'A Very Royal Scandal': voegt weinig toe aan wat al bekend is
Michael Sheen is heerlijk als prins Andrew in deze miniserie die vooral liefhebbers van The Crown zal aanspreken.
Het beruchte Newsnight-interview met de Britse prins Andrew, over zijn vriendschap met de Amerikaanse zedendelinquent Jeffrey Epstein, ligt nog vers in het geheugen. De uitzending was in 2019 even onthutsend als vermakelijk, dus vanzelfsprekend zijn scenaristen en regisseurs er meteen op gesprongen voor een sappige reconstructie A Very Royal Scandal voegt echter weinig toe aan wat al bekend is en steeds nog gewoon op YouTube kan worden bekeken.
A Very Royal Scandal is de derde van een reeks door Blueprint Television geproduceerde miniseries gebaseerd op Britse schandalen. Maar buiten verwante titels, een lengte van drie afleveringen en vrij grote sterren in de hoofdrollen (Hugh Grant, Ben Whishaw, Paul Bettany, Claire Foy en nu Michael Sheen en Ruth Wilson) zijn er vrijwel geen overeenkomsten. Terwijl A Very English Scandal gesitueerd was in de jaren zeventig en A Very British Scandal de jaren vijftig en zestig omvatte, handelt de derde serie over het meest recente schandaal.
Iedereen kent de grote lijnen van dit verhaal. De Britse prins Andrew besloot met de BBC te praten omdat hij het beu was dat de media zijn vriendschap met Jeffrey Epstein constant dik in de verf zetten. Na afloop van het gesprek met Emily Maitlis dacht hij het er goed vanaf te hebben gebracht, maar de uitzending bleek een pr-ramp. De vele kijkers zagen de prins verstrikt raken in zijn eigen leugens, wat het einde van zijn koninklijke carrière inluidde.
Vertrouwdheid met dit verhaal speelt wat in het nadeel van de miniserie, zeker na het recente verschijnen van Scoop, een Netflix-film over hetzelfde onderwerp. Waar die film gebaseerd is op de memoires van Samantha McAllister, de BBC-producent die het interview met prins Andrew verzekerde voor Newsnight, steunt A Very Royal Scandal op een boek van Emily Maitlis, de journaliste die het voor Andrew noodlottige interview afnam. Maar in feite hebben film en miniserie min of meer hetzelfde te vertellen, al komen in de miniserie de privélevens van Maitlis en Andrew wat meer aan bod.
A Very Royal Scandal moet het vooral hebben van de acteurs. Michael Sheen acteert zo overtuigend dat je gefascineerd zit toe te kijken. De makers laten, meer dan in de film, de toeschouwers een kijkje nemen in de psyche van Andrew. Deze man bedient zijn personeel geregeld met "Fuck off", prijst zichzelf als 'oorlogsveteraan' en denkt dat zijn gespeelde charme hem van alles vrij kan pleiten. De scènes met Andrew geven de serie karakteristieken van een vervolg op The Crown. Regisseur Julian Jarrold, bekend van oer-Britse drama's, was overigens een van de regisseurs van die hitserie.
In derde aflevering krijgt de stalker die Maitles jarenlang kwelde een plaats en wordt een link gelegd met de MeToo-beweging. Maitles vertelt haar man dat de arrogantie van de prins, de recente misbruikschandalen en die stalker in feite op één hoop mogen worden gegooid. Zoals veel andere mannen in bevoorrechte posities meende Andrew dat hij bepaalde rechten had (wat betreft vrouwen), die hij als vanzelfsprekend beschouwde. Dat hij die gedachte niet kon verbergen, werd zijn ondergang. Een didactische analyse van het schandaal, maar er schuilt zeker waarheid in.
A Very Royal Scandal is te zien bij NPO Start.