search

Ons nieuws van donderdag 26 september 2024

'Estonia': aangrijpend waargebeurd verhaal krijgt te langdradige vertelling
Recensie

'Estonia': aangrijpend waargebeurd verhaal krijgt te langdradige vertelling

De scheepsramp uit 1994 roept vragen op, maar de antwoorden worden maar mondjesmaat gegeven.

Regie: Måns Månsson, Juuso Syrjä | Cast: Jussi Nikkilä (Henri), Claes Hartelius (Johan), Kaspar Velberg (Janek), Pertti Sveholm (Pasi), Anders Mossling (Erik), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 41-43 minuten | Jaar: 2023

In 1994 verging voor de kust van Finland een veerboot uit Estland. Van de 989 opvarenden overleefden er slechts 137. Estland, Finland en Zweden, waar het gros van de passagiers vandaan kwam, zetten zowel een grootschalige reddingsactie op poten als een onderzoek naar de oorzaak naar de ramp. Drie decennia later is het drama verfilmd als achtdelige miniserie.

Wie nog niet bekend was met de schipbreuk van de Estse veerboot zal zich verbazen over de omvang van deze ramp. Ter vergelijking: bij het zinken van de Titanic overleefden 1522 van de 2223 passagiers het niet. De Estonia was ruim de helft kleiner, maar het overlevingspercentage lag vele malen lager. Toch is deze scheepsramp nooit zo bekend geworden als die van het trans-Atlantische schip in 1912. De kijker zal zich dan ook meer dan eens verbazen over hoe dit alles zo recent heeft kunnen gebeuren.

De makers van Estonia vroegen zich dit blijkbaar ook af, want ze stellen verschillende misstanden aan de kaak. Daarmee hebben ze een aantal gevoelige onderwerpen te pakken, want iedereen wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom het zo lang duurde voordat er grootschalige reddingsacties op gang kwamen. De serie draait voornamelijk om het betantwoorden van deze twee vragen.

De antwoorden worden echter maar mondjesmaat gegeven. Het is duidelijk dat de weersomstandigheden zeer slecht waren, want als kijker kun je soms maar amper zien wat er gebeurt. Veel scènes spelen zich 's nachts af tijdens hevige regen- en onweersbuien. Dit schetst een waarheidsgetrouw beeld schetsen, maar het kijkt niet altijd even prettig.

In het uitgebreide onderzoek waaraan Zweden, Finland en Estland hebben meegewerkt, wordt tot op de bodem uitgezocht wat de oorzaak van de ramp kan zijn geweest. Al snel wordt duidelijk dat elk land zijn eigen belangen heeft bij een bepaalde uitkomst, waardoor het onderzoek in allerlei richtingen wordt gestuurd. Het lijkt dan ook geen echt objectief onderzoek te zijn geweest.

Ook het laat op gang komen van de reddingsactie krijgt aandacht. Maar wel veel minder, terwijl juist die kwestie bij menig kijker een hoop vragen zal oproepen. Met drie betrokken landen en veel opvarenden zou je verwachten dat alle nooddiensten zo snel mogelijk ter plaatse waren, maar dat duurde een uur en men kwam met te weinig capaciteit. Dat de veerboot binnen no time zonk en de passagiers geen schijn van kans maakten, had best wat meer aandacht verdiend. Maar de makers gaan vooral kritisch in op het onderzoek dat naderhand plaatsvond.

Ook is het verhaal erg langdradig, waardoor de serie slechts matig de aandacht vast kan houden. Het tempo ligt laag en per aflevering gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel nieuws. Tot overmaat van ramp zorgen de vele tijdsprongen voor de nodige verwarring. Er wordt voortdurend geschakeld tussen het moment van de scheepsramp en de dagen daarna, zonder duidelijke markeringen, waardoor een goede structuur ontbreekt.

Estonia vertelt best een interessant verhaal en het is goed dat er jaren jaar later nog wat aandacht aan de ramp wordt geschonken, maar helaas zijn er behoorlijk wat gemiste kansen. De serie mist pit, tempo en kritische diepgang op cruciale onderdelen. Ook het moment van de ramp zelf had best wat uitgebreider in beeld mogen worden gebracht, al was het maar om de nodige spanning toe te voegen. Zonde, want dit had een bloedstollende serie kunnen zijn.



Estonia is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gruwelijke spanning in film van 'Rambo'-regisseur: solide in de Top 10 van Prime Video
Films / Nieuws

Gruwelijke spanning in film van 'Rambo'-regisseur: solide in de Top 10 van Prime Video

Een vrolijke vakantie voor het hele gezin verandert in een dodelijke nachtmerrie.

Prehistorische monsters blijven tot de verbeelding spreken. The Black Demon gaat over een haai uit de oertijd die rondzwemt voor de Mexicaanse kust. De film staat op de vijfde plaats in de Top 10 van Prime Video en wordt omschreven als een mix van "sciencefiction, horror en actie".

The Black Demon is geregisseerd door Adrian Grünberg, die eerder Rambo: Last Blood voor zijn rekening nam. De hoofdrollen worden gespeeld door Josh Lucas, Fernanda Urrejola, Venus Ariel en Carlos Solórzano.

Weinig vlees


De critici vonden de film niks, en de Tomatometer blijft steken op een dieptrieste 28%. Het publiek trekt zich hier niks van aan, aangezien de Popcornmeter een stevige 76% laat zien.

Het oordeel van de critici luidt als volgt: "Een kleine haai in een enorme zee van mensenetende monsters maakt van 'The Black Demon' een film die weinig vlees op de botten heeft. Kijkers hebben om deze reden niks om hun tanden in te zetten".

Waar te zien?


Je kunt The Black Demon streamen op Prime Video.



Synopsis: Paul (Josh Lucas) werkt voor een oliemaatschappij en moet een boorplatform voor de kust van Baja, in Mexico, inspecteren. Paul neemt zijn gezin mee en besluit er een vakantie van te maken. Het gezin komt echter vast te zitten op het afbrokkelende platform en moet zich verdedigen tegen de Black Demon.

Lees ook
Deze 4 grimmige scifi-series op Netflix zuigen je vast aan de buis
Meer dan genoeg keuze uit sterk scifi-materiaal om jouw avond mee te vullen.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Remake van jaren 70-serie flopte en kreeg slechts 14% op Rotten Tomatoes: "Zo alledaags en eentonig"
Series / Specials

Remake van jaren 70-serie flopte en kreeg slechts 14% op Rotten Tomatoes: "Zo alledaags en eentonig"

De remake van 'Ironside' uit 2013 kunnen we maar beter zo snel mogelijk vergeten...

Remakes slaan de plank vaak compleet mis. Zo ook in 2013, toen er een nieuwe versie van de serie Ironside uit de jaren 70 werd gemaakt. De remake flopte compleet en kreeg een score van slechts 14% op Rotten Tomatoes…

De originele versie van Ironside liep van 1967 tot 1975 op NBC. Raymond Burr was te zien als Robert T. Ironside: een consultant voor de politie in San Francisco, die vanaf zijn middel verlamd is en dus in een rolstoel zit.

Remake


In 2013 werd er een remake gemaakt van de serie. Dit keer werd de hoofdrol van Robert Ironside gespeeld door Blair Underwood (Krush Groove, L.A. Law). Robert is het enige personage uit de oorspronkelijk serie die ook in de remake voorkomt.

De remake was gewelddadiger en ruwer dan de oorspronkelijke versie. Ook werd de setting van San Francisco verplaatst naar New York City. Er werden in totaal 9 afleveringen gemaakt van de remake.

Slechte score


Nadat er slechts 4 afleveringen waren uitgezonden, cancelde NBC de serie echter al. Ironside ontving namelijk slechte recensies en de kijkcijfers waren teleurstellend. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een magere score van 14%.



De critics consensus luidt als volgt: "Ironside is een onnodige, flauwe remake die een fatsoenlijke politieserie had kunnen zijn als hij niet zo alledaags en eentonig was".

Kritiek


Er kwam ook veel kritiek op het feit dat er een acteur zonder beperking was gecast in de rol van Robert Ironside. Uitvoerend producent Tori Weinberg sprak deze kritiek tegen met het argument dat er flashbacks in de serie zaten, waarvoor de acteur moest kunnen lopen.

De overgebleven afleveringen van de Ironside zijn nooit uitgezonden. Ook is de serie nergens te streamen.

Lees ook
Bizar gerucht over een remake van dit Netflix-kijkcijferkanon: "de oorspronkelijke serie loopt nog"
David Fincher zou al twee jaar werken aan de remake.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story': controversiële uitvoering van een beruchte moordzaak
Recensie

'Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story': controversiële uitvoering van een beruchte moordzaak

Hoe ver reikt creatieve vrijheid bij het fictionaliseren van true crime?

Regie: Paris Barclay, Ian Brennan, Carl Franklin, e.a. | Cast: Cooper Koch (Erik Menendez), Nicholas Alexander Chavez (Lyle Menendez), Javier Bardem (José Menendez), Chloë Sevigny (Kitty Menendez), Ari Graynor (Leslie Abrahmson), e.a. | Afleveringen: 9 | Speelduur: 36-65 minuten | Jaar: 2024

In 1996 wordt de Verenigde Staten opgeschrikt door verschrikkelijk nieuws: José en Kitty Menendez zijn in hun huiskamer overhoopgeschoten door hun twee zoons. Deze situatie zou normaal gesproken leiden tot een doodsvonnis voor broers Lyle en Erik, maar hun rechtszaak werd wereldberoemd om een andere reden. Bijna dertig jaar later staat de zaak weer volop in de belangstelling, mede door Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story.

Deze serie neemt de kijker in negen afleveringen mee langs alle kanten van het verhaal. Zo wordt niet alleen gekeken naar de moord, maar ook naar de twee verhalen die in de rechtszaak worden gepresenteerd. De advocaten van Lyle en Erik beweren stellig dat de moord het gevolg is van jarenlang seksueel misbruik door vader José. De tegenpartij stelt dat het de broers te doen was om het familiefortuin, uit angst dat ze niet in het testament zouden komen.

Hoewel Monsters een onpartijdige uiteenzetting voorstaat, is al snel duidelijk dat het ene verhaal meer wordt geloofd dan het andere. In principe niet erg, maar de serie rekt de realiteit op sommige punten te ver. Door de grote media-aandacht van destijds is van deze zaak volop beeldmateriaal beschikbaar, dus lijkt men online niet onder de indruk van het verhaal dat de serie presenteert. Gezien de controversiële inhoud is het begrijpelijk dat de uitgesproken standpunten onder de loep worden genomen.

Wat niet helpt, is dat Monsters uitkomt op een moment waarop het verhaal van de gebroeders Menendez in maar liefst drie verschillende mediaproducten wordt verkend. Na deze fictieserie brengt Netflix aankomende maand ook een documentaire uit over dit onderwerp, nadat de onlangs verschenen HBO Max-documentaire Menéndez: Monsters or Misjudged? ook al een bijna geheel tegenovergesteld verhaal vertelde als dat van Monsters.

De kritiek had makkelijk kunnen worden omzeild met een disclaimer over de genomen creatieve vrijheid ten behoeve van de dramatiek. Want die zit erg goed door de serie gewoven en sluit mooi aan bij de filmfascinatie van beide broers. Zo krijgen veel van de dramatische scènes (niet alleen de stevig in beeld gebrachte moordpartij) een extreem filmische uitwerkingen. Denk aan visuele verwijzingen naar American Pyscho of een aflevering die geheel als one-shot met slow zoom is gefilmd.

Omdat elke aflevering een ander element van het verhaal belicht, krijgt elke aflevering een eigen stijl. Hoewel dat laatste als een gimmick kan worden gezien, past het in Monsters eigenlijk perfect. Dat komt onder meer door het sterke acteerwerk. Elke acteur, van grootheden Javier Bardem en Chloë Sevigny tot nieuw talent Cooper Koch en Nicholas Alexander Chavez, legt de lat hoog. Het zorgt voor een uiterst immersieve kijkervaring die de afleveringen voorbij laat vliegen.

Bij deze zoveelste truecrimeserie van Ryan Murphy vallen bepaalde dingen wel op. Zoals de directe en enorm zichtbare verwijzingen naar de verhalen van Jeffrey Dahmer en O.J. Simpson, maar ook inhoudelijke elementen. Met Monsters breekt Murphy weliswaar met zijn gewoonte om slechteriken oneindig nuanceren, maar ditmaal is hij wel erg stug in zijn standpunt en ontbreekt juist enige nuancering.

Gezien de populariteit van Murphy's truecrimeseries zal er vast nog een ander waargebeurd misdaadverhaal tot een miniserie worden bewerkt. Misschien dat die het rechtpraten van achterliggende motieven voor de moorden en de daadwerkelijke feiten wat beter balanceert. Maar mocht deze hervertelling van het verhaal over de gebroeders Menendez niet in de smaak vallen, dan zijn er nog genoeg andere series en documentaires over dit onderwerp die kunnen worden bekeken.



Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De allereerste trailer voor 'The Last of Us' seizoen 2!
Series / Trailer

De allereerste trailer voor 'The Last of Us' seizoen 2!

HBO Max zet ter ere van een heuse The Last of Us-dag de officiële TLOU Day-teaser en artwork online voor seizoen 2.

In 2023 was de spannende serie The Last of Us niet alleen goed bekeken, maar ook veel besproken. Vandaag werd gebombardeerd tot The Last of Us-dag en HBO heeft de eerste teaser online gezet, alsmede de eerste poster.

De serie is uiteraard gebaseerd op de bejubelde videogamefranchise die door Naughty Dog werd ontwikkeld voor de PlayStation-gameconsoles. De eerste game verscheen in 2013 en het debuutseizoen trapte af op 15 januari 2023, met uiteindelijk 9 afleveringen.

The Last of Us-dag


Het jaarlijkse TLOU Day-evenement vindt vandaag voor de elfde keer plaats op 26 september en viert de franchise en haar toegewijde fancommunity. Het is ook de datum waarop het fictieve cordycepsvirus de gebeurtenissen veroorzaakte die leidden tot The Last of Us, ook bekend als 'Outbreak Day'.

In seizoen twee van de serie is er vijf jaar voorbijgegaan sinds de gebeurtenissen van het eerste seizoen. Het gezamenlijke verleden van Joel en Ellie blijft hen achtervolgen. Ze raken in conflict met elkaar en bevinden zich in een wereld die nog gevaarlijker en onvoorspelbaarder is dan degene die ze achterlieten.

Eerste beelden


Hieronder zie je de eerste beelden uit het tweede seizoen dat in 2025 op HBO Max in première zal gaan.



De cast van seizoen 2, geschreven en uitvoerend geproduceerd door Craig Mazin en Neil Druckmann, bestaat uit Pedro Pascal als Joel, Bella Ramsey als Ellie, Gabriel Luna als Tommy en Rutina Wesley als Maria.

Nieuwe personages


De nieuwe cast bestaat uit Kaitlyn Dever als Abby, Isabela Merced als Dina, Young Mazino als Jesse, Ariela Barer als Mel, Tati Gabrielle als Nora, Spencer Lord als Owen, Danny Ramirez als Manny en Jeffrey Wright als Isaac. Catherine O'Hara zal ook debuteren in de serie.

Lees ook
Alle 12 series van 'The Walking Dead' gerangschikt volgens het IMDb-cijfer
Er zijn al 12 series gemaakt in de 'The Walking Dead'-franchise en hier zijn ze van goed naar slecht.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Witcher' komt met dit epische en cruciale verhaalelement in het nieuwste seizoen
Series / Specials

'The Witcher' komt met dit epische en cruciale verhaalelement in het nieuwste seizoen

In de boekenserie is dit een kernelement van Andrzej Sapkowski's sage.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De opnames voor het vierde seizoen van de in populariteit zwaar gekelderde serie The Witcher zijn, zoals bekend, in volle gang. Eerder waren al foto's online te zien, waarbij we Liam Hemsworth voor het eerst in kostuum zagen als de nieuwe Geralt. Inmiddels is officieel dat momenteel een sleutelmoment uit de boeken wordt verfilmd.

Recent berichtte Redanian Intelligence over de nieuwe locaties in het noorden van Wales. Deze opnames vinden plaats aan de oever van het Llyn Padarnmeer. HIer is ook de Pen Y Llyn Brug te vinden. Dit maakt direct duidelijk dat de Slag bij de Brug, uit het boek 'De Vuurdoop' te zien zal zijn. In deze veldslag vechten Geralt en Cahir (Eamon Farren) voor het eerst zij aan zij en verslaan de Nilfgaardiaanse legers.

Geen keuze


De opnames zijn begonnen bij kasteel Dolbadarn, dat in de buurt ligt. De plaatselijke inwoners wisten te vertellen dat de het productieteam zich daarna heeft verplaatst naar de westelijke oever van het meer, bij het dorpje Brynrefail. Daar is de sfeervolle Llyn y Padarn Brug te zien, die qua bouwstijl een perfect decor is voor een episch gevecht in de fantasysage. Ook is er aan de noordelijke oever een pier geconstrueerd om de set compleet te maken.

Deze pier ligt redelijk dicht in de buurt van de Llyn y Padan Brug en is voorzien van de nodige rekwisieten. Met name de veerboot is van groot belang, aangezien deze het transportmiddel vormt voor Geralt, Cahir, Milva (Meng’er Zhang), Jaskier (Joey Batey) en Regis (Laurence Fishburne). Geralt en zijn hanza zetten hun zoektocht naar Ciri (Freya Allen) voort wanneer ze volkomen onverwacht in een veldslag terechtkomen. Ze hebben geen keuze dan deelnemen aan deze Slag bij de Brug.

Pijlen


Het nieuwe team bevaart de Yaruga rivier in het derde boek 'De Vuurdoop'. In plaats van een rustige cruise vliegen de pijlen hen van beide kanten om de oren. Het leger van Nilfgaard is in gevecht met de strijdkrachten van koningin Meve van Lyria en Rivia (Rebecca Hanssen). Geralt en de overigen varen richting de brug en zien dat zich hier een cruciaal gevecht afspeelt, waarna Geralt en Cahir zich aansluiten in de strijd tegen Nilfgaard. Deze scène is cruciaal aangezien deze de samenwerking tussen Geralt en Cahir laat zien. In The Witcher betekent deze scène ongetwijfeld ook een vuurdoop voor Hemsworth, die in zijn eerste grote gevecht als Geralt te zien is.



Je kunt The Witcher streamen op Netflix.

Lees ook
We hoeven niet lang te wachten op meer 'The Witcher'
Er is vrolijk nieuws voor fans van de fantasy-hit van Netflix.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze keisterke jaren-80-hitserie was oorspronkelijk een megaflop
Series / Specials

Deze keisterke jaren-80-hitserie was oorspronkelijk een megaflop

'Cheers' is een van de populairste series ooit, maar dit was niet altijd zo.

Van 1982 tot 1993 liep de sitcom Cheers. Elf seizoenen lang kon je barman Sam Malone volgen in zijn bar. De serie was een groot succes en wordt vaak genoemd als een van de beste tv-series aller tijden. Maar oorspronkelijk was Cheers een grote flop en eindigde het bijna na één seizoen.

Cheers werd gemaakt door het team van James Burrows en de broers Glen en Les Charles. De serie speelt zich af in de gelijknamige bar in Boston, waar een groep stamgasten samenkomt om te drinken, ontspannen, socialiseren en te ontsnappen aan hun dagelijkse problemen.

Sam Malone


Centraal in de serie staat de eigenaar van de bar en hoofd-barman Sam Malone (Ted Danson), een voormalige werper voor de Boston Red Sox die bekend staat als een rokkenjager. Daarnaast zijn er nog tal van andere personages te zien in Cheers, zoals serveersters Diane Chambers (Shelley Long) en Carla Tortelli (Rhea Perlman), tweede barman Coach Ernie Pantusso (Nicholas Colasanto), en vaste klanten Norm Peterson (George Wendt) en Cliff Clavin (John Ratzenberger).

In latere seizoenen verving Woody Boyd (Woody Harrelson) Coach, nadat het personage overleed in seizoen drie, na het overlijden van acteur Colasanto. Een van de bekendste personages uit de serie is misschien wel Frasier Crane (Kelsey Grammer), die vanaf seizoen drie te zien was in Cheers en daarna zijn eigen spin-off zou krijgen.

Eén seizoen


Cheers is nu een van de populairste series in de geschiedenis en wordt vaak genoemd als een van de beste series aller tijden. Maar dit was in het begin niet het geval. Na de première in 1982 stond de serie op het punt om geannuleerd te worden na het eerste seizoen, toen het bijna als laatste eindigde in de kijkcijfers. Zo stond het op de 74e plaats van een negentigtal series.



Toch groeide Cheers uiteindelijk uit tot een kijkcijfergigant in de Verenigde Staten, waarbij het in acht van de elf seizoenen een top-10 positie behaalde, inclusief één seizoen op nummer één (seizoen 9). Het kreeg ook lovende kritieken van begin tot eind en werd voor elk van de elf seizoenen genomineerd voor de Primetime Emmy Award voor Beste Comedyserie.

Geen andere hits


Deze kritische steun, het vroege succes bij de Primetime Emmy Awards en de steun van Brandon Tartikoff, de president van NBC's entertainmentafdeling, worden beschouwd als de belangrijkste redenen voor het voortbestaan en het latere succes van de serie.



Tartikoff verklaarde in 1983 dat Cheers een verfijnde komedie voor volwassenen was en dat NBC-executives "nooit een seconde hebben getwijfeld" aan de vernieuwing van de serie. Schrijver Ken Levine gelooft dat de belangrijkste reden was dat het netwerk inzag dat ze geen andere hits hadden om Cheers te helpen promoten. Zoals hij later schreef: "NBC had niets beters om het mee te vervangen."

Spin-offs


Cheers begon dus met niet veel kijkers, maar eindigde uiteindelijk met heel veel kijkers. Zo werd de seriefinale in 1993 bekeken door naar schatting 93 miljoen mensen, bijna 40% van de Amerikaanse bevolking op dat moment. Het werd de meest bekeken tv-aflevering van de jaren ’90.



Cheers won uiteindelijk 28 Primetime Emmy Awards uit een recordaantal van 117 nominaties. De serie bracht ook drie spin-offs voort: The Tortellis, Wings en Frasier. Daarnaast werd ook een Spaanse remake gemaakt en werd er vorig jaar een revival gemaakt van Frasier, met Grammer die zijn rol hernam van Cheers en de originele Frasier en waarvan het tweede seizoen onlangs in première ging.

Kijken?


Wil je Cheers zien? Je kan de serie op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

Lees ook
De 10 beste series uit de jaren 80: van 'The A-Team' tot 'Airwolf'
In de jaren 80 kwamen heel wat goede series uit en hier zijn de tien beste.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met een 9 op de IMDb is dit een van de meest iconische Britse series ooit gemaakt
Series / Specials

Met een 9 op de IMDb is dit een van de meest iconische Britse series ooit gemaakt

Deze Britse sitcom krijgt een geweldige score op de IMDb.

De Britse sitcom Only Fools and Horses… was vanaf 1981 tien jaar lang te zien op de BBC. Inmiddels is de serie uitgegroeid tot één van de meest iconische series uit de Britse geschiedenis. Op de IMDb krijgt hij bovendien een uitzonderlijk hoog cijfer.

Only Fools and Horses… verscheen in 1981 op de BBC en kreeg zeven seizoenen, waarvan het laatste uitkwam in 1991. Ook verschenen er tot 2003 sporadisch kerstafleveringen. De serie werd gecreëerd door John Sullivan (Citizen Smith, Just Good Friends).

Excentrieke familie


De sitcom speelt zich af in het hart van Londen, waar de ambitieuze Derek "Del Boy" Trotter samen met zijn jongere broer Rodney allerlei avonturen beleeft. Del Boy is een eeuwige optimist die altijd wel een "deal" in gedachten heeft, maar zijn plannen om snel rijk te worden lopen vaak op komische wijze mis.

Rodney, de meer sceptische en terughoudende van de twee, wordt vaak meegesleept in Dels wilde plannen. Samen runnen ze een tweedehands bedrijfje vanuit hun flat, waarmee ze hopen ooit miljonair te worden. Hun bijzondere vrienden en familie zorgen voor veel hilarische situaties.

Spin-offs


Als Del Boy zien we David Jason, ook bekend door zijn rol als Inspecteur Jack Frost in A Touch of Frost. De rol van Rodney wordt gespeeld door Nicholas Lyndhurst (The Two of Us, Frasier).



Er verschenen later nog twee spin-offs: Green Green Grass in 2005 en Rock & Chips in 2010. De eerstgenoemde kreeg maar liefst vier seizoenen. Ook werd er in 1995 een Nederlandse versie gemaakt, genaamd Wat schuift 't?.

IMDb


Op de IMDb krijgt Only Fools and Horses… een uitzonderlijk hoog cijfer. Gebaseerd op 58.000 recensies krijgt de sitcom maar liefst een 9/10.

Only Fools and Horses… is momenteel nergens te streamen. Wel kun je de serie op dvd bestellen.

Lees ook
Hoe ziet die wilde Yvette, de maitresse van René, uit 'Allo 'Allo! er tegenwoordig uit?
Actrice Vicki Michelle speelde in 'Allo 'Allo! de brunette Yvette Carte-Blanche waar René Artois geen genoeg van kan krijgen.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Oktober op Disney+: 9 series die je komende maand niet wilt overslaan
Series / Release-lijsten

Oktober op Disney+: 9 series die je komende maand niet wilt overslaan

Het wordt een maand met bekende hits, gloednieuwe titels en producties van Nederlandse bodem.

Disney+ zet in oktober weer een aantal nieuwe series of nieuwe seizoenen van lopende series online. Hieronder lichten we de drie grootste/meest opvallende series toe die je waarschijnlijk wel wil gaan kijken.

Agatha All Along


Verschijnt op: Donderdag 3, 10, 17, 24 en 31 oktober | Release: Seizoen 1 - aflevering 4-9 | Genre: Actie / Avontuur / Fantasy | Kijk op: Disney+

De beruchte Agatha Harkness voelt zich machteloos nadat de verdachte goth Teen haar bevrijdt uit een verwrongen betovering. Haar interesse wordt gewekt als hij haar smeekt hem mee te nemen op de legendarische Witches' Road, een magische reeks beproevingen die, als ze worden overleefd, heksen beloont met wat ze nodig hebben.



Nemesis


Verschijnt op: Woensdag 16 oktober | Release: Seizoen 1 | Genre: Misdaad / Drama | Kijk op: Disney+

Sylvia van Maele, officier van justitie in Den Haag, bundelt haar krachten met Lars van de FIOD in de strijd tegen financiële misdaad: een schaduwwereld vol brievenbusfirma's, doodlopende paper trails en internationale belastingregels die gebogen en gebroken worden. Wanneer de grens tussen haar persoonlijke en professionele leven vervaagt, moet Sylvia op haar intuïtie vertrouwen om te overleven.



Rivals


Verschijnt op: Vrijdag 18 oktober | Release: Seizoen 1 | Genre: Drama | Kijk op: Disney+

Het is 1986 en de economie van Groot-Brittannië bloeit. 'Rivals', de langverwachte verfilming van de bestseller uit Jilly Coopers Rutshire Chronicles, speelt zich af in de meedogenloze wereld van tv, waar de kapsels volumineus zijn en de ambities torenhoog. Er worden deals beklonken in zowel bestuurskamers als in slaapkamers en niemand weet zeker wie er aan het langste eind trekt. Kan ware liefde ontluiken als elke man en vrouw uit eigenbelang handelt?



Overige series nieuw op Disney+


Hieronder de overige series die komende maand op Disney+ verschijnen.

1, 8 en 15 oktober: English Teacher (seizoen 1 - aflevering 6-8) - Komedie - Evan Marquez is een docent Engels in Austin, Texas die een balans probeert te vinden tussen de persoonlijke, beroepsmatige en politieke aspecten van zijn werk op een middelbare school.

1, 8, 15, 22 en 29 oktober: Only Murders in the Building (seizoen 4 - aflevering 6-10) - Komedie / Misdaad / Thriller - Only Murders In The Building volgt drie vreemdelingen die een obsessie delen voor waargebeurde misdaadverhalen en er plotseling in verwikkeld raken als ze de mysterieuze dood van een buurman in hun flatgebouw in New York onderzoeken.

2, 9, 16 en 23 oktober: Murai in Love (seizoen 1 - aflevering 5-8) - Animatie / Komedie / Romantiek - Murai, een eigenaardige middelbare scholier, is verliefd op z'n otaku-lerares Tanaka. Tanaka wijst Murai af en zegt dat ze nooit geïnteresseerd zou zijn in een jongen met lang, zwart haar zoals hij. Murai knipt z'n haar en verft het blond, waardoor hij lijkt op Tanaka's favoriete videogamepersonage.

2, 9, 16, 23 en 30 oktober: Seoul Busters (seizoen 1 - aflevering 9-20) - Komedie / Misdaad - Afdeling 2 van Zware Criminaliteit in Songwon heeft het laagste percentage aanhoudingen. Als hun chef wordt overgeplaatst, wordt het team verbannen naar een tijdelijk onderkomen. Ze ontmoeten hun nieuwe chef Yubin. Het vertrouwen is er nog niet, maar tijdens het werk groeit er een band.

11 oktober: Regresso a Las Sabinas (seizoen 1) - Drama - Gracia en Paloma keren terug naar Las Sabinas om voor hun vader Emilio te zorgen. Gracia herenigt zich met haar jeugdliefde, Miguel, die nu verloofd is met Esther. Paloma neemt de grond van de familie over en komt in conflict met landeigenares Paca Utrera, die een vreselijk geheim deelt met Emilio en een snood plan heeft voor het dorp.

30 oktober: Wizards Beyond Waverly Place (seizoen 1) - Komedie / Drama / Familie - Justin omarmt zijn sterfelijkheid om bij zijn familie te kunnen leven. Zijn nieuwe uitdaging begint wanneer Alex Billie introduceert, een leerling-tovenaar die op zoek is naar Justin's begeleiding.

Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.

Lees ook
September wordt spannend op Disney+ met 9 gloednieuwe series en een stortvloed aan nieuwe avonturen
Het huis van de muis belooft er weer een magische en fantasievolle maand van te maken.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies seizoen 2 van de nieuwe 'Frasier': Top of flop?
Series / Nieuws

Eerste recensies seizoen 2 van de nieuwe 'Frasier': Top of flop?

Seizoen 2 van Frasier zet de stabiele beoordeling van critici op Rotten Tomatoes voort.

Het eerste seizoen van Frasier kwam vorig jaar uit en was een grote hit bij het kijkerspubliek. Zij gaven de serie namelijk een fantastische score van 79%. Valt seizoen 2 net zo goed in de smaak? De beste critici op Rotten Tomatoes geven hun oordeel.

Frasier is de sequel van de gelijknamige en iconische sitcom uit de jaren 90. Chris Harris en Joe Cristalli zijn de creatieve meesterbreinen achter dit project en Kelsey Grammer keert in deze nieuwe sitcom terug als Frasier Crane.

Rotten Tomatoes


De serie speelt zich af in Boston, waar Dr. Frasier Crane is teruggekeerd na de dood van zijn vader en het einde van zijn relatie. Frasier hoopt een tweede kans te krijgen op een goede band met zijn zoon, Frederick.

Critici op Rotten Tomatoes gaven seizoen 1 een stabiele 60% en seizoen 2 zet deze beoordeling voort. Seizoen 2 krijgt namelijk dezelfde score (op het moment van schrijven).

Goede karakterontwikkeling


Frasier is een complex personage, en in dit tweede seizoen wordt hij keer op keer uitgedaagd. Hierover schrijft criticus Alex Maidy van JoBlo's Movie Network:

"Frasier blijft een van de beste sitcoms aller tijden, en deze revival bewijst dat het personage nog een lange weg te gaan heeft. Dit seizoen is in ieder geval een must-see voor de terugkeer van Bebe."



Criticus William Mata van London Evening Standard is tevreden met de serie, maar niet met de themamuziek: "Wees niet bang, Frasier-fans. Het slechtste deel van de langlopende sitcom is nog steeds de themamuziek. Seizoen twee van de nieuwe serie is verder goed, vermakelijk en af en toe humoristisch."

Prime Video


Ben je nieuwsgierig geworden naar seizoen 2 van Frasier? Stream de serie dan op Prime Video.

Lees ook
'Frasier'-ster en broer Niles onthult waarom hij de nieuwe reboot afwees
De dynamiek tussen de broers Crane was in de jaren 90 een enorme succesfactor.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.