'Cross': een perfecte balans tussen spanning en drama
Een achtdelige serie die aanvoelt als een bioscoopthriller waar het tempo goed in zit.
Hele boekenkasten schreef James Patterson vol over de belevenissen van psycholoog, forensisch profiler en rechercheur Alex Cross. In 1997, in het kielzog van de populaire seriemoordenaarsthrillers The Silence of the Lambs en Se7en, vertolkte Morgan Freeman dit populaire personage in Kiss the Girls. Vier jaar later deed hij dat opnieuw in Along Came a Spider en in 2012 volgde nog het opzichzelfstaande Alex Cross, waarin Tyler Perry een jongere Cross neerzette. Dat Pattersons boekpersonage zich uitermate goed leent voor het grote of kleine scherm, blijkt uit Cross, waarvoor Patterson als uitvoerend producent optreedt.
Zonder zich concreet te baseren op een van de ruim dertig boeken van Patterson, weet deze serie de kenmerken en het wezen van het titelpersonage in stand te houden. De ditmaal door Aldis Hodge vertolkte Alex Cross is een alleenstaande vader die ruim een jaar geleden zijn vrouw verloor bij een bloederige aanslag. Al bij het eerste verhoor dat we hem zien afnemen blijkt dat hij er zo zijn eigen methoden op nahoudt. De psycholoog annex rechercheur kleurt niet binnen de lijntjes om zijn doel te bereiken.
Nadat Cross door het oplossen van een roemruchte zaak een lokale held is geworden in Washington D.C., zijn alle ogen op hem gericht wanneer zich een nieuwe misdaad voordoet die de samenleving schokt: de moord op een politiek bewogen activist. Deze Emir Goodspeed heeft zich nadrukkelijk tegen het politieapparaat gekeerd door hun handelswijze en institutionele racisme aan de kaak te stellen. Aanvankelijk lijkt de zwarte Cross vooral te worden ingezet om zijn ongelijk te bewijzen, maar de rechercheur komt al snel op het spoor van een seriemoordenaar die zichzelf een wel heel bijzondere missie heeft gesteld.
Cross schenkt veel aandacht aan het persoonlijke drama van het titelpersonage. Niet alleen is hij zijn vrouw verloren, maar doordat hij als wees is opgegroeid valt ook het vaderschap hem zwaar. Daarnaast blijft het verleden hem achtervolgen. Bij een oude zaak die nieuwe gebeurtenissen in gang zet was iets meer duiding en invulling geen overbodige luxe geweest. Dit geldt tevens voor de vele politieke, sociale en criminele belangen die in D.C. kennelijk prevaleren boven een veilige samenleving.
De schrijvers voeren het tempo regelmatig flink op om vervolgens weer af te remmen zodat kan worden stilgestaan bij de impact van bepaalde gebeurtenissen. Eén aflevering is vrijwel helemaal gewijd aan een privédinertje, gehouden door de seriemoordenaar zelf. Cross heeft hem al op de korrel, maar kan zijn verdenking niet hard maken. Dit gegeven zorgt voor ongekende spanning, niet in de laatste plaats door de ijzingwekkende vertolking van Ryan Eggold als de zieke geest die een vrouw met een specifiek doel gevangen houdt.
Maar de grootste kracht is hoofdolspeler Aldis Hodge. Hij weet zowel de kracht als de gevoeligheid van zijn personage feilloos te vatten. Cross komt in actie waar het nodig is, maar is ook niet te beroerd om een traantje te laten waar het zijn kroost, oma of overleden vrouw betreft. De menselijkheid van het personage staat voorop en alleen dan kan een man als Alex Cross een heel goede en grote rechercheur zijn. Een tweede seizoen is inmiddels besteld. Laat maar komen!
Cross is te zien bij Prime Video.
'The Penguin': Colin Farrell wordt overklast in zijn eigen serie
Regie: Kevin Bray, Jennifer Getzinger, Helen Shaver, e.