search

Ons nieuws van woensdag 9 oktober 2024

'Citadel: Diana': deze prima sidequel verdient een plek voor zichzelf
Recensie

'Citadel: Diana': deze prima sidequel verdient een plek voor zichzelf

Citadel en Manticore hebben het weer met elkaar aan de stok, maar in Europa rommelt het vooral intern.

Regie: Arnaldo Catinari | Cast: Matilda De Angelis (Diana), Lorenzo Cervasio (Edo Zani), Maurizio Lombardi (Ettore Zani), Thekla Reuten (Julia Zani), Julia Piaton (Cécile Martin), Daniele Paoloni (Matteo), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 33-48 minuten | Jaar: 2024

Vorig jaar introduceerden producenten Joe en Anthony Russo ons met Citadel in een wereld waarin niet-regeringsgebonden spionagediensten elkaar naar het leven staan. De serie met hoofdrollen van Priyanka Chopra Jonas en Richard Madden, kostte een vermogen, maar wist de handen niet volledig op elkaar te krijgen. Wel werd de basis gelegd voor een aantal spin-offs, waarvan Citadel: Diana de eerste is.

Het verhaal van deze serie loopt parallel aan dat van het eerste seizoen van Citadel. We weten dus dat in 2022 de wereldwijde aanval op Citadel-agenten heeft plaatsgevonden waardoor hun gelederen zijn gedecimeerd. Het is nu 2030 en vertegenwoordigers van de Europese hoofdkwartieren van het kwaadaardige Manticore komen bijeen. Na de (bijna volledige) vernietiging van hun tegenstander Citadel zijn de interne spanningen alleen maar toegenomen. De basissen van Frankrijk en Duitsland sluiten Manticore-Italië steeds meer buiten en zijn voornemens een destructief wapen samen te stellen.

Diana Cavalieri bevindt zich als agent 308 van Manticore-Italië in het midden van het steekspel tussen de Europese grootmachten. Ze is een veldagent die niet aanschuift aan de onderhandelingstafel, maar wel van vrijwel alles op de hoogte is omdat ze nauwe banden onderhoudt met verschillende sleutelspelers. Een daarvan is de charmante Edo, troonopvolger van de familie Zani die als machtige wapenfabrikanten uit Milaan aan het roer staan van Manticore-Italië. Edo's vader is echter niet van plan om de sleutel van de macht zomaar aan zijn idealistische zoon over te dragen.

Macht is natuurlijk waar alles om draait, maar met grote macht komt grote verantwoordelijkheid. Citadel probeert de machtsmiddelen in te zetten voor het algemeen welzijn, maar Manticore behartigt alleen de belangen van zijn rijke sponsoren zoals de Zani's. Het morele dilemma waar Edo mee worstelt vormt een van de belangrijkste verhaallijnen, die goed uit de verf komt dankzij de uitstekende vertolking van Lorenzo Cervasio.

Sowieso is het acteerwerk prima. Matilda De Angelis als Diana, Maurizio Lombardi als familiehoofd Ettore Zani en onze eigen Thekla Reuten als echtgenote/moeder Julia leveren intense vertolkingen. In de eerste Citadel werd hier en daar nog een grapje gemaakt, maar dit keer is alles bittere ernst. Showrunner Alessandro Fabbri gaat voor een rauwe, sobere eurothriller die het spionagegenre meer rechtdoet dan de ietwat goedkoop ogende (maar peperdure) productie van vorig jaar die vooral aanvoelde als een overbodige kloon van de Mission: Impossible- en Bourne-films. Citadel: Diana heeft veel meer diepgang en daadwerkelijk iets te vertellen.

Het persoonlijke verhaal van Diana, dat we te zien krijgen via ingenieuze flashbacks, is interessant en het plot rond de broedertwist van de Manticore-hoofdkwartieren en de interne strubbelingen bij de familie Zani blijft boeiend tot het eind. Deze eerste vertakking van het Citadel-universum wordt trouwens nog niet afgesloten, dus bij voldoende succes kunnen we een vervolgseizoen tegemoetzien.

Wat dan wel beter zal moeten, zijn de actiescènes. De shootouts halen in de meeste gevallen namelijk niet het niveau van bijvoorbeeld Extraction of The Gray Man, die beide ook door de gebroeders Russo werden geproduceerd. De geluiden van de wapens zijn te gedempt en de poses van de schutters te kunstmatig. Er wordt duidelijk gemikt op de gestileerde actie van de John Wick-films, maar de regie schiet tekort om in de buurt van dat niveau te komen. Andere minpunten van de serie zijn de enigszins houterig geschreven dialogen, matige CGI en soms wel erg 'handige' plotwendingen.

Desondanks biedt Citadel: Diana genoeg spionagevermaak en vooral uitdieping van de wereld van Citadel en Manticore om een tweede seizoen te rechtvaardigen. De Amerikaanse kernserie werd lauwtjes ontvangen, dus het is te hopen dat deze Italiaanse sidequel niet met het moederschip ten onder gaat. Citadel: Diana is een prima eurothriller die qua sfeer, plot en acteerprestaties een plek voor zichzelf verdient.



Citadel: Diana is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix heeft dubbel goed nieuws voor zijn hitserie uit 2023
Series / Nieuws

Netflix heeft dubbel goed nieuws voor zijn hitserie uit 2023

Netflix komt met goed nieuws voor de fans van de 2023-serie The Night Agent.

In 2023 had Netflix een aantal grote hits. Denk maar aan de series Beef en One Piece. De best bekeken serie van de streamingdienst was de actiethriller The Night Agent. En voor die serie is er nu goed nieuws.

Na het succes van het eerste seizoen, heeft Netflix het tweede seizoen in ontwikkeling. Nu is onthuld dat The Night Agent in de winter van 2025 terugkeert met tien afleveringen.

Nog meer


Maar daar blijft het niet bij; The Night Agent krijgt definitief een derde seizoen. Dit heeft de streamingdienst onthuld, en dat ging gepaard met de eerste foto's uit het tweede seizoen.

In 2023 waren er maar liefst 98,2 miljoen kijksessies in de eerste 91 dagen na de release. In maar liefst 87 landen stond The Night Agent bovenaan de Netflix Top 10. Op de Tomatometer staat de serie op een nette 74 procent.

Wraak


In The Night Agent, gebaseerd op het boek van Matthew Quirk, heeft een waakzame FBI-agent nachtdienst bij een noodnummer en hij krijgt een telefoontje dat hem in een gevaarlijke samenzwering rond een mol in het Witte Huis plaatst.



De hoofdrollen in de actiethriller zijn voor Gabriel Basso als Peter Sutherland, Luciane Buchanan als Rose Larkin, Fola Evans-Akingbola als Chelsea Arrington en Sarah Desjardins als Maddie Redfield.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Grote nieuwe Stephen King-film knalt de Top 10 van HBO Max binnen
Films / Nieuws

Grote nieuwe Stephen King-film knalt de Top 10 van HBO Max binnen

De nieuwste verfilming van deze klassieker komt binnen op de eerste plaats.

In 1979 en in 2004 werd Kings boek 'Bezeten Stad' (Salem's Lot) al verfilmd als miniserie. Onlangs ging de nieuwste bewerking in première op HBO Max en bereikte direct de top. Salem's Lot staat op nummer een in de Top 10.

De film is geschreven en geregisseerd door Gary Dauberman, die we kennen van de 'Annabelle'-films. De hoofdrollen worden gespeeld door Lewis Pullman, Makenzie Leigh, Alfre Woodard, John Benjamin Hickey en Bill Camp.

Ontvangst


Het ziet er naar uit dat deze King-verfilming dezelfde kant opgaat als zijn voorgangers. Noch de critici, noch het publiek zijn te spreken over de productie. De Tomatometer laat 48% zien en de Popcornmeter is zelfs nog lager met 41%.

Critici schrijven het volgende: "De film is een ouderwets spookfestijn en daarom is deze verfilming van 'Salem's Lot' niet het summum. Als introductie tot Stephen Kings beroemde vampierverhaal voor een nieuwe generatie is de film goed genoeg".

Waar te zien?


Salem's Lot kun je streamen op HBO Max.



Synopsis: schrijver Ben Mears (Lewis Pullman) keert terug naar het stadje waar hij is opgegroeid. Hij komt er algauw achter dat zijn geboorteplaats wordt overspoeld door vampiers.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na de films kun je op Netflix nu ook naar de keispannende en iconische serie kijken
Series / Specials

Na de films kun je op Netflix nu ook naar de keispannende en iconische serie kijken

Vanaf volgende week zie je enge pop Chucky ook in serieformat.

Chucky-fans opgelet: na een paar jaar wachten verschijnt de serie over de moordende pop eindelijk ook in Nederland. Wij beantwoorden vijf vragen over de serie, die vanaf volgende week te zien is.

Waar kennen we Chucky ook alweer van?


De pop Chucky was voor het eerst te zien in de slasher Child's Play uit 1988. Die film groeide uit tot een franchise, waarin inmiddels acht films zijn verschenen. De meest recente toevoeging was de reboot van Child's Play in 2019.

Waar gaat de serie Chucky over?


Nadat Chucky op een rommelmarkt wordt gevonden door de tiener Jake Wheeler, veroorzaakt de pop een hoop chaos in een klein Amerikaans stadje. Terwijl Jake worstelt met zijn eigen problemen, brengt Chucky zijn dodelijke plannen in de praktijk.

Chucky komt in dit avontuur zowel oude als nieuwe vijanden tegen. Terwijl Jake probeert om de bende die Chucky achterlaat op te ruimen, worden lang bewaarde geheimen uit het verleden van de pop onthuld. Want hoe is hij ooit zo geworden?

Is de serie een vervolg op de films?


Ja, de serie bouwt voort op de geschiedenis die gecreëerd is via de Child's Play-franchise. Er komen dan ook meerdere personages in de serie voor die we kennen uit de films, naast Chucky natuurlijk.



Wie spelen er in de serie?


De stem van Chucky wordt net als in alle films verzorgd door Brad Dourif. De rol van Jake Wheeler wordt gespeeld door Zackary Arthur. Daarnaast zien we Björgvin Arnarson als Devon Evans, Alyvia Alyn Lind als Lexy Cross en Jennifer Tilly als Tiffany Valentine.

Wie moet deze serie zeker gaan kijken?


Chucky is uiteraard een aanrader voor fans van de Child's Play-franchise. Maar ook als je houdt van series die horror combineren met humor moet je deze gezien hebben.

Bekijk Chucky vanaf dinsdag 15 oktober op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ben je klaar met 'The Substance' met Demi Moore? Deze serie op Disney+ geeft je net zoveel rillingen
Series / Specials

Ben je klaar met 'The Substance' met Demi Moore? Deze serie op Disney+ geeft je net zoveel rillingen

Deze serie combineert horror en fantasy en is de perfecte aanrader voor fans van The Substance.

Eerder dit jaar is de bloedstollende The Substance uitgekomen met Demi Moore en Margaret Qualley in de hoofdrollen. Ben je groot fan geworden van de film en zoek je een soortgelijke serie? Zoek dan niet verder, want wij hebben de perfecte aanrader.

In The Substance gebruikt Elisabeth Sparke (Demi Moore) een drug van de zwarte markt. Deze drug creëert tijdelijk een jongere versie (Margaret Qualley) van Elisabeth. Daarnaast krijgt ze te maken met onverwachte en aparte bijwerkingen.

Een goede kijktip


Een serie die ook horror, fantasy en drama combineert en dus de perfecte aanrader is voor als je genoten hebt van The Substance, is American Horror Story.

Deze serie van bedenkers Ryan Murphy en Brad Falchuk kwam in 2011 uit en bestaat uit maar liefst 12 seizoenen. Genoeg afleveringen om te kijken dus!

Het plot


Het eerste seizoen van American Horror Story volgt de familie Harmon. Zij verhuizen van Boston naar Los Angeles om een nieuw leven te beginnen nadat de moeder, Vivien (Connie Britton), een miskraam heeft meegemaakt.



Ook is Vivien erachter gekomen dat haar man (Dylan McDermott) vreemd is gegaan met één van zijn leerlingen. Om alles nog erger te maken, is hun nieuwe huis in Los Angeles bezeten.

Rotten Tomatoes


De serie scoort zeer goed op Rotten Tomatoes. Het gemiddelde van alle seizoenen is namelijk een stevige 77%!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze dystopische scifi-thriller op Netflix binge je in een weekend
Series / Specials

Deze dystopische scifi-thriller op Netflix binge je in een weekend

Een moordmysterie in een beklemmende stad waarin alle bewoners onder een microscoop liggen.

Met de opkomst van social media, naast bedrijven als Google en Amazon, wordt de zorg om het behoud van je individuele privé-sfeer ook groter. Tegen deze achtergrond is de Braziliaanse futuristische thriller Omniscient (Alwetend) gemaakt. De serie is in 2020 ontwikkeld in opdracht van Netflix en telt zes afleveringen.

Hoewel er geen tweede seizoen kwam vormt Omniscient een afgerond geheel. De serie is bedacht en geschreven door Pedro Aguilera, en geregisseerd door Júlia Pacheco Jordão en Isabel Valiante. De hoofdrollen worden gespeeld door Carla Salle, Guilherme Prates, Sandra Corveloni en Jonathan Haagensen.

Intrigerend


Omniscient is prima ontvangen door de kijkers. Op Rotten Tomatoes geeft het publiek een sterke 82%. Kijkers benoemen dat dit geen productie is met een groot budget en dat er hier en daar wat gaten in het plot zitten. Wanneer je dit voor lief neemt dan is er sprake van een spannend verhaal dat over het algemeen goed geacteerd is. Joel Keller (Decider) vermeldt dat "'Omniscient' een intrigerend onderliggend verhaal heeft, dat niet al te ingewikkeld is. Tenminste, niet in het begin".

Het verhaal van Omniscient raakt aan de vraag van de beheersbaarheid van technologie. Wanneer je alles in de gaten houdt zoals dat in de Braziliaanse stad gebeurt, hoe garandeer je dat er geen datalek komt, bijvoorbeeld? Dit soort vragen zijn vandaag de dag meer dan actueel, waarbij commerciële bedrijven, maar bijvoorbeeld ook de overheid, kijken naar manieren om de privacy-gevoelige informatie te beschermen.

Synopsis


Nina (Salle) en haar broer Gabriel (Prates) wonen in een anonieme stad in de nabije toekomst. Ze zijn onderdeel van het Systeem, wat betekent dat er letterlijk overal drones door de stad vliegen. Deze minuscule apparatuur heeft het formaat van een vlieg, maar wel met een paar haviksogen. Alles wat je doet wordt geregistreerd, waardoor de criminaliteit vrijwel tot het nulpunt is gedaald. Nina is computerprogrammeur en loopt stage bij het Omniscient, het bedrijfdat deze drones maakt. Wanneer haar vader echter vermoord wordt aangetroffen zonder dat er iemand gearresteerd wordt, besluit de jonge vrouw op onderzoek uit te gaan. Omniscient kun je bekijken op Netflix.

Bekijk op instagram

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit zijn de veruit beste horrorseries uit de jaren 90
Series / Specials

Dit zijn de veruit beste horrorseries uit de jaren 90

Hier zijn vijf van de beste horrorseries uit de jaren 90 die je moet zien.

Als je in de jaren '90 een fan was van horrorfilms, heb je waarschijnlijk ook genoten van enkele van de beste horrorseries van dat decennium. Deze series bouwden voort op het succes van horrorfilms uit voorgaande jaren en leverden wekelijks spanning, angst en bloederige scènes. Met een gebalanceerde mix van programma's voor volwassenen en enge kinderseries, was er voor ieder wat wils.

Iconen zoals Beetlejuice, Freddy Krueger en Jason Voorhees waren al bekende namen tegen de tijd dat de jaren '90 aanbraken. Het is dus geen verrassing dat enkele van de beste horrorseries van dat decennium gebaseerd waren op deze populaire schurken. Er was ook een duidelijke verschuiving naar meer sciencefiction en bovennatuurlijke horror in deze periode. Hier zijn vijf van de beste horrorseries uit de jaren 90 die je moet zien.

The X-Files


We beginnen met een serie die een mix is van sciencefiction, mysterie en wat horror en geïnspireerd werd door eerdere series met elementen van spanning, horror en sciencefiction, waaronder The Twilight Zone, Tales from the Darkside en in het bijzonder Kolchak: The Night Stalker. The X-Files werd gemaakt door Chris Carter en liep van 1993 tot 2002 gedurende negen seizoenen. De serie volgt FBI-agenten Mulder (David Duchovny) en Scully (Gillian Anderson) terwijl ze zaken onderzoeken die te maken hebben met het paranormale.

The X-Files veranderde televisie op veel manieren en was een van de populairste series van de jaren '90, wat hielp bij de lancering van de carrières van zowel Duchovny als Anderson. The X-Files werd in 2016 nieuw leven ingeblazen met een zesdelig tiende seizoen en in 2018 met een elfde seizoen van tien afleveringen. Er zijn ook twee speelfilms gebaseerd op de serie, waardoor The X-Files een van de succesvolste tv-franchises aller tijden is.

Twin Peaks


De volgende serie liep een heel stuk korter, maar werd uiteindelijk een cultklassieker. Twin Peaks werd gemaakt door David Lynch en Mark Frost en is een surrealistisch mysterydrama met enkele verontrustende horrorelementen. Het volgt FBI Special Agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) terwijl hij de moord op de middelbare scholier Laura Palmer onderzoekt in het fictieve stadje Twin Peaks, Washington. De serie is opmerkelijk vanwege zijn kenmerkende visuele stijl, eigenzinnige personages en vreemde verhaallijnen.



Hoewel de serie slechts twee seizoenen duurde, van 1990 tot 1991, heeft Twin Peaks sinds de annulering een cultstatus verworven, wat resulteerde in een briljant vervolgseizoen in 2017. Veel fans smeken nu nog steeds om meer na die beperkte serie. Twin Peaks kreeg in 1992 ook een film en er werden tal van boeken gemaakt rond de serie.

Buffy the Vampire Slayer


Heb je liever het bovennatuurlijke? Dan is de volgende serie iets voor jou. Voordat we series hadden als True Blood en The Vampire Diaries, was er Buffy the Vampire Slayer. Het werd gemaakt door Joss Whedon en liep van 1997 tot 2003 gedurende zeven seizoenen. De serie volgt Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar), een jonge vrouw die is uitverkoren om te vechten tegen vampiers, demonen en andere bovennatuurlijke wezens.



Buffy the Vampire Slayer was zowel een kritisch als commercieel succes en wordt vaak genoemd als een van de beste televisieseries aller tijden. Het succes van de serie heeft geleid tot honderden bijproducten, waaronder boeken, strips en videogames en een succesvolle spin-offserie Angel. Er was zelfs sprake van een reboot, maar dit werd in 2022 voor onbepaalde tijd op pauze gezet.

The Outer Limits


Nu hebben we onder andere Black Mirror die een van de populairste anthologieseries is waarin een mix is van horror en sciencefiction. In de jaren 60 was er toen ook al een scifi-anthologieserie, namelijk The Outer Limits. Het werd oorspronkelijk uitgezonden van 1963 tot 1965 en werd in 1995 nieuw leven ingeblazen met een gelijknamige revival.



Deze revival van The Outer Limits liep van 1995 tot 2002 gedurende zeven seizoenen en bestond uit een mix van op zichzelf staande afleveringen en doorlopende verhaallijnen, waarbij elk seizoen zich richtte op een ander thema. De serie stond bekend om zijn hoogwaardige schrijfstijl en regie en ontving tijdens de oorspronkelijke looptijd meerdere Emmy Awards en nominaties.

Nightmare Café


We eindigen met een scifi-horrorserie die heel kort liep, namelijk één seizoen dat uitkwam in 1992. Nightmare Café was een kortstondige maar intrigerende horrorserie die bestaat uit zes afleveringen. Het werd gemaakt door Wes Craven en Thomas Baum en volgde de eigenaren van een bovennatuurlijk café waar mensen naartoe gingen om hun angsten onder ogen te zien.



Robert Englund, vooral bekend als Freddy Krueger uit de A Nightmare on Elm Street-franchise, speelde de hoofdrol, wat hielp om Nightmare Café onder de aandacht te brengen. Hoewel de algehele toon van de serie die van een mystieke fantasie was, bevatte het vaak elementen van zwarte humor en horror. Helaas werd Nightmare Café na slechts zes afleveringen geannuleerd en kreeg het nooit de kans om zijn volledige potentieel te bereiken.

Kijken?


Wil je deze horrorseries zien? The X-Files kan je bekijken op Disney+ en Prime Video, Buffy the Vampire Slayer vind je terug op Disney+. Twin Peaks, The Outer Limits en Nightmare Café zijn op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar kan je wel kopen op dvd.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Compleet nieuwe mysteriethriller moet HBO Max in vuur en vlam gaan zetten
Films / Specials

Compleet nieuwe mysteriethriller moet HBO Max in vuur en vlam gaan zetten

Vanaf donderdag bekijk je de nieuwe thriller 'Caddo Lake' op HBO Max.

Op zoek naar een mysterieuze film voor deze donkere oktoberdagen? Dan is HBO Max deze week de plek waar je moet zijn, want daar verschijnt de gloednieuwe thriller Caddo Lake.

Caddo Lake is een Amerikaanse thrillerfilm, geregisseerd door Celine Held en Logan George. Het is de tweede film die het koppel heeft geregisseerd, na hun debuut Topside in 2020. Bovendien werkte M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, Signs) mee als producent.

Een onverklaarbare verdwijning


Een gemeenschap wordt opgeschrikt wanneer een 8-jarig meisje plotseling op onverklaarbare wijze verdwijnt in een meer. Terwijl gezocht wordt naar aanwijzingen, worden familieleden geconfronteerd met een duister geheim dat in hun verleden schuilt.

De verdwijning zet bovendien een reeks verontrustende gebeurtenissen in gang. Naarmate de zoektocht naar het meisje vordert, beginnen de grenzen tussen de realiteit en bovennatuurlijke verschijnselen steeds meer te vervagen.

Cast


Het meer zelf speelt hierbij een grote rol en begint steeds meer te fungeren als een sinistere aanwezigheid. Langzaam wordt duidelijk dat het verleden niet alleen mensen, maar ook een omgeving lange tijd kan blijven achtervolgen.



In de film zien we onder anderen de acteurs Dylan O'Brien (Teen Wolf, The Maze Runner), Eliza Scanlen (Little Women, Sharp Objects), Sam Hennings (Four Good Days) en Lauren Ambrose (Six Feet Under).

HBO Max


De opnames voor de film begonnen al in oktober 2021. De titel van de film was voorheen Vanishings at Caddo Lake, maar werd voor de release verkort naar simpelweg Caddo Lake. Caddo Lake is een groot meer op de grens van Texas en Louisiana.

Caddo Lake bekijk je vanaf donderdag 10 oktober op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe gaat het nu met 'Worf', de ijzersterke Klingon uit 'Star Trek: The Next Generation'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Worf', de ijzersterke Klingon uit 'Star Trek: The Next Generation'?

Michael Dorn is vooral bekend door zijn rol als Worf in de 'Star Trek'-franchise.

Star Trek is een van de grootste franchises die er bestaan. In de wereld van Star Trek heb je verschillende soorten wezens en een daarvan zijn de Klingons. Een van die Klingons die te zien is in Star Trek: The Next Generation is Worf, gespeeld door Michael Dorn. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Dorn verscheen voor het eerst op het scherm in de film Rocky (1976), in een onbenoemde rol als de lijfwacht van Apollo Creed. Twee jaar later verscheen hij als gastster in een aflevering van de serie W.E.B. uit 1978. Onder de indruk van zijn werk introduceerde de producent van de serie Dorn bij een agent, waarmee hij acteur en toneelmeester Charles E. Conrad ontmoette. Dorn studeerde zes maanden bij Conrad tot hij een vaste rol kreeg in de serie CHiPs.

Star Trek


Dorns meest opmerkelijke en bekendste rol is en blijft die van de Klingon-officier Worf in Star Trek: The Next Generation. Dorn was de laatste van de hoofdrolspelers die werd gecast voor de serie en bereidde zich voor op zijn auditie door zich af te zonderen van de andere acteurs en tijdens zijn interview zwijgzaam te blijven, waarmee hij de persoonlijkheid van het personage nabootste.

Dorn speelde Worf in alle zeven seizoenen van The Next Generation, die liep van 1987 tot 1994. Zijn personage bleek zo populair bij fans dat Dorn werd toegevoegd aan de cast van de spin-offserie Star Trek: Deep Space Nine in een poging om de kijkcijfers te verhogen. Hij speelde Worf in Deep Space Nine vanaf seizoen 4 tot seizoen 7 (1995-1999).

Meeste verschijningen


Dorn heeft het record voor de meeste verschijningen van elk Star Trek-personage in de geschiedenis van de franchise. Zo verscheen Worf in vier films en 277 afleveringen van The Next Generation en Deep Space Nine.



In 2023 hernam hij na al die jaren opnieuw zijn rol als Worf in het derde seizoen van Star Trek: Picard. Dorn verscheen in zeven afleveringen, wat zijn totaal op 288 verschijningen als het personage brengt. Hij verscheen ook als Worf's voorouder, kolonel Worf, in de film Star Trek VI: The Undiscovered Country uit 1991 en regisseerde een aantal afleveringen van Deep Space Nine evenals een aflevering van Star Trek: Enterprise.

Ander werk


Naast zijn werk in de Star Trek-franchise, speelde Dorn in tal van andere films en series. Zo heeft hij stemrollen gehad als Coldstone en Taurus in de animatieserie Gargoyles (1994–1997), Kalibak en Vandal Savage in het DC Animated Universe, I.M. Weasel in I Am Weasel (1997–2000) en Captain Mozar in Teenage Mutant Ninja Turtles (2015–2016).



Hij sprak ook de stemmen in van personages in videospellen, zoals Marcus en Frank Horrigan in Fallout 2 (1998) en een Krogan-personage in Mass Effect 2 (2010). Hij had ondersteunende rollen in verschillende onafhankelijke speelfilms, waaronder Shadow Hours (2000), Lessons for an Assassin (2001) en de Santa Clause-trilogie, waarin hij een kleine rol speelde als de Sandman. Hij had ook een terugkerende rol in de serie Castle, waarin hij de therapeut speelde van de NYPD-detective Kate Beckett.

Voorlopig laatste projecten


De voorlopig laatste keer dat Dorn in een film te zien was, was in 2015 in Ted 2 waarin hij een kleine rol speelde als Rick en in 2019 was hij te horen als Ferdinand the Minotaur in de animatiefilm Wonder Woman: Bloodlines.



Op televisie was Dorn de voorbije jaren vooral te horen in verschillende animatieseries. Zo verzorgde hij de stem van het personage Thokk alias Battle Beast in een aflevering van het eerste seizoen van Invincible en was hij dat jaar, in 2021, ook te horen in de animatieserie Dogs in Space. In 2022 was hij te horen als Asar in de animatieserie Dota: Dragon's Blood.

Toekomst


De voorlopig laatste keer dat Dorn te zien was op het scherm was vorig jaar toen hij opnieuw te zien was als Worf in Star Trek: Picard. Hij had toen ook een gastrol als Sandman in de serie The Santa Clauses, die een vervolg is op de Santa Clause-trilogie.

Bekijk op instagram



Dorn is nog altijd actief als acteur en was eerder dit jaar te zien in de webserie Thee Third Act. Daarnaast zal hij binnenkort te horen zijn in de geanimeerde televisiefilm Relatively Super, naast Mark Hamill. Verder is hij vaak aanwezig op conventies.

Kijken?


Wil je Dorn zien als Worf? Je kan Star Trek: The Next Generation en Deep Space Nine bekijken op Netflix, Star Trek: Picard is te vinden op Prime Video. Je kan Dorn ook zien als Sandman in de serie The Santa Clauses, die te vinden is op Disney+ en je kan hem horen in Invincible, die je kan bekijken op Prime Video. De animatieseries Dogs in Space en Dota: Dragon's Blood, waarin hij ook te horen is, vind je terug op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De recensies oordelen over 'The Platform 2': kijken of skippen?
Series / Nieuws

De recensies oordelen over 'The Platform 2': kijken of skippen?

Is de sequel van de dystopische thriller uit 2019 net zo sterk?

Een van de verrassingen van filmjaar 2019 was de Spaanse film El Hoyo, beter bekend onder de Engelstalige titel The Platform. Na het succes op streaming een jaar later volgden al snel de plannen voor een sequel.

Het Spaanse 'El Hoyo' betekent vertaald 'Het Gat'. De dystopische thriller speelt zich af in een verticale gevangenis. De bovenste gevangenen krijgen hun voedsel als eerst, terwijl de lagere niveaus het met de restjes moeten doen.

Recensies


De sequel The Platform 2, die nu op Netflix staat, continueert het verhaal over de dystopische gevangenis. Maar haalt het vervolg het niveau van het origineel van vijf jaar terug? Volgens Rotten Tomatoes is het verschil tussen de films behoorlijk stevig.

Op de Tomatometer scoort de film namelijk vooralsnog een middelmatige 47% bij de critici, terwijl het publiek een nog lagere score uitdeelt: 28%. Op IMDb is het cijfer met een 5.0 niet veel beter.

Netflix


Voor de meeste mensen kan de sequel zich dus niet meten met het origineel. Vorm je liever eigen oordeel over de film? Sinds 4 oktober is The Platform 2 te zien op Netflix. Ook het origineel kijk je op de streamingsdienst.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Verborgen kijktips: Deze 4 onderschatte Netflix-series zijn een must voor je kijklijst
Series / Specials

Verborgen kijktips: Deze 4 onderschatte Netflix-series zijn een must voor je kijklijst

Ze zijn aan de aandacht van het grote publiek ontgaan, maar scoren onverminderd goed.

Netflix biedt sinds 2013 een overvloed aan topseries in Nederland, maar tussen al die bekende titels schuilen verborgen parels die je misschien over het hoofd hebt gezien, en zeker niet mag missen. We hebben vier van deze hooggewaardeerde series voor je uitgezocht. Zijn deze titels iets voor jou?

Bonding



Dit is een geestige dramaserie die niet geschikt voor de allerjongsten. Op Rotten Tomatoes wordt de serie meer dan goedgekeurd, te zien aan het waarderingscijfer van 73%. Je streamt alle twee de seizoenen op Netflix.

Een New Yorkse studente die bijklust als dominatrix, zet in Bonding haar beste homovriend van de middelbare school in als haar assistent.



Killing Eve



Van deze serie, met Sandra Oh en Jodie Comer in de hoofdrollen, kijk je vier seizoenen op Netflix. Het krijgt op Rotten Tomatoes een hartstikke goede score van 80%.

Eve heeft een saaie kantoorbaan bij MI5, maar moet opeens een glamoureuze, meedogenloze moordenaar vangen in een zaak die uitmondt in een onvoorspelbaar psychologisch spel. Ontdek het in Killing Eve.



Post Mortem



Deze serie op Netflix biedt vooral donkere humor en drama uit Noorwegen. Op Rotten Tomatoes is vooral de pers gek van deze serie, en geeft het een score van 89%.

Post Mortem - Ze is uit de dood herrezen en snakt naar bloed. En dat terwijl de begrafenisonderneming van haar familie wanhopig op zoek is naar meer klanten.



One Day



Romantiek en drama gaan vaak hand in hand. Zo ook bij deze serie. De pers en het publiek zijn in ieder geval helemaal weg van deze serie. Het krijgt op Rotten Tomatoes de uitstekende score van 91%. Stream alle afleveringen van deze miniserie op Netflix.

Emma en Dexter ontmoeten elkaar in One Day voor het eerst op de avond van hun afstuderen. Morgen zullen hun wegen weer scheiden.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijken of skippen? De eerste recensies voor 'La Máquina'
Series / Nieuws

Kijken of skippen? De eerste recensies voor 'La Máquina'

Deze Mexicaanse serie over de meest brute sport krijgt ook een brute score.

Het is altijd heel leuk wanneer je een nieuwe serie ontdekt, maar helaas is niet elke productie van goede kwaliteit. Het plot kan immens interessant klinken, maar de uitwerking kan echter steken laten vallen. Is dit ook het geval bij de gloednieuwe La Máquina? Critici op Rotten Tomatoes hebben hun oordeel gegeven.

La Máquina is een Mexicaanse serie van maker Marco Ramirez (Fear the Walking Dead) en regisseur Gabriel Ripstein. Zij hebben samengewerkt met onder andere Gael García Bernal (Coco), Diego Luna (Andor) en Eiza Gonzáles (3 Body Problem).

Rotten Tomatoes


In La Máquina zit bokser Esteban "La Máquina" Osuna in een moeilijke positie nadat hij een belangrijke wedstrijd heeft verloren. Zijn manager en beste vriend Andy Lujan probeert hem koste wat het kost weer aan de top te krijgen, maar Esteban moet het dan wel opnemen tegen zijn eigen demonen.

Dit psychologische drama is uniek en dat is terug te zien in de score. De critici op Rotten Tomatoes hebben La Máquina namelijk beloond met een fantastische score van 89% (op het moment van schrijven).

Boksen en drama


Volgens criticus Anita Singh van Daily Telegraph is de combinatie van de bokswereld met een pittig drama perfect.

Ze schrijft: "Boksen is een wereld die zich leent voor goed drama. De inzet is hoog en de sport zit vol interessante mensen. La Máquina stelt op beide punten niet teleur."



Ook Tim Lowery van AV Club kan geen genoeg krijgen van het verhaal. Hij schrijft: "La Máquina is nooit saai, met grote, stijlvolle accenten en een erg grappige Luna die de serie uniek maakt en ervoor zorgt dat het een lust voor je ogen is."
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.