search

Ons nieuws van zondag 9 februari 2025

'The Agency': dat een spion niet verliefd mag worden wisten we al, maar deze serie hamert het er toch in
Recensie

'The Agency': dat een spion niet verliefd mag worden wisten we al, maar deze serie hamert het er toch in

Toppers onder de cast en crew, maar te veel dialoog en een onnodig ingewikkeld plot

Regie: Neil Burger, Zetna Fuentes, Grant Heslov, e.a. | Cast: Michael Fassbender (Martian), Jeffrey Wright (Henry), Saura Lightfoot-Leon (Danny), Richard Gere (Bosko), Harriet Sansom Harris (Dr. Blake), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 44-60 minuten | Jaar: 2024

Regisseur Joe Wright heeft enkele films gemaakt waarin muziek een belangrijk aspect is. In Atonement gaat bijvoorbeeld het tikken van een typmachine over op het ritme van de achtergrondmuziek. En Hanna is gefilmd op muziek die The Chemical Brothers speciaal hebben gemaakt in plaats van dat de filmmuziek is gebaseerd op de beelden. Wright regisseerde de eerste twee afleveringen van The Agency, maar laat daarin niets zijn van zijn oude handelsmerk zien. Hij lijkt nu eerder liefhebber van enorme zooms.

De missie van CIA-agent Martian in Afrika is afgelopen, dus hij moet weer terug naar zijn hoofdkwartier in Londen. Echter, tijdens zijn missie is hij oprecht verliefd geworden en wanneer de vrouw in kwestie in zijn eigen stad opduikt, begint dat zijn werk in de weg te zitten. En dan breekt er net ergens anders in de wereld een gevoelig conflict uit.

The Agency gaat over de onmogelijke balans tussen werk en privé wanneer je spion bent. Dat is in feite niets nieuws. Zo was er onlangs een serie met Eva Green die daarover ging en ook James Bond is al enkele keren verliefd geweest (onder anderen op Eva Green), wat altijd vrijwel direct op pijnlijke wijze eindigde. Maar deze serie gaat er iets verder in.

The Agency laat zien dat met deze functie je werk het enige in je leven kan zijn. Het kleinste beetje kwetsbaarheid of tijdelijk ergens anders prioriteit aan willen geven zit er simpelweg niet in. Sterker nog, er worden met regelmaat agenten gemarteld door mensen die zich voordoen als de vijand, puur om te testen of ze hun mond kunnen houden en dus nog geschikt zijn voor het werk.

Wat The Agency niet laat zien is wat daar tegenover staat. Alleen Martians redelijk (maar niet uitzonderlijk) luxueuze woning wordt getoond, die ook nog eens openlijk door zijn collega's in de gaten wordt gehouden. Meerdere personages ondergaan heel wat afgrijselijke werkomstandigheden naast de enorme druk. Maar wat ze motiveert wordt nooit duidelijk gemaakt, terwijl de nadruk behoorlijk op hun ellende ligt.

Daarnaast is dit de zoveelste spionagethriller waarin enorm veel wordt geluld. Maar helaas niet in kleurrijke zinnen en zelfs niets in teksten die ervoor zorgen dat de plotinformatie goed overkomt. Er wordt storend weinig visueel verteld en die haast onophoudelijke gesprekken vertellen in snel tempo letterlijk wat er op dat moment speelt. Er wordt aldus heel moeilijk gedaan om als complex en gelaagd over te komen.

Er lopen behoorlijk wat lijntjes: Martians geheime liefdesleven, de missie waar hij zich eigenlijk op zou moeten focussen, de dubieuze praktijken van Martians geliefde, de missie van een nieuwe jonge agente en ook nog de persoonlijke sores van een medewerker die een treetje lager op de ladder staat. Op een gegeven moment zijn er zelfs vier geheimzinnige codenamen. En dan is er ook nog een raamvertelling! Waarom is dit zo veel? Vermoedelijk omdat The Agency is gebaseerd op een Franse serie die vijf seizoenen liep en dit verhaal nog lange tijd door moet gaan.

Eigenlijk zonde, want Martians conflict is op zichzelf echt genoeg. Al vanaf de eerste paar minuten liegt hij tegen zijn werkgever over zijn gevoelens voor de vrouw die hij in Afrika heeft ontmoet. Hij is tot over zijn oren verliefd en gaat gevaarlijk ver om de relatie in stand te houden. Zij is getrouwd met een kennelijk gevaarlijke zakenman met hoge connecties, dus ook vanuit haar kant is hun affaire een enorm risico.

Gelukkig beschikt de serie over een sterrencast met onder meer Michael Fassbender, Jeffrey Wright, Jodie Turner-Smith en Katherine Waterston. Zelfs Richard Gere duikt weer eens op. Achter de schermen runt George Clooney de boel, samen met regisseur Joe Wright, die in de openingsafleveringen de strakke visuele stijl neerzet. Met meerdere grote namen in cast en crew zit het wel snor met de kwaliteit van de rest.

Wat in de weg zit is puur het onnodig ingewikkelde plot dat middels saaie gesprekken wordt overgebracht. Dat maakt het als kijker moeilijk om betrokken te raken, terwijl er eigenlijk genoeg te voelen valt. In ieder geval eindigt het seizoen niet met een afgeronde missie en op de valreep een opening naar een nieuw verhaal, maar met een veranderde status quo, een hoop onafgeronde zaken en een cliffhanger die benieuwd maken naar het reeds aangekondigde vervolgseizoen.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Åremorden': moord en doodslag in het hoge noorden
Recensie

'Åremorden': moord en doodslag in het hoge noorden

Inspiratiearme bewerking van de twee Åremorden-boeken van thrillerauteur Viveca Sten die in vijf afleveringen zijn gepropt.

Regie: Alain Darborg, Joakim Eliasson | Cast: Carla Sehn (Hanna Ahlander), Kardo Razzazi (Daniel Lindskog), Charlie Gustafsson (Anton Lundin), Francisco Sobrado (Raffe Herrera), Pia Johansson (Brigitta Grip), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 35-57 minuten | Jaar: 2025

De Zweedse Viveca Sten heeft inmiddels een aardige Billy volgeschreven. Het bekendst werd ze met haar Sandhamn-reeks, waarvoor ze zich liet inspireren door haar vakanties op het eiland Sandön, onderdeel van de archipel voor de kust van Stockholm. De seriebewerking The Sandhamn Murders loopt alweer tien seizoenen. De populariteit van de thrillerauteur vertaalt zich nu in een verfilming van haar Åremorden-mysteries, waarvan tot nu toe twee delen van de drukpers rolden.

De makers van de serie besloten beide boeken maar meteen in één seizoen te gooien. Een merkwaardige keuze die leidt tot twee ongerelateerde moordverhalen in een ongebalanceerd seizoen. De eerste drie afleveringen zijn een bewerking van het boek Verborgen in de Sneeuw en de twee laatste zijn gebaseerd op Verborgen in de Schaduw.

Wat er in ieder geval niet verborgen is, zijn de opzichtige personages die in meer of mindere mate betrokken lijken bij de misdaden die de Stockholmse Hanna Ahlander moet oplossen. Deze politierechercheur, gespecialiseerd in huiselijk geweld, heeft na een relatiebreuk de Zweedse hoofdstad verruild voor het vakantiehuis van haar zus in het noordelijk gelegen wintervakantieoord Åre. De relationele crisis is niet de enige reden voor haar vlucht. Het hoe en waarom wordt in een paar voetnoten beslecht.

Wanneer een tiener na een feestje niet thuiskomt, wordt een zoekactie op touw gezet waar ook Hanna, die toch niets beters te doen heeft, aan deelneemt. Als het meisje vervolgens vermoord wordt aangetroffen besluit ze de dunbezette politie-eenheid van Åre bij te staan. Samen met haar nieuwe collega en nieuwbakken vader Daniel probeert ze te achterhalen wie de dood van het meisje op zijn of haar geweten heeft.

In het licht verteerbare Åremorden wordt bij elk personage dat ten tonele verschijnt al vrij vlot diens functie in het verhaal keurig uitgelegd. Sten lijkt het plot te hebben uitgewerkt op een bierviltje en verwerkt vanwege Hanna's achtergrond als onderzoeker van huiselijk geweld nog even een lekker foute leraar in haar verhaal. Het resultaat is een slaafse invuloefening waarin niets aan het toeval of de verbeelding wordt overgelaten.

Dat laatste geldt eveneens voor het zeer matige tweede verhaal dat uiterst luguber aftrapt: op een sneeuwvlakte wordt het in stukjes gehakte lichaam van een lokale ondernemer gevonden. Genoeg om de kijker te boeien zou je denken, maar Sten en haar verfilmers verliezen kennelijk al snel de interesse. De focus wordt namelijk al halverwege de eerste aflevering (van dit tweede verhaal) verlegd naar een aanstaande moeder die de fysieke en geestelijke klappen van haar veeleisende echtgenoot mag opvangen.

Sten introduceert in de tweede helft van dit seizoen nog wat onafgewerkte en afgeraffelde verhaallijntjes. Onder meer over Daniel die met zijn echtgenote soebat over hun gedeelde ouderschap en een collega van Hanna die nog in de kast zit en het aanlegt met een verdachte. Hoewel de oogstrelende winterse setting genoeg potentie in zich herbergt, slagen de scenaristen er niet in om de dorpsgemeenschap van Åre enige sjeu mee te geven. En de ontknoping van het tweede verhaal is een regelrechte aanfluiting.

Maar het grootste raadsel is waarom de twee reeds verschenen boeken in deze reeks allebei in één seizoen zijn gepropt. In het nauwelijks denkbare geval dat Åremorden een eclatant succes wordt, is daarmee al meteen al het kruit verschoten. Ook dringt zich de vraag op waarom de twee magere plots van de boeken niet zijn benut om de personages, hun sores en hun mogelijke motieven wat meer volume te geven.

Naast deze amateuristisch uitgewerkte misdaadverhalen oogt onze eigen Baantjer als een meesterwerk. Zelfs de pogingen om enige actie in de speurmissies van Hanna en Daniel te gooien lopen uit op een deceptie. Het zoeken van een boekenkast in het onmetelijke magazijn van een vestiging van een Zweedse meubelgigant zorgt voor meer adrenaline. Zolang je er maar geen broddelwerk van Viveca Sten in zet.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Celda 211': enerverende maar rommelige serie moet vaak gebeurtenissen forceren om het verhaal te verlengen
Recensie

'Celda 211': enerverende maar rommelige serie moet vaak gebeurtenissen forceren om het verhaal te verlengen

Een mensenrechtenadvocaat raakt verzeild in een opstand binnen een Mexicaanse gevangenis.

Regie: Gerardo Naranjo, Jaime Reynoso | Cast: Diego Calva (Juan Olvera), Noé Hernández (Calancho), Karen Sandoval (Marisa), Ana Sofia Gatica (Helena), Alejandro Puente (Baldor), Roberto Duarte (Carajo), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 33-41 minuten | Jaar: 2025

Emilia Pérez, de gangstermusical die voor dertien Oscars is genomineerd, krijgt vanuit het land waar de film zich afspeelt veel kritiek. In Mexico vindt men het bepaald niet leuk dat de Franse regisseur Jacques Audiard hun land stereotypeert als een broedplaats van drugs, vermissingen, corruptie en geweld. Nee, dat is inderdaad niet prettig, maar het zijn spijtig genoeg wel de kanten van het Midden-Amerikaanse land die zich uitstekend lenen voor aangrijpend drama. Ook de serie Celda 211, die in Mexico zelf werd geproduceerd, stelt narcomisdaad en wijdverbreide corruptie centraal.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het gelijknamige boek is geschreven door een Spanjaard en dat er ook al een Spaanse filmversie van is gemaakt. Voor de Mexicaanse remake is de algemene structuur van het verhaal behouden, maar het plot is ingebed in de plaatselijke politieke, criminele en maatschappelijke situatie. In de film speelt de Baskische afscheidingsbeweging ETA een grote rol, maar in de serie zijn de drugskartels, corrupte ambtenaren en de Amerikaanse DEA de belangrijkste stukken op het bord.

Mensenrechtenadvocaat Juan Olvera is slechts een kleine pion te midden van al die grote krachten. Tijdens zijn bezoek aan een cliënt in de beruchte gevangenis van Ciudad Juárez krijgen twee rivaliserende bendes het met elkaar aan de stok en moet hij zich voordoen als gevangene om zijn huid te redden. De opstand is geregisseerd door invloedrijke mensen buiten de poorten die willen voorkomen dat een van de gevangenen, een accountant Fdie in een luxe cel binnen het complex verblijft, wordt uitgeleverd aan de Amerikanen.

De leider van de opstand heeft echter zijn eigen plannen. Hij gebruikt de accountant en een groep gijzelaars om op te komen voor de rechten van de gevangenen en zich te bevrijden van het juk van de kartels die voor hun eigen gewin bereid zijn iedereen voor de bus gooien. De gangster Calancho wordt zo het boegbeeld van een verzetsbeweging die zowel de corrupte als de goedwillende autoriteiten (het verschil is vaak enorm diffuus) voor het blok zet.

De situatie van Juan wordt ondertussen steeds uitzichtlozer, want alle partijen manipuleren hem om dingen te doen die bepaald niet binnen de taakomschrijving van een mensenrechtenadvocaat vallen. Hij ontwikkelt zich tot de rechterhand van Calancho ("Jij wordt het vriendelijke gezicht van de rellen!"), maar is tegelijkertijd een mol voor de gevangenisdirectie die alles vanuit een veilig deel van het cellencomplex aanschouwt. En dan is zijn vrouw ook nog eens hoogzwanger!

Het moge duidelijk zijn, Celda 211 heeft een overvol plot. De serie doet haar best om zoveel mogelijk te focussen op de emotionele en morele reis van Juan, maar allerlei nevenpersonages en andere elementen krijgen ook hun eigen plotlijn. Er zijn voodooachtige rituelen, bendehiërarchie, media die verslag doen van de betogers buiten de gevangenis, een gouverneur die herkozen wil worden, een DEA-afdeling die clandestien in Mexico opereert en de Nationale Garde waarvan niet duidelijk is hoe, wanneer en waarom die in zal grijpen.

De serie heeft moeite om al die plotlijnen te integreren tot een vloeiend en begrijpelijk geheel. Soms volgen de beslissende gebeurtenissen elkaar in razend tempo op, maar op andere momenten zakt het tempo in en lijkt sprake van een herhaling van zetten. Dat laatste geldt met name voor de ontwikkelingen rond de accountant. Zijn rol in het verhaal is voornamelijk ervoor zorgen dat de politie niet meteen met grof geweld de gevangenis binnenvalt, maar die insteek voelt geforceerd en het is vaak niet logisch hoe de belangen en motieven hieromtrent veranderen.

Een van de hoofdpersonages zegt op een gegeven moment: "Deze opstand slaat nergens meer op." En dat gevoel bekruipt de kijker ook bij tijd en wijle. Er zijn zeker enerverende en tragische momenten, die vooral hard aankomen dankzij de sterke rollen van Diego Calva als Juan en Noé Hernández als Calancho, maar de gebeurtenissen binnen deze beperkte setting zijn vaak te toevallig en te ongeloofwaardig om een volledig meeslepende kijkervaring te bieden. Misschien hadden de Spanjolen het toch bij het rechte eind door dit verhaal in een speelfilm te vatten in plaats van het uit te rekken over een zesdelige televisieserie.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek de verassende nieuwkomers op Prime Video deze week: Wat je niet mag missen
Series / Releaselijsten

Ontdek de verassende nieuwkomers op Prime Video deze week: Wat je niet mag missen

Deze week kun je op Prime Video genieten van een perfecte mix van luchtig vermaak en angstaanjagende actie.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

Beast Games


Verschijnt op: Donderdag 13 februari | Release: Seizoen 1 - aflevering 10 | Genre: Reality-TV / Spelprogramma | Kijk op: Prime Video

Maar liefst 1000 deelnemers doen mee aan zenuwslopende fysieke en mentale uitdagingen om vijf miljoen dollar te winnen. Week na week gebruiken de deelnemers hun kracht en verstand om in de wedstrijd te blijven in de hoop die miljoenen te winnen.



Invincible


Verschijnt op: Donderdag 13 februari | Release: Seizoen 3 - aflevering 4 | Genre: Animatie / Drama / Fantasy | Kijk op: Prime Video

Als Mark Grayson op zijn zeventiende zijn superkrachten erft, wordt hij net als zijn vader een van de grootste superhelden op aarde. Al zijn dromen komen uit – tot een schokkende gebeurtenis alles verandert.



Newtopia


Verschijnt op: Vrijdag 7 februari | Release: Seizoen 1 - aflevering 3 | Genre: Actie / Komedie / Horror | Kijk op: Prime Video

Jae-yoon, een dienstplichtige soldaat, en z’n vriendin Young-joo maken het over de telefoon uit, maar een zombie-uitbraak schudt de wereld op. Er wordt ’n nationale ramp uitgeroepen, 'n vliegtuig stort neer, en Jae-yoon en z’n eenheid komen vast te zitten bovenop ’n wolkenkrabber in Seoel. Young-joo gaat de met zombies gevulde straten op om hem te vinden. Kan hun liefde de Apocalyps overwinnen?



Overige series nieuw op Prime Video


Hieronder de overige series die deze week op Prime Video verschijnen.

12 februari: Are You Smarter Than a Celebrity (seizoen 1 - aflevering 20) - Spelprogramma / Reality-TV - Een volwassen deelnemer sluit zich aan bij een klas vol beroemdheden om vragen op basisschoolniveau over uiteenlopende onderwerpen te beantwoorden, met een kans om $100.000 te winnen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Volgende hitserie van SkyShowtime met grote namen is vanaf morgen te streamen
Series / Specials

Volgende hitserie van SkyShowtime met grote namen is vanaf morgen te streamen

Bekijk de spannende nieuwe spionagethriller 'The Agency' vanaf maandag op SkyShowtime.

De nieuwe spionagethriller The Agency verschijnt morgen op SkyShowtime. Wil jij weten of de serie iets voor jou is? Wij beantwoorden 5 vragen, zodat je een idee krijgt.

Waar gaat The Agency over?


De serie volgt de CIA-agent Martian die wordt teruggeroepen naar het London Station, waardoor hij zijn bestaan als undercoveragent moet opgeven. Als hij terugkomt wordt hij geconfronteerd met zijn oude geliefde Sami Zahir, wat leidt tot een hernieuwde romance.

Tegelijkertijd raakt Martian door zijn missie verstrikt in een gevaarlijk spel van spionage en internationale intriges. Zijn carrière begint hierbij te botsen met zijn persoonlijke gevoelens, wat zorgt voor een dilemma.

Waar is de serie op gebaseerd?


The Agency is gebaseerd op de Franse serie Le Bureau des Légendes, of wel The Bureau. Deze serie ging in première in 2015 en kreeg in totaal 5 seizoenen.

Wie spelen er in de serie?


In de serie zien we onder anderen Michael Fassbender (X-Men: First Class, 12 Years a Slave), Jodie Turner-Smith (Queen & Slim, The Acolyte), Jeffrey Wright (Westworld, The Batman), Richard Gere (Pretty Woman, Chicago) en Katherine Waterston (Fantastic Beasts and Where to Find Them, Alien: Covenant).



Kun je de serie in één weekend kijken?


Nee, helaas kun je de serie niet meteen bingewatchen. De afleveringen verschijnen namelijk wekelijks. Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen.

Voor wie is dit een aanrader?


Je moet The Agency zeker gezien hebben als je fan bent van spannende spionagethrillers, zoals Homeland, Slow Horses, The Night Manager en The Recruit.

The Agency bekijk je vanaf maandag 10 februari wekelijks op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bespaar je de moeite en ontloop deze tv-serie gebaseerd op leuke scifi-film: "slaapverwekkend"
Series / Specials

Bespaar je de moeite en ontloop deze tv-serie gebaseerd op leuke scifi-film: "slaapverwekkend"

Laat deze scifi-serie aan je voorbijgaan: een zeer middelmatige filmadaptatie.

In 1994 kwam de spannende sciencefiction film Timecop uit. Deze film werd al snel enorm populair en enkele jaren later kwam er een gelijknamige serie uit, gebaseerd op de iconische film. Helaas viel deze erg tegen, maar waarom eigenlijk?

De originele film is geregisseerd door Peter Hyams, vooral bekend van zijn werk als regisseur van paranoiathriller Capricorn One (1977).

De hoofdrollen worden gespeeld door niemand minder dan Jean-Claude Van Damme, Mia Sara en Ron Silver. De film is gebaseerd op de stripreeks van Dark Horse Comics en bracht meer dan 100 miljoen dollar op.

Het plot


In Timecop moet Time Enforcement Commission (TEC)-agent Max Walker in opdracht van de overheid misdadigers opsporen die om gevaarlijke redenen tijdreizen. Zijn grootste missie is te voorkomen dat zakenman McComb een jongere versie van zichzelf waarschuwt voor een mislukte deal.



De serie


De gelijknamige serie ging in 1997 in première en is gemaakt door Mark Verheiden, vooral bekend van zijn werk aan de serie Falling Skies.

Deze serie speelt zich af in 2007. Tijdreizen is heel normaal, maar de geheime technologie hierachter is gelekt. Daarom wordt de Time Enforcement Commission (TEC) opgericht.

Slechte recensies


Helaas viel de originele film veel meer in de smaak bij recensenten. Zo ook bij Julio Martinez van Variety. Hij schrijft over de serie:

"Het was misschien wel een hit op de strippagina en het grote scherm, maar ABC's uitstapje naar futuristische tijdreizen van agenten en boeven is een regelrechte nachtmerrie."
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Sterk ontvangen misdaadserie verovert Netflix door "de gedaante van Kaitlyn Dever"
Series / Nieuws

Sterk ontvangen misdaadserie verovert Netflix door "de gedaante van Kaitlyn Dever"

De nieuwe Netflix-serie Apple Cider Vinegar is overduidelijk een aanrader.

Netflix zette eerder deze week een compleet nieuwe Original online en deze lijkt nu de aandacht van de abonnees van de streamingdienst op te gaan eisen. Apple Cider Vinegar is sterk ontvangen en staat nu op de achtste plaats in de Netflix Top 10 en zal waarschijnlijk nog verder stijgen.

Het zesdelige Apple Cider Vinegar, gebaseerd op het boek The Woman Who Fooled the World van Beau Donelly en Nick Toscano,wordt door Netflix omschreven met termen als Provocerend, Drama en Opmerkelijke soundtrack. De hoofdrollen worden vertolkt door Kaitlyn Dever, Alycia Debnam-Carey, Aisha Dee en Ashley Zukerman.

Degelijke ontvangst


Apple Cider Vinegar wordt heel positief ontvangen. Op Rotten Tomatoes heeft de biografische misdaadserie een Tomatometer-score van 82 procent op basis van 34 recensies, met een gemiddelde score van 7,4. De IMDb noteert een 7,1.

"Apple Cider Vinegar's kritiek op kwakzalvers, die het zure verhaal in een suikerlaagje heeft gehuld, krijgt een memorabele gedaante in de strakke vertolking van Kaitlyn Dever," luidt de critics consensus op Rotten Tomatoes.

Nu te zien


Als je Apple Cider Vinegar graag wilt bekijken, dan is de serie nu op Netflix beschikbaar.



De synopsis: Twee jonge vrouwen promoten wellnessremedies om dodelijke ziekten te genezen, maar terwijl ze hun leven ontrafelen, misleiden ze de wereld, zowel onbewust als bewust.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Invincible'-animatiehit van Prime Video bewijst dat het superheldengenre springlevend is
Series / Nieuws

'Invincible'-animatiehit van Prime Video bewijst dat het superheldengenre springlevend is

Grote Marvel-producties trekken minder publiek, maar dit betekent niet dat het genre dood is.

Nadat in het afgelopen decennium de kijkers werkelijk een stortvloed aan films en series voorbij hebben zien komen, is het niet verwonderlijk dat grote producties een tegenvallende score hebben. Een serie als Invincible, die inmiddels bezig is aan het derde seizoen, bewijst echter dat er meer speelt dan oververzadiging.

De strip van Robert Kirkman werd door hemzelf bewerkt tot een serie die hoge ogen gooit. Variety sprak met Kirkman op de avond van de seizoenspremière in Los Angeles.

Middelmaat


De maker is van mening dat het genre bekend is bij de kijkers en je dus met iets origineels moet zien te komen. Kirkman: "Ik denk niet dat superheldenvermoeidheid bestaat. Eerder is het zo dat films en series in dit genre tegenwoordig overal zijn. Je komt dus niet meer weg met middelmatige kwaliteit, maar moet echt iets origineels neerzetten. Dat vind ik juist zo boeiend".

Het verhaal van Invincible kan gerust origineel genoemd worden. De hoofdpersoon is een puber die de zoon is van een superheld. Hoofdrolspeler Jay Pharoah (Bulletproof/Zandale Randolph) denkt dat je hierdoor een band ontwikkelt met de personages. "Dat maakt 'Invincible' anders. Normaal gesproken boeit het je niet of iemand opgeblazen wordt of niet," aldus de acteur.

Vervolg


Hoewel het er stevig aan toegaat in de serie, is het verhaal dus gebouwd op de dynamiek tussen de personages. Dit valt duidelijk goed bij het publiek: Invincible is inmiddels vernieuwd met een vierde seizoen. Je kunt de serie streamen op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 2024-film heb je waarschijnlijk nog niet gezien: "zenuwslopend historisch drama"
Films / Specials

Deze 2024-film heb je waarschijnlijk nog niet gezien: "zenuwslopend historisch drama"

'Small Things Like These' is vanaf donderdag te zien op Pathé Thuis.

De geweldig beoordeelde historische film Small Things Like These kwam uit in 2024, maar er is een grote kans dat je hem nog niet gezien hebt. Daar kan heel binnenkort verandering in komen, want vanaf donderdag staat hij op Pathé Thuis.

Small Things Like These is een Ierse historische dramafilm uit 2024, geregisseerd door Tim Mielants. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Claire Keegan uit 2021 en tot film bewerkt door Enda Walsh.

Dilemma


De film speelt zich af in 1985 in een klein Iers stadje en volgt Bill Furlong, een kolenhandelaar en vader van vijf dochters. Tijdens een van zijn leveringen aan het plaatselijke klooster ontdekt hij een jonge vrouw genaamd Sarah, die opgesloten zit in een schuur.

Deze vondst confronteert Bill met de gruwelijke praktijken van de Magdalene Laundries, instellingen voor 'gevallen vrouwen' waar zij worden uitgebuit door nonnen. Bill komt terecht in een dilemma: gaat hij net als de rest van de gemeenschap negeren wat hij gezien heeft, of gaat hij Sarah helpen?

Cast


De rol van Bill wordt gespeeld door Cillian Murphy, onder andere bekend van Oppenheimer en Peaky Blinders. Als zijn vrouw Eileen zien we Eileen Walsh (The Magdalene Sisters, Eden).

Daarnaast zien we in de film Michelle Fairley (Game of Thrones, Suits) als Mrs. Fairley, Emily Watson (Breaking the Waves, Chernobyl) als Sister Mary, Clare Dunne (Herself, Kin) als Sister Carmel en Zara Devlin (Ann) als Sarah.

Pathé Thuis


Small Things Like These wordt geweldig beoordeeld door recensenten, met een score van 93% op Rotten Tomatoes. De critics consensus: "het voortreffelijke acteerwerk van Cillian Murphy vormt de basis voor Small Things Like These en tilt een soms zenuwslopend historisch drama naar een hoger niveau".

Bekijk Small Things Like These vanaf donderdag 13 februari op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze afgeronde Netflix-serie is een van de meest binge-waardige ooit gemaakt
Series / Specials

Deze afgeronde Netflix-serie is een van de meest binge-waardige ooit gemaakt

De misdaaddramaserie 'Ozark' op Netflix is een geweldige serie die je kunt bingen.

Er zijn heel wat goede series die je kunt bingen, maar een van de meest binge-waardige series die je zeker eens moet zien is Ozark. Deze misdaaddramaserie werd gecreëerd door Bill Dubuque en Mark Williams en liep van 2017 tot 2022 gedurende vier seizoenen.

De hoofdrollen worden vertolkt door Jason Bateman en Laura Linney als Marty en Wendy Byrde, een getrouwd stel dat met hun gezin naar de Lake of the Ozarks verhuist om hun werk als geldwassers voor een Mexicaans drugskartel voort te zetten. Bateman is tevens regisseur en uitvoerend producent van de serie.

Resort


Naast Bateman en Linney spelen ook Sofia Hublitz, Skylar Gaertner, Julia Garner, Jordana Spiro, Lisa Emery en Damian Young mee in de serie. De eerste drie seizoenen bestaan elk uit 10 afleveringen. Het vierde en laatste seizoen, dat werd uitgebracht in twee delen, telt 14 afleveringen.

Ozark speelt zich af in een bescheiden resort aan het water bij Lake of the Ozarks, geïnspireerd door het Alhonna Resort and Marina. Seriebedenker Dubuque werkte daar in de jaren tachtig als havenmedewerker terwijl hij studeerde aan een universiteit in Missouri.

FBI-agent


Om Ozark zo realistisch en geloofwaardig mogelijk te maken wat betreft het uitbeelden van witwaspraktijken, haalden de scenarioschrijvers een FBI-agent die gespecialiseerd is in financiële misdrijven naar de schrijverskamer.



Daarnaast schakelden ze een hedgefondsbeheerder in om meer inzicht te krijgen in het verplaatsen van grote sommen geld. Beam Solutions, een bedrijf gespecialiseerd in financiële compliance-software, beschouwde de nauwkeurigheid van de serie als "zowel plausibel als zeer creatief."

Positieve recensies


Ozark kreeg gedurende de hele looptijd positieve recensies van critici, met bijzondere lof voor de toon, regie, productiewaarde en acteerprestaties (met name die van Bateman, Linney en Garner). Op Rotten Tomatoes heeft de serie dan ook een score van 82%. Vooral het derde seizoen werd lovend ontvangen en heeft een score van 98%.



De serie ontving in totaal 45 Emmy Award-nominaties, waaronder drie voor Beste Dramaserie. Bateman won in 2020 de prijs voor Beste Regie voor een Dramaserie, terwijl Garner driemaal werd bekroond met de Emmy Award voor Beste Actrice in een Bijrol in een Dramaserie, in 2019, 2020 en 2022. Bateman ontving daarnaast twee Golden Globe-nominaties voor Beste Acteur in een Dramaserie.

Kijken?


Wil je Ozark zien? Je kunt de volledige serie bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe serie met 'True Detective'-acteurs Woody Harrelson en Matthew McConaughey krijgt eindelijk vorm!
Series / Nieuws

Nieuwe serie met 'True Detective'-acteurs Woody Harrelson en Matthew McConaughey krijgt eindelijk vorm!

Na een lange radiostilte kwam er onlangs een update over het project.

Bijna twee jaar geleden berichtten wij over een nieuwe serie met deze twee Hollywoodveteranen, die privé al jarenlang goed bevriend zijn. Het is inmiddels duidelijk dat er nog steeds aan deze productie gewerkt wordt.

Harrelson en McConaughey spelen een fictieve versie van zichzelf in een komedieserie die zich af zal spelen op McConaugheys ranch in Texas. Deadline bericht over de casting van zijn moeder.

Fictieve versie


Dit blijkt niemand minder dan Holland Taylor, die de rol zal spelen van Ma Mae. Wanneer de fictieve Harrelson met zijn gezin bij zijn goede vriend intrekt, krijgt hij er dus een 'stiefmoeder' bij.

Taylor heeft een gevarieerde carrière, met rollen in films, televisie én op Broadway. Voor haar rol in The Practice won zij destijds een Emmy Award. De overige castleden zijn momenteel nog niet bekend en er is ook nog geen titel voor de serie.

Overig


David West Read, bekend van The Big Door Prize, is betrokken als showrunner en uitvoerend producent van de serie. Dit doet hij samen met Harrelson, McConaughey, David Ellison, Dana Goldberg, Matt Thunell, Bill Bost en Jeremy Plager. We houden jullie uiteraard op de hoogte.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies voor 'Clean Slate': Met 88% op Rotten Tomatoes een dikke aanrader?
Series / Nieuws

Eerste recensies voor 'Clean Slate': Met 88% op Rotten Tomatoes een dikke aanrader?

Recensenten oordelen over Clean Slate: Maakt Prime Video een sterke start met deze serie?

Onlangs is de gloednieuwe komedieserie Clean Slate in première gegaan op Prime Video. De beste critici op Rotten Tomatoes hebben de serie gebingewatched en hun eerlijke mening gegeven. Zo weet jij precies of dit seizoen de moeite waard is of niet.

Deze nieuwe komedieserie is gemaakt door Laverne Cox, George Wallace en Dan Ewen. Cox en Wallace spelen ook de hoofdrollen: Desiree, een transvrouw, en Harry Slate, de vader van Desiree.

Rotten Tomatoes


In Clean Slate keert Desiree na 23 jaar terug naar haar oude huis in Alabama om haar vader te bezoeken. Harry verheugt zich op het zien van zijn zoon en heeft geen idee dat Desiree nu een transvrouw is.

Het eerste seizoen van Clean Slate wordt enorm goed beoordeeld door de critici op Rotten Tomatoes zij belonen dit eerste seizoen met een fantastische score van 88%.

Zeer actueel en behoorlijk goed


"Het punt van Clean Slate, namelijk openstaan ​​voor andere standpunten en diversiteit omarmen, had niet actueler of potentieel controversiëler kunnen zijn. Zelfs vanuit het hiernamaals zorgt Norman Lear (uitvoerend producent) voor wat goede problemen en een behoorlijk goede tv-sitcom," aldus David Bianculli van NPR.



Ook Aramide Tinubu van Variety is onder de indruk van het acteerwerk: "De serie is oprecht, goed geacteerd en heeft prachtige representaties van de LGBTQIA+-gemeenschap."

Ze heeft echter een kritische noot over de humor: "De komedie is over het algemeen middelmatig en springt niet echt van het scherm."
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek deze Scandinavische mysteriethriller op NPO Start nog vandaag
Series / Specials

Ontdek deze Scandinavische mysteriethriller op NPO Start nog vandaag

Voor liefhebbers van spanning en mysterie binnen de wereld van recherche is deze serie een absolute aanrader.

Als er één type serie is waar Nederlanders gek op zijn, dan is het wel de Scandinavische thriller. De NPO heeft een omvangrijke catalogus vol met dit genre, en vandaag lichten we een van de topseries uit.

Keiharde actie en aangrijpende momenten komen samen in de intense thriller Before We Die, van makers Wilhelm Behrman en Niklas Rockström. Met sterke vertolkingen van Marie Richardson, Adam Pålsson en Magnus Krepper duik je in de geheimzinnige wereld van informanten.

Gemengde gevoelens


Before We Die is een intense thriller die wisselende reacties oproept. Op IMDb scoort de serie een solide 7,7 bij meer dan vijfduizend gebruikers, terwijl de waardering op Rotten Tomatoes met 50% een stuk gemengder uitvalt.

Het publiek ziet Before We Die als een sterke toevoeging aan het 'Nordic Noir'-genre. De sfeervolle locaties, strakke regie en vlotte montage zorgen voor een goed tempo, terwijl de gelaagde personages en overtuigende acteerprestaties de serie naar een hoger niveau tillen.

Kijken op NPO Plus


Er is voorlopig genoeg te ontdekken van Before We Die. Stream alle twee de seizoenen op NPO Plus.



Synopsis: Rechercheurs Hanna Svensson en Björn maken nog altijd jacht op een misdaadsyndicaat dat geleid wordt door de Kroatische familie Mimica. Tijdens hun onderzoek stuiten ze op een groep corrupte politiemensen, maar het spoor lijkt dood te lopen. Wanneer er cruciale informatie blijkt te worden gelekt, staat Hanna voor de moeilijke taak om uit te zoeken wie daarvoor verantwoordelijk is.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SkyShowtime's succesvolle misdaadthriller krijgt versterking van 'Sopranos'- en 'The Walking Dead'-veteranen
Series / Nieuws

SkyShowtime's succesvolle misdaadthriller krijgt versterking van 'Sopranos'- en 'The Walking Dead'-veteranen

De serie had al genoeg aanzien, maar de producenten besloten alsnog een extra stap te zetten voor nog meer kwaliteit.

Door de samenwerking met filmmaker Taylor Sheridan heeft streamingdienst Paramount+ goud in handen. De hits stapelen zich op, en nu krijgt het succesvolle project Mayor of Kingstown voor het vierde seizoen versterking van Hollywood-zwaargewichten.

De spannende misdaadthriller, met Jeremy Renner in de hoofdrol, heeft al drie succesvolle seizoenen achter de rug. Nu het volgende hoofdstuk eraan komt, is het bekend geworden dat topacteurs Edie Falco en Lennie James zich bij de cast voegen.

Acteurs van formaat


Edie Falco, bekend van haar rol in de donkere komedie Nurse Jackie (waarvoor ze in 2010 een Emmy won), heeft haar stempel gedrukt op de televisiewereld. Maar voor de meeste kijkers blijft ze onvergetelijk als Carmela Soprano, de vrouw van Tony in de legendarische HBO-serie The Sopranos.

Lennie James is een veelzijdige Britse acteur, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver en toneelschrijver, met een indrukwekkend oeuvre zowel voor als achter de schermen. Zijn meest iconische tv-rol is ongetwijfeld die van de getroebleerde vader Morgan Jones in AMC's The Walking Dead.

Gangsters, corruptie en justitie


Kingstown is een stad waar het gevangeniswezen de belangrijkste economische factor is, maar tegelijkertijd wordt het geteisterd door corruptie op alle niveaus van de overheid. Het is aan de net aangestelde burgemeester Mike McLusky (Renner) om de gevaarlijke taak op zich te nemen: de balans tussen alle partijen zien te bewaren.



Na het ernstige ongeluk van Renner was het de vraag of Mayor of Kingstown ooit nog zou terugkeren. Gelukkig is hij inmiddels volledig hersteld, en het lijkt erop dat de hitserie op SkyShowtime voorlopig nog geen einde gaat kennen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.