Martin Scorsese geldt al decennia als een van de invloedrijkste filmregisseurs ter wereld. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met klassiekers als Taxi Driver en GoodFellas. Toch blijft zelfs een grote naam als Scorsese niet gevrijwaard van mislukkingen. Eén daarvan trof hem harder dan verwacht: de HBO-serie Vinyl, waaraan hij zich in 2016 intensief verbond, bleek achteraf een van de grootste teleurstellingen uit zijn carrière.
Vinyl was een ambitieus project dat Scorsese samen met Mick Jagger ontwikkelde. De serie speelt zich af in het New York van de jaren zeventig, midden in de opkomst van punk, disco en hiphop. Jagger bracht zijn ervaring in als muzikant, terwijl Scorsese het project als uitvoerend producent begeleidde en de pilotaflevering regisseerde. HBO investeerde fors in de productie: het eerste seizoen kostte naar verluidt 100 miljoen dollar. Een tweede seizoen was al aangekondigd, maar werd alsnog geannuleerd na tegenvallende kijkcijfers.
Artistieke onvrede
In interviews liet Scorsese doorschemeren dat hij zelf niet tevreden was over het uiteindelijke resultaat. De regisseur zei achteraf dat de serie zijn eigen standaard niet haalde. "Het was tragisch voor mij, omdat we er een jaar aan hebben gewerkt. Ik heb de pilot geregisseerd. We hebben alles geprobeerd met HBO, maar het lukte ons niet om de creatieve elementen op de juiste manier samen te brengen. Misschien had ik zelf het hele seizoen moeten regisseren."
Vinyl draaide om de opkomst van een muzieklabel in de jaren zeventig, met Bobby Cannavale in de hoofdrol als labelbaas Richie Finestra. Het verhaal verkende de rauwe kant van de muziekindustrie, met thema's als verslaving, macht en artistieke integriteit. Ondanks het meeslepende uitgangspunt en een indrukwekkende cast, lukte het de serie niet om voldoende publiek aan zich te binden.
Vinyl op HBO Max
De serie Vinyl is nog steeds te bekijken via HBO Max. Het eerste seizoen telt tien afleveringen en werd oorspronkelijk uitgezonden in 2016. Ondanks de teleurstelling voor Scorsese, blijft het een interessante blik op de muziekscene van die tijd.
Nadat Young Sheldon de kijker een blik gunde op Sheldon Coopers jeugd, toont Georgie and Mandy's First Marriage het huwelijk van Sheldons oudere broer Georgie (Montana Jordan) en zijn vrouw Mandy (Emily Osment). De serie staat op de derde plaats in de Top 10.
De regie is in handen van Mike Cendrowski. De hoofdrollen worden gespeeld door Montana Jordan, Emily Osment, Rachel Bay Jones, Will Sasso en Dougie Baldwin.
Ontvangst
De critici tonen meer enthousiasme dan het publiek. Op de Tomatometer is de score 89%. De Popcornmeter toont een waardering van 64%.
Marisa Williams (Collider): "De eerste aflevering laat zien dat 'Georgie and Mandy's First Marriage' een waardige toevoeging is aan het 'TBBT'-universum".
Waar te zien?
Georgie's and Mandy's First Marriage kun je streamen op HBO Max.
Synopsis: Georgie (Jordan) en Mandy (Osment) zijn pas getrouwd en samen met hun dochtertje CeeCee trekken ze in bij Mandy's ouders Audrey (Jones) en Jim (Sasso).
Sinds afgelopen woensdag is op Netflix de nieuwe docuserie Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing beschikbaar. En die staat direct de eerste plaats in de Nederlandse Netflix Top 10 en duwt daarmee Adolescence van de koppositie. De onthullende serie werpt een kritisch licht op de wereld van jonge influencers.
De driedelige documentaire laat de achtergrond zien van Piper Rockelle, een populaire YouTuber. De serie onthult de verontrustende verhalen over uitbuiting, manipulatie en misbruik, waarbij met name de rol van Piper's moeder en manager, Tiffany Smith, onder de loep wordt genomen.
Gemengde reacties
Hoewel Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing nog geen algemene score heeft op Rotten Tomatoes. Er is een positievere recensie terug te vinden. Op IMDb staat de serie op een 6,8 na ruim 200 stemmen.
Ann Marie Hourihane van de Irish Independent merkt op: "De online wereld van kind-influencers was voor velen van ons een mysterie, en Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing zal ons doen wensen dat het zo was gebleven."
Nu te zien
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de complexe en soms duistere wereld achter de schermen van kind-influencers, is Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing nu op Netflix te bekijken.
De synopsis: Piper Rockelle is een enorm populaire YouTuber die beroemd werd door het ensceneren van uitgebreide pranks, het deelnemen aan absurde uitdagingen en het maken van 'crush content' met haar zorgvuldig samengestelde 'Squad' van 'vrienden'. Bad Influence onthult de schrijnende verhalen van voormalige Squad-leden over uitbuiting, manipulatie en misbruik door Piper's moeder en manager, Tiffany Smith.
Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het derde seizoen van The White Lotus is ten einde, en zoals gewoonlijk zijn er meer doden gevallen dan antwoorden gegeven. De bloedige schietpartij waarop al werd gehint in de openingsaflevering, komt uiteindelijk tot een climax in de lange slotaflevering. Toch blijft de kijker achter met een flinke dosis vragen.
Hoewel we nu weten wie het niet heeft overleefd, is er nog genoeg onduidelijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de Amerikaanse gasten Jaclyn, Kate en Laurie, die alles op camera leken vast te leggen? Zouden de Thaise autoriteiten hen echt zomaar laten vertrekken op hun geplande boottocht, nog geen dag na het incident?
Losse eindjes en vreemde keuzes
En dan is er Rick, de man met een verrassend vaste hand tijdens de schietpartij. Zit hij in het leger, is het een politieman, werkt hij als huurmoordenaar? En waarom groeien er aan een peperduur resort dodelijke vruchten pal naast de villa’s? De smoothie-scène riep vooral verwarring op: een paar slokken zouden dodelijk zijn, maar iedereen lijkt het wonderwel te overleven, zelfs Lochlan, die abusievelijk een flink portie naar binnen werkt. Over die blender gesproken: wie gebruikt een zichtbaar vieze blender zónder hem eerst even uit te spoelen?
Wat ook ontbreekt, zijn de reacties van belangrijke personages op schokkende gebeurtenissen. Tim’s familie lijkt geen moment te beseffen dat hij hun financiële wereld aan het verwoesten is. En Saxon? Die lijkt amper te merken dat Chelsea – de vrouw die zijn leven veranderde – op gruwelijke wijze is gestorven.
Vragen
Een boel vragen dus. Regisseur Mike White kennende zullen we veel van de antwoorden zelf moeten bedenken...
Morgan Gillory heeft een IQ van honderdzestig. Dat maakt haar een 'high potential intellectual': iemand met uitzonderlijke cognitieve vermogens. Deze vrijgezelle moeder van drie kinderen werkt 's nachts als schoonmaakster in een politiebureau. Wanneer ze tijdens dat werk per ongeluk een doos met bewijs omgooit, ontdekt ze een fout die ze corrigeert, waarna ze door de politie wordt aangenomen als consultant. Want wie wil er nou geen superslimme vrouw in zijn team?
Een stukje betweterigheid vooraf. Voor het meten van cognitieve intelligentie bestaan verschillende IQ-testen. Morgan zegt dat haar gemeten IQ honderdzestig is, maar zonder te weten uit welke test dit kwam is enkel duidelijk dat zij hoger scoort dan het gemiddelde van honderd. Niet hoeveel hoger. De klassieke definitie van hoogbegaafdheid is een IQ-score in de bovenste twee procent van de bevolking. Hieruit blijkt dat High Potential vooral onderhoudend wil zijn met stupide lichtvoetigheid, al neemt die in latere afleveringen gelukkig iets af.
Morgan heeft niet alleen een fenomenaal geheugen voor feiten en veel kennis van schoonmaken, maar is ook buitensporig opmerkzaam. Zij ziet dingen die de ervaren professionals ontgaan, iedere keer weer. Alle politiemensen wachten geduldig om haar heen totdat zij iets bijzonders vindt. Ze spreekt met potentiële bronnen en verdachten, terwijl de rest van het team aandachtig luistert tot zij iets geniaals zegt. Want ja, zo gaat het natuurlijk altijd met hoogbegaafden op de werkvloer...
Na Sherlock, Monk, Elsbeth, Psych en The Mentalist is High Potential de zoveelste serie waarin een neurodivergente slimmerd door de politie wordt ingeschakeld omdat hun manier van denken tot oplossingen leidt. De op te lossen misdaden zijn niet overigens zo ingewikkeld, maar worden ingewikkeld gemaakt. Morgan loopt rond en roept dingen, waarna iedereen instemmend knikt. Pas na vele afleveringen zijn haar collega's niet langer van bordkarton. Tot die tijd ligt de aandacht vooral bij Morgans vriendschappelijke relatie met de begripvolle rechercheur Karadec. Zij zijn soms zelfs grappig tegen elkaar.
Morgan regelt dat haar tweede ex-man betaald wordt om voor haar kinderen te zorgen wanneer zij werkt. Ondertussen gaat haar nieuwe baas op zoek naar de verdwenen vader van het oudste kind. Deze verhaallijn wordt slechts heel af en toe opgepakt. Omdat Morgan moeder is, wordt zij als kersverse consultant met ontwapenende uitstraling automatisch aardig gevonden door de moeders en dochters die betrokken zijn bij de misdaden. Ook daardoor lost zij een flink aantal zaken op.
Ze toont overigens maar een deel van de typische kwaliteiten van hoogbegaafden: een goed geheugen en het vermogen snel patronen te zien. Heel soms zien we een flard van het gedoe van een brein dat nooit uitstaat, maar creativiteit, nieuwsgierigheid en intense emoties komen niet aan bod. Onze voormalige schoonmaakster knoopt feitjes aan elkaar en hop, de boel is opgelost. Uiterst slimme mensen maken ook fouten in hun redeneringen, maar niet Morgan. Ze werkt ook niet voor haar kennis; alles komt haar aanwaaien. Ze heeft geen eigen interesses, hobby's of interne gedrevenheid. Ze is vooral vrouw en moeder.
Morgans relatie met haar creatieve puberdochter is licht problematisch, maar volgt de vertrouwde patronen van televisieseries. Tot mokkende diepgang komt het nooit. Haar hoogbegaafde zoontje is wel een cliché: bril, saai kapsel en een liefde voor wetenschap. Moeder en zoon zijn allebei betweterig over feitjes, maar dat is geen verplichting voor een hoog IQ. Dat gaat namelijk best vaak samen met emotionele vaardigheden. Het derde kind is nog geen jaar oud, gedraagt zich voorbeeldig en voegt helemaal niets toe.
High Potential is een remake van de Frans-Belgische serie HPI ('haut potentiel intellectuel'). Ook daarin is de hoofdpersoon een langharige, slanke moeder met een vergelijkbare kledingstijl: veel korte rokken en hoge hakken, nooit decolleté, wel veel panterprintjes en pluis. Maar waar de Franse cast bestaat uit mensen die je nog wel op straat kunt tegenkomen, is die van de Amerikaanse variant volledig opgepoetst. Zo kan een vrouw van bijna vijftig moeder zijn van een peuter en met drie kinderen en een baan de energie hebben van een twintigjarige en het voorhoofd van een dertiger.
Ook is iedereen aardig, gewassen en gestreken, worden alle verdachten met respect behandeld en werken mensen onmiddellijk mee wanneer hen iets wordt gevraagd. Het is de sprookjesachtige politiewerkelijkheid van onder andere The Rookie en Elsbeth, die tevens vooral draaien om de uitstraling van de hoofdrolspelers (respectievelijk Nathan Fillion en Carrie Preston). Na verloop van tijd krijgen andere personages wat meer diepgang, maar nooit te veel.
Dankzij de onderhoudende hoofdrol van Kaitlin Olsen is High Potential de zoveelste lichtvoetige Amerikaanse politieserie waar je niet echt de aandacht bij hoeft te houden. Met een cliffhanger als afsluiter is het geruststellend dat een tweede seizoen in de maak is. In afwachting daarvan kan de liefhebber zijn hart ophalen bij het Franstalige origineel, waarvan het eerst seizoen eveneens via Disney+ te bekijken is.
Toen Tim Burtons Wednesday in 2023 in première ging, leidde dit tot een wereldwijde rage. De kledingstijl, de manier van dansen, werkelijk alles dat te maken had met Wednesday Addams werd de hemel in gekatapulteerd. Hoofdrolspeelster Jenna Ortega stond in het middelpunt van de belangstelling en was letterlijk overal te zien.
In een gesprek met The Cut kijkt de actrice terug op die periode. Ze was af en toe een beetje te uitgesproken, wat bij sommigen de indruk wekte dat ze op de stoel van de schrijvers ging zitten, terwijl ze een actrice is. Ortega is betrokken als producent voor het tweede seizoen en ziet seizoen 1 als een belangrijke leerschool.
Goed neerzetten
Het staat als een paal boven water dat de hoofdrolspeelster gedreven is en haar personage goed wil neerzetten. Dit leidde er echter toe dat ze haar tekst op eigen houtje veranderde, vaak ter plekke en zonder dit te overleggen.
Ortega: "Ik had mijn woorden beter moeten kiezen, en gewoon moeten zeggen dat ik aan het improviseren was. In plaats daarvan zei ik dat de tekst geen goede weergave bood van Wednesdays karakter. Van dat soort dingen kun je alleen maar leren".
Werkrelatie
De werkrelatie met showrunners Alfred Gough en Miles Millar is hierdoor niet verslechterd, noch de relatie met Burton. "Ik heb inmiddels zoveel tijd met ze doorgebracht dat ze begrijpen dat ik echt wel weet hoe Wednesday in elkaar steekt," aldus Ortega. Het tweede seizoen van Wednesday wordt in de loop van 2025 verwacht.
De sciencefictionserie Black Mirror is terug op Netflix met een nieuw seizoen. Dat is misschien een goed moment om duidelijkheid te scheppen over iets waar veel kijkers zich al jaren over buigen: de titel van de serie. Wat betekent die eigenlijk? Zelfs trouwe volgers lijken het antwoord vaak niet te weten.
De serie begon oorspronkelijk op Channel 4, maar werd na twee seizoenen overgenomen door Netflix. Sindsdien groeide Black Mirror uit tot een vaste waarde binnen het streamingaanbod, al liet het nieuwe seizoen lang op zich wachten. Pas vandaag, 10 april, verschijnt de nieuwste reeks afleveringen. En nog steeds stuiten veel kijkers op dezelfde vraag: waarom heet deze serie eigenlijk zo?
Uitleg van de bedenker
De verklaring is al jaren bekend, maar wordt zelden herhaald. Maker Charlie Brooker legde eerder in een interview met Rolling Stone uit dat de titel deels is geïnspireerd op het nummer Neon Bible van Arcade Fire. Die songtekst zette hem aan het denken over technologie en de rol die dat speelt in ons leven.
Brooker gaf aan dat het vooral draait om het moment waarop een scherm – of dat nu van een smartphone, televisie of laptop is – uitstaat. Wat je dan ziet, is een zwart oppervlak waarin je je eigen spiegelbeeld terugziet. Die 'zwarte spiegel' staat symbool voor de manier waarop technologie ons confronteert met onszelf.
Kijker
Een oplettende kijker voegde daaraan toe: "Aan het einde van elke aflevering zie je alleen nog een zwart scherm, waarin je jezelf terugziet. Dat is het moment waarop je geconfronteerd wordt met de impact van wat je net gezien hebt." Volgens veel fans is dat precies wat de serie zo effectief maakt.
Een afgelegen blokhut, een groepje vrienden en een geheimzinnige gast: het lijkt de opzet van een standaard thriller, maar Companion gooit het over een andere boeg. Companion maakt geen keuze tussen romantiek of horror, maar mengt beide genres tot een verontrustend geheel. Centraal staat een kunstmatig wezen dat emoties nabootst – en uiteindelijk overspoelt.
In Companion trekken enkele vrienden zich terug in een hut in de natuur. De sfeer is ontspannen, tot blijkt dat een van de aanwezigen niet is wie ze lijkt. Iris, een android met een menselijk uiterlijk, is geprogrammeerd voor genegenheid, maar haar gedrag ontspoort snel. Wat begon als een romantische connectie tussen haar en Josh, mondt uit in geweld.
Ontspoort
De relatie tussen mens en machine ontspoort volledig wanneer Iris de controle overneemt. De film laat zien hoe kunstmatige intelligentie niet alleen gevoelens nabootst, maar ook macht kan nastreven – met dodelijke gevolgen.
Sophie Thatcher (Yellowjackets) speelt de rol van Iris, tegenover Jack Quaid (The Boys) als Josh. Andere namen in de cast zijn Lukas Gage (YOU) en Megan Suri (Never Have I Ever). Companion draaide eerder al in de bioscoop en werd daar positief onthaald.
Verschijnt binnenkort op HBO Max
De film is vanaf 18 april beschikbaar op HBO Max. Wie op zoek is naar een verstoorde liefdesfilm met horroraccenten, komt bij Companion aan z’n trekken.
Netflix voegt dit weekend een film toe die zeer positief beoordeeld wordt, maar een flop was op financieel vlak. Vanaf zondag bekijk je The Color Purple op de streamingdienst.
The Color Purple is een Amerikaanse historische musicalfilm uit 2023, geregisseerd door Blitz Bazawule. De film is een adaptatie van de gelijknamige musical, die dan weer gebaseerd is op de gelijknamige roman van Alice Walker uit 1982.
Het leven van Celie
De film volgt Celie, een Afro-Amerikaanse vrouw in het zuiden van de Verenigde Staten aan het begin van de 20e eeuw. Op jonge leeftijd wordt ze gescheiden van haar zus en uitgehuwelijkt aan een dominante man.
Door de jaren heen leert Celie om te gaan met de uitdagingen waar het leven haar mee confronteert. Ze ontmoet onderweg onafhankelijke vrouwen die haar wereldbeeld veranderen, waaronder Sofia en de zangeres Shug Avery.
Cast
Deze vriendschappen helpen Celie een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen en om haar eigen stem te vinden. In tegenstelling tot de eerdere verfilming van de roman door Steven Spielberg in 1985, bevat deze film de liedjes uit de beroemde musical.
In de film zien we onder anderen Fantasia Barrino (The Color Purple (2023), American Idol) als Celie, Danielle Brooks (Orange Is the New Black, Peacemaker) als Sofia, Taraji P. Henson (Empire, Hidden Figures) als Shug Avery en H.E.R. (Yes Day) als Squeak.
Netflix
The Color Purple ging november 2023 in première en haalde wereldwijd $67,5 miljoen op, tegen een budget van $100 miljoen. Alles tegen elkaar afgewogen verloor de studio maar liefst $40 miljoen met de film. Wel waren de recensies positief, met een score van 81% op Rotten Tomatoes.
Bekijk The Color Purple vanaf zondag 13 april op Netflix.
Christopher Nolan is één van de meest gerenommeerde filmmakers van deze tijd, zo maakte hij onder andere Inception en The Dark Knight-trilogie. Zijn films worden geprezen om hun grote kwaliteit. Heeft Nolan eigenlijk series waar hij van onder de indruk is?
Jazeker, Nolan heeft zijn waardering uitgesproken voor The Curse, een serie die hem bijzonder opviel door zijn unieke benadering van storytelling. In een Q&A met de makers Nathan Fielder en Benny Safdie noemde hij de serie “een ongelooflijke serie” en merkte hij op dat The Curse “uniek is in vergelijking met alles wat hij ooit op televisie heeft gezien.” Deze woorden komen van iemand die gewend is aan het vertellen van complexe en gelaagde verhalen, wat de lof nog indrukwekkender maakt.
The Curse
The Curse is een Amerikaanse zwartkomische dramaserie die eind 2023 in première ging. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen. Voor kijkers in Nederland is The Curse beschikbaar op SkyShowtime.
In The Curse spelen Emma Stone en Nathan Fielder een pasgetrouwd stel dat probeert een kind te krijgen terwijl ze meespelen in een reality-show. Benny Safdie speelt de producent van hun show. De serie behandelt thema's zoals de kunstmatigheid van reality-tv, gentrificatie en culturele toe-eigening.
Aanrader
De serie is dus echt een aanrader, ook volgens Christopher Nolan.
Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het derde seizoen van de fantasyserie is in volle gang, en er komen steeds meer belangrijkste spelers in het epische verhaal. Hieronder bevindt zich een personage dat een belangrijke rol zal spelen bij de Laatste Slag. De makers hebben de achtergrondgeschiedenis echter drastisch gewijzigd.
Faile Bashere (Isabella Buccari) is in de boeken de partner van Perrijn Aybara (Marcus Rutherford). Daarnaast speelt Faile's achtergrond een grote rol. Ze is afkomstig uit het koninkrijk Saldaea. Dit rijk is een belangrijke bondgenoot van Rand (Josha Stradowski) in aanloop naar de Laatste Slag. De serie heeft Faile's relatie met haar moeder dusdanig aangepast dat dit een invloed kan hebben op de bredere verhaallijn.
Schuldgevoelens
bela
In de zesde aflevering van het huidige seizoen vertelt Faile over haar achtergrond als lid van een prominente militaire familie in Saldaea, waarin beide ouders hoge functies hebben. Ze krijgt een enorme schok wanneer ze erachterkomt dat haar moeder een Duistervriend is. Haar moeder probeert de jonge vrouw vervolgens ertoe over te halen om de Duistere Eed te zweren, wat Faile weigert. Ze deelt haar ontdekking met haar broer, die hierop de confrontatie met hun moeder aangaat en door haar gedood wordt.
Faile is duidelijk overmand door schuldgevoelens over het einde van haar broer. Dit kan een rol spelen in haar relatie met Perrijn, die per slot van rekening ook schuldgevoelens met zich meedraagt. Ook hij heeft het gevoel dat hij de dood van een naaste heeft veroorzaakt. Deze redenering vormt een verklaring waarom de verhaallijn over Faile's moeder in de tv-bewerking van 'Het Rad Des Tijds' is verwerkt. In het bronmateriaal is hier namelijk geen sprake van.
Verhaallijn
Faile komt ook in de boeken uit een belangrijke militaire familie uit Saldaea. Haar moeder Deira ni Ghaline t'Bashere is echter geen Duistervriend en geeft veel om haar kinderen. Faile's vader Davram Bashere is de enige die een militaire functie heeft, terwijl Deira hem onvoorwaardelijk steunt. In de loop van het verhaal wordt Davram een van Rands meest trouwe bondgenoten en militaire adviseurs. De veranderde achtergrondgeschiedenis van Faile maakt dat ze iets gemeen heeft met Perrijn. Davram en Deira hebben, nog voor hun debuut in de serie, duidelijk een anderssoortige dynamiek dan in de boeken. Het is dus goed mogelijk dat deze wijzigingen van invloed zullen zijn op de bredere verhaallijn van The Wheel of Time. Je kunt de serie streamen op Prime Video.
Het heeft een behoorlijke tijd geduurd, maar Chief of War, het droomproject van acteur Jason Momoa, is vanaf 1 augustus eindelijk te streamen.
Het verhaal over de Hawaïaanse koning Kaʻiana is bewerkt tot een miniserie van negen afleveringen. Momoa neemt de hoofdrol voor zijn rekening en de eerste teaser is door Apple op hun X-account geplaatst.
Indrukwekkend
Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw, wanneer koning Kaʻiana de kleinere koninkrijken verenigt om zo weerstand te bieden aan de kolonisten op het eiland. Momoa is naast hoofdrolspeler ook betrokken als schrijver en producent.
De prachtige beelden laten de koning zien die zijn speer in ontvangst neemt en zijn helm opzet. De verwachting is dat de komende tijd de eerste trailer gedropt zal worden.
Overig
Overige rollen in de serie worden gespeeld door Cliff Curtis, Temuera Morrison, Luciane Buchanan, Brandon Finn, Te Kohe Tuhaka, James Udom, and Te Ao o Hinepehinga. Chief of War is vanaf 1 augustus te bekijken op Apple TV+.
Netflix biedt een overvloed aan meeslepende series die wachten om ontdekt te worden. Veel van deze titels zijn bij het grote publiek nog onbekend, wat ze des te interessanter maakt voor de nieuwsgierige kijker. Wij hebben weer een pareltje voor je gevonden!
Graag wijzen wij je op Vis a Vis, een Spaanse dramaserie die zich afspeelt in een vrouwengevangenis. De serie combineert elementen van misdaad, drama en thriller, vergelijkbaar met een serie als Orange is the New Black. De serie werd in Spanje oorspronkelijk uitgezonden op de zender Antena 3.
Verhaal
De serie volgt Macarena Ferreiro, een jonge vrouw die door haar liefde voor haar baas betrokken raakt bij financiële misdrijven. Na beschuldiging van vier fiscale misdrijven wordt ze naar de gevangenis Cruz del Sur gestuurd. Daar moet ze leren overleven te midden van gevaarlijke medegevangenen en worstelt ze met de harde realiteit van het gevangenisleven.
Vis a Vis heeft in totaal vijf seizoenen, die werden uitgezonden tussen 2015 en 2019. De serie heeft zeer positieve recensies ontvangen met een nog altijd indrukwekkende IMDb-score van 8,1. Er zijn heel veel series die daar absoluut niet in de buurt komen.
Kijken
Als je op zoek bent naar een serie die je op het puntje van je stoel houdt, met onverwachte wendingen en diepgaande karakterontwikkelingen, dan is Vis a Vis een must-see. Het biedt een unieke kijk op het gevangenisleven en de relaties die daar ontstaan, verpakt in een spannend narratief.
Op Netflix kun je vanaf morgen een nieuwe dramafilm zien. Heb je liever thrillers, dan kun je kijken naar de beste thriller aller tijden volgens Ben Affleck. En een veelbelovende superheldenfilm werd een gigantische flop door een mislukte personage. Dat, en meer, domineerde de afgelopen dagen het nieuws op FilmTotaal.
Ben Affleck benoemt de beste thriller aller tijden: "Het voelt zo echt"
Ben Affleck heeft in zijn carrière al in tal van films gespeeld, waaronder heel wat thrillerfilms. Ook achter de schermen werkt hij graag aan dit genre. Zo maakte hij zijn regiedebuut met de thriller Gone Baby Gone uit 2007. Maar de beste thrillerfilm aller tijden volgens Affleck kwam uit in de jaren 90.
De tweede film die Affleck regisseerde was ook een thriller, namelijk The Town uit 2010. Hij speelde zelf de hoofdrol in een verhaal over een bankovervaller die onverwachts een relatie begint met een gijzelaar van een vorige klus.
Deze veelbelovende superheldenfilm werd een gigantische flop door dit mislukte personage
Het komt wel vaker voor, dat een goede film verprutst wordt door een enkel element. Volgens de nodige cinefielen had ook X-Men Origins: Wolverine er heel wat beter uit kunnen zien zonder de onderstaande mislukte vertolking.
Hugh Jackman is al een lange tijd te zien als Wolverine, een van Marvels meest geliefde personages. Zijn eerste film werd sterk onthaald, waardoor hij terugkeerde in 2009 voor een van de vele vervolgen. Dit werd echter grotendeels verpest door de mislukte introductie van een ander superheldenpersonage.
Deze bijna perfecte dramafilm uit 2024 gaat nu Netflix veroveren
Aan het einde van de week verschijnt er een bijzondere dramafilm op Netflix. Deze internationale film werd enorm goed ontvangen. We hebben het over How to Make Millions Before Grandma Dies.
How to Make Millions Before Grandma Dies is het regiedebuut van de Thaise filmmaker Pat Boonnitipat. De film werd zowel door critici als het publiek goed ontvangen.
Ben je dol op films?
Op FilmTotaal houden we je op de hoogte van het belangrijkste filmnieuws en bieden we je flink wat kijktips op de verschillende streamingdiensten. Als je dus ook van films houdt, neem dan zeker een kijkje.
De succesvolle animatieserie Avatar: The Last Airbender kreeg van Netflix een live-actionversie die netjes wordt gewaardeerd door de kijkers. Het verhaal bevatte belangrijke thema's zoals vrije keuze, maatschappelijke rollen en ecologie. De serie werd al snel vernieuwd met een tweede én een derde seizoen.
Tijdens het NY Tisch Gala sprak Screen Rant kort met Daniel Dae Kim, die de antagonist Lord Ozai speelt. De acteur verklapte dat het tweede seizoen inmiddels klaar is met filmen en dat men op het punt staat te beginnen aan het derde seizoen.
Anders
De Koreaans-Amerikaanse Kim gaf aan dat de productie anders aanvoelde dan het debuutseizoen. Er wordt als eerste veel meer op locatie gefilmd en de schaal van het verhaal wordt een stuk grootser.
Kim: "Het is echt anders [dan het eerste seizoen]. We staan op het punt om het derde seizoen te filmen en dat is zelfs nog groter dan seizoen 2". De serie bouwt het verhaal dus op gedurende de seizoenen.
Overheersing
Kims personage Ozai is een van de personages die een grotere rol krijgt naarmate het verhaal vordert. De verwachting is dat Ozai meer op de voorgrond zal treden, wat in lijn is met zijn plannen om de bestaande wereld te overheersen. Avatar: The Last Airbender kun je bekijken op Netflix.
Deze zomer komt de nieuwe Superman-film uit in de bioscoop, wat het begin van een nieuw tijdperk betekent voor de wereld van DC. Volgend jaar wordt een nieuwe serie uitgebracht, die de terugkeer markeert van een superheld die al eerder zijn eigen film had.
Naast de Superman-film gaat ook het tweede seizoen van de DC-serie Peacemaker deze zomer in première op HBO Max. Deze superheldenserie van James Gunn, de co-CEO van DC, is een van de eerste series die zich afspeelt in het nieuwe DC Universe (DCU).
Green Lantern
Volgend jaar staat al een volgende DC-serie gepland, waarin een van de superhelden uit de wereld van DC zal terugkeren met zijn eigen serie. Nadat Ryan Reynolds het personage Hal Jordan speelde in de film Green Lantern, zal dit personage volgend jaar opnieuw verschijnen in de serie Lanterns.
Lanterns is gebaseerd op de DC Comics-personages Green Lantern, Hal Jordan en John Stewart en zal de derde televisieserie zijn binnen het DCU. Het verhaal volgt Jordan en Stewart, de twee bekendste Green Lanterns, terwijl ze een moord in Nebraska onderzoeken, wat hen leidt naar diepere mysteries en confrontaties.
Detectiveverhalen
Chris Mundy fungeert als showrunner, met Kyle Chandler en Aaron Pierre in de hoofdrollen als respectievelijk Hal Jordan en John Stewart. Kelly Macdonald en Nathan Fillion spelen ook belangrijke rollen. Andere castleden zijn Garret Dillahunt, Poorna Jagannathan, Ulrich Thomsen, Nicole Ari Parker, Jason Ritter en Sherman Augustus.
De serie is geïnspireerd op detectiveverhalen zoals True Detective en Slow Horses. Het zal bestaan uit acht afleveringen. James Hawes regisseert de eerste twee afleveringen, terwijl Stephen Williams, Geeta Vasant Patel en Alik Sakharov andere afleveringen onder hun hoede nemen.
Releasedatum
De opnames voor Lanterns zijn in februari 2025 gestart en staan gepland om te eindigen in juli. Gunn deelde eerder dit jaar al een eerste beeld van de serie op sociale media, waarin we Chandler en Pierre zien. De serie maakt deel uit van het eerste hoofdstuk van het DCU, getiteld Gods and Monsters.
Lanterns heeft op dit moment nog geen officiële releasedatum. Gunn heeft echter een hint gegeven over wanneer de serie waarschijnlijk uitkomt. Hij is van plan om de serie te lanceren rond dezelfde tijd als de film Supergirl: Woman of Tomorrow, die momenteel gepland staat voor juni 2026.
Streamingdiensten brengen wekelijks zoveel nieuwe series uit dat het soms moeilijk is een keuze te maken. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt van de drie meest opvallende nieuwe series van deze week die absoluut het kijken waard zijn.
A Discovery of Witches
Verschijnt op: Dinsdag 15 april | Kijk op: Netflix
Het Britse televisienetwerk Sky kwam in 2018 met deze magische, romantische en bovennatuurlijke fantasyserie. Binnenkort verschijnt de serie, die op IMDb een sterke score van 7,8 krijgt, voor het eerst op Netflix.
Synopsis: Een heks en een mysterieuze vampier doorbreken taboes als ze hun krachten bundelen om een oeroud geschrift te ontcijferen dat de magische wereld kan redden, of juist vernietigen.
The Diamond Heist
Verschijnt op: Woensdag 16 april | Kijk op: Netflix
Hollywoodregisseur Guy Ritchie, bekend van onder meer Snatch, Sherlock Holmes en The Gentlemen, komt binnenkort met een documentaire over een van de grootste diamantroven uit de Britse geschiedenis.
Synopsis: Deze misdaadkomedie, die alle fantasie overtreft, gaat over de roof van een waardevol juweel en wordt verteld door de overvallers en de politie die hen op de hielen zit.
Ransom Canyon
Verschijnt op: Donderdag 17 april | Kijk op: Netflix
Netflix springt binnenkort in op de populariteit rondom Yellowstone en andere Taylor Sheridan-series, met een gloednieuwe western waarin Minka Kelly, Josh Duhamel en Lizzy Greene de hoofdrollen vertolken.
Synopsis: In een Texaans stadje loopt de spanning hoog op als drie gevestigde families van ranchers vechten voor hun land, hun nalatenschap en de mensen van wie ze houden.
De animatieserie Devil May Cry is nog maar net verschenen op Netflix en het eerste seizoen is nu al een groot succes. De serie wist in korte tijd veel kijkers te trekken en is wereldwijd bejubeld. Daarmee pakt de overstap van game naar animatie goed uit te pakken.
Netflix heeft nu bevestigd dat er een tweede seizoen besteld en in ontwikkeling is. Die aankondiging komt slechts een week na de release van de eerste afleveringen, wat duidt op vertrouwen in de serie én op een stevige fanbasis. Een precieze releasedatum is er nog niet, maar het vervolg zou mogelijk nog dit jaar verschijnen?
Gebaseerd op populaire gamereeks
De serie is gebaseerd op de langlopende Devil May Cry-franchise, die in 2001 begon op de PlayStation 2. Hoofdpersonage Dante neemt het al meer dan twintig jaar op tegen demonische vijanden, gewapend met zwaard en pistolen. In de animatieserie keren vertrouwde elementen uit de games terug, waaronder de dynamische gevechten en de dreigende sfeer, maar er is ook ruimte voor nieuwe personages en een originele verhaallijn.
De productie is in handen van Adi Shankar, die eerder verantwoordelijk was voor onder andere de animatieserie Castlevania. Hij blijft dicht bij het bronmateriaal, zonder in herhaling te vallen. De toon van de serie sluit aan bij wat fans van de game gewend zijn: stijlvol geweld, snelle actie en een hoofdpersonage dat blijft intrigeren.
De naam George R.R. Martin roept bij veel fans tegenwoordig vooral frustratie op. Waar ooit reikhalzend werd uitgekeken naar het volgende deel in zijn beroemde boekenreeks A Song of Ice and Fire (waar Game of Thrones op is gebaseerd), lijkt het vertrouwen in de auteur inmiddels grotendeels verdwenen.
In zijn laatste blogpost liet Martin weten dat er “spannend nieuws” was, al bleek dat niets te maken te hebben met het langverwachte zesde boek. In plaats daarvan kondigde hij aan dat A Knight of the Seven Kingdoms, de HBO-verfilming van de eerste Dunk & Egg-novelle, als eerste zal verschijnen. Volgens Martin zijn de zes afleveringen al in een vergevorderd stadium. “Ik heb vorige week nog naar de laatste versies gekeken. Het ziet er goed uit, vind ik. Ik hou ervan, maar ik ben niet objectief,” schreef hij. Veel fans reageerden cynisch. “Iedereen weet allang wat dit nieuws níét gaat zijn,” schreef een gebruiker op Reddit. Een ander voegde toe: “Deze man maakt nooit iets af.”
Wisselende signalen
Het is niet voor het eerst dat Martin zijn lezers in verwarring achterlaat. Al meer dan tien jaar doet hij uitspraken die elkaar tegenspreken. Eind vorig jaar beweerde hij dat hij The Winds of Winter misschien nooit zou voltooien. Enkele maanden later klonk het ineens heel anders: hij zou koste wat kost het boek willen afronden. Deze grillige communicatie heeft de hoop op een bevredigend slot van de serie aanzienlijk geschaad.
Alsof het verlies aan vertrouwen nog niet groot genoeg was, heeft Martins meest recente project de situatie verergerd. De fantasyfilm In the Lost Lands, gebaseerd op een kort verhaal van zijn hand, werd zowel door critici als kijkers afgebrand. Met een magere score van 4.7 op IMDb en slechts 24% op Rotten Tomatoes bij de recensenten, spreekt het publiek zijn teleurstelling luid en duidelijk uit. “Een hersenloze verspilling van Martins bronmateriaal,” aldus een recensent die de film beschreef als zielloos en kunstmatig.
Geen eind in zicht
Terwijl Martins aandacht steeds meer lijkt uit te gaan naar nieuwe tv-projecten, blijven de twee ontbrekende boeken in A Song of Ice and Fire onderwerp van speculatie. Fans klampen zich vast aan elk nieuw bericht in de hoop op vooruitgang, maar het patroon van uitstel en vaagheid herhaalt zich keer op keer.