search

Ons nieuws van donderdag 20 februari 2025

'A Thousand Blows': vooral een trailer voor wat hopelijk nog komen gaat
Recensie

'A Thousand Blows': vooral een trailer voor wat hopelijk nog komen gaat

De makers van Peaky Blinders stappen overmoedig in de ring, terwijl ze eigenlijk langer hadden moeten sparren.

Regie: Dionne Edwards, Katrin Gebbe, Ashley Walters, e.a. | Cast: Malachai Kirby (Hezekiah), Erin Doherty (Mary), Stephen Graham (Sugar), Jason Tobin (Lao), James Nelson-Joyce (Treacle), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 44-55 minuten | Jaar: 2025

Met A Thousand Blows maakt Steven Knight na Peaky Blinders opnieuw een serie over bendegeweld in het oude Engeland. Ditmaal niet over criminelen met flatcaps in Manchester, maar gefocust op een Londense bende die uitsluitend uit vrouwen bestaat. Of ligt de nadruk toch op de Jamaicaanse immigranten die in Londen een beter leven hopen te vinden? Of is dit eigenlijk vooral een serie over de ondergrondse bokswereld? De makers lijken het zelf ook niet helemaal te weten...

De naïeve, maar gebroken Hezekiah arriveert met zijn broer in het Victoriaanse Londen voor een unieke carrièremogelijkheid: een opleiding tot leeuwentemmer. Tijdens zijn zoektocht naar een werkgever ontmoet hij Mary, een pittige dame die de leiding heeft over de Forty Elephants, de enige vrouwelijke bende in Londen. Maar hij stuit ook op de knorrige en extreem conservatieve bokser Sugar, die niets liever wil dan Hezekiah in de ring knock-out slaan.

A Thousand Blows klampt zich vast aan deze drie stereotiepe hoofdpersonages, maar gaat uiteindelijk vooral over boksen en de machtsverhoudingen die binnen de ring ontstaan. Hierdoor hangen serieuze thema's als feminisme, racisme en klassenongelijkheid als een dikke laag smog over het verhaal. Zelfs wanneer klassenongelijkheid centraal wordt gesteld, lijkt de serie zich daarin te verliezen. Doordat geen enkel element genoeg aandacht krijgt, voelen de personages flets en kunnen zij op geen enkele manier hun relaties emotioneel onderbouwen.

Wat niet helpt, is dat de vele personages in stoomtreinvaart worden geïntroduceerd. Daar lijdt ook het verhaal onder, want in plaats van een logische vertelling heeft A Thousand Blows een web vol personages, zonder te weten waar die zich naartoe zullen ontwikkelen. Hierdoor voelt alles als een trailer, een compilatie van losse flarden die mogelijk ooit aan elkaar zullen worden geknoopt. Maar in ieder geval niet in dit seizoen.

Ook de vreemde structuur helpt niet mee. Na drie voortkabbelende afleveringen die enkel dienen voor plotuitleg, presenteert de vierde ineens een grote climax. Daarmee wordt de (amper aanwezige spanningsboog) direct in tweeën gehakt. In de twee resterende afleveringen keldert en piekt A Thousand Blows, zowel in emoties als veel te luide vechtscènes, op een haast bipolaire manier.

Deze kneuterige narratieve keuzes leiden af van het sterkste element van de serie: het voel- en ruikbare decor. Alles oogt goor, zweterig en plakkerig. De immersie is daarmee direct bewerkstelligd, maar die onderstreept vooral hoezeer het verhaal daarbij achterblijft. Doodzonde, gezien de hoeveelheid tijd en moeite die overduidelijk in de sets is gestoken.

Dat A Thousand Blows vooral als een trailer aanvoelt, wordt bevestigd aan het slot. Want na een halfgaar einde verschijnen daar plots de woorden "To be continued…", gevolgd door een compilatie van actie, oneliners en drama. Hoewel deze beelden er veelbelovend uitzien en Steven Knight voor het reeds bevestigde tweede seizoen spreekt van "higher stakes", is het na deze lauwwarme zes afleveringen maar zeer de vraag of die belofte kan worden nagekomen.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Surface' seizoen 2: een geheugenverliesthriller die net zo Hitchcockiaans is als 'De Fabeltjeskrant'
Recensie

'Surface' seizoen 2: een geheugenverliesthriller die net zo Hitchcockiaans is als 'De Fabeltjeskrant'

Gugu Mbatha-Raw verdient zo veel beter dan dit lamlendige vervolgseizoen.

Regie: Ed Lilly, Jon East, e.a. | Cast: Gugu Mbatha-Raw (Sophie Ellis), Millie Brady (Eliza), Gavin Drea (Callum Walsh), Phil Dunster (Quinn Huntley), Rupert Graves (Henry Huntley), Oliver Jackson Cohen (James Ellis), Freida Pinto (Grace), Tara Fitzgerald (Anne), Joely Richardson (Lady Huntley), Julian Glover (William Huntley), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 39-52 minuten | Jaar: 2025

Met Surface meende showrunner Veronica West de televisieversie van een Hitchcock-klassieker te brengen, maar voor het eerste seizoen leverden zij en haar co-scenaristen scripts af die kant noch wal raakten. Wie verwacht dat zij zich weten te herpakken met het tweede seizoen komt bedrogen uit, want dat blijkt nog rampzaliger dan het eerste. Op de hoofdrol van Gugu Mbatha-Raw en het glossy camerawerk na is er niets dat deze serie de moeite waard maakt.

In het eerste seizoen maakten we kennis met Sophie, een Britse in San Francisco die probeerde zelfmoord te plegen door van een ferry te springen. Ze overleefde de val, maar kampte sindsdien met geheugenverlies. Sophie begon te vermoeden dat haar Amerikaanse echtgenoot niet zuiver op de graat was en kreeg daarvoor bewijzen van een undercoveragent. Uiteindelijk werd het haar te heet onder de voeten en veinsde ze een nieuwe zelfmoord, nam een andere identiteit aan en verkaste naar geboortestad Londen.

Op dat moment gaat het tweede seizoen van start. Was het eerste seizoen een niet mis te verstane, maar compleet ridicule, hommage aan Alfred Hitchcocks Vertigo, daar wil seizoen twee de thrillerversie zijn van de Elektra-mythe. Sophie betreedt ditmaal de wereld van de Britse aristocratie door haar vroegere vriendin Eliza Huntley te benaderen, die mogelijk meer weet over de verdwijning van haar moeder. Een journalist die eropuit is de oppermachtige Huntley-familie te ontmaskeren belooft Sophie bij te staan in haar queeste. Maar een oude bekende komt roet in het eten gooien.

Seizoen twee staat min of meer los van seizoen één. Er is een andere locatie, een ander verhaal en andere nevenpersonages. Slechts een enkel belangrijk personage keert terug, maar alleen om de zoektocht van Sophie wat chaotischer te maken. Vermoedelijk was er slechts één seizoen gepland, maar plantten de schrijvers daarin de kiemen voor een tweede. Afgaand op de inhoud en (gebrekkige) kwaliteit van dat nieuwe seizoen hadden ze geen enkel idee wat voor plot uit die kiemen zou ontspruiten.

Opnieuw trekt showrunner West zich niets aan van essentiële verhaalconventies. Zo krijgt Sophie het advies om via een privéfeestje te infiltreren bij de familie Huntley, waarna vijf minuten later een uitnodiging uit de hemel valt. Handig, nietwaar? Personages met wraakzuchtige bedoelingen duiken plots op als reddende engelen, 'verrassende' wendingen staan los van het hoofpersonage, climaxen blijken anticlimaxen en met het geheugenverlieselement wordt niets meer gedaan. De structuur is dusdanig amateuristisch dat het hallucinant wordt.

Dat geldt ook voor de dialogen. Binnen een aflevering vragen personages elkaar meerdere keren: "Can I ask you a question?" Antwoord: "Sure." Een typisch voorbeeld van extreem lui schrijfwerk. Eliza stelt Sophie minstens twee keer een andere clichévraag: "Can we talk in private?" Dan blijkt ze niets te zeggen te hebben en stuurt ze haar vriendin boos weg. Waarom zit die scène dan in de serie? De meeste acteurs, veroordeeld tot het spelen van eendimensionale personages, weten niet hoe ze hun clichézinnetjes moeten brengen en gaan dan ook de mist in.

Waarom moest er per se een tweede seizoen van Surface komen? De negatieve recensies van het eerste seizoen maakten blijkbaar geen indruk op Apple TV+. Vermoedelijk wilde de streamingsdienst de relatie met producente Reese Witherspoon en haar productiebedrijf Hello Sunshine niet onder druk zetten. Want dat bedrijf levert ook The Morning Show, de op een na best bekeken serie van Apple TV+. Afgaand op de laatste scène komt er mogelijk ook nog een derde seizoen. Ik ga in ieder geval niet meer kijken.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Berlin ER': meer wee dan wel op de spoedeisende hulp van een krankzinnig druk ziekenhuis
Recensie

'Berlin ER': meer wee dan wel op de spoedeisende hulp van een krankzinnig druk ziekenhuis

Het bekijken van deze Duitse ziekenhuisserie is een intensieve bezigheid.

Regie: Fabian Möhrke, Alex Schaad | Cast: Haley Louise Jones (Zanna), Slavko Popadic (Ben), Safak Sengül (Emina), Bernhard Schütz (Olaf), Samirah Breuer (Olivia), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 45-48 minuten | Jaar: 2025

Dr. Zanna Parker is het nieuwe afdelingshoofd van de spoedeisende hulp in het noodlijdende Berlijnse ziekenhuis KRANK. Ze is de vierde nieuweling in die functie binnen een halfjaar. De werkdruk en financiële (on)mogelijkheden zijn namelijk slopend. De directeur die haar rondleidt windt er geen doekjes om: wat hem betreft was de SEH al lang gesloten, want deze levert geen geld op. Zanna weet dat ze aan een schier onmogelijke taak begint.

En toch laat ze zich op haar eerste dag verrassen. Ze krijgt de telefoon voor het afdelingshoofd in haar handen geduwd en moet het verder maar uitzoeken. De verpleging en artsen stellen zich zelfs uitermate vijandig op. Ze zien Zanna slechts als een passant die in de weg loopt. Vooral de drugsverslaafde traumachirurg Ben gunt haar geen blik waardig en heeft maar één advies: "Ga terug naar München." Zanna is echter voor geen kleintje vervaard. Als iemand haar naam als hoofdarts van het roosterbord wist, pakt ze een vork en krast hem erin.

Berlin ER doet op aangrijpende wijze verslag van de hectische gebeurtenissen in de periode die volgt na Zanna's aanstelling. De immense druk is constant voelbaar. Patiënten en behandelingen volgen elkaar in moordend tempo op. Er is veel onderlinge wrevel bij de medewerkers en de hoofdpersonages hebben ook privé met de nodige problemen te kampen. Het werk is slopend. Als een van de personeelsleden bij een ander ziekenhuis solliciteert, zegt haar potentiële nieuwe werkgever: "Bij ons krijg je erkenning en de kans om een privéleven op te bouwen." Het geeft aan wat de reputatie van KRANK is.

Deze Duitse ziekenhuisserie weet de kijker op haast ongeëvenaarde wijze mee te zuigen in de dagelijkse chaos van de SEH. In veel lange shots kruipen we via de handheldcamera's uiterst dicht op de huid van Zanna en de andere personages. De geluiden van de afdeling zijn vaak oorverdovend en zelfs op momenten van relatieve stilte wordt de kijker bij de les gehouden met muziek vol nerveuze tonen en ritmes. Het ziekenhuispersoneel krijgt geen rust, dus wij ook niet. Het maakt van het kijken van een aflevering Berlin ER een intensieve bezigheid.

In emotioneel opzicht is deze serie genadeloos. Dit is de SEH: hier worden levens gered, maar vallen ook doden, soms door onverteerbare oorzaken. Andere ziekenhuisseries kennen aan het eind van elke aflevering een opbeurende les, maar in Berlin ER zijn de wonderbaarlijke reddingen en momenten van geluk op een paar vingers te tellen. Hoe langer de serie duurt, hoe dieper mensen in de puree komen te zitten. En de oplossingen staan duidelijk niet in het script. We eindigen zelfs met een keiharde stomp in de maag uit onverwachte hoek.

Vrijwel alle dramatiek speelt zich af binnen de ziekenhuismuren van het krankzinnig lelijke pand van KRANK, een soort combinatie van een betonnen gevangenis en een flatgebouw waar ze zich in het voormalige Oostblok voor zouden schamen. Er zijn geen inkijkjes in de thuissituaties van de stafleden, behalve wat via gesprekken of bezoekers de afdeling binnensijpelt. De enige momenten waarop de camera het ziekenhuis verlaat is wanneer we Ben volgen tijdens zijn deliriums in het Berlijnse nachtleven of tijdens een rit met de paramedici van de ambulance, krachtig gespeeld door de jonge Samirah Breuer en de ervaren rot Bernhard Schütz.

Alle acteurs zijn trouwens uitmuntend. Niet alleen de hoofdrolspelers, maar ook degenen in de kleinere rollen en de figuranten. Het levert een volledig onderdompelende ervaring van het ziekenhuisleven op. Dat geldt ook voor de persoonlijke verhaallijnen, die natuurlijk sterk zijn gecondenseerd, maar nooit geforceerd aanvoelen en slechts in een enkel geval een voorspelbaar narratief stramien volgen. Berlin ER is een spetterende, aangrijpende serie die een ode brengt aan de mensen in de zorg en de verwerpelijke macht van het geld aan de kaak stelt.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De Netflix-film 'Extraction' krijgt een spin-off met bekend gezicht
Series / Nieuws

De Netflix-film 'Extraction' krijgt een spin-off met bekend gezicht

Omar Sy, bekend uit de serie Lupin, wordt het gezicht van de spin-off van Extraction met Chris Hemsworth.

Lupin-acteur Omar Sy neemt de hoofdrol op zich in een nieuwe actieserie van Netflix, die zich afspeelt binnen het universum van Extraction. De reeks zal bestaan uit acht afleveringen en draait om een gevaarlijke missie in een conflictgebied.

Netflix-topman Peter Friedlander belooft een intense en actievolle serie: "Deze productie brengt de spanning en adrenaline die fans gewend zijn van Extraction."

Spanning en chaos

Het verhaal volgt een ervaren huurling, gespeeld door Sy, die een reddingsoperatie uitvoert om gijzelaars te bevrijden. Hij raakt verstrikt tussen strijdende groeperingen en genadeloze tegenstanders, wat hem dwingt om cruciale beslissingen te nemen met verstrekkende gevolgen.


De serie wordt geproduceerd door AGBO, het bedrijf van Joe en Anthony Russo, dat ook de Extraction-films met Chris Hemsworth ontwikkelde. Glen Mazzara, bekend van The Walking Dead, is aangesteld als showrunner en uitvoerend producent.

Russo's


Netflix en de Russo's werken bij veel producties samen. Op 14 maart verschijnt The Electric State op het streamingplatform, geregisseerd door het duo achter films als Avengers: Endgame en Captain America: Civil War.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Waargebeurde misdaad op Netflix gruwelijk vaak bekeken: "zet aan tot denken"
Series / Nieuws

Waargebeurde misdaad op Netflix gruwelijk vaak bekeken: "zet aan tot denken"

De driedelige docuserie American Murder: Gabby Petito grijpt de eerste plaats in de Netflix Top 10.

Eerder deze week heeft Netflix een nieuwe crimedocuserie uitgebracht, American Murder: Gabby Petito, die direct de eerste plaats in de Nederlandse Netflix Top 10 heeft veroverd. Deze driedelige serie werpt een diepgaand licht op de tragische gebeurtenissen rond de moord op de 22-jarige Gabby Petito in 2021.

De serie wordt door Netflix omschreven als Meeslepend, Speurwerk en Waargebeurde misdaden. De regie is in handen van Julia Willoughby Nason en Michael Gasparro, die eerder werkten aan Murdaugh Murders: A Southern Scandal en Shiny Happy People: Duggar Family Secrets. In de docuserie komen onder andere Gabby's ouders, vrienden en voormalige vriend aan het woord, evenals betrokken wetshandhavers.

Positieve ontvangst


De serie heeft een positieve ontvangst gekregen. Op Rotten Tomatoes heeft de serie een Tomatometer-score van 83 procent. Op IMDb heeft de serie een score van 7,2/10 op basis van ruim 2.000 stemmen.

De positieve Anita Singh van Daily Telegraph schreef over de korte docureeks: "Naast de eenvoudige procedurele elementen van het verhaal, die ons meenemen van de begindagen van de relatie van het stel tot de klopjacht op Laundrie, zijn er ook elementen die aan het denken zetten."

Nu te zien


Als je American Murder: Gabby Petito wilt bekijken, is de serie nu op Netflix beschikbaar.



De synopsis: Wat gebeurde er in de laatste dagen van Gabby Petito's leven? In deze aangrijpende true-crime serie onthullen haar dierbaren het onbekende verhaal achter haar tragische moord.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gelikte technothriller is sterk aanwezig in de Top 10 van Prime Video
Films / Nieuws

Gelikte technothriller is sterk aanwezig in de Top 10 van Prime Video

Stevige gevechtsscènes en een goede prestatie van hoofdrolspeelster Kate Beckinsale.

Spionage, samenzweringen en technologie zijn een blijvende formule. Canary Black zit boordevol actie en staat op de vierde plaats in de Top 10.

De film is geregisseerd door Pierre Morel, naar een scenario van Matthew Kennedy. De hoofdrollen worden gespeeld door Kate Beckinsale, Ray Stevenson, Rupert Friend, Saffron Burrows en Ben Miles.

Ontvangst


Canary Black maakte weliswaar indruk, maar niet op de gewenste manier. De critici geven een beoordeling van 18%. Op de Popcornmeter is de score bijna het dubbel. Ook dan kom je echter uit op een dieptrieste 32%.

Casey Chong (Casey's Movie Mania) meldt het volgende: "Kate Beckinsale's toegewijde prestatie weet deze spionage-actiethriller niet van de middelmatigheid te redden".

Waar te zien?


Canary Black is te streamen op Prime Video.



Synopsis: Avery (Beckinsale) werkt voor de CIA en krijgt te maken met een groep terroristen die haar man David (Friend) ontvoeren. Ze moet een geheim document van haar eigen overheid stelen als ze David ooit nog terug wil zien. Avery neemt contact op met oude bekenden in de onderwereld om uit te zoeken om wat voor document het gaat, in een poging om David te redden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De potentieel beste serie van Netflix in 2025 verschijnt deze week online
Series / Specials

De potentieel beste serie van Netflix in 2025 verschijnt deze week online

Vanaf nu bekijk je de nieuwe thrillerserie 'Zero Day' op Netflix.

Vanaf vandaag staat de nieuwe politieke thrillerserie Zero Day op Netflix. Benieuwd of deze serie iets voor jou is? Wij beantwoorden 5 vragen, zodat je een beetje een beeld krijgt.

Waar gaat Zero Day over?


In de serie zien we hoe de Verenigde Staten worden getroffen door een verwoestende cyberaanval, waardoor het hele elektriciteitsnet één minuut plat ligt. Dit leidt tot duizenden doden en een instabiele sfeer in het land.

Voormalig president George Mullen wordt door huidig president Evelyn Mitchell gevraagd om een speciale commissie te leiden die de aanval onderzoekt en verdere bedreigingen voorkomt. Terwijl Mullen zich verdiept in de zaak wordt hij geconfronteerd met politieke intriges en een groeiende dreiging.

Wie spelen er in de serie?


In de serie zien we onder anderen Robert De Niro (Taxi Driver, The Irishman), Lizzy Caplan (Mean Girls, Castle Rock), Jesse Plemons (Breaking Bad, The Power of the Dog), Joan Allen (The Bourne Supremacy, The Contender), Dan Stevens (Downton Abbey, Legion) en Angela Bassett (Black Panther, What's Love Got to Do with It).

Wie zijn de makers van de serie?


Zero Day is gecreëerd door Eric Newman, bekend van Narcos, Narcos: Mexico en True Story. De afleveringen zijn geregisseerd door Lesli Linka Glatter (Pretty Little Liars, Love & Death).



Kun je het seizoen in één weekend kijken?


Ja, dat kan zeker. Het eerste seizoen bestaat in totaal uit 6 afleveringen, die allemaal tegelijk op Netflix zijn verschenen.

Voor wie is dit een aanrader?


Als je fan bent van spannende series vol politieke intriges moet je deze zeker kijken. Vergelijkbare series zijn Mr. Robot, Homeland, Bodyguard en The Night Manager.

Bekijk Zero Day op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Exchange' seizoen 2: veel bravoure, weinig diepgang
Recensie

'The Exchange' seizoen 2: veel bravoure, weinig diepgang

Twee vrouwen op de beurs van Koeweit in de jaren tachtig zorgt nog altijd voor weinig interessant drama.

Regie: Jasem Al-Muhanna, Karim El-Shinnawi | Cast: Rawan Mahdi (Farida), Mona Hussain (Munira), Kerr Lordygan (Adib), Qalil Ismail (Amir), Ryan Shrime (Khalifa), Michael Benyaer (Saud), Sean Rohani (Hassan), Marwan Salama (Omar), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 46-53 minuten | Jaar: 2025

In het tweede seizoen van The Exchange werken Farida en Munira nog steeds hard aan hun loopbaan op de beurs van Koeweit. Ze zijn, ondanks vooroordelen van de mensen om hen heen, vastbesloten een eigen carrière op te bouwen. Dit lukt ze aardig, maar het gaat niet zonder slag of stoot.

Rawan Mahdi en Mona Hussain weten hun hoofdrollen op de juiste wijze neer te zetten. Ze stralen twee krachtige, onafhankelijke dames uit, die weten wat ze willen en de confrontatie met hun mannelijke collega's niet uit de weg gaan. Elke dag weer zien ze er prachtig opgedirkt uit, klaar om indruk te maken en zo professioneel mogelijk over te komen. Voor het oog is het dan ook een mooi plaatje: veel luxe, uitbundige outfits en prachtige hotels sieren het beeld.

Maar inhoudelijk stelt The Exchange niet veel voor. Het plot is grotendeels beperkt tot de zaken waar de vrouwen op de beurs mee te maken krijgen, terwijl de schamele zijlijntjes weinig uitdieping krijgen. Zo is er nauwelijks aandacht voor Farida's dochter, die het steeds verder schopt in de paardensport. Haar band met haar vader is complex, net als de dynamiek tussen haar ouders, maar blijft onderbelicht. Haar schoolleven wordt af en toe benoemd, maar blijft verder geheel buiten beeld. Een gemiste kans, want deze thema's hadden het verhaal kunnen voorzien van wat meer diepgang.

Ook de uitvoering laat wederom te wensen over. Metaforen worden heel expliciet verbeeld, bijvoorbeeld wanneer Munira 'een duik neemt zonder te worden geduwd' en letterlijk, met mantelpak, hakken en een opvallende hoeveelheid sieraden, in een zwembad springt. Vrijwel elke aflevering heeft voorbeelden van zulke overdreven symboliek, die feitelijk niets toevoegt aan het verhaal.

Doordat het plot zo mager is, ligt het tempo vrij laag. Er is weinig opsmuk en er wordt niet veel verteld in een aflevering. Wat meer opvulling zou de afleveringen ongetwijfeld boeiender en spannender gemaakt hebben. Nu gebeurt er gewoon te weinig, net als in het eerste seizoen, wat erg jammer is.

Gelukkig zijn er wat positieve aspecten. Naast het sterke acteerwerk van de twee hoofdrolspelers biedt de serie een zorgvuldige weergave van de jaren tachtig, waarin het waargebeurde verhaal zich afspeelt. En de combinatie van het onderwerp en de locatie maken The Exchange toch wel weer interessant en verfrissend. Dat komt voor liefhebbers van Arabisch feminisme goed uit, want het slot doet vermoeden dat dit verhaal nog niet is afgelopen. Hopelijk zorgt een mogelijke voortzetting voor de broodnodige uitdieping.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze peperdure tv-serie uit 2023 moet je echt skippen: "onderontwikkeld en buitensporigheid"
Series / Specials

Deze peperdure tv-serie uit 2023 moet je echt skippen: "onderontwikkeld en buitensporigheid"

Vermijd deze prijzige 2023-serie: dit verhaal krijgt veel kritiek van critici en kijkers.

Als je fan bent van spionage series, dan heb je veel series om uit te kiezen. Zo staat Prime Video bijvoorbeeld vol met dit genre, maar helaas is niet elke serie de moeite waard. In dit artikel lees je welk project je het beste over kan slaan.

Kan je geen genoeg krijgen van Mr. & Mrs. Smith? Of ben je toch meer fan van The Terminal List of The Night Manager? Ben je op zoek naar een spannende en vergelijkbare reeks om te bingewatchen?

Kijk deze serie niet


Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ooit wel gehoord van Citadel met Priyanka Chopra en Richard Madden in de hoofdrollen. Helaas is deze serie niet aan te raden.

Citadel is gemaakt door Josh Appelbaum, Bryan Oh en David Weil. De afleveringen zijn geregisseerd door Newton Thomas Sigel en Jessica Yu.

Het plot


In Citadel moeten Mason Kane en Nadia Sinh een gevaarlijke missie uitvoeren. Deze mislukt en om hun inlichtingendienst te beschermen, wordt hun geheugen gewist.



Acht jaar later leven Mason (nu Kyle Conroy) en Nadia (nu Charlotte Vernon) een heel normaal leven. Totdat ze gevonden worden door hun oude rivaal: Manticore.

Rotten Tomatoes


Hoewel het verhaal veel potentie had, zijn critici op Rotten Tomatoes allesbehalve onder de indruk. Zij geven de serie een lage score van 51% (op het moment van schrijven).

In hun recensies noemen de critici de serie zelfs "onderontwikkeld", "buitensporig" en "voorspelbaar".
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De reboot van 'Buffy the Vampire Slayer' levert de nodige controverse op
Series / Specials

De reboot van 'Buffy the Vampire Slayer' levert de nodige controverse op

De fantasyserie keert terug en dit doet nu al het nodige stof opwaaien.

Buffy the Vampire Slayer begon als spin-off van een niet erg succesvolle film uit 1992. De serie liep van 1997 tot 2003 gedurende zeven seizoenen en leverde op zijn beurt de spin-off Angel op. Onlangs werd bekendgemaakt dat de zender Hulu een pilotaflevering heeft besteld voor een reboot, wat bij de fans tot uitzinnige reacties heeft geleid.

De invloed van deze klassieker uit de jaren 90 en 00 is substantieel. Naast de directe invloed op series als Supernatural en Veronica Mars, heeft Joss Whedons taalgebruik zijn weg gevonden in Marvel-films uit die periode. De serie bevat echter ook de nodige problematische elementen en de vraag is hoe dit ondervangen zal worden. Dit betreft onder andere de subtiele manier waarop geweld tegen vrouwen, zowel psychologisch als seksueel, goedgepraat lijkt te worden.

Aardige jongen


Het eerste waar menig fan aan denkt is natuurlijk het 'corrigeren' van dramatische keuzes door de makers. Je kunt hierbij denken aan Tara's (Amber Benson) dood, die door velen als goedkoop vermaak werd neergezet. Tara komt om door een verdwaalde kogel en deze gebeurtenis werd door de fans ervaren als een slordige manier om Willow (Alyson Hannigan) een ontwikkeling door te laten maken. Er zijn echter andere redenen waarom Buffy the Vampire Slayer ook als een problematische klassieker wordt gezien.

Fans hebben gesproken over de manier waarop geweld tegen vrouwelijke personages wordt gladgestreken. De beruchte aflevering waarin Spike (James Marsters) zijn ex-vriendin Buffy (Sarah Michelle Gellar) verkracht veroorzaakte om logische redenen veel ophef bij de kijkers. Het werd echter neergezet als een wanhoopsdaad, waarna Spike besluit om zijn leven te beteren. Buffy neemt hem uiteindelijk terug, wat volgens velen de onbewuste boodschap meegeeft dat je maar moet vergeven en vergeten. Het personage van Xander (Nicholas Brendon) is een ander voorbeeld en geeft een gelijksoortige boodschap. Hij is erg bezitterig naar Buffy toe en maakt de nodige ongepaste opmerkingen naar zijn vrouwelijke vrienden. De context is echter dat Xander vooral een aardige jongen is die het allemaal niet zo kwaad bedoelt.

Laatste woord


Het laatste woord over de serie is nog niet gesproken, helemaal niet wanneer je bedenkt dat maker Joss Whedon in 2017 in opspraak kwam wegens ongepast en onprofessioneel gedrag in de 'Buffy'-jaren. Naast zaken zoals toon en tempo van de serie zal de reboot zonder twijfel ook naar de meer problematische elementen van de serie kijken. De talloze positieve kanten van de fantasy-klassieker zullen ongetwijfeld evenzeer meegenomen worden in de nieuwe avonturen van Buffy.Buffy the Vampire Slayer kun je streamen op Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze scifi-mysteriethriller uit 2019 van Netflix verdient per direct een tweede seizoen
Series / Specials

Deze scifi-mysteriethriller uit 2019 van Netflix verdient per direct een tweede seizoen

De mysterieuze serie 'The Society' werd compleet onterecht gecanceld na één seizoen.

Netflix is berucht om het cancellen van goede series na het eerste seizoen. Dat was helaas ook het geval bij de serie The Society, tot het grote ongenoegen van fans. Als er een serie een tweede seizoen verdient is het deze wel.

The Society is een Amerikaanse mysterieuze thrillerserie, gecreëerd door Christopher Keyser (Party of Five, Julia). Het eerste seizoen van serie verscheen op 10 mei 2019 op Netflix.

Stad zonder volwassenen


De serie gaat over een groep tieners die na een mislukte schoolreis terugkeert naar hun stad genaamd West Ham. Eenmaal daar aangekomen ontdekken ze echter dat alle volwassenen spoorloos verdwenen zijn. Bovendien is de stad volledig omringd door een ondoordringbaar bos, waardoor ontsnappen onmogelijk lijkt.

Zonder enige hulp van buitenaf zijn de jongeren nu op elkaar aangewezen. Ze moeten leren om te overleven en hun eigen samenleving opbouwen. Al snel ontstaan er conflicten over leiderschap en de schaarse middelen.

Zoektocht


Sommige van de tieners streven naar samenwerking, terwijl anderen deze situatie aangrijpen voor persoonlijk gewin. De spanningen lopen steeds hoger op, al helemaal wanneer er geheimen aan het licht komen. Tussendoor gaat de zoektocht naar antwoorden door.



In de serie zien we onder anderen Kathryn Newton (Freaky, Ant-Man and the Wasp: Quantumania), Gideon Adlon (Blockers, Sick), Sean Berdy (Switched at Birth, The Sandlot 2) en Olivia DeJonge (Elvis, The Visit).

Gecanceld


The Society werd goed ontvangen. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een score van 86%. Aanvankelijk werd er in juli 2019 een tweede seizoen aangekondigd. Door de pandemie werd de serie echter gecanceld in augustus 2020, vanwege de hogere kosten en problemen met de planning.

Hoewel we nu een aantal jaar verder zijn, blijft het jammer dat deze serie nooit een tweede seizoen heeft gekregen. Toch benieuwd naar het eerste seizoen? Bekijk The Society op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Iconische horrorkomedie uit 1984 van $212 miljoen kijk je eindelijk weer op streaming
Films / Specials

Iconische horrorkomedie uit 1984 van $212 miljoen kijk je eindelijk weer op streaming

De klassieker 'Gremlins' bekijk je vanaf morgen eindelijk weer op streaming.

Is het al een hele tijd geleden dat je de klassieker Gremlins gezien hebt? Dan wordt het tijd om hem opnieuw te kijken. Je hoeft niet te wachten tot kerst, want vanaf morgen staat hij op HBO Max.

Gremlins is een Amerikaanse zwarte komedie horrorfilm uit 1984. De film is geschreven door Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter and the Philosopher's Stone) en geregisseerd door Joe Dante (The Howling, Explorers).

Schattige wezentjes


Billy Peltzer krijgt van zijn vader als vroeg kerstcadeau een bijzonder huisdier: een schattig, harig wezentje genaamd Gizmo. Gizmo is een mogwai en er zijn strenge regels die Billy moet volgen, maar helaas worden deze al snel gebroken.

Daardoor begint een reeks bizarre en gevaarlijke gebeurtenissen. De mogwai blijken niet zo schattig als ze er op het eerste gezicht uitzien. Billy en zijn vriendin Kate moeten proberen de stad te redden van de chaotische wezens, voordat het te laat is om de ramp terug te draaien.

Cast


De rol van Billy wordt gespeeld door Zach Galligan (Waxwork, Hatchet III). Ook zien we Phoebe Cates (Fast Times at Ridgemont High, Drop Dead Fred) als Kate en Hoyt Axton (The Black Stallion, Thunderbolt and Lightfoot) als Randall.



Daarnaast zien we in de film Polly Holliday (Alice, The Parent Trap) als Ruby, Frances Lee McCain (Back to the Future, Scream) als Lynn en Judge Reinhold (Beverly Hills Cop, Fast Times at Ridgemont High) als Gerald.

HBO Max


Na dit eerste deel waren er plannen voor een hele Gremlins-franchise. In 1990 verscheen dan ook het tweede deel Gremlins 2: The New Batch, maar deze film was niet succesvol. Er kwamen geen films meer, maar wel videogames en een geanimeerde serie.

Bekijk Gremlins vanaf vrijdag 21 februari op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De potentieel beste serie van Netflix in 2025 verschijnt deze week online
Series / Specials

De potentieel beste serie van Netflix in 2025 verschijnt deze week online

Zero Day met Robert De Niro verschijnt vandaag, met zes afleveringen, op Netflix.

De potentieel beste serie van Netflix in 2025 verschijnt vandaag online: Zero Day. Wat moet je weten over de serie voordat je gaat kijken?

Waar gaat de serie over?


Zero Day is een politieke thriller die zich richt op voormalig president George Mullen, gespeeld door Robert De Niro. Na een verwoestende cyberaanval die duizenden levens eist, wordt Mullen door de huidige president Evelyn Mitchell gevraagd om de daders op te sporen en een nieuwe aanval te voorkomen. De serie verkent thema's zoals desinformatie, machtsstrijd en persoonlijke geheimen in een wereld die onze eigen weerspiegelt.

Wie heeft de serie gemaakt?


De serie is gecreëerd door Eric Newman en Noah Oppenheim, die ook het script hebben geschreven. Lesli Linka Glatter neemt de regie voor haar rekening. Newman is bekend van zijn werk aan de Narcos-franchise, terwijl Oppenheim eerder betrokken was bij The Maze Runner. Glatter heeft eerder afleveringen geregisseerd van series zoals Homeland en Mad Men.

Wie spelen er in de serie?


Naast De Niro als George Mullen en Angela Bassett als president Evelyn Mitchell, bestaat de cast uit Lizzy Caplan, Jesse Plemons, Joan Allen, Connie Britton en Dan Stevens. Caplan is bekend van Masters of Sex, Plemons van Breaking Bad en Fargo, Allen van The Contender, Britton van Friday Night Lights en Stevens van Downton Abbey. De Niro had niet eerder een hoofdrol in een tv-serie.

Voor wie is deze serie?


Zero Day is geschikt voor liefhebbers van politieke thrillers en series die actuele thema's behandelen. Fans van series zoals House of Cards, Designated Survivor en Homeland zullen waarschijnlijk genieten van deze serie.

Is de serie te bingen?


De serie bestaat uit zes afleveringen en is vanaf vandaag volledig beschikbaar op Netflix. Met een beperkt aantal afleveringen is het een ideale serie om in één of enkele avonden te bekijken.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Stranger Things'-ster helemaal klaar met slechterik spelen: "Het breekt me op"
Series / Nieuws

'Stranger Things'-ster helemaal klaar met slechterik spelen: "Het breekt me op"

Het spelen van het uiterste kwaad is niet iets wat een onschuldige acteur onberoerd laat.

In het vierde seizoen van de megahit Stranger Things maakte de kwaadaardige entiteit Vecna zijn opwachting, vertolkt door de Britse acteur Jamie Campbell Bower. Nu hij opnieuw in de huid van de slechterik is gekropen voor het volgende seizoen, laat hij weten er helemaal klaar mee te zijn.

Vecna, oftewel Henry Creel, is misschien wel de meest memorabele kwelgeest uit de populaire Netflix-serie. De rol heeft zoveel indruk op Bower gemaakt dat hij zelfs met zijn therapeut heeft overlegd om voorlopig geen slechteriken meer te spelen.

Even wat vrolijkers


Tijdens een panel op Orlando MegaCon 2025 gaf Bower aan dat hij niet bang is om vast te blijven hangen aan het imago van een slechterik, maar dat hij er simpelweg genoeg van heeft: "Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik in de nabije toekomst weer een slechterik ga spelen. Het breekt me op."

Bower maakte zijn debuut in seizoen vier als Henry Creel, een patiënt in het laboratorium van Dr. Brenner (Matthew Modine), waar Eleven (Millie Bobby Brown) haar krachten voor het eerst ontdekte. Later transformeerde hij in Vecna, een angstaanjagende entiteit die zijn slachtoffers op brute wijze confronteert met hun diepste trauma's voordat hij hen vernietigt.

Nog meer onheil in zicht


Bower was een van de eerste acteurs die hints gaf over seizoen vijf, en beschreef het als "compleet gestoord." In het komende seizoen speelt hij opnieuw een centrale rol, en hoewel hij uitkijkt naar het slotseizoen, is hij bereid afscheid te nemen van zijn zware rol:



“Het was een geweldige reis om deel uit te maken van iets waar zoveel mensen van houden, en ik ben er zelf ook dol op. Maar ik ben er klaar voor om het latexmasker aan de wilgen te hangen en Vecna vaarwel te zeggen.”
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Grote misdaadserie van 'Gladiator'-regisseur krijgt trailer
Series / Trailer

Grote misdaadserie van 'Gladiator'-regisseur krijgt trailer

Ridley Scott is het meesterbrein achter de nieuwste grote serie van de streamingdienst.

Apple TV+ heeft de trailer online gezet van de misdaad-miniserie Dope Thief, een productie van Ridley Scott en Peter Craig. Scott, die we kennen van films als Gladiator en Alien, regisseerde de eerste aflevering.

De serie droeg oorspronkelijk de titel Sinking Spring en bestaat uit acht afleveringen. Dope Thief is gebaseerd op een boek van Dennis Tafoya en gaat over een aantal bevriende criminelen uit Philadelphia die zich voordoen als DEA-agenten om een huis op het platteland te beroven.

Onverwachte wending


Wat bedoeld was als een kleinschalige klus mondt uit in een gevecht op leven en dood wanneer de grootste drugssmokkel-tunnel van de Oostkust van Amerika wordt aangetroffen.

De Oscar-genomineerde Brian Tyree Henry speelt de hoofdrol en is tevens uitvoerend producent. Hij wordt vergezeld door acteurs als Wagner Moura, Marin Ireland, Kate Mulgrew, Nesta Cooper, Amir Arison en Ving Rhames.

Nieuwe hit voor Apple?


De serie is een creatie van de Oscar-genomineerde Peter Craig voor Scott Free Productions. David W. Zucker, Richard Heus, Jordan Sheehan, Clayton Krueger en Jennifer Wiley-Moxley zijn andere uitvoerend producenten van de serie.



Het is niet de eerste keer dat Ridley Scott bij een serie betrokken is. Als producent werkte hij ook aan series als Prime Target en The Good Wife, en als regisseur maakte hij afleveringen van Raised by Wolves.

Volgende maand


De eerste twee afleveringen van Dope Thief zijn vanaf 14 maart te streamen op Apple TV+. Daarna volgt er elke vrijdag een nieuwe aflevering tot 25 april.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Bridgerton'-ster biedt zichzelf aan voor iconisch 'Harry Potter'-personage
Series / Nieuws

'Bridgerton'-ster biedt zichzelf aan voor iconisch 'Harry Potter'-personage

De acteur blijkt een heuse 'Potterhead' en zou de rol maar al te graag spelen.

HBO is momenteel hard aan het werk aan de pre-productie van hun nieuwste prestigeproject: de serie-adaptatie van de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling. Een van de zaken waar de streamer zich op focust is natuurlijk de casting.

Officiële casting-aankondigingen zijn nog niet gedaan, en daarom gonst het van de geruchten en mensen die gevraagd en ongevraagd tips geven. Maar er zijn ook acteurs die de kans grijpen om zichzelf voor een rol aan te bieden.

Bridgerton & The Sandman


Een van die acteurs is Corey Mylchreest. De Engelse acteur is vooral bekend van zijn rol in Bridgerton-prequel Queen Charlotte en een verschijning in The Sandman.

In een interview met Esquire toont hij zich een ware Potter-fanaat. ''Ik ben een echte Potterhead'', liet hij weten. ''Ik zit in Gryffindor, volgens Pottermore, hoewel ik eigenlijk in Ravenclaw zou willen zitten. Mijn patronus is een zwarte zwaan.''



Mylchreest heeft een specifiek personage dat hij graag zou spelen. ''Het zou een droom zijn om Sirius Black (Sirius Zwarts in de Nederlandse vertaling, red.) te spelen. Maar daarmee zou ik in de schoenen van Gary Oldman moeten stappen, en ik weet niet of ik dat op korte termijn zou willen. Maar het zou geweldig zijn. Zijn verhaal is heel tragisch.''

Zomer 2025


Wie Sirius Black gaat spelen is nog niet bekend, dus er is nog hoop voor Mylchreest. Naar verwachting zullen de komende maanden de castingsnieuwtjes elkaar in rap tempo opvolgen: de Harry Potter-serie begint namelijk deze zomer met filmen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Criminal Minds' actrice Paget Brewster vraagt zich af of ze mooier zou zijn met cosmetische ingrepen
Series / Celebrity

'Criminal Minds' actrice Paget Brewster vraagt zich af of ze mooier zou zijn met cosmetische ingrepen

Paget Brewster uit twijfels over cosmetische ingrepen en waardeert haar natuurlijke uiterlijk.

Cosmetische ingrepen zijn tegenwoordig steeds toegankelijker en populairder. Veel beroemdheden laten kleine of grotere veranderingen aan hun uiterlijk aanbrengen om er jonger of aantrekkelijker uit te zien. Toch worstelen sommigen met de beslissing of ze hierin willen meegaan. Actrice Paget Brewster heeft aangegeven dat ze soms in de verleiding komt om haar uiterlijk te veranderen, maar twijfelt of ze dit echt wil doen.

Paget Brewster is vooral bekend van haar rol als Emily Prentiss in de populaire misdaadserie Criminal Minds. Ze werd een vast onderdeel van de cast en groeide uit tot een favoriet onder de fans. Daarnaast speelde ze een memorabele rol in Friends als Kathy, de vriendin van Joey die uiteindelijk gevoelens krijgt voor Chandler.

Wel of geen lipfiller?


Op het platform X (voorheen Twitter) deelde Brewster haar gevoelens over cosmetische ingrepen. Ze gaf toe dat ze zich soms afvraagt of ze ‘mooier’ zou kunnen zijn met lipinjecties of Botox, maar ze twijfelt of ze deze stap ooit zal zetten. "Ik ben best tevreden met hoe ik eruitzie zonder cosmetische chirurgie, maar ik word ook weleens verleid om er mooier uit te zien," schreef ze.

Brewster deelde ook dat ze haar natuurlijke uiterlijk waardeert en bang is voor ingrepen zoals een nekcorrectie. Ze benadrukte dat ouder worden zonder chirurgie een bewuste keuze is, ondanks de druk om er jonger uit te blijven zien. Fans reageerden massaal met steun en bemoedigende woorden, waarbij sommigen hun eigen ervaringen met Botox deelden.

Toekomst
Op professioneel vlak blijft Brewster actief in de entertainmentindustrie. Ze speelt nog steeds in Criminal Minds: Evolution, de heropleving van de originele serie. Daarnaast is ze betrokken bij verschillende stemacteerprojecten en gastrollen in andere series.

Bekijk op instagram


Voor de toekomst heeft Brewster plannen om zowel in acteren als in stemwerk actief te blijven, hoewel ze interesse heeft aangegeven in meer regiewerk en het ontwikkelen van eigen projecten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.