hun beveiliging of beleid omtrent identificatieplicht. Omgekochte autoriteiten aan de grens lieten ongedocumenteerde meisjes zonder schroom langs. Deze gruwelijke waarheden komen uitgebreid aan bod, middels grondige interviews met nabestaanden van slachtoffers. Maar ook diegenen die ontsnapten en overleefden mogen hun verhaal doen. Deze slimme powervrouwen maken de intense documentaire iets draaglijker.

El Portal is volledig in het Spaans, met een soms rammelende ondertiteling. Vaak worden termen en uitdrukkingen letterlijk vertaald, wat leidt tot een aantal geheel nieuwe woorden zoals 'baasdame' en 'tafeldanseres'. Gelukkig valt uit de context makkelijk op te maken wat deze woorden betekenen, waarmee ze niet afdoen aan de helderheid van de documentaire.

Wat helaas wel de duidelijkheid aantast is de vertelstructuur. De eerste twee afleveringen zijn nog goed te volgen, omdat deze zich op bepaalde vrouwen concentreren. Maar daarna komen er steeds meer meiden bij en lopen de verhalen door elkaar, zonder enig patroon. Omdat de individuele gebeurtenissen sterk op elkaar lijken, zijn ze lastig uit elkaar te houden en raak je als kijker verstrikt in de documentaire over vrouwen die verstrikt raken in de seksindustrie – een vergelijking die bovengetekende maakt met enige aarzeling.

Wanneer fragmenten klinken van Soni, de baas boven alle andere bazen van Zona Divas, komt steeds dezelfde vage, vergeelde foto in beeld komt. Het is geen goed teken dat dit het enige beschikbare beeldmateriaal is. Het verhaal lijkt af te stevenen op een ontmoedigende conclusie waarin de daders hun terechtstelling ontkomen, ondanks de strijd van vele dappere vrouwen – en een enkele man.

In de laatste aflevering komt de schokkende waarheid in een sowieso al schokkend verhaal enigszins op tafel. Toch blijft het een en ander vaag, al dan niet door de wat chaotische vertelstructuur die zaken niet chronologisch presenteert. Het rommelige einde weerhoudt de kijker er echter niet van hevig ontdaan de gepresenteerde feiten te aanschouwen.

Femicide is een actueel onderwerp waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt. Die aandacht redt levens, al was het maar omdat jonge vrouwen zo bewuster worden gemaakt van potentieel gevaarlijke situaties en geïnstrueerd hoe ze die, voor zover mogelijk, kunnen vermijden. El Portal is daarom zeer relevant, ook al is het niet de beste documentaire. Veel geïnterviewde vrouwen zagen het gevaar van een baan als escort niet, waarmee deze documentaire bovenal een waarschuwing lijkt te zijn. Maar met een betere uitvoering was die waarschuwing wellicht nog beter doorgekomen.



El Portal: La Historia Oculta de Zona Divas is te zien bij Netflix.



Lees ook
Sterk ontvangen Netflix-serie uit 2022 krijgt eindelijk het tweede seizoen
... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Verrassende wending: HBO-serie wint goud ondanks felle wereldwijde kritiek
Series / Nieuws

Verrassende wending: HBO-serie wint goud ondanks felle wereldwijde kritiek

Je kunt dus een hele slechte serie produceren die op één vlak toch goud waard blijkt.

Het werd groots aangekondigd, met grote namen in de hoofdrollen, maar na de première viel HBO's The Idol bepaald niet in de smaak. Ondanks de vrachtlading aan kritiek sleepte de serie onlangs toch een gouden beeldje in de wacht.

Het moest een van de toppers worden uit de catalogus van HBO. De voornaamste kritiek bestond erin dat de serie, met Lily-Rose Depp en de razend populaire artiest The Weeknd, langdradig, nutteloos en vooral vaak ongemakkelijk aanvoelde.

Choreo blijkt goud waard


Tijdens de tweede avond van de Creative Arts Emmys 2024 won de serie de prijs voor uitmuntende choreografie in de categorie gescripte programma’s. Choreograaf Nina McNeely versloeg hiermee series zoals Only Murders in the Building, Palm Royale en Physical.

Dit betekent dat The Idol, ondanks dat het na één seizoen werd geannuleerd, nu meer Emmy’s heeft gewonnen dan geprezen series zoals The Wire en Better Call Saul, die respectievelijk twee nominaties en 53 nominaties behaalden, maar nooit wonnen.

HBO houdt het zakelijk


In augustus 2023 maakte HBO bekend dat The Idol na alle negatieve recensies door publiek en critici niet zou terugkeren voor een tweede seizoen. “Na zorgvuldig overleg hebben HBO, de makers en producenten besloten niet verder te gaan met een tweede seizoen," liet een woordvoerder van HBO destijds weten.



Vond jij het ook zo slecht? Bekijk nog eens alle afleveringen van The Idol op HBO Max.

Lees ook
Dramaserie met bekende gezicht uit The Big Bang Theory gecanceld door HBO Max
Volgens iedereen betrokken bij de serie is het misschien ook wel goed zo.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is wanneer 'Peacemaker' seizoen 2 verschijnt op HBO Max
Series / Nieuws

Dit is wanneer 'Peacemaker' seizoen 2 verschijnt op HBO Max

James Gunn geeft duidelijkheid over wanneer we het vervolgseizoen kunnen verwachten.

Als je uitkijkt naar Peacemaker seizoen 2, dan hebben we goed nieuws voor je. Regisseur/scenarist James Gunn heeft namelijk bekendgemaakt wanneer we het nieuwe seizoen precies kunnen verwachten.

Het nieuwe DC Universe start in december 2024 met animatieserie Creature Commandos en daarna in live-action vorm met Gunn's film Superman in juli 2025.

Het is zeker


Maar waar blijft de terugkeer van Peacemaker? Gunn maakte via zijn Threads-account bekend dat het nieuwe seizoen "in 2025 na Superman" zal verschijnen.

Plotdetails over seizoen 2 worden nog geheimgehouden, maar we weten wel dat Danielle Brooks terugkeert als Leota Adebayo, dochter van Amanda Waller (Viola Davis), Freddie Stroma als Adrian Chase/Vigilante, Jennifer Holland en Steve Agee als A.R.G.U.S. Agents Emilia Harcourt en John Economos.

Rick Flag Sr.


Daarnaast zijn nieuwe castleden als Sol Rodriguez, Tim Meadows, David Denman en Frank Grillo (als Rick Flag Sr.) van de partij.



Naast de eerder genoemde projecten wordt er gewerkt aan HBO Max-serie Waller, een Green Lantern-serie, comedy-serie Booster Gold, Wonder Woman-spinoff Paradise Lost, maar ook films als Supergirl: Woman of Tomorrow, Swamp Thing en Teen Titans.

Goede zorg


Gunn heeft daarnaast duidelijk gemaakt dat DC-projecten alleen in productie gaan als er een script of scripts zijn waar de studiobazen (waaronder Gunn) 100% tevreden mee zijn.

Peacemaker seizoen 1 stream je op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wil jij de nieuwe Harry Potter worden? Grijp dan nu je kans!
Series / Nieuws

Wil jij de nieuwe Harry Potter worden? Grijp dan nu je kans!

Er wordt gezocht naar kinderen tussen 9-11 jaar oud en de focus ligt op diversiteit en inclusiviteit.

HBO is begonnen met de casting van Harry Potter, Ron Weasley en Hermione Granger in de nieuwe Harry Potter-serie die spoedig moet worden gemaakt.

Fans van de franchise zagen de aankondiging gisteren online verschijnen, wat werd gevolgd door een bevestiging van HBO. Acteurs die de rollen willen vervullen moeten in april 2025 tussen 9 en 11 jaar oud zijn, en inwoners zijn van het Verenigd Koninkrijk of Ierland.

Reken op felle reacties online


Afgezien daarvan wordt er gericht op 'inclusieve en diverse' casting. Er wordt dus gezocht naar acteurs zonder te kijken naar 'etniciteit, geslacht, fysieke gesteldheid, ras, seksuele overtuiging en genderidentiteit'.

Acteurs die mee willen dingen naar de gewilde rollen moeten twee video-opnames insturen. In een moet een gedicht, monoloog of verhaal in maximaal 30 seconden worden voorgedragen, maar het mogen geen teksten uit Harry Potter zijn. In de andere video moeten ze een minuut over hun acteervermogen vertellen.

De zoektocht is begonnen


De deadline voor inzending is 31 oktober. Opnames van de serie moeten gedurende 2025-2026 plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk.



De serie moet naar verwachting zeven seizoenen omvatten. Met elk seizoen wordt een van de boeken van J.K. Rowling tot in detail verfilmd.

Lang wachten


Francesca Gardiner is showrunner en uitvoerend producent van de serie.

Het is nog onbekend wanneer Harry Potter te streamen zal zijn op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.