search

Ons nieuws van zondag 20 oktober 2024

'Hotel Cocaine': verdund en melodramatisch samenraapsel van 'Scarface', 'Studio 54' en 'The Shield'
Recensie

'Hotel Cocaine': verdund en melodramatisch samenraapsel van 'Scarface', 'Studio 54' en 'The Shield'

Prima kijkvoer voor onvoorwaardelijke fans van het gangstergenre, maar een teleurstelling voor wie Boardwalk Empire of Gomorra verwacht.

Regie: Guillermo Navarro, Fernando Rovzar, Sara Seligman | Cast: Danny Pino (Roman Compte), Yul Vazquez (Nestor Cabal), Michael Chiklis (Zulio), Mark Feuerstein (Burton Greenberg), Laura Gordon (Janice Nichols), Tania Watson (Marisol), Corina Bradley (Valeria), Mayra Hermosillo (Yolanda), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45-59 minuten | Jaar: 2024

Eind jaren zeventig was The Mutiny Hotel in Miami 'the place te be' voor gangsters en beroemdheden. Je kon er frequent Rick James, Stevie Nicks en de leden van Led Zeppelin aantreffen. De nachtclub van dit hotel werd bijna letterlijk gekopieerd voor Brian De Palma's Scarface en dat was niet zonder reden. De hoogtijdagen van het hotel liepen immers parallel met de toevloed aan cocaïne vanuit Colombia. Een geweldig gegeven voor een serie, denk je dan. Maar de ambities van Hotel Cocaine rijkten niet zo hoog.

De fictieve Roman Compte is zeker geen Tony Montana, ook al is hij eveneens een Cubaanse immigrant die er niet voor terugdeinst geweld te gebruiken. Maar je kan hem zeker geen koudbloedige gangster noemen; hij is meer een fixer. En dus zit hij op zijn plaats als manager van de Mutiny. Zijn leven komt in een stroomversnelling wanneer DEA-agent Zulio hem onder druk zet om in contact te treden met Nestor Cabal. Dat is niet alleen de grootste drugsdealer van Miami, maar ook Romans oudere broer van wie hij vervreemd is geraakt.

Zoals de regels van het gangstergenre voorschrijven raakt Roman meer en meer verstrikt in het misdaadmilieu. Wanneer de Colombianen menen dat ze de drugsmarkt in Miami kunnen overnemen, ontpopt hij zich tot de onwillige rechterhand van zijn broer. Maar Roman begint te beseffen dat de prijs die zijn dochter en vriendin moeten betalen weleens erg hoog zou kunnen zijn. Van de politie moet hij niets verwachten, want die volgen enkel de bevelen van de politieke machtshebbers in Washington op. En eind jaren zeventig was het Witte Huis meer gefocust op Fidel Castro dan op drugscriminelen.

Hotel Cocaine laat zich vlotjes bekijken, want er gebeurt genoeg om steeds benieuwd te blijven naar de volgende aflevering. Maar origineel is het allemaal niet. Je hebt die intriges vol verraders, meedogenloze tegenstanders, psychopathische huurmoordenaars, femmes fatales en constant snuivende cokeheads al vaker gezien. De serie had frisser kunnen zijn door het reilen en zeilen van de Mutiny wat meer uit te lichten. Maar met uitzondering van een nevenplot over Burton Greenberg, de eigenaar van het hotel, en sfeershots van feestvierders in de nachtclub, kom je weinig te weten over wat het hotel nu zo bijzonder maakte.

Showrunner Chris Brancato lijkt vooral geïnteresseerd in een vlotte vertelling om zijn publiek zo lang mogelijk aan zich te binden, zoals hij eerder al deed met Godfather of Harlem en Narcos. Wel probeert hij de fictie wat te doorbreken door wat van de historische werkelijkheid te injecteren. Maar het aantreden van bekendheden als Rick James en Hunter S. Thompson volstaat niet om het niveau van de serie te verheffen boven dat van een stripverhaal. De meeste dialogen klinken ongeïnspireerd en personages reageren vaak ongeloofwaardig, zoals in clichématige gangsterseries.

Ook qua casting is de serie geen hoogvlieger. Danny Pino heeft niet het charisma waardoor je gelooft dat Roman al koorddansend alles voor elkaar kan krijgen. Hij wordt echter niet geholpen door het schrijfwerk. Nevenpersonage Burton Greenberg is immens veel interessanter: ongebalanceerd, neurotisch en hedonistisch. Allesbehalve kleurloos dus. Maar hoe zwak bepaalde aspecten van Hotel Cocaine ook zijn, je blijft toch kijken. En je wordt ook een beetje beloond. Want de laatste twee afleveringen bevatten enkele leuke wendingen.



Hotel Cocaine is te zien bij Canal+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na 13 jaar keert een van de succesvolste Nederlandse series terug
Series / Specials

Na 13 jaar keert een van de succesvolste Nederlandse series terug

Vanaf volgende week zijn de Gooische vrouwen weer te zien op je televisiescherm!

Het is alweer 15 jaar geleden dat er een einde kwam aan Gooische Vrouwen. Gelukkig voor fans is de serie vanaf volgende week eindelijk weer terug. Wij beantwoorden 5 vragen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Waar gaat Gooische Vrouwen over?


In Gooische Vrouwen volgen we het leven van vier vrouwen die wonen in het Gooi. We zien hun luxe leventje, vol geld, mooie huizen en dure scholen. Maar ook de negatieve aspecten daarvan komen aan bod.

De serie liep van 2005 tot 2009. Daarna verschenen er ook nog twee films: Gooische Vrouwen in 2011 en Gooische Vrouwen 2 in 2014. In 2023 werd bekend dat er een nieuw seizoen zou komen.

Waar gaat het nieuwe seizoen over?


Aangezien het inmiddels 10 jaar geleden is dat de laatste film uitkwam, is het een gegeven dat de hoofdpersonages zich in een compleet andere levensfase bevinden. Ze krijgen daardoor te maken met nieuwe uitdagingen, waaronder puberende kinderen, eenzaamheid en verlies.

Wie zien we weer terug?


Goed nieuws voor de fans: Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk) zijn allemaal weer van de partij. Ook zien we Peter Paul Muller weer als Martin Morero, Beppie Melissen als Tante Cor, Derek de Lint als Dokter Rossi en Alex Klaasen als Yari.



Hoeveel afleveringen komen er?


Het zesde seizoen van de serie zal bestaan uit 8 afleveringen, die wekelijks op Videoland verschijnen.

Voor wie is dit een aanrader?


Als je destijds fan was van Gooische Vrouwen kun je dit nieuwe seizoen natuurlijk niet missen. Ook als je houdt van series als Sex and the City en Desperate Housewives is dit een aanrader.

Bekijk seizoen 6 van Gooische Vrouwen vanaf zaterdag 26 oktober op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dikke afrader: probeer deze recente Marvel-serie maar niet uit
Series / Featured

Dikke afrader: probeer deze recente Marvel-serie maar niet uit

Deze Marvel-serie is een grote teleurstelling met een zeer slechte score op Rotten Tomatoes.

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) bestaat uit heel veel goede films en series met de meest brute en wrede actiescènes, gevechten en avonturen. Helaas is niet elk project dat zich in het MCU afspeelt even goed. Zo waarschuwen we voor deze serie, aangezien deze niet de moeite waard is.

Het MCU is gebaseerd op de Marvel Comics en vertelt de verhalen van verschillende personages uit de stripboeken. Het Universe bestaat al sinds 2008, toen Iron Man uitkwam. Sindsdien zijn er steeds meer films en series toegevoegd aan het MCU, onder andere alle populaire Avengers-films.

Een mislukte serie


Marvel weet hoe ze een goede serie op moeten bouwen, maar helaas is dat niet gelukt met Helstrom. Deze horrorserie is gemaakt door Paul Zbyszewski, die vooral bekend is door zijn werk aan Lost, een sciencefiction drama.

Helstrom is gebaseerd op de personages Daimon en Satana (Ana) Hellstrom uit de Marvel Comics. Daimon is ook wel bekend als de Son of Satan (de zoon van Satan) en is deels mens, deels demoon. Ook Ana is een hybride, namelijk een succubus.

Helstrom


Als zoon en dochter van een machtige seriemoordenaar, hebben Daimon en Ana een complex leven. Ze worstelen beiden met hun innerlijke demonen terwijl ze het opnemen tegen de meest extreme misdaden.



Hoewel de synopsis zeker niet verkeerd klinkt, kon de serie de beste critici op Rotten Tomatoes helaas niet overtuigen. Zij gaven Helstrom namelijk een pijnlijk lage score van 27%.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Rick and Morty: The Anime': ondoorgrondelijke spin-off mist de boot
Recensie

'Rick and Morty: The Anime': ondoorgrondelijke spin-off mist de boot

Takashi Sano's anime komt rijkelijk laat en kan nauwelijks op eigen benen staan.

Regie: Takashi Sano, Masahiko Yoda | Cast (stemmen): Yōhei Tadano (Rick), Keisuke Chiba (Morty), Hitomi Sasaki (Elle), Akiha Matsui (Summer), Takako Fuji (Beth, Space Beth), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 18-26 minuten | Jaar: 2024

Rick and Morty een sensatie noemen doet de serie te weinig eer aan. De animatiekomedie van Justin Roiland en Dan Harmon was enkele jaren zodanig groot dat je geen winkelstraat door kon lopen zonder er een shirt of sticker van te zien. Misschien wel het hoogtepunt van de populariteit (en het morele dieptepunt) kwam in 2017, toen McDonald's zijn szechuansaus uit de jaren negentig terugbracht omdat de serie daar een grap over had gemaakt. McDonald's-medewerkers moesten omgaan met rijen boze fans toen er niet genoeg pakjes dipsaus bleken te zijn.

Maar dat moment is nu voorbij. Rick and Morty is nog steeds populair en critici zijn nog steeds lovend, maar het is niet meer de hit die het ooit was. Rick and Morty: The Anime, een spin-off van de Japanse animator Takashi Sano, komt daarmee gewoonweg te laat. Vijf of vier jaar geleden had deze animevariant vast een groot publiek bereikt, vooral in de wachttijd tussen twee seizoenen. Maar waar Rick and Morty zelfs op haar dieptepunt kon rekenen op ongeveer vijfhonderdduizend kijkers per aflevering, trok de opener van Rick and Morty: The Anime er minder dan tweehonderdduizend .

Kijkcijfers zijn natuurlijk niet alles, maar ook kwalitatief is de anime niet veel soeps. Het helpt niet dat het verhaal totaal niet op eigen benen kan staan. In de eerste vijf minuten wordt al meteen duidelijk dat deze serie bedoeld is als aanvulling op Rick and Morty. Aan kijkers die daar niet mee bekend zijn wordt niet gedacht. Ook mensen die rond seizoen drie zijn afgehaakt zullen het moeilijk hebben. Personages als Space Beth en Mr. Nimbus kennen zij immers niet.

In Rick and Morty: The Anime kruisen twee verschillende versies van de titelpersonages het pad van de mysterieuze Elle, een meisje van een alienras voor wie tijd een zichtbare dimensie is. Zij ervaart haar verleden, heden en toekomst tegelijkertijd, wat haar een doelwit maakt voor de galactische federatie. Helaas duurt het drie afleveringen voordat dit verhaal een beetje duidelijk wordt. Er zijn namelijk zo veel tijdlijnen, simulaties en hologrammen dat het plot de eerste veertig minuten volkomen ongrijpbaar is. Logisch dat veel kijkers meteen afhaken.

Na aflevering drie kalmeert de serie en wordt het allemaal een stuk beter te volgen. Aflevering vijf is vanwege het relatief eenvoudige plot meteen een van de beste afleveringen. Deze gunt Jerry de schijnwerper: hij ontmoet zijn stoere zelf uit de Cronenberg-dimensie, bemachtigt een ruimtezwaard en vecht met een Yakuza-clan. De sul van de serie begint eindelijk zichzelf te respecteren en weet zelfs een compliment uit Rick te trekken.

De animatie ziet er vaak wat goedkoop uit, maar dat kan worden vergeven omdat voor de grote vechtscènes duidelijk wél geld is uitgetrokken. Het openingsnummer van Otonez en CODE OF ZERO is oprecht geweldig en misschien wel reden genoeg om het bestaan van deze serie te rechtvaardigen. Ook de stemacteurs leveren goed werk. Vooral Yōhei Tadano, die een eigen versie van Rick neerzet zonder te leunen op het typische boeren en hakkelende ritme van Jusin Roiland. Zijn Rick is het type dat Jerry zonder sarcasme een klap op de schouder geeft.

Zo'n reactie zou ondenkbaar zijn van de Rick die wij kennen, wat duidt op het verschil tussen de twee series: de anime bevat geen greintje cynisme, terwijl in de reguliere serie cynisme juist de grote spil achter de komedie is. In Rick and Morty is zo langzamerhand elk personage net zo'n grote klootzak als Rick geworden, omdat iedereen inziet dat het universum inderdaad betekenisloos is. Rick and Morty: The Anime is veel optimistischer en stelt dat er wel degelijk iets is om voor te vechten.

Voor de echte Rick and Morty-fanaat zal dit waarschijnlijk het grootste probleem met de anime zijn: het is geen komedie maar een sciencefictionepos dat ideeën als liefde en rechtvaardigheid oprecht en af en toe zelfs behoorlijk sentimenteel benadert. En dat is prima, want liever een eigenzinnige aanpak dan een directe kopie in een ander jasje. Daarmee slaagt deze spin-off erin een compleet andere draai te geven aan de personages. Maar het roept wel de vraag op wat Sano zag in het bronmateriaal, want Rick and Morty is allesbehalve sentimenteel.

De anime eindigt ook behoorlijk abrupt, met een bizarre laatste aflevering die al het voorgaande negeert. Emotioneel klopt het, alleen kan ik me niet voorstellen dat er veel mensen geraakt worden door deze serie, laat staan dat er een tweede seizoen komt. Ik kan me wel voorstellen dat in het komende seizoen van Rick and Morty ergens een grap zit over wat een slecht idee deze spin-off was. Zoiets kan Dan Harmon gewoon niet laten.



Rick and Morty: The Anime is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Dardevil: Born Again': De meest lugubere schurk keert officieel terug
Series / Nieuws

'Dardevil: Born Again': De meest lugubere schurk keert officieel terug

Tijdens de New York Comic Con werd de verschijning van MCU's meest angstaanjagende schurk bevestigd.

De fans kijken reikhalzend uit naar de soft reboot van het populaire personage van Daredevil. Tijdens een panel bevestigde producent Sana Amanat wie de aartsvijand in het eerste seizoen is.

Het gaat om niemand minder dan de afgrijselijke Muse, een huiveringwekkende seriemoordenaar. Daredevil/Matt Murdock (Charlie Cox) heeft duidelijk zijn handen vol.

Radar


Muse is in de strips gecreëerd door Charles Soule en Ron Garney en verscheen voor het eerst in 2016. Het betreft een verknipt figuur, dat moord ziet als een artistieke expressie. Daarom heeft hij in het verleden een muur beschilderd met het bloed van honderd vermiste personen.

Deze psychopaat heeft daarnaast een bovenmenselijke kracht en een inwendige sensor, waarmee hij signalen van buitenaf kan verstoren. Voor Daredevil is dit slecht nieuws, omdat dit zijn interne radar ontregelt.

Overig


Tijdens het Marvel Fanfare panel, waar naast Amanat ook Soule, 'Daredevil'-bedenker Frank Miller en diverse hoofdrolspelers aanwezig waren, werd tevens bekendgemaakt dat het eerste seizoen uit negen afleveringen zal bestaan.



Daredevil: Born Again wordt in maart 2025 verwacht op Disney+[/url1].
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de meest memorabele animatieseries uit de jaren 80 is nu bijna 40 jaar oud
Series / Nieuws

Een van de meest memorabele animatieseries uit de jaren 80 is nu bijna 40 jaar oud

Klassieke jaren 80 nostalgie die destijds een franchise opleverde en zelfs een Nederlands tintje heeft.

De animatieserie M.A.S.K. is inmiddels bijna 40 jaar oud. De task force die de terroristische organisatie V.E.N.O.M. bestreed liep gedurende twee seizoenen en telt 75 afleveringen.

M.A.S.K. is een superheldenserie die destijds werd ontwikkeld door Terence McDonnell, Gary Warne en Jack Olesker. De stemmen werden ingesproken door Doug Stone, Brendan McKane en Graeme McKenna.

Nederlands tintje


Het hoofdpersonage Matt Traker is een multimiljonair die op het spoor komt van een internationale misdaadorganisatie, genaamd V.E.N.O.M (Vicious Evil Network of Mayhem). Hij richt vervolgens M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand) op, met de bedoeling om V.E.N.O.M. voor eens en altijd te verslaan.

In het eerste seizoen is er zelfs een aflevering die betrekking heeft op Nederland. Een maniak dreigt alle dijken in Nederland te verwoesten als hij geen positie krijgt in de Nederlandse regering, en huurt V.E.N.O.M. in. Deze aflevering kun je hier bekijken.

Overig


Het eerste seizoen telt 65 afleveringen en richt zich voornamelijk op het bestrijden van de misdaad. Het tweede seizoen had autoracen als voornaamste element en telt slechts 11 afleveringen, waarna er een einde kwam aan M.A.S.K..



M.A.S.K. is in Nederland verkrijgbaar op Google Play.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Krankzinnige en dwaze film van 'New Kids'-makers kijk je vanaf deze dag thuis op de bank
Films / Specials

Krankzinnige en dwaze film van 'New Kids'-makers kijk je vanaf deze dag thuis op de bank

Deze maand verschijnt de nieuwe film 'Krazy House' op Prime Video en Pathé Thuis.

Fans van New Kids opgelet: binnenkort verschijnt de nieuwste film van de makers op streaming. De krankzinnige horrorfilm Krazy House is vanaf eind deze maand gewoon thuis op de bank te bekijken.

Krazy House is een Amerikaans-Nederlandse komische horrorfilm van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Dat duo kun je kennen van de serie New Kids, waar ook twee films van verschenen: New Kids Turbo in 2010 en New Kids Nitro in 2011.

Huis overgenomen


Het verhaal van de film speelt zich af in de jaren 90. We volgen de religieuze Bernie en zijn familie die rechtstreeks uit een sitcom had kunnen komen. Als het blijkt dat de Russische werklieden die aan het werk zijn in hun huis gezochte criminelen zijn, dwingen ze Bernie en zijn gezin om het huis af te breken.

Dit moeten ze doen om een oude verborgen buit te zoeken. Terwijl zijn familie tot slaaf gemaakt wordt, moet Bernie op een of andere manier een oplossing vinden om hen en zichzelf te bevrijden uit deze situatie.

Cast


Hij zal zich moeten vermannen, maar dat blijkt een stuk lastiger dan je zou denken. Bernie begint namelijk langzaamaan gek te worden. Lukt het hem om de criminelen te slim af te zijn?



De rol van Bernie wordt gespeeld door de Engelse acteur Nick Frost (The World's End, Shaun of the Dead). Daarnaast zien we Alicia Silverstone (Clueless, Blast from the Past) als Eva, Jan Bijvoet (Peaky Blinders, Embrace of the Serpent) als Pjotr en Gaite Jansen (Peaky Blinders, Jett) als Sarah.

Streamen


Krazy House ging in januari in première op het Sundance Film Festival. In mei verscheen de film in de Nederlandse bioscopen. Momenteel heeft de film helaas wel maar een magere score van 22% op Rotten Tomatoes.

Vanaf 30 oktober bekijk je Krazy House op Pathé Thuis en Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 Prime Video-hit 'Mr. & Mrs. Smith' krijgt nieuwe hoofdrolspelers
Series / Nieuws

Seizoen 2 Prime Video-hit 'Mr. & Mrs. Smith' krijgt nieuwe hoofdrolspelers

Maar hoe zit het dan met Donald Glover en Maya Erskine, de hoofdrolspelers van seizoen 1?

Amazon MGM Studios is naar verluidt op zoek naar nieuwe hoofdrolspelers voor de goed ontvangen serie Mr. & Mrs. Smith van Prime Video.

De serie werd bedacht door Donald Glover en Francesca Sloane en is gebaseerd op de gelijknamige film met Brad Pitt en Angelina Jolie.

Basale namen


Glover en Maya Erskine speelden in het eerste seizoen een getrouwd koppel dat een nieuwe loopbaan als spionnen begint. Ze nemen daarbij de aliassen John en Jane Smith aan.

In de laatste aflevering van het eerste seizoen komen John en Jane terecht in een vuurgevecht, maar is het onduidelijk of ze het hebben overleefd.

Wel of niet terug?


Alle betrokkenen hebben tot nu hoe hun mond gehouden over het wel en wee van Glover en Erskine en of ze terugkeren. Sloane zei er het volgende over: "Als we te veel erover zeggen, weet je al erg vroeg of ze het wel of niet hebben overleefd."



Er wordt nu gezegd naar twee acteurs die in de 20 zijn en als hoofdrolspelers worden omschreven voor in elk geval één seizoen, maar het gaat dus om gloednieuwe personages. Het kan dus goed zijn dat Glover en Erskine in een andere capaciteit terugkeren.

Billie Eilish als spion?


Er gaan geruchten over meerdere bekende namen voor de nieuwe rollen. Zo wordt bijvoorbeeld zangeres Billie Eilish genoemd, maar nog niets is zeker.

De serie werd bij de Emmy Awards ingebracht als dramaserie en niet als anthology-serie. Dit zou erop duiden dat continuïteit belangrijk is.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prime Video onthult de spraakmakende line-up van komende week
Series / Release-lijsten

Prime Video onthult de spraakmakende line-up van komende week

Aankomende week kun je naast veel actie en spektakel, een vleugje Italiaanse cuisine verwachten.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

Like a Dragon: Yakuza


Verschijnt op: Donderdag 24 oktober | Release: Seizoen 1 | Genre: Actie / Misdaad

Like a Dragon: Yakuza biedt een inkijk in het moderne Japan en de meeslepende verhalen van intense personages, zoals de legendarische Kazuma Kiryu. Het verkent drama's die eerdere games niet volledig hebben kunnen belichten.



The Legend of Vox Machina


Verschijnt op: Donderdag 24 oktober | Release: Seizoen 3 - aflevering 10-12 | Genre: Animatie / Actie | Kijk op: Prime Video

Ze zijn luidruchtig, schorem, buitenbeentjes die huursoldaten zijn geworden. Vox Machina heeft meer interesse in snel geld en goedkoop bier dan het beschermen van het rijk. Maar als het koninkrijk wordt bedreigd door kwaad ziet deze onstuimige ploeg in dat alleen zij het recht kunnen herstellen.



The Pasta Queen


Verschijnt op: Donderdag 24 oktober | Release: Seizoen 1 | Genre: Reality-TV / Culinair | Kijk op: [url1= [/url1]

Nadia reist door Italië waar ze allerlei regionale ingrediënten probeert. In haar keuken brengt ze al deze ingrediënten bij elkaar om de meest authentieke Italiaanse gerechten te creëren.



Overige series nieuw op Prime Video


Hieronder de overige series die deze week op Prime Video verschijnen.

24 oktober: Good Luck Guys: Overleven Zonder Filter (seizoen 2 - aflevering 8) - Reality-TV - In dit programma gaat een onverwachte groep helden het avontuur van hun leven aan. Overleven op een verlaten strand aan de andere kant van de wereld. Allemaal kennen ze een vorm van bekendheid, maar eenmaal op het strand maakt dat niets meer uit en zijn ze op zichzelf aangewezen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Mis deze Scandinavische thriller niet: nu te streamen op NPO Start
Series / Specials

Mis deze Scandinavische thriller niet: nu te streamen op NPO Start

De tragiek en beklemmende sfeer van toen wordt belicht in deze aangrijpende serie.

Als er één type serie is waar Nederlanders gek op zijn, dan is het wel de Scandinavische thriller. De NPO heeft een omvangrijke catalogus vol met dit genre, en vandaag lichten we een van de topseries uit.

Het aangrijpende Estonia, van de Finse filmmaker Miiko Oikkonen, bevat rollen voor onder anderen Jussi Nikkilä, Kaspar Velberg en Claes Hartelius. De serie draait om een van de dodelijkste maritieme ongelukken in Europese wateren.

Prima gewaardeerd


De serie is bij de Finse film- en televisieprijzen genomineerd in de categorie Beste Dramaserie. Op IMDb krijgt Estonia, met een bescheiden aantal van 961 stemmen, een score van 6,5.

De serie wordt door kijkers omschreven als realistisch en trouw aan de ware gebeurtenissen, omdat de chaos, verwarring en tegenstrijdigheden die in de serie naar voren komen destijds ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Kijk op NPO Start en Plus


Kijk alle afleveringen van Estonia op NPO Start & Plus.



Synopsis: In het najaar van 1994 speelt zich een drama af op zee: de veerboot MS Estonia maakt water en zinkt. Ondanks verwoede reddingspogingen komen hier 852 mensen bij om het leven. Na de ramp stellen Finland, Estland en Zweden een onderzoekscommissie aan, maar het blijft gissen naar de oorzaak.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Achter de schermen bij 'Stranger Things': Waarom de cast in tranen was tijdens laatste seizoen
Series / Nieuws

Achter de schermen bij 'Stranger Things': Waarom de cast in tranen was tijdens laatste seizoen

Voor iedereen die bij de succesvolle serie betrokken is, markeert dit het einde van een tijdperk.

Het vijfde seizoen van de Netflix-hitserie Stranger Things is bijna afgerond, en zoals verwacht gaat de cast emotioneel om met het naderende einde van de serie. David Harbour, die de rol van Jim Hopper speelt, onthulde onlangs dat de emoties hoog opliepen.

In de podcast Happy Sad Confused deelde Harbour meer details over het aankomende slot van Stranger Things en de bijbehorende emoties, maar hij hield geheim wat er precies zou gebeuren dat de acteurs zo emotioneel maakte.

Het allerlaatste verhaal


Seizoen vijf bevindt zich nu in de laatste productiefase, een proces dat het grootste deel van het jaar in beslag heeft genomen. Harbour vertelde dat de gehele cast en crew aanwezig was bij de lezing van de laatste aflevering.

Voor de jonge acteurs, die letterlijk zijn opgegroeid met de serie, was het ontdekken van hoe alles eindigt een emotioneel moment. Volgens Harbour begonnen mensen halverwege de lezing al te huilen, en tegen het einde was iedereen "oncontroleerbaar aan het huilen."

Nog even wachten


Hoewel het onduidelijk is waarom ze precies zo emotioneel reageerden, lijkt het waarschijnlijk dat het besef dat hun gezamenlijke reis bijna voorbij is, een grote rol speelde. Harbour benadrukte dat vooral de jongere castleden, die hun jeugd doorbrachten met de serie, sterk werden geraakt



Er is nog geen officiële releasedatum voor seizoen vijf, maar volgens castlid Gaten Matarazzo kunnen fans de laatste afleveringen waarschijnlijk in 2025 verwachten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.